فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 31 (بهار 1398)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 31 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میر هادی موذن جمشیدی* صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    یکی از پیش نیازهای اجرای طرح های تعالی منابع انسانی برخورداری مدیران از شایستگی های مورد نیاز است. این پژوهش به شناسایی شایستگی های کلیدی مدیران در راستای تعالی منابع انسانی پرداخته است.

    روش شناسی

    این پژوهش به روش آمیخته متوالی (کیفی-کمی) در سه مرحله انجام شده است. در مرحله اول برای شناسایی شایستگی های مدیران از روش نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. مصاحبه شوندگان این مرحله شامل 18 نفر از مدیران در 8 شرکت تولیدکننده لوازم خانگی در ایران بودند. در مرحله دوم تحقیق برای تعیین میزان اهمیت این شایستگی ها از روش دلفی استفاده شد. در مرحله سوم به منظور سنجش میزان تاثیر این شایستگی ها بر معیار نتایج تعالی منابع انسانی از روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. در این مرحله 114 واحد درون سازمانی و 114 مدیر هر یک از این واحدها به روش تمام شمار مورد پیمایش قرار گرفتند.

    یافته ها

    به منظور اثربخشی استقرار نظام تعالی منابع انسانی 16 شایستگی کلیدی برای مدیران در پنج حوزه شایستگی های فردی، شایستگی های ارتباطی- اجتماعی، شایستگی های مدیریت و رهبری، شایستگی های استراتژیک و شایستگی های مکمل شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    توسعه میزان برخورداری مدیران از این شایستگی های کلیدی می تواند به تسهیل پیشبرد طرح های تعالی منابع انسانی در سازمان یاری رساند.

    کلیدواژگان: شایستگی، تعالی منابع انسانی، تحقیق آمیخته
  • حسین گنجی نیا، سجاد جلال جباری، محمدعلی فلاح*، امین رئوف شناس یگانه صفحات 25-48
    زمینه و هدف

    توانایی ایفای نقش موثر و متوازن در کار و زندگی زمینه ای مساعد برای حفظ سلامت جسمی و روحی و ارتقای عملکرد فردی و سازمانی به شمار می رود. پژوهش حاضر به شناسایی و اولویت بندی موانع فردی و سازمانی تعادل کار و زندگی پرداخته است.

    روش شناسی

    پژوهش از نظر هدف کاربردی است و روش آن توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن نیز کارکنان یک سازمان دولتی در شهر تهران به تعداد 705 نفر بوده است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 248 نفر آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته است. تحلیل داده ها با کمک آزمون های آماری تحلیل عاملی تاییدی، آزمون میانگین یک جامعه و با استفاده از نرم افزارهای لیزرل و اس.پی.اس.اس. انجام شده است.

    یافته ها

    با مرور پیشینه موضوع 15 مانع فردی و خانوادگی و 15 مانع سازمانی شناسایی و پس از تایید نقش تبیین گری آن ها در دو طبقه فردی و سازمانی به بررسی وضعیت موجود آن ها در جامعه آماری پرداخته و موانع موجود در آن رتبه بندی شده است. از میان عوامل شناسایی شده 5 عامل فردی و 8 عامل سازمانی در این سازمان مانع تعادل کار و زندگی به شمار می روند و درآمد ناکافی و استرس شغلی مهم ترین این موانع به شمار رفته اند.

    نتیجه گیری

    ایجاد زمینه مناسب برای برقراری تعادل در زندگی کاری و شخصی کارکنان می تواند دستاوردهای شخصی سازمانی بسیاری داشته باشد.

    کلیدواژگان: تعادل کاری و زندگی، موانع فردی، موانع سازمانی، انتظارات و منابع، ایفای نقش
  • سید محمد حسن حسینی*، عاطفه فلاح، سعید آیباغی اصفهانی صفحات 49-70
    زمینه و هدف

    تصویری که بیماران از کیفیت خدمات سلامت در ذهن دارند می توانند تا اندازه زیادی ارزیابی کلی آن ها از این سازمان ها را شکل دهد. هدف کلی این پژوهش بررسی تاثیر یادگیری سازمانی و مدیریت کیفیت جامع بر تصویر سازمان با نقش میانجی فرهنگ ایمنی بیمار در بخش خدمات سلامت است.

