فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 83 (بهار 1398)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 83 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم علی کرمی*، امیر ملکی، حمید عبداللهیان، مهدی رضایی صفحات 7-30
    افزایش امید به زندگی و تغییرات ساختی-کارکردی در حوزه ی خانواده همگام با دگرگونی در ارزش های اجتماعی به شکل گیری قشر جدیدی از زنان سالمند تنها منجرشده است. پیچیدگی و چندبعدی بودن مسئله ی سالمندی به روشن سازی بیشتر با بهره گیری از مطالعات کیفی نیازمند است. این تحقیق، با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری اسمیت، فلاور و لارکین، فهم و تفسیر زنان سالمند تنها از تجربه ی زیسته ی خود را مطالعه کرده است. جامعه ی آماری 10 نفر از زنان سالمند تنهای بیش از 60 سال با توانایی های جسمی و روحی لازم از شهر بوکان در استان آذربایجان غربی است. داده ها با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختاریافته به دست آمد. از مجموع 64 مقوله ی استخراج شده‏ی اولیه، چهار خرده مقوله با عناوین کناره گیری از دیگران، گزینش مصلحت آمیز تنهایی، گزینش مصلحتی تجرد و لذت تنهایی به دست آمد که مقوله ی اصلی تنهایی مصلحت آمیز از آن انتزاع شده است. مقوله ی اصلی دوم با عنوان حفظ/ بازآفرینی روابط اجتماعی، از انتزاع سه خرده مقوله با عناوین دل خوشی به روابط موجود، دلگرمی به حمایت های همسایگی و داشتن روزنه های امیدبخش/ چشم انتظاری به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تجربه ی تنهایی برای بسیاری از زنان مشارکت کننده ناراحت کننده است، ولی آنان برای جلوگیری از بروز اختلافات خانوادگی، حفظ عزت نفس خویش، سربارنبودن دیگران، تمایل نداشتن به زندگی در کنار دیگران و ازدواج مجدد زندگی تنهایی را برمی گزینند. این تحقیق پیشنهاد می کند که سیاست های سالمندی در کشور برای ماندن سالمندان در منزل شخصی هماهنگ شود.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، سالمندی، زنان، تنهایی، بوکان
  • محسن شاکری نژاد* صفحات 31-52
    عفاف و حجاب زنان یکی از بارزترین نشانه های حیات و سلامت جامعه اسلامی و یکی از مهم ترین وجوه تمایز آشکار میان جوامع اسلامی و دیگر جوامع است. بدیهی است عفاف و حجاب پیش از آنکه یک مسئله فقهی و شرعی باشد، یک فرهنگ است که گسترش آن نیازمند برنامه ریزی طولانی مدت می باشد. اگرچه این وظیفه برعهده تک تک نهادهای فرهنگی و اجتماعی بوده، ولی جایگاه رسانه ارزش و اهمیت بیشتری دارد. چرا که مطابق نظریات یادگیری مشاهده ای و جامعه پذیری، شخصیت ها و ستاره های فیلم ها و سریال ها، در شکل دهی نگرش و رفتار مخاطبان موثر هستند و با ارائه الگوهای مناسب درخصوص ترویج عفاف و حجاب می توانند به عنوان یکی از عوامل اصلی ترویج این فرهنگ ایفای نقش کنند. بنابراین در این پژوهش با توجه به جذابیت تحصیلات دانشگاهی برای افراد، به ویژه دختران جوان، پس از استخراج شاخص های عفاف و حجاب از احکام اسلامی، بخشی از این شاخص ها را با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی، در شخصیت های زن تحصیلکرده 40 سریال از پربیننده ترین سریال های ایرانی تلویزیون بررسی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در