فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 59 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یونس گراوند*، سید محسن حسینی، کورش احمدی، علی قومی آویلی صفحات 3-13

    آگاهی از الگوی پراکنش گیاهی در هر منطقه از ضروریات و مقدمات مطالعه پوشش گیاهی به حساب می آید .الگوی پراکنش نشان دهنده موقعیت افراد یک جمعیت در محیط و نحوه آرایش آنها نسبت به یکدیگر است .در این مطالعه از روش پلات دایرهای در دو منطقه قرق و غیرقرق برداشت 76 آماربرداری، قطعه نمونه با مساحت ثابت استفاده شد .در مجموع تعداد شد و در داخل هر پلات علاوه بر نوع گونه، قطرهای بزرگ و کوچک تاج، فاصله مرکز پلات تا نزدیکترین فرد و فاصله نزدیکترین فرد تا نزدیکترین همسایه اول اندازه گیری و یادداشت شد .برای تعیین الگوی مکانی از شاخص های فاصل های ، هاپکینز، هینز و پیلو استفاده شد .شاخص های جانسون زایمر، ابر هارت و هینز  C مانند جانسون زایمر، ابر هارت، شاخص به ترتیب C در هر دو منطقه برآورد کردند .شاخص های هاپکینز و Pistacia atlantica) الگوی کپهای را برای درختان بنه الگو تصادفی و یکنواخت را برای درختان بنه در هر دو منطقه نشان دادند .همچنین شاخص پیلو به ترتیب الگوی کپهای و یکنواخت برای درختان بنه در دو منطقه قرق و غیرقرق نشان داد.

    کلیدواژگان: الگوی مکانی، باغ شادی، شاخص ابرهارت، شاخصهای فاصلهای
  • هانیه علیزاده، رضا منعم*، سید مصطفی حسینی مزینانی صفحات 15-25

    به منظور بررسی اثر نسبت های مختلف عصاره جلبک دریایی و ورمی کمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی آزمایشی طی سال 1397 در شهرستان اراک اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از مصرف مقادیر مختلف کاربرد کود ورمی کمپوست در چهار سطح شامل شاهد (عدم کاربرد ورمی کمپوست)، 5 تن در هکتار، 10 تن در هکتار و 15 تن در هکتار کاربرد ورمی‎کمپوست. عامل دوم محلول پاشی افشرده جلبک دریایی در 4 سطح شامل شاهد (عدم محلول پاشی)، 1 درصد، 2 درصد و 3 درصد  بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که کاربرد ورمی کمپوست بر تمامی صفات مورد بررسی تاثیر معنی داری داشت. همچنین اثر اصلی محلول پاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات تعداد غلاف دربوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشت. در مورد اثر متقابل کاربرد ورمی کمپوست در محلول پاشی عصاره جلبک دریایی نیز تنها صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت معنی دار بود. نتایج مقایسه‎های میانگین مربوط به صفات مذکور حاکی از آن بود که بالاترین مقادیر صفات فوق از تیمار کاربرد 15 تن در هکتار ورمی کمپوست و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی با غلطت 3 درصد بدست آمد به طوری که بر اساس نتایج مقایسه‎های میانگین مربوط به اثر متقابل کاربرد ورمی کمپوست در کاربرد جلبک نشان داد که بیش‎ترین عملکرد دانه با میانگین 500 گرم در متر مربع مربوط به تیمار کاربرد 15 تن در هکتار ورمی کمپوست و محلول پاشی با افشره جلبک 3 درصد بود و کم‎ترین میزان نیز با میانگین 5/156 گرم در متر مربع مربوط به تیمار شاهد (عدم مصرف کود ورمی کمپوست و عدم محلول پاشی با افشره جلبک) بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت کاربرد مقادیر بالای ورمی کمپوست و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی می‎تواند تاثیر بسزایی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، جلبک دریایی، عملکرد و اجزای عملکرد، لوبیا چشم بلبلی
  • حسین قهاری*، مهرداد طبری صفحات 27-38

