فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 29 (زمستان 1397)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 29 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سینا پیغمبری، رمضان حسن زاده *، غلامرضا خوش فر صفحات 11-28

    احساس تنهایی نارسایی و ضعف محسوس در روابط بین فردی است، که به نارضایتی از روابط اجتماعی منجر می شود. جنسیت، نقش تعیین کننده ای در میزان احساس تنهایی و اعتیاد به اینترنت داشته و در مطالعات مرتبط با رسانه ها، مورد استفاده قرار گرفته است. بر این مبنا، هدف اصلی این مقاله تبیین رابطه بین احساس تنهایی با سطوح اعتیاد به اینترنت با تاکید بر نقش جنسیت می باشد. این مطالعه به صورت مقطعی با استفاده از روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه های مرکز استان گلستان بودند که تعداد آنها

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اعتیاد به اینترنت، جنسیت، دانشجویان
  • کامران مرادی * صفحات 29-50

    چگونه می توان ناسیونالیسم را به مثابه گفتمان مطالعه نمود؟ نخستین گام در فهم نظری ناسیونالیسم چیست؟ این دو پرسش مسئله محوری مقاله حاضر را تشکیل می دهند. در راستای پاسخ به این پرسش ها، نوشتار پیشرو سعی دارد درراه درک گفتمانی ناسیونالیسم بر همین گام نخست که هویت ملی به مثابه دالی مرکزی در این گفتمان است تاکید کند. درواقع کوشش مقاله بران است که با ارائه درکی هستی شناختی، فلسفی و نظری از هویت ملی - و به واسطه آن مفهوم سیال هویت- گامی نخست درراه فهم گفتمان ناسیونالیسم بردارد. به بیان دیگر سعی بر آن است تا نشان داده شود چگونه با در پرانتز قرار دادن نگاه و درک کل محور از گفتمان ناسیونالیسم می توان با نگاهی جز نگرانه و با بررسی اجزا این گفتمان - که هویت ملی و همچنین ملت از محوری ترین این اجزا هستند- می توان به درکی عمیق تر، دقیق تر و نظری تر از ناسیونالیسم دست یافت. از این تمرکز اصلی نوشتار بر مقوله هویت و هویت ملی قرار دارد و می کوشد با بررسی رویکرد ها و جعبه ابزار های نظری که هویت و هویت ملی را تعریف می کنند به بررسی نظری و تحلیلی این مفهوم بپردازد. ازاین رو با تعریف نظری هویت و هویت ملی با استفاده از رویکردهای کنش متقابل نمادین و رویکردهای فرهنگی، گفتمان و روانکاوانه در کار نظریه پردازانی چون فروید، لاکان، ژیژک، لاکلائو و موفه و خوانش تحلیلی و مسئله محور از این نظریات هدف خود را پیگیری نماید.

    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، هویت، هویت ملی، ملت، ملیت
  • زهره علیخانی * صفحات 51-77

    در این مقاله با پیروی از این ایده مبنایی که کلیت اجتماعی را می توان در تصویر به عنوان امر به ظاهر پیش پا افتاده کلیت جزئی تحلیل کرد، به بررسی وضعیت دین در ایران معاصر و در قاب سینما پرداخته شده است. توجه ویژه و رویکرد اساسی در این مقاله به نگاه های انتقادی مکتب فرانکفورت درباره فرهنگ و سینماست. بدین منظور یکی از فیلم های برگزیده دینی در سال های اخیر، با ابتنای نظری بر آراء مکتب فرانکفورت درباره فرهنگ و رسانه و نیز استفاده از رویکرد انتقادی «تحلیل گفتمان انتقادی» به زبان، مورد تحلیل قرار گرفته است. بدین منظور پس از مروری تحلیلی بر آراء آدورنو و بنیامین درباره صنعت فرهنگ و سینما و با توجه به این که در رویکرد تحلیل انتقادی گفتمان فرکلاف، تحلیل گفتمان به تنهایی قادر به تحلیل پرکتیس اجتماعی گسترده تر نیست و نیاز به نظریه اجتماعی دارد، از رویکرد فرکلاف برای تحلیل فیلم استفاده شده است. با استفاده از رویکرد فرکلاف در سه سطح پرکتیس متنی و پرکتیس گفتمانی و پرکتیس اجتماعی، به توصیف، تفسیر و تبیین متن فیلم سربه مهر پرداخته شده است. از نتایج عمده تحقیق حاکم شدن منطق کالایی بر فیلم های دینی بطور خاص، و برداشت از دین بطور عام، در صنایع فرهنگی است.

