فهرست مطالب

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نصرالله مولایی هشجین*، غزاله اکبرنژاد توچاهی، مریم محمدی کنارسری، مدیحه مرادنیا صفحات 1-16

    رشد روز افزون و بی‎رویه‏ی شهرها معلول رشد جمعیت و مهاجرت از روستاها به شهرها است. افزایش جمعیت یعنی افزایش تقاضا و نیاز، اغلب با عرضه‏ی خدمات در شهرها متناسب نیست. این عدم تناسب مشکلات زیادی در بردارد؛ نابرابری در دسترسی به خدمات افزایش سفرهای درون شهری و در نتیجه افزایش ترافیک، آلودگی صوتی و آلودگی هوا از جمله این مشکلات هستند. یکی از کاربری‏های پرتقاضای شهرها کاربری آموزشی است.کمبود فضاهای آموزشی در بسیاری از شهرها به مشکلات شهر دامن زده‏است.به‎علاوه مکان‏یابی نامناسب این کاربری می‎تواند آسایش استفاده‎کنندگان آن‏ را با مشکل مواجه و یا مختل کند. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر مطالعات اسنادی و میدانی می‎کوشد، موقعیت مکانی مدارس دوره‏ی متوسطه ناحیه‏ی دو شهر رشت را بر مبنای معیارهای سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت ارزیابی کند و به منظور انجام محاسبات کمی و کیفی، از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) سود‏جسته است. برای این منظور ابتدا با توجه به اهمیت کاربری‏ها از نظر سازگاری و مطلوبیت به وزن‏دهی اقدام کرده‏است و با استفاده از تحلیل سلسله‎مراتبی نتایجی در قالب نقشه‏های GIS به‎دست آمد. نتیجه‏ی حاصل از این تحقیق نشان می‏دهد که با توجه به جمیع معیارهای مکان‏یابی، 2 مدرسه (18/18 درصد) در وضعیت کاملا مناسب، 4 مدرسه (45/45 درصد) در وضعیت مناسب، چهار مدرسه.

  • خدیجه بوذر جمهری*، طاهره صادقلو، مرتضی خواجه صفحات 17-32

    یکی از عوامل مهم اسیب پذیری سکونتگاه های روستایی در کشور در دهه های اخیر، مخاطرات طبیعی چون زلزله، بروز خشکسالی ها ، سیلاب ها بوده است و موجب تخلیه روستاها و تخریب زیادی شده است. به نظر می رسد علل افزایش این بحران ها ناشی از عدم توجه به رویکردهای پایین به بالا، محلی، مشارکتی و دانش ها و تجربیات بومی مردمان در مدیریت بحران ها بوده است. در این راستا روستاهای بخش مرکزی شهرستان جیرفت در دهه-های اخیر با مخاطراتی همچون سیل و خشکسالی مواجه بوده اند که معیشت روستاییان را تحت تاثیر قرار داده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارزیابی دانش بومی روستاییان جهت کنترل مخاطرات طبیعی و کاهش آسیب پذیری روستاها انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری شامل سرپرستان خانوارهای روستایی بخش مرکزی شهرستان جیرفت است که از 12 روستای نمونه ، 261 خانوار با فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده تعیین حجم و انتخاب شدند. داده های بدست آمده از طریق عملیات میدانی (پرسشنامه) به کمک روش های آماری تحت نرم افزار SPSS پردازش و تحلیل شد. نتایج حاکی از آن است که خطرات خشکسالی و سیل عمده ترین خطرات طبیعی از نظر مردم منطقه بوده است که در حد بالایی سبب آسیب پذیری روستاها شده است و میزان دانش مخاطره شناسی بومی و میزان تاثیرگذاری آن در محدوده مورد مطالعه، بالاتر از حد متوسط (3) ارزیابی گردید و میزان دانش بومی مردم با سن آنها رابطه معناداری مثبت داشته ولی با جنسیت و نوع شغل رابطه معناداری تایید نشد.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، دانش بومی، مدیریت مخاطرات، بخش مرکزی شهرستان جیرفت
  • غریب فاضل نیا، نسیبه حسینی، حبیب محمودی چناری، علی یوسفی* صفحات 33-45

