فهرست مطالب

مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1398)

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرمیتا فداکار، سید صلاح الدین نقشبندی*، محسن باقریان صفحات 11-21

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر ابعاد سرمایه فرهنگی بر ترک شغل کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور با توجه به کژتابی سازمانی ادراک شده می باشد. سه سازه اصلی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند عبارتند از: سرمایه فرهنگی، ترک شغل کارکنان، کژتابی سازمانی ادراک شده. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش، همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان وزارت ورزش و جوانان می باشد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه بندی بود. حجم نمونه نیز با توجه به فرمول کوکران برابر 256 نفر بود. برای گردآوری داده ها از روش میدانی و پرسشنامه استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ متغیرهای تحقیق بیش از 7/0 بود در نتیجه پایایی مورد تایید است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که سرمایه فرهنگی بر ترک شغل تاثیر معناداری ندارد ، ضریب همبستگی پیرسون برابر است با: 607/0- . همچنین مشخص گردید که کژتابی سازمانی بر ترک شغل با ضریب همبستگی 652/0 تاثیر دارد و در عین حال نقش متغیر میانجی را بین متغیرهای سرمایه فرهنگی و ترک شغل دارد. بنابراین سرمایه فرهنگی به صورت غیر مستقیم بر ترک شغل اثر گذار است. برازش داده ها به مدل برقرار است و همگی شاخص ها دلالت بر مطلوبیت مدل معادله ساختاری دارند. از این رو پیشنهاد می گردد انتخاب افراد توسط مدیران متناسب با شغل صورت بگیرد و با ایجاد شرایطی امن برای فرد با جلوگیری از بروز کژتابی در سازمان از ترک شغل افراد جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، ترک شغل، کژتابی سازمانی ادراک شده
  • محمد حیدری*، سید محمد حسین رضوی، سعید امیرنژاد، نصرالله محمدی صفحات 23-35

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی موانع توسعه اخلاق حرفه ای مدیران سازمان های ورزشی بود. روش تحقیق حاضر از نوع کیفی به شیوه نظریه داده بنیاد بود که جمع آوری داده ها از طریق بررسی مبانی نظری، پیشینه های تحقیق و مصاحبه انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل نخبگان دانشگاهی و مدیران سازمان های ورزشی منتخب کشور بودند که نمونه تحقیق به صورت نظری و به تعداد 12 نفر تعیین گردید. لازم به ذکر است که تحلیل داده ها با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، 19 مولفه تحت عناوین (وجود فسادهای متنوع، رفتارهای ضد اخلاقی سازمانی، رفتارهای ضد اخلاقی فردی، مشکلات ناشی از شغل، عدم ثبات کاری و رفتاری، موانع فیزیکی و روانی محیط کار، موانع قانونی و اداری محیط کار، تحویلی نگری، سبک های مدیریتی نامناسب، عدم وجود برنامه ریزی، سیاست زدگی، بی اعتمادی، بی بصیرتی، عدم آگاهی از روابط سازنده، عدم آشنایی با سازمان، ترویج بی اخلاقی، بی اخلاقی در تعاملات سازمانی، بی اهمیتی به اخلاق مداری و قضاوت های غیر اخلاقی) شناسایی و استخراج گردید. اولین گام در دستیابی به سازمان های اخلاق مدار، شناسایی و درک صحیح از مفهوم اخلاق حرفه ای مدیران و موانع موجود می باشد، زیرا شناخت موانع ایجاد و یا توسعه اخلاق حرفه ای مدیران سازمان های ورزشی موجب می گردد تا تصمیم گیران سازمانی دید بهتری پیدا کرده و با بینش بیشتری نسبت به کاهش اثر یا حذف این موانع اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، مدیر، سازمان ورزشی
  • حسن لطفی*، میرحسن سیدعامری صفحات 49-65

