فهرست مطالب

مجله پژوهش و فناوری محیط زیست
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه سجاد بیدوا *، مرضیه حسن زاده صفحات 1-7

    در دهه های اخیر با توجه به رشد سریع شهرنشینی و افزایش جمعیت در شهرها، استفاده از وسایل نقلیه عمومی و خودروهای شخصی روز به روز در حال افزایش است که از پیامدهای آن می توان به وابستگی بیشتر به خودرو، سفرهای طولانی، افزایش هزینه های حمل و نقل و مهمتر از همه مخاطرات زیستمحیطی و آلودگی هوا اشاره نمود. استفاده بیرویه از خودروها موجب اتلاف انرژی های تجدیدناپذیر، بروز اثرات گلخانه ای، و ناراضی بودن شهرنشینان از میزان بالای آلوگی های صوتی و هوا و در نتیجهی آن کاهش کارایی اقتصادی می گردد. در این راستا دولتها به منظور کاهش آلایندگی وسایل نقلیه، قوانین و استانداردهای مختلفی را تعیین نموده و سازندگان خودرو را ملزم به رعایت آنها کردهاند. این الزامات خودروسازان را به جستوجو برای یافتن راه هایی در جهت کاهش آلودگی های زیستمحیطی محصولاتشان واداشته و زمینه ظهور فناوری های نوین در این صنعت را فراهم کرده است. به همین دلیل توجه به بررسی های محیط زیستی در صنایع خودروسازی یکی از فاکتورهای مهم و اساسی به شمار می رود. در این پژوهش به بررسی انواع آلودگی های ناشی از صنایع خودروسازی و راه های عملی برای کاهش این آلودگی ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آلودگیهای زیست محیطی، صنعت خودرو، فناوریهای نوین، حمل و نقل، سوخت پاک
  • محدثه توکلی *، فریبا استوار صفحات 9-14

    رنگ ها، یکی از مهم ترین گروه های آلاینده آب می باشند و تنها یک بار ورود آن ها به آب می تواند کیفیت آب را به طور چشمگیری کاهش دهد. ضمن این که به سبب منشاء سنتزی و حضور مولکول های پیچیده در ساختار رنگ ها، فرآیند تصفیه در بعضی مواقع با مشکلاتی نیز، همراه می باشد. نانوذرات کلوئیدی فلزات نقش مهمی در تکنولوژی به خصوص در ساخت شیشه و سرامیک ایفا می کنند و به عنوان روش مناسبی جهت تصفیه آلاینده های موجود در آب و فاضلاب استفاده می شوند. در این مطالعه، از روش احیای شیمیایی به منظور سنتز نانو ذرات نقره کلوئیدی استفاده گردید. سپس به منظور بررسی کارایی نانوذرات نقره سنتزی، چندین محلول رنگینه و رنگزای گوگردی، آزو، راکتیو، کاتیونی و آنیونی تهیه شد و از ماده سنتزی در جهت تخریب رنگ های متفاوتی استفاده گردید. در نهایت، به مقایسه تاثیر این نانو ذره کلوئیدی بر هر کدام از آن ها پرداخته شد. نتایج نشان داد که نانوذرات کلوئیدی نقره، توانایی تخریب و حذف رنگینه های متیل رد و متیل اورانژ ار نمونه های آبی را دارند و می توان از این نانوذرات جهت تصفیه آب و پساب حاوی این رنگینه ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آلاینده، رنگینه، نانوذرات نقره، کلوئید، تخریب
  • زهرا ضمیرایی *، علی ناهد صفحات 15-19