    اکوتوریسم پایدارترین شکل توریسم است، به گونه ای که امروز از آن به عنوان یکی از ملاک های مهم توسعه یافتگی نام برده می شود. میان اکوتوریسم و توسعه پایدار رابطه متقابل و دو سویه وجود دارد، به گونه ای که می توان گفت هر چقدر کشوری از درجه ی توسعه یافتگی بیشتری برخوردار باشد، به همان نسبت از تعداد اکوتوریسم های بیشتری نیز برخوردار است. روش تحقیق در پژوهش حاضر به صورت کاربردی و رویکرد حاکم بر آن تحلیلی است، جهت تحلیل های مکانی از نرم افزار ARC/GIS10 و برای تعیین وزن های موثر هر فاکتور از مدل AHP استفاده گردیده است. در این پژوهش از 7 فاکتور شامل شیب، جهات شیب، پوشش گیاهی، کاربری اراضی، خاک، فاصله از مناطق حفاظت شده و دما در سامانه اطلاعات جغرافیایی جهت عملیات مکان یابی بهینه مناطق مستعد اکوتوریسم استفاده شده است. نتایج نشان می دهد اولویت کم اهمیت با 16/5 درصد، اولویت متوسط با 14/9 درصد، اولویت قوی با 67/32 درصد، اولویت بسیار قوی با 25/33 درصد و اولویت فوق العاده قوی با 76/19 درصد مساحت منطقه را به خود اختصاص داده اند. با توجه به اولویت بندی منطقه سیستان در رابطه با اکوتوریسم روستایی، قسمت های شرقی و غربی منطقه مورد مطالعه مستعدترین منطقه در سیستان جهت اکوتوریسم می باشد و اهمیت فوق العاده قوی را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: مکان یابی، اکوتوریسم روستایی، مدل AHP، GIS، منطقه سیستان
  • مهدی چراغی، بهروز محمدی یگانه، زهرا اسکندری شهرکی* صفحات 47-58

    سرمایه انسانی یکی از مهم ترین عناصر در فرایند توسعه شناخته می شود. پرورش انسان های خلاق، مستعد در گرو داشتن جامعه ای با تضمین سلامت جسمی، بهداشتی و برخوردار از امنیت است. امنیت یکی از بارزترین وجوه بالندگی یک جامعه و زمینه ساز رشد، توسعه و ثبات آن محسوب می گردد. برنامه ریزی برای توسعه، پیشرفت و هر گونه فعالیتی که می تواند عاملی موثر برای بهبود اوضاع اقتصادی، اجتماعی و سایر ابعاد جامعه باشد، در سایه استقرار امنیت می باشند، که یکی از وجه اصلی امنیت ، امنیت غذایی است. در این میان شناخت عوامل موثر در امنیت غذایی پیش نیازی ضروری جهت تحقق امنیت غذایی در جامعه می باشد. در تحقیق حاضر به تحلیل عوامل جغرافیایی موثر در امنیت غذایی خانوارهای روستایی پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی، از نظر ماهیت و روش به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای روستاهای شهرستان زنجان می باشد. شهرستان زنجان در سال 1390، دارای 97225 نفرجمعیت روستانشین، 26429 خانوار، 13 دهستان و 248 روستای دارای سکنه میباشد. 54 روستا، 290 خانوار بااستفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه)، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی ،برای محاسبه میزان امنیت غذایی از روش مقیاس ناامنی غذایی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، 33.5 درصد خانوارها دارای امنیت غذایی بوده و عوامل جغرافیایی فاصله از مراکز خرید، محل استقرار روستا و کیفیت راه ارتباطی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: فقر روستایی، ناامنی غذایی، توسعه روستایی، عوامل جغرافیایی، شهرستان زنجان
  • شهرام امیرانتخابی*، فرهاد جوان، حسن حسنی مقدم صفحات 59-71

