فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 55 (پاییز 1398)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 55 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره ذوقی، سید محسن حسینی*، مسعود طبری کوچکسرایی، یحیی کوچ صفحات 1-12
    تنش خشکی مهمترین تنش غیر زنده است که بر رشد، توسعه و عملکرد گیاهان تاثیر به‎سزایی دارد. این تحقیق به منظور بررسی اثر پرلیت، معرفی شده به عنوان اصلاح کننده خاک، روی پاسخ‎های رشد و فیزیولوژیکی نهال‎های بلندمازو تحت تنش کم‎آبی انجام شد. به این منظور آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی در شرایط گلخانه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا گشت. نهال‎های مورد نظر در بستر‎های مختلف پرلیت شامل صفر (بدون پرلیت)، 15، 25 و 35 درصد در خاک به مدت 5 ماه تحت تنش کم‎آبی در سه سطح  40، 70 و 100 درصد ظرفیت زراعی قرار گرفتند. اندازه‏گیری تبادلات گازی شامل فتوسنتز، هدایت روزنه‎ای و تعرق و نیز پتانسیل آبی برگ، رویش قطری و ارتفاعی و وزن خشک ریشه، ساقه، برگ نهال‏های بلندمازو در تیمارهای مختلف در آخر دوره انجام شد. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف تنش رطوبتی و پرلیت بر صفات مورد بررسی معنی‎دار بود. کمبود آب تا 40 درصد ظرفیت زراعی سبب کاهش 51 و 68 درصد به ترتیب در میزان فتوسنتز وهدایت روزنه‎ای برگ نهال‎های بلندمازو شد. بیشترین میزان رویش قطری، طولی و وزن خشک نهال‎های بلندمازو در شرایط عادی و تنش به ترتیب در تیمار 25 و 35 درصد پرلیت مشاهده گشت. نتایج این تحقیق نشان داد افزودن پرلیت به خاک (25 درصد) در رشد نهال‎های بلندمازو موثر بود و ویژگی های فیزیولوژیکی را در شرایط تنش کم آبی بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: اصلاح خاک، تنش خشکی، پتانسیل آبی برگ، تبادلات گازی، نهالستان
  • محمد رضا صفری مطلق*، بهزاد کاویانی، سید احمد موسوی محمدی صفحات 13-25
    به منظور ارزیابی اثر سطوح مختلف ایندول بوتیریک اسید (IBA) و سویه های باکتری Pseudomonas fluorescens  آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب یک طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام شد. در فاکتور اول تاثیر سه سطح از هورمون IBA (صفر، 2000 و 4000 میلی گرم در لیتر) و در فاکتور دوم تاثیر دو سویه ی  R5و R64 از باکتری P. fluorescens بر رقم کنسروالیا (Olea europaea L.cv. Conservaliya) نهال زیتون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تلقیح باکتریایی با سویه R5، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، وزن خشک کل، غلظت نیتروژن و جذب فسفر را نسبت به شاهد افزایش داد ولی بین سویه های R5 و R64 از نظر کلروفیل کل اختلاف معنی داری وجود نداشت. درسطح 2000 میلی گرم در لیتر IBA نیز وزن خشک اندام هوایی و ریشه ، غلظت نیتروژن، کلروفیل کل و وزن خشک کل نسبت به سطح صفر افزایش یافت، در حالی که حداکثر جذب فسفر در سطح 4000 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد. اثر متقابل IBA و باکتری نشان داد که در صفات مورفولوژیک و جذب و غلظت عناصر، حداکثر میانگین در تیمار 2000 میلی گرم در لیتر IBA و سویه R5 وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده برای بهبود ریشه زایی زیتون، کاربرد توام تیمار 2000 میلی گرم در لیتر IBA و سویه R5 پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاه، جذب نیتروژن و فسفر، ریشه زایی قلمه، زیتون، سودوموناس