    گاز طبیعی و تقطیرات نفت خام مانند نفتای حاصل از پالایش نفت به عنوان مواد خام برای تولید طیف وسیعی از محصولات پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد که به نوبه خود در تولید کالاهای مصرفی بکار می روند. کارخانجات پتروشیمی معمولا بزرگ و پیچیده هستند، و ترکیب و توالی محصولات تولید شده اغلب منحصر به کارخانه می باشد. کارخانجات پتروشیمی مقادیر قابل توجهی از مواد زائد جامد و لجن ها را تولید می کند، که برخی از آنها به دلیل وجود مواد آلی سمی و فلزات سنگین خطرناک است. یک هدف خوب برای یک صنعت پتروشیمی کاهش انتشار کل ترکیبات آلی (از جمله ترکیبات آلی فرار (VOCs)) از واحدهای فرآیند به 6/0٪ از توان عملیاتی است. در این مقاله انواع تکنیکهای کنترل گازهای خروجی به هوا بررسی شده است. پساب پتروشیمی اغلب نیاز به ترکیبی از روش های تصفیه برای حذف نفت و سایر آلاینده ها پیش از تخلیه دارد. برای مواد زائد جامد و خطرناک، احتراق (پردازش شده در برخی موارد با استخراج حلال) مواد آلی سمی یک تکنولوژی تصفیه موثر برای پسماندهای آلی پتروشیمی در نظر گرفته می شود. همچنین جداسازی و اکسیداسیون بخار برای تصفیه ضایعات آلی بکار می رود. تولید لجن ها باید به حداقل برسد. پسماندهای حاوی فلزات سمی باید قبل از دفع تثبیت شده باشد.

    کلیدواژگان: صنایع پتروشیمی، مدیریت پسماند، پسماندهای آلی، فلزات سنگین
  • هادی مدبری، میرمسلم رهبر هاشمی، مهدی عاشورنیا صفحات 21-30

    اعمال یک مدیریت مناسب بر منابع آب با تعیین مناطق آسیب پذیر به عنوان اولین راهکار می تواند مفید باشد. هدف این پژوهش ارزیابی آسیب پذیری در دشت مرکزی گیلان با مدل دراستیک بود. جهت شناسایی نواحی آسیب پذیر آبخوان دشت مرکزی گیلان در برابر آلودگی، از مدل مذکور استفاده و نقشه آسیب پذیری آبخوان تهیه شد. اصول مدل دراستیک بر پایه ترکیب هفت مولفه ی عمق تا سطح ایستابی، تغذیه خالص، محیط آبخوان، محیط خاک، توپوگرافی، محیط غیر اشباع و هدایت هیدرولیکی است که پس از رتبه دهی؛ اعمال تاثیر وزنی به هر مولفه و ترکیب جبری هفت مولفه نتیجه نهایی معرف آسیب پذیری آبخوان خواهد بود. برای این کارابتدا اطلاعات مربوط به هفت مولفه در آبخوان دشت مرکزی گیلان جمع آوری و پس از ورود به نرم افزار GIS نهایتا لایه های مورد نیاز مدل تهیه گردید. سپس با استفاده از تکنیک های هم پوشانی و پس از اعمال ضرایب وزنی لازم بر هر لایه، نقشه نهایی آسیب پذیری منطقه تهیه گردید. نمایه حاصل از مدل دراستیک بین 182-82 برای آسیب پذیری ابخوان دشت مرکزی گیلان متغیر بود. نقشه نهایی مدل دراستیک نشان داد که 64/48 درصد از منطقه دارای آسیب پذیری بالا و 55/50 درصد دارای آسیب پذیری متوسط و تنها مساحت کوچکی از دشت (81/0 درصد) دارای آسیب پذیری کم می باشد. براساس روش حساسیت حذف نقشه و تک مولفه ای و استفاده از تکنیک مونت کارلو فاصله عمق تا سطح ایستابی به عنوان موثرترین مولفه و ناحیه اشباع به عنوان دومین مولفه موثر در دشت مرکزی گیلان شناسایی شد.

    کلیدواژگان: شاخص دراستیک، آنالیز حساسیت، مونت کارلو، گیلان
  • سیده الهه مهدویان *، فریبا استوار صفحات 31-39

