فهرست مطالب

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ویدا ورهرامی*، ندا حسین پور امام صفحه 1

    بدون تردید بخش حمل ونقل، یکی از بخش های کلیدی اقتصاد محسوب می شود که دارای آثار پسین گسترده ای بر سایر بخش های اقتصادی است. فعالیت های این بخش به شدت وابسته به حامل های انرژی است، به گونه ای که بی ثباتی قیمت این حامل ها، متغیرهای اساسی این بخش نظیر ارزش افزوده و تورم را تحت تاثیر خود قرار داده و در نهایت به سبب رابطه گسترده آن با سایر بخش های اقتصادی، تاثیری چشمگیر بر متغیرهای اساسی دیگر بخش ها می گذارد. با توجه به این مساله، در مطالعه زیر، میزان و نحوه اثرگذاری بی ثباتی قیمت حامل های انرژی بر ارزش افزوده و نرخ تورم بخش حمل ونقل زمینی، بر اساس الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) و توابع واکنش آنی طی سال های 1393-1370 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده تاییدکننده فرضیه اول تحقیق مبنی بر رابطه معکوس بی ثباتی قیمت حامل های انرژی با ارزش افزوده و رابطه مستقیم آن با نرخ تورم بخش حمل ونقل زمینی است. همچنین فرضیه دوم تحقیق مبنی بر تاثیرگذاری بیشتر بی ثباتی قیمت حامل های انرژی بر نرخ تورم نسبت به ارزش افزوده این بخش نیز تایید می گردد.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، بی ثباتی قیمت حامل های انرژی، تورم، حمل ونقل زمینی
  • کیوان آقابیک*، حسین نظری، مجتبی مرتضایی، طهمز احمدپور صفحه 15

    پس از راه اندازی سامانه اتوبوس تندرو (BRT) در شهر تهران و گذشت چند سال از بهره برداری این خطوط، مشکلات قابل توجهی از جمله خرابی های چشم گیر در سطح و سازه روسازی ایستگاه ها و مسیرها بروز نموده است. در قسمتی از این پژوهش روسازی خطوط پرترافیک سامانه اتوبوس تندرو شهر تهران به روش جمع آوری خرابی های سیستم مدیریت روسازی (PMS) برداشت، ارزیابی و نتایج آن در جهت تعیین خرابی های اصلی روسازی سامانه اتوبوس تندرو تفسیر گردیده است. نتایج جمع آوری خرابی ها نشان داد بزرگترین خرابی ایجاد شده که نیاز به توجه بیشتری دارد، خرابی شیارشدگی است. از جمله خرابی های حایز اهمیت دیگر در روسازی آسفالتی می توان به ترک های طولی و عرضی، صیقلی شدن سنگدانه ها، کناررفتگی آسفالت و ترک های خستگی (همانند ترک های پوست سوسماری) و همچنین در روسازی بتنی به شکستگی دال و آسیب دیدگی درز اشاره نمود. در این پژوهش سعی شده با توجه به خرابی های شناخته شده در روسازی ایستگاه ها و مسیرهایBRT، شرایط اقلیمی تهران، امکانات موجود، نکات اجرایی، سرعت اجرای روسازی، کارایی مناسب، صرفه اقتصادی و کاهش هزینه های روکش و نگهداری، روسازی های مناسب ارایه و طرح گردند. در نهایت روسازی های طراحی شده شامل: روسازی آسفالتی اساس قیری، روسازی بتن غلتکی+رویه آسفالتی، روسازی بتنی مسلح درزدار و روسازی بتنی مسلح با الیاف هستند.

    کلیدواژگان: خرابی های روسازی، روسازی آسفالتی، روسازی صلب، سامانه اتوبوس تندرو
  • علی توکلی کاشانی، امیرمهدی محمودی* صفحه 33

    ایمنی ترافیک یکی از مهم ترین موضوعات در حیطه مهندسی حمل ونقل بوده و همواره حجم زیادی از تحقیقات گذشته و آتی را به خود اختصاص می دهد. دلیل اصلی این توجهات این است که ایمنی با جان افراد سر و کار داشته و تبعات منفی نظیر فوت، جرح و زیان مالی به همراه دارد. مجهز نمودن راه ها به تجهیزات ایمنی و استانداردسازی آن می تواند در کاهش تصادفات و شدت آنها تاثیر بسزایی داشته باشد. حفاظ ها در طول راه برای محافظت وسیله نقلیه منحرف شده از برخورد با یک مانع صلب تر یا برای محافظت از پرت شدن به یک شیب عمیق مورد استفاده قرار می گیرند. در این راستا، حفاظ ایمنی کابلی که حفاظی انعطاف پذیراست، می تواند نقش مهمی ایفا نموده و شدت تصادفات را نیز کاهش دهد. در این پژوهش به مطالعه تطبیقی ضوابط نصب و اجرای حفاظ ایمنی کابلی پرداخته شده است. مطالعه موردی در این پژوهش بخشی از محور هراز- آمل و در محدوده کمربندی آمل بوده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد به کارگیری حفاظ ایمنی کابلی بر خلاف مشخصات فنی شرکت تولیدکننده و مغایر با اصول فنی، حرفه ای و استانداردها و ضوابط موجود بین المللی و ملی (در صورت وجود)، می تواند تا چه میزان بر عملکرد ایمنی این حفاظ تاثیر منفی گذاشته و حتی منجر به افزایش شدت تصادفات گردد.