سال های پس از انقلاب اسلامی تصویر مطلوبی از وضعیت عفاف و حجاب در شخصیت های زن تحصیلکرده ارائه نشده است و عمده زنان تحصیلکرده سریال های تلویزیونی، در پوشش و رفتار، از شاخص های مورد تاکید دین مبین اسلام فاصله دارند و نکته قابل تامل این است که شاخص های عفاف و حجاب در افراد با تحصیلات دانشگاهی به گونه ای معنا دار ضعیف تر از افراد بدون تحصیلات دانشگاهی به نمایش درآمده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، عفاف، حجاب، تحصیلات دانشگاهی، سریال های تلویزیونی، صداوسیما
  • رقیه هاتفی مستقیم، فهیمه باب الحوائجی*، ملوک سادات حسینی بهشتی، نجلا حریری صفحات 53-80

    پژوهش حاضر با هدف کشف نقشه ی مفهومی خانواده برمبنای پشتوانه ی انتشاراتی مطالعات زنان در ایران طی سال های 1374 تا 1397 با روش کمی و کیفی انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش در بخش کمی شامل 792 کتاب و 1142 مقاله و در بخش کیفی 11 نفر از متخصصین حوزه مرتبط با موضوع پژوهش است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مفهوم خانواده با بیشترین اولویت موضوعی با 61/33 درصد از مجموع مفاهیم عینی و ضمنی، مفهوم هسته در موضوع مطالعات زنان را تشکیل می دهد. مفاهیم به دست آمده از روش دلفی شامل دو دسته بندی موضوعی تحکیم خانواده و آسیب شناسی خانواده، با داشتن بالاترین میزان پژوهش در منابع اطلاعاتی زنان، برای دستیابی به نقشه ی مفهومی برگزیده شدند. در دسته بندی تحکیم خانواده، مقوله ی اخلاق، روحیه ی حمایت و اشتغال و در دسته بندی آسیب شناسی خانواده، مقوله ی اخلاق ناپسند، تعارضات و رسانه ها پربحث ترین مقولات شناخته شدند.

    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، خانواده، منابع اطلاعاتی مطالعات زنان، نقشه ی مفهومی
  • سیده اشرف موسوی لقمان، علیرضا معینی*، عطاء الله رفیعی آتانی صفحات 81-104
    یکی از موضوعات اصلی تحقیق در علوم اجتماعی که به تحلیل های اقتصادی وارد شده، نهاد خانواده است. در سال های اخیر، سیاست گذاران به مسئله ی سیاست گذاری خانواده، با پشتوانه ی عقلانیت حمایتگر بازار و به دلیل درک اهمیت خانواده در تحرک موتور اقتصاد، به طور ویژه توجه کرده اند. البته در دیدگاه اسلامی، ازآنجایی که دولت ماهیت تربیتی دارد، به جای تاکید بر برنامه های توسعه، برنامه هایی برای تکامل خانواده و جامعه تدوین می کند. این مقاله این مسئله را بررسی می کند که آیا سیاست های اقتصاد خانواده در ایران در خدمت استحکام و پایداری خانواده بوده است یا خیر؟ در این راستا با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، محتوای این سیاست ها بررسی شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد، بسیاری از جنبه های اقتصاد خانواده در سیاست ها مغفول مانده و به برخی دیگر توجه کافی مبذول نشده است. ازطرفی، اصول و ماهیت اسلامی خانواده و حفظ استحکام و پایداری آن برای سیاست گذار مهم بوده و در سیاست ها به آن اشاره شده است و گاه نیز بدون توجه به این اصول، ناخواسته سیاست هایی را تدوین کرده که می توان آن را دنباله روی از الگوهای توسعه دانست. درواقع به نظر می رسد، سیاست گذاران پشتیبانی نظری منسجمی در تدوین سیاست های اقتصاد خانواده در ایران ندارند.