    انعقاد فرایندی است که تمایل ذرات کوچک موجود در سوسپانسیون آبی را جهت چسبیدن به یکدیگر و به سطوحی مانند مدیا در صافی شنی افزایش می دهد و از طریق مخلوط کردن منعقدکننده هایی نظیر سولفات آلومینیوم (آلوم)، کلرید فریک و پلی آلومینیوم کلراید با آب خام انجام می شود. لجن های حاوی منعقدکننده پس از عمل انعقاد و به واسطه ی ته نشینی کدورت طبیعی تشکیل می شوند. وجود مقدار زیادی منعقدکننده در لجن تصفیه خانه ی آب، ریسک های محیط زیستی و هزینه های مربوط به دفع را افزایش می دهد. از سوی دیگر، منعقدکننده های موجود در لجن ارزش اقتصادی بالایی دارند. بنابراین چنانچه بازیابی شوند، علاوه بر کاهش ریسک های مربوط به دفع لجن، ممکن است هزینه های تامین منعقدکننده ی تازه در تصفیه خانه ی آب و یا فاضلاب نیز کاهش یابد. در این مقاله پژوهش های انجام شده به روش هضم اسیدی جهت بازیابی منعقدکننده از لجن تصفیه خانه ی آب بررسی شده اند. میزان بازیابی منعقدکننده ها، نقاط قوت و ضعف و جنبه های اقتصادی این روش، مواردی هستند که به آن ها پرداخته شده است. نتایج بررسی های انجام شده مشخص نمود استفاده از سولفوریک اسید، به دلیل ارزان و در دسترس بودن، بهترین گزینه برای انجام فرایند هضم اسیدی است. همچنین چنانچه هدف از بازیابی منعقدکننده، دستیابی به کیفیتی مشابه نمونه ی تجاری باشد، روش هضم اسیدی استانداردهای مربوطه را ارضاء نخواهد نمود.

    کلیدواژگان: منعقدکننده، هضم اسیدی، تصفیه خانه ی آب، لجن، آلومینیوم
  • محمد پناهنده * صفحات 41-47

    متریک های اکولوژی سیمای سرزمین برای توصیف ترکیب و آرایش فضایی سیمای سرزمین مورد استفاده قرار می گیرند. هدف این تحقیق، بررسی تباهی و ازهم گسیختگی زیستگاهی منطقه حفاظت شده لیسار دراستان گیلان با استفاده از متریک های اکولوژی سیمای سرزمین در مقطع زمانی 1990-2015 بوده است. در این تحقیق جهت بررسی وضعیت زیستگاهی منطقه ، استخراج اطلاعات مربوط به تراکم تاج پوشش جنگلی در قالب سه کلاس متراکم (بالای 70 درصد)، نیمه متراکم (40-70درصد) و تنک (10-40 درصد) از تصاویرمختلف سری زمانی ماهواره لندست مربوط به مقاطع زمانی 1990 و 2015 صورت گرفته است. ابتدا تصاویر از نظر هندسی، رادیومتریکی و اتمسفری مورد تصحیح قرار گرفتند. جهت تهیه نمونه های آموزشی برای تفسیر تصاویر مقطع اول از عکس های هوایی و برای تصاویر مقطع دوم از منابع مرجع و کنترل های میدانی استفاده شد. در این تحقیق از روش طبقه بندی نظارت شده حداکثر احتمال استفاده شده است. پس از این مرحله،لایه وکتوری طبقات تفکیکی بعنوان ورودی اکستنشن Patch Analyst در محیط نرم افزار Arc Gis تهیه شد. خروجی این مرحله مجموعهای از متریکها است که براساس آنها تجزیه و تحلیل روند تباهی و از هم گسیختگی زیستگاهی انجام شده است.نتایج تغییرات متریک ها بیانگر وقوع همزمان دو پدیده مخرب تباهی و ازهم گسیختگی زیستگاهی بوده است.

    کلیدواژگان: سیمای سرزمین، متریک، تباهی زیستگاهی، ازهم گسیختگی، مناطق حفاظت شده، لیسار
  • هانیه میربلوکی *، نیلوفر عابدین زاده، فاطمه قنبری صفحات 49-57

