فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 54 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فلاحتی *، شهربانو دلبری، اردشیر اسدبیگی صفحه 1

    با روی کار آمدن صفویان(907-1135ه.‎ق)و فراگیر شدن تشیع در ایران، دوران منازعه و اختلاف شدید با عثمانیان سنی مذهب(1299-1922م/698-1340ه.ق) آغاز گردید. یکی از مسایلی که همواره زمینه دشمنی دو کشور را تشدید می‎نمود، مساله حج و نحوه برخورد عثمانیان با حجاج ایران بود. از آنجا که سرزمین حجاز تحت سیطره عثمانیان بود و حجاج ایران برای عزیمت به حج می‎بایست از قلمرو آنان عبور می‎کردند، در طی مسیر و در سرزمین حجاز، با دشواری‎های بسیاری مواجه می‎شدند. به گونه‎ای که حتی گاهی از انجام حج منع می‎شدند. در این دوره، اختلاف این دو دولت، حج را به عرصه اختلاف میان شیعه و سنی تبدیل کرده بود. هر دو دولت تلاش داشتند تا با تکیه بر مساله حج از این مراسم مذهبی بهره‎برداری سیاسی کنند. در این پژوهش با بهره‎جستن از روش توصیفی تحلیلی، به بررسی چگونگی حج ایرانیان با تاکید بر روابط صفویان و عثمانیان پرداخته می‎شود و به این مساله پاسخ داده می‎شود که آیا روابط این دو دولت بر حج‎گزاری ایرانیان تاثیر داشته یا فریضه حج ورای کشمکش‎های سیاسی و مذهبی انجام می‎شده است؟یافته‎های این پژوهش نشان می‎دهد که حج‎گزاری ایرانیان در قرن‎های دهم و یازدهم تحت‏الشعاع روابط سیاسی صفویان و عثمانیان بوده‎است.

    کلیدواژگان: حج، ایرانیان، قرن دهم و یازدهم، صفویان، عثمانیان
  • کارکرد نظام امارت در احیای هویت ایرانی در دوره ی اسلامی(سده سوم تا پنجم ه.ق)
    علی سلیمانی * صفحه 2

    شکل گیری و تکوین نظام امارت و عملکرد آن در تاریخ ایران دوره اسلامی از جایگاه و اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. نظام امارت به مثابه ی ساختاری سیاسی در سده های میانه و در عصری که هویت ایرانی دچار بحران شده بود، باعث احیا و تداوم هویت ایرانی گردید. در این جهت، نظر به نقش و جایگاه نظام امارت در پیوستگی و استمرار هویت ایرانی، نوشتار حاضر سعی در پاسخگویی به این سوال مهم دارد که نظام امارت به عنوان نماد نظام سیاسی و میان پرده ی تاریخی جامعه ایران در سده های سوم تا پنجم ه.ق، باتکیه بر کدام کار ویژه ها مبادرت به احیا و تقویت هویت ایرانی نمودند؟ نتایج حاصل از این مقاله که با رویکرد توصیفی-تحلیلی معمول در پژوهش های تاریخی انجام گرفته، بیانگر آن است که نظام های امارتی همچون سامانیان، غزنویان و آل بویه، با بهره گیری از عوامل و اشتراکات تاریخی و فرهنگی، و نیز در پرتو دین اسلام در احیای هویت ایرانی اهتمام ورزیده و بدین ترتیب هویت ایرانی را در سایه ی نظام امارت و در بستر فرهنگ و جامعه ایرانی در دوران اسلامی استمرار بخشیدند.

    کلیدواژگان: امارت، هویت، سامانیان، آل بویه، غزنویان
  • نقش و کارکردهای سیاسی حج در عصر عباسی
    عیسی صمدی، اللهیار خلعتبری *، مهدی انصاری صفحه 3

