فهرست مطالب

کاشان شناسی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1397)

مجله کاشان شناسی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمود سادات بیدگلی* صفحات 3-30

    هدف این پژوهش بررسی مطالب تاریخ کاشان مندرج در کتاب کلمات انجمن و سنجش آن با اسناد و مدارک آرشیوی در جهت تایید یا تکذیب این مطالب است. در این پژوهش، از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده و اطلاعات مقاله از کتاب کلمات انجمن و اسناد و مدارک آرشیوی استخراج شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که روایت عبدالرسول از وضعیت سیاسی اجتماعی و اقتصادی کاشان در دوره قاجار به امر واقع در گذشته نزدیکی فراوانی دارد و این نکته را اسناد و مدارک آرشیوی تایید می کند. انطباق مطالب مطرح شده وی در باب تاریخ کاشان در کلمات انجمن با اسناد و مدارک آرشیوی باعث اعتماد به گزارش های وی می شود. جامع نگری، نگاه به زندگی فرودستان و حتی عادات روزانه آنان مانند قلیان کشی، تریاک کشی، تقلب و عدم رعایت آداب معاشرت و... و همچنین نگاه دوسویه وی در این صحت سنجی مشخص می شود.

    کلیدواژگان: کاشان، دوره قاجار، وضعیت سیاسی، وضعیت اجتماعی، وضعیت اقتصادی، ملاعبدالرسول مدنی، کلمات انجمن
  • پریچهر شفیعی، حمیدرضا جیحانی* صفحات 31-48

    امروزه محدوده شهری محتشم کاشان وضعیت مطلوبی ندارد و جایگاه آن در شهر بسیار تضعیف شده است. بیشتر ساکنان بومی این محدوده تاریخی خانه های خود را ترک کرده و قشر ضعیف جامعه شهری جایگزین آن ها شده اند. علاوه بر این، بناهای تاریخی تخریب و یا دچار فرسودگی کالبدی شده و کسب وکار در بازارچه های این محدوده از رونق افتاده است. به نظر می رسد که ریشه بخش قابل توجهی از این مشکلات، به دگرگونی در ساختار فضایی شهر بازمی گردد که خود حاصل توسعه های شهری معاصر و تغییر جایگاه این محدوده تاریخی در شهر امروز است. این پژوهش در پی بررسی تاثیر این دگرگونی ها بر محدوده محتشم و به ویژه یکی از مهم ترین گذرهای آن، در حدفاصل زیارتگاه میرنشانه تا آرامگاه محتشم است. این مطالعه به کمک شیوه اسپیس سینتکس به تحلیل توپولوژیک شهر کاشان در سه مقطع زمانی متفاوت می پردازد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهند که تغییرات رخ داده در اثر توسعه شهر و احداث خیابان های جدید، از ساختار فضایی شهر پیروی نکرده اند؛ به طوری که با وجود افزایش در میانگین میزان اتصال و انسجام کل شهر در 100 سال گذشته و همچنین کاهش متغیر عمق، این تغییر شاخص ها تنها مربوط به محدوده پیرامون همان خیابان های تازه احداث هستند. بررسی محدوده تاریخی محتشم نشان می دهد که نه تنها میزان اتصال و انسجام آن محدوده در شهر افزایش نیافته، بلکه با کاهش نیز همراه بوده است. هرچه به بخش های مرکزی این محدوده نزدیک تر می شویم، این کاهش افزایش می یابد. چنین تغییرایی سبب بر هم زدن ساختار منسجم و همگن محدوده تاریخی محتشم، انزوای آن و تخریب تدریجی بناها شده و مهم تر از همه، کاهش جایگاه اجتماعی محدوده را نیز در پی داشته است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، کاشان، محدوده محتشم، اسپیس سینتکس
  • محمد مشهدی نوش آبادی* صفحات 49-74