    از این رو تحقیق حاضر باهدف تحلیل اثرات خزش شهری در ناپایداری سکونتگاه های روستایی شهرستان رضوانشهر تدوین شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی تحلیلی است. در این تحقیق جامعه آماری، سکونتگاه های روستایی شهرستان رضوانشهر است. در این مطالعه پراکنده رویی شهری در سکونتگاه های روستایی با بهره گیری از داده های سنجش از دور مورد تحلیل قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان و GIS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که نخست، کاربری اراضی کشاورزی در بازه زمانی 17 سال در شهرستان رضوانشهر روند کاهشی داشته و برعکس کاربری های انسان ساخت در حال افزایش است. به طوری که میزان کاربری اراضی کشاورزی در سال 1379(10766 هکتار) و درسال 1396 به میزان(9832 هکتار) کاهش داده است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل تصاویر ماهواره ای نشان داد که تا سال 1379 شهر رضوانشهر توسعه فضایی به سمت نواحی روستایی نداشته و از سال 1386 توسعه فیزیکی شهر آغاز و در سال 1396 به طور کامل دو روستای بزرگ اردجان و پونل از دو سمت در محدوده فضایی شهر واقع شده اند. این وضعیت اقتصاد نواحی روستایی را ضعیف و مهاجرت های روستا شهری را توسعه می دهد و در بلند مدت ناپایداری سکونتگاه های روستایی را موجب می گردد. بنابراین با توجه به وضعیت فعلی، متخصصان و مدیران باید سیاست گذاری های خود را در راستای تثبت اراضی کشاورزی منطقه، معطوف کنند.

    کلیدواژگان: خزش شهری، ماشین بردار پشتیبان، سنجش از دور، سکونتگاه های روستایی، شهرستان رضوانشهر
  • محمدرضا سلیمی سبحان، کامران منصوری*، حسین یغفوری صفحات 73-84

    شهرهای امروز، نیازمند فضاهای سبز جهت سلامتی و بهبود حس مکانی شهروندان می باشند. از آنجا که خیابان ها و پیاده روها مهم ترین فضاهای عمومی شهر به شمار می روند؛ بنابراین انتخاب بهترین گونه گیاهی به منظور زیباسازی خیابان ها ضروری است. شهر زاهدان با توجه به اقلیم گرم و خشک، نیازمند گونه های سازگار با این نوع اقلیم است. به این منظور از شاخص های 11 گانه برای این انتخاب مناسب، استفاده گردید. هدف این مقاله انتخاب گونه های مناسب تر برای پیاده روهای شهر زاهدان و سایر فضاهای عمومی است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و نوع تحقیق، کاربردی است. برای سطح بندی گزینه ها و انتخاب گونه های گیاهی مناسب تر از مدل Topsis استفاده گردید. نتایج نشان داد که گونه های کهور، زبان گنجشک و اکالیپتوس به ترتیب با وزن 714/0، 688/0 و 649/0 مطلوب ترین و گونه های زالزالک، کنار و سنجد به ترتیب با وزن 254/0، 387/0 و 378/0 کمترین مطلوبیت را به لحاظ شاخص های 11 گانه مورد بررسی کسب کرده اند. بنابراین پیشنهاد داده می شود که در کاشت و طراحی درختان و گونه های گیاهی در سطح شهر زاهدان از گونه های کهور، زبان گنجشک و کاج به منظور زیباسازی محیط شهری استفاده گردد.

    کلیدواژگان: گونه گیاهی، خیابان، زیباسازی، فضای سبز، زاهدان
  • محمدحسن یزدانی، اصغر پاشازاده*، فاطمه زادولی صفحات 85-99
    امروزه رشد شهرنشینی و ازدیاد وسایل نقلیه در شهرها باعث تنزل کیفیت محیط از منظرهای مختلف گردیده است. حال اینکه، با ایجاد پیاده راه می توان تا حدودی این مشکلات را سامان داد. در همین خصوص شهر توریستی سرعین از این امر مستثنی نیست و در فصول گردشگری با این مساله مواجه است.این در حالی است که برای احداث پیاده راه نمیدانیم کدام خیابان یا گزینه باید انتخاب شود. در این راستا، هدف اصلی این تحقیق در ابتدا شناسایی معیارها و سپس شناسایی مسیرهای اولیه برای ایجاد پیاده راه و نهایتا انتخاب مسیر پیشنهادی برای ایجاد پیاده راه شهر سرعین در راستای بهبود کیفیت محیط شهری می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هرف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل های تصمیم گیری چندمتغیره استفاده شد. به این صورت که برای وزن دهی معیارها از روش آنتروپی، برای اولویت بندی از مدل های ویکور، الکتر و تاپسیس استفاده شد و در نهایت برای رسیدن به اجماع به منظور اولویت بندی از روش ادغامی کپلند استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که وزن دهی از بین معیارهای مختلف، معیارهای حمل و نقل و عوامل جغرافیایی بیشترین وزن را به خود اختصاص می دهد. علاوه بر این، نتایج اولویت بندی یا رتبه بندی مدل ها حاکی از این است که تقریبا در هر سه مدل نتایج رتبه بندی مشابه هم بودند و در مدل کپلند خروجی نشان داد که خیابان ولیعصر بهترین مسیر برای احداث پیاده راه و خیابان های سلامت و بش باجیلار در مراتب بعدی احداث پیاده راه قرار دارند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، پیاده راه، مدل های چندمتغیره، شهر سرعین
  • محمدجواد حیدری* صفحات 101-115

