فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 179، آذر و دی 1398)

نشریه آینه پژوهش
سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 179، آذر و دی 1398)

  • 132 صفحه، بهای روی جلد: 160,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/10/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
  • محمدعلی مهدوی راد صفحات 3-7
  • مقاله
  • رسول جعفریان صفحات 9-18
    جعفر مرتضی در مقام یک متکلم و مدافع مذهب، روش ها و تلاش های خاص خود را دارند وار این جهت، در ادامه تاریخ طولانی علم کلام در شیعه قرار می گیرند. آنچه مدنظر نویسنده در نوشتار حاضر است، بررسی بروز و ظهور ایشان به مثابه یک متکلم شیعی در طرازی نوین و متناسب با شرایط جدید است. وی در راستای تحقق  این هدف، پس از بیان سنت کلامی تاریخی در شیعه، از نقش ایشان در این زمینه و ذکر چند نمونه از تلاشهای کلامی جعفر مرتضی و مدل استدلال ایشان درباره آنها، سخن به میان می آورد.
     
    کلیدواژگان: جعفرمرتضی، مورخ، متکلم، متکلمان شیعه، علم کلام، کلام شیعی، باورهای کلامی، باورهای شیعه، باورهای کلامی شیعه، کلام، تاریخ، تاریخ دان، مباحث کلامی، مدافعان مذهب، مذهب شیعه
  • مبانی کلامی و تاریخ نگاری / بررسی موردی:سنجش سند در نگاه علامه جعفر مرتضی
    محسن الویری صفحات 19-24

    یکی از چالش‌های جدی تاریخ‌نگاری با نگاه دینی، چگونگی جمع بین تاریخ‌نگاری غیرجانبدارانه و علمی و عینی همزمان با باورهای دینی به‌ویژه درباره زندگی معصومان علیهم‌السلام است. به نظر می‌رسد اگر مفهوم کلامی بودن دانش تاریخ به‌درستی تبیین شود بسیاری از اختلاف‌نظرها دراین‌باره از میان می‌رود. نویسنده در نوشتار حاضر در راستای این هدف، نخست برداشت‌های چندگانه از رابطه کلام و تاریخ را مطرح و سپس، ضرورت سازگاری سند تاریخی با پیش‌فرض‌های قطعی در نگاه علامه جعفر مرتضی عاملی را متذکر می‌شود. در ادامه، با دسته‌بندی دیدگاه علامه جعفر مرتضی درباره پیش‌فرض‌های کلامی بررسی سند تاریخی، بدیهی بودن تقدم پیش‌فرض‌های قطعی کلامی بر مفاد سند را اظهار می‌نماید.

    کلیدواژگان: مبانی کلامی، تاریخ نگاری، سنجش سند، جعفر مرتضی عاملی، سند تاریخی، کلام، تاریخ، بررسی سند، نگاه کلامی به تاریخ، کلام زدگی تاریخ
  • سید علی حسینی صفحات 25-47

    نویسنده در نوشتار پیش رو، دیدگاه جعفر مرتضی عاملی را درباره محیط زیست و طبیعت با تاکید بر حقوق حیوانات و مهربانی با آنها، مورد مداقه قرار داده است. وی در راستای این هدف، نخست، نگاه کلان علامه به محیط زیست شهری را مطرح و در ادامه، موضوع حقوق حیوانات و مهربانی با آنان را واکاوی کرده و به بیان دیدگاه‌های جعفر مرتضی عاملی پیرامون این موضوع با استمداد از دیگر آثارش از قبیل الصحیح من سیره النبی الاعظم اقدام نموده است. در نهایت نویسنده با ذکر کلیاتی درخصوص حیوانات از قبیل اخلاق، شعور و عبادت حیوانات از نقطه نظر جعفر مرتضی، تاملات وی را در روایات رسیده از پیامبر و ایمه معصومین درباره مهربانی با حیوانات در قالب 113 نکته، متذکر می‌شود. در خاتمه نیز، چند نکته فشرده درباره کتاب حقوق الحیوانات جعفر مرتضی مطرح می‌کند.

