فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1398)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمید بهلولی*، شیدا ملک افضلی صفحات 9-43
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی، تحلیلی وتطبیقی است که با بررسی اسنادی سیاستهای کنترل آلودگی هوای شهری در ایران و بالخصوص مرتبط با تهران آغاز گردیده و ضمن مقایسه تهران با استانبول و در مواردی لندن با تجزیه و تحلیل سیاستی در چهارچوب نظریه های سیاستگذاری عمومی با قدرت تفسیر در حوزه زیست محیط سیاسی، متغیر های موثر در ناموفق بودن سیاست ها را روشن می نماید و با سیاستهای پیشنهادی پایان می پذیرد. این مقاله با استفاده از توان تفسیر شبکه ای از نظریه های سیاستگذاری عمومی چون  پنجره سیاست، نقطه گذاری تعادل ونظریه های معطوف به  قدرت  تلاش می نماید تا با نگاهی منبعث از زیست بوم سیاسی، دلایل شکست سیاست های کنترل آلودگی هوای تهران را تجزیه و تحلیل نماید. نتایج نشان می دهد بدلیل تراکم میزان آلایندگی هوای شهری در تهران و شرایط سیاسی و اجتماعی کشور، راهبرد خروج از بحران آلودگی هوا در شهر تهران با اتخاذ و تکرار سیاست های معمول مرحله ای و انتظار برای باز شدن یا حتی ایجاد پنجره سیاست برای ایجاد دستور کار سیاستی جواب نخواهد داد و می بایست به سراغ سیاستگذاری مبتنی بر نقطه گذاری تعادل رفت و با استفاده از تحلیل مبتنی بر قدرت، علل تصمیم برای بی تصمیمی در اصلاح امور شهر را بازشناخت و آن ها را مرتفع کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، زیست بوم سیاسی، سیاستگذاری عمومی، آنالیز سیاستی، نقطه گذاری تعادل، هوای تهران
  • سید علیرضا نقوی حسینی، فتاح شریف زاده*، میرعلی سیدنقوی، رضا واعظی صفحات 45-61
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوی الزامات خط مشی گذاری آینده محور در صنعت نفت ایران انجام گرفته است. با توجه به عدم توسعه نظری کافی در این زمینه، از روش کیفی و استراتژی نظریه زمینه ای بهره گرفته شد و 21 مصاحبه عمیق با طیف متنوعی از خبرگان شاغل در صنعت، مراکز سیاستگذاری خارج از صنعت از جمله در مجلس شورای اسلامی و مرکز پژوهش های مجلس و نیز اساتید دانشگاه انجام گرفته است. تحلیل داده ها منجر به ظهور 277 کد اولیه، 31  مقوله فرعی و 10 مقوله اصلی و نهایتا نمودار منطقی ارتباط بین مقوله ها و 4 گزاره (فرضیه) اصلی گردید. در نتیجه ابعاد و شاخص های «خط مشی گذاری آینده محور» و نیز سه دسته الزامات «ساختاری»، «فرایندی» و «محتوایی» به عنوان شرایط لازم آن شناسایی گردید. راهبردهای «ایجاد نظام برآورد تغییر» و «ایجاد نظام واکنش به تغییر» نیز به عنوان راهبردهای پیشبرد خط مشی گذاری آینده محور شناسایی گردید. نهایتا اینکه مشخص گردید دو دسته عوامل زمینه ای «زمینه محیط اختصاصی» و «زمینه عمومی» بر خط مشی گذاری آینده محور تاثیر می گذارد و اینکه اجرای استراتژی ها دو دسته پیامدهای «فردی» و «سازمانی» به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری آینده محور، نظریه زمینه ای، الزامات محتوایی، الزامات فرایندی، الزامات ساختاری
  • لیلا خزدوزی نژادجمالی، سید سپهر قاضی نوری نایینی*، بهزاد سلطانی صفحات 63-92
    تاسیس پارک های فناوری در ایران در راستای حرکت به سمت اقتصاد دانش محور و کاهش وابستگی به اقتصاد متکی بر نفت تعریف شد. در جهت پاسخ گویی به این مهم و حرکت به سمت اقتصاد دانش محور، پارک های فناوری شروع به فعالیت کردند. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر در اداره و پیاده سازی پارک های فناوری به عنوان ابزار سیاست فناوری و نوآوری در دو سر طیف عرضه و تقاضا و طراحی مدل پیاده سازی و اداره پارک های فناوری بر این اساس بوده است. در این مقاله نظرات شصت وچهار متخصص داخلی و سی ویک متخصص از هفده کشور با استفاده از روش تحقیق پیمایشی و دو پرسشنامه فارسی و انگلیسی، گردآوری شده است، در ادامه، پس از ارائه دو مدل عرضه محور و تقاضامحور جهت طراحی و اداره پارک های فناوری، به مقایسه مدل های استخراج شده ازنظر متخصصان داخلی و بین المللی پرداخته شده است. مطالعات صورت گرفته در این پژوهش منتج به ارائه چهار مدل اداره پارک های فناوری شده که هر یک جایگاه متفاوتی در نسل های سه گانه پارک های فناوری داشته و از دیدگاه سیاست فناوری و نوآوری نیز موقعیت های متفاوتی در طیف میان عرضه و تقاضا داشته اند، که بر این اساس می توان پارک ها با جهت گیری تقاضامحور را ابزارهای موثرتری دانست.