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل ارتباطی هویت و سکوت سازمانی با خودپنداره کارکنان ادارات ورزش و جوانان شمال غرب کشور بود. تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری تحقیق، کلیه ی کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان شمال غرب کشور (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان و کردستان) در سال 1395 بود، حجم نمونه ی آماری با استفاده از فرمول کوکران، برابر با 169 به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها، از طریق مطالعات کتابخانه ای و نیز پرسشنامه ی استاندارد هویت سازمانی چنی (1983)، سکوت سازمانی واکاولا و بورادوس (2005)، و خودپنداره ی راج کمار ساراسوت (1981) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، AMOSE برای آمار توصیفی و استنباطی به عمل آمد. نتایج نشان داد، هویت سازمانی، سکوت سازمانی، و خودپنداره در ادارات ورزش و جوانان شمال غرب کشور به طور معنی داری در وضعیت مناسبی قرار دارد؛ نتایج هم چنین نشان داد، هویت سازمانی بر خودپنداره، و هویت سازمانی بر سکوت سازمانی ادارات ورزش و جوانان شمال غرب کشور اثر مثبتی داشته، و بر اساس همین خوپنداره نیز بر سکوت سازمانی اثر مثبت معنی داری در ادارات ورزش و جوانان شمال غرب کشور دارد. با توجه به نتایج پژوهش می-توان اظهار کرد، در کل شناخت هویت سازمانی و تلاش جهت توسعه و تقویت آن برای مدیران امری بسیار مهم و اساسی است.

    کلیدواژگان: ادارات ورزش و جوانان، هویت سازمانی، خودپنداره، سکوت سازمانی
  • رامین ایرجی نقندر*، حمید قاسمی، ابوالفضل فراهانی صفحات 67-79

    هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی نقش مبادله اجتماعی بر مسئولیت پذیری داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا بود. جامعه آماری این پژوهش شامل داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا در دو بخش مردان و زنان که در سال 2017 در لیست نخبه (Elite) داوران آسیا قرار دارند، بود. با توجه به محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری به صورت کل شمار بود که در نهایت تعداد 292 تن در این پژوهش شرکت نمودند. روش تحقیق توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بوده که به صورت میدانی اجرا شده است. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته مبادله اجتماعی و مسئولیت پذیری استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری همبستگی چندگانه، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که حمایت سازمانی و حمایت اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری بر مسئولیت پذیری داوران دارد. از طرفی دیگر مبادله اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری بر مسئولیت اجتماعی، قانونی، اقتصادی و اخلاقی داوران داشت. همچنین الگوی تحلیل مسیر بین مبادله اجتماعی با مسئولیت پذیری مثبت و معنادار (5/2=T-Value، 26/0=PC) می باشد.

    کلیدواژگان: مبادله اجتماعی، مسئولیت پذیری، داور، فوتبال، فوتسال
  • مهران آذریان سوسهاب*، سید محمد کاشف، محسن بهنام صفحات 81-96

    هدف تحقیق حاضر ارائه مدل ارتباطی نوآوری رادیکال باشگاه-های خصوصی لیگ برتر فوتبال ایران از طریق قابلیت اشتراک و تنوع دانش با بررسی نقش میانجی یادگیری سازمانی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه عوامل اجرایی باشگاه های خصوصی لیگ برتر فوتبال کشور در فصل97- 98 بود. تعداد نمونه های این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تمام شمار (جامعه برابر نمونه) تعیین شد و 242 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه نوآوری رادیکال ترویلو و همکاران (2014)، پرسشنامه قابلیت تنوع و اشتراک دانش شادور و اسنل (2002) و پرسشنامه یادگیری سازمانی میس و سلس (2013) استفاده گردید. برای تحلیل داده های تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم-افزار «اسمارت پی ال اس.3» استفاده شد. نتایج نشان داد که قابلیت-های اشتراک دانش و تنوع دانش در باشگاه های فوتبال به طور مستقیم می تواند باعث ارتقای نوآوری رادیکال شود. ضمن اینکه یادگیری سازمانی نیز بر نوآوری رادیکال تاثیر مستقیم دارد. همچنین یادگیری سازمانی بر رابطه بین قابلیت های اشتراک و تنوع دانش با نوآوری رادیکال اثر میانجی دارد. در نتیجه باشگاه های فوتبال کشور باید به اشتراک و تنوع دانش توجه ویژه داشته باشند تا یادگیری و به دنبال آن نوآوری رادیکال در باشگاه توسعه یابد.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش، تنوع دانش، یادگیری سازمانی، نوآوری رادیکال، باشگاه های فوتبال
  • سیروان حسینی*، بهرام یوسفی، شهاب بهرامی صفحات 97-108