    کلیدواژگان: جعفر مرتضی عاملی، مهربانی با حیوانات، محیط زیست، حقوق حیوانات، طبیعت، آموزه های اسلامی، محیط زیست شهری
  • نقش باورهای کلامی در بازسازی گزاره های تاریخی / (با تا کید بر عصمت) در نگاه علامه مرتضی عاملی
    رمضان محمدی صفحات 48-56

    علامه جعفر مرتضی ملاک‌های فراوانی برای ارزیابی گزارش‌های تاریخی دارد. آنچه در بین این ملاک‌ها از اهمیت فراوانی برخوردار بوده، باورهای کلامی ایشان است. نوشته‌های ایشان مانند بسیاری از نوشته‌های تاریخی که بر اساس باورها و اعتقادات مذهبی تدوین شده‌اند، بی‌تاثیر از باورهای کلامی ایشان نمی‌باشد. آنچه در نوشته حاضر می‌آید نگاهی گذرا بر تاثیر باورهای کلامی عامه در نقل و نقد گزارش‌های تاریخی با تاکید به مسئله عصمت است. نویسنده در نوشتار تلاش می‌نماید به این پرسش پاسخ دهد که چه گزارش‌های تاریخی در کتاب‌های تاریخی علامه تحت تاثیر باورهای کلامی ایشان تدوین شده است و اصولا مبانی و باورهای کلامی موثر در تاریخ کدام است و چه بخش‌هایی از گزارش‌های تاریخی تحت تاثیر این باورها قرارگرفته و موجب نادیده گرفتن آن گزارش‌ها شده است.

    کلیدواژگان: گزارش های تاریخی، گزاره های تاریخی، کتاب های تاریخی، تاریخ، باورهای کلامی، عصمت، جعفر مرتضی عاملی، تاریخ اسلام، سیره اهل بیت (ع)، پیامبر اسلام (ص)، عصمت پیامبر (ص)
  • اصغر منتظر القائم صفحات 57-68

    راه‌های تشخیص اخبار صحیح از موضوع از دیدگاه ابن خلدون و سید جعفر مرتضی عاملی اصغر منتظر القایم چکیده: یکی از مشکلات علم تاریخ اختلاف روایات درباره وقایع تاریخی است. تشخیص یک خبر از میان چندین روایت، مورخان را ناگزیر می‌سازد تا با دیدی انتقادی و علمی خبر صحیح را از اکاذیب بازشناسی کنند. ابن خلدون مورخی نواندیش متوفی 808 هجری برای بازشناسی تحلیل و علل ضعف و انحطاط مغرب اسلامی، طرحی نو پیرامون روش‏شناسی تاریخی درانداخت و با انتقاد سازنده از مورخان تاریخ نقلی، روش‌شناسی نوینی را در تاریخ‌نگاری و نقد اخبار صحیح از اکاذیب بنیان نهاد. مورخ دیگر سید جعفر مرتضی عاملی متولد 1364 قمری در روستای عیتا الجبل واقع در جبل عامل لبنان متوفای 1441ق است که درباره انتخاب اخبار صحیح از اخبار موضوع سخن گفته است. مسئله مقاله مقایسه معیارهای تشخیص اخبار صحیح از اکاذیب از دیدگاه ابن خلدون و سید جعفر مرتضی عاملی می‌باشد که با روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. روش‌شناسی تاریخی ابن خلدون در مقدمه مدون شده است ولی در تاریخ‌نگاری عمومی اسلام درالعبر معیارهای خود را رعایت نمی‌کند، درحالی‌که سید جعفر مرتضی روش‌شناسی خود را در جلد اول کتاب الصحیح بیان داشته است و به معیارهای خود پای بنده باقی مانده است.