    کلیدواژگان: پارک فناوری، پارک فناوری تقاضامحور، سیاست فناوری عرضه محور
  • الهام اوستان*، غلامرضا طالقانی، مجتبی امیری، حسین نگارستان صفحات 93-112
    افزایش سطح آب دریا یکی از خطرناکترین پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم است که تهدیدی جدی برای مناطق ساحلی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از مدل چهارچوب جریانات چندگانه کینگدون به منظور شناسایی عواملی است که از افزایش سطح آب دریا به عنوان یک مساله نیازمند دستورگذاری خط مشی در مناطق ساحلی جنوبی ایران ممانعت به عمل می آورد. روش پژوهش از نوع آمیخته و از نظر گردآوری داده ها نیز از نوع تحقیقات کیفی و اکتشافی است که با استفاده از تکنیک دلفی انجام گردید. اعضای پنل دلفی در مجموع 10 گویه را مطرح نمودند که در نهایت 9 گویه بیشترین ضریب اهمیت را به ترتیب اولویت کسب نمودند.نتایج بیان می کنند که دیدگاه های مبهمی در سطوح خط مشی گذاری نسبت به افزایش سطح آب دریا به عنوان یک مساله عمومی وجود دارد و اجماع نظر روشنی درخصوص لزوم توجه به این مساله وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، افزایش سطح آب دریا، چهارچوب جریانات چندگانه، دستورگذاری
  • سلیمه لطیفی جلیسه، سعید جعفری نیا*، مهدی خیراندیش، اکبر حسن پور صفحات 113-139

    اهمیت سرعت، هم افزایی و کارایی در ارائه خدمات، پارادایم شبکه ای را به الگوی غالب بسیاری از دستگاه های دولتی و از آن جمله دستگاه متولی بخش سلامت تبدیل کرده است. نظر به جایگاه مدیریت شبکه در این رویکرد اداره امور، پژوهش حاضر به ارائه الگوی مدیریت منابع شبکه در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می پردازد. این پژوهش از نظر هدف، بنیادی و مبتنی بر روش کیفی تحلیل مضمون است. پس از طی مراحل شش گانه تحلیل مضمون، 60 مضمون پایه و 5 مضمون سازمان دهنده، احصاء و در نهایت الگوی مدیریت منابع شبکه طراحی شد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شبکه ای، مدیریت منابع شبکه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • حسین غلامی*، حسنعلی موذن زادگان، سعید مرجانی صفحات 141-163
    چالش های اجرای سیاستهای عمومی، همواره از دغدغه های مدیران اجرایی و سیاستگذاران بخش حاکمیتی به شمار می رود. در ایران، کنشگران اجرایی متعددی در حوزه پیشگیری و مقابله با مفاسد اقتصادی فعالیت دارند که بنا به نتایج این پژوهش و واقعیت های موجود، از کارآمدی لازم برخوردار نیستند. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و در سطح ملی بوده و با روش توصیفی- پیمایشی و با جامعه آماری 394 نفر از نخبگان (نمایندگان مجلس، قضات ارشد، اعضای هیات علمی، مدیران نهادهای اقتصادی) و مدیران و کارشناسان 8 کنشگر اجرایی اصلی دخیل در موضوع انجام گردیده است. هدف از این تحقیق، شناسایی مولفه های موثر بر اجرای ناکارآمد سیاستگذاری جنایی ایران در سازماندهی کنشگران مذکور می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که 5 مولفه تعدد و تنوع کنشگران، ماهیت وظایف، عدم