    روش شناسی

     روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بوده و کارکنان بیمارستان ها به عنوان جامعه آماری این پژوهش برای سه متغیر مدیریت کیفیت جامع، یادگیری سازمانی و فرهنگ ایمنی بیمار لحاظ شده است. همچنین جامعه آماری برای متغیر تصویر سازمان، شامل بیمارانی بوده است که در بازه زمانی 6 ماهه به این بیمارستان ها مراجعه کرده اند. در نهایت 240 نفر از هر دو گروه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه های استاندارد بود که برای تایید پایایی و روایی پرسش نامه ها از شاخص های آلفای کورنباخ، پایایی ترکیبی، روایی همگرا و روایی واگرا استفاده شد. تحلیل داده های به دست آمده توسط نرم افزارهای آماری SPSS و Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

    یادگیری سازمانی بر سه متغیر مدیریت کیفیت جامع، فرهنگ ایمنی بیمار و تصویر سازمان اثر مثبتی دارد. همچنین مدیریت کیفیت جامع بر فرهنگ ایمنی بیمار و تصویر سازمان اثر مثبت و معناداری دارد. برای تعیین اثر متغیر میانجی نیز از آزمون سوبل استفاده شده و نتایج، نقش میانجی گری فرهنگ ایمنی بیمار را تایید می نماید. بنابراین فرهنگ ایمنی بیمار به عنوان متغیر میانجی بر رابطه میان دو متغیر یادگیری سازمان و مدیریت کیفیت جامع، بر تصویر سازمان اثر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

     مدیران سازمان های ارائه کننده خدمات سلامت می توانند با اجرای موثر طرح های مدیریت کیفیت جامع و بهبود یادگیری سازمانی تصویر سازمان خود را در ذهن بیماران بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: تصویر سازمانی، خدمات سلامت، فرهنگ ایمنی بیمار، مدیریت کیفیت جامع، یادگیری سازمانی
  • فرامرز نوری*، نجف قراچورلو، سعیده صمدزاد، جاوید قهرمانی نهر صفحات 71-92
    زمینه و هدف

    بهره وری منابع انسانی به عنوان مهم ترین سرمایه سازمان می تواند ارتقای بهره وری و تعالی سازمانی را تسریع کند. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر بهره وری منابع انسانی در سازمان های علمی و فناورانه کشورهای منتخب (آلمان، انگلستان، ترکیه، تایوان و کره جنوبی) و ارزیابی عوامل شناسایی شده در جهاد دانشگاهی است.

    روش شناسی

    ابتدا با استفاده از رویکرد مطالعات تطبیقی و بهره گیری از تجربیات سازمان های علمی و فناورانه کشورهای منتخب به شناسایی و ارزیابی مهم ترین مولفه های سازنده بر بهره وری منابع انسانی پرداخته و سپس برای بررسی روابط بین هر یک از مولفه های شناسایی شده از تکنیک معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق مدیران و معاونان دارای تجربه در جهاد دانشگاهی بوده که به روش نمونه گیری هدفمند، 57 نفر از آنان انتخاب و از نظرات آنان استفاده شده است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی - پیمایشی است.

    یافته ها

    مولفه های حمایت سازمانی، آموزش و یادگیری، فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، انگیزه کارکنان، ساختار سازمانی، رهبری و مدیریت کارا و اثربخش، رقابت پذیری و خلاقیت و نوآوری به ترتیب از اهمیت و تاثیرگذاری بالایی در بهره وری منابع انسانی در سازمان های علمی و فناورانه برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    مدیران سازمان های علمی و فناورانه می توانند با بهبود، اصلاح و تغییر این عوامل بر بهره وری سازمان خود بیفزایند و متناسب با نیازهای خود در ایفای ماموریت خطیر خود، اهداف سازمانی خود را به گونه ای مطلوب محقق سازند.

    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، سازمان های علمی و فناورانه، مطالعه تطبیقی، جهاد دانشگاهی
  • میثم دهناد*، یوسف محمدی مقدم، علی دلاور، زهرا علیپور درویشی صفحات 93-114
    زمینه و هدف

    لنگرهای شغلی به عنوان یکی از راهبردهای توسعه منابع انسانی مورد توجه قرار گرفته است. مدیران منابع انسانی دریافته اند که طرح ریزی و سازمان دهی مسیرهای شغلی و جریان پیشرفت برای نیروی انسانی به منظور حفظ و نگهداشت آن ها ضروری است و می توان دستاوردهای مطلوبی برای سازمان به دنبال داشته باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر لنگرهای شغلی بر پیامدهای فردی شامل: بالندگی فردی و پایداری منابع انسانی و همچنین پیامدهای سازمانی از جمله تمدن سازمانی و امیدواری سازمانی است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 900 نفر تشکیل دادند که 270 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن به روش محتوایی و صوری و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از مدل معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    لنگرهای شغلی تاثیر مثبت و معناداری بر پیامدهای فردی دارند. همچنین تاثیر لنگرهای شغلی بر برخی از پیامدهای سازمانی نیز تایید شد که در این رابطه تاثیر لنگرهای شایستگی های فنی و کارکردی، استقلال کاری و چالش محض بر تمدن سازمانی و همچنین تاثیر لنگر استقلال کاری بر امیدواری سازمانی تایید نشد.

