فهرست مطالب

رسانه - سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 116، پاییز 1398)

فصلنامه رسانه
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 116، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی دلاور، علی اکبر فرهنگی، بهزاد کریمی* صفحات 5-25

    در سال‎های اخیر، با گسترش استفاده از‎ شبکه‎های اجتماعی از جمله واتس‎اپ و قرار‎گرفتن آن در عرصه‎های مختلف زندگی ما، به‎ویژه زندگی جوانان، تاثیر گوناگون آن برای کاربران، موضوع پژوهش‎های بسیاری بوده است. بیشتر این پژوهش‎ها بر تاثیر استفاده از واتس‎اپ روی کاربران جوان متمرکز بوده‎اند؛ در نتیجه تجربه زیسته جوانان بزرگسال و اینکه استفاده از این پیام‎رسان، برای آنان چه معنایی دارد و پیامدهای استفاده از آن را چگونه ارزیابی می‎کنند، همچنان مغفول مانده است. این غفلت در حالی صورت گرفته ‎که گروه بزرگی از کاربران شبکه‎های اجتماعی از جمله واتس‎اپ را در ایران، جوانان بزرگسال تشکیل می‎دهند. این مطالعه اکتشافی، با روش پدیدارشناسی توصیفی، به تجربه زیسته جوانان بزرگسال در استفاده از واتس‎اپ پرداخته است. جامعه مورد مطالعه، ده نفر از جوانان بزرگسال شهر تهران بودند. تجارب زیسته این مشارکت‎کنندگان نشان داد واتس‎اپ برای آنان، بیش از هر چیز، استفاده از سبک جدیدی از ارتباط است که استفاده از آن، نه یک انتخاب که ضرورت و الزام اجتماعی است. پیامدهای استفاده از واتس‎اپ در ادراک آنان، به صورت احساساتی دو‎گانه بیان شد؛ احساساتی که دامنه آن از خشنودی تا ناخشنودی در نوسان بود.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، پیام‎رسان فوری، تجربه زیسته، واتس‎اپ، جوانان بزرگسال
  • حسین بصیریان جهرمی*، محمدباقر سپهری صفحات 27-45
    تلویزیون های اینترنت محور، که امروزه به عنوان تلویزیون های اجتماعی شناخته می شوند، در سال های اخیر پیشرفت فراوانی کرده و در بین کاربران جوان اهمیت بیشتری یافته اند. هدف این مقاله، بررسی انگیزه جوانان تهرانی، در استفاده از تلویزیون های اینترنت محور، در مقایسه با تلویزیون های سنتی (آنتن و ماهواره محور) است. بر اساس مباحث نظری، تمایل مخاطبان رسانه ها، به صورت فردی و در خلوت، استفاده  از رسانه های اینترنت محور است. روش پژوهش، پیمایشی و به دو طریق مراجعه حضوری و ایمیلی است که با نمونه 1200 نفر از جوانان بین 20 تا 40 سال انجام شد. مهم ترین نتایج به دست آمده نشان می دهد که دسترسی راحت به اینترنت (رایانه و موبایل محور)، گذراندن وقت و تفریح، دستیابی به آرامش و تنوع برنامه، تعاملی بودن و انعکاس نظرها، استفاده در تنهایی، راحتی  و قدرت انتخاب محتوا از دلایل تماشای تلویزیون اینترنتی بوده است؛ همچنین فقدان قدرت کنترل و برنامه ریزی برای استفاده از تلویزیون، نبود تنوع و جذابیت های بصری در شبکه های تلویزیونی به خصوص صداوسیما نیز از دیگر دلایل روی آوردن پاسخگویان به تلویزیون اینترنتی بوده است. با این حال، علی رغم رایج شدن تلویزیون های اینترنتی در تهران و میان جوانان، هنوز این نوع تلویزیون رایج نشده و فقط 24درصد از آنها از تلویزیون اینترنتی بهره مند می شوند که میزان استفاده آنها نیز روزانه کمتر از یک ساعت است.
    کلیدواژگان: تلویزیون اینترنتی، تلویزیون موبایلی، انگیزه ها، کاربران تلویزیون، جوانان تهرانی
  • داتیس خواجه ئیان*، افشین امیدی، اسماعیل نوروزی صفحات 47-69
    افزایش رقابت، بین سازمان های رسانه ای سبب شده که مدیران این سازمان ها، در پی مدل های کسب و کار جدیدی برای درآمدزایی باشند. از آنجا که مدل های کسب و کار، بر اساس جلب توجه مخاطبان و تبدیل آنها به مخاطبان وفادار است،  “درگیرسازی مخاطب” به موضوعی مهم در میان پژوهشگران مدیریت رسانه و مدیران رسانه ای تبدیل شده است. علی رغم اهمیت فزاینده این موضوع، معدود پژوهش هایی در زمینه مفهوم پردازی و ارائه مدل های نظری انجام شده اند. نظر به این امر و با هدف فراهم کردن چارچوبی مفهومی برای مطالعات آتی و زمینه ای جهت مدل سازی و توسعه نظری، پژوهش حاضر با مطالعه ادبیات تحقیق و بررسی یافته های تجربی در خصوص درگیرسازی مخاطب در رسانه ها، چارچوبی مفهومی به منظور مطالعه و توسعه نظری این مفهوم ارائه کرده است. ساختار چارچوب پیشنهادی شامل چیستی، چرایی، سطوح، راهبردها و آثار درگیرسازی مخاطب در رسانه ها است و علاوه بر یافته های ناشی از مرور نظام مند ادبیات، مواردی همچون خط مشی های سازمان رسانه ای، ملاحظات اخلاقی و متغیرهای کلان محیطی نیز در این چارچوب مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: درگیرسازی مخاطب، مدیریت رسانه، رسانه های خبری، رسانه های اجتماعی، چارچوب مفهومی
  • زینب شاهینی*، مهدی شریفی صفحات 71-93