    هدف از این پژوهش مدل اثر عزت نفس بر تسهیم دانش و رفتار غیر شهروندی با نقش میانجی حسادت سازمانی در ادارات کل ورزش و جوانان استان های غرب کشور بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام مدیران، رئیسان و کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور بود که از بین آن ها 253 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد تسهیم دانش چانگ (2013)، رفتار ضد شهروندی رحمانی و همکاران (1389)، حسادت سازمانی واچیو (2000) و عزت نفس گاردنر (2000) استفاده شده است . جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری رویکرد واریانس محور استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است . عزت نفس اثر معناداری بر رفتار ضد شهروندی، تسهیم دانش و حسادت سازمانی دارد. همچنین حسادت سازمانی اثر معناداری بر رفتار ضد شهروندی دارد اما اثر حسادت سازمانی بر تسهیم دانش معنادار نبود. در نهایت نقش میانجی حسادت سازمانی در ارتباط بین عزت نفس و رفتار ضد شهروندی معنادار بود اما نقش میانجی حسادت سازمانی در ارتباط بین عزت نفس و تسهیم دانش معنادار نبود. با توجه به نتایج پژوهش مدیران ادارات کل ورزش و جوانان استان های غرب کشور می توانند برای کاهش رفتار ضد شهروندی و حسادت سازمانی کارکنان و همچنین افزایش تسهیم دانش در میان کارکنان؛ عزت نفس کارکنان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: عزت نفس، تسهیم دانش، رفتار غیر شهروندی، حسادت سازمانی
  • رسول ملانژاد خلیل آباد، زهراسادات میرزازاده*، محمد کشتی دار صفحات 109-120

    هدف از اانجام این پژوهش ارائه مدل نقش ادراک از عدالت سازمانی بر کارآفرینی سازمانی با میانجی گری استراتژی مدیریت دانش در کارمندان اداره ورزش و جوانان خراسان رضوی بود. روش پژوهش توصیفی_تحلیلی می باشد که به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کارمندان اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی (110=N) تشکیل دادند؛ که با توجه به هدف پژوهش، شیوه نمونه گیری آماری به صورت کل شمار در نظر گرفته شد و درمجموع با 12% ریزش، 96 پرسشنامه تکمیل و تحویل داده شد.. در این پژوهش از سه پرسشنامه عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن، 1993)، پرسشنامه محقق ساخته کارآفرینی سازمانی در سازمان های ورزشی که در پژوهش رضوی و همکاران (1389) استفاده شده بود و پرسشنامه استراتژی های مدیریت دانش (توکلی تختمشلو، 1393) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها به تایید اساتید رشته مدیریت ورزشی رسید و پایایی ازطریق آلفای کرونباخ به ترتیب برابر 86/0 و 87/0 و 86/0 گزارش شد. از آمار توصیفی و استنباطی (کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون ، تی تک نمونه ، رگرسیون گام به گام و اسمارت پی ال اس نسخه 2) استفاده شد. یافته ها نشان داد که هر سه متغیر عدالت سازمانی، کارآفرینی سازمانی و استراتژی مدیریت دانش در کارمندان اداره کل ورزش جوانان خراسان رضوی از وضعیت مناسبی برخوردار نیست. بین عدالت سازمانی و کارآفرینی سازمانی ، بین کارآفرینی سازمانی و استراتژی مدیریت دانش، بین عدالت سازمانی و استراتژی مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: &quot، عدالت سازمانی&quot، کارآفرینی سازمانی، استراتژی مدیریت دانش، کارکنان اداره کل ورزش و جوانان
  • زهرا کبیری، رضا صابونچی *، نجف آقایی صفحات 121-134