    آیین سالانه نخل برداری در زیارتگاه کوه سفید روستای وش که توسط اهالی و به همراهی ابوزیدآبادی ها انجام می شود، متضمن عناصر آیینی و اسطوره های سرشار است. محور اسطوره ای آیین، غیبت تعدادی از اولیا در دو زیارتگاه اولیاءالله و کعبه کوچک کوه سفید است. باورهای مردم در این زمینه، شباهت اساسی با درون مایه ای مشترک اسطوره غیبت دختر در فلات ایران دارد که با رویا، قداست آب و جایگاه قدسی چشمه ای در پیوند است. این باور همچنین محور آداب زیارتگاهی کوه سفید را تشکیل می دهد؛ ازاین رو تابوت واره نخل را هر سال در 28 صفر از آبادی حرکت داده و در دو محل زیارتگاهی کوه سفید می گردانند. این آیین متضمن باورهایی بس قدیمی است و ریشه در باورهای ایرانی دارد. ترکیب متفاوت برگزارکنندگان هم شگفت است، حضور اهالی ابوزیدآباد که از دشت به نسبت دوردستی برای برپایی مراسم می آیند نیز می تواند یادآور دوران کوچ نشینی آنان بین ییلاق کوهستان کرکس و قشلاق دشت کویری ابوزیدآباد باشد. مجموعه باورها و آیین های زیارتگاه های کوه سفید وش با آیین ایرانی قربانی گاو و باران خواهی در سی وششمین روز بهار اسفنجان در آذربایجان شرقی شباهت زیادی دارد که نشان دهنده بن مایه های ایرانی آن است.

    کلیدواژگان: نخل برداری، بیست وهشتم صفر، آبادی وش، زیارتگاه های کوه سفید، اسطوره غیبت دختر، قربانی گاو اسفنجان
  • امیر حسین مدنی* صفحات 75-90

    یکی از بزرگان و عارفان گمنام سده هفتم و سال های نخستین سده هشتم هجری، زین الدین عبدالسلام کامویی (م 696ق) بوده که به القاب و صفاتی چون «زین دین و شیخ عراق و شاه کامو» شهرت داشته است. وی در چهل سالگی در اثر ریاضت و مجاهدت و خلوت و عزلت، تحولی روحی می یابد و از آن پس به کسب علوم و معارف و سیر در آفاق می پردازد. کامویی در طریقت، مرید و پیرو شیخ شهاب الدین عمر سهروردی، صاحب عوارف المعارف، بوده و از وی اجازه ارشاد و راهبری داشته و گویا سهروردی نیز به وی لطف و محبتی ویژه داشته است. این شاگردی و مریدی سبب شده که اندیشه ها و منظومه عرفانی عبدالسلام در کلیت و در یک نگاه شامل، همان منظومه معتدل و شریعت مدارانه شیخ سهروردی را آینگی کند و از هرآنچه نشانه ای از عرفان نظری ابن عربی و اتباع او دارد، بپرهیزد و چه بسا مخالف باشد. نگارنده در این مقاله کوشیده است برای نخستین بار، علی رغم کمبود منابع و مآخذ مستند، خطوطی از زندگی، احوال و اندیشه های عرفانی عبدالسلام را ترسیم و منظومه عرفانی وی را مرکب از بن مایه ها و مضامینی چون «اهمیت صبر و تانی در سلوک، رجا و امیدواری به لطف خداوند، غریب و رهگذر بودن عارف در دنیا و تمایز طاعت و عبادت» معرفی کند.

    کلیدواژگان: عبدالسلام کامویی، شهاب الدین سهروردی، سوانح زندگی، اندیشه های عرفانی
  • رضا روحانی، سعیده بیرجندی* صفحات 91-104

    کتاب مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه از مشهورترین کتاب های عزالدین محمود کاشانی، عارف نامی قرن هشتم هجری است. نویسنده در این کتاب از شرح اعتقادات دینی آغاز کرده تا به علوم و اصطلاحات صوفیه و آداب و رسومشان رسیده است. استناد به شعر فارسی و عربی، آیات و احادیث و اصطلاحات عربی و محسنات و صنایع بدیعی از ویژگی های سبکی این کتاب است که به ادیب و شاعر بودن این عارف نیز، اشاره دارد. نویسنده در آغاز هر مطلب، پس از بیان مقدمه ای کوتاه، به شرح و توضیح مفصل آن مطلب پرداخته و برای توضیح بیشتر به آیات و احادیث نیز استناد کرده است. یکی از نکات مثبت و درخور توجه در نقد این کتاب، دقت نویسنده در حفظ ارتباط مطالب مندرج در کتاب با موضوع اصلی است و کمتر گریز از موضوع دیده می شود. با توجه به اهمیت کتاب از لحاظ ادبی، جامعه شناسی، تاریخی و عرفانی، مقاله حاضر با روش کیفی به نقد روشی کتاب پرداخته است. نقد روشی امکان بررسی روش نویسنده و نقد و تحلیل دقیق تر متن را به دست می دهد.