  • عباس صابری، روح الله کریمی* صفحات 26-38
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی کلسیم، پتاسیم و روغن ولک به صورت تلفیقی و جداگانه بر زمان شکوفایی جوانه و شاخص های فیزیولوژیکی تحمل به سرما در انگور بی دانه سفید، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1396 در یک تاکستان20 ساله واقع در روستای عباس آباد از توابع شهرستان خنداب استان مرکزی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل شاهد، روغن ولک، روغن ولک+  کلسیم، روغن ولک+  پتاسیم، پتاسیم، کلسیم، کلسیم + پتاسیم و ولک + کلسیم+ پتاسیم بود. تاک ها با روغن ولک (1%) کلسیم (2%) و پتاسیم (3%) در اواخر اسفند طی دو مرحله نوک پنبه ای و یک هفته بعد محلول پاشی شدند. تیمار ترکیبی ولک + کلسیم + پتاسیم منجر به تاخیر در باز شدن جوانه ها به مدت 5 روز در مقایسه با تاک های شاهد شد. بیشترین غلظت کربوهیدرات، فنل کل و پروتئین محلول در تاک های تیمار شده با ترکیب کلسیم + پتاسیم بدست آمد و کمترین این ترکیبات مربوط به تیمار ولک به تنهایی و شاهد بود. بیشترین میزان کلروفیلa ، b، کاروتنوئیدها و کلروفیل کل از تیمار ترکیبی کلسیم + پتاسیم و کمترین این رنگیزه ها در تیمار ولک مشاهده شد. بیشترین محتوای آب نسبی، نشت یونی و پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء در تاک های شاهد مشاهده شد. با توجه به نتایج این پژوهش، برای اجتناب از سرمای دیررس بهاره در تاکستان ها تلفیق محلول پاشی روغن ولک + کلسیم + پتاسیم در باغات انگور مناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: انگور، تغذیه، تنش سرما، فنول کل، کربوهیدرات
  • سید فاضل فاضلی کاخکی، حسین رضوانی*، مرتضی گلدانی، نسترن همتی صفحات 39-51

    به منظور بررسی اثر تلفیقی کودهای آلی و شیمیایی بر خصوصیات رویشی و عملکرد فلفل دلمه ای سبز، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1396 اجرا شد. تیمارها شامل شاهد (بدون اضافه کردن هیچ کودی)، کود شیمیایی NPK، کود دامی، ورمی کمپوست، ورمی کمپوست+ شیمیایی، دامی+ شیمیایی، دامی+ ورمی کمپوست و دامی+ ورمی کمپوست+ شیمیایی بود. نتایج نشان داد که اعمال کود تلفیقی دام و شیمیایی سبب افزایش چشمگیری بسیاری از شاخص های مورفولوژیکی و اجزای عملکرد در گیاه شد. بیشترین ارتفاع بوته، تعداد برگ، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، شاخص اسپد، طول میوه، تعداد میوه در بوته و وزن تر میوه در بوته از اعمال تیمار کود دامی به همراه کود شیمیایی به دست آمد. استفاده از کود دام و شیمیایی سبب افزایش 45 درصدی هدایت روزنه نسبت به شاهد شد. بیشترین تعداد حفره در میوه از تیمار ورمی کمپوست و بیشترین قطر میوه از ترکیب کود ورمی کمپوست و کود شیمیایی حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد استفاده توام کود دامی و شیمیایی, به دلیل اثر بهبود دهندگی ساختمان فیزیکی و شیمیایی خاک، تحریک برخی میکروارگانیسم ها و در دسترس قرار دادن عناصر غذایی سبب افزایش بسیاری از صفات مورفولوژیکی، اجزای عملکرد  و عملکرد فلفل دلمه ای شد.

