فهرست مطالب

دولت پژوهی ایران معاصر - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس کشاورز شکری، ملیحه حاجی حسن* صفحات 7-25
    با توجه به اهمیت انقلاب ایران که توانسته دگرگونی وسیعی در تمام ابعاد جامعه پدید آورد؛ لذا پژوهشگران داخلی و خارجی به دنبال بررسی علل و تبیین وقوع انقلاب ایران، نظریاتی را نیز ارائه کرده اند. هدف اصلی این پژوهش بررسی علل وقوع انقلاب در ایران است و در پی پاسخگویی به این پرسش است که: «علت انقلابی شدن مردم ایران و بروز انقلاب و قیام در بین سالهای "1357 1355" چیست؟» نگارنده تلاش کرده است با روش تحلیل اسنادی و ابزار فیشبرداری از اسناد رسمی، کتابها، مقالات با ارائه دیدگاه های انقلابی از جمله نظریات اسکاچپول، اسملسر، امام خمینی(ره)، فوکو و فوران به بررسی چرایی انقلاب اسلامی از نظر مردم انقلابی بپردازد. فرضیه چنین است که تحمیل تغییرات وسیع در کشور از طریق دستگاه دولتی، رقابت ابر قدرتها برای افزایش نفوذ، تقابل آشکار رژیم با اقتدار اسلامی، که از مهمترین مسائل روز جامعه آن روزگاران بود، باعث شکل گیری واکنش مردمی و قیام شد که نشان از فراگیری آگاهی اجتماعی، سیاسی، مذهبی مردم نسبت به اوضاع و عملکرد نظام شاه داشت. سرانجام مردم با مشارکت انقلابی و رهبری انقلابی امام(ره) در طول قیام توانستند انقلاب را در 22 بهمن 1357 به پیروزی برسانند.
    کلیدواژگان: انقلاب، مردم انقلابی، رهبری امام خمینی(ره)، مشارکت انقلابی
  • سید محمد جواد موسوی*، لطف الله فروزنده دهکردی صفحات 27-44
    در این برهه از زمان که دشمنان بیش از گذشته درصدد تحریف انقلاب اسلامی هستند و تلاش دارند آن را از آرمانهای اصلی خود دور سازند لازم است محورهای اصلی انقلاب اسلامی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. هدف اصلی این مقاله، شناخت بیشتر دیدگاه های مقام معظم رهبری در مورد اهداف انقلاب اسلامی، الزامات دستیابی به اهداف انقلاب اسلامی و مطالبات مختلف مقام معظم رهبری از مسئولان در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی فرهنگی و علمی فناوری است. در این نوشتار سعی شده است تا با استفاده از روش تحلیل مضمون بیانات مقام معظم رهبری در سالهای اخیر و بویژه سال 1396 و هم چنین مقالات پژوهشگران درباره دیدگاه های ایشان تا آنجا که ممکن است نقشه هدف و مسیر نظام جمهوری اسلامی تبیین، و به سه سوال بنیادی پاسخ داده شود: اهداف انقلاب اسلامی کدام است؟ الزامات دستیابی به اهداف انقلاب اسلامی کدام است؟ مطالبات رهبری از مسئولین چیست؟ نتایج در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی فرهنگی، علمی فناوری و دیگر حوزه ها همراه با تعیین سطح تحلیل راهگشای اندیشمندان، محققان و مسئولان ذی ربط خواهد بود.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، اهداف، انقلاب اسلامی، الزامات دستیابی به اهداف انقلاب اسلامی، مطالبات رهبری
  • امیر روشن، عاطفه علیمیرزایی* صفحات 45-69
    این مقاله درصدد واکاوی سیاست خارجی جمهوری اسلامی در دوران جنگ تحمیلی است. یکی از نظریه هایی که در تلاش است تا چگونگی کارکرد نظام بین الملل و هنجارهای حاکم بر آن و چگونگی تغییر نظم موجود و رسیدن به نظم مطلوب را توضیح دهد، نظریه انتقادی روابط بین الملل است. به نظر می رسد با توجه به رویکرد تجدیدطلبانه و استکبارستیزی سیاست خارجی جمهوری اسلامی، نظریه انتقادی روابط بین الملل قادر به تبیین سیاست خارجی در این سالها باشد. با توجه به همسویی اصول و مفاهیم سیاست خارجی در دوران جنگ تحمیلی ایران و نظریه انتقادی روابط بین الملل، این مقاله نشاندهنده ماهیت انتقادی سیاست خارجی ایران در این دوران است. در واقع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سالهای جنگ تحمیلی امکان تحلیل با نظریه انتقادی روابط بین الملل را دارد.