    حج از نخستین فرائض الهی است که قدمتی به درازای آفرینش دارد. از زمان شکل گیری جوامع مسلمان نیز، این فریضه، در مقام یکی از ارکان دین اسلام، حضور دائمی در حیات این جوامع داشته و در مواقعی، توانسته هدایتگر مسائل مختلف آنها باشد.؛ از طرفی نیز، خود این فریضه در سراسر تاریخ اسلام متقابلا از اوضاع مختلف حاکم بر جوامع اسلامی، متاثر می باشد. یکی از این دوره های تاریخی که از حیث کم و کیف حضور حج، شایسته ی واکاوی به نظر می رسید، عصر عباسیان از 656- 132 ق بود که از جهات گوناگون از جمله به جهت بازه ی زمانی طولانی این عصر، مطالعه ی آن می توانست حاوی اطلاعات قابل توجهی در خصوص نقش و کارکردهای سیاسی این فریضه در بخشی از تاریخ اسلام باشد. بر این اساس مقاله حاضر به روش تبیینی، تحلیلی و تاریخی، به بررسی نقش ها و رسالت های مورد اشاره ی حج، در عصر عباسی پرداخته است. یافته های تحقیق نشان داد که این فریضه با فراز و فرودهایی در عرصه های مختلف سیاسی دوران عباسی، حضور داشته و مورد توجه اقشار مختلف آن عصر بوده است. از طرفی نیز یافته ها حاکی از وجود تحولات مختلف سرنوشت این فریضه در سراسر دوران عباسی می باشد؛ نتیجه ی دیگر پژوهش از تاثیر و تاثر متقابل بین حج و سیاست و مولفه های آن در عصر مورد مطالعه داشته است.

    کلیدواژگان: تاریخ اسلام، کارکرد سیاسی، حج، عباسیان
  • احمدرضا عبادی *، اسماعیل چنگیزی اردهایی صفحه 5

    تاریخ نگاری رسمی در جهان اسلام غالبا با ادبیاتی متملقانه تنها به روایت آمدوشد حاکمان و فتوحات آنان می پردازد و جایگاه نگاه انتقادی و نیز توجه به دیگر اقشار جامعه در آن کمرنگ یا غایب است. تعداد مورخانی که در تاریخنگاری اسلامی مستثنی از این جریان باشند اندک است. عبدالقادر بدائونی یکی از این مورخان است که با نگاهی انتقادی به ساختار حاکمیت و جامعه، وقایع عصر خویش را به رشته تحریر درمی آورد. بدائونی در خلال ثبت وقایع برخلاف سایر معاصران و پیشینیانش با نگاهی فلسفی تاریخی به وقایع به تبیین و تحلیل و آینده نگری درباره آن ها می پردازد. وی همچنین با نگاهی اجتماعی به بیان آسیب های اجتماعی، سیاسی، اداری، نظامی و اخلاقی می پردازد و برای رفع آن ها نیز راه حل ارائه می کند. توجه به جوانب جغرافیایی، قوم شناختی، جامعه شناختی، انسان شناختی و روان شناختی وقایع و افراد دخیل در آن ها از نکاتی است که بدائونی را به مورخی متمایز بدل کرده و آثار وی را در زمره تاریخ اجتماعی درآورده است. در این مقاله با تکیه بر روش تحلیلی توصیفی کتاب منتخب التواریخ، مهم ترین اثر بدائونی، ابعاد تاریخنگری و تاریخنگاری وی را شناسایی و شواهد آن ها را بیان می کنیم.

    کلیدواژگان: عبدالقادر بدائونی، منتخب التواریخ، تاریخنگری، تاریخنگاری، تاریخ اجتماعی
  • دانشسراها و مسئله تربیت و تامین معلم در ایران دهه 1320ش
    معصومه قره داغی، علیرضا سنگتراشان، حسن زندیه، منیژه صدری * صفحه 6

    کمبود معلم در تاریخ معاصر ایران یکی از معضلات نظام آموزشی بوده و دولت برای حل این موضوع اقدامات زیادی انجام داده است. گرچه در اواخر دوره قاجار دارالمعلمین و سپس در اواسط دوره رضاشاه دانشسراهای تربیت معلم تاسیس گردید، اما تا پایان سلطنت وی، تعداد معلمان با تعداد مراکز آموزشی و داوطلبان تحصیل همخوان نبود. با آغاز سلطنت محمدرضاشاه تا سقوط دکتر مصدق و آغاز انتقادات از دولت و ساختار وزارتخانه ها، نظام آموزشی نیز مورد هدف قرار گرفت و تغییراتی در آن ایجاد گردید. در این دهه نیز دولت برای جبران کمبود معلم و افزایش تعداد دانش آموزان تدابیری برای تربیت معلم به کار گرفت که بررسی آن، مسئله مقاله پیش رو است. پژوهش حاضر با هدف تبیین وضعیت نظام آموزشی کشور و شناخت اقدامات دولتی برای تامین معلمان در برهه زمانی سقوط رضاشاه تا سقوط دولت مصدق، انجام شده و بر اساس منابع اسنادی و کتابخانه ای و با روش تحلیل تاریخی تدوین گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در کابینه های بعد از دوره رضاشاه توجه زیادی به موضوع تربیت معلم شد و با مصوبات مختلف، احتیاج به معلم تا حدودی مرتفع گردید. از طرفی این موضوع عامل مهمی در گسترش سواد و علاقه به تحصیل نزد عموم بود.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، دانشسرا، نظام آموزشی، محمدرضاشاه
  • حسین قاضی خانی * صفحه 7