    کلیدواژگان: اقتصاد خانواده، سیاست گذاری خانواده، تحلیل مضمون، خانواده ی اسلامی، دولت اسلامی
  • بهاره عباسی، منصور حقیقتیان*، احمد موذنی صفحات 105-122
    این پژوهش با استفاده از روش نظریه ی زمینه ای، تحلیل استقرایی و تحلیل کیفی داده ها، نظام معنایی زنان تهرانی به هویت های متمایز ظاهری برآمده از جراحی های زیبایی را با استناد به داده های واقعی مطالعه کرده است. در این پژوهش برای دسترسی به بیشترین تنوع ممکن در نمونه ها، با نمونه گیری هدفمند با 15 زن جوان تهرانی که جراحی زیبایی کرده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق انجام شد. داده ها با استفاده از مدل پارادایمی اشتروس و کوربین مقوله بندی و مدل پارادایمی آن ترسیم شد. برای سنجش اعتبار و روایی پژوهش گروه های متمرکز از 7 نفر از مشارکت کنندگان تشکیل و از آنها خواسته شد تا یافته های کلی به دست آمده را ارزیابی کنند و در مورد آنان نظر دهند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، مهم ترین شرایط علی انجام عمل جراحی زیبایی در بین زنان مشارکت کننده حقارت عضوی، الگوپذیری ظاهری، اختلال در زیبایی خواهی، اغواگری جنسی، ایده ی خلق بدن و وابستگی به مد است. عوامل مداخله گر شامل پیشنهاد پزشک، تقابل سنت و مدرنیته و هژمونی وانمودگی می شوند. زنان راهبردهای انتخاب آگاهانه، انقیاد بدن، چیدمان بدن را به کار می گیرند که پیامدهایی نظیر تولید انبوه، بدن نمایشی و کالایی شدن بدن را به همراه دارد. درنهایت، مقوله ی هسته در این پژوهش بدن ساختارزدایی شده است که بیانگر تفکراتی است که بر زیبایی و دلخواه و مطابق با ارزش ها و آرمان های زیبایی شناختی بودن بدن در جامعه، علاوه بر کارکرد سلامتی و ادامه ی حیات آن تاکید دارد.
    کلیدواژگان: هویت ظاهری، بدن ساختارزدایی شده، انقیاد بدن، هژمونی وانمودگی، نظریه ی زمینه ای
  • مجتبی روشن پور، رضاعلی محسنی*، حسین آقاجانی مرساء صفحات 123-146
    این تحقیق با هدف شناسایی ابعاد سازنده ی طرد اجتماعی زندانیان زن و با روش پیمایشی انجام شد. جامعه ی آماری تمام زنان زندانی در بند زنان زندان های استان لرستان به تعداد 100 نفر بودند که از آنها، تعداد 81 نفر براساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ی محقق ساخته استفاده شد. داده های گردآوری شده، با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه ی اصلی، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که طرد عینی و طرد ذهنی دو بعد سازنده ی طرد اجتماعی زندانیان زن در استان لرستان است. ضعف پایگاه اجتماعی-اقتصادی، بی اعتمادی و رهاشدگی، نپذیرفتن فرد از طرف خانواده و دوستان، بدنامی اجتماعی و تنهایی فرد پس از آزادی، ضعف اعتقادات دینی و اخلاقی فرد و خانواده و لغزش بنیان های خانوادگی از مولفه های طرد عینی اند و  ناامیدی از آینده ی پیش رو، زیست جهان شکننده و احساس نبود پذیرش از طرف خانواده و دوستان از مولفه های طرد ذهنی اند. نتایج حاکی است که نحوه ی برخورد فردی و اجتماعی با زندانیان، پس از بازگشت به اجتماع، نقش اساسی در پیشگیری از جرم و ورود مجدد آنان به زندان دارد.
    کلیدواژگان: زنان زندانی، زندان، طرد اجتماعی، استان لرستان
  • سیده عالیه آذرطوس*، محمود حکمت نیا صفحات 147-167
    هدف این پژوهش واکاوی زمینه ها و پیامدهای حقوقی- اجتماعی اخذ شرط وکالت در طلاق برای زنان است. این پژوهش با روش کیفی و تحلیل تماتیک از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با کارشناسان مرتبط انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد عوامل درخواست اخذ شرط وکالت زنان در طلاق از منظر پاسخ گویان مواردی نظیر دشواری پروسه ی دادرسی، ناکامی های حقوقی، فردگرایی متورم، شکل گیری منیت در زندگی، قدرت طلبی، گسترش بی اعتمادی، ضرورت های اجتماعی، رهیافت متظاهرانه، ناامنی روانی-اجتماعی و آینده نگری در زندگی است. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد، کاهش هزینه های طلاق، بازدارندگی از ظلم، زمینه سازی برابری، اعتمادسازی و امنیت آفرینی از پیامدهای مثبت و منیت و خودخواهی، کاهش اطاعت پذیری زنان، کاهش آستانه ی تحمل زنان در زندگی، کشاکش منفعت طلبانه، تصویر ذهنی منفی و زمینه ساز آینده ی نامطلوب از پیامدهای منفی اخذ شرط وکالت زنان در طلاق است.