    کلیدواژگان: اسپد، فلفل دلمه ای، کود آلی، هدایت روزنه ای
  • بهاره عباسی*، شادمان شکروی، مازیار احمدی گلسفیدی، آرین ساطعی، الهه کیایی صفحات 52-65
    برای نخستین بار، تاثیر پیش تیمار ترکیبی زمان (24 و 96 ساعت) و pH (7 و 9) در شرایط محدودیت افراطی دی اکسید کربن (عدم هوادهی، عدم تلقیح دی اکسید کربن)، بر فاز تصاعدی رشد، محتوای رنگیزه ای به ازای سلول، جابجایی جذب کلروفیل، ساختار و عملکرد فیکوبیلی زوم، نسبت رنگیزه های مرکز واکنش و کمپلکس های جمع آوری کننده نور؛ و نسبت فتوسیستم یک به دو در سیانوباکتری استیگونماتال Fischerella sp.FS 18 بررسی گردیده است. نتایج نشان داد اعمال پیش تیمارها در هردو زمان 24 و 96 ساعت و هردو شرایط خنثی و قلیایی، سبب حفظ فاز تصاعدی رشد می گردد. بر خلاف قله جذبی کلروفیل، رنگیزه های سلولی از الگوی ثابتی در رابطه با پیش تیمارها تبعیت نمی کنند. نقطه اصلی تاثیر پیش تیمارها، فیکوبیلی زوم می باشد. سیانوباکتری در بخش میله ای خود الگوی یکسانی را از نظر واکنش به پیش تیمارها نشان می دهد. فیکوسیانین به اندازه یک واحد و فیکواریترین تا سه واحد تحت تاثیر پیش تیمارها تغییر جذب نشان می دهند. بالاترین نسبت فتوسیستم یک به دو در شرایط بیست و چهار ساعت و محیط خنثی مشاهده می شود. گذشت زمان این نسبت را کاهش می دهد و سبب ضعف در بهره وری انتقال انرژی در سیستم های فتوسنتزی می گردد. تغییر در عملکرد فیکوبیلی زوم می تواند نوعی مکانیسم ترمیمی برای جبران این کاهش باشد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، زمان، سیانوباکتری، فیشرلا، فیکوبیلی زوم، قلیاییت
  • مریم عامری*، ندا سلطانی، لادن بافته چی، مهدی بلفیون، سیده مهری جوادی، بهناز باقری صفحات 66-78
    آلودگی فلزات سنگین خصوصا فلزات سنگین همراه با نفت از معضلات عمده زیست محیطی به شمار می روند. این آلاینده ها خاک، آب و اکوسیستم های مرتبط را درگیر ساخته و مشکلاتی را برای فلور و حتی انسانها ایجاد می کنند. با توجه به پتانسیل های بالقوه ریز جلبک ها در زمینه حذف و کاهش انواع آلودگی ها اعم از نفتی و غیر نفتی (فلزات سنگین)، این پژوهش با استفاده از ریزجلبک Calothrix.sp جدا شده از مناطق آلوده نفتی با هدف بررسی کاهش فلز سنگین نیکل شکل گرفت که طی آن برخی رفتارهای فیزیولوژیک ریزجلبک نیز مطالعه گردید. طراحی آزمایشات با کمک نرم افزار Design expert و با در نظر گرفتن فاکتورهای 4-9pH ، غلظت 5 تا 100 میلی گرم بر لیتر نیکل در زمان 30 تا 120 دقیقه اجرا شد. نتایج نشان داد درpH=8 با میزان 74/80 میلی گرم بر لیتر نیکل و زمان 24/48 دقیقه بیشترین میزان جذب نیکل (69 درصد) مشاهده می شود. تیماردهی بیومس با عوامل شیمیایی و فیزیکی مختلف در قالب های مختلفی نظیر تثبیت و یا استفاده از متابولیت های آن، روند جذب را تسریع و تسهیل نموده و پتانسیل استفاده از این ریزجلبک را در سیستم های پالایش بعدی هموار می نماید.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، جلبک پالایی، کاتالاز، کلوتریکس، نیکل
  • ساناز زرداری، فرشید قادری فر*، حمیدرضا صادقی پور، ابراهیم زینلی، الیاس سلطانی صفحات 79-94

