فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 115، آذر و دی 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • بهزاد سروی، غلامرضا رفیعی*، جاسم غلفه مرمضی، مجتبی ذبایح نجف آبادی، سید هادی سیدالحسینی صفحات 1-12

    در این تحقیق بیولوژی تکثیر مولدین و تکنیک پرورش لاروهای شانک زردباله در شرایط اسارت بررسی گردید. همچنین مراحل مختلف تکامل تخم و لاروها در یک دوره چهل و دو روزه شرح داده شد. قطر تخم های لقاح یافته بین 85/0-77/0 میلی متر بود. در دمای 20-19 درجه سانتیگراد تخم ها بعد از 32 ساعت تفریخ گردیدند. لاروهای تازه از تخم خارج گردیده، دارای میانگین وزنی 6/84 میکرو گرم و طول کل 87/1-76/1 میلی متر بودند. در پایان دوره چهل و دو روزه پرورش، لاروهای شانک زرد باله به وزن 5170 میکرو گرم و طول کل 6/12-1/12 میلی متر رسیدند. پر شدن کیسه شنای لاروها از هوا در طول هفته اول به خصوص از روز ششم بعد از تفریخ رخ داد. در این بررسی لاروها قادر به بلع و هضم روتیفر، ناپلی آرتمیا و خوراک فرموله استفاده شده بودند. در طول دوره پرورش تلفات بالایی حد فاصل بین روزهای بیستم تا سی ام بعد از تفریخ مشاهده گردید. میانگین بازماندگی لاروها در انتهای این آزمایش 43 درصد بود. تکنیک مناسب بکارگرفته شده جهت تغذیه مولدین و لاروها در این تحقیق منجر شد که تخم ریزی مولدین، پرورش و متامورفیسم لاروها به بچه ماهی در شرایط اسارات با موفقیت انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: تخم، لارو، شانک زردباله، تکامل
  • خدیجه دادخواه*، قدرت رحیمی، ایوب فرهادی صفحات 13-23

    در این پژوهش قطعه کامل دی لوپ به همراه موتیف های تنظیمی آن در چهار گونه از ماهیان خاویاری دریای خزراز جنس Acipenser (چالباش A.Gueldenstadtii، قره برون A.persicus، شیپ A.nudiventris، اوزون برون A.stellatus) مورد بررسی قرار گرفت. استخراج  DNAبا استفاده از روش استات آمونیوم و واکنش PCR توسط یک جفت آغازگر اختصاصی جهت  تکثیر ناحیه کامل دی لوپ انجام گرفت. توالی یابی با استفاده از روش سنگر انجام شد. توالی تکراری مینی ستلایت در ناحیه بالادست دی لوپ و بعد از توالی کدکننده تی آر ان آ پرولین در همه گونه ها به جز شیپ مشاهده شد. نتایج نشان داد که واحدهای تکراری مرکزی 83-82 جفت بازی با 2/3 تکرار در چالباش و قره برون و 4/2 تکرار در اوزون برون سبب تنوع طول در این ناحیه شده است. علاوه بر این، توالی تکراری مرکزی، دو توالی تکراری دیگر با اندازه 39 و 43  جفت باز نیز در این بخش مشاهده شد  که این توالی ها نیز با 2/3  تکرار در این ناحیه وجود داشتند. طول ناحیه کنترلی در گونه های چالباش، قره برون، اوزون برون و شیپ به ترتیب برابر با 921، 870، 826 و 839 جفت باز بود. بررسی ساختار کلی ناحیه دی لوپ نشان داد که ناحیه کنترلی  ماهیان خاویاری شامل همولوگ هایی از بلوک های توالی محافظت شده CSB می باشد که واحد های تکراری مینی ستلایت در بالادست این بلوک ها واقع شده اند. حضور توالی های تکراری مینی ستلایت در ناحیه کنترلی دی لوپ اهمیت این نشانگرها را در برنامه های حفظ منابع ژنتیکی و غربالگری ماهیان خاویاری نشان می دهد.

    کلیدواژگان: توالی یابی، دی لوپ میتوکندری، ماهیان خاویاری، مینی ستلایت، دریای خزر
  • کیوان اجلالی خانقاه*، شهره رشیدی، غلامعلی اکبرزاده، سیامک بهزادی صفحات 25-36

    به منظور ارزیابی کیفی رسوبات از نظر آلودگی، نمونه برداری در حوضه آبهای تیاب به صورت فصلی به مدت یک سال از پاییز 94 لغایت تابستان 95 در چهار ایستگاه شامل ایستگاه اول در دهانه خور تیاب جنوبی، ایستگاه دوم بین تیاب جنوبی و شمالی متمایل به تیاب جنوبی، ایستگاه سوم واقع در شاخه فرعی کانال آبدهی وایستگاه چهارم در انتهای خور صورت گرفت. در طول این بررسی از مجموع 48 بار عملیات نمونه برداری تعداد 32025 فرد بنتوز و میانگین 661±696 فرد در متر مربع متعلق به 88 گونه شناسایی و شمارش شدند. بررسی مکانی تراکم ماکروبنتوزها که در چهار ایستگاه انجام شد نشان داد که ایستگاه چهار واقع در شاخه آبدهی خور با میانگین 1467 فرد در متر مربع دارای بیشترین تراکم و پس از آن ایستگاه سه واقع در شاخه فرعی کانال آبدهی، ایستگاه یک واقع در بین تیاب شمالی و تیاب جنوبی و ایستگاه دو، متمایل به تیاب جنوبی به ترتیب با تعداد 652، 393 و 223 فرد در متر مربع در رتبه های بعدی قرار دارند. بررسی شاخص منحنی فراوانی-وزن (ABC) نشان داد که منحنی فراوانی در این شاخص در هر چهار ایستگاه در بالای منحنی وزن قرار دارد و شاخص w-Statistic  نیز با مقدار 33/4- در ایستگاه دو دارای کمترین مقدار است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اگرچه در ایستگاه های دور از استخرهای پرورش میگو وضعیت تنوع بمراتب بیشتر از ایستگاه های نزدیک به پرورش میگوست، ولی مقادیر مربوط به تنوع زیستی نشان می دهد که تمام مناطق تحت تاثیر پساب های حاصل از استخرهای پرورش میگو هستند.