    کلیدواژگان: نظریه انتقادی، سیاست خارجی، رهایی، ایران
  • مجید بهستانی* صفحات 71-87
    بنا بر منطق قدرت روابط بین الملل و بعضی از نظریه های سیاست خارجی، ایران باید به دنبال تولید و نگهداری سلاح اتمی باشد. آن چیزی که سبب حیرت سیاستمداران غربی شده است این است که افزون بر انکارهای همیشگی مسئولان نظام از پیگیری چنین هدفی، حضرت امام خمینی(ره) در فتوائی تاریخی هر گونه نگهداری، ساخت و استفاده از سلاح اتمی را حرام اعلام کردند. ایشان در طول جنگ تحمیلی فرماندهان نظامی را از به کارگیری سلاح های کشتار جمعی منع کرده بودند. این در حالی است که تقویت بنیه نظامی کشور به گونه ای که سبب هراس دشمن از تعدی شود یک واجب شرعی است. نقطه چالش برانگیز زمانی است که منع به کارگیری سلاحهای کشتار جمعی رای مشهور فقها نیست بلکه قائلانی دارد. سوال پژوهش این است که چه دلایل فکری سبب اعلام ممنوع شدن سلاحهای کشتار جمعی از سوی رهبران انقلاب اسلامی شده است. برای این منظور ضمن مروری بر فتاوای مختلف فقی هان بزرگ جهان شیعه از دوره های پیشین تاکنون و بازخوانی دلائل ایشان له و علیه این گونه تسلیحات، بر آرای حضرت امام خمینی(ره) تمرکز می شود.  پاسخ سوال این است که فقیه در مقام اجتهاد علاوه بر منابع فقهی بشدت از باورهای کلامی و بینشهای فردی اجتماعی خویش تاثیر می پذیرد و از این رو، رای حضرت امام(ره) در این باب بر اساس باورهای متفاوت اخلاقی و انسانشناختی ایشان قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: : امام خمینی(ره)، آیت الله خامنه ای، سلاح اتمی، قاعده تترس، فقه سیاسی، فقه حکومتی
  • حسینعلی قربانی* صفحات 89-111

    در این پژوهش سعی شده است به نقش شهرستان نطنز در نهضت امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی پرداخته شود. نزدیکی این شهر به قم و کاشان، که اولی مرکز اصلی نهضت بود و دومی پایگاه برجسته ای به شمار می آمد بر اهمیت آن می افزاید. در این تحقیق با استفاده از نظریه ساختمندیابی گیدنز سعی شده است وجوه ساختار و کنش در گرایش مردم نطنز به انقلاب اسلامی بررسی شود. یافته های تحقیق نشان می دهد ترکیبی از عوامل ساختاری اقتصادی (فقر نسبی و کمبود امکانات رفاهی)، فرهنگی (تبلیغ بهائیت و بی حجابی) و امنیتی (حضور گسترده عوامل ساواک) موجب نارضایتی مردم نطنز از حکومت پهلوی شده بود. از سوی دیگر نقش کارگزاری با حضور اقشار مختلف مردم به رهبری روحانیت در گسترش افکار انقلابی در این شهرستان اثر گذاز بود. فعالان انقلابی با همکاری و دعوت از انقلابیون معروف و برگزاری جلسات مخفیانه به رشد نهضت میان مردم یاری رساندند. برخی از آنان به انقلابیون دیگر شهرها نیز کمک می کردند به گونه ای که تامین بخشی از سلاحهای گرم انقلابیون کاشان از سوی مبارزان نطنزی صورت می گرفت. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با تکیه بر تاریخ شفاهی و اسناد است.