    چکیده گیاه کما (Apiaceae) Ferula ovina یک گیاه چندساله دارویی در مراتع و مناطق کوهستانی مرتفع ایران است. جمعیت این گونه دارویی- مرتعی ارزشمند به دلیل بهره برداری بی رویه، تغییر شرایط اقلیمی همین طور کمون بذرهای آن در زمان بلوغ رو به کاهش است. در این تحقیق برای نخستین بار اثر تیمارهای دودی (ذرات دود و دو روش تهیه عصاره دودی) حاصل از سوختن کاه گندم بعد از اعمال دوره های مختلف استراتیفیکاسیون سرد (0، 7، 15 و 30 روز) بر جوانه زنی بذرهای کما مطالعه شد. بر اساس نتایج، استراتیفیکاسیون باعث تغییر سطح کمون و افزایش درصد و سرعت جوانه زنی بذرهای کما به طور معنی دار نسبت به شاهد شد. اعمال تیمار ذرات دودی بعد از استراتفیکاسیون، سرعت و درصد جوانه زنی بذرها را نسبت به شاهد افزایش داد. بیشترین افزایش درصد جوانه زنی (20 درصد) نسبت به شاهد در تیمار 2 دقیقه مجاورت با ذرات دود بعد از 7 روز استراتیفیکاسیون سرد مشاهده شد. دو روش عصاره دودی مورد استفاده در این تحقیق در دامنه 001/0 و 01/0 نسبت حجمی بعد از استراتیفیکاسیون جوانه زنی بذر را افزایش دادند به طوری که بیشترین درصد جوانه زنی (80%) از نسبت 001/0 محلول آبی کاه نیم سوز بعد از 30 روز استراتیفیکاسیون به دست آمد، اما محلول پایه دود آب منجر به کاهش درصد جوانه زنی در تیمارهای 0 و 30 روز استراتیفیکاسیون و تولید گیاهچه های ضعیف در تمامی دوره های استراتیفیکاسیون شد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال تیمارهای دودی در این مطالعه سرعت و درصد جوانه زنی بذرهای استراتیفیکاسیون شده کما را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: تیره چتریان، ذرات دودی، عصاره دودی، دود آب، کاریکین
  • پروانه راهداری* صفحات 95-111
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار اسپرمیدین و پلی اتیلن گلیکول بر روی جوانه زنی و برخی از فعالیت های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در گیاه گندم تحت تنش خشکی یک آزمایش فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 20 تیمارو سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح اسپرمیدین (صفر، 02/0 ، 05/0، 1/0و 15/0 میلی مولار) و چهار سطح پلی اتیلن گلیکول (صفر، 2-، 4- و 5- بار) بودند. نتایج آزمایشات نشان داد که کاربرد اسپرمیدین در سطح 02/0 میلی مولار وزن نسبی برگ به میزان 18/89 سانتی متر مربع بر میلی گرم و پروتئین برگ را به میزان 5/102 میلی گرم بر گرم افزایش داد. همچنین کاربرد اسپرمیدین در سطح 05/0 میلی مولار موجب افزایش کلرفیل a برگ به میزان 93/18 میلی گرم بر گرم و میزان کربوهیدرات به میزان 03/25 گرم بر صد گرم برگ و همچنین فنل کل برگ به میزان 3/202 میلی گرم بر گرم گردید. اسپرمیدین در سطح 1/0 میلی مولار نیز موجب افزایش نسبت سطح برگ به میزان 44/0 سانتی متر مربع بر میلی گرم گردید. این آزمایش نشان داد که با افزایش سطح اسپرمیدین از میزان کارتنوئید و ظرفیت آنتی اکسیدانی برگ کاسته شد. همچنین کاربرد اسپرمیدین بر جوانه زنی گندم اثر معنی داری به لحاظ اماری نداشت. تنش خشکی نیز که با کاربرد ترکیب پلی اتیلن گلیکول در گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت بدین صورت که پلی اتیلن در سطح 4- بار کلرفیل a برگ را به میزان 33/18 میلی گرم بر گرم افزایش داد و در سطح 5- بار نیز باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی به میزان 59/65 درصد، فنل کل برگ به میزان 144 میلی گرم بر گرم و کربوهیدرات به میزان 65/18 گرم بر صد گرم برگ گردید. همچنین نتایج آزمایشات نشان داد که افزایش سطح پلی اتیلن گلیکول منجر به کاهش پروتئین برگ، جوانه زنی و کلرفیل b برگ گردید.
