فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1398)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم مهدوی، آمنه جعفری قدوسی* صفحات 1-28
    تحقیقات بسیاری شتاب یافتن رشد اقتصادی از طریق توسعه مالی را تایید کرده اند، اما در مورد اثر نابرابر توسعه مالی در یک کشور بر رشد بنگاه های آن با اندازه های مختلف هنوز کار چندانی صورت نگرفته و اثرات توزیعی توسعه مالی در میان بنگاه ها به روشنی مشخص نیست. بر این اساس، در این تحقیق با استفاده از یک مدل تابلویی پویا نقش بنگاه های کوچک در صنایع مختلف بر اثرگذاری توسعه مالی بر توسعه صنعتی در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار می گیرد. این بررسی روی 22 صنعت مطابق با کدهای دو رقمی ISIC4 برای دوره 1393-1383 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) صورت می گیرد. نتایج مدل، تایید می کند که توسعه واسطه های مالی ارزش افزوده صنایعی را که بنگاه های کوچک بیشتری دارند، قوی تر افزایش می دهد. به عبارت دیگر، توسعه مالی از طریق توسعه بانکداری، اثر مثبت بیشتری روی توسعه بنگاه های کوچک نسبت به بنگاه های بزرگ دارد. این نتیجه برای توسعه بازار سهام معتبر نیست.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد صنعتی، اندازه بنگاه، روش GMM
  • سلما کشتکاران*، خسرو پیرایی، مهرزاد ابراهیمی، علی حقیقت صفحات 29-50
    رابطه میان مخارج و درآمد دولت در جریان عدم تعادل بودجه را می توان یکی از مهمترین مباحث در اقتصاد بخش عمومی به حساب آورد که بویژه برای اقتصاد ایران که درآمد نفت، بخش عمده درآمد دولت را تشکیل می دهد، اهمیت زیادی دارد. هدف اصلی این مقاله، نشان دادن واکنش درآمد و مخارج دولت به جریان تعدیل عدم تعادل بودجه، در قالب یک الگوی سه متغیره، با در نظر گرفتن نقش درآمد نفت در این جریان و آزمون نامتقارنی جریان تعدیل در ایران، طی سال های 1369 تا 1395 می باشد. نتایج، حکایت از تایید فرضیه درآمد-مخارج در ایران دارد. به علاوه درآمد نفت، دولت را تشویق به مصرف بیشتر و دریافت مالیات کمتر نموده که حاکی از تایید فرضیه جایگزینی مالیات در ایران می باشد. همچنین مشخص گردید، تنها، مخارج دولت به عدم تعادل بودجه، واکنش نشان می دهد و این، زمانی اتفاق می افتد که بودجه، با کسری مواجه باشد. براساس نتایج به دست آمده، ضرورت دارد برای کاهش کسری بودجه، وابستگی درآمد دولت به درآمد نفت، کاهش و کارآیی سیستم مالیاتی بهبود یابد.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، درآمد مالیاتی، درآمد نفتی، همجمعی آستانه، تصحیح خطای نامتقارن
  • فاطمه گریوانی، محمدعلی فلاحی*، محمدطاهر احمدی شادمهری، حسین راغفر صفحات 51-76
    داده های تابلویی به عنوان سنگ بنایی برای تحلیل های پویا و از جمله در مطالعات تحرک فقر، شناخته شده است. در کشورهای در حال توسعه (از جمله ایران)، به دلایل مختلف، داده های هزینه- درآمد خانوار به صورت مقطعی جمع آوری شده و دسترسی به داده های تابلویی خانوارها امکان پذیر نیست. با این وجود، به دلیل اهمیت زیاد و علاقه مندی سیاست گذاران به  آگاهی از وضعیت تحرک فقر، محققان روش های مختلفی را برای مطالعه پویایی  فقر در کشورهای با داده های مقطعی ارائه و به تدریج توسعه داده اند. گروه مطالعات فقر بانک جهانی در سال 2013 رویکرد داده های تابلویی ترکیبی را برای تحلیل پویایی فقر معرفی کرد که برآوردهای نقطه ای نسبتا دقیقی از تحرک فقر ارائه می کند. پژوهش حاضر، در ابتدا خط فقر مطلق مناطق شهری کشور را در سال های 1391، 1394 و 1395 محاسبه و سپس با به کارگیری روش داده های تابلویی ترکیبی، بررسی وضعیت تحرک فقر در سال های مذکور را محور مطالعه خود قرار داده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، نوعی وابستگی حالت در وضعیت فقر مناطق شهری وجود دارد؛ به طوری که بیش از 80 درصد خانوارهایی که در سال اول (1391 و یا 1394) فقیر (غیر فقیر) بودند، در سال دوم (1395) نیز فقیر (غیر فقیر) باقی می مانند و تنها با احتمال کمتر از 20 درصد، خانوارهای فقیر (غیر فقیر) در سال اول در دوره بعد، در وضعیت غیر فقیر (فقیر) قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: اندازه گیری فقر، فقر پویا، داده های تابلویی ترکیبی، مناطق شهری، ایران