    کلیدواژگان: نطنز، فعالان انقلابی، انقلاب اسلامی
  • محمد محمدپور* صفحات 113-146
    حمایت های اردن از عراق ابعاد مختلفی را در بر می گرفت، از جمله: حمایت از عراق در روابط دو جانبه، حمایت از رژیم بعثی در جهان عرب و نیز در مجامع بین المللی. مواضع جانبدارانه و حمایت گرانه اردن از عراق در قالب های گوناگونی نظیر تلاش برای معرفی چهره ای صلح طلب از عراق، جلب حمایت سایر کشورها از عراق و تصویب قطع نامه هایی متناسب با منافع عراق در مجامع بین المللی بروز می یافت. نوشتار حاضر بر آن است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از داده ها، اسناد و منابع موجود به بررسی حمایت های سیاسی و دیپلماتیک اردن از عراق در سطوح مورد اشاره، بپردازد. یافته های این تحقیق نشاندهنده حمایت همه جانبه، یکدست و بلاانقطاع اردن از عراق است.
    کلیدواژگان: جنگ ایران و عراق، اردن، حمایت سیاسی، ناسیونالیسم عربی، کمیته آشتی اعراب، قطعنامه 598
|
  • Abbas Keshavzar Shekari, Maliheh Haji Hassan * Pages 7-25
    Considering the importance of the Iranian Revolution, having been able to make a large change in all aspects of society, internal and external scholars have made some ideas in search for its causes and explanation. This research is mainly aimed at investigating the causes of the revolution in Iran. It tries to answer this main question: “What was the cause of the revolutionary movement of the Iranians, and the emergence of the revolution and the uprising of people during 1976 to 1979?” Applying documentary analysis method and reviewing official documents, books, and articles, the researchers tried to provide the views of Skachpol, Smasler, Imam Khomeini (RA), Foucault and Foran on the Islamic Revolution from revolutionary perspectives. The researchers hypothesized that the imposing of massive changes in the country by the regime’s institutions, competition between the superpowers for increasing their influence, the evident opposition of the regime to the dominance of Islam, which was one of the most important issues of the society those days, created a popular reaction and uprising. People had become aware of the social, political, and religious issues relating to the situation and performance of the Shah's regime. Eventually, people managed to win the revolution on February 22, 1979 by their revolutionary activities under the leadership of Imam Khomeini.
    Keywords: revolution, revolutionary people, Imam Khomeini’s leadership, revolutionary participation
  • Sayyed Mohammad Javad Mousavi *, Lutfollah Foroozande Dehkordi Pages 27-44
    It is necessary to analyze the main orientations and goals of the Islamic revolution in this period of time when our enemies are trying, even more than before, to distort the Islamic revolution from its main goals and prevent it from its movement. The main purpose of this research is to better understand the viewpoints of the Supreme Leader for achieving the goals of the Islamic revolution and the economic, political, sociocultural, scientific, and technological requirements that he points out to the top officials to be satisfied. Thematic analysis is employed to analyze the sayings of the Supreme Leader in recent years, especially in 2017, as well as the papers regarding his viewpoints were studied to determine the target map and the course of action for the Islamic Republic of Iran and give answer to three basic questions: “What are the goals of the Islamic revolution?” “What are the requirements to achieve these goals?” “What kind of requirements does the Leader point out for the top officials?” The results obtained concerning economic, political, sociocultural, scientific, technological aspects, together with the identification of the level of analysis, will pave the way for scholars, researchers, and related authorities.