    از جمله اسباب تعارض و تنش در روابط اصحاب با رسول خدا(ص) و امامان می توان به امور مالی اشاره کرد. در راستای شناخت سیره ی معصومان در مواجهه با این نوع تنش ها با جستجویی در منابع کتابخانه ای و استقراء تعارض های برآمده از امور مالی در روابط اصحاب با پیامبر(ص) و ائمه، به بسترها و شیوه ی بروز تعارض ها و چگونگی مواجهه این رهبران دینی با تعارض ها توجه شده است. تعارض هایی که به صورت رفتاری درخواست های نابه جای مالی، منازعه، خیانت، فرقه سازی و توطئه بر جان امام چهره نشان داد و معصومان کوشیدند تا با هدایت، بازگرداندن افراد خطاکار، نپذیرفتن درخواست های نابجای مالی، نظارت و بازرسی و... از آن ها پیشگیری یا کنترل نمایند. از جمله اسباب تعارض و تنش در روابط اصحاب با رسول خدا(ص) و امامان می توان به امور مالی اشاره کرد. در راستای شناخت سیره ی معصومان در مواجهه با این نوع تنش ها با جستجویی در منابع کتابخانه ای و استقراء تعارض های برآمده از امور مالی در روابط اصحاب با پیامبر(ص) و ائمه، به بسترها و شیوه ی بروز تعارض ها و چگونگی مواجهه این رهبران دینی با تعارض ها توجه شده است. تعارض هایی که به صورت رفتاری درخواست های نابه جای مالی، منازعه، خیانت، فرقه سازی و توطئه بر جان امام چهره نشان داد و معصومان کوشیدند تا با هدایت، بازگرداندن افراد خطاکار، نپذیرفتن درخواست های نابجای مالی، نظارت و بازرسی و... از آن ها پیشگیری یا کنترل نمایند.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، امور مالی، درهم و دینار، اختلاف، امام
  • احسان اکبری، محمد کریم یوسف جمالی *، ناصر جدیدی، شکوه سادات اعرابی صفحات 63-89

    مبحث مشروعیت و مقبولیت واژه ای مدرن و جدید است. با وجود آنکه از این واژه استفاده نمی شده است اما اهمیتی ویژه برای پادشاهان داشته است. میتوان واژه گانی همچون مقبولیت و شایستگی را به عنوان بهترین موارد جایگزین برای دوران باستان برای مشروعیت معرفی کرد. هخامنشیان که یکی از بزرگترین امپراتوری های جهان باستان را تشکیل داده بودند بر مردمی حکمرانی می کرده اند که دارای فرهنگ و تمدنی دیرینه بودند و سابقه آنان در زمامداری بسیار بیشتر از هخامنشیان بوده است. این واقعیت که هخامنشیان چگونه توانستند ملل متمدن تحت انقیاد خود را راضی نمایند از آنان اطاعت نمایند و اینکه از بین خود شاهزادگان هخامنشی چه کسی باید به حکومت برسد موضوع مهمی بوده است که در پژوهشهای گذشته چندان مورد توجه نبوده است اما در این پژوهش موضوع جستجو قرار گرفت. براساس مطالعه کتیبه های شاهان هخامنشی مشخص شد مجموعه ای پیچیده از عوامل در این مهم نقش داشته اند از جمله تایید الهی، تبار، خصایص مثبت اخلاقی، هوش و سیاست، جنگاور پیروز بودن و دوری از دروغ از جمله مهمترین این موارد بوده اند که موجب شد پس از فتح نظامی مناطق مردم به مرور آنان را به عنوان پادشاهان خود بپذیرند و از فرامین آنان نه صرفا به خاطر نیروی نظامی آنان اطاعت نمایند.