  • حسن خداویسی*، احمد عزتی شورگلی صفحات 77-110
    با توجه به نقش سیاست مالی در کاهش بحران ها و تغییر اندازه ضریب فزاینده سیاست مالی طی ادوار تجاری، تعیین اندازه ضریب فزاینده سیاست مالی پس از بحران جهانی 2008-2007 به یکی از چالش برانگیزترین موضوعات در حوزه سیاست مالی تبدیل شد. در یک تقسیم بندی کلی، اندازه ضریب فزاینده سیاست مالی طبق دیدگاه کینزی، بزرگ تر از یک و برمبنای دیدگاه نئوکلاسیکی، کوچک تر از یک برآورد شده است. این تفاوت در اندازه ضریب فزاینده، از آنجا نشات می گیرد که اقتصاددانان معتقدند که ضریب فزاینده سیاست مالی تحت تاثیر درجه باز بودن اقتصادی، رژیم نرخ ارز، نحوه اعمال سیاست پولی و ادوار تجاری قرار می گیرد. اختلاف فکری مکاتب و اقتصاددانان در مورد اندازه ضریب فراینده سیاست مالی، علاوه بر بعد نظری، در مطالعات تجربی نیز نمایان است. این مقاله در این راستا، با استفاده از روش بلانچارد و پروتی (Blanchard & perroti, 2002) در قالب مدل خودرگرسیون برداری ساختاری و روش ارائه شده توسط هال (Hall, 2009) در قالب مدل چرخشی مارکوف با استفاده از داده های فصلی ایران طی دوره (1396:2-1369:1) به برآورد ضریب فزاینده سیاست مالی پرداخته است. نتایج حاصل از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری، نشان داد که ضریب فزاینده آنی و تجمعی تا ده فصل و تجمعی بلندمدت تا بیست فصل برای مخارج دولت به ترتیب، برابر با 281/0، 304/0 و 445/0 است. همچنین ضریب فزاینده آنی و تجمعی آتی تا ده فصل  و تجمعی بلندمدت تا بیست فصل برای مالیات به ترتیب، برابر با 079/0-، 107/0- و 171/0- است. ازآنجاکه ضریب فزاینده سیاست مالی متناسب با  شرایط اقتصادی تغییر می کند، نتایج حاصل از مدل غیرخطی چرخشی مارکوف نشان داد که ضریب فزاینده مخارج دولت در دوره رکود برابر با 828/0 و بزرگ تر از ضریب فزاینده دوره رونق (108/0) بوده و  از سویی دیگر، ضریب فزاینده مالیات در دوره رونق (194/0-) بزرگ تر از دوره رکود (092/0-) است.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، مالیات، ضریب فزاینده سیاست مالی، مدل مارکوف سوئیچینگ، ادوار تجاری
  • نسرین اوحدی، جواد شهرکی*، مصیب پهلوانی، مصطفی مردانی نجف آبادی صفحات 111-130

    روش تحلیل پوششی داده ها، ابزاری قدرتمند برای اندازه گیری کارآیی است. وقتی که نهاده ها و ستاده ها قطعی هستند، روش سنتی تحلیل پوششی داده ها کاربرد دارد. از آنجایی که در دنیای واقعی، برخی از نهاده ها و ستاده ها نظیر انتشار گاز دی اکسید کربن اغلب مبهم و غیردقیق هستند، امکان استفاده از این روش وجود ندارد. لذا در مقاله حاضر، از روش تحلیل پوششی داده های فازی استفاده شد. نتایج مطالعه، نشان داد که میانگین بازه کارآیی زیست محیطی کربن طی دوره مورد بررسی برای کشورهای تحت مطالعه 75 و 90 درصد است. همچنین ایران در مقایسه با سایر کشورهای تحت مطالعه، با دارا بودن میانگین کارآیی زیست محیطی کربن برابر با 74 و 61 درصد به ترتیب برای کران بالا و پایین کارآیی از میزان کارآیی زیست محیطی کربن پایینی برخوردار است و در جایگاه مطلوبی قرار ندارد. در این مطالعه، جهت افزایش کارآیی زیست محیطی کربن، کاربرد درست و بهینه نهاده های تولید و  استفاده  کمتر از  منابع، توصیه گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های فازی، داده های غیر دقیق، کارآیی زیست محیطی کربن، کشورهای نفتی
  • یوسف عیسی زاده روشن*، مجید آقایی صفحات 131-158