    امروزه تولید و مصرف فولاد به عنوان یک معیار مهم برای سنجش میزان توسعه صنعتی کشورها بکار گرفته می شود. در کشورهای در حال توسعه، به دلیل نیاز به سرمایه گذاری در امور عمرانی و زیرساخت های اقتصادی، سیاستگذاری تولید فولاد در جهت تولید انواع فولاد ساختمانی می باشد. در این راستا، هدف اصلی از احداث کارخانه فولاد مورد بررسی، اشتغال زایی در منطقه، کاهش واردات و کمک به توسعه اقتصادی کشور از طریق تولید شمش کربنی با فناوری کوره قوس الکتریکی می باشد. پس از تعیین محدوده بلافصل و محدوده مطالعاتی مستقیم طرح، آلاینده های مهم ناشی از اجرای طرح در مرحله ساختمانی و بهره برداری مورد بررسی قرار گرفت و اقدامات اصلاحی برای کاهش اثرات ناشی از آلاینده ها لحاظ گردید. در این تحقیق، جهت ارزیابی اثرات محیط زیستی طرح احداث کارخانه فولاد، از روش ماتریس سریع استفاده شد که بر اساس نتایج، از 96 اثر شناسایی شده، 1/55 درصد اثرات منفی و 9/44 درصد مثبت اعلام گردید که در صورت رعایت اقدامات اصلاحی قبل و بعد از اجرای طرح، اثرات منفی آن به حداقل خواهد رسید. همچنین، پیشنهاد می گردد بعد از اجرای طرح، هر سه ماه یکبار جهت کنترل خروجی های کارخانه نسبت به پایش دوره ای آلاینده ها اقدام گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، کارخانه فولاد، روش ماتریس
|
  • Seyed sajad bidva*, Marziyeh hasanzadeh Pages 1-7

    In recent decades, with the rapid growth of urbanization and population growth in cities, the use of public transport and personal vehicles has been on the rise, which has many consequences such as greater dependence on the car, long travels, increased transportation costs and most importantly, environmental hazards and air pollution. The Irregular use of cars leads to the loss of irreversible energy, the effects of greenhouse gas, and the dissatisfaction of townspeople of the high levels of noise and air pollution, resulting in a reduction in economic efficiency. In this regard, governments have set various rules and standards for reducing car pollution and the car makers are required to comply with them. These requirements have prompted carmakers to find ways to reduce the environmental pollution of their products and to create new technologies in this industry. Therefore, attention to environmental studies in the automotive industry is one of the most important factors. In this research, we investigate the types of pollution caused by automobile industry and practical ways to reduce these contaminations.

    Keywords: Environmental Pollution, Automotive Industry, New Technologies, Transportation, Clean Fuel
  • Mohadeseh Tavakoli*, Fariba Ostovar Pages 9-14

    Colors are one of the most important pollutants of water, and only one entry into the water can significantly reduce the quality of water. In addition, due to the synthetic origin and the presence of complex molecules in the structure of colors, the purification process is sometimes accompanied by some problems. Colloidal nanoparticles play an important role in technology, especially in the manufacture of glass and ceramics, and are used as a suitable method for cleaning pollutants in water and wastewater. In this study, a chemical regeneration method was used to synthesize colloidal silver nanoparticles. Then, to evaluate the efficiency of synthetic silver nanoparticles, several solutions of dye and pigments such as sulfur, azo, reactive, cationic and anionic dyes were prepared and synthetic material was used for degradation of different colors. Finally, the effect of this colloidal nanoparticle on each of them was studied and compared. The results showed that silver colloidal nanoparticles have the ability to degradation and removal of methyl orange and methyl red dyes from aqueous samples, and these nanoparticles can be used for treatment the water and wastewater containing these dyes.

    Keywords: Pollutant, Dye, Ag Nanoparticle, Colloid, Destruction
  • Zahra Zamiraei*, Ali Nahed Pages 15-19

    Natural gas and crude distillates such as naphtha from petroleum refining are used as feedstocks to manufacture a wide range of petrochemicals that are in turn used in the manufacture of consumer goods. Petrochemical plants are typically large and complex, and the combination and sequence of products manufactured are often unique to the plant. Petrochemical plants generate significant amounts of solid wastes and sludges, some of which are hazardous because of the presence of toxic organics and heavy metals. A good practice target for a petrochemical complex is to reduce total organic emissions (including VOCs) from the process units to 0.6% of the throughput. In this paper a variety of control of air emissions techniques is has been studied. Petrochemical waste waters often require a combination of treatment methods to remove oil and other contaminants before discharge. For solid and hazardous wastes, combustion (preceded in some cases by solvent extraction) of toxic organics is considered an effective treatment technology for petrochemical organic wastes. Steam stripping and oxidation are also used for treating organic waste streams. The generation of sludges should be minimized. Wastes containing toxic metals should be stabilized before disposal.