تعامل و هم افزایی لازم، وابستگی ساختاری و جناحی و ضعف نهادهای عالی، بیشترین تاثیر در اجرای ناکارآمد سیاستگذاری جنایی ایران در سازماندهی کنشگران اجرایی دخیل در پیشگیری و مقابله با مفاسد اقتصادی دارند. در پایان با توجه به نتایج تحقیق، توصیه های سیاستی لازم از جمله حذف کنشگران اجرایی غیرتخصصی و ناکارآمد، تشکیل کمیته تبادل اطلاعات فساد اقتصادی، قانونی شدن جایگاه نهادهای عالی سیاستگذار و... ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مولفه ها، اجراپژوهی، سیاستگذاری جنایی، سازماندهی کنشگران اجرایی، مفاسد اقتصادی
  • محمدرضا مهرگان، مهناز حسین زاده، مرضیه صمدی فروشانی* صفحات 165-187
    صنعت نفت مهم ترین منبع درآمد دولت و قله فرماندهی در اقتصاد است و به دلیل اهمیت راهبردی، حجم معاملات، رانت های اقتصادی، تمرکز جریان درآمدها، پیچیدگی و انحصار طبیعی در مقابل فساد بسیار آسیب پذیر می باشد. در این پژوهش به مدل سازی و شبیه سازی استراتژیک مسئله فساد نظام صنعت نفت با هدف سیاستگذاری مبارزه با فساد در افق بیست ساله، پرداخته شده است. بدین منظور، با استفاده از رویکرد پویایی سیستم ، متغیرهای پیچیدگی مسئله فساد نظام صنعت نفت، مطابق با نظریه نظام های پارسونز به صورت علی در قالب حلقه های بازخوردی شناسایی شدند. پس از شبیه سازی اولیه مدل با توجه به وضعیت موجود، به توسعه استراتژی و سیاستگذاری مبارزه با فساد در قالب سه استراتژی کاهش فرصت فساد نظام صنعت نفت، کاهش تقاضای فساد نظام صنعت نفت و افزایش ظرفیت مبارزه با فساد و نیز استراتژی های ترکیبی پرداخته شد. در نتیجه شبیه سازی راه کارهای پیشنهادی، ترکیبی از سه استراتژی به عنوان بهترین راهکار ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فساد نظام صنعت نفت، سیاستهای مبارزه با فساد، مدل سازی استراتژیک، پویایی سیستم، رویکرد بازخوردی
  • آسیه حایری یزدی*، عباس ملکی صفحات 189-208
    سیاستگذاری شامل چهار مرحله بنیادی است: تنظیم برنامه، تصمیم گیری، مشروعیت بخشی و پیاده سازی. پیاده سازی مربوط به مرحله ای است که اقدامات رسمی اجرایی و گروه های هدف، با اهداف و استراتژی های سیاستی مطابقت می یابند. پیاده سازی از اهداف سیاستگذاری یا اهداف مشروع آغاز می شود و سپس فرایندهای اجرایی آن، به نحوی نسبتا خطی دنبال می شود، این در حالی است که بعضی از سیاست ها به نظر متناقض یا مبهم به نظر می رسند. تناقض و ابهام دو مشخصه مهم در فرآیند پیاده سازی سیاستی هستند و چارچوب متلند برتحلیل همین دو مفهوم بنا شده است. در این مقاله، برای فهم و تحلیل سیاست اجرایی جمهوری اسلامی ایران از بعد سال 1368، از چارچوب پیاده سازی سیاستی متلند استفاده شده است. رویکرد کلی این مقاله این است که از عناصر چارچوب متلند برای درک پویایی بین روش های متفاوت اجرایی در دولت های مختلف الهام بگیرد. ماتریس چهارگانه متلند که گویای سطحی از ابهام و تضاد است، برای شناسایی تفاوت چهار دولت اخیر به کار گرفته شده است تا شاید بتواند در بین این تفاوت ها مسیر مشترکی را تحلیل کند و بیابد.