    هدف از تحقیق حاضر مدل یابی نقش میانجی مسئولیت اجتماعی در رابطه علی اخلاق حرفه ای مدیران و اخلاق مدنی هواداران باشگاه های فوتبال لیگ دسته یک ایران بود. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری و از نوع تحقیقات کاربردی است که به شکل میدانی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش تمام هواداران لیگ دسته یک فوتبال کشور در سال 1397 که برای تماشای مسابقات فوتبال تیم محبوب خود در ورزشگاه حضور یافتند؛ بود. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه برای جامعه نامحدود 303 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه اخلاق حرفه ای عیدی و همکاران (1395)، پرسشنامه اخلاق شهروندی محقق ساخته و پرسشنامه مسئولیت اجتماعی بخشنده (1391) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون سوبل و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد بین اخلاق حرفه ایی و مولفه های آن و مسئولیت اجتماعی و مولفه های آن با اخلاق مدنی شهروندی هواداران رابطه معنادار وجود دارد. در نهایت مدل پژوهش حاکی از برازش مدل و الگوی مطلوب بین متغیرهای پژوهش بود. با توجه به نتایج تحقیق به نظر می رسد که مسئولیت اجتماعی باشگاه می تواند به عنوان متغیر میانجی بین اخلاق حرفه ای مدیران و اخلاق مدنی هواداران عمل نماید و اخلاق حرفه ای از این طریق اثرات خود را بر اخلاق مدنی شهروندی هواداران نمایان سازد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق مدنی و شهروندی، مسئولیت اجتماعی، هوادار
  • علی اکبر بابازاده پهلوانلو*، محمدعلی اصلانخانی، علی محمد صفانیا، علی اصغر درودیان، مهدی گودرزی صفحات 135-146

    هدف تحقیق حاضر، تدوین چارچوب توسعه ویژگی های رفتاری برای سطوح مربیگری در ایران است. روش تحقیق اکتشافی با رویکرد کیفی می باشد. جامعه آماری شامل تمام متخصصان حوزه آموزش در فدراسیون های ورزشی و وزارت ورزش و جوانان بود. در بخش کیفی با توجه به روش نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند 18 نفر انتخاب و مصاحبه تا دستیابی به اشباع نظری انجام شد. در بخش کمی نیز براساس جدول مورگان 217 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته حاصل از مصاحبه بخش کیفی تحقیق بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصین مربوطه رسیده و روایی سازه آن با روش تحلیل عاملی اکتشافی تائید شد. پایایی آن نیز در یک مطالعه مقدماتی بر روی 30 نفر از جامعه استفاده از آزمون الفای کرونباخ تائید شد. تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی به کمک بسته های آماری SPSS و AMOS نسخه 23 انجام شد. یافته ها نشان داد 11 عامل موثر بر توسعه دانش و مهارت های کاربردی برای سطوح مربیگری در ایران شامل عوامل آموزشی، مدیریتی، دانش افزایی، ساختاری، نظارت و کنترل، تجهیزات و تکنولوژی، حقوقی، فردی، بومی سازی، تبلیغات و رسانه و استعدایابی و پایه وجود دارد که همگی از نقش معناداری در توسعه دانش و مهارت های کاربردی برای سطوح مربیگری در ایران برخوردار بودند. همچنین، مدل توسعه دانش و مهارت های کاربردی برای سطوح مربیگری در ایران از برازش مناسبی برخوردار بود و می تواند مورد استفاده دست-اندرکاران مربیگری در ایران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانش، مربیگری، سطوح مربیگری، مهارت های مربیگری
|
  • Armita Fadakar, Salah Naghshbandi *, Mohsen Bagherian Pages 11-21