    کلیدواژگان: ماکروبنتوز- شاخص- تیاب- پساب- میگو
  • سعید خرمیان، پریتا کوچنین*، وحید یاوری، امیر پرویز سلاطی صفحات 37-46

    در مطالعه حاضر به منظور ارتقاء بازده تولید ماهی شانک باله زرد عربی Acanthopagrus arabicus به عنوان یکی از گونه های مناسب برای پرورش در قفس اثر تزریق هورمون های HCG، LHRH-A2، عصاره هیپوفیز کپور و ترکیبی از هیپوفیز کپور و LHRH-A2 بر روی مولدین ماده مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای هورمونی و گروه کنترل در سه تکرار انجام شد که در هر تکرار 30 قطعه ماهی با نسبت جنسیت 1 به 1 وجود داشت. میانگین وزن نرها و ماده ها به ترتیب 310 و 675 گرم بود. در هر تکراری ماهیان ماده دو بار با دوز مشابه در فاصله زمانی 24 ساعت تزریق شدند. تخم ریزی در تمامی تانک ها اتفاق افتاد. همه تیمارهای هورمونی سبب شدند تخم ریزی زودتر و در بازه زمانی کوتاه تری اتفاق بیافتد. هماوری نسبی در تیمار هورمون ترکیبی به طور معنی داری از بقیه تیمارها بالا تر بود اما گروه کنترل و HCG کمترین هماوری نسبی را داشت (05/0>p). درصد تخم های شناور در تیمارهای مختلف و گروه کنترل تفاوت معنی داری را نشان نداد. هم چنین بازماندگی لاروها در روزهای 10 و 35 بین تیمارهای هورمونی با گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشت. در این مطالعه چالش گرسنگی روی لاروهای سه روزه انجام شد، به طوری که درصد بازماندگی لاروها در 12، 24، 36، 48، 60 و 72 ساعت بعد از شروع چالش محاسبه شد. درصد بازماندگی لاروها بعد از شروع چالش گرسنگی در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری ثبت نشد. این مطالعه نشان داد که در القای تخم ریزی ماهی شانک زرد باله عربی، تزریق ترکیب هورمونی LHRH-A2 و CPE نسبت به هر کدام از این هورمون ها به تنهایی و هورمون HCG در ارتقاء کمیت تخم ها بدون تاثیر بر کیفیت آن ها موثرتر می باشد.

    کلیدواژگان: القای تخم ریزی، گنادوتروپین، عملکرد تخم ریزی، تیمار هورمونی، شانک باله زرد عربی
  • محمد خادمی حمیدی*، حسین آدینه، محمد هرسیج، حسنا قلیپور کنعانی صفحات 47-56

    تاثیر عصاره های کونوکارپوس (Conocarpus erectus L.)، پالونیا (Paulownia fortunei) و مخلوط آنها (%50 کونوکارپوس+ %50 پالونیا) بر کارایی رشد و تغذیه، فعالیت آنزیم های گوارشی و ایمنی غیر اختصاصی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد مطالعه قرار گرفت. ماهیان به 4 گروه تغذیه ای با رژیم غذایی %0 (T1)، %1 عصاره کونوکارپوس (T2)، %1  عصاره پالونیا (T3) و مخلوط آنها (T4) به مدت 30 روز تقسیم شدند.  180 قطعه ماهی (09/4±57 گرم) به طور تصادفی در 12 آکواریوم 70 لیتری قرار گرفتند که به 3 تیمار و 1 شاهد تقسیم شدند. عملکرد رشد ماهیان در همه تیمارهای تغذیه شده با عصاره های گیاهی در مقایسه با شاهد افزایش معنی دار آماری داشت (05/0p<)؛ بیشترین مقدار در تیمار 4 بدست آمد. ضریب تبدیل غذایی (FCR) در تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد بهبود یافت. سطوح آنزیم های گوارشی افزایش معنی داری در تیمار 3 ماهی تغذیه شده با %1 عصاره پالونیا در مقایسه با سایر تیمارها و شاهد نشان داد. اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی مختلف و شاهد در سطح پروتئین و آلبومین سرم خون ماهی وجود نداشت (05/0p>) در حالیکه مقادیر گلوکز و هموگلوبین در ماهیان مصرف کننده عصاره گیاهی افزایش معنی داری آماری داشتند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از عصارهای کنوکارپوس و پالونیا در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان منجر به بهبود رشد، آنزیم های گوارشی و ایمنی غیر اختصاصی خون شود.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، عصاره های گیاهی، رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی، ایمنی غیر اختصاصی
  • حمید بلالی*، نادر مهرگان، نازنین حاج عابدی، مصطفی بنی اسدی صفحات 57-66

    فعالیت های اقتصادی انسان سبب بروز اثرات جانبی محیط زیستی فراوان شده است که می توان از تغییرات اقلیمی به عنوان مهم ترین این اثرات جانبی اشاره کرد. یکی از مولفه های تغییرات اقلیمی، تغییر الگوی بارش، پراکنش زمانی و مکانی بارش و همچنین کاهش میزان بارندگی است. با توجه به اهمیت نهاده آب در فعالیت های اقتصادی و به خصوص بخش کشاورزی و شیلات، در مطالعه حاضر، اثر تغییر بارندگی بر ارزش افزوده بخش شیلات در کوتاه مدت و بلندمدت مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بارندگی در کوتاه مدت و بلندمدت اثر مثبت و معنی داری بر ارزش افزوده بخش شیلات دارد. همچنین بارندگی از طریق بهبود وضعیت دسترسی به منابع آب سطحی و زیرزمینی، اثر غیرمستقیم بر بهبود ارزش افزوده بخش شیلات دارد. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود در مناطق بحرانی درگیر تغییرات اقلیمی، محدودیت های جهت صید ماهی اعمال گردد. همچنین برای تعدیل و سازگاری بخش آبزی پروری کشور نسبت به شوک های ناشی از کاهش بارندگی و تغییرات اقلیمی، زمینه بروزرسانی تکنولوژی و روش تولید از طریق ارائه تسهیلات بانکی و تامین مالی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، تغییرات بارندگی، منابع آب، بخش شیلات، مدل ARDL
  • حسن نصرالله زاده ساروی*، مریم قیاسی، رضا صفری، آسیه مخلوق، عبدالله نصرالله تبار، ولی الله محمدزاده، عسگری منعمی صفحات 67-78