    کلیدواژگان: چهارچوب پیاده سازی سیاستی متلند، جمهوری اسلامی ایران، حکومت دینی، مراحل سیاستگذاری
  • حمیرا مشیرزاده* صفحات 209-234

    در چند سال اخیر در سیاست آزمون و پذیرش دانشجویان دکتری در رشته روابط بین الملل تغییراتی صورت گرفته است: امکان پذیرش دانشجو از رشته های متعدد به جای رشته های مرتبط، افزایش تعداد پذیرش، تبدیل آزمون از شکلی کاملا غیرمتمرکز به شکلی کمابیش متمرکز یا نیمه-متمرکز، تبدیل آزمون تشریحی- تحلیلی به آزمونی کاملا یا عمدتا تستی چهارجوابی در قالب مجموعه علوم سیاسی واتکا بر رزومه علمی. این عوامل بعضا در پیوند با یکدیگر بوده و دارای اثر تعاملی نیز هستند. هدف این مقاله آن است که نشان دهد این تغییرات سیاستگذارانه چه نکات مثبت و منفی در خود دارد. استدلال اصلی مقاله این است که این تحولات در ابعادی باعث کاهش سطح کیفیت دانشجویان پذیرفته-شده و به تبع آن فارغ التحصیلان رشته می شود. در بررسی این موضوع از داده های کمی و کیفی موجود، تحلیل پرسش های امتحانی، مصاحبه با اساتید و دانشجویان و نیز تجربه شخصی استفاده خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری آموزش عالی، روابط بین الملل در ایران، آسیب شناسی، آزمون ورودی دکتری
  • نگین اسدایوبی، معصومه مداح*، زهرا رضی صفحات 235-251
    نظر به اهمیت کمک های توسعه ای به عنوان یکی از تاثیرگذارترین روش های جهانی در تقسیم سرمایه از کشورهای غنی تر به کشورهای فقیر و نیز ابزاری به منظور برآورده کردن منافع سیاسی-اقتصادی و ایدئولوژیک کشورهای اعطاکننده، سال هاست که تحقیق های بسیاری، جوانب گوناگون کمک های توسعه ای را هدف قرار داده است. علی رغم تحقیقات فراوان مرتبط با این حوزه، فقدان اطلاعاتی آشکاری در خصوص روش «تشخیص ضرورت و لزوم تاسیس» نظام مدیریت همکاری های توسعه ای و «چگونگی تاسیس» چنین نهادی در ادبیات موضوع احساس می شود. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی می کوشد ضمن تلاش در پر نمودن این فقدان مطالعاتی، مراحل صحیح تدوین فرایند خط مشی گذاری نظام مدیریت همکاری های توسعه ای را مورد مطالعه قرار دهد. داده های این تحقیق طی مطالعات تطبیقی و مصاحبه با 54 تن از خبرگان حوزه امور خارجه و بین الملل، سیاستگذاری، قانون گذاری، اقتصادی، فرهنگی، علم و فناوری و خبرگان داخلی و خارجی دارای تجارب اعطای کمک های توسعه ای فراهم آمده و به گام های تدریجی تدوین مدل خط مشی گذاری نظام کمک های توسعه ای می انجامد.
    کلیدواژگان: کمک رسمی توسعه ای، نظام کمک های توسعه‎ ای، اقتصاد سیاسی، خط مشی گذاری
  • کامران داوری*، محمد رشیدی، حمید عمرانیان خراسانی صفحات 253-269
    یکی از مهمترین قوانینی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در خصوص منابع و مصارف آب طرح شد، قانونی توزیع عادلانه آب است. این قانون در راستای اصل 45 قانون اساسی و به منظور بازنگری در اصول قانون آب و نحوه ملی شدن آن و با انگیزه برقراری نظام عادلانه توزیع آب از سوی قانونگذار ملاک عمل قرار گرفت. علی رغم سیر سریع تحولات اجتماعی/ اقلیمی و اقتصادی این قانون از سال 1361 تاکنون اصلاح / تکمیل نشده است. فرآیند بازنگری و اصلاح باید شفاف، دموکراتیک و تاحدودی زمان بر باشد(عجولانه نباشد). این پژوهش با رویکردی تحلیلی و با بررسی نمونه های عینی و موردی، درصدد بازنگری در قانون توزیع عادلانه آب است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در موادی از این قانون، بعضی قوانین ناکارآمد در نتیجه قانون نقض می شود. همچنین وجود استثنا در برخی قوانین موجب سوء استفاده از منابع آبی می گردد؛ در حالی که این قوانین باید کلی و عمومی ذکر شوند. همچنین با توجه شرایط حال حاضر و وضعیت نابسامان منابع آب (کاهش کمیت و کیفیت منابع آب)، باید امکان اصلاح قوانین و تدوین قوانین به روز وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: قانون توزیع عادلانه آب، ناکارآمد، اصلاح قوانین، بازنگری
  • محمود باقری*، لیلی مقیمی صفحات 271-289