    کلیدواژگان: روش شناسی، اخبار صحیح، اخبار موضوع، ابن خلدون، سید جعفر مرتضی عاملی
  • مقاله ها
  • علی راد صفحات 69-97

    محقق عاملی از سیره نگاران معاصر امامیه در الصحیح من سیره الإمام علی(ع) دارای نظریه خاص در نقد و سنجش گزارش‌های تاریخی- حدیثی است؛ این نظریه بر اصولی استوار است که اساس نظریه وی را در نقد تشکیل می‌دهند؛ هم‌چنین پیامدهایی را برای محقق عاملی در سیره نگاری علی(ع) به ارمغان آورده است. مسئله اصلی این پژوهه بازیابی و تحلیل استنادی اصول و کارکردهای نظریه نقد در الصحیح من سیره الإمام علی(ع) است. مهم ترین اصول نظریه نقد محقق عاملی جامع نگری، اعتدال، اصالت، احتیاط، تاریخ‌گذاری، قرآن محوری و جریان شناسی است. پیرایش نصوص، دفاع از فضایل، پاسخ به شبهات، نوآوری و ابداع و آموزه شناسی از جمله کارکردهای نظریه نقد محقق عاملی در سیره نگاری علی(ع) است. برآیند پژوهش تاکید بر روشمندی محقق عاملی در نقد السیره و توصیف ابعاد سیره نگاری تحلیلی- انتقادی الصحیح من سیره الإمام علی(ع) است.

    کلیدواژگان: نظریه نقد، سیره نگاری انتقادی، جعفر مرتضی عاملی، سیره امام علی(ع)
  • سید قاسم رزاقی موسوی صفحات 98-104

    علامه سید جعفر مرتضی عاملی از سیره‌پژوهان برجسته شیعی است که با تدوین کتاب الصحیح من سیره النبی الاعظم، گامی نو در پژوهش‌‌های تاریخی آغاز نمود و با وجود برخی نقدها بر مشی کلامی ایشان، شیوه پژوهش جدیدی در حوزه‌های علمیه برای پژوهشگران هموار نمود. تاریخ در نگاه علامه دانش مستقلی با روش‌های پژوهشی خاص خود است که از نتایج و دستاوردهای آن می‌توان در تثبیت عقاید و زدودن شبهات و اشکالات در موضوعات مختلف اعتقادی و به‌ویژه تاریخ زندگی معصومان بهره برد. ایشان در مطالعات تاریخی واقع‌بین و عینیت‌گرا بود، نه نگاه بدبینانه افراطی به تاریخ داشت و نه نگاه خوشبینانه. ایشان قرآن را مهم‌ترین معیار و مدرکی می‌دانست که باید در شناخت سیره پیامبر و ایمه علیهم السلام و سرگذشت پیشینیان مورد استناد قرار گیرد. هدف اصلی خود در پرداختن به تاریخ را انجام وظیفه و نیل به حقایق زندگی رسول اکرم(ص) و ایمه اطهار(ع) و برداشتن پرده ابهام و پیچیدگی از زندگی آنان و کشف تحریفات و نادرستی‌های بسیار از روایات دانست که در معرض کورانهای سیاسی و هواهای نفسانی بوده و ساده اندیشان و گاهی مزدوران حرفه‌‌ای از خود جعل کرده‌اند و در گامی فراتر تاریخ را درخدمت انسانیت انسان و آرمان‌های یک جامعه انسانی می‌داند که بر مبنای ارزش‌ها و ملاک‌های دینی بنا شده باشد. رویکرد اجتهادی در پژوهش‌های تاریخی را باید مهم‌ترین ویژگی علامه دانست و لازمه این رویکرد تتبع گسترده، ارزیابی دقیق روایات و گزاره‌‌های تاریخی، ریشه‌یابی شرایط زمان و مکان وقوع حوادث، آشنایی گسترده و عمیق با منابع تاریخی است که علامه از آنها برخوردار بوده است. دیگر ویژه پژوهشی ایشان، نشان دادن دست‌های جعل و تحریف در گزارش رخدادها و افشای چهره‌های فریبکار در نگارش متون تاریخی با بهره‌گیری از قلمی روان و تدوین مطالب به صورت دسته‌بندی و گونه شناسانه می‌باشد که حاصل برخی قوانین انحرافی و باطل می‌باشد. ازاین‌رو برای رهایی از چنین انحرافاتی ضوابط و قوانین ملاک علمی شناخت اخبار صحیح از نگاه را در مواردی چند بیان نمودند.