    برندهای ملی با تصویری که از یک کشور نزد افکار عمومی جهان می سازند، جایگاه قابل توجهی را برای هر کشور ایجاد می کنند. صرف نظر از اینکه یک کشور چه ظرفیت های درونی برای خلق و ارتقاء برند ملی خود دارد، پتانسیل و نقشی که ارتباطات و رسانه در برندسازی ملی دارد، بسیار حائز اهمیت است. هدف کلی این پژوهش شناخت لازمه های دیپلماسی رسانه ای برای دستیابی به برند ملی به عنوان یکی از عناصر تاثیرگذار بر تصویر ملی کشورها است. جهت شناسایی عناصر رسانه ای موثر بر برند ملی، با افرادی که در حوزه رسانه و ارتباطات بین الملل از خبرگی آکادمیک و تجربی برخوردار بودند، مصاحبه های عمیق صورت گرفت. سپس با تجزیه و تحلیل این مصاحبه ها به روش تحلیل تم،  “مدل دیپلماسی رسانه ای جهت دستیابی به برند ملی”  طراحی شد. بر اساس مدل حاصل از نتیجه این پژوهش، هفت شاخص برند ملی عبارت از توریسم، موقعیت جغرافیایی، تاریخ، مردم، سیاست و حکومت، فرهنگ و اقتصاد است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، برای معرفی برند ملی نیاز به فراهم کردن الزاماتی است که بخشی از این الزام ها به فعالیت های رسانه ای مربوط می شود. همچنین در این مدل به تاکتیک های دیپلماسی رسانه ای که منجر به دستیابی به برند ملی و یا ارتقای آن می شود اشاره شده است.
    کلیدواژگان: برند، برند ملی، تصویر ملی، دیپلماسی رسانه ای، مدل
  • مهدخت بروجردی علوی، سعیده رضوانی* صفحات 95-125
    تبلیغات در تلویزیون از جمله عناصری است که این رسانه به منظور تغییر ارزش ها و نگرش های مردم از آن بهره می جوید. امروزه نوع جدیدی از آگهی ، به نام آگهی های خدمات عمومی، به منظور حل برخی مسائل و مشکلات مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و غیره از شبکه های مختلف سیما، با هدف تغییر نگرش مخاطبان پخش می شوند. آگهی های مرتبط با حمایت از کالای ایرانی نیز در این دسته قرار می گیرند. در این پژوهش پنج آگهی مرتبط با حمایت از تولیدات ملی، که از شبکه های مختلف تلویزیون در طی سال 1397 پخش شده اند، با رویکرد نشانه شناختی رولان بارت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. این پژوهش، با هدف شناخت دال و مدلول های موجود در متن آگهی ها و بررسی چگونگی استفاده از انواع نشانه ها و رمزگان در این آگهی ها انجام و این نتیجه حاصل شد که تولیدکنندگان این تبلیغات، برای تشویق مردم به حمایت از تولید ملی و شکستن اسطوره  “کیفیت خوب” کالای خارجی و جلوگیری از مصرف گرایی، با نمایش خرید محصولات خارجی توسط ایرانیان، که به تعطیلی کارخانه ها و بیکاری کارگران منجر می شود، سعی در تحریک عواطف و احساسات مخاطبان دارند. همچنین از عناصر داستانک، مقدمه چینی، شخصیت هایی از جنس خود مردم، امید به نسل آینده و غیره در این آگهی ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تلویزیون، آگهی های خدمات عمومی، نشانه شناسی، حمایت از کالای ایرانی
  • زهرا بلدی فروشانی*، محمد اخگری، مجید شریف خدایی صفحات 127-143
    توسعه فناوری های نوین ارتباطی، همه رسانه ها را تحت تاثیر قرار داده است. همگرایی رسانه ای موجب شده است رسانه های الکترونیکی، همچون رادیو و تلویزیون و حتی رسانه های مکتوب، در بستر دیجیتال، قابلیت ها و فرصت هایی را به دست آورند که نسبت به دوره پیش، کاملا متفاوت است. روزنامه و مجله شنیداری، می تواند پیوندزنی (هیبریداسیون) رسانه ای تلقی شود. زیبایی شناسی صدا در کنار وجهه تفسیری آن، تاثیر بسیاری بر نحوه دریافت شنونده (کاربر) از متن مکتوب دارد. از این رو، ضرورت دارد که زیبایی شناسی به عنوان یک بستر تفسیرگر، حقیقت معناشناسانه این پدیده نوظهور را واکاوی کند. در این پژوهش تلاش شده است از منظر زیبایی شناسی ساختارگرا، کارکرد عناصر چهارگانه (سکوت، کلام، موسیقی و افکت) در ساختار روزنامه و مجله شنیداری بررسی شود. هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه زیبایی شناسانه صوت و سکوت برای تهیه روزنامه و مجله شنیداری در بستر رادیوی اینترنتی است. داده های این پژوهش، به روش تحلیل محتوای کیفی و شیوه مطالعه کتابخانه ای و مطالعه موردی جمع آوری شده و نحوه بازتولید محتوای 17 نمونه روزنامه و مجله ، در رادیو اینترنتی تبیین شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده به کارگیری متناسب و هدفمند قالب های رادیویی، در تهیه روزنامه و مجله شنیداری است. عناصر زیبایی شناختی در هر قالب، متناسب با متن مکتوب روزنامه یا مجله و در جهت تکامل متن، افزایش تاثیر کلام و فضاسازی صوتی به کار برده شده است. آنچه اهمیت دارد، کارکرد متناسب عناصر نسخه شنیداری روزنامه و مجله است که منجر به زیبایی ساختار این دو قالب نوظهور شده است.
    کلیدواژگان: روزنامه شنیداری، مجله شنیداری، رادیو اینترنتی، پادکست، رسانه
  • مجید رضاییان* صفحات 145-165