    کلیدواژگان: طلاق، وکالت در طلاق، شرط اخذ طلاق، پیامدهای شرط طلاق، تحلیل تماتیک
|
  • Karim Alikarami *, Amir Maleki, Hamid Abdollahyan, Mehdi Rezaei Pages 7-30
    Life expectancy increase and structure-functional changes within the domain of family along with changes in social values have led to the formation of a new stratum of single aged women. The complexity and multidimensionality of the problem of aging need to be further elucidated by qualitative studies. This study, with the interpretive phenomenological approach of Smith, Flowers, and Larkin, has studied the understanding and interpretation of aged women, loneliness based on their lived experiences. The population of the study consisted of 10 elderly women over 60 years old with physical and mental abilities from Bukan, West Azerbaijan Province. Data were obtained using semi-structured interviews. Out of the total 64 extracted primary categories, four subcategories with the themes of withdrawal from others, expedient choice of loneliness, expedient choice of solitude and enjoyment of loneliness were derived which the expedient solitude theme was abstracted. The second main theme, the maintenance / recreation of social relationships, was derived from the abstraction of three subcategories with pleasantries to existing relationships, encouragement of neighborhood support, and having the openings of promising/expectation. The results of the study show that although the experience of loneliness is frustrating for many participating women, they choose living alone to avoid family dissension, to maintain their self-esteem, not to be overhead, not to wish to live with others and remarry. This study suggests that the country's aging policies be coordinated to keep the elderly at home.
    Keywords: Phenomenology, aging, Women, Loneliness, Boukan
  • Mohsen Shakerinejad * Pages 31-52
    Women’s Chastity and Veil  Is  One of the most significant signs of the health of the Islamic society and one of the most important aspects of the distinction between these Islamic societies and other societies. Obviously, chastity and Veil is a culture whose expansion requires long-term planning. Although the responsibility of all social and cultural institutions, but in this case the media is more important. The studies show that characters and stars of films and serials are effective in shaping the attitudes and behavior of audiences and can serve as one of the main sources of Chastity and Veil’s socialization. Accordingly, in order to investigate the performance of IRIB in this Case, in view of the attractiveness of university education for individuals, Chastity and Veil Indices were analyzed in educated women of 40 most viewed TV series of IRIB. Research findings show that desired image of chastity and Veil is not presented in educated Women characters on Iranian TV series, in the years after the Islamic Revolution. And the majority of educated women of TV series, in terms of coverage and behavior, are different from chastity and Veil Indicators emphasized by Islam. Interestingly, the indicators of chastity and veil in people with university education are significantly weaker than those without academic education.
    Keywords: Representation, Chastity, veil, Academic Studies, Television Series, IRIB
  • Roghieh Hatefi Mostaghim, Fahimeh Babalhavaeji*, Molukosadat Hoseini Beheshti, najla hariri Pages 53-80

    This study aims to design a map for Family concept based on Literary warrant on Women Study in Iran (book and article) those were published in the field of Women Studies in Iran with the tendency of Social Sciences, during the years 1995 (Approval of Women Studies in Iran)-2018. The study has used both qualitative and quantitative methods to meet its practical goal by reviewing the subjects of 792 books and 1142 articles. Results show that the word Family in total of both Implicit and Objective concepts with 3124 (33.61%) frequency is in the highest priority and it is recognized as Core Concept in women's studies in Iran. The concepts, categories and sub-categories of Family were examined and extracted from text and then modified by the Delphi method. Most of the concepts are focused on two subject areas include: (1) Family Consolidation, (2) Family Pathology. In the category of Family Consolidation, most research has been done on the subject of "Ethics", "Supportive spirit" and "Employment" andin the category of "Family Pathology", most research has been done on the category of "Obscene Ethics", "Conflicts" and "Media".At the end of the research, a concept map was presented in two categories: "Consolidation" and "Pathology" of the Family.

    Keywords: Concept map, Family, Information Retrieval, Women's Studies Resources
  • Sayyede Ashraf Mousavi Loghman, Alireza Moini *, Ataollah Rafiei Atani Pages 81-104
    Family is one of the main fields of social science research which is entered into economic analysis. The issue of family policy with the backing of market supportive rationality has been taken into consideration by policymakers because of the importance of family as the driving force of the economy. Of course, in Islamic perspective, since the state has a training nature it develops programs for the progress of the family and society. This article seeks to answer whether family policies in Iran serve the strength and stability of the family Or no. In this regard, the content of these policies has been studied using thematic analysis method. The results of the analysis show that many aspects of family economics have been neglected in policies and others have not received enough attention and policymakers have not had a coherent theoretical support in formulating policies. Policymakers has chosen various ways and means to promote family economics. On the other hand, the Islamic nature of the family and maintaining its strength are important to them, and sometimes, without regard to these principles, they formulate policies that can be considered as followings of developmental programs.