    کلیدواژگان: اسپرمیدین، پلی اتیلن گلیکول، تنش شوری، گندم دوروم، فاکتورهای فیزیولوژیک
|
  • Zohreh Zoghi, Seyed Mohsen Hosseini *, Masoud Tabari Kouchaksaraei, Yahya Kooch Pages 1-12
    Queues castanifoliais one of the most demanded species for reforestation in Golestan province. It is necessary to produce appropriate seedlings in nurseries.  This study was carried out to determine the effect of perlite on soil on growth and physiological responses of Queues castanifolia seedlings under water deficit stress. A factorial experiment was conducted as randomized complete block design in greenhouse condition of agricultural and natural resources research Center in Gorgan, 2015. Perlite treatments in 4 levels (0, 15, 25 and 35% (V/V)) was added in soil and water stress in 3 levels (40, 70 and 100% irrigation at field capacity) for 5 months were applied in the pot experiment. Some parameters including gas exchange (photosynthesis, stomatal conduction and transpiration) and leaf water potential of seedlings, diameter and height growth and dry weight of root, stem, leaf, and seedlings were measured in different treatments at the end of the experiment period. The results showed that all parameters were affected by different levels of irrigation and perlite. Water deficit to 40% FC reduced 51% and 68% of photosynthesis and stomatal conductance respectively. The highest diameter and height growth and dry weight of the seedlings were observed in 25% and 35% (V/V) perlite application under normal and stress conditions, respectively. The use of perlite alleviated the negative effects of water deficit and ameliorated seedling growth. It could be suggested that perlite application in soil is suitable for the production of desirable seedlings under water deficit condition.
    Keywords: Soil Amendment, Drought stress, Leaf water potential, Gas exchange, Nursery
  • Mohammad Reza Safari Motlagh *, Behzad Kaviani, Seyyed Ahmad Mousavi Mohammadi Pages 13-25
    In order to investigate the effect of different levels of of IBA and strains of Pseudomonas fluorescens bacteria, an experiment was conducted as factorial with completely randomized design containing two factors and three replications. In the first factor, effect of three levels of IBA (0, 2000 and 4000 mg/ ml) and in the second one effect of two strains of P. fluorescens (R5 and R64) on olive (Olea europaea cv. conservaliya) were investigated. Results showed that bacterial inoculation with R5 strains increased shoot and root dry weight, total dry weight, nitrogen concentration and phosphorus uptake compared to control, but there was no significant difference between R5 and R64 strains in terms of total chlorophyll. The 2000 mg/ml IBA also increased shoot and root dry weight, nitrogen concentration, total chlorophyll and total dry weight related to control, while the maximum phosphorus uptake was obtained in 4000 mg/ml IBA. The interaction effect of IBA and bacteria showed that in morphological characteristics and uptake and concentration of elements, maximum average were obtained in 2000 mg/ml IBA and R5 strain treatment. According to the obtained results, the application of both of 2000 mg/ml IBA and R5 strain for improvement of rooting is recommended.