    واقع شدن شهر زنجان بر روی کمربند زلزله ی آلپ - هیمالیا از یک سو و قرارگرفتن چندین گسل فعال در اطراف آن از سوی دیگر ، ضرورت انجام بررسی های مربوط به آسیب پذیری لرزه ای این شهر را آشکار می کند. با توجه به اهمیت موضوع ارزیابی آسیب پذیری شهرها در برابر زلزله ، در این مقاله سعی شده است تا با بکارگیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، برآورد مناسبی از آسیب پذیری بافت قدیم شهر زنجان در برابر زلزله با استفاده از ویژگی های کالبدی و عناصر اصلی و رفتاری ساختمانی و تعیین تاثیر هر کدام از آن ها در میزان آسیب پذیری ارائه شود. روش مطالعاتی این تحقیق مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی بوده و از منابع اطلاعاتی طرح تفصیلی شهر زنجان و بهنگام سازی آن با استفاده از یافته های میدانی نگارندگان استفاده گردید. تحلیل های صورت گرفته در پژوهش حاضر مبتنی بر تلفیق تحلیل سلسله مراتبی در محیط نرم افزار ARCGIS بوده است. نتایج به دست آمده ، نشان داد که حدود 67/1 درصد از واحدهای ساختمانی بافت قدیم شهر زنجان دارای آسیب پذیری خیلی زیاد ، 9/7 درصد زیاد، 1/15 درصد متوسط ، 22/16 درصد کم و 04/59 درصد دارای آسیب پذیری خیلی کم در برابر زلزله می باشد. بر این اساس ، نگارندگان بکارگیری سیاست ها و تمهیداتی به منظور تشویق ساکنین در نوسازی و مقاوم سازی واحدهای مسکونی را از سوی مسئولین و دست اندرکاران پیشنهاد نموده اند.

    کلیدواژگان: : آسیب پذیری، مخاطرات طبیعی، زلزله، بافت قدیم، شهر زنجان
  • محبوب بابایی*، رضا مجرب قوشچی، مرتضی بصیری توچایی صفحات 117-130
    امروزه بسیاری از برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه از گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد می کنند. در پژوهش حاضر به امکان سنجی و برنامه ریزی راهبردهای گردشگری شهرستان ماکو پرداخته شده است، این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، و براساس ماهیت توصیفی - تحلیلی است، جمع آوری اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای- اسنادی و پیمایشی صورت گرفته و با تبین نقاط قوت(S) ، ضعف(W) فرصت ها (O)و تهدیدات(T) گردشگری در محدوده مورد مطالعه با استفاده از ابزار تحلیلی SWOT، که جمعا 38 شاخص (قوت11،فرصت10،صعف8 و تهدیدات 9عامل) مطرح گردید، به ارائه استراتژی ها و راهبردهایی برای توسعه این صنعت پرداخته شده است، همچنین جامعه آماری مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران شامل 383نفر می باشد. نتایج بر اساس مدلSWOTبیانگر آن است که نقاط ضعف بر نقاط قوت برتری داشته و تهدیدات نسبت به فرصتها بیشترین امتیاز را دارند؛ لذا وضعیت گردشگری شهر ماکو نامطلوب برآورد می شود، و گردشگری از لحاظ موقعیت استراتژیک و در ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی(EFE- IFE)از نوع استراتژی تدافعی (WT)می باشد.و از میان عوامل مطرح شده برای استراتژی سوات عوامل،S3،W1،O1،T7 بیشترین امتیاز را دارا می باشند.لذا وجود نگرانی های اقتصادی،اجتماعی، و زیست محیطی در منطقه همچنان به عنوان چالش های اساسی در زمینه توسعه گردشگری پایدار غالب است. بنابراین میتوان گفت که رسیدن به گردشگری موفق و پایدار در شهرستان ماکو نیازمند 3 رکن اصلی(دولت،NGOو مشارکت مردم)می باشد.
    کلیدواژگان: شهرستان ماکو، استراتژیک، گردشگری پایدار، توسعه پایدار، SWOT
  • غلامرضا نوروزی گوهری*، نصرالله مولایی هشجین، محمدرضا مبین صفحات 131-144
    این تحقیق به تحلیل فضایی حوادث سوختگی در شهر رشت در طی پنج سال اخیر پرداخته است و هدف این تحقیق تعیین درصد و علل و فراوانی سوختگی در نقاط مختلف شهر می‎باشد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر اینست که در طی پنج سال اخیر در شهر رشت در مجموع 697 نفر دچار انواع سوختگی گشته اند که از این تعداد 99/65 درصد بر اثر مایعات داغ ،32/9 درصد آتش سوزی، 89/8 درصد انفجار یا نشت گاز، 59/6 درصد بوسیله اجسام داغ ،29/2درصد اسید، 15/2 درصد برق گرفتگی، 57/0درصد مواد شیمیایی و 71/0 درصد مواد منفجره، 86/0درصد آب رادیاتور خودرو، 28/0 درصد اشعه، 29/2 درصد نیز به وسیله سایر موارد دچار سوختگی گشته‎اند. از نظر محل وقوع حادثه 92.39 درصد سوختگی ها در منزل مسکونی، 1.6درصد در اماکن و مراکز تجاری، 2 درصد در معابر و گذرگاه ها، 1.72 درصد در کارگاه ها و کارخانه و2.29 درصد در سایر مکانها رخ داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، حوادث سوختگی، شهر رشت
|
  • Nasrollah Molaeihashjin *, Ghazale Akbarnejad Tochahi, Maryam Mohammadi, Madihe Moradneya Pages 1-16