    امروزه واسطه گران ‏بیمه بویژه دلالان ‏بیمه به‏عنوان پل ارتباطی میان بیمه گذاران و بیمه گران نقش بسزایی در رشد و توسعه صنعت‏بیمه ایفاء می نمایند. دلالان ‏بیمه در راستای کاهش ریسک در بازار بهترین سبد محصولات بیمه ای را به بیمه گذاران ارائه می‏نماید. همین امر موجب تنوع‏بخشی به محصولات بیمه ای توسط بیمه گران و افزایش میزان فروش آنان نیز خواهد گردید. ضرورت روی آوردن به تنظیم‏مقررات برای محافظت از منافع بیمه گذاران در مقابل رفتارهای احتمالی نادرست و فریبکارانه ی دلالان ‏بیمه، امری اجتناب ناپذیر است. فرضیه این پژوهش بر این مبنا شکل‏گرفته است که تنظیم روابط دلالی در صنعت‏بیمه تنها با تکیه بر اصول حقوق خصوصی میسر نبوده و کنترل و دخالت حقوق عمومی در تحت‏تنظیم قرار دادن این‏روابط نقش اساسی ایفاء می نماید. در این مطالعه ضمن معرفی و برشمردن وظایف و منافع دلال‏بیمه، وجوه مختلف مقررات گذاری دلالی‏بیمه با ذکر مثال هایی از کشورهای مختلف و ایران مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: مقررات، نهاد تنظیم مقررات، دلال بیمه، بیمه گر، بیمه گذار، بیمه نامه
  • محمد صفری دشتکی، رضا زارع* صفحات 291-309
    یکی از راه های اشاعه علم در حوزه سیاستگذاری عمومی استفاده از دستاوردهای علمی سایر پژوهشگران در نقاط مختلف دنیاست. این مهم که از طریق ترجمه و انتقال دستاوردهای علمی به زبان های مختلف میسر است می تواند بسترساز اجرای پژوهش های جدید برای توسعه مرزهای دانش به وسیله ی سایر محققان باشد. در این راستا، نشریات علمی- پژوهشی از معتبرترین و به روزترین منابع و ابزارها برای گسترش دانش در علوم مختلف هستند. مجله انگلیسی زبان «سیاست گذاری عمومی و اداره» یکی از این نشریات در حوزه سیاستگذاری عمومی است که توسط کمیته اداره امور عمومی[1] در شورای هماهنگی دانشگاه های بریتانیا[2]منتشر می شود. این مقاله به بررسی و بیان مهمترین یافته های مقالات شماره چهار، دوره سی و سه این نشریه که در اکتبر 2018 تحت عنوان شماره ویژه «طراحی سیاست مشورتی» انتشار یافت، پرداخته است. مطالعه این مقاله می تواند برای پژوهشگران علوم سیاسی و سیاستگذاران بخش عمومی مفید باشد. [1]. Public Administration Committee (PAC) [2]. UK Joint University Council (JUC)
    کلیدواژگان: طراحی سیاست، سیاستگذاری، پیاده سازی سیاست، سیاستگذاری عمومی
|
  • Hamid Bohloli *, Sheyda Malek Afzali Pages 9-43
    This research is a kind of descriptive, analytical and comparative study that started with documentary analysis of ambient air pollution control policies in Iran and especially related to Tehran the capital city of the country. This paper by using policy analysis in the framework of public policy theories, aims to compare Tehran with Istanbul and in some cases London and Mexico City to recognize why the policy package of ambient air pollution reduction in Tehran has been failed while the compared cities have achieved successful outcomes. This paper attempts to analyze the reasons behind the failure of Tehran's air pollution control policies by employing a network of public policy theories with the highest power of interpretation such as policy window, punctuated equilibrium and power-centric concepts. The results show that due to the concentration of air pollution in Tehran currently and the political and social conditions of the country, the incremental policy making model of air pollution reduction has not been successful so far (through 44 years and also is at the risk of non-fulfilment in the future. The Authors of this paper stress that waiting to open the policy windows would not be enough to overcome the air pollution crisis in Tehran. The authors of this paper argues that due to failure of the current policy package, ecological policy makers of Tehran, should change their approach by choosing the punctuated equilibrium master model, to be followed by radical interventions. Identifying the causes of non-decision-making in reforming city affairs, could clarify the impact of interest groups on failing of policies through out a power-based analysis. This study along with providing an analytical clarification of the effective variables in policy failure, ends with offering a bundle of prescriptive policies in order to control the issue.