    این مطالعه به تغییرات پارامترهای محیطی کیفیت آب رودخانه هراز به عنوان عوامل خطرساز مزارع قزل آلا پرداخته است. تعداد 84 نمونه آب در6 ایستگاه واقع درکارگاه پرورش ماهی قزل آلا طی هفت ماه طی سال های 97-1396 جمع آوری شد. اندازه گیری پارامترها با روش های استاندارد تیتراسیون و اسپکتروفتومتری انجام گرفت. طبق نتایج، دامنه تغییرات دمای آب (0/17-0/4 درجه سانتی گراد)، دمای هوا (0/28-0/5 درجه سانتی گراد)، اکسیژن محلول (24/14-36/7 میلی گرم بر لیتر)، اکسیژن خواهی بیولوژیک (80/20-20/0 میلی گرم بر لیتر)، اکسیژن خواهی شیمیایی (40/41-50/3 میلی گرم بر لیتر)، هدایت الکتریکی (650-345 میکروزیمنس برسانتیمتر)، کدورت (NTU  81-2)، کل مواد جامد معلق (72/0-01/0 گرم بر لیتر)، pH (15/8-98/6)، فسفرکل/فسفر(15/0-01/0 میلی گرم بر لیتر)، فسفات (20/0-01/0 میلی گرم بر لیتر)، آمونیم (313/0-020/0 میلی گرم بر لیتر)، آمونیاک (36/4-14/0 میکروگرم برلیتر)، نیتریت (21/0-01/0 میلی گرم بر لیتر)، تعداد کلیفرم مدفوعی (CFU/100ml30000-9) و شاخص کیفیت آب (IRWQISC) (5/98-5/48)  بوده است. نتایج براساس آزمون رگرسیون گام به گام نشان داد که عوامل خطرساز کیفیت آب در رودخانه هراز پارامترهای کلیفرم مدفوعی، فسفات،کدورت و اکسیژن خواهی بیوشیمیایی بوده است و کلیفرم مدفوعی، ضریب تاثیر (ضریب بتا) بیشتری در مقایسه با سایر پارامترها داشتند (05/0p<). در نتیجه، طبق میانگین ایستگاهی شاخص کیفیت (کمتر از 55)، آب رودخانه هراز برای پرورش ماهی قزل آلا آلوده و بحرانی است اما برای پرورش ماهی مقاوم و حیات وحش دارای شمارش میکروبی قابل قبول است. همچنین علاوه بر تغییر فصلی پارامترهای محیطی و میزان بارندگی، نحوه مدیریت کارگاه ها نیز در حفظ کیفیت آب اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: پارامترهای محیطی، آب، عوامل خطر ساز، کارگاه قزل آلا، رودخانه هراز
  • مهدی آسمانی، ابوالفضل سپهداری*، محمود حافظیه، شهرام دادگر صفحات 79-88

    در مطالعه حاضر اثر هفت نوع کربوهیدرات خوراکی بر عملکرد رشد، مصرف خوراک و میزان فعالیت آنزیم هضمی آمیلاز ماهی پنگوسی به مدت 12 هفته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که ماهیان تغذیه شده با جیره دکسترین و نشاسته سیب زمینی عملکرد رشد بهتری را نسبت به ماهیان تغذیه شده با سایر جیره های آزمایشی بجز ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی نشاسته گندم داشتند. میزان چربی احشایی ماهیان تغذیه شده با نشاسته گندم و ذرت به صورت معنی داری بیشتر از میزان چربی احشایی ماهیان تغذیه شده با نشاسته سیب زمینی، آلفا و وکسی مایز بود. همچنین فعالیت آنزیم آمیلاز ماهیان تغذیه شده با نشاسته گندم بیشتر از فعالیت آنزیم آمیلاز ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی نشاسته آلفا، نشاسته ساگو، دکسترین و نشاسته سیب زمینی بود. به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دکسترین و نشاسته سیب زمینی منابع مناسبی برای رشد ماهی پنگوسی و مطالعات بعدی در زمینه نیازهای تغذیه ای این ماهی می باشند.

    کلیدواژگان: ماهی پنگوسی، منابع کربوهیدرات، رشد، فعالیت آنزیمی
  • مهرنوش دریا، مسعود سجادی*، مرتضی یوسف زادی، ایمان سوری نژاد، معروف زارعی صفحات 89-99

    توسعه مواد آنتی فولینگ طبیعی و دوستدار محیط زیست یک جایگزین مناسب برای حل مشکل جهانی فولینگ دریایی محسوب می شود. در تحقیق حاضر فعالیت ضد باکتریایی، ضد میکروجلبکی، ضد بارناکل و آنتی فولینگی عصاره های غیرقطبی، نیمه قطبی و قطبی سه بخش مختلف بدن (دیواره بدن، لوله گوارش و درخت تنفسی) خیار دریایی Stichopus herrmanni بررسی گردید. سنجش فعالیت مهاری عصاره های ان هگزانی، اتیل استاتی و متانولی در آزمایشگاه بر علیه پنج سویه باکتری، دو گونه میکروجلبک و لارو بارناکل آزمایش شد. جهت بررسی عملکرد آنتی فولینگی، عصاره ها به پوشش رزین اپوکسی اضافه شده و به مدت سه ماه در دریا جاگذاری شدند. براساس نتایج، عصاره اتیل استاتی دیواره بدن با کمترین غلظت مهاری (MIC) در مقابله با باکتری S. aureus (500/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و میکروجلبک I. galbana (125/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و کمترین غلظت کشنده متوسط (LC50) در مقابله با لارو بارناکل (061/0 میلی گرم بر میلی لیتر) دارای بهترین عملکرد بازدارندگی در بین عصاره ها بود. در پایان دوره سه ماهه آزمایش، پنل پوشش دهی شده حاوی 4% عصاره اتیل استاتی دیواره بدن دارای کمترین وزن نهایی (51/5±67/189 گرم) و کمترین درصد پوشش فولینگ (76/74%) در بین همه پنل ها بود (05/0>P). با توجه به فعالیت آنتی فولینگی مناسب عصاره اتیل استاتی دیواره بدن S. herrmanni، استفاده از آن به عنوان جایگزین بالقوه طبیعی در رنگ های آنتی فولینگ قابل پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، خیار دریایی، آنتی فولینگ، رزین اپوکسی
  • زهره حاسبی، علی معتمدزادگان*، رسول مدنی، عباس زمانی صفحات 101-110