    کلیدواژگان: عزالدین محمود کاشانی، مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه، نقد روشی، ادبیات عرفانی
  • محمدرضا مهدیزاده* صفحات 105-124

    به نظر می رسد با اطلاعات و متون و آثار به جامانده تاکنون بتوانیم قرن 7 و 8 کاشان را به لحاظ فکری و نظری و فرهنگی یکی از قرون درخشان و مکتب ساز بدانیم. با این فرض و بدین منظور در این نوشته، هسته فکری این مکتب حکمی عرفانی را حول چهار اندیشمند و فرهیخته ای بررسی می کنیم که از خود آثار مادی و غیرمادی را در خلال قرون و روابط استادشاگردی برجا گذاشته اند. به علاوه زمینه های اجتماعی فرهنگی موثر در شکل گیری و بازشناسی این مکتب را هم به لحاظ اثر پیشینیان و هم تلاش پسینیان می کاوییم و دلالت های امروزینش را برمی شمریم.

    کلیدواژگان: عبدالصمد نطنزی، عزالدین محمود کاشانی، عبدالرزاق کاشانی، افضل الدین کاشانی، کاشان قرن 7 و 8، مکتب حکمی عرفانی، جامه شناسی اندیشه
|
  • Pages 3-30

    This research aims to do a content review on the materials printed and published in “Kalamat-e Anjoman” about the history of Kashan. This study also assesses these materials using archival documents in order to confirm or refute the contents. This research used a descriptive/analytical method and the data were obtained from “Kalamat-e Anjoman” and archival documents. Findings show that Abdolrasol Madani’s, the book’s author, narrative of the social, economic, and political situation of Kashan during the Qajar era is close to the facts in the past; this is confirmed and corroborated by archival documents, hence his credible reports. This fact-checking study determines Abdolrasol Madani’s adopting a comprehensive view, paying heed to the lives of the underprivileged, even their daily habits such as smoking huka and opium, improper decorum, etc.

    Keywords: Kashan, Qajar dynasty, Political situation, Social situation, Economic situation, Kalamat-e Anjoman, Abdolrasol Madani
  • Pages 31-48

    Today, Mohtasham urban area in Kashan does not benefit from a suitable condition and has lost its importance over the last decades. The vast majority of the local inhabitants of this historical area have left their homes and have been replaced by weak and underprivileged dwellers of the urban community. Moreover, historical buildings have been demolished or worn out structurally, and local markets fail to conduct profitable business anymore. The root cause of these problems seems to be the alterations made to the urban spatial structure, which is a corollary of contemporary urban development and also the status change of this historical urban area in today’s city. This research studies the effect of these alterations on Mohtasham urban area, and in particular, one of its most important passages- between the shrine of Mirneshaneh to the Mohtasham tomb. Using the Space Syntax method, this study performed topological analyses of Kashan in three different periods. Findings indicate that the developmental changes and the construction of new streets have not followed the spatial patterns and structure of the city so that despite an increase in the average measure of connectivity and the global integration of Kashan over the past 100 years as well as a decrease in the measure of depth in this city, the very newly-constructed streets have solely undergone these changes. The study of Mohtasham historical area shows that not only the measure of connection for historical passages of the mentioned area and its integration has not increased, it has also declined; and the closer we get to the central parts of this area, the decrease would be sharper. Also, the results of the study indicate that the central part of this area is located at a great depth. Such a change has disturbed the integrated and homogeneous structure of the urban area of Mohtasham, hence its isolation and the gradual destruction of the buildings. Most importantly, it has led to a decrement in the social status of the related neighborhoods.