    Keywords: Family economy, Family Policy, Thematic Analysis, Islamic family, Islamic state
  • Bahareh Abbasi, Mansor Haghoghatian *, Ahmad Moazzeni Pages 105-122
    Using grounded theory, inductive and qualitative data analysis, this study has studied the semantic system of women in Tehran to distinct appearance identities derived from cosmetic surgeries based on real data. In this study, in-depth interviews were conducted with 15 young women in Tehran who underwent cosmetic surgery in order to gain the most diversity possible in the samples. The data were categorized using the Strauss and Corbin paradigm model and its paradigm model. To assess the validity and reliability of the research, focus groups of 7 participants were formed and asked to evaluate and comment on the overall findings. The results showed that the most important causal conditions for cosmetic surgery among female participants were inferiority, apparent patterning, aesthetic disturbance, sexual seduction, body image and fashion dependency. Interfering factors include physician suggestion, contrasting tradition and modernity, and hegemony and pretense. Women employ strategies of conscious choice, body obedience, body alignment, with consequences such as mass production, bodybuilding, and commodification. Finally, the core concept in this research is the deconstructed body, which reflects thoughts that emphasize beauty and desire, in accordance with the values and aspirations of the body's aesthetics in society, in addition to its health function and survival.
    Keywords: Exterior Identity, Deconstructed Body, Body Subjugation, Hegemony, Pretense, Grounded theory
  • Mojtaba Roushanpour, Reza Ali Mohseni *, Hossein AGHAJANI MERSA Pages 123-146
    The purpose of this study was to identify the constructive dimensions of social exclusion for female prisoners. The research methodology was descriptive survey. The statistical community covered all female prisoners in the prisons of Lorestan province including 100 people. According to Cochran's formula, 81 people were selected by simple random sampling. To collect data, a researcher-made questionnaire was used. The collected data were analyzed using exploratory factor analysis by main component method.The results of the findings showed that the constructive dimensions of social exclusion of female prisoners in Lorestan province include objective exclusion and mental exclusion. The components of objective exclusion were: the weakness of the socioeconomic base, distrust and emancipation, the lack of acceptance of the individual by family and friends, the social defamation and individual loneliness of the individual after the release, the weakness of the individual and the family's religious and moral beliefs, and the slippage of the family foundations. The components of mental exclusion were: the frustration of the future, the fragile world of life, and the lack of acceptance by family and friends. Therefore, it can be concluded that the individual and social behavior to the prisoners after returning to the community plays an influential role in preventing crime and re-entering them to prison.
    Keywords: Female prisoners, Prison, social exclusion, Lorestan province
  • Seydeh Alieh Azartoos *, Mahmod Hekmatnia Pages 147-167
    The purpose of this study is to analyze the causes and consequences of obtaining a divorce lawyer for women as a legal-social issue. This research was conducted by qualitative method and thematic analysis through semi-structured interviews with relevant experts. The results of the study showed that factors such as requesting divorce from women in terms of divorce are difficult to process, legal failures, swollen individualism, forming ego in life, empowerment, mistrust, social necessities, pretentious approach. There is psychosocial insecurity and futures in life. The results also showed that lowering the costs of divorce, deterrence from oppression, moral reinforcement, equality, confidence building and security, the positive consequences of self-esteem and selfishness, lowering women's obedience, lowering the threshold of tolerance and destructive life expectancy, conflict. Profitability, a negative mental image, and the creation of an undesirable future are the negative consequences of obtaining the right to divorce from women. In sum, it can be said that the views of experts on the question of whether or not to apply for divorce, whether or not they wish, are in line with Islamic and feminist theories, while a few have an intermediate view that the balance of power will be fully attained by the wife.
    Keywords: Divorce, Divorce Attorney, Divorce Condition, Divorce Consequences, Thematic Analysis