    در دهه های اخیر بازیافت و شناسایی آنزیم های گوارشی از ماهیان توجه زیادی را به خود جلب کرده است و کاربردهای جدیدی نیز برای این آنزیم ها در برخی از صنایع، از قبیل صنعت غذا و صنایع شوینده تعریف شده است. یکی از این آنزیم های استخراجی تریپسین است که در این پژوهش با استفاده از روش سه مرحله ای استخراج با بافر Tris-HCl 50 میلی مولار (حاوی 10 میلی مولارCaCl2  با pH 5/7)، ترسیب با سولفات آمونیوم60% اشباع و کروماتوگرافی غربالی Sephadex G-75 از روده ماهی سفید استخراج و خالص سازی شد و در نتیجه آن بازده 52% و میزان تخلیص 78/25 برابر (fold) بدست آمد. پارامترهای سینتیکی Vmax و Km با استفاده از معادله میکائیلس-منتن برای سوبسترای BAPNA بترتیب 9958/2 میکرومول بر میلی گرم در دقیقه و 5350/0 میلی مول محاسبه گردید و Kcat نیز S-1 2568/6  بدست آمد. نیمه عمر تریپسین روده ماهی سفید نیز با استفاده از تبدیل نمودار فعالیت آنزیم (دقیقه) به نمودار لگاریتم طبیعی و محاسبه شیب آن برابر با 72/58 دقیقه برای سوبسترای BAPNA محاسبه شد. نتایج نشان داد که تریپسین روده ماهی سفید با سهولت و هزینه کم قابل جداسازی و خالص سازی است و از لحاظ سینتیکی کارایی بالاتری نسبت به تریپسین تجاری (خوک) دارد و قابلیت استفاده را در صنایع غذایی، صنایع شیلات، تهیه محیط کشت میکروبی و همچنین کاربرد درتحقیقات بیوتکنولوژی دارد.

    کلیدواژگان: ماهی سفید، تریپسین، نیمه عمر، BAPNA
  • یاسر فاطمی، مختار عمویی، سید حامد موسوی ثابت* صفحات 111-119

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تنوع گونه ای و پراکنش جغرافیایی ماهیان استان کهگیلویه و بویراحمد و ارائه لیست به روز شده ماهیان در این استان، انجام پذیرفت. نمونه برداری ها از رودخانه های بشار، زهره، سمه و مارون در حوضه آبریز دجله در سرتاسر استان طی سال های 1396 و 1397 انجام شد. درمجموع 27 گونه ماهی متعلق به 18 جنس و 5 خانواده، شامل ده گونه بومزاد، چهارده گونه بومی و سه گونه غیربومی شناسایی شدند. از این میان 9 گونه ماهی افزون بر آخرین لیست منتشرشده ماهیان استان، گزارش شد. همچنین نقاط داغ تنوع زیستی ماهیان در استان شناسایی شدند، تهدیدات تنوع زیستی ماهیان استان مورد بررسی قرار گرفت و جهت حفاظت از این تنوع زیستی غنی راهکارهایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، حوضه آبریز دجله، زاگرس، کپورماهیان
  • سپیده غنی، سعید مداح، سید علی اکبر هدایتی*، فرحناز کاکاوند، عاطفه ایری، حبیب الله سنچولی، روح الله شیخ ویسی صفحات 121-129

    استفاده از محرک های ایمنی نظیر جلبک ها در بالا بردن ایمنی نقش اساسی دارد. از سویی، وجود نانوذرات بر وضعیت فیزیولوژیک ماهیان اثر گذار بوده و باعث کاهش عملکرد ایمنی ماهیان می شود. از اینرو، هدف از این تحقیق بررسی تاثیر غنی سازی جیره با جلبک پادینا (Padina astraulis Hauck) بر شاخص های ایمنی سرم خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با نانو اکسید روی بود. تعداد 250 بچه ماهی کپور معمولی به مدت 42 روز در چهار گروه، جیره  فاقد جلبک (تیمار 1، شاهد)، غذای حاوی درصدهای مختلف جلبک در جیره شامل 5/0 درصد جلبک (تیمار 2)، غذای حاوی 1 درصد جلبک (تیمار3) و غذای حاوی 2 درصد جلبک (تیمار 4) تقسیم شدند. سپس به آب مخازن هر کدام از گروه ها، 50 درصد غلظت کشنده نانو اکسید روی (5/1 میلی گرم بر لیتر) به مدت چهارده روز اضافه شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در مجموع تیمارهای آزمایشی بر میزان پروتئین کل، ایمونوگلوبولین، آلبومین سرم خون تاثیر معنی داری داشت (05/0P<)، ولی بر شاخص گلوکز سرم خون تاثیر معنی داری نداشت (05/0P>). هم چنین تیمارهای آزمایشی بر میزان آسپارتات ترانسامیناز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و آلانین ترانسامیناز (ALT) سرم خون ماهی تاثیر معنی داری داشت (05/0P<)؛ میزان این شاخص ها در اثر تیمارهای تغذیه شده با جلبک پادینا به طور معنی داری افزیش یافت. همچنین میزان این شاخص ها در تیمار در معرض نانو اکسید روی و در تیمارهای ترکیب نانو اکسید روی و جلبک نیز افزایش معنی داری یافت. با توجه به نتایج تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که بنظر می رسد جلبک پادینا تا حدی توانسته اثر کاهشی نانو اکسید روی را بر شاخص پروتئین کل و ایمونوگلوبولین سرم خون را بهبود ببخشد که نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه است.

    کلیدواژگان: آبزی، بهبود مقاومت، نانو ذرات فلزی، جلبک
  • زهرا بصیر*، رحیم پیغان صفحات 131-141

    تعداد 120 قطعه ماهی کپور معمولی به مدت دو هفته در تیمار با شوری های  ppt 4، ppt 8، ppt 12 و آب شیرین با سه تکرار قرار داده شدند. در پایان دوره جهت مطالعات هیستومورفولوژی نمونه هایی از آبشش با  ضخامت µ4 تا µ 6 تهیه شد. همچنین برای مطالعات ایمونوهیستوشیمی و فراساختاری نمونه های مورد نظر برداشت گردید. نتایج حاکی از آن بود که در موضع فیلامنتی بیشترین تعداد سلول های کلراید مربوط به شوری ppt 8 و کمترین تعداد در تیمار شاهد، بزرگترین اندازه در شوری ppt 12 و کوچکترین متعلق به شوری ppt 4 گزارش گردید. در موضع لاملایی یشترین تعداد سلول های کلراید در شوری ppt 4 و کمترین در تیمار شاهد بدون تغییر در اندازه مشاهده شد. در مطالعات ایمونوهیستوشیمی سلول های کلراید به تعداد زیاد در اپیتلیوم فیلامنتی و به تعداد کمتر در اپیتلیوم لاملایی در شوری های مختلف در قسمت راسی، پایه و بین لاملاها روی فیلامنت بین لاملایی حضور داشتند. بر اساس مطالعات فراساختاری غشاء راسی سلول های کلراید شامل فرورفتگی های عمیق، کم عمق و برآمده بود. به طور کلی، قدرت تحمل و سازش پذیری کپور معمولی نسبت به تغییرات شوری محیط، بدلیل ایجاد تغییرات سریع در سلول های کلراید جهت تنظیم میزان ورود و خروج آب و الکترولیت ها بالا بود بطوریکه گونه مورد نظر توانست نسبت به تغییرات شوری های محیطی خود را تطبیق و ادامه حیات دهد.