    کلیدواژگان: علامه سید جعفر مرتضی عاملی، تاریخ نگری، تاریخ نگاری، شیوه های پژوهشی، ضوابط شناخت علمی اخبار
  • روح الله شهیدی صفحات 105-115

    نویسنده در نوشتار حاضر نیم‌نگاهی به ملاک‌های جعفر مرتضی در ارزیابی مستندات مربوط به سیره امام حسین (ع) با تکیه بر روایات عاشورایی دارد. وی در راستای این هدف، نخست گذری بر کتاب سیره الحسین فی الحدیث و التاریخ داشته و عناوین قسمت‌های شش‌گانه کتاب را همراه با ابواب درونی و مجلدات آن در قالب جدول ارایه می‌کند. در ادامه، برخی از مهم‌ترین ملاک‌های نقد و ارزیابی احادیث و نصوص تاریخی را در کتاب مذکور از قبیل اعتبار سندی و اعتبار منبع و ماخذ روایت و...، شرح می‌دهد.

    کلیدواژگان: معیارهای ارزیابی، اخبار تاریخی، کتاب سیره الحسین فی الحدیث و التاریخ، جعفر مرتضی عاملی، سیره امام حسین (ع)، احادیث، ارزیابی حدیث، مستندات تاریخی، تاریخ، باورهای کلامی، اعتبار سندی، ارزیابی روایت، روایات عاشورایی
  • علیرضا واسعی صفحات 116-120

    اینکه تاریخ چیست و بر چه مبنایی اعتبار می‌یابد، از پرسش‌های بنیادین در فلسفه علم تاریخ است که پاسخ‌های بسیاری به خود دیده است و امروزه تا حد زیادی محققان حوزه تاریخ به توافق رسیده‌اند که اولا تاریخ یک دانش، یعنی مجموعه آگاهی‌های منتظم در خصوص یک پدیده (دیسیپلین) است و ثانیا مبتنی بر الگوی تعریف‌شده و قاعده‌مند یا به تعبیر درست‌تر دارای روش قابل دفاع است. استاد عاملی یکی از محققان این حوزه دانشی است که سهم بسزایی در معرفی تاریخ صدر اسلام با رویکرد سیره‌ای در مجامع علمی حوزوی داشته است، هرچند بر یافته‌ها و روش تحقیق او با رویکرد انتقادی می‌توان نگریست. در این مختصر، به‌اجمال قصه یک دیدار با ایشان و گفتگویی که در باب تاریخ‌پژوهی ایشان درگرفته بود، بیان می‌شود تا دغدغه‌های پژوهشگری وی با زبان ساده‌تری فهم گردد.

    کلیدواژگان: تاریخ اسلام، سیره، عقاید قطعی، روش شناسی، ارزش های مذهبی
  • علی اکبر ذاکری صفحات 121-125

    نویسنده در نوشتار پیش رو، با هدف معرفی شخصیت و آثار علمی جعفر مرتضی عاملی، با تقسیم‌بندی آثار ایشان به کتاب‌هایی در تبیین سنت و سیره صحیح معصومان، آثاری در دفاع از شخصیت‌های شیعه، کتبی در رد مسایل تاریخی، تفسیر سوره‌هایی از قرآن و آثاری در مسایل اجتماعی، به ذکر نام کتاب‌های ایشان در هر دسته، اقدام نموده است.

    کلیدواژگان: جعفر مرتضی عاملی، آثار علمی، کتاب ها، سنت معصومان، سیره معصومان، شخصیت های شیعه، مسائل تاریخی قرآن، تفسیر قرآن، سوره های قرآن، مسائل اجتماعی
  • ناصرالدین انصاری صفحات 126-131
|
  • Rasool Ja›fariyān Pages 9-18

    As a theologian and defender of religion, Ja›far Morteza has his own methods and efforts, and thus, continues the long history of theology in Shia. What the author intends in this article to examine is his emergence as a Shiite theologian in a new way that matches the present conditions. In order to achieve this goal, after speaking about the historical theological tradition in the Shia, he talks about Ja›far Morteza›s role in this field and cites a few examples of his theological efforts and his model of reasoning about them.