    کلیدواژگان: صنعت فرهنگ، فیلم، تحلیل گفتمان انتقادی، فیلم دینی، فیلم سربه مهر
  • محمد اتابک *، فرید عزیزی صفحات 79-102

    تلویزیون در مقام ابزار بازنمایی نقش مهمی در ترویج و بازتولید آموزه های گفتمان غالب دارد. تصاویر تلویزیونی صرفا ابژه های جذاب و سرگرم کننده یا منتقل کننده اطلاعات و آگاهی نیستند بلکه دلالت ها و ارزش های فرهنگی خاصی را در خود نهفته دارند. پژوهش حاضر با مطالعه مجموعه تلویزیونی پایتخت 5 در پی واسازی ارزش ها و الگوهای رفتاری بازنمایی شده است. به طورکلی این مطالعه در صدد آن است که نشان دهد؛ چه ارزشهای فرهنگی و الگوهای رفتاری در این مجموعه تلویزیونی بازنمایی شده اند و مکانیسم بازنمایی آن ها چگونه بوده است. این پژوهش برای رمزگشایی مضامین و دلالت های فرهنگی این مجموعه تلویزیونی از رویکرد کیفی و روش نشانه شناسی استفاده کرده است. یافته ها نشان داد این سریال دلالت ها و ارزش های فرهنگی خاصی را در قالب ایدئولوژی سرمایه داری مردسالار به میانجی مجموعه ای از نمادها، کنش ها، موقعیت ها، دیالوگ ها و الگوهای رفتاری برساخته است. این ایدئولوژی با بازنمایی تیپ های اجتماعی متعدد و برساخت دوگانه های از قبیل زن/مرد، کارگر/کارفرما، قانون مداری/قانون گریزی، درایت/بی کفایتی، مرد سرکش/زن رام سعی کرده است خود را موجه و منزه از هر خطایی نشان دهد و روابط و مناسباتش را طبیعی سازد.

    کلیدواژگان: روایت تلویزیونی، دلالت ها و ارزش های فرهنگی، بازنمایی، ایدئولوژی، نشانه شناسی
  • مصطفی کوچکزائی *، مجیدرضا فیضیان، محمدحسین شاه آبادی صفحات 103-121

    در دنیایی که رسانه ها ما را محاصره کرده اند، سلبریتی ها منزلت بسیار بالایی در زندگی فعلی نوجوانان و جوانان یافته و اثرات نسبتا نامطلوبی در سبک زندگی افراد دارند. سلبریتی ها در جوامعی به وجود می آیند که هویت تبدیل به یک مفهوم سرگردان برای نوجوانان و جوانان شده و موجبات انتخاب سلبریتی ها به عنوان نماد و الگو فراهم آورده است. هدف از این پژوهش بررسی جایگاه سلبریتی ها به عنوان محصول رسانه ها و الگوی جوانان و نوجوان است. روش این مقاله از نوع توصیفی است که با استفاده از روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا بدست آمده است. در نهایت پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که امروزه رسانه به جای ساخت واقعیت هایی مانند سلبریتی ها که جای ارز ش های حقیقی مانند کارآفرینان خدمتگذاران جامعه و نخبگان را گرفته اند می بایست به انعکاس این شخصیت ها در قالب هایی با جذابیت های بصری، هیجانی و سرگرم کنند برای نوجوانان و جوانان دارای ارائه کند.

    کلیدواژگان: رسانه، سلبریتی، نوجوان، هویت، الگوگیری
  • حسین باقری *، آرش حیدری، مهشید مراقی صفحات 123-140

    این تحقیق با هدف شناخت چگونگی بازتاب انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران در دو روزنامه شرق و کیهان انجام شده است.قلمرو زمانی پژوهش حاضر دو هفته منتهی به کارزار انتخاباتی دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران از 15 تا 29 اردیبهشت ماه 1396 است. واحدهای تحقیق با تکیه بر نظریه برجسته سازی و استفاده و نیازمندی و با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفته اند.روحانی و رئیسی، دو رقیب عمده این کارزار انتخاباتی بودند.روزنامه شرق،طرفدار روحانی و روزنامه کیهان طرفدار رئیسی هستند.نمونه گیری به روش هدفمند و با استفاده از تکنیک نمونه گیری روزهای متوالی انجام شد که حاصل آن 614 مطلب انتخاباتی بود.بنابر یافته های این پژوهش، در هر دو روزنامه سبک غالب ارائه مطالب«خبر» بوده و روزنامه کیهان سپس به ارائه مطالب در قالب «گزارش» و روزنامه شرق در قالب «یادداشت» پرداخته است.از این جهت شرق بیشتر به رسالت روزنامه که تحلیل و بررسی عمقی ابعاد موضوعات است، نزدیک است.هر دو روزنامه به صورت مستقیم به حمایت از کاندیدای موردنظر خودپرداخته اند.روزنامه شرق بیشترین انتقاد را به قالیباف و روزنامه کیهان بیشتر مطالب انتقادی اش را به روحانی اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: روحانی، رئیسی، دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری
  • سیروان عبدی صفحات 141-149