    Population invasion of cities, is due to population growth and immigration from villages to big cities. Population growth means the increase in human need that usually is not coordinated with presented services. This issue occurs a lot of problem; Inequality in accesing urban services, the increase of traffic, air pollution and noise pollution are the examples. Educational centers are one of the most important services in cities. Lack of educational spaces in the cities has increased problem and inapproprate positioning of educational centers, has affected people’s convenience. This paper based on descriptive-analytical study and using library and field studies, attempts to evaluate Positioning of girls highscool in Raht city. In this research nine following data layers have been used in order to evaluate location of high schools in Rasht city; involving distance from main communicational roads, proximity to urban green space, proximity to residential centers, proximity to cultural centers, proximity to religious places, proximity to official centers, proximity to sport centers and proximity to therapeutic centers. Therefore, geographic information system is necessary for a great deal of information analysis. Also, geographic information system(GIS) have a high efficiency in the field of evaluation and locating of high schools.The results seem to show that two(18/18%) high schools are located in quite appropriate areas. Four(45/45) high schools are located in appropriate areas, four(36/36) high schools are located in inappropriate areas and finally one(9/09) high school is located in quiet inappropriate areas. The results are presented as geographic information system (GIS) plans using 1/30000 scaling.

    Keywords: Locating evaluation, Highschool, Geographical information system (GIS), Rasht, City
  • Khadije Bojarjmehri *, TAHERH SADEGHLOO, MORTEZA KHAJEH Pages 17-32

    One of the significant factors in demolishing the rural habitations in Iran is environmental risks like earthquakes, droughts and floods. It seems that the main cause of aggravation of such crises in recent decades is the exogenous approaches and the concentrated projects and the lack of attention to the endogenous, non-centered, local, participatory approaches, and the lack of attention to the knowledge and experiences of the natives and their contributions to the prophylaxis, the preparation, and reactions to the environmental risks and managing the crises. In this regard, the villages belonging to Jiroft in particular the central part of this city have faced some risks like floods and drought sin recent decades; thus, it is prone to more damages. Methodologically speaking, this research is descriptive-analytical. The subjects of the study consist of the all villagers of the central part of Jiroft. Twelve villages and 261 head households were chosen randomly, the population of the study was calculated running Cochran formula. The data achieved through survey studies were analyzed via SPSS. The results revealed that the risks of droughts and floods were the main environmental risks in this study, and it highly decreased the level of susceptibility of the villages.The level of Indigenous knowledge and of its effectiveness in the scope of this study was higher than average (3). And also there was significant association with age and the level of indigeonous knowledg but there was no association with gender and the type of their occupation.