    Keywords: the Supreme Leader, goals, the Islamic Revolution, requirements for achieving the Islamic Revolution goals, the Leader’s demands
  • Amir Roshan, Atefeh Alimirzaei * Pages 45-69
    This research is intended to investigate the foreign policy of the Islamic Republic of Iran during the imposed war. The critical theory of international relations is a theory for explaining how international systems work, what the norms governing them are, and how we can change the existing order and achieve a desirable one. Regarding the reformist and the anti-arrogance approach in the foreign policy of the Islamic Republic, it is promising that the critical theory of international relations will be able to explain the foreign policy of these years. Considering the alignment of the principles and concepts of foreign policy in the course of the imposed war and the critical theory of international relations, this research intends to investigate Iran’s foreign policy during this period through a critical approach. Indeed, the foreign policy of the Islamic Republic of Iran during the era of the imposed of war paves the way for conducting an analysis through the critical theory of international relations.
    Keywords: critical theory, Foreign Policy, liberation, Iran
  • Majid Behestani * Pages 71-87
    According to the logic of power in international relations and some foreign policy theories, Iran is supposed to pursue production and keeping of nuclear weapons. What surprises Western politicians is the fact that, in addition to the constant rejection of the Iranian government officials of following such an end, Imam Khomeini (RA), in his historic fatwa, has forbidden any production, maintenance, and use of nuclear weapons. During the imposed war, he had prohibited military commanders from employing mass destruction weapons. Meanwhile, it is a religious obligation to strengthen the country's military power in such a way as to frighten the enemy of yielding any threat. The challenging point arises when we observe that the prohibition of the use of mass destruction weapons is not generally agreed by all Islamic jurisprudents. The research question relates to the reasons of why the leaders of the Islamic Revolution have prohibited the use of the weapons of mass destruction. Hence, reviewing various fatwas by the supreme Shiite jurisprudents of the world from past to present, and investigating their reasons for fighting against, or supporting the use of such weapons, this research focuses on the views of Imam Khomeini (RA). The answer underlies the fact that the Islamic jurisprudents, in terms of Ijtihad, are strongly influenced by their religious beliefs and their individual social insights, in addition to their jurisprudential sources. Hence, Imam Khomeini’s decree can be interpreted based on his different moral and anthropological beliefs.
    Keywords: Imam Khomeini (RA), Ayatollah Khamenei, nuclear weapons, Tetris principle, Political Jurisprudence, state jurisprudence
  • Hussein Ali Ghorbani * Pages 89-111

    This research is intended to review the role of Natanz County in Imam Khomeini’s movement and the Islamic Revolution. Closeness of this city to Qom and Kashan, the former was the main center of the movement, and the latter was a significant place, adds to its importance. Employing Giddens constructivist theory, we tried to review the aspects of structure and action of the people of Natanz towards the Islamic Revolution. The research findings indicated that a combination of economical structural factors (relative poverty and lack of welfare), cultural factors (propagation of Bahá'í Faith and fighting against Hijab) and security factors (the extensive attendance of the members of SAVAK) made people of Natanz dissatisfied with Pahlavi regime. On the other hand, the active role of people under the leadership of the clergymen facilitated spreading the revolutionary thoughts in this city. The revolutionary activists, in partnership with the prominent revolutionaries held secret meetings and helped expand the movement among the people. Some of them even helped the revolutionaries in other cities. For instance, some of the weapons of the revolutionaries of Kashan were provided by Natanz strugglers. The research follows a descriptive-analytical method based on oral history and documents.

    Keywords: Natanz, revolutionary activists, Islamic Revolution
  • Mohammad Mohammadpour * Pages 113-146
    Jordan's supporting of Iraq covered various dimensions, including supporting Iraq in bilateral relations, supporting the Ba'athist regime in the Arab world and also in international meetings. Jordan's supportive stance of Iraq emerged in various ways, such as the attempt to introduce a peaceful position of Iraq, attract other countries towards Iraq, and trying to propose resolutions consistent with the interests of Iraq in international conferences. This research aims at analyzing Jordanian political and diplomatic supports of Iraq at the given levels using an analytical descriptive method and making use of the available data, documents and resources. The findings of this study evidenced Jordan's comprehensive, constant and unequivocal support of Iraq.
    Keywords: Iran-Iraq War, Jordan, political support, Arab nationalism, Arab Reconciliation Committee, resolution 598