    در این پژوهش، ضمن شناسایی نوگرایی در بین افراد مورد مطالعه، به رابطه آن با میزان مصرف رسانه های مختلف، اعم از جمعی و اجتماعی، پرداخته شده است. جامعه آماری در این تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه سوره تهران است، که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای توزیع به نسبت، 361 تن از آنان به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفته شد. گردآوری داده های مورد نیاز با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام و داده های  مذکور پس از استخراج و کنترل، به وسیله نرم افزار آماری spss  تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است، که نوگرایی 9/0درصد پاسخگویان در سطح بسیار زیاد، 5/25درصد در سطح زیاد، 1/72درصد در سطح متوسط و 5/1درصد در سطح کم قرار دارد. همچنین این یافته ها گویای آن است که بین نوگرایی و استفاده از شبکه های تلویزیون داخلی، شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای پیام رسان، همبستگی وجود ندارد و نیز استفاده از رادیوی داخلی، شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، شبکه های رادیویی خارجی و مطالعه مطبوعات با نوگرایی رابطه  همبستگی معکوس ملاحظه می شود؛ فقط بین نوگرایی و استفاده از اینترنت همبستگی از نوع مستقیم وجود دارد. کلیدواژه: ارتباطات، رسانه، مصرف رسانه ای، نوسازی، نوگرایی.