    کلیدواژگان: حفاظ ایمنی، حفاظ ایمنی کابلی، حفاظ طناب سیمی، شدت تصادفات
  • علی اصغر گهرپور، جواد ظل طاعت* صفحه 45

    حمل و نقل جزء لاینفک زندگی بشری محسوب می شود و هر جا انسانی و جامعه ای وجود دارد بی شک حمل و نقل نیز وجود خواهد داشت. با گسترش روز افزون جاده ها و سیستم های حمل و نقل و درگیر شدن تمامی انسان ها در این سیستم، مباحث ایمنی این مساله اهمیت بیشتری می یابد. آمارهای ارایه شده، اهمیت مساله تصادفات و تاثیر آن بر کشور را بیش از پیش نشان می دهند. در اکثر تحقیقات بر روی تصادفات و امنیت جاده ها نتیجه گیری می شود که عامل اصلی تصادفات، انسان و عوامل انسانی هستند. برای اثبات این موضوع تحقیقات بسیار گسترده ای بر روی تصادفات به صورت تجزیه و تحلیل دقیق، صورت گرفته است. در این پژوهش عوامل انسانی تاثیرگذار در تصادفات شناسایی شده است. با روش رجحان آشکارشده، پرسش نامه ای جهت مقایسه زوجی عوامل انسانی موثر در تصادفات طراحی و توزیع گردید. در انتها تحلیل بر روی پرسش نامه ها به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی1 AHP و نرم افزار Expert Choice انجام شد و این عوامل بر اساس میزان اهمیت رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: تصادفات، عوامل انسانی، شناسایی، اولویت بندی
  • پریناز بازغی، مرتضی باقری* صفحه 57

    هدف این مقاله، بررسی استفاده از تلفن های هوشمند1 به عنوان شیوه ای نوین در جمع آوری اطلاعات سفر مسافران می باشد. در این مقاله نقش تلفن هوشمند در مطالعات اخیر در صنعت حمل ونقل مطالعه شده و روش های متفاوت جمع آوری اطلاعات به وسیله آن با یک دیگر مقایسه شده و مزایا و معایب آنها مشخص شده است. بدین منظور کلیه مطالعات انجام شده در این زمینه از اواخر دهه 1990 تا 2017 مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. نتایج این بررسی می تواند در مطالعات حمل ونقلی مرتبط با جریان مبدا و مقصد و یا مطالعات تشخیص رفتار افراد در استفاده از شیوه های مختلف حمل ونقلی و تشخیص نوع شیوه های حمل ونقلی مورد استفاده افراد به کار برده شود.

    کلیدواژگان: تلفن هوشمند، جمع آوری اطلاعات سفر، مطالعات برنامه ریزی حمل ونقل
  • امید خان فرخانی*، محمدعلی سندیدزاده صفحه 75

    درب های جداکننده سکو، سیستمی است که ارتباط بین سکوی ایستگاه های مترو و محدوده ریل را در زمان عدم حضور قطار قطع کرده و ایمنی مسافران بر روی سکو را فراهم می سازد. با این حال، در مورد کارایی این سیستم در شرایط اضطراری و اثرات منفی احتمالی آن بر ایمنی مسافران، نگرانی هایی وجود دارد. اما، لازمه بررسی اثرات و ویژگی های یک سیستم، داشتن شناخت کامل از آن می باشد. در این مقاله سعی شده است با معرفی کامل سیستم درب های جداکننده سکو و بررسی جدیدترین مطالعات و فعالیت های انجام گرفته، به این دو موضوع پرداخته شود. برای این منظور، تعداد 39 گزارش فنی و مقاله مرتبط با موضوع بین سال های 2003 تا 2016 مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 27 مورد از آنها انتخاب شدند. نتایج این بررسی نشان می دهد در صورت طراحی اصولی سیستم و در نظر گرفتن نکات ایمنی، درب های جداکننده سکو یک سیستم کارآمد برای برقراری ایمنی مسافران و کاهش مصرف انرژی در ایستگاه های مترو می باشد