    نان طبیعی Hymenoptera و نیز زنبورهای پارازیتوئید Heteroptera بعضی از گونه های راسته ی سن ها مهم و کارآمد در اغلب اکوسیستم های زراعی به ویژه برنج می باشند که نقش مهمی در کنترل جمعیت آفات مختلف کشاورزی ایفاء می نمایند که این امر می تواند موجب کاهش مصرف حشره کش ها در زیست بوم شالیزارها کشور گردد . بر این اساس و با توجه به اهمیت کشت برنج در ایران و نیز وجود آفات مختلف در مزارع برنج شمال ایران، تنوع گونه ای این گروه از شکارگران بررسی شد. در مجموع شانزده گونه سن 1396و 1395 و پارازیتوئیدها در مزارع برنج مناطق مرکزی مازندران طی سال های Lygae ، دو گونه Reduviidae ، چهار گونه Anthocoridae شکارگر از شش خانواده ی Pentatomidae ، سه گونه idae یک Chalcididae سه گونه و یازده گونه زنبور پارازیتوئید از خانواده های Miridae سه گونه و Nabidae ، یک گونه چهار گونه Pteromalidae یک گونه و Mymaridae ، سه گونه Eulophidae ، دو گونه Encyrtidae ،گونه جمع آوری و شناسایی شدند .همچنین تغییرات جمعیت سن های شکارگر در فصل زراعی برنج مورد مطالعه قرار گرفت و بالاترین تراکم در تیر ماه به دست آمد.

    کلیدواژگان: برنج، دشمنان طبیعی، سن های شکارگر، زنبورهای پارازیتوئید، تنوع گونه ای
  • پرویز غلامی *، الهام فخیمی‎ابرقویی صفحات 39-47

    چکیده چرای دام یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر ساختار و پویایی اکوسیستم های مرتعی محسوب می شوند. به همین دلیل، بررسی تاثیر چرا بر شاخص های تنوع گونه ای پوشش گیاهی ضروری است. تنوع گونه ای ترکیبی از دو مولفه به هم پیوسته غنای گونه ای و یکنواختی است. یکنواختی به توزیع افراد گونه ها در محیط و غنای گونه ای به تعداد گونه های حاضر در واحدهای نمونه برداری مربوط می‎گردد. با توجه به اهمیت نقش هر دو مولفه غنا و یکنواختی در تعیین تنوع زیستی، بوم شناسان علاقمند به تجزیه شاخص های تنوع به گونه ای هستند که سهم هر یک از دو مولفه در تعیین مقدار شاخص تنوع تعیین گردد. روش نوینی که به این منظور ابداع شده است روش تجزیه تنوع(SHE Analysis) نام دارد. به منظور تعیین نقش غنا و یکنواختی در شاخص تنوع در مراتع منطقه ندوشن واقع در استان یزد اقدام به استقرار تصادفی- منظم 36 پلات دو متر مربعی در راستای گرادیان چرای دام (جمعا 108 پلات) گردید. در هر پلات درصد تاج پوشش به تفکیک گونه برآورد شد و سپس میزان غنا و یکنواختی در راستای گرادیان چرای دام (چرای سبک، متوسط و سنگین) با استفاده از روش تجزیه تنوع محاسبه گردید. نتایج نشان داد که در هر سه شدت چرای دام و در راستای گرادیان چرای دام، مولفه غنا (LnS) نسبت به مولفه یکنواختی (LnE) سهم بیش‎تری در تعیین تنوع داشتند.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، روش تجزیه تنوع (SHE Analysis)، گرادیان چرایی، ندوشن یزد
  • منصوره قوام*، حسین مرادی صفحات 49-77