    کلیدواژگان: هخامنشیان، مشروعیت، کتیبه، تبار
  • منیره کاظمی راشد، مقصودعلی صادقی گندمانی، معصومه قره داغی *، محمد فریدی صفحات 142-159

    کوچ دادن اجباری قبایل و اهالی ایالات و ولایات و یا بزرگان و سران آنها به مناطق مختلف کشور و بخصوص به خراسان، یکی از سیاست های ثابت و همیشگی نادرشاه افشار بود که از اول برآمدن او در خراسان تا آخر عمرش ادامه پیدا کرد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با گردآوری داده ها از طریق کتابخانه ای، در پی یافتن جواب این پرسش ها که چرا نادرشاه سیاست کوچ اجباری را در پیش گرفت؟ و پیامد های آن برای دولت افشاری چه بود؟ به این نتیجه رسیده است که سیاست کوچ با انگیزه هایی متفاوت از جمله تنبیه قبایل و یا تحکیم پایه های حکومت و آبادانی مناطق از سوی دولت صورت می گرفت ولی افراد کوچ داده شده، به هیچ وجه به منطقه جدید احساس تعلق خاطر پیدا نمی کردند و نارضایتی چون خونی مسموم و آلوده، در رگ های جامعه، جریان پیدا می کرد. این عامل که یکی از ویژگی های شیوه مملکت داری نادرشاه افشار بود، در کنار عوامل دیگری چون فقدان مشروعیت سیاسی و دسیسه های اکابر داخلی و دول خارجی، در بروز شورش های این دوره بسیار موثر بود.

    کلیدواژگان: دولت افشاری، نادرشاه افشار، قبایل، سیاست کوچ، شورش
|
  • alireza falahati *, shahrbanoo dalbari, ardeshir asad beygi Page 1

    With the rise of the Safavids(907-1135 AH)and the spread of Shiism in Iran,a turbulent period of conflict with the Sunni Ottomans began(1222-1922)One of the issues that always exacerbated the hostility of the two countries was the issue of Hajj and how the Ottomans treated Iran's pilgrimage.As the land of Hejaz was under Ottoman rule and the Iranian pilgrims had to pass through their territory to go to the Hajj,they encountered many difficulties along the way and on the land of Hejaz.So that they were sometimes even forbidden from performing the Hajj.During this period, the differences between the two governments made the Hajj an arena for Shia and Sunni divisions. Both governments attempted to politically exploit this religious ritual by relying on the hajj issue.They tried to show Islam their friendship and gain legitimacy for themselves. In this descriptive-analytic study,we examine how the Iranian Hajj with emphasis on the relationship between the Safavids and the Ottomans is concerned, and whether the relationship between the two governments has influenced Iranian pilgrimage.Or was the pilgrimage to the Hajj beyond political and religious strife? The findings of this study show that the pilgrimage of Iranians in the tenth and eleventh centuries was overshadowed by the Safavid and Ottoman political relations.

    Keywords: Hajj, Iranians, tenth, eleventh century, Safavids, Ottomans
  • The function of the Emirate system in restoring Iranian identity in the Islamic era (third to fifth centuries
    Ali Soleimani * Page 2

    The formation and development of the emirate system and its functioning in the history of Iran is of Islamic significance. The system of emirates as a political structure in the Middle Ages and in an era in which the Iranian identity was in crisis has led to the revival and continuation of Iranian identity. In this regard, considering the role and position of the Emirate system in the continuity and continuity of Iranian identity, this paper tries to answer this important question: the Emirate system as a symbol of the political system and the historical interlude of Iranian society in the third to fifth centuries What kind of special efforts did they revitalize and strengthen the Iranian identity? The results of this paper, which have been carried out with the usual descriptive-analytic approach in historical research, suggest that Emirati systems such as Samanids, Ghaznavids and Albayeh, utilizing historical and cultural factors as well as in the light of Islam in restoring identity The Iranian people have been struggling to persuade the Iranian identity in the shadow of the Emirate system and in the context of Iranian culture and society during Islamic period.

    Keywords: Emirate, Identity, Samanids, Albuya, Ghaznavids
  • Ahmadreza Ebadi *, Esmaeel Changizi Ardehayi Page 5

    Formal works in Muslim historiography were written mostly by the order of the rulers, legitimizing their rule as a result. However, there were some Muslim historians who tended to take an independent and critical style of work. Badauni, the historian of the Mughal court who spent most of his time in the court of Akbar, is one of those men who have a special style of historiography. In his reports of his contemporary events, Badauni almost pays attention to every aspect of whatever happens such as historical, philosophical, sociological, economic, and anthropological ones. This article surveys Badauni,s Muntakhab-ut-Tawarikh to study his style of historiography beside delivering required contextual clues. Unlike his contemporaneous historians, Badauni criticizes the government,s economic and social policies as well as the official and ethical corruption of the court elite. He also tends to sociological analyses, when reporting the events inside the society and among the folk

    Keywords: Abdulghader Badauni, Muntakhab-ut-Tawarikh, Historiography
  • Training colleges and the problem of educating and providing teachers in Iran, throughout 1940m
    masomeh garadagi, alireza sangtrashan, hasan zandiyeh, manizheh sadri * Page 6