    کلیدواژگان: حمل ونقل ریلی، ایمنی مسافران در سکو، درب های جداکننده سکو
  • میثم عادلی مقدم*، محسن ابوطالبی اصفهانی صفحه 93

    برنامه ریزی در حوزه حمل ونقل همگانی به خصوص شبکه اتوبوس رانی حوزه پژوهش گسترده ای را پوشش می دهد. از طراحی شبکه تا ارایه برنامه جهت فعالیت رانندگان، از ارزیابی تقاضا تا برنامه ریزی جهت تخصیص وسایل نقلیه به خطوط و از روش های ریاضی استفاده شده تا متدهای تکامل یافته، فرایند تحلیل شبکه از جهات مختلف قابل بررسی است. در این میان طراحی خطوط شبکه را می توان مهم ترین مرحله برنامه ریزی در این حوزه دانست. این فرایند که به عنوان مرحله راهبردی جهت پیش برد برنامه های بلندمدت شناخته می شود، بر روی تنظیم تواتر، تعیین تعداد ناوگان، زمان بندی حرکت ناوگان و بکارگیری کارکنان آنها تاثیر زیادی دارد. تحقیق پیش رو مروری بر بیش از 40 مطالعه متنوع انجام پذیرفته در جهت حل مساله طراحی شبکه خطوط اتوبوس رانی با استفاده از متد مختلف و طبقه بندی این مطالعات از نظر هدف مدل و نیز روش حل استفاده شده می باشد. از نظر هدف، تئوری یا عملی بودن متد استفاده شده مدنظر قرار می گیرد و از جهت روش حل رویکردهای ریاضی، ابتکاری، فراابتکاری و تکامل یافته برای حل مساله به کارمی روند. بر این اساس، راه حل های ارایه شده توسط مدل هایی که به صورت تجربی به تحلیل مساله می پردازند، گرچه ممکن است بهینه باشد ولی عملی نبوده و در دنیای واقعی کاربرد ندارند. همچنین می توان مهم ترین دلیل گسترش روش های حل نوین را قرارگرفتن جواب های ارایه شده توسط متد قبلی در بهینه های محلی و در نتیجه ناتوانی مدل برای کاربرد در حل مسایل گوناگون دانست. با این حال متدهای ریاضی و ابتکاری حل مساله، کاربرد خود را ازدست نداده اند و در مسایل خاص همچنان می توان از آنها بهره گرفت. در انتهای این تحقیق با توجه به اهداف و ویژگی های مختلف مد نظر هر محقق به منظور تحلیل مسایل جدید طراحی شبکه، مدل های کارآمد و مناسبی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل همگانی، شبکه خطوط اتوبوس رانی، طراحی خطوط شبکه، متد حل مساله
|
  • V. Varahrami*, N. Hoseinpour Emam Page 1

    Transportation sector is an important part of economics which has many effects on other sectors. Operation of this sector depends on energy. Therefore, energy price changes affect on value added and inflation of this sector and have important effect on main variables of economics. In this paper, effects of volatility of energy price are surveyed on value added and inflation of land transportation sector and it's intensity on these two variables with VECM, Impulse response. The results revealed the indirect effect of volatility of energy price on value added and direct effect on inflation in land transportation sector. Second hypothesis as more effects of volatility of energy price on inflation respect to value added in this sector, is accepted.

    Keywords: Value added, Inflation, Land Transportation, Volatility of Energy Price
  • K.Aghabayk*, H.Nazari, M.Mortezaei, T.Ahmadpour Page 15

    Several years after operation of Bus Rapid Transit (BRT) system in Tehran, considerable problems have been appeared in pavement structure of stations and routes. This research collects and evaluates pavement distress in high traffic Tehran BRT lines, using pavement management system (PMS) method to find out the fundamental and crucial problems. It was found that the major damage which needs considerable attention is the pavement rutting. Other distress in AC pavement are longitudinal and transversal cracking, polished aggregates, shoving, fatigue cracking (e.g., alligator cracking), and joint and slab breaking in the rigid pavement. The study eventually suggests and consequently designs suitable pavements based on the pavement distress types in BRT’s stations and routs and several other considerations such as Tehran’s climatic conditions, existing equipment executive concerns and facilities, pavement construction speed, quality and performance, capital costs and overlay and maintenance costs. The designed Pavements discussed in this paper are asphalt pavement with black base layer, roller compacted concrete pavement with AC surface layer, jointed reinforced concrete pavement and fiber reinforced concrete pavement.