    Keywords: Political Ecology, Ambient Air Pollution, Tehran, Punctuated Equilibrium, Policy Window, power, Policy Failure
  • Seyedalireza Naghavi Hoseini, Fattah Sharifzadeh *, Mirali Seyednaghavi, Reza Vaezi Pages 45-61
    Purpose of this study was to identify the future-oriented policymaking requirements in the oil industry using a qualitative method. Grounded theory strategy has been used, given the lack of theoretical development and the necessity of theorizing in this field. 21 in-depth interview was conducted with a diverse range of experts with relevant experience from petroleum industry to policy centers out of petroleum industry, including the Islamic Consultative Assembly, the Parliamentary Research Center and as well as academics. Data analysis led to the emergence of 277 initial codes, 31 sub categories and 10 main categories. Finally the logical diagram of the relationship between the categories and four main statements appeared. As a result, dimensions and indicators of future-oriented policymaking, as well as "structural", "process" and "content" requirements of it were identified that are necessary conditions of future-oriented policymaking. "Creating change estimation system" and "creating response to change signals system" were identified as strategies for advancing future-oriented policy-making or its adequate conditions. Two categories of contextual factors was identified, including "context of proprietary environment" and "general context". Implementation of strategies leads to two categories of "individual" and "organizational" outcomes.
    Keywords: Future-oriented policymaking, Grounded theory, content requirements, process requirements, structural requirements
  • Leyla Jamali, Sepehr Ghazinoory *, Behzad Soltani Pages 63-92
    Technology parks were established in Iran in order to move toward science-based economy and reduce petroleum-based economy. There were no efficient tools to connect university to industry before definition of technology parks in innovation and technology policy literature. In order to respond to this requirement, technology parks started their activity. The goal of this work was to evaluate the effective parameters in technology parks’ management and implementation as technology and innovation policy tools in supply-demand spectrum, based on which, management and implementation model has been designed. In this study, the comments of 64 domestic experts and 31 experts from 17 countries were collected via two Persian and English questionnaires. Next, two supply-driven and demand-driven models were introduced and different models extracted from domestic and international experts’ ideas were evaluated and compared. Evaluations of this study resulted in four models of technology parks management each of which has played different roles in ternary generations of technology parks and has had different positions in the spectrum of supply and demand in regard of innovation and technology policy. The results showed that demand-driven models performed more efficiently than supply-driven models.
    Keywords: Technology Park, Demand Driven Technology Park, Supply Side Technology Policy
  • Elham Oustan *, Gholamreza Taleghani, Mojtaba Amiry, Hossein Negarestan Pages 93-112
    Sea level rise is one of the most dangerous outcomes of climate change, which poses a serious threat to the coastal areas of developed and developing countries. This study identifies the factors that prevent the sea level rise in being recognized as problems requiring policy agenda setting by using Kingdon’s multiple streams framework model. The mixed research method applied in this research and in terms of data collection, qualitative and exploratory research was carried out by using Delphi technique. The members of the Delphi panel presented 10 items and finally, in order of priority, 9 items received the highest importance factor. Research findings state that there are ambiguous perspectives on policy-making levels towards increasing sea level rise as a public problem, and there is no consensus on the need for attention to this issue.
    Keywords: Policy-making, Sea level rise, Multiple streams framework, Agenda setting
  • Salimeh Latifi Jaliseh, Saeed Jafarinia *, Mehdi Kheirandish, Akbar Hassanpoor Pages 113-139

    Network management is one of the elements to consider in network governance.Given the importance of network governance in facilitating and accelerating the functions of government agencies, including the health sector administrator, this study seeks to design a network resource management model in the Ministry of Health and Medical Education.The present study is a qualitative .Semi-structured interviews were conducted with exploratory orientation with 14 experts from the Ministry of Health and Medical Education. These were selected by purposive non-random sampling.