    بررسی‎های فلوریستیک مانند شناسنامه ای است که نشان دهنده وضعیت گذشته و حال یک منطقه است و همچنین، در پیش‎بینی‎های آینده نقش بسزایی دارد. اساس توسعه پایدار و بهره برداری اصولی از منابع طبیعی‎، حفظ و حراست گونه‎های گیاهی است. برای انجام این تحقیق‎، پس از بازدید های مکرر و پیمایش صحرایی در فصول های مختلف سال 95 و 96 نمونه های گیاهی جمع آوری و در هرباریوم مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی اصفهان شناسایی شدند. در مجموع  364 گونه گیاهی متعلق به 257 جنس و 57 تیره شناسایی شد. تیره Asteraceae با دارا بودن 67 گونه و تیره  Apiaceaeبا دارا بودن 38  گونه به ترتیب بزرگ‎ترین تیره را تشکیل می دهند. نتایج طبقه بندی شکل زیستی گیاهان نشان داد فراوان ترین اشکال زیستی منطقه همی‎کریپتوفیت‎ها (50 درصد)، تروفیت‎ها (23%) و گیاهان کامفیت (10 درصد) بودند. همچنین پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه حاکی از آن بود که عناصر متعلق به ناحیه ایران – تورانی (IT) با اختصاص 8/58% بیش‎ترین فراوانی را به خود اختصاص داد  تعداد 11 گونه آسیب پذیر و 4 گونه در حال انقراض در این منطقه شناسایی شدند. این امر تنوع گونه‎ای بالای این ذخیرگاه ژنتیکی را در ایران نشان می دهد که باید تدابیری در جهت حفظ آن اندشیده شود.

    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، فریدن، انقراض
  • ابوالفضل لولایی*، صدیقه زمانی، داوود هاشم‎آبادی صفحات 79-98

    پدیده خشک سالی سبب افزایش شوری اراضی کشاورزی می‎گردد، شناخت برخی مکانیزم‎های فیزیولوژیکی در گیاه توت فرنگی طی مواجهه با شوری امری ضروری است. متیل جاسمونات از تنظیم کنندگان رشد گیاهی می‎باشد که بر بسیاری از فرآیندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه تاثیر می گذارد. اسید سالیسیلیک به عنوان یکی از هورمون‎های گیاهی در افزایش مقاومت گیاهان به تنش‎هایی محیطی نقش دارد. تنظیم کننده‎های رشدی نقش حیاتی در طی مراحل رشد و نموی گیاهان ایفا می‎کنند و کاربرد  آن‎ها می‎توانند باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاهان شوند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‎های کامل تصادفی در سه تیمار در 3 تکرار و در مجموع بر روی 378 بوته با غلظت های متفاوت متیل جاسمونات (0، 1، 2  میکرومولار) و اسیدسالیسیلیک (0،2 و4 میلی‎مولار) در شرایط تنش شوری با سطوح (0، 5 و 10 دسیمنس) بر روی برخی از پاسخ‎های مرفولوژیکی (ارتفاع بوته، سطح برگ) و فیزیولوژیکی (مواد جامد محلول، ویتامین ث و اسیدیته) و عملکرد (تعداد میوه، وزن میوه و عملکرد میوه) در سال زراعی 98-1397 در شهرستان آزادشهر استان گلستان در دو رقم توت فرنگی سیلوا و کاماروسو (Fragaria × ananassa Duch. cv. Selva and Camarosa) اجرا گردید. نتایج تحقیق نشان داد که تنش شوری به طور معنی‎داری سبب کاهش خواص مرفولوژیکی و فیزلوزیکی در دو رقم توت فرنگی سیلوا و کاماروسو شده است. خواص کمی ارتفاع بوته، سطح برگ و خواص کیفی مواد جامد محلول، ویتامین ث و اسیدیته با افزایش شوری کاهش و با تاثیر متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید به طور معنی‎داری سبب افزایش رشد رویشی و زایشی شد. این نتیجه در خصوص عملکرد دو رقم نیز مطابقت داشته و در بررسی تاثیر این دو تیمار در شرایط یکسان شوری، اسیدسالیسیلیک نسبت به متیل جاسمونات در افزایش خواص کمی و کیفی در شرایط شوری بیش‎تر نشان داده شد.