    ارتباطات سلامت روایی، شکلی از ارتباطات اقناعی است که در آن یک پیام سلامت به شکل یک داستان واقعی یا غیر واقعی ارائه می شود. این شکل ارائه در تقابل با ارائه آمار صرف است که به منظور ارتقای رفتارهای سلامت محور انجام می گیرد. در سال های اخیر، فراتحلیل های فراوانی درباره میزان تاثیرگذاری ارتباطات سلامت روایی انجام گرفته است؛ با این حال، فهم کامل تر مکانیسم تاثیرگذاری روایت های سلامت، نیازمند تحقیقات بیشتری است. بدین منظور، این بخش ویژه با بررسی ده مقاله پژوهشی اصلی، دانش تلفیقی و مسیر تحقیقاتی را در حوزه ارتباطات سلامت روایی بدست می دهد. مطالعات ارائه شده در اینجا، به تجربیاتی می پردازند که واسطه تاثیرات روایت ها بر پیامدهای سلامت بوده اند. این مطالعات همچنین نقش عوامل تعدیل کننده ای مانند پس زمینه فرهنگی، شکل، محتوا و ویژگی های بافت محور را بررسی می کنند. تمام مطالعات ارائه شده در اینجا کارکردهای مهمی در نظریه «پردازش روایی و تاثیرات» دارند و ابزاری تاثیرگذار برای طراحی پیام های موثر ارتباطات سلامت به شمار می روند.

    کلیدواژگان: ارتباطات سلات، روایت، ارتباطات سلامت روایی، انتقال روایی
|
  • Sina Peighambari, Ramazan Hasanzadeh *, Gholamreza Khoshfar Pages 11-28
    Objective

    Loneliness is a perceived failure and weakness in interpersonal relationships, leading to dissatisfaction with social relationships. Gender plays a decisive role in the level of loneliness and addiction to the Internet and has been used in media-related studies. Therefore, the main purpose of this article is to explain the relationship between feelings of loneliness and levels of Internet addiction with emphasis on the role of gender.

    Method

    This is a cross-sectional study using descriptive survey method.The statistical population of the study consisted of 16532 students of universities in central Golestan province. In order to determine the sample size, 385 people were selected based on Krejcie and Morgan table. Appropriate stratified random sampling was used to select the samples.

    Results

    Research findings indicate that Internet addiction is more prevalent among female students than male students, while male students are more likely to be addicted than female students. 

    Conclusion

    Also controlling for gender variables showed that there was a negative and significant relationship between loneliness and internet addiction among both male a

    Keywords: Loneliness, Internet addiction, Gender, Students
  • Kamran Moradi * Pages 29-50

    How to study nationalism as a discourse? What is the first step in the conceptualization of nationalism? These two questions form the central issue of this paper. In response to these questions, the leading writing attempts to emphasize the national identity as a central pillar in the discourse in understanding the discourse of nationalism. Indeed, it is an attempt by the paper to provide a conceptual, ontological, philosophical and theoretical conception of national identity - and hence the concept of fluid identity-the first step in understanding the discourse of nationalism. It seeks to show how to strike a grasp of the whole thrust of the discourse of nationalism can be viewed with a careful look, and by examining the components of this discourse - that the national identity as well as the nation are the most pivot of these components - one can understand Deeper, more precise and more plausible than nationalism. From this central focus of the paper, it focuses on the issue of identity and national identity and tries to examine the theoretical and analytical concepts by examining the approaches and theoretical tools that define national identity. Consequently, by defining the notion of identity and national identity through the use of symbolic action approaches and cultural, discourse and psychoanalytic approaches in the work of theorists such as Freud, Lacan, Zizek, Laclau and Mouffe, and analytical and problem-based reading of these views, pursue their goal.