    Keywords: Spatial structure, Kashan, Mohtasham historical area, Space Syntax
  • Pages 49-74

    The annual ritual of Nakhl Bardari in the Mount Sefid’s Shrines in the village of Wash involves rich mythical elements. The mythical axis of the ritual is the absence of a number of religious saints in the shrines of olia-allah and Ka’beh Koochak of Mount Sefid, which has a fundamental resemblance to the theme of the “Myth of Daughter’s Absence” in the Iranian plateau. The myth associated with the dream, the absence of the pursuit of goodness, and the sacred status of the source or spring. The abovementioned belief also forms the centerpiece of the Mount Sefid’s Shrines so that the Nakhl as a casket is moved from the village to the shrines annually on Safar 28th (AH). This rite implies ancient beliefs and is rooted in Iranian faiths. The different mix of organizers is also interesting, with the presence of Abuzeydabad residents coming from far off the plains to commemorate their migration between the Karkas Mountain’s countryside and the desert of Abuzeydabad. The set of beliefs and rituals of Mount Sefid and its shrines is very similar to the Iranian ritual of cattle sacrifice or rainmaking on the 36th day of the spring in Esfanjan, East Azerbaijan.

    Keywords: Nakhl-Bardari, Safar 28th (AH), Village of Wash, Mount Sefid’s Shrines, Myth of Daughter’s Absence, Ritual of cattle sacrifice in Esfanjan
  • Pages 75-90

    Zein al-Din Abdul Salam Kamo’ee (696 AH) was one of the unknown mystics of the late seventh and the early eighth centuries. He was famed for attributes and appellations such as “Zein al-Din” (i.e. the ornament of the religion), “Sheikh of Iraq”, and “the King of Kamoo”. At forty years of age, Abdul Salam experiences some spiritual changes due to austerity and seclusion and since then he seeks for sciences, mysticism, and cosmology. In Tariqa (a school or order of Sufism), Kamooee was a disciple of Shaykh Shahab al-Din Umar Suhrawardi- the author of Awarif ul-Maarif (book)- and could give guidance to others with his permission; it seems that Suhrawardi also devoted special attention to him. This discipleship made Abdul Salam engender thoughts and mystical poetry mirroring those of Suhrawardi’s- averting his eyes from anything relevant or close to the theoretical mysticism of Ibn Arabi and his followers, and even at times to oppose them. Notwithstanding the paucity of sources and references, the writer of this paper has tried, for the first time, to introduce Abdul Salam’s life and mystical thoughts as well as his poetry collection, accentuating elements and concepts such as ‘the significance of patience and tranquility in conduct’, ‘hope and trust in God’s grace’, ‘mystic’s life of seclusion and ephemerality of the mundane life’, and ‘the distinction between obedience and worship’.

    Keywords: Abdul Salam Kamoee, Shahab al-Din Umar Suhrawardi, Vicissitudes of life, Mystical thoughts
  • Pages 91-104

    “Misbah ul-Hidaya and Miftah ul-Kifaya” is one of the most famous works of Izzuddin Mahmood Bin Ali Kashani, the sixth century (AH) mystic. The author of this book first describes the religious beliefs and then elaborates on mystical customs and Sufism. References to Persian and Arabic poetry, and using verses of the Quran, Hadiths, and employing rhetorical figures are among the stylistic features of this book which attest to the flair of the author. Each text begins with a short introduction and then proceeds to a detailed description while making references to Hadiths and verses of the Quran. One of the positive points of this book is the cohesive approach the author adopts to maintain the relevance of the materials contained in the book with the main subject. Regarding the literary, sociological, historical, and mystical importance of this book, the present article has used a qualitative method to do methodological criticism on this book. Methodological criticism provides the researcher with studying the author’s method along with doing a more precise content analysis.

    Keywords: Izzuddin Mahmood Bin Ali Kashani, Misbah ul-Hidaya, Miftah ul-Kifaya, Methodological criticism, Mystical literature
  • Pages 105-124

    Evaluating the evidence, texts, and works obtained from the 7th and 8th centuries (lunar calendar) on Kashan in terms of its intellectual, thought, and cultural aspects, we can consider these centuries among brilliant school-making ages. This paper studies the root foundation and existence of a philosophical-mystical school in Kashan in these two centuries while focusing on the works of four scholars. In addition, this study examines the socio-cultural contexts influencing the formation and recognition of this school both in terms of those of old and those of later times, while noting its present implications.

    Keywords: Abdussamad Natanzi, Ezz-al-Din Mahmud Kashani, Abdorrazagh Kashani, Afzal ad-Din Kashani, 7-8 centuries (lunar calendar), Philosophical-mystical school, Sociology of thought