    کلیدواژگان: اسیدسالسلیک، فیزیولوژیکی، مرفولوژیکی، متیل جاسمونات، توت فرنگی، سیلوا، کاماروسو
  • هانیه اشدللی، علی‎اصغر مجروحی*، بهین امیدی صفحات 99-111

    در کشورهای در حال توسعه عفونت های قارچی یک مشکل عمده محسوب می‎شوند و داروهای رایج جهت درمان نیز عموما سمی و گران بوده و یا دارای عوارض جانبی هستند. از این رو،  امروزه تلاش در جهت شناسایی ترکیبات گیاهی با اثرات ضد قارچی از جمله درماتوفیتوزیس رو به افزایش است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره الکلی بخش هوایی کمای ایرانی برگ پهن بر رشد قارچ های درماتوفیتی ترایکوفایتون روبروم، ترایکوفایتون منتاگروفایتیس و میکروسپوروم جیپسئوم انجام شد. در این مطالعه، عصاره الکلی بخش هوایی گیاه کمای ایرانی برگ پهن به روش سوکسله تهیه شد. سپس از دو روش دیسک گذاری و رقیق سازی در آگار استفاده گردید و قطر هاله عدم رشد، MIC80 (کم‎ترین غلظت جهت مهار 80 درصدی قارچ) و MFC (کم‎ترین غلظت کشندگی) قارچ های ترایکوفایتون روبروم (5143 PTCC)، ترایکوفایتون منتاگروفایتیس(5054   PTCC) و میکروسپوروم جیپسئوم (5070  PTCC)، در حضور عصاره ، تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل، بیش‎ترین قطر هاله عدم رشد و در نتیجه بالاترین میزان حساسیت به عصاره، مربوط به قارچ ترایکوفایتون روبروم بود و قارچ های ترایکوفایتون منتاگروفایتیس و میکروسپوروم جیپسئوم از این نظر در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: عصاره، کمای ایرانی برگ پهن، درماتوفیت، اثر ضد قارچی
  • صفحات 112-118
|
  • Y.Garavand*, S.M.Hosseini, K.Ahmadi, A.Ghomi Avili Pages 3-13

    Awareness regarding the plant distribution pattern in each region is considered to be a requirement and prerequisite for studying the vegetation. The distribution pattern indicates the position of populations in an environment and how they are arranged relative to each other. In this study, the fixed-area-plots sampling method was used. A total of 76 circular plots were harvested in two closed and grazed areas, and inside each plot, in addition to species type, large and small crown diameters, the distance between the center of the plot to the nearest person, and the nearest person to the nearest first neighbor were measured and recorded. To determine the spatial pattern, distance indicators such as Johnson and Zimmer, Eberhardt, C index, Hopkins, Hines and Pielou were used.The Johnson and Zimmer, Eberhardt and Hines indicators showed a clumped pattern for pistachio trees in both regions. The Hopkins and C indicators, respectively, showed a random and a uniform pattern for the pistachio trees in both regions. Additionally, the Pielou index demonstrated a clumped and a uniform pattern for pistachio trees in both closed and grazed areas, respectively.