    Keywords: Cutting rooting, Nitrogen, phosphorus uptake, Olive, Plant growth promotion bacteria, Pseudomonas
  • Abbas Sabberi, Rouhollah Karimi * Pages 26-38
    In order to investigate the effects of foliar application of calcium (Ca), potassium (K) and Volck oil separately or in combination on budburst and cold tolerance related physiological indices in Bidaneh-Sefid grapevine, a randomized complete block design with four replications was conducted in 2017 in a commercial vineyard located in Abasobad of Khondab town of Markazi province. The treatments included control, Volck oil, Volck oil + Ca, Volck oil + K, K, Ca, Ca + K and Volck oil + Ca + K. the vines sprayed with Volck (1%) of calcium (2%) and potassium (3%) in two stages in mid April at the wooly stage and one week later. The traits included days to budburst, ion leakage, peroxidation of membrane lipids, chlorophyll a and b, relative water content, soluble carbohydrates, proline, soluble proteins and phenol. The combined treatment of Volch + Ca + K resulted in 5 day retardant in budburst compared to control vines. The highest concentrations of carbohydrate, phenol and protein were obtained with Ca + K combined treatment, and the lowest ones were observed in both control and Volck oil- treated vines. The highest amounts of chlorophyll a, b, carotenoids and total chlorophyll were obtained from Ca and K treatment and the lowest was observed in Volck oil treatment. The highest concentrations of proline, carbohydrate, and soluble protein were related to Ca + K treatment, and the lowest ones were obtained for control treatment. The highest relative water content, ion leakage and membrane lipid peroxidation were detected in control vines. Therefore, in order to avoid late spring frost in vineyards, the combination of Volck oil + Ca + K was found to be appropriate in vineyards.
    Keywords: Carbohydrate, Cold stress, Grape, Nutrition, Total phenol
  • Sayd Fazel Fazeli Kakhki, Hossein Rezvani *, Morteza Goldani, Nastaran Hemmati Pages 39-51

    In order to investigate the integration effect of organic and chemical fertilizer on vegetative and yield characteristics of sweet pepper (Caspsicum annuum, Var: Traviata), an experiment was conducted on a randomized complete block design with three replications at Ferdowsi University Research Station Mashhad in 2017. Treatments were included control (without adding any fertilizer), NPK fertilizer, animal, vermicompost, vermicompost+chemical, animal+chemical, animal+vermicompost and animal+vermicompost+chemical. The results showed that the application of combined animal and chemical fertilizers significantly increased the morphological and yield components of the plant. The highest plant height, leaf number, leaf area, shoot dry weight, spad index, Fruit length, number of fruits per plant and fruit fresh weight per plant were obtained from combined animal and chemical treatments. Used of combine animal and chemical fertilizer was increased amount of stomata conductance about 45% in compare of control. The highest number of cavities in fruit was obtained from vermicompost treatment and the highest fruit diameter was recorded from combined vermicompost in chemical fertilizer. In general, the results showed that the use combine of animal and chemical fertilizer due to the effect of improving physical and chemical structure of soil, stimulation of some microorganisms and availability of nutrients, lead to increase the morphological traits, yield components and yield of sweet pepper.

    Keywords: Capsicum annum, Organic Fertilizer, Spade Index, Stomatal Conductance
  • Bahareh Abbasi *, Shadman Shokravi, Mazyar Ahmadi Golsefidi, Aryan Sateei, Elahe Kiaei Pages 52-65
    For the first time, the effect of pretreatment of time (24 and 96 hours) and pH (7 and 9) at extremely limited carbon dioxide concentration on the exponential growth phase, photosynthetic pigments per cell, absorption shift of chlorophyll, structure and function of phycobilisome, light harvesting to reaction center pigment and photosystem one to photosystem two ratios were studied on stigonematalean cyanobacterium Fischerella sp.FS 18. Results showed that pretreatment treatments cause keeping the exponential growth phase at both 24 and 96 hours and pHs 7 and 9. In the opposite of absorption peak of chlorophyll, cellular pigments show no stable pattern regarding pretreatments. Phycobilisomes was the main point of treatment affects. The pattern of the rode part of phycobilisomes was the same at pretreatment reactions. The shift of phycocyanin was about one and phycoerythrin about nearly three. The highest rate of photosystem one to photosystem two ratio observed at 24 hours’ neutral condition. This changed by the time and caused efficiency decreasing of energy transport in photosynthesis system. Phycobilisome operation change may be a compensational mechanism to reduce the degree of such a decrease.