    Keywords: nationalism, Identity, National Identity, nation, nationality
  • Zohreh Alikhani * Pages 51-77

    e idea that the basis of social totality can be analyzed in the image as the seemingly trivial matter of the partial totality, this study examines the status of religion in contemporary Iran in the context of cinema. The main focus and approach in this article is on the critical views of the Frankfurt School on culture and cinema. To this end, one of the most beloved religious films of recent years has been analyzed with a view to the Frankfurt School's views on culture and the media, as well as to the critical approach of "critical discourse analysis" in language. Therefore, after an analytical overview of Adorno and Benjamin's views on the culture and cinema industry and considering that in the Critical Discourse of Critical Discourse Analysis, discourse analysis alone is not capable of analyzing wider social practice and requires social theory, Video analysis is used. Describing, interpreting, and explaining the text of the Sabr-Mehr film, the three levels of textual and discursive practice and social practice have been used by Falklaf. One of the major results of the research is the dominance of commodity logic in religious films in particular, and the perception of religion in general, in the cultural industries

    Keywords: Culture Industry, Film, critical discourse analysis, Religious Film, Sadr Mehr
  • Mohammad Atabak *, Farid Azizy Pages 79-102

    The television as an instrument of representation plays an important role in promoting and reproducing of the doctrines prevailing discourse. The TV Images are not attractive and entertaining objects or transporter of information and awareness, but also have cultural significations and values. The present study by studying the television series of Paytakht 5 is following the deconstruction of represented behavioral patterns and values. In general, this study seeks to show how cultural values and behavioral patterns have been represented in this television series and how was their representation mechanism. This research uses a qualitative approach and semiotic method to decode the cultural themes and significations. The findings show that this TV series has constructed cultural values and significations in the form of patriarchal capitalism ideology to mediate a set of symbols, actions, situations, dialogues, and behavioral patterns. This ideology, by representing multiple social brigades and constructing some duality such as woman/man, worker/employer, labor/employer, legislation/unlegislation, tact/incompetence, tamed women/rebellious tried to represent itself as innocent being and makes its relations natural.

    Keywords: TV Narration, Cultural Values, Significations, Representation, Ideology, Semiology
  • Mostafa Koochakzaei *, Majidreza Feizian, Mohammad Hosein Shahabady Pages 103-121

    In a world where the media have surrounded us, celebrities play an important role in teenagers’s and youths’ life that is mostly unfavorable and annoying. Celebrities are created in societies where identity has become a wandering concept for adolescents and young people, and has led to the selection of celebrities as a symbol and role model. The aim of this research is to examine the status of celebrities as a product of the media and the role model of youth and adolescents. The method of this paper is descriptive, which is obtained using library method and content analysis. Finally, the researchers concluded that today the media needs to introduce real role models that will have permanent effects for the upbringing of new generation. In order t

    Keywords: Media, Celebrity, Teenager, Identity, role modeling
  • Hosein Bagheri *, Arash Heydari, Mahshid Maraghi Pages 123-140

    This research aims to recognize how the 12th presidential election of Iran was reflected in two newspapers of Keyhan and Shargh. The research focuses on the last two weeks of Iran 12th presidential election campaign from 5th to 19th May 2017. The research units are reviewed based on the Agenda-Setting Theory and through applying the analysis methodology. Rohani and Raeisi were the two main rivals in the election campaign. Shargh and Keyhan newspapers supported Rohani and Raeisi respectively The targeted sampling was applied on successive days and resulted in 614 election articles. The research findings show that the major approach of both newspapers are publishing the “news”; then the articles have been provided in the format of “report” by Keyhan Newspaper and “note” by Shargh Newspaper; therefore, it can be said that Shargh is closer to deep analysis nature of the newspaper articles in comparison with Keyhan. Both newspapers have directly supported their nominees. Shargh and Keyhan newspapers have respectively made their most criticisms of

    Keywords: Rohani, Raeisi, 12th presidential election
  • Sirwan Abdi Pages 141-149

    Narrative health communication is a form of persuasive communication in which a health message is presented in the form of a real or unrealistic story. This form of presentation is in contrast to the mere statistics provided to promote health-based behaviors. In recent years, many meta-analyzes have been conducted on the impact of narrative health communication; however, a more thorough understanding of the mechanism by which health narratives are influenced requires further research. To this end, this special section examines the ten main research articles, integrates knowledge and research direction into the field of narrative health communication. The studies presented here address experiences that mediate the effects of narratives on health outcomes. These studies also examine the role of moderating factors such as cultural background, shape, content, and context-based features. All of the studies presented here have important implications for "validity and impact processing" theory and are effective tools for designing effective health communication messages.

    Keywords: Narrative communication, narrative, narrative health communication, narrative transmission