    Keywords: Ja›far Morteza, historian, theologian, Shiite theologians, theology, Shiite theology, Shiite theologicalbeliefs, history, theological discourse, defenders of religion, Shia religion
  • Mohsen Alviri Pages 19-24

    One of the major challenges of religious historiography is how to combine non-biased scientific and objective historiography with religious beliefs, especially about the lives of the infallibles (AS). It seems that if the notion of the history›s being theological is properly understood, many of the disagreements will be resolves. To this end, the author first discusses multiple interpretation of the relationship between theology and history, and then points out the necessity of compatibility of the historical document and some definitive assumptions in the view of Allameh Jafar Morteza Ᾱmali. Next, by categorizing Allameh Jafar Morteza›s view on theological presuppositions of reviewing a historical document, the author states the obvious primacy of definitive theological presuppositions over the document›s contents.

    Keywords: Theological basis, historiography, document assessment, JafarMorteza Ameli, historical document, theology, history, document review, theological look at history, theologicalhistory
  • Ali Hosseini Pages 25-47

    In the forthcoming article, the author examines Ja›far Morteza Ᾱmali›s views on the environment and nature while emphasizing on the animals› rights and being kind to them. To this end, he first explores Allame›s general view on the urban environment, and then explores the issue of animals› rights and kindness with them and expresses Ja›far Morteza Amali›s views on this subject through his other works such as al-Sahih men Sira al-Nabi al-A›zam. Finally, the author states some general features of the animals, such as their morality, wisdom and worshipping from Ja›far Morteza›s point of view, and presents his reflections on the Prophet and the infallible Imams› hadiths about kindness to animals in the form of 113 points.

    Keywords: Ja›far Morteza Ᾱmeli, kindness to animals, environment, animals›rights, nature, Islamic teachings, urban environment
  • Ramezān Mohammadi Pages 48-56

    Allameh Ja›far Morteza has many criteria for evaluating historical reports. What is most important among these criteria is his theological beliefs. Like many historical writings based on religious beliefs, his writings are not unaffected by his theological beliefs. What follows is a brief look at the impact of Allame›s theological beliefs on the narration and criticism of historical accounts with an emphasis on the issue of infallibility. The author attempts to answer these question: what historical accounts have been compiled in Allama›s historical books under the influence of his theological beliefs, what have been the effective theological beliefs through history, and which parts of the historical reports have been influenced by these beliefs and hence ignored?

    Keywords: Historical reports, historical propositions, historical books, history, theological beliefs, infallibility, Ja›far Morteza Ameli, the history of Islam, Sira of Ahl-e Bayt, the Prophet (PBUH), the infallibility of the Prophet (PBUH)
  • Asghar Montazer al, Qāem Pages 57-68

    One of the problems with the science of history is the disagreement between different accounts of the historical events .In order to distinguish the true story from the false ones ,the historians have to have a critical and scientific look at the narratives .In order to recognize and analyze the reasons of the decline of Islam, Ibn Khaldun ,the innovative historian who died in 808 AH ,.developed a new approach regarding the historical methodology ;and by criticizing the historian of the narrative history ,he introduced a new methodology in historiography and critiques of accurate news .The other historian discussed here is Seyyed Ja›far Morteza Ᾱmeli ,born in 1364 in Eit al-Jabal village in Lebanon and died in1441 AH ,.who discussed how to select the accurate news .The purpose of this paper is to compare the criteria for identifying the correct news from the false news from the point of view of Ibn Khaldun and Seyyed Ja›far Morteza Ᾱmali ,which will be studied in a descriptive and analytical manner .Although Ibn Khaldun›s historical methodology is explained in the introduction ,he does not meet his standards in the general historiography of Islam in Al-Abar. However ,Sayyid Ja›far Morteza has stated his methodology in the first volume of al-Sahih ,and he remains committed to his standards.