    کلیدواژگان: ارتباطات، رسانه، مصرف رسانه ای، نوسازی، نوگرایی
|
  • Ali Delavar, Aliakbar Farhangi, Behzad Karimi * Pages 5-25

    With increasing use of social media, including WhatsApp in various aspects of our life and the youth in particular in recent years, the impacts of such media on their users is the subject of the present study. The main focus of this research work is the impact of WhatsApp on young generation, however, the lived experience of the young adults and the meaning of using this social media for them as well as evaluation of the consequences of its use, have been so far left unnoticed. Such ignorance has taken place at the time that large group of users of WhatsApp and other social media in Iran are young adults. This research work is conducted based on a descriptive phenomenology method and has investigated the lived experience of young adults in using WhatsApp. The statistical population of the study consists of 10 Tehrani young adults.  The lived experience of those taken part in this study shows that WhatsApp for them, more than anything else, is making use of a new type of relation and that using this social media is not an option but a social need and necessity. Consequences of using WhatsApp in their understanding of this media, has been expressed in a dual emotion: An emotion that its scope, fluctuates from satisfaction to disatisfaction.

    Keywords: Phenomenology, instant messenger, Lived experienced, WhatsApp, young adults
  • Hossein Basirian Jahromi *, Mohammadbagher Sepehri Pages 27-45
    Internet based televisions considered as social media, have made considerable progress in recent years and become very important and popular among the youth. The purpose of this paper is to study the motivation behind the use of Internet- based TV in comparison to the traditional or antenna and Seattleite based TVs. According to the theoretical debates, the main reason for preferring Internet based TV to the tradition one is that the former could be watched privately and in seclusion. The survey was conducted in two manners of meeting in person the responders and sending questionnaires through email and the sample population has been 1200 youth aged 20-40. The main and most important findings of the study includes easy access to Internet (Computer and Mobile Phones), spending of leisure time, comfort and diversity of programs, interactiveness and reflecting opinion, using the media in seclusion and content selection choice and options.   Other advantages such a absence of control mechanism and no need for setting a plan to watch Internet TV and lack of diversity and visual attractions of TV networks especially Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) TV channels are responsible for the youth in Tehran to opt to Internet TV. However, despite popularity of Internet TV among the youth in Tehran, this media has not yet found it way among the general public and only 24 percent of the youth watch Internet TV and only for less than 1 hour a day
    Keywords: Internet-based TV, Mobile TV, Motivation, TV viewers, Tehrani Youth
  • Datis Khajeheian *, Afshin Omidi, Esmaeil Norouzi Pages 47-69
    Increased competition among media outlets has made the mangers of such organizations to look for new business models in order to generate new source of income. Since the business models are based on attracting more audience and turning them to loyal viewers, therefore engaging the audience has become an important subject among media management researchers and media mangers.  Despite increasing importance of this issue, there has been a few number of research works on conceptual frameworks and providing theoretical models. Due to this reason and in order to present a conceptual framework for future studies and developing models and theoretical advancement, the present paper by reviewing the media study literatures and empirical findings on media audience engagement, has come up with a conceptual framework to be use in future studies and advancing the theory of this concept. The structure of the proposed framework includes elements such as what, why, level, strategies and consequences of engagement of the media audience. In addition to findings of systematic review of the literature, issues like policies of media organizations, ethical considerations and macro-environmental variables have taken into consideration within this framework
    Keywords: Audience engagement, Media Management, News Media, social media, conceptual framework
  • Zeynab Shahini *, Seyed Mahdi Sharifi Pages 71-93
    National brand, by making an image of a country among international public opinion, is very   important for every country. Regardless to the domestic potentials of a country to create a national brand, the role of the media in such an effort is of great importance. The main objective of this study is to show the need for media diplomacy in making a national brand which is an influential factor for national image of any country. In order to identify the determining media factors that play a role in creating national brand , in-depth interviews have been made with media scholars and international communications studies and experienced individuals . Then, by analyzing these interviews using “Theme analysis model”, the Media Diplomact Model was designed for creating national brand. Based on the achieved model, 7 indicators of a national brand are as follows: tourism, geographical location, history, people, politics and government, culture and economy. Findings of this study show that for publicizing a national brand, some preparations should be made and a part of such preparations is media activities. Meanwhile, in this model references have been made to media diplomacy tactics that help to create or promote a brand