    کلیدواژگان: شوری، آبشش، کپور معمولی، ایمونوهیستوشیمی، فراساختاری
  • حسین برغمان، سکینه یگانه*، عبدالصمد کرامت امیرکلایی صفحات 143-156

    هدف از این تحقیق بررسی اثر استفاده از پروبیوتیکLactococcus lactis subsp. lactis  و کیتین بر فاکتورهای خونی، سرمی و باکتری های دستگاه گوارش در جیره غذایی ماهی کپور معمولی بود. برای این منظور تعداد 360 قطعه بچه ماهی با وزن 5/1±12 گرم به صورت تصادفی در تانک های آزمایشی با تیمارهای طراحی شده بر اساس ترکیب کیتین با سطوح مختلف صفر، 1 و 2 درصد و پروبیوتیک صفر و 2 درصد (g/CFU107 × 1) در جیره غذایی توزیع و به مدت 8 هفته (56 روز) پرورش داده شدند. تیمارهای آزمایش شامل شاهد (تیمار 1)، پروبیوتیک 2 درصد (تیمار 2)، کیتین 1 درصد (تیمار 3)، کیتین 2 درصد (تیمار 4)، پروبیوتیک 2 درصد+کیتین 1 درصد (تیمار 5) پروبیوتیک 2 درصد+کیتین 2 درصد (تیمار 6) بود. در پایان آزمایش، فاکتورهای خونی شامل گلبول قرمز (RBC)، میانگین حجم گلبول قرمز (MCV)، میانگین هموگلوبین در گلبول قرمز (MCH)، میانگین غلظت هموگلوبین در گلبول قرمز (MCHC)، هماتوکریت (Hb)، هماتوکریت (HCT)، گلبول سفید (WBC)، لنفوسیت، ائوزینوفیل، منوسیت، فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون شامل پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید و بار باکتریایی روده تعیین شدند. نتایج نشان داد که در RBC، MCV، MCH، MCHC، هموگلوبین، هماتوکریت، منوسیت در بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<p)، اما بیشترین میزان WBC در تیمارهای 5 و 3 (به ترتیب103 mm3 66/1±03/18، 49/1±86/16)، ، لنفوسیت در تیمارهای 5 و 2 (بترتیب 58/4±40/70، 65/2±00/65) و ائوزینوفیل در تیمارهای 3 و 6 (بترتیب 16/1±67/2، 58/0±67/1) مشاهده شد. در هیچ کدام از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<p)، اما بین تیمارهای حاوی پروبیوتیک و کیتین یا مخلوط آنها تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0>p). بار باکتریایی روده ماهیان در تیمارهای مختلف بجز تیمار 6 بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>p) که بیشترین بار باکتریایی در تیمار 4 (CFU/g  17/25±33/653) مشاهده شد. به طور کلی، می توان گفت که استفاده از 2 درصد پروبیوتیک و یک درصد کیتین و استفاده توام آنها می تواند گلبول سفید و بار باکتریایی روده را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، Lactococcus lactis، کیتین، شاخص های خونی، بار باکتریایی روده
  • نرگس میرنیا، جواد میردار هریجانی*، احمد قرایی، مهین ریگی صفحات 157-161

    این تحقیق به منظور مطالعه ی الگوی تجمع عناصر فلزی مس، روی، نیکل و سرب در بافت های مختلف ماهی انجک Schizocypris altidorsalis در چاه نیمه های سیستان بود. بدین منظور40 عدد ماهی انجک (20 عدد در زمستان 1393 و 20 عدد در بهار 1394) به صورت تصادفی از چاه نیمه های سیستان تهیه گردید. پس از تهیه نمونه ها، بافت های کبد، کلیه، عضله و آبشش هر یک از نمونه ها جداسازی شدند. پس از جداسازی بافت ها و هضم توسط اسید نیتریک غلیظ، غلظت هر یک از فلزات بر حسب میکروگرم بر گرم وزن خشک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان تجمع در فصل زمستان برای فلزات مس، روی، سرب و نیکل در بافت عضله به ترتیب 39/1±01/43، 63/0±08/143، 53/0±01/8 و18/0±13/1 میکروگرم بر گرم وزن خشک و در فصل بهار میزان این فلزات برای بافت عضله به ترتیب 50/1±90/42، 02/3±04/141، 56/1±07/7 و22/0±32/4 میکروگرم بر گرم وزن خشک می باشد. در مجموع بیشترین مقادیر عناصر مس و روی در بافت کبد و سرب و نیکل در بافت آبشش اندازه گیری شد. همچنین نتایج نشان داد میزان تجمع عناصر فلزی مانند مس، روی و سرب در بافت عضله از حد مجاز استانداردهای جهانی WHO, FAO بالاتر بوده ولی میزان نیکل کمتر از استاندارد FDA می باشد.

    کلیدواژگان: عناصر فلزی، ماهی انجک، چاه نیمه های سیستان
|
  • B. Sarvi, Gh.R. Rafiee*, J. Ghofleh Marammazi, M. Zabayeh Najafabadi, S.H. Seyedalhosseini Pages 1-12

    In this study reproductive biology of brood stock and larvae rearing technique of Acanthopagrus latus was investigated. Also, different development stages of the egg and larvae in a period of 42 days are described. The diameters of fertilized eggs were 0.77-0.85 mm. The eggs hatched in 32 h between 19-21◦C. The newly hatched out larvae had mean body weight of 84.6 µg and total length of 1.76-1.87 mm. At the end of this study period, yellowfin seabream larval reached to 5170 µg mean body weight and standard length of 12.1-12.6 mm. Gulping the air and swim bladder inflation occurred during first week of larval life, especially as from the sixth day after hatching. In the current study larvae were able to ingest and digest rotifer, Artemia nauplii and microparticulate diet successfully. High mortality of larvae was observed between days 20 and 30 after hatching. Average survival rate of larvae was around %43, when the study finished at day 42 after hatching. The techniques used in this research to deal with yellowfin seabream brood stock and larvae were found to be suitable and led to successful spawning and larval’s metamorphosis into fry in captive condition.