    نتیجه گیری

    شناسایی الگوهای شغلی افراد کلیدی و تدوین مسیر شغلی آن ها بر این اساس می تواند هم به توسعه فردی آن ها کمک کند و هم بهره وری سازمانی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: لنگرهای شغلی، پیامدهای فردی، پیامدهای سازمانی، آموزش و پرورش
  • یونس نیکخواه تکمه داش، سید صمد حسینی*، ناصر صنوبر صفحات 115-142
    زمینه و هدف

    ارتقای عملکرد سازمانی جزو اولویت های همیشگی مدیران است و منابع انسانی در این زمینه نقشی بی بدیل دارد. هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر دوسوتوانی مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با نقش تعدیل کنندگی فناوری اطلاعات و میانجی گری مدیریت استعداد است.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی همبستگی است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه و از نظرات 281 نفر از مدیران واحدهای صنعتی انجام پذیرفته است. داده های پژوهش به روش مدل سازی معادلات ساختاری از طریق حداقل مربعات جزئی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

     دوسوتوانی مدیریت منابع انسانی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد سازمانی دارد. همچنین، نقش میانجی مدیریت استعداد در رابطه بین دوسوتوانی مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمانی تایید شد. فناوری اطلاعات نیز رابطه بین دوسوتوانی مدیریت منابع انسانی و مدیریت استعداد را تعدیل می کند.

    نتیجه گیری

     در واحدهای صنعتی مورد مطالعه، اجرای سیاست های فناوری اطلاعات در روابط بین دوسوتوانی مدیریت منابع انسانی و مدیریت استعداد بر عملکرد سازمانی تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: دوسوتوانی مدیریت منابع انسانی، مدیریت استعداد، فناوری اطلاعات، عملکرد سازمانی
  • مریم احمدی زهرانی*، نوشین پورحیدر صفحات 143-166
    زمینه و هدف

    جامعه پذیری سازمانی می تواند شناخت دوجانبه فرد و سازمان را بهبود بخشد و به ارتقای عملکرد و رفتارهای سازنده افراد در سازمان یاری رساند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بین جامعه پذیری سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی تناسب فرد-محیط است.

    روش شناسی

    این پژوهش کاربردی و توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان شرکت مخابرات استان اصفهان به تعداد 180 نفر تشکیل می دهند که 118 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته و از مدل معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزار اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها استفاده شد.

    یافته ها

    جامعه پذیری بر رفتار شهروندی سازمانی به صورت مستقیم تاثیرگذار است و جامعه پذیری بر تناسب فرد محیط و همچنین تناسب فرد-محیط بر رفتار شهروندی سازمانی به طور مستقیم تاثیرگذار است و جامعه پذیری با رفتار شهروندی سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی گری تناسب فرد و محیط تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    مدیران منابع انسانی می توانند با اجرای موثر برنامه های جامعه پذیری میزان تناسب فرد و سازمان را توسعه دهند و آمادگی افراد را برای انجام رفتارهای شهروندی سازمانی ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری سازمانی، رفتارشهروند سازمانی، تناسب فرد و محیط در سازمان
  • حسن محجوب* صفحات 167-196
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان می دهد که افراد به طور مداوم از مدل های ذهنی نادرست درزمینه نحوه یادگیری و حافظه استفاده می کنند و این امر آن ها را در معرض خطا، ارزیابی های نادرست و سوء مدیریت یادگیری خویش قرار می دهد. بر این اساس این مقاله به مطالعه ابعاد شناختی عصبی یادگیری می پردازد.

    روش شناسی

    روش پژوهش، کتابخانه ای استنادی با رویکرد فراترکیب است. بدین ترتیب 104 منبع کلیدی و مرتبط شناسائی و پس از غربال گری 49 منبع  با بکارگیری روش فراترکیب و تفسیر کیفی مورد واکاوی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نحوه جذب، ذخیره و بازیابی اطلاعات در مغز با آنچه درکامپیوتر اتفاق می افتد متفاوت است و فرایندی پویا، همراه با خطا، استنباطی و قابل بازسازی است .

    نتیجه گیری

    شناسائی ابعاد عصبی شناختی یادگیری دریچه جدیدی را به سوی فهم بهتر و اثربخش تر فرایندهای یادگیری یاددهی گشوده است و استفاده از ظرفیت های آن می تواند محیط های یادگیری را پویاتر سازد.