    Keywords: indigeonous knowledge, Natural hazards, management hazards, central part of Jiroft District
  • Gharib Fazelniya, Nasibe Hosseini, Habib Mahmodi, Ali Yousefi * Pages 33-45

    Ecotourism is a sustainable form of tourism, so that today it is recognized as one of the criteria for major development. And two-way interaction between ecotourism and sustainable development there, So that the country can say as much greater degree of development, as well as the greater number of ecotourism as well. Research methods in applied research and analytical approach to governing, Spatial analysis software ARC / GIS10 and AHP to determine the weight of each factor in the model is applied. In this study, the 7 factors including slope, slope aspect, vegetation, land use, soil, temperature and distance from protected areas in GIS to locate the optimal operation of ecotourism is prone areas. The results show that %5/16 of the least important priority, medium priority, with 9/14 per cent, with %32/67 of high priority, high priority by %33/25 and by %19/76 of the area's exceptionally strong preference allocated. And strong exceedingly important to be allocated.

    Keywords: Location, rural ecotourism, AHP, GIS, Sistan
  • Mahdi Charaghi, Behroz Yeghaneh, Zahra Eskandari Shahraki * Pages 47-58

    One of the most important and effective dimensions of human security, food security is access. There is a need for food including human physiological needs of human existence-threatening. This requirement will continue until the person is alive. Among the factors contributing to food security, food security is a necessary prerequisite for the realization. The present study analyzes the economic factors affecting the food security of rural households have been investigated. The research and application of analytical methods is of the essence. Zanjan Township in 1390, the rural population has 97,225 people, 26,429 households, 13 rural and 248 are inhabited. 54 rural and 290 households using a modified formula Cochrane was selected as the sample size. An archive and field data collection (questionnaire) for data analysis, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (regression) and to calculate the amount of food security and food insecurity scale method is used. he results show that only 33.5 percent of households with food security and Geographic factors, housing size, housing quality, the garden area, the amount of land irrigated, rained land rates, savings rates, the price of the vehicle, the number of small animal, large animal numbers, guardianship, access to credit, many go to town and buy food from the center of the food security of rural households is effective.

    Keywords: Rural poverty, food insecurity, Zanjan Township
  • Shahram Amirantekabi *, Farhad Javan, Hasan Hasani Moghaddam Pages 59-71

    Therefore, this research has been designed with the aim of analyzing the effects of urban sprawl on instability of rural settlements in the city of Rezvanshahr. This research is an applied and descriptive analytical method. In this research, the statistical population is rural settlements of Rezvanshahr. In this study, urban sprawl in rural settlements was analyzed by using remote sensing data. For data analysis, the support vector machine algorithm and GIS were used. The results showed that, firstly, agricultural land use in the period of 17 years in the city of Rezvanshah decreased, wise versa manmade land uses are increased. So that the amount of agricultural land use decreased from (10766ha) in 2000 to the (9832ha) in 2017. Also, the results of analysis of satellite images showed that till 2000 the city of Rezvanshahr did not have spatial development towards rural areas and since 2007, the physical development of the city has begun, and in 2017, two large villages of Kordjan and Punel are located on both sides of the city's spatial boundaries. This situation weakens the economy of the rural areas and expands the village to urban migration and, in the long run, causes instability of rural settlements. Therefore, given the current state of affairs, specialists and managers should focus their policies on land consolidation in the agricultural region.

    Keywords: Urban Sprawl, Support Vector Machine, Remote Sensing, rural settlements, Rezvanshahr county
  • Mohammad Reza Salimi Sobhan, Kamran Mansoori *, Hosein Yaghfoori Pages 73-84

    Abstract introduction Today Cities need to green spaces for the health and improvement of citizens sense of place. Since the streets and sidewalks are the most important public spaces in the cities, so selection of the best plant species is necessary for beautification of streets. Theoretical bases Zahedan, according to a warm and dry climate, requires to species adapted to this type of climate. To achieve this goal, eleven-fold indicators for the appropriate choice of parameters, was used. The purpose of this paper is selection of more suitable plant species for zahedan sidewalks and the other public spaces. Methodology Research method is descriptive- analytical and applied type. To rank the alternatives and select the most suitable plant species were used Topsis model. Results and Discussion The results show that the species consist of Mesquite, Aspic and Eucalyptus in order with the weights of 0/714, 0/688 and 0/649 are the most favorable and species consist of Hawthorn, Lotos and Sea-buckthorn in order with the weights of 0/254, 0/387 and 0/378 have earned the least favorable according to eleven-fold indicators. Conclusion So the proposal is utilization and usage plant species consist of Mesquite, Aspic and pine in cultivation and designing of tress and plant species in Zahedan streets for beautification of urban environment.