    Results

    After six stages of content analysis, 67 organizer themes and 5 basic themes (competencies of 17 themes, 9 themes network resources, 12 themes network resources, 11 themes network information resources, 18 themes coordination and network decision making) Finally, a network resource management model was designed.

    Conclusion

    This model, while paying more attention to health policy makers and planners, can be used as a tool for human resource policy making.

    Keywords: Network Governance, Network Resource Management, Ministry of Health, Medical Education
  • Hossein Gholami *, Hasanali Moazenzadegan, Saeed Marjani Pages 141-163
    The implementationof public and criminal policies and the related challenges have always been among the concerns of executive directors and policymakers of the public sector. In Iran, there are many actors in the field of preventing and dealing with economic corruptions, which, according to the results of this study and the existing facts, do not demonstrate the required efficiency. This applied and nationwide study was carried out using a descriptive-survey method with a statistical population of 394 elites consisting of MPs, judges, faculty members, economic institutions' directors, and the managers and experts from 8 key actors involved in the issue, including the Financial Corruption Combating Headquarters, the General Inspection Organization, the Supreme Audit Court, the Ministry of Economic and Financial Affairs, the Ministry of Justice, the Security Offices, etc. The objective of the study was to identify the factors involved in the ineffective enforcement of Iran's criminal policy pertaining to organizing these actors. The results show that five components, including the multiplicity and diversity of actors, the nature of duties, lack of interaction and synergy, the structural and political dependency, and weak supervision by higher bodies, have the greatest impact on the ineffective implementation of criminal policies of Iran in orchestrating the actors involved in the prevention and fight against economic corruptions. In the end, based on the findings of the study, necessary policy measures, including the elimination of non-professional and inefficient executive actors, the formation of a committee for the exchange of information on economic corruption, and the legalization of the position of policy-making supreme bodies... have been suggested.
    Keywords: components evaluation, action research, Criminal policy, organizing of executive actors, economic corruptions
  • Mohammad Reza Mehregan, Mahnaz Hosseinzadeh, Marzieh Samadi Foroushani * Pages 165-187
    The oil industry is the most important source of government revenue and acts a commanding power in the economy, and due to the strategic importance, high volume of transactions in the industry, the concentration of revenue flows in one point, the complexity and natural monopolies in the industry, it is quite vulnerable against corruption. This research is aimed modeling and simulating the strategic problem of corruption in the oil industry to develop policies for controlling corruption in a twenty year horizon. To this end, using the system dynamics approach, the complexity variables of the corruption problem as to the oil industry system were identified in the form of feedback loops in accordance with Parsons' theory of systems. After initial simulation of the model, considering the existing situation, the development of anti-corruption strategies and policies in the oil industry has been addressed. Three strategies, including reducing the opportunities for corruption in the oil industry, reducing the demand for corruption in the oil industry, and increasing the capacity to fight corruption, as well as combined policies, were investigated. The results of the policy implementation for each strategy were analyzed, and a combination of three strategies was presented as the best anti-corruption policy in the oil industry of Iran.
    Keywords: Corruption in Oil Industry, Anti-Corruption Policies, Strategic Modeling, System Dynamics, Feedback Approach
  • Asieh Haieri Yazdi *, Abbas Maleki Pages 189-208
    Policymaking involves four basic stages: planning, decision making, legitimation, and implementation. Implementation concerns the degree to which actions of implementing officials and target groups coincide with the goals and strategies of the adopted policy. Implementation begins with policy or legislative objectives processes of implementation follow on in a fairly linear fashion from this. Some policies are adopted but then go on to fail at the implementation stage. In this paper, a discussion using Matland implementation model is introduced to interpret Iranian Parliamentary democracy and its success or failure at implementation stages. This paper takes its inspiration from the Matland framework, paying particular attention to the concept of the theory’s four levels of analysis, in order to reveal the puzzling trajectory of the four different governments after 1988, when the prime minister's office was revoked by reviewing the constitution of the Islamic Republic.
    Keywords: Matland policy implementation framework, Islamic Republic of Iran, Theocracy, Policymaking stages
  • Homeira Moshirzadeh * Pages 209-234

    The admission process of students for PhD IR programs in Iran has witnessed significant changes during the last few years due to changes in policies: possibility for applicants from different/non-relevant academic backgrounds to participate in the entrance exam, increase in the number of students to be admitted, centralized exams based on multiple choice questions for all majors in Political Science instead of specialized analytical tests provided by relevant departments at each university, and an emphasis on previous publications of the applicants. These are more or less interconnected and have interactive effects. This article seeks to evaluate these recent changes in policy. The main argument is that they have led to a decrease in the number of qualified PhD students and graduates. The analysis is based on quantitative and qualitative data, an analysis of questions of the centralized entrance exam, interviews with professors and students, and personal experience.