    Keywords: Petrochemical Industries, waste management, organic wastes, heavy metals
  • Hadi Modabberi, Mir moslem Rahbarhashemi, Mehdi Ashornia Pages 21-30

    Applying a proper management on water resources by identifying vulnerable areas as the first solution can be useful. The purpose of this study was to assess the vulnerability in the central plain of Guilan with drastic model. To identify the vulnerable areas of the central plain of the Guilan plain to pollution, drastic model was used and an aquifer vulnerability map was developed. The principles of the drastic model are based on the combination of seven components, depth to static level, net nutrition, aquifer environment, soil environment, topography, unsaturated environment, and hydraulic conductivity, which after ranking and applying weight impact on each component and algebraic composition of seven components, the final result will indicate the aquifer vulnerability. For this purpose, first, the information of the seven components in the central aquifer of Guilan was collected, and after entering in the GIS software, the layers needed for the model were finally prepared. Then, by using overlapping techniques after applying the required weight coefficients for each layer, a final vulnerability map was prepared. The profile of the drastic model varied from 82 to 182 for the vulnerability of the central aquifer of Guilan. The final drastic model map showed that 48.64% of the area had a high vulnerability and 50.55% had moderate vulnerability and only a small area of the plain (0.81%) had a low vulnerability. Based on the sensitivity method of map removal and single component and using the Monte Carlo technique, the depth distance to the station level was identified as the most effective component and saturation zone as the second most effective component in the central plain of Guilan.

    Keywords: Drastic model, analysis of sensitivity, Monte Carlo technique, Guilan plain
  • Seyede Elahe Mahdavian*, Fariba ostovar Pages 31-39

    Coagulation is a process that increases the tendency of small particles in an aqueous suspension to attach to one another and to surfaces such as the media in a filter bed and is applied through mixing coagulants such as aluminum sulfate (alum), ferric chloride and polyaluminum chloride with raw water. Sludge containing coagulant is formed after coagulation and through sedimentation of natural turbidity. Presence of high amounts of coagulant in waterworks sludge, increases environmental risks and disposal costs. Coagulants in sludge have high economic value. Therefore, if these coagulants recover, not only sludge disposal risks but also expenses related to supply of fresh coagulant in water or wastewater treatment plant may decrease. In this paper, researches conducted by acid digestion method for coagulant recovery from waterworks sludge are investigated. Amounts of coagulant recovery, advantages and disadvantages and economic aspects of this method are studied. Results of the investigation showed that using sulfuric acid is the best option for conducting acid digestion process because it is cheap and available. Moreover, if the purpose of recovering process is to achieve a recovered coagulant with a similar quality to the commercial ones, acid digestion method will not satisfy related standards.

    Keywords: Coagulant, Acid digestion, Water treatment plant, Sludge, Aluminum
  • Mohammad panahandeh * Pages 41-47

    Landscape ecology metrics are used to describe composition and configuration of landscapes. The aim of this study was examination of habitat loss and fragmentation in Lisar Protected area in Guilan province during time period of 1990-2015.In this study , using Landsat images(1990-2015), after radiometric and atmospheric correction, three density classes of forest cover(10-40%,40-70% and above 70%) were produced. Reference maps and field study were applied for interpretation of images and maximum likelihood method was used for classification. Using ArcGis and Patch Analyst software, with derived metrics, trend of habitat loss and fragmentation was examined.

    Keywords: Landscape, metric, habitat loss, Fragmentation, Protected area, Lisar
  • Haniyeh Mirbolouki*, Niloofar Abedinzadeh, Fatemeh Ghanbari Pages 49-57

    Today, steel production and consumption is applied as an important criterion for measuring the degree of countries industrial development. Needing to investment in construction and economic infrastructure in developing countries, their steel production policy is in the direction of producing the various types of structural steel. In this regard, the main object of the studied steel plant construction is creating jobs in the region, reducing imports and contributing to the country's economic development through carbon ingot production with electric arc furnace technology. After assigning the direct study area of the project, the major contaminants arising from the project implementation were investigated in construction and implementation phases and the corrective actions considered to reduce the contaminants effects. In this research, Rapid Assessment method was used for environmental impact assesment that according to the results, among 96 detected impacts, 55.1 percent of the impacts are negative and 44.9 percent are positive that in case of observing the corrective actions before and after the project implementation, its negative impacts will be minimized. Also, it is recommended that after the plant costruction, apply a periodic monitoring of the outlet contaminants every three months.

    Keywords: Environmental Impact Assesment, Steel Plant, Matrix method