    کلیدواژگان: فراشناخت، قضاوت های فراشناختی، عصب شناسی یادگیری، قضاوت درباره یادگیری
|
  • Mir Hadi Moazen Jamshidi Pages 1-24
    Background and Objective

    A prerequisite for the implementation of human resources excellence plans is that managers have the necessary competencies. This study aimed to identify the key competencies of managers for the excellence of human resources.

    Methodology

    In this study, a sequential mixed method (qualitative-quantitative) research design was implemented in three steps. The grounded theory (GT) was employed in the first step to identify managerial competencies by interviewing 18 managers of 8 home appliances manufacturing companies in Iran. The Delphi method was then used in the second step to determine the importance of each competency. After that, the partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) technique was employed to evaluate the effects of these competencies on the results of human resources excellence in the third step where 114 intra-organizational departments and their managers (114 individuals) were monitored through the complete enumeration method.

    Findings

    Regarding the effectiveness of establishment of a human resources excellence system, 16 key competencies were identified for managers in five areas of individual, communicational-social, management and leadership, strategic, and complementary competencies.

    Conclusion

    Enabling managers to benefit more from these key competencies can help facilitate the progress of human resources excellence plans in organizations.

    Keywords: Competency, human resources excellence, Mixed Method research
  • Pages 25-48
    Background and Objective

    The ability to play an effective and balanced role in work and life lays the proper foundations for maintaining physical and mental health and improving individual and organizational performance. This study aimed to identify and prioritize individual and organizational obstacles to the work-life balance.

    Methodology

    This is an applied-descriptive survey, in which the statistical population included 705 employees working at a public organization in Tehran. The random sampling method was employed to selected 248 employees as the statistical sample, and a research-made questionnaire was used for data collection. The statistical tests of confirmatory factor analysis and population mean were conducted to analyze data in LISREL and SPSS.

    Findings

    A literature review resulted in the identification of 15 individual and familial obstacles and 15 organizational obstacles, the explanatory roles of which were confirmed and classified as individual and organizational classes to analyze their status in the statistical population and rank their obstacles. Out of the identified factors, 5 individual and 8 organizational factors classified as the work-life balance obstacles, the most important of which were insufficient income and occupational stress.

    Conclusion

    Providing the proper foundations for the work-life balance in the lives of employees can result in many individual and organizational achievements.

    Keywords: work-life balance, individual obstacles, organizational obstacles, expectations, resources, Role-playing
  • Pages 49-70
    Background and Objective

    A patient’s mental image of quality of health services can greatly form his/her overall judgment of the organizations providing these services. This study aims to analyze the effects of organizational learning and total quality management on the organizational image through the mediating role of patient safety culture in the health services sector.

    Methodology

    This is a correlational descriptive study, in which the employees of hospitals were selected as the statistical population to analyze three variables, namely total quality management, organizational learning, and patient safety culture. Regarding the organizational image variable, the statistical population included the patients who visited the selected hospitals within a six-month period. Finally, the simple random sampling technique was employed to select 240 individuals from both groups. Standard questionnaires were then used for data collection; the reliability and validity of questionnaires were checked through Cronbach’s alpha, composite reliability, convergent validity, and divergent validity. The resultant data were analyzed in SPSS and SmartPLS.

    Findings

    Organizational learning had positive effects on total quality management, patient safety culture, and organizational image. Moreover, total quality management had positive, significant effects on patient safety culture and organizational image. The Sobel test was utilized to determine the effect of the mediating variable; the results confirmed the mediating role of patient safety culture. Therefore, patient safety culture acted as a mediating variable in the relationship between organizational learning and total quality management by having a positive, significant effect on organizational image.

    Conclusion

    Managers of organizations that provide health services can improve organizational image in the minds of patients through the effective implementation of total quality management plans and improvement of organizational learning.

    Keywords: Organizational Image, Health Services, Patient Safety Culture, Total Quality Management, organizational learning
  • Pages 71-92
    Background and Objective

    Considered the most important organizational capital, human resources productivity can improve organizational productivity and excellence. This study aimed to identify the factors affecting human resources productivity in scientific and technological organizations of the selected countries (Germany, England, Turkey, Taiwan, and South Korea) and evaluate the identified components in the Academic Center for Education, Culture and Research of Iran.

    Methodology

    A comparative research approach was first used along with the experiences of scientific and technological organizations of the selected countries to identify and evaluate the most important constituent components of human resources productivity. The structural equation modeling (SEM) technique was then employed to analyze the relationships between the identified components. The statistical population included the experienced managers and deputies of the Academic Center for Education, Culture and Research of Iran, 57 of whom were selected and surveyed through the purposive sampling method in this applied-descriptive survey.