    Keywords: Egg, Larval, yellowfin seabream, Development
  • Kh. Dadkhah*, Gh. Rahimi, A. Farhadi Pages 13-23

    In this study, analysis of complete structure of mitochondrial D-loop region with its regulatory motifs was investigated in four species of the Acipenser of Caspian sea (A. gueldenstadtii, A. persicus, A. stellatus, A. nudiventris). DNA extraction was done by acetate Ammonium method and PCR reaction were performed by a pair of specific primers for the complete amplification of D-loop along with sequences associated with tRNA-threonine and proline. Sequencing on amplified fragments were was done on both strands. Repetitive sequence of tandem repeat (mini-satellite) was observed in the upstream site of D-loop region after the sequence of tRNA proline in all species except the Ship. The results showed that the central repetitive units of 83-82 pairs with 3.2  repetitions in A. persicus  and A. gueldenstaedtii and 2.4  repetitions in A. stellatus were the reason for the length variation in this region. In addition to the central repeat sequences, there were two more repetitive sequences of 39 and 43 bp in this section, which were also present with 3.2  repetitions. But none of these repetitive sequences was observed in ship. The length of the control region in the A. gueldenstadtii, A. persicus, A. stellatus, A. nudiventris was 921, 870, 826 and 839 bp, respectively. The overall structure of the D-loop region showed that the sturgeon control region is similar to that of other fish, including the homologues of the CSB -conserved  blocks, which are located on the upstream of these blocks. According to the presence of tandem repeat (mini-satellite) in control D-loop region and also the importance of these markers in conservation programs for genetic resources it  may be possible to use them in screening of sturgeon species.

    Keywords: Sequencing, mitochondrial D-loop, Sturgeon, Tandom repeat, Caspian sea
  • K. Ejlali Khanghah*, Sh. Rashidi, Gh.A. Akbarzadeh, S. Behzadi Pages 25-36

    In order to qualitative evaluation of the sediment samples, the samples were seasonally taken in the Tiab basin for one year from autumn 1994 to summer 1995. Four stations were considered to be sampled that the first was between the south and north Tibet, the second station is located to the south Tiab and the third station located at the subbranch of the canal and the station 4 at the branch of estuary. Two ecological indicators based on macrobenthos community were used to calculate ABC and w-statistic indices. Spatial distribution of macrobenthos density at four stations showed that station 4 with an average of 1467 individual per square meters had the highest density, followed by station 3, 1 and 2, respectively, with 652, 393 and 223 individual per square meters in ranking are next. Amount of weight-based indices showed that the frequency curve in the ABC index is located on the top of the weight curve at all four stations and the w-statistic index with the lowest value is -0.433 at station 2. The results of this study showed that, although at stations far from shrimp breeding grounds, the diversity is more than those are close to shrimp farms, but biodiversity figures indicate that all areas are affected by effluent from shrimp pools.

    Keywords: Macrobenthos, Indice, Tiab, Impact, Shrimp
  • S. Khoramian, P. Kochanian*, V. Yavari, A.P. Salati Pages 37-46

    Arabian yellowfin sea bream (Acanthopagrus arabicus) is a candidate for cage culture. In this study to improve spawning performance (in quality and quantity) the effects of using human chorionic gonadotropin (HCG), Luteinizing hormone-releasing hormone analogues (LHRH-A2), carp pituitary extract (CPE) and a combination of CPE plus LHRH-A2 in females were investigated. The hormone treatments and control were tested in triplicates. Each replicate was stocked with 30 fish with a sex ratio of 1:1 and the average weights were 675g and 310g for females and males, respectively. In each trial, females were injected twice with the same dose in 24 hours between of either. Spawning occurred in all tanks and the use of all hormones successfully induced spawning in a shorter time. Relative fecundity was found to be significantly elevated in the mix treatment (p<0.05). Fish in the control group and HCG treatment showed the lowest relative fecundity. Buoyant egg percentage was not significantly affected by different hormones. Results of survival rate percentage in 10 and 35 DPH did not show any significant different between treatments and control group (p>0.05). Starvation challenge was designed for 3 DPH larvae. Survival rate of larvae in 12, 24, 36, 48, 60, 72 hours after starting challenge did not differ significantly among treatments (p>0.05). The present study revealed the best spawning performance of A. arabicus was achieved at a combination of CPE plus LHRH-A2, This hormone combination increases the quantity of produced eggs without affecting their quality.

    Keywords: Induce spawning, Arabian yellowfin seabream, Hormone treatment, Spawning performance, Gonadotropins
  • M. Khademi Hamedi*, H. Adineh, M. Harsij, H. Gholipour Kanani Pages 47-56

    The effects of Conocarpus erectus, Paulownia fortunei extracts and their mixture (50%+50%) on the growth performance, digestive enzymes activity and non-specific immunity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were studied. Fish were divided into 4 four experimental groups fed diets with 0% (T1), 1% of conocarpus extract (T2), 1% of paulownia extracts (T3) and their mixture (T4) for 30 days. One- hundred and eighty fish (57.00± 4.09 g) were randomly stocked in twelve 70-L Aquarium assigned into three treatments and a control group. The growth performance was significantly increased in all herbal extracts fed fish compared to the control (P < 0.05); the highest value was obtained by treatment 4. The food conversion ratio (FCR) was improved in all experimental treatments compared to control. The digestive enzymes levels revealed significant increment in fish fed 1% Paulownia extract (T3) in comparison with the other treatments and control. There were no significant difference in protein and albumin levels of fish blood serum in different experimental treatments and control (P > 0.05). While, glucose and hemoglobin levels were significantly increased in fish fed diets containing plant extract. The results of this experiment showed that the use of conocarpus and paulownia extracts can improve the growth, digestive enzymes and non-specific immunity of the O. mykiss.

    Keywords: Rainbow trout, Plant extracts, Growth, Digestive enzymes activity, Non-specific immunity
  • Hamid Balali*, N. Haj Abedi, N. Mehrgan, M. Bani Asadi Pages 57-66

    Human economic activities have caused many environmental impacts that can be attributed to climate change as the most important side effects. One of the components of climate change is the change in rainfall pattern, time and space distribution of rainfall, and also the reduction of rainfall. Considering the importance of water inputs in economic activities, especially agriculture and fisheries, in the present study, the effect of rainfall change on the value added of the fisheries sector in the short and long term has been studied. For this purpose, the Auto-Regressive Distributed Lag model (ARDL) has been used. The results of this study indicate that rainfall in the short and long run has a positive and significant effect on the added value of the fisheries sector. Rainfall by improving access to surface water and groundwater resources has indirect effects on improving the value added of the fisheries sector. According to the results, it is suggested that fish catch limits be applied in critical areas affected by climate change. Also, in order to adjust and adapt the country's aquaculture sector to shocks caused by rainfall and climate change, the field of technology and production improvement should be provided through providing banking and financing facilities.