    Keywords: Plant species, street, beautification, green space, Zahedan
  • Mohamadhasan Yazdani, Asghar Pashazadeh *, Fatemeh Zadvali Pages 85-99
  • Mohammadjavad Heydari * Pages 101-115

    The city of Zanjan due to the geographic location on the Alp – Himalayan earthquake belt and location of this city on several active faults such as Avaj, Soltaniyeh, Tabriz and Hasanabad faults, reveal the need of research on vulnerability to earthquake in this city. Zanajn is a city with an unsafe natural location and it location on the earthquake belt threaten the old fabric of city, then reveal the need of vulnerability study in this district. With attention to the importance of evaluating the vulnerability of city against earthquake, in this research it has tired to by using Analytical Hierarchy Process (AHP) method, a proper estimate to be estimated for the old fabric of Zanjan city vulnerability against earthquake by using the physical feature and behavioral element and determining the effect of each applied criteria in the rate of vulnerability. The result of this research show that 1.67 percent of Zanajn's old fabric have extreme vulnerability, 7.9 percent have high vulnerability, 15.1 have moderate vulnerability, 16.22 percent have low vulnerability and finally 59.04 percent have a too low vulnerability to earthquake.

    Keywords: vulnerability, natural hazard, Earthquake, old fabric, Zanjan city
  • Mahbob Babaei *, Reza Khosgy, Morteza Basiri Pages 117-130
    Today, many development planners and policy makers consider tourism as the main pillar of sustainable development. In the present study, the feasibility and planning of tourism strategies in the city of Maku have been addressed. The research is applied in terms of its purpose and based on the descriptive-analytical nature. Data collection is based on library-documentary and surveying studies and with the correlation of points Strength (S), Weakness (W), Opportunities (O), and Threats (T) Tourism within the scope of the study was developed using the SWOT analytical tool, which totaled 38 indicators (strength 11, opportunity 10, failure 8, and threats 9 factors) to provide Strategies and strategies for developing this industry have been addressed,The population of the study was 383 people based on Cochran's formula. Results based on the SWOT model indicate that the weaknesses are superior to the strengths and the threats to the opportunities have the highest score; therefore, the tourism situation in the city of Maku is undesirable, and tourism in terms of strategic position and in the matrix of internal and external evaluation (EFE- IFE is a defensive strategy (WT). Among the factors proposed for Swat strategy, factors such as S3, W1, O1, T7 have the highest score. Therefore, the economic, social, and environmental concerns in the region remain It is a major challenge in sustainable tourism development. So, it can be said that achieving successful and sustainable tourism in the city of Maku requires three main pillars (government, NGO and people's participation
    Keywords: Maku City, Strategic, Sustainable Tourism, sustainable development, SWOT
  • Gholamreza Nowroozi *, Nasrollah Molaee Hashjin, Mohammad Reza Mobayen Pages 131-144
    This study aimed to determine the causes and frequency of burns injuries in different parts of Rasht to perform spatial analysis of these accidents in the last five years. The results demonstrated that in the last five years in Rasht, 697 people have affected by burns form a variety of causes, of which 65.99% by scalding from hot, boiling liquids, 9.32% by fires, 8.89% by gas explosion or leaking gas, 6.59% by touching hot objects, 2.29% by acids, 2.15% by electrical burns, 0/57% of chemical burns and 0.71% explosion burns, 0.86% by water of car's radiator, 0.28% by radiation burn and also 2.29% had burned by other cases. Most scene of the accident of these burn injuries occur at home that covers 92.39%, and respectively, 1.6% in commercial centers, 2% in roads and crossings, 1.72% in workshops and factories and 2.29% had occurred in other places.Key Words: Spatial Analysis, Burn Injuries, Causes and Contributing Factors, Rasht
    Keywords: spatial analysis, Burns Injuries, Rasht