    The purpose of this study was to investigate the effect of cultural capital dimensions on job vacancies of employees of sport and youth departments of the country with regard to perceived organizational noise. 3 main constituents studied in this research: Perceived organizational gesture, job vacancies & cultural capital. The present study was the nature and in terms of method, correlation. The statistical population of this study includes the employees of ministry of sport and youth. according to the Cochran formula was equal to 256 people. For data collection, field observation and questionnaire were used. Cronbach's alpha coefficient of the research variables was more than 0.7, so the reliability is confirmed. Research findings indicate that cultural capital has no significant effect on job vacancies Pearson's correlation coefficient is -0.607.It was also found that organizational loophole has an impact on job vacancies With correlation coefficient of 0.652, while it also plays the role of a mediating variable between cultural capital variables and job vacancies. Therefore, cultural capital has an indirect effect on job leave. The data fit to the model and all the indicators indicate the utility of the structural equation model. Hence, the selection of individuals By managers tailor-made to the job And prevent people from leaving the job by creating safe conditions for the individual by preventing the occurrence of anomie in the organization.

    Keywords: Cultural Capital, Vacant Job, Perceived Organizational Dilemma
  • Mohammad Heydari *, Seyyed Mohammad Hossein Razavi, Saeed Amirnezhad, Nasrollah Mohammadi Pages 23-35

    The purpose of this study was to identify barriers to developing of professional ethics for sports organization managers. The methodology of this research was qualitative in the form of data foundation theory. Data collection was done by reviewing theoretical foundations, research backgrounds and interviews. The statistical population of the study consisted of university elites and managers of selected sports organizations in the country. The research sample was theoretically determined and 12 were determined. It should be noted that data analysis was performed using three stages of open, axial and selective coding. Based on the results of the research, 19 items under titles (diverse corruption, organizational anti-ethical behaviors, individual anti-ethical behaviors, job problems, work and behavioral instabilities, physical and psychological barriers to the workplace, legal and administrative barriers to the work environment Negri delivery, inappropriate managerial styles, lack of planning, politics, distrust, inaccuracy, lack of awareness of constructive relationships, lack of familiarity with the organization, promotion of immorality, immorality in organizational interactions, lack of importance to orthodox ethics and Unethical judgments) were identified and extracted. The first step in achieving ethical organizations is to identify and understand the true concept of professional ethics for managers and barriers, because knowing the barriers to developing professional ethics for managers of sports organizations can make organizational decision makers better off. And take more insight into reducing the effect or removing these obstacles.

    Keywords: Ethics, professional ethics, manager, sports organization
  • Hassan Lotfi *, Mirhassan Seyed Ameri Pages 49-65

    The present study was aimed to check the communication model of identity and organizational silence with staff self-concept in the offices of Youth and Sports, in the northwest of Iran. It is descriptive and correlational. The sample of study consisted of all agency employees of the Youth and Sports office in the northwest of Iran,i.e the provices of West Azerbaijan, East Azerbaijan, Ardabil, Zanjan and Kurdistan,in1395. The sample size determind via Cochrane formula was169.The data were collected through library studies,as well as the standard questionnaires of-organizational identity of Cheney (1983),organizational silence of Wakvallae and borradoues (2005) and self- concept of Raj Kumar Sarasota(1981).The researchers employed SPSS software, and AMOSE to give inferencial and descriptive statistics.The results indicated that organizational identity,the silence of the organization and self-concept in the offices of Youth and Sports in northwest of the country are significantly in a good condition. The result also showed that organizational identity had a positive effect on the self-concept and silence of organizational departments of Youth and Sports offices in the northwest of Iran.Therefore self- concept positively influenced the organizational silence in Youth and Sports offices in the northwest of Iran. In sum, the results showed that organizational identity and trying to boost and developed it is of very paramount importance to managers.