    Keywords: Climate Change, Rainfall Change, Water Resources, Fisheries Sector, ARDL Model
  • H. Nasrollahzadeh Saravi*, M. Ghiasi, R. Safari, A. Makhlough, A. Nasrollahtabar, V. Mohammadzadeh, A. Monemi Pages 67-78

    This study was carried out to determine the water environmental parameters as risk factors for rainbow trout breeding and rearing farms in the Haraz River. 84 water samples were collected at 6 stations during seven months in 2017-2018. Water samples were analyzed by standard titration and spectrophotometry. Results showed that the range of water  temperature (4.0-17.0◦C), weather temperature (5.0-28.0◦C), dissolved oxygen (7.36-14.24 mg/l), BOD5 (0.20-20.80 mg/l), COD (3.50-41.40 mg/l), electro-conductivity (345-650 µS/cm), turbidity (2-81 NTU), TSS (0.01-0.72 g/l), pH (6.98-8.15), TP/P (0.01-0.15 mg/l), PO43- (0.01-0.20 mg/l), NH4+ (0.02-0.31 mg/l), NH3 (0.14-4.36 µg/l), NO2- (0.01-0.21 mg/l), fecal coliform (9-30000 CFU/100ml) and water quality index (48.5-98.5) were changed. The results of the stepwise regression analysis indicated that the risk factors of water quality in the Haraz River were fecal coliform, phosphate, turbidity, and BOD5 parameters, and fecal coliform had a higher coefficient factor (beta coefficient) than other parameters (p<0.05). As a result, according to the average water index of stations (less than 55), water of the Haraz River is contaminated and critical to breeding and rearing trout, but it has acceptable microbial count for fish farming and wildlife. In addition to seasonal conditions such as environmental conditions and rainfall, the way of pound managing has been effective in maintaining water quality.

    Keywords: Environmental parameters, Water, Risk factors, Trout pounds, Haraz River
  • M. Asemani, A. Sepahdari*, M. Hafezieh, Sh. Dadgar Pages 79-88

    In the present study, the effect of seven dietary carbohydrate sources on growth performance, feed utilization and amylase activity of Pangasiandon hypopthalmus was evaluated for 12 weeks. Fish subjected to diets containing raw dextrin and potato starch showed a significantly (p< 0.05) higher growth rate than those fish consuming other experimental diets, except wheat starch diet. Furthermore, fish fed with wheat and corn starch showed significantly higher (p<0.05) Interaperitoneal fat value than that of fish fed with potato, Alfa and waxy maize starch. Moreover, fish fed with wheat starch had significantly higher (p<0.05) amylase activity than that of those subjected to other experimental diets, except corn and waxy maize diets. Overall, this study showed that the raw forms of dextrin starch and potato were suitable dietary carbohydrate sources for further scientific studies on the carbohydrate utilisation of P. hypophthalmus.

    Keywords: Pangasiandon hypopthalmus, carbohydrate sources, growth, enzyme activity
  • M. Darya, M. Sajjadi*, M. Yousefzadi, I. Sourinejad, M. Zarei Pages 89-99

    Development of natural and environmentally friendly antifouling agents is a suitable alternative to solve the global marine fouling problem. In the current study, antibacterial, anti-micro algal, anti-barnacle and antifouling activity of non-polar, semi-polar and polar extracts from three parts of the sea cucumber, Stichopus herrmanni, body (i.e. body wall, digestive tract and respiratory tree) were studied. The inhibitory activity assay of n-hexan, ethyl acetate and methanol extracts were evaluated against five bacterial strains, two microalgae species and barnacle larvae. In order to investigate the antifouling performance, the extracts were added to a resin epoxy coats and exposed in the sea water for the duration of three months. Based on Results, the ethyl acetate extract of the body wall with the lowest MIC against S. aureus (0.500 mg/ml) and I. galbana (0.125 mg/ml), and the lowest LC50 against barnacle larvae (0.061 mg/ml), showed the best inhibitory activity. After three months treatment, the coated panels containing 4% extract of ethyl acetate from body wall had the lowest final weight (189.67 ± 5.51 g) and lowest fouling cover percentage (74.76%) among all the panels (P<0.05). Regarding the high antifouling activity of ethyl acetate extract from the body wall of the sea cucumber S. herrmanni, it is recommended as a potential natural alternative for the antifouling coats.

    Keywords: Secondary Metabolites, Sea Cucumber, Antifouling, Resin epoxy
  • Z. Hasebi, A. Motamedzadegan*, R. Madani, A. Zamani Pages 101-110

    In recent decades, recovery and identification of digestive enzymes from fish has attracted much attention and new applications for these enzymes have been defined in some industries, such as the food and detergent industries. One of these recovered enzymes is Trypsin, which in this study was extracted and purified from the intestine of Caspian kutum using a three-step extraction method with 50 mM Tris-HCl buffer (containing 10 mM CaCl2 pH 7.5), 60% ammonium sulfate precipitation and Sephadex G-75 gel chromatography. The Result was an enzyme with 52% yield and a purity of 25.78-fold. The kinetic parameters of Vmax and Km for BAPNA substrate were calculated using the Michaelis-Menten equation and were 2.9958 µmol/mg.min and 0.5350 mM respectively and Kcat was 6.2568 S-1. The kutum Trypsin’s half-life was also calculated as 58.72 min for BAPNA substrate using the conversion of the enzyme activity graph (in minutes) to natural logarithmic graph and determining its slope. The results showed that it is easy and economical to extract and purify Trypsin from intestine of Caspian kutum and it is kinetically more effective than commercial Trypsin. It is suitable for use in the food industries, fish processing industry, culture media production as well as application in biotechnology research.

    Keywords: kutum, Trypsin, Half-life, BAPNA
  • Yaser Fatemi, Mokhtar Amoei, Seyed Hamed Mousavi Sabet* Pages 111-119

    The present study aimed to investigate the biodiversity and distribution of fishes in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province, and providing an updated checklist of fishes in this province. Samplings were done in the Bashar, Zohreh, Semmeh and Maroun rivers drainages troughout this province during 2017-2018. Overal, 27 specices belonging to 18 genera and 4 families were identified, including ten endemic, fourteen native and three exotic species. From these, 9 more species are listed for the province comparing the previous checklist. Also, ichthyodiversity hotspots in the province were introduced, ichthyodiversity threats were investigated and some protection solutions are suggested.