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر دسترسی به  فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر توزیع درآمد در استان های ایران با تاکید بر نقش عوامل مکمل فناوری اطلاعات و ارتباطات (درآمد سرانه و آموزش) می باشد. با استفاده از نظریات اقتصادی موجود در این زمینه و با تکیه بر مدل های پانل پویا و به کارگیری تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، اثر دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات بر توزیع درآمد در استان های کشور طی دوره زمانی 1389 تا 1394 مورد آزمون و بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی، حاکی از آن است که دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات در استان ها، به صورت معناداری نابرابری درآمدی را کاهش می دهد. همچنین از بین عوامل مکمل فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش، باعث تقویت اثر مثبت دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کاهش نابرابری درآمد در استان های کشور می شود؛ در حالی که تاثیر دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات بر نابرابری درآمدی در استان هایی که در سطح پایین تری از تولید ناخالص داخلی سرانه قرار دارند، بیشتر است. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، متغیرهای نرخ تورم و نرخ بیکاری، باعث افزایش نابرابری درآمد گردیده و مخارج دولت نیز عاملی موثر در توزیع مناسب درآمد در استان های کشور طی دوره مورد بررسی نبوده است.
    کلیدواژگان: دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات، نابرابری درآمد، گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • سید جمال الدین محسنی زنوزی*، سولماز صادقپور، مرتضی دهقاندرست صفحات 159-184
    این تحقیق، تلاشی در جهت شناسایی مشکلات و موانع موجود بر سر راه ارتقای بهره وری نیروی کار و ارائه بینش مناسبی به سیاستگذاران این بخش و صنایع مشابه در مورد دو متغیر تمرکز جغرافیایی صنایع و پراکندگی سطح تحصیلات نیروی کار و در نهایت، ارتباط این شاخص ها با بهره وری نیروی کار می باشد. بدین منظور، با استفاده از رهیافت داده های تابلویی در بخش صنعت مواد غذایی و آشامیدنی و در بازه زمانی 1395-1379، به غیر از شاخص های تمرکز و کیفیت آموزشی (ضریب جینی تحصیلات)، از شاخص انگیزشی (دستمزد سرانه نیروی کار)، شاخص سرمایه سرانه فیزیکی و شاخص مدیریتی (تعداد بنگاه های خصوصی و دولتی) نیز در برآورد مدل استفاده شده است. نتایج به دست آمده، بیانگر این پیشنهاد می باشد که برای ارتقای بهره وری نیروی کار در زیر بخش های صنعت مواد غذایی و آشامیدنی، می باید کاهش پراکندگی آموزشی در بین نیروی کار از طریق افزایش استخدام نیروی کار با تحصیلات بالا، افزایش تمرکز جغرافیایی، بهبود نظام انگیزشی نیروی کار با تعیین دستمزد مناسب، بهبود مدیریت از طریق کاهش تصدی گری و مدیریت دولتی بنگاه های صنعتی، صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی کار، تمرکز جغرافیایی، توزیع سطح تحصیلات شاغلان، داده های تابلویی
|
  • Abolghasem Mahdavi, Ameneh Jafari Ghodousi* Pages 1-28
    Many studies have confirmed the acceleration of economic growth through financial development, but just a few studies have discussed the disproportionate effect of financial development on the growth of the firms with different sizes. So the distributional effects of financial development among firms are still unclear. Accordingly, using a dynamic panel model, we have examined the role of small firms in different industries on the effect of financial development on industrial development of Iranian economy. This study has been carried out on 22 industries according to ISIC4 two-digit codes for the period 1383-1393 (Iranian Calendar) using the Generalized Moment Method (GMM). The results of the model confirm that the development of financial intermediaries exerts a positive effect on the industries with a bigger technical share of small firms. In other words, financial development through banking development has a more positive effect on small firms than large firms. This result is not valid for the development of the stock market.