    Keywords: Spatial pattern, Bagh-e Shadi, Eberhardt Index, Distance indicators
  • H.Alizadeh, R.Monem*, S.M.Hoseini Mazinani Pages 15-25

    In order to investigate the effect of different proportions of seaweed extract and vermicompost on yield and yield components of bean, a factorial experiment in a completely randomized block design with four replications was carried out in spring and summer of 2018 in Arak. The experimental treatments included the administration of vermicompost (A) in four levels (control (a1), 5 t/ha (a2), 10 t/ha (a3) and 15 t/ha (a4)); and the seaweed (B) spray spread in four levels of control (b1), 1% (b2), 2% (b3) and 3 percent (b4). The results showed that vermicompost application had a significant effect on all of the studied traits. Furthermore, the main effect of spray application of seaweed extract on the number of pods per plant, number of seeds per pod, number of seeds per plant, 100 seed weight, yield Grain, biological yield, harvest index, plant height, leaf area, relative humidity, chlorophyll b, stomatal conductance and protein function was significant. Regarding the interaction between vermicompost application and marigold algae extraction, only grain yield, biological yield, and harvest index were significant. The results of mean comparisons of the above-mentioned traits showed that the highest values were obtained from the application of 15 t/ha vermicompost and spray application of seaweed extract with 3% casting. The results of the mean comparisons of the interaction effect of vermicompost application in algae application indicated that the highest grain yield with an average of 500 g/m2 was related to the application of 15 t/ha of vermicompost and 3% algae, and the lowest (156.55 g/m2) related to the control consumption of vermicompost and intense consumption of algae. Therefore, it can be concluded that the application of high levels of vermicompost and spray application of seaweed extract can have a significant effect on the yield and yield components of bean.

    Keywords: Vermicompost, Seaweed, Yield, yield components, Bean
  • H.Ghahari*, M.Tabari Pages 27-38

    Some species of Heteroptera and Hymenoptera are powerful natural enemies in most of the agroecosystems especially paddy fields. These biological control agents can play an efficient role in controling agricultural pests and thus decreasing pesticides application in rice fields. Considering this along with the significance of growing rice in Iran and also due to the presence of different pests in the rice fields of the north of Iran, the species diversity of these beneficial insects was studied during 2016-2017 in the rice fields of the central parts of Mazandaran. In total, 16 species of predator bugs including Anthocoridae (four species), Reduviidae (two species), Lygaeidae (three species), Pentatomidae (single species), Nabidae (three species) and Miridae (three species); and 11 species of parasitoid wasps including:Chalcididae (one species), Encyrtidae (two species), Eulophidae (three species), Mymaridae (one species) and Pteromalidae (four species) were collected and identified. Additionally, the population fluctuation of predator bugs was studied in rice growing seasons and the maximum density observed belogned to June.

    Keywords: Rice, Natural enemies, Predator bugs, Parasitoid wasps, Species diversity
  • P.Gholami*, E.Fakhimi Abarghoie Pages 39-47

    Livestock graze is one of the significant factors affecting the structure and dynamicity of rangeland ecosystems. That is why analyzing the impact of grazing on the species diveristy indice of the vegetation appears essential. Species diversity is composed of two interrelated indices: species richness and species evenness. Evenness relates to the distribution of the species in the environment and richness stands for the number of species in the sampling plots. Considering the critical role of both indices in determining the species diversity, the ecologists are interested in analyzing the diversity indice in a way that the contribution of each of these two indices in determining the species diversity is identified. The new approach designed for so doing is called SHE Analysis. To determine the role of richness and evenness indices in diversity index in the rangelands of Nodooshan region in Yazd Province, a total of 108 random- systematic plots of 2 m2 were laid out in line with the grazing gradient. In each plot, the percentage of canopy cover by species was estimated and then the richness and evenness were counted in grazing gradient (i.e., light, moderate and heavy grazing). The results revealed that, in all three grazing intensities in the gradient, the richness indice (LnS) played a more significant role in determining the diversity compared to the evenness indice (LnE).