    Iran’s government has taken steps to obviate lack of teachers, which was a long-term problem through its history. Although, at the end of Qajar era, normal schools were established to educate teachers, soon afterwards, in the middle of the reign of Reza Shah, their place took by training colleges. Until the end of the reign of Reza Shah, the number of teachers was not consistent with the number of educational centers and students. Since 1941 up to 1954, due to criticize government and the structure of ministries, the educational system has been also criticized so that some changes were made. To obviate the lack of teachers and increase in the number of students, government has taken steps whose circumstances shall be analyzed as the main subject of this study. Based on documentaries and librarian resources and with the aid of historical analysis method, we shall explain circumstances of the educational system and government’s proceedings to educate and provide teachers throughout of 1940s. The results show that, in the cabinets appointed after Reza Shah, much more attention was paid to the issue of teacher training so that, by various measures, lack of teacher was resolved to some extent. Furthermore, it was an important factor in expanding literacy and interest in education.

    Keywords: Educating Teacher, training college, Educational System, Mohammad Reza Shah
  • hussein ghazikhani* Page 7

    Review: Among the instruments of conflict and tension in the relations of companions with the Prophet (PBUH) and Imams, one can mention financial affairs. In order to identify the family of the infallibars in facing these kinds of tensions by searching in library resources and inducing conflicts arising from financial affairs in the relations of companions with the Prophet (PBUH) and the Imams, the ways and means of conflict and the way these religious leaders confront conflicts Attention has been paid. Conflicts that have been shown to be inappropriate financial, conflict, betrayal, sectarianism and plotting on the life of Imam Khomeini, and the infallibles tried to guide them, restore the wrongdoers, refuse to make false claims, supervise and inspect, and ... They will prevent or control. Among the instruments of conflict and tension in the relations of companions with the Prophet (PBUH) and Imams, one can mention financial affairs. In order to identify the family of the infallibars in facing these kinds of tensions by searching in library resources and inducing conflicts arising from financial affairs in the relations of companions with the Prophet (PBUH) and the Imams, the ways and means of conflict and the way these religious leaders confront conflicts Attention has been paid. Conflicts that have been shown to be inappropriate financial, conflict, betrayal, sectarianism and plotting on the life of Imam Khomeini, and the infallibles tried to guide them, restore the wrongdoers, refuse to make false claims, supervise and inspect, and ...

    Keywords: Finance, dirham dinar, Conflict, difference, imam
  • Ehsan Akbari, karim yousefjamali *, naser jadidi, Shokouh Arabi Pages 63-89

    The legitimacy and acceptance are modern and new words. Although these words not used during ancient ages but its concepts had special significance for the kings. The terms " admissibility or qualify " can be described as the best alternative for concept of legitimacy during ancient times. The Achaemenid Empire, one of the largest empires in the ancient world, ruling over ancient large urban centers of civilized world that had long history in the governing and managing, was much more than the Achamenians. The fact that the Achaemenids how was able to satisfy the civilized nations under their reliance, and take legitimacy for crown prince among other princes. Second matter is as important as first. These cases wasn’t studied before our research. Based on the study of the inscriptions of the Achaemenid kings, it was found that a complex set of factors played a role in this matter, such as: Divine Verdict, Descent, Positive Moral Characteristics, Intelligence and Politics, Warrior Victory and Avoiding lying. These most important factors lead that after war and military conquering other regions, people accept victor kings as theirs, and obey the commands without military pressure or forces.

    Keywords: Achaemenid, Legitimacy, inscription, descent
  • monireh kazemirashed, maghsudal sadeghi, masomeh gharadaghi*, mohammad faridi Pages 142-159

    The displacement of the tribes and the inhabitants of the states and provinces or their elders into different parts of the country was one of Nader Shah's constant politics, which continued from the beginning to the end of his life. This paper, using a descriptive-analytical method and collecting data through the library, seeks to answer the following questions why Nader Shah took this policy? What was its consequences for the Afshari government? It has come to the conclusion that immigration policy was carried out for various reasons, including tribal punishment or consolidation of the foundations of government, but displaced persons did not feel at all in the new region, and dissatisfaction such as blood poisoning and Infected, in the veins of the community,this factor, which was one of the features of Nadir Shah Afshar's country, was very effective in the uprising of this period, along with other factors, such as the lack of political legitimacy and the attempts by the domestic astronomers and foreign governments.

    Keywords: Afshari government, Nader Shah Afshar, tribes, Immigration policy, revolt