    Keywords: Brand, National Brand, National Image, Media Diplomacy, Model
  • Mahdokht Borojerdi, Saeide Rezvani * Pages 95-125
    TV commercials are one of the tools used by the TV to transform values and attitudes of people. These days a new type of advertisement, called Public Service Commercials are aired by different Iranian TV Channels aimed at solving various social, economic, cultural and other kinds of issues and problems with specific aim of changing the attitudes of their audiences. Advertisements about supporting Iranian made products are among such commercials.  In this study, 5 commercials related to encouraging of people to by locally produced goods, aired during 2018 were analyzed by using Roland Barthes Semiotics theory. The study is also aimed at finding out the existing causes and effects within the context of the said advertisements and examining the way of using various signs and symbols employed at said commercials by producers of commercials to encourage consumers to by nationally made products and breaking the mythology of good quality of foreign products and discouraging consumerism by showing that purchasing of foreign products leads to closure of factories and laying off of  Iranian workforce by stimulating the emotion of the audience. In production of such advertisement, elements such as storytelling, introductions, using characters resembling the average people, pining hope on future generations and other relevant features are also employed to covey the message.
    Keywords: TV advertisements, Public Service Commercials, Semiotics, Supporting Iranian made Products
  • Zahra Baladi Forooshani *, Mohammad Akhgari, Majid Sharifkhodaei Pages 127-143
    Emergence of new telecommunication technologies, have influenced all media. Media convergence has enabled electronic media such as radio and television and even print media, being published in digital context, to acquire capabilities and opportunities which are quite different from the past era. The audio newspaper and magazine could be considered as media hybridization. The aesthetics of sound along its interpretation features have a major impact on the understanding of the user from the context, that’s why aesthetics should be considered as a semantic truth whenever this new phenomenon is being investigated in interpretive context. This research work is an effort to investigate function of four elements of silence, speech (words), music and effect in the structure of audio newspaper and magazine from structural aesthetics perspective. The main purpose of this research is aesthetics study of sound and silence in producing audio newspaper and magazine on Internet radio context. the data gathered for this study have been collected on content quality analysis, library study and case study methods and the reproduction method of 17 Internet radio newspapers and magazines as statistical sample. Findings of the research show the appropriate and purposeful radio format in production of audio newspaper and magazine. The aesthetics elements in any format have been used compatible with the text of the audio newspaper of magazine and in line with completion of the text, increasing the impact of the speech and creating appropriate sound effects. What is important is the appropriate functioning of the element of the audio version of newspaper and magazine that have resulted in attractiveness of these two newly emerged formats
    Keywords: Aesthetics, Audio Newspaper, Audio Magazine, Internet Radio, Podcast, media
  • Majid Rezaeian * Pages 145-165

    In this study, while identifying modernism among the sample group, the relationship between modernism and various media consumption including public and social media has been also dealt with. The statistical population of this study work, are made up of students of Tehran Soreh University that by random class proportion distribution method, 361 of them were selected.  Survey method and questionnaires tool have been used for gathering of the required data, and the gathered data after being controlled have been analyzed by SPSS statistical tool. The result of the shows that modernism among respondents is as follows: 9 percent very high, 25.5, high, 72.1 percent moderate and 1.9 percent low. Findings also indicate the there is a correlation between modernism and using local TV, social media and websites and using local radios Persian satellite radios, foreign Radios and reading newspapers and modernism there is a reverse correlation and only between modernism and use of Internet there is a direct correlation

    Keywords: Communications, Media, Media consumption, Modernization, modernism