    Keywords: Alkalinity, Cyanobacteria, Fischerella, pH Pretreatment, Phycobilisome, Time
  • Maryam Ameri *, Neda Soltani, Ladan Baftechi, Mehdi Bolfion, Seyede Mehri Javadi, Behnaz Bagheri Pages 66-78
    Heavy metals pollution, especially heavy metals, is one of the major environmental problems. These pollutants involve soil, water and related ecosystems and cause problems for the flora and even humans. Microalgae have many features, which make them ideal candidates for elimination of petroleum pollution and reduction of various heavy metals contaminations. This study was carried out using Calothrix sp., which isolated from polluted areas with the aim of investigating the reduction of nickel as well as studying some physiological behaviors of microalgae. Experiments design was done with the Design Expert software, which considered factors like PH (pH4-9), nickel concentration (5-100 mg/L) and time (30-120 min). The results showed that at pH8 with 80.74 mg/L nickel concentration and 48.24 min was observed the highest nickel uptake (69%). Treatment of algal biomass with different chemical and physical factors in various forms, such as immobilization or use of its metabolites could improve and facilitate the absorption process and create the potential for using these microalgae in subsequent purification systems.
    Keywords: Calothrix, Catalase, Environmental pollution, Nickel, Phycoremediation
  • Sanaz Zardari, Farshid Ghaderi Far *, Hamid Reza Sadeghipour, Ebrahim Zeinali, Elias Soltani Pages 79-94

    Ferula ovina (Apiaceae) is a perennial rangeland medicinal plant found in the mountainous area of Iran. Due to seed dormancy at maturity and dispersal as well as climate changes in the area, the population of this species has been reduced. Accordingly, in the present study the effects of smoke treatments (aerosol smoke and two methods of smoke extract preparation) on seed germination characteristics of this plant were investigated. Treatments with smoke from the burning of wheat straw were applied after varying periods of cold stratification. Cold stratification changed the level of seed dormancy and increased the rate and percentage of seed germination. Furthermore, aerosol smoke applied after cold stratification significantly increased the rate and percentage of seed germination. The greatest increase (20%) in germination percentage compare to control was observed in seeds that had been cold-stratified for 7 days and exposed to aerosol smoke for two minutes. Smoke extracts with concentrations (1: 1000 - 1: 100 v/v) prepared by the two methods also increased the germination of cold stratified seeds. Hence, the maximum percentage of germination (80%) was obtained for seeds cold stratified for 30 days and treated with 1:1000 dilution of charred straw solution. However, undiluted smoke water decreased the percentage of seed germination after 0 and 30 days of cold stratification and led to abnormal seedling development. In general, the results of this study demonstrated that smoke treatments improve seed germination of cold stratified Ferula ovina seeds.

    Keywords: Apiaceae, Karrikin, Smoke aerosol, Smoke extract, Smoke water
  • Pages 95-111
    In order to effect of spermidine and polyethylene glycol pretreatment on germination and some physiological and morphological activity durum wheat under salinity stress a experiment with 20 treatments, three replications was conducted in 60 experimental units. Treatments included five levels of spermidine (zero, 02/0, 05/0, 1/0 and 15/0 mM) and four levels of polyethylene glycol (zero,- 2,- 4 and -5 bar). The results showed that the use of spermidine increased the relative weight contact(RWC) of durum wheat leaf, leaf area ratio, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids and phenolic compounds .The most of increase in the relative weight been showed in treatments of 02/0 and 05/0 mm of spermidine and the lowest was related to the control of durum wheat at a concentration of 1.0 mM. Maximum leaf area ratio(LAR) seen inconcentration of 0/1mM spermidine, which was statistically significant and the lowest was in 0/15 mM spermidine.The most of effect spermidine showed on the relative growth rate(RGR) by application of 0/15mM and in chlorophylla aregarding .0/5 mM and chlorophull b in the treatment of 0/15 mM, carotenoids in control and total phenolics had in 0/05Mm polyethylene glycole increased chlorophyll a and total phenol but decreased germination and chlorophyll b. Reaction of Polyethylene glycole and spermidine increased percentage of germination, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, total phenol and its effect was statistically significant
    Keywords: spermidine, polythylene glycole, Triticum durum, salinity stress, physiologic factores