    Keywords: Policy-making in higher education, International Relations in Iran, Pathology, PhD entrance exam
  • Negin Asadayoubi, Masoumeh Maddah *, Zahra Razi Pages 235-251
    According to importance of development Assistance as an effective global tool for distributing wealth from rich nations to poorer one and a method to meet political, economic, and ideological interests of donor countries, many studies have targeted various aspects of development aid. Despite these studies, a few researchers focus on “how to figure out the necessity of establishment” & “how to accurately elaborate” Development Assistance Systems in ODA[1] literature review. Bridging the information gap, current paper tries to apply qualitative approach to provide policy- making process of Development Assistance system. Required data have been provided through benchmarking studies and interviews with 54 experts of critical areas such as Foreign Affairs, Policy making, Legislative, Economic, Cultural, Science and Technology, as well as domestic and foreign (Japan and South Korea) experts having experience of ODA. The results lead to the policy-making process of development assistance system for developing nations. [1] Official Development Assistance
    Keywords: Official Development Assistance (ODA), Development Assistance System, Political Economic, Policy Making Model
  • Kamran Davari *, Mohhmad Rashidi, Hamid Omranian Khorasni Pages 253-269
    The law on water distribution is one of the most important laws introduced after the victory of the Islamic Revolution regarding water resources and consumption. The law was implemented in line with Article 45 of the Constitution in order to revise the principles of water law and how it was nationalized in order to establish a fair water distribution system. Unfortunately, despite the rapid pace of social / climate and economic developments, this law has not been amended since 1971. Although Acceptance and flexibility versus reality and changes is a sign of intelligence, it should not hamper the implementation of the law. In fact, Due to the environmental changes, review periods are defined to bring the law into line with the needs of the community, to be intelligently flexible with change so that people can implement the law completely (Failure to fully implement the law). The revision process should be transparent, democratic. This study is an analytical approach aimed at revising the fair water distribution law. The findings of this study show that in some partsof this law violates other laws. The rules should be generated for everyone and exceptions result in abusing the water resources. Also, according to the poor state of water resources, especially the decline in water quality, there should be the possibility to amend existing laws and create new ones.
    Keywords: Equitable Water Distribution Law, Inefficient, Law Amendment, Revision
  • Mahmoud Bagheri *, Leyli Moghimi Pages 271-289
    Nowadays, insurance intermediaries, especially insurance brokers, who act as a bridge that connects insurers to insureds, have a salient role in the development of insurance industry. Insurance brokers select the best possible portfolio of insurance products for their clients in insurance market. This leads insurers to promote further the variety of their insurance products and, in turn, enhancing their sale. It is inevitable to regulate insurance brokers in order to protect customers against their misconduct and misrepresentation. In this article, the assumed theory is based on the fact that regulation of insurance brokerage’s relationships cannot merely based on private law principles, so there is a need to intervene public law to regulate them. In this study, introducing the functions of insurance brokers and their benefits, various regulatory aspects of insurance brokerage are presented and investigated considering examples from other countries and Iran
    Keywords: wait
  • Mohammad Safari Dashtaki, Reza Zare * Pages 291-309
    Progress in the science of public policy can be enhanced by the effective utilization of scientific contributions made by different researchers across the world. This goal can be achieved through translation and transfer of scientific literature into different languages, which can then serve as a platform for new research efforts to expand the horizons of knowledge in this field. Scientific-research journals are among the most credible, prestigious, and up-to-date sources of information and means of knowledge dissemination in any scientific field. The Journal of Public Policy and Administration, which is being published by the Public Administration Committee (PAC) of the UK Joint University Council (JUC), plays such a role in the field of public policymaking. The present paper reports on the most important findings contained in issue #4 of volume #33 of this journal, which was published with the title “Special Issue: Questioning Policy Design” in October 2018. The report aims to contribute to the knowledge of political science researchers and public policymakers about the latest findings in this field.
    Keywords: Policy design, Policy making, policy implementation, Public Policy