    Keywords: offices of Youth, Sports, organizational identity, self-concept, organizational silence
  • Ramin Iraji Naghandar *, Hamid Ghasemi, Abolfazl Farahani Pages 67-79

    The purpose of this study was to Designing the model role Social exchange on responsibility of AFC elite football and futsal referees. The statistical population of this study included elite football referees and Asian futsal men in two sections of men and women who were in the 2017 Elite list of Asian referees. With regard to the limited population of the population, sampling was a total of 292 individuals in the study. The research method is descriptive and is a type of structural equation that has been implemented as a field. Data were gathered using social researcher-made questionnaire and accountability questionnaire. In order to analyze the data, descriptive indices, multiple regression analysis and path analysis were used. The results showed that organizational support and social support have a positive and significant effect on the responsibility of referees. On the other hand, social exchange had a positive and significant impact on the social, legal, economic and moral responsibility of referees. Also, the path analysis method of social exchange with positive and significant responsibility (T = -2.5 = 2, PC = 0.26).

    Keywords: social exchange, responsibility, referee, football, futsal
  • Mehran Azarian Soosahab *, Seyyed Mohammad Kashef, Mohsen Behnam Pages 81-96

    The aim of this study was to providing a communicational model of the radical innovation in private clubs of football premier league through sharing and diversity of knowledge capability with investigating the mediating role of organizational learning. The statistical population of this study included all the executive staff of the private clubs of the national football league in the 97-98 season. The number of samples in this research was determined using a purposeful sampling method and a full-scale sampling (population equal to the sample) and 242 individuals were sampled. To collect the data, radical innovation from Troilo et al. (2014), sharing and diversity of knowledge capability from Shadur and Snell (2002) and organizational learning from Maes & Sels (2013) questionnaires were used. The results showed that knowledge sharing and knowledge diversity capabilities in football clubs could directly promote radical innovation. In addition, learning also has a direct impact on radical innovation. Also, Organizational learning has a mediator effect on the relationship between knowledge sharing and knowledge diversity capabilities with radical innovation. As a result, football clubs should pay special attention to the diversity and sharing of knowledge to learn and then develop radical innovation at the club.

    Keywords: Knowledge Sharing, knowledge diversity, Organizational learning, radical innovation, Football clubs
  • Sirvan Hossieni *, Bahram Yousefi, Shahab Bahrami Pages 97-108

    The aim of this study was to the model of the effect of self-esteem on knowledge sharing and anti-citizenship behavior with the mediating role of organizational Envyin the sport and youth departments of western provinces. The statistical population of this study consisted of all managers, presidents and staffs of sport and youth departments in west of the country that among whom 253 were selected as sample. Standard questionnaires for Chang (2013) knowledge sharing, Rahmani et al (2010) anti-citizenship behavior, Wachio (2000) organizational Envy and Gardner (2000) self-esteem were used for data collection. Variance-based Structural equation modeling approach was used to analyze the data. The results showed that The research model has a good fit. self-esteem has a significant effect on anti-citizenship behavior, knowledge sharing and organizational Envy. Also, organizational Envy had a significant effect on anti-citizenship behavior, but the effect of organizational Envy on knowledge sharing was not significant. Finally, the mediating role of organizational Envy in the relationship between self-esteem and anti-citizenship behavior was significant, but the mediating role of organizational jealousy in the relationship between self-esteem and knowledge sharing was not significant. According to the results of the study, managers of the sport and youth departments of the western provinces of the country can increase employees' self-esteem to reduce the anti-citizenship behavior and organizational Envy of employees as well as increase knowledge sharing among employees.