    Keywords: Financial development, Industrial growth, Firm size, GMM
  • Salma Keshtkaran*, Khossrow Piraee, Mehrzad Ebrahimi, Ali Haghighat Pages 29-50
    The relationship between government spending and revenue during the budgetary disequilibrium can be considered as an important issue in public sector economics. This issue is of high importance in Iran, which oil revenue is the main source of government revenue. The aim of this study is to examine the response of government revenue and spending to budgetary disequilibrium in Iran using a three-variate model, accounting for oil revenue and testing the asymmetry of adjustment process during 1990-2016. The results support the tax-spending hypothesis for Iran. However, according to the long run relationship, the results show that oil revenue stimulates the government to spend more and to collect less tax, which confirms tax displacement hypothesis. ‏Moreover, when the government faces a budget deficit, only government spending responds to budgetary disequilibrium. According to the findings, Iran should reduce its oil-dependence and improve its tax collection system in order to reduce budget deficit.
    Keywords: Government expenditure, Tax revenue, Oil revenue, Threshold cointegration, Asymmetric error correction model
  • Fateme Gerivani, Mohammadali Falahi*, Mohammad Taher Ahmadai Shadmehri, Hossein Raghfar Pages 51-76
    Panel data constitutes a cornerstone for dynamic analysis, especially in poverty mobility studies. In developing countries such as Iran, household income and expenditure data are collected on a cross-sectional basis because of various reasons. As a result, households’ panel data are not available. Due to the concerns of policymakers in understanding the status of mobility of the poor, researchers have developed several approaches to study poverty mobility among countries using cross-sectional data. In 2013, the World Bank's Poverty Studies Group introduced a synthetic panel data method for poverty dynamics analysis, which provides relatively accurate estimates of poverty mobility. First, the present study calculates the absolute poverty line of urban areas of Iran in 2012, 2015 and 2016. Then, it uses the method of synthetic panel data in order to study the status of poverty mobility. The results show that there is a kind of status dependency in the urban poverty, so that the poor (non-poor) households in 2012/ 2015 were also poor (non-poor) in 2016 with a probability of more than 80 percent. Only with a probability of less than 20 percent, the poor (non-poor) households in 2012/2015 were non-poor (poor) in 2016.