    Keywords: Pavement Distresses, Asphalt Pavement, Rigid Pavement, Bus Rapid Transit
  • A. TavakkoliKashani, A. M. Mahmoudi* Page 33

    Traffic safety is one of the most important aspects of traffic engineering and it has always been a major concern, due to the grave consequences on human life such as injuries, death and economic loss. Equipping and standardizing road safety equipment's can prove effective in reducing the number and severity of accidents. Road side barriers are used to protect astray vehicles from colliding with rigid barriers or being thrown off a cliff. Hence cable safety barriers, as a flexible barrier can play an important role in reducing the severity of crashes.
    In this research, a comparative study of the installation and implementation of cable safety barriers has been carried out. A case study in this research was part of the Haraz-Amol road and within Amol's bypass road. The Results from this research showed that the use of cable safety barrier, without considering the existing international and national standards (if any) and technical specifications of the manufacturer, can have a negative effect on safety performance of this barrier and even lead to an increase in the severity of accidents.

    Keywords: Safety Barrier, Cable Safety Barrier, Wire Rope Safety Barrier, Guardrail, Severity of accidents
  • J.Zel Taat*, A.A.Goharpoor Page 45

    Transportation is an inseparable part of human life and wherever there are human or a society, undoubtedly there will be transportation. With the increasing development of roads, transportation systems and involvement of human in this system, safety topics will be more important. Statistics increasingly show the importance of the issue and its impact on the country. Most studies about accidents and road safety concluded that the main cause of accidents is human factors. To improve those factors, extensive researches have been made with the accurate analysis. In this study, human factors affecting accidents have been identified. Questionnaires have been distributed to make a paired comparison between human factors that affect accidents. At the end, analysis on the questionnaires using AHP method and “Expert choice” computer software were made and these factors were ranked according to their importance.

    Keywords: Accidents, Human factors, Detecting, Ranking
  • P. Bazeghi Kisomi, M. Bagheri* Page 57

    The purpose of this paper is to examine the use of smartphones as a new way of collecting passengers' travel information. In this paper, the role of smartphones in the transportation industry has been studied. Different methods of information collection are compared, their advantages and disadvantages are identified as well. To this end, all studies carried out in this field from late 1990 to 2017 have been studied. The results of this study can be used in transport studies related to the origin-destination flow or in the studies of passengers' behavior in the use of various modes of transportation.

    Keywords: Smart Phone, Travel Information, Travel Behavior, Transportation Planning
  • O.Khan Farkhani*, M.A. Sandidzadeh Page 75

    Platform Screen Doors (PSDs) are designed system to disconnect the interaction between the platform and the rail corridor of a subway station while the train is not present and hence lead to the safety of passengers on platform. However, there are Concerns about the efficiency of PSD system in emergency situations and its possible negative effects on the safety of passengers. But in order to consider and verify the effects and characteristics of a system, having full recognition of that system is necessary. In this article, these two issues will be discussed by complete introducing the PSD system and review the latest studies and activities in this regard. Therefore, 39 related technical reports and articles between 2003 and 2016 examined that eventually 27 of them were selected. The results showthat by principled designing and consideration to safety, PSD is an efficient system for safety of passengers and reduce energy consumption in subway stations.

    Keywords: Railroad transportation, Safety passengers in platform, Platform Screen Doors (PSDs)
  • M. Adeli Moghadam*, M. Aboutalebi Esfahani Page 93

    Planning in the field of public transportation especially bus network encompasses a vast area of research. The process of network analyzing could be studied from different point of view namely network designing, program planning for drivers activity, demand analysis, planning in order to traffic assignment, mathematical solutions and full-fledged methods. Designing links of network could be considered as the most important part of planning. This process which is known as a strategic step so as to do large-term programs, affects frequency organizing, determining the number of vehicles, vehicles scheduling and using staff. This research has done by revising 40 studies about solving the designing network of bus lines problem with different kind of methods. Also, mentioned studies are classified from their model aims and type of solutions point of views. From the aim point of view, being theory or practical of used methods are considered and from the solution point of view, mathematical approaches, initiated and meta-initiated approaches and full-fledged are discussed. According to these descriptions, although, it is possible that presented approaches by experimental models are optimum, they aren’t practical and useful in real world. In addition, it is determined that standing achieved answers with previous methods in local optimums and disability of models in solving different problems is the most important reason of increasing new solutions. Furthermore, mathematical and initiated method have not lost their application in solving problems and are used in some special problems. Finally, in this research, according to aims and different features of each researcher in order to analyzing new network design problems, some useful and appropriate models are suggested.

    Keywords: Public Transportation, Network of Bus Links, Network Designing, Method of Problem Solution