    Keywords: Self-esteem, Knowledge Sharing, Non-Citizen Behavior, Organizational Envy
  • Rasoul Molanejad Khalil Abad, Zahra Sadat Mirza Zadeh *, Mohammad Keshtidar Pages 109-120

    The purpose of this study was to present a model of the role of perception of organizational justice on organizational entrepreneurship by mediating a knowledge management strategy among employees of the Khorasan Razavi Sports and Youth Administration. The method of research is descriptive-analytic that was done field experiment. The statistical population of this study was employees of the General Administration of Sports and Youth of Khorasan Razavi (N = 110). According to the research purpose, the statistical sampling method was considered as the total number and in total 12% of the drop, 96 completed and completed questionnaires given. In this research, three organizational justice questionnaires (Niehoff and Moorman, 1993), an organizational entrepreneurship researcher-made questionnaire used in Razavi et al. (2010) and Knowledge Management Strategies Questionnaire (Tavakoli Takhtmashloo, 2014) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by the professors of sport management and reliability was 0.86, 0.87 and 0.86, respectively. Descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov, Pearson correlation coefficient, T-test, step-by-step regression and Smart PCS version 2) were used. Descriptive and inferential statistics (Kolmogorov Smirnov, Pearson correlation coefficient, T-test, step-by-step regression and Smart PCS version 2) were used. The results showed that all three variables of organizational justice, organizational entrepreneurship and knowledge management strategy in the employees of Khorasan Razavi Youth Sports Administration are not in a good position. There is a positive and significant relationship between organizational justice and organizational entrepreneurship, between organizational entrepreneurship and knowledge management strategy, between organizational justice and knowledge management strategy.

    Keywords: &quot, Organizational Justice&quot, Organizational Entrepreneurship, Knowledge management strategy, Employees of Department of Sport, Youth
  • Zahra Kabiri, Reza Saboonchi *, Najaf Aghaei Pages 121-134

    The purpose of this research was modeling the mediating effects of Social Responsibility in the relationship between professional ethics of the managers and citizenship civic moral among football clubs' fans in Premier League Football of Iran. The research method is correlational with structural equation approach and applied research, which was conducted as a field study. The statistical population of this research was all the fans of the national football league in 1397, who were present at the stadium to watch their favorite football team matches. Using the sample size formula for an unlimited society, 303 people were selected as samples. Three questionnaires were used to collect information: Eidi and colleagues' professional ethics questionnaire (1395), the researcher-made citizenship ethics questionnaire and Bakhshande social responsibility questionnaire (1391). Collected data were analyzed by inferential methods such as Pearson correlation coefficient, Sobel test and structural equation model. The results of the research showed that there is a significant relationship between professional ethics and its components, and social responsibility and its components with the citizens' ethics of the supporters. Finally, the model of the research indicated that the model and the desired model fit the research variables. According to the results, it seems that social responsibility of the club can act as a mediating variable between the managers' ethics and civil ethics and the citizenship of the fans, and professional ethics, thereby, reveal their effects on the ethics of the citizenry of the fans.

    Keywords: Professional Ethics, Citizenship Civic Moral Social Responsibility, Fan
  • Aliakbar Babazadeh *, Mohammad Ali Aslankhani, Alimohammad Safania, Ali Asghar Doroudian, Mahdi Goudarzi Pages 135-146

    The purpose of this study is to develop a framework for developing behavioral characteristics for coaching levels in Iran. The research method is a qualitative approach. The statistical population consisted of all specialists in training in sport federations and Ministry of Sport and Youth. In the qualitative section, 18 people were selected by purposeful snowball sampling and interviewed until theoretical saturation. In the quantitative section, according to Morgan's table, 217 people were selected by stratified random sampling. The research tool in the quantitative part was a researcher-made questionnaire obtained from the qualitative part of the research. The content validity of the questionnaire was confirmed by relevant experts and its construct validity was confirmed by exploratory factor analysis. Its reliability was also confirmed in a pilot study on 30 people using the Cronbach's alpha test. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS and AMOS version 23 statistical packages. The findings showed that 11 factors influencing the development of applied knowledge and skills for managerial levels in Iran include educational, managerial, knowledge-building, structural, supervision and control, equipment and technology, legal, individual, localization, advertising and media, and There are talents and foundations that all play a significant role in the development of applied knowledge and skills for managerial levels in Iran. Also, the model of applying knowledge and skills development for the managerial levels in Iran was a good fit and could be used by the coaching staff in Iran.

    Keywords: Coaching, Coaching Levels, Coaching Skills, Knowledge