    Keywords: Poverty measurement, Dynamic poverty, Synthetic panel data, Urban areas, Iran
  • Hassan Khodavaisi*, Ahmad Ezatti Shourgoli Pages 77-110
    With regard to the role of fiscal policy in reducing the financial crises, determining the magnitude of the fiscal policy multiplier after the 2007-2008 global crisis became one of the most challenging issues in the field of fiscal policy. In general, the magnitude of the fiscal policy multiplier is estimated larger than one according to the Keynesian viewpoint and smaller than one based on neoclassical viewpoint. The difference in the magnitude of the multiplier comes from the fact that economists believe that the fiscal policy multiplier is influenced by the degree of economic openness, the exchange rate regime, the way monetary policy is applied and the business cycle. Differences about the magnitude of the fiscal policy multiplier among schools of economic thought are evident in both theoretical and empirical dimensions. In this regard, this paper tries to estimate fiscal policy multiplier using structural vector autoregressive model (Blanchard and Peroti, 2002 method and Markov switching approach (Hall, 2009) using the seasonal data for Iran during the period (1990: 1-2017:3). The results of the structural vector autoregressive model showed that the instantaneous multiplier, 10-quarter cumulative multiplier, and the 20-quarter cumulative multiplier of the government expenditure were equal to 0.281, 0.304, and 0.445, respectively. In addition, the corresponding multipliers for taxes were -0. 079, - 0.107 and - 0.171, respectively. Since the fiscal policy multiplier varies based on the economic conditions, the results of the nonlinear Markov switching model showed that the government expenditure multiplier during the recession is 0.828 and it is larger than the same coefficient during the boom period (0.108), on one hand. On the other hand, the tax multiplier during the boom period (-0.194) is larger than its value during the period of recession (-0.092 ).
    Keywords: Government expenditure, Tax, Fiscal policy multiplier, Markov Switching Model, Business Cycles
  • Nasrin Ohadi, Javad Shahraki*, Mosayeb Pahlavani, Mostafa Mardani Najafabadi Pages 111-130

    Data Envelopment Analysis (DEA) is a powerful technique for measuring efficiency. The traditional DEA approach is applicable when inputs and outputs are certain. Since, some input and output data, such as CO2 emission are often imprecise or vague in real world, this approach cannot be used efficiently. Therefore, this study uses the fuzzy data envelopment analysis to measure carbon-environmental efficiency. The results show that the average interval carbon-environmental efficiency is 75.90 percent in the sample and period under study. In addition, the minimum and maximum carbon- environmental efficiency scores in Iran are 61 and 74 percent, respectively, which indicates low environmental efficiency in Iran compared to other countries.  Accordingly, using inputs optimally and lowering dependency on resources are recommended for increasing the carbon-environmental efficiency.

    Keywords: Fuzzy Data Envelopment Analysis, Imprecise Data, Carbon Environmental Efficiency, Oil-Rich Countries
  • Yousef Eisazadeh Roshan*, Majid Agahaei Pages 131-158
    This paper aims to examine the effects of access to information and communication technology (ICT) on income distribution in Iranian provinces, with an emphasis on the per capita income and education. Using economic theories, the relationship between access to ICT and income distribution was evaluated within a dynamic panel model by use of Generalized method of moments (GMM) during 2010-2015. The results indicate that access to ICT significantly reduces income inequality. In addition, education as a complement factor for ICT, strengthens the positive impact of access to ICT on reducing income inequality.  This impact is greater among provinces having lower GDP per capita than nation-wide GDP per capita. Furthermore, inflation rate leads to an increase in income inequality, and government spending is not an influential factor in the proper distribution of income in the provinces of Iran.
    Keywords: Access to information, communication technology, Income inequality, Kuznets curve, Generalized method of moments dynamic
  • Seyed Jamaledin Mohseni Zonouzi*, Solmaz Sadegpour, Morteza Dehgandorost Pages 159-184
    This study is an attempt to identify the persistent obstacles in improving labor productivity path and to give insight to policymakers into the food and beverage industry and related industries about the geographic concentration of industry, educational distribution of employees, and their relationships with labor productivity. For this purpose, a panel data model is applied for explaining labor productivity in the food and beverage industry over the period 2000- 2014. In addition, motivational indices (wage per worker), per capita capital stock and physical capital management index (the number of private and public firms) are used as explanatory variables. The results suggest that improvement in labor productivity in food and beverage industry sub-sectors requires reducing educational dispersion of the labor force by employing high-educated workers, increasing geographical concentration, improving incentive system by determining appropriate wage, and enhancing management through reducing state ownership of industrial firms.
    Keywords: Labor productivity, Geographic concentration, Educational distribution of employees, Panel data