    Keywords: Biodiversity, the Tigris River drainage, Zagros, Cyprinidae
  • Sepideh Ghani, Saeid Maddah, Aliakbar Hedayati*, Farhnaz Kakavand, Atefeh Iri, Habib Sanchooli, Ruhollah Sheikh Veisi Pages 121-129

    The use of immune stimulants such as algae has a key role in enhancing of immunity. On the other hand, the presence of nanoparticles affects the physiological status of fish and reduces their immune function. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of enrichment of diet with algae on carp serum immune parameters in exposure to zinc oxide. 250 common carp were divided in four groups for 42 days, algae-free (treatment 1, control), food containing 0.5% algae (treatment 2), food containing 1% algae (treatment 3) and food containing 2% algae (treatment 4), then 50% of acute concentration of zinc oxide nanoparticles (1.5 mg/l) was added to each of the groups over a period of fourteen days. The results of this study showed that in general, experimental treatments had a significant effect on serum protein, immunoglobulin and serum albumin levels (P<0.05), but there was no significant effect on serum glucose (P>0.05). Also, experimental treatments had a significant effect on ASA, ALP and ALT levels (P<0.05). The significantly increased rate of these indices was due to treatments fed with algae. Also, these indices increased significantly in treatment of zinc oxide and also in zinc with algae group. Experimental treatments did not had a significant effect on blood glucose level (P>0.05). It can be concluded that Padina algae may partially improve the reducing effect of nano-oxide on serum total protein and immunoglobulin levels, which requires further research in this regard.

    Keywords: Algae, Aquatic, Resistance Improvement, Metal Nanoparticles
  • Zahra Basir*, Rahim Peyghan Pages 131-141

    120 specimens of common carp were treated in salt water with 4ppt, 8ppt, 12ppt treatments and freshwater with three replications for 2 weeks. For histomorphology study in the end of the period  thickness of 4μ to 6μ were prepared. Also samples were collected for immunohistochemical and ultrastructural studies. Results showed that at the filament position, the highest and lowest number of chloride cells belonged to 8 ppt salinity and control treatment, respectively. Also at this position, the largest size of the cells belonged to the salinity of 12 ppt and the smallest size belonging to 4 ppt. At the lamellar site, the highest number of chloride cells belonged to 4 ppt salinity and the lowest number belonged to the control treatment without changing in the size. In immunohistochemical studies for Na⁺/K⁺-ATPase localization, it was found that chloride cells were high in filament epithelium and few in the lamellar epithelium in different salinities. These cells were present with intense immunofluorescence in the apex, base, and between inter lamellar filament. According to the electron microscopy studies, the membrane of the chloride cells of the gill of common carp showed that different apical morphologies as the deep hole, shallow basin and wavy convex. In general, range of tolerance and adaptation of common carp is high to salinity changes due to rapid changes in chloride cells in the direction of entering and leaving water and electrolytes. So that, this species was able to adapt to the changes in environmental different salinity and to survive.

    Keywords: Salinity, Gill, Cyprinus carpio, Immunohistochemistry, Ultrastructural
  • Hossein Barghaman, Sakineh Yeganeh*, Abdolsamad Keramat Amirkolaie Pages 143-156

    The aim of the current study was to evaluate the effect of dietary Lactococcus lactis subsp. lactis and chitin on blood and serum biochemical parameters and intestine bacteria of common carp. To do the experiment, 360 juvenile carp with mean initial weight of 12±1.5 g were randomly distributed in the fiberglass tanks designed based on different levels of chitin 0, 1 and 2% and probiotic 0 and 2% (1 ×107CFU/g) in diet and the experiment lasted for eight weeks. The experimental treatments were including control (treatment 1), probiotic 2% (treatment 2), chitin 1% (treatment 3), chitin 2% (treatment 4), probiotic 2% + chitin 1% (treatment 5) and probiotic 2% + chitin 1% (treatment 6). On the end of the experiment, blood parameters including red blood cell (RBC), Mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), hemoglobin (Hb), hematocrit (HCT), white blood cell (WBC), lymphocyte, eosinophil and monocyte, serum biochemical parameters including total protein, albumin, glucose, cholesterol, triglyceride and intestinal bacterial colony were determined. The results showed that RBC, MCV, MCH, MCHC, Hb, HCT, thrombocyte, monocyte had no significant difference among treatments (p>0.05), But, maximum level of WBC in treatments 5 and 3 (18.03±1.66, 16.86±1.49 103 mm3, respectively), lymphocyte in treatments 5 and 2 (70.40±4.58, 65.00±2.65, respectively) and eosinophil in treatments 3 and 6 (2.67±1.16, 1.67±0.58, respectively) were observed. Biochemical parameters showed no significant difference among experimental treatments and control, but, there were significant difference among the diets containing probiotic and chitin or/and a mixture of probiotic and chitin (p<0.05). The intestinal bacterial colony in all treatments except treatment 6 was more than the control (p<0.05). The maximum bacterial colony count was observed in treatment 4 (653.33±25.17 CFU/g). In conclusion, it seems the addition 2% probiotic, 1% chitin and a mixture of them can improve white blood cells and intestinal bacterial colony in common carp.

    Keywords: Common carp, Lactococcus lactis, Blood parameters, Bacterial colony
  • N. Mirnia, J. Mirdar Harijani*, A. Gharaei, M. Rigi Pages 157-161

    This research aims to study is the pattern of  metal elements accumulation including copper, zinc, nickel and lead in the muscle, gills, liver and kidney of Schizocypris altidorsalis, in Chahnimeh reservoirs of Sistan. For this purpose, 40 samples were collected randomly from the population in winter and spring (20 samples each season). In the next phase of the research, muscle, gill, liver and kidney tissues of the samples were cut out for further study. Then, the concentrations of heavy metals were measured using atomic absorption. The samples were already prepared and treated by nitric acid of high concentration. The results of the study showed that concentrations of copper, zinc and nickel in muscle tissue in winter season were 43.01±1.39, 143.08±0.63, 8.01±0.53 and 1.13±0.18 µgr.gr-1 dry weight, respectively. Also these results in spring were 42.90±1.50, 141.04±3.02, 7.07±1.56 and 4.32±0.22 µgr.gr-1 dry weight respectively. Totally, the highest amount of copper and zinc elements in the liver tissue and lead and nickel elements were measured in gill tissue. Finally, the results of the current research showed that the concentrations of these metals in muscle tissues are higher than limits set by FAO and WHO standards. But, the concentration of nickel was lower than FDA standard.

    Keywords: Metal elements, Schizocypris altidorsalis, Sistan’s Chahnimeh reservoirs