    Keywords: Species diversity, SHE Analysis, Grazing gradient, Nodooshan, Yazd
  • M.Ghavam*, H.Moradi Pages 49-77

    Floristic studies are like birth certificates that reflect the past and present status of a region and also play a significant role in future predictions. The basis for sustainable development and logical use of natural resources is conservation and safeguarding of plant species. In order to carry out this research, after several visits and field navigations during different seasons of 2016 and 2017, plant samples were collected and identified in the Herbarium of Isfahan Jihad Agriculture Research Center. A total of 364 plant species belonging to 257 genera and 57 dams were identified. Asteraceae family with 67 species and Apiaceae with 38 species constitute the largest families, respectively. The results of the classification of the biological form of plants showed that the most abundant biological forms were the hemicritophyte (50%), trophyte (23%) and camphyte plants (10%). Additionally, the geographic dispersion of the plants in the region indicated that the elements belonging to the Irano-Turanian region (IT) had the highest frequency with 58.88%. Eleven vulnerable and four going extinct species were identified in this region. This highlights the great diversity of species in this genetic reservior in Iran, which sould be carefully preserved.

    Keywords: Flora, Bioform, Frieden, Extinction
  • A.Lolaei*, S.Zamani, D.Hashemabadi Pages 79-98

    Drought increases the salinity of agricultural lands. Recognizing some physiological mechanisms in strawberry plants is essential for facing the salinity.Methyl jasmonate is a plant growth regulator that affects many biochemical and physiological processes in a plant. Salicylic acid, as one of the hormones, plays an important role in increasing plant resistance to environmental stress. Growth regulators play a vital role during the growth stages of plants and their application can increase the quantitative and qualitative yields of plants. The present facotrial experiment followed arandomized complete block design with three replications andexplored the effect of different concentrations of methyl jasmonate (0, 1 and 2 micromolar) and Salicylic acid (0.2 and 4 mM) under conditions of salinity stress (0, 5 and 10 dS) on some morphological responses (plant height and leaf area), physiological traits (soluble solids, vitamin C and acidity), and function (fruit number, fruit weight and fruit yield) of strawberry plants. In the year 2018-2019, in Azad Shahr city of Golestan province, two strawberry cultivars (Silva and Camaroso (Fragaria × ananassa Duch, Selva and Camarosa)) were examined. The results of this study showed that salinity stress significantly reduced the morphological and physiological properties of two strawberry cultivars Silva and Camarrowso. Quantitative properties of plant height and leaf area, and the qualitative properties of soluble material, vitamin C, and acidity decreased with increasing salinity. Methyl jasmonate and salicylic acid significantly increased vegetative and reproductive growth. This result also correlates with the performance of two cultivars. In examining the effect of these two treatments under the same conditions of salinity, the salicylic acid in comparison with methyl jasmonate was shown to increase the quantitative and qualitative properties under salinity conditions.

    Keywords: Acid Scales, Physiological, Morphological, Methyl Jasmonate, Strawberries, Silva, Camaros
  • H.Ashadelli, A.A.Majrouhi*, B.Omidi Pages 99-111

    In developing countries, fungal infections are considered as a major problem and commonly used antifungal drugs are usually toxic and expensive or have side effects. Hence, nowadays, attempts for identifying the antifungal plant compounds for the treatment of some fungal diseases such as dermatophytosis are increasing. The present study was carried out to investigate the effect of methanolic extract of Ferula persica on Trichophyton rubrum (PTCC 5143), Trichophyton mentagrophytes (PTCC 5054) and Microsporum gypseum (PTCC 5070). The alcoholic extract of the aerial part of this plant was prepared following Soxhlet method. Two methods of disc diffusion and agar dilution in two forms of macrodilution and microdilution were used, and inhibition zone diameter, MIC80 (minimum inhibitory concentration required to inhibit 80% of fungi) and MFC (minimum fungicidal concentration) in the presence of extracts, and terbinafine were determined. Based on the obtained results, the highest inhibition zone diameter and the maximum sensitivity to extract related to Trichophyton rubrum, and Trichophyton mentagrophytes and Microsporum gypseum were in the second and third positions in this regard.

    Keywords: Extract, Ferula persica, Dermatophyte, Antifungal activity