    Findings

    Organizational support, education, organizational culture, job satisfaction, employee motivation, organizational structure, efficient and effective leadership and management, competitiveness, creativity, and innovation were identified as important and effective components of human resources productivity in scientific and technological organizations.

    Conclusion

    Managers of scientific and technological organizations can enhance organizational productivity by improving, modifying, and change the abovementioned factors. They can also achieve their organizational goals properly to meet their needs and accomplish their important missions.

    Keywords: Human resources productivity, scientific, technological organizations, comparative study, Academic Center for Education, Culture, Research
  • Pages 93-114
    Background and Objective

    Career anchors have been considered a human resources development strategy. Human resources managers have realized that it is necessary to plan and organize career paths and the progress trend in order to retain human resources and achieve appropriate outcomes for organizations. This study aims to analyze the effects of career anchors on individual outcomes including individual maturity and human resources sustainability as well as organizational outcomes including organizational civilization and organizational hopefulness.

    Methodology

    This is an applied descriptive study, in which the statistical population consisted of 900 employees working at the general education office of Tehran. The stratified random sampling method was employed to select 270 individuals as the research sample. A researcher-made questionnaire was used as a data collection tool, the validity of which was confirmed through content and face validity tests, whereas its reliability was confirmed through Cronbach’s alpha. The structural equation modeling (SEM) (path analysis) was used for data analysis and hypothesis testing.

    Findings

    Career anchors had positive, significant effects on individual outputs. They also affected some of the organizational outputs. Accordingly, it was not confirmed that technical and functional competencies, work independence, and pure challenge affected organizational civilization. Furthermore, the effect of work independence on organizational hopefulness was not confirmed.

    Conclusion

    Identifying career models for key individuals to plan their career paths can both help their individual development and improve organizational productivity.

    Keywords: Career anchors, individual outcomes, organizational outcomes, Education
  • Pages 115-142
    Background and Objective

    Organizational performance improvement has always been a managerial priority with human resources playing a unique role in this context. This paper aims to analyze the effect of human resources management ambidexterity on organizational performance by considering the moderating role of information technology and mediating role of talent management.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which 281 managers of industrial departments were surveyed through a questionnaire for data collection. The partial least square structural equation modeling (PLS-SEM) technique was then used for data analysis.

    Findings

    Human resources management ambidexterity had a positive, significant effect on organizational performance. It was also confirmed that talent management had a mediating role in the relationship between human resources management ambidexterity and organizational performance. Moreover, information technology moderated the relationship between human resources management ambidexterity and talent management.

    Conclusion

    In the studied industrial departments, the implementation of information technology policies will affect organizational performance in the relationships between human resources management ambidexterity and talent management.

    Keywords: human resources management ambidexterity, Talent Management, Information technology, organizational performance
  • Pages 143-166
    Background and Objective

    Organizational sociability can improve the bilateral cognition of individuals and organizations and help improve the constructive performance and behavior of individuals in organizations. This study aims to analyze the relationship between organizational sociability and organizational citizen behavior by considering the mediation role of the individual-environment proportion.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which the statistical population 180 employees working at the Telecommunication Company of Isfahan Province. The simple random sampling method was employed to select 118 employees as the statistical sample. A researcher-made questionnaire was then used for data collection, whereas the structural equation modeling (SEM) technique was utilized for data analysis and hypothesis testing in SPSS and SmartPLS.

    Conclusion

    Human resources management can improve the individual-environment proportion and prepare individuals for organizational citizen behavior through the effective implementation of sociability plans.

    Keywords: organizational sociability, Organizational Behavior, organizational individual-environment proportion
  • Pages 167-196
    Background and Objective

    Research has shown that people constantly use incorrect subjective models for learning and memory styles; as a result, they encounter errors, false evaluations, and mismanagement of their learning processes. Therefore, this study addresses the cognitive-neurological dimensions of learning.

    Methodology

    In this study, the desk method was used along with the meta-synthesis approach to identify 104 key and relevant references. After screening was performed, the meta-synthesis approach was employed with a qualitative interpretation to analyze 49 references.

    Findings

    How the brain absorbs, stores, and retrieves information differs from what happens in a computer; in fact, it is a dynamic, inferential, and recoverable process containing errors.

    Conclusion

    Identifying the cognitive-neurological dimensions of learning opens up a new window to the better and more effective perception of learning-teaching processes, the capacities of which can be employed to make learning environments more dynamic.

    Keywords: metacognition, metacognitive judgments, neurobiology of learning, judgment of learning