    Keywords: Methodology, news, truenews, Ibn Khaldun, Seyyed Ja›far MortezaAmeli
  • Ali Rad Pages 69-97

    Ᾱmeli, one of the Imamiya contemporary biography (sira) writers in al-Sahih men Sirat al-Imam Ali, has a special theory in criticizing and assessing the historical-hadith accounts. This theory is based on the principles that form the basis of his theory in criticism; it has also brought about some achievements for Ᾱmeli regarding writing the biography of Imam Ali (AS). The main issue of this research is the retrieval and analysis of the principles and functions of criticism theory in al-Sahih men Sirat al-Imam Ali (AS). The most important features of this criticism theory are its being holistic, moderate, authentic, prudent, and Qur›an-centric. Editing the scripture, defending the virtues, responding to the doubts, being innovative, and studying the doctrines are among the functions of Ᾱmeli›s criticism theory in writing the biography of Ali (AS). The result of the research is to emphasize on Ᾱmeli›s methodological approach to al-Sira›s criticism and to describe the dimensions of analytic-critical biography writing in al-Sahih men Sirat al-Imam Ali (AS).

    Keywords: Criticism theory, criticalbiography (Sira) writing, Ja›far MortezaᾹmeli, Imam Ali›s Sira (biography)
  • Seyyed Qāsem Razzāqi Moosavi Pages 98-104

    Allameh Sayyid Ja›far Morteza Ᾱmali is a prominent Shiite scholar who started a new way in historical research by writing the book Al-Sahih men Sirat al-Nabi al-A-› zam .Despite some criticisms about his theological approach ,he has paved the way for the researchers by presenting a new research method .History ,in the eyes of Allameh ,is an independent science with its own research methods ,the results and achievements of which can be used to consolidate beliefs and to dispel doubts and deficiencies in various religious doctrines ,especially the history of the life of the Infallibles .He was realistic and objective in his historical studies ,with neither an overly pessimistic view of history nor an optimistic one .He considered the Qur›an as the most important criterion that should be invoked in understanding the Sira( biography )of the Prophet and the Imams and the stories of the ancestors .He believed that his main purpose in dealing with history was to fulfill the duty of achieving the truths of the life of the Prophet( peace be upon him )and the Imams( AS ,)to uncover the ambiguity and complexity of their lives ,and to discover many distortions and inaccuracies in the hadiths which were exposed to different dangers such as being forged by some simple-minded people .All in all ,he views history in the service of humanity and the aspirations of a human society based on religious values and standards .The ijtihadi approach to historical research should be regarded as the most important characteristic of Allama .This approach requires extensive scrutiny ,careful evaluation of historical narratives and statements ,finding out about the conditions ,the time ,and place of events ,and a broad and deep acquaintance with the historical sources .His other characteristic in his research is that he gathers and compiles the information in a categorical and typological way in order to reveal the forged historical reports and the deceitful writers who did that .Therefore ,in order to get rid of such deviations ,he states some rules and criteria which help us recognize the true accounts.

    Keywords: Allame Seyyed Ja›far Morteza Ameli, studying history, historiography, research methods, the criteria of finding the true news
  • Roohullah Shahidi Pages 105-115

    In this article ,the author takes a look at Ja›far Morteza›s criteria in evaluating the documents related to Imam Hussein›s( AS )Sira by relying on the narrations of Ashura. Regarding this ,he has first made an overview of Sirat al-Hossein fi al-Hadith va al-Tārikh ,and presents the titles of the six sections of the book along with its included chapters and its volumes in the form of a table. Following this ,he describes some of the most important criticism criteria and evaluation of historical hadiths and scriptures in the book ,such as the authenticity of the document ,the validity of the source of the hadiths, and so on.

    Keywords: Evaluation criteria, historical news, Sirat al-Hossein fial-Hadith va al-Tārikh, Ja›far Mortezaameli, Imam Hossein›s Sira, hadiths, assessing hadith, historical documents, history, theological beliefs, authenticityof the document, the narratives ofAshura
  • Alireza Vāseie Pages 116-120

    What history is and on what basis it is validated are two of the fundamental questions in the philosophy of history that have received many answers .Today ,scholars of the field have largely agreed that firstly ,the history of a knowledge is the collection of regular knowledge about a phenomenon( discipline ;)and secondly ,it is based on a well-defined or systematically defined model or a more defensible approach .Professor Ᾱmeli is one of the scholars of this field who has had a great contribution in introducing the early history of Islam with a traditional approach at universities and Seminary school although his findings and research method can be reviewed critically .In order to make his research concerns easier to understand, this article is going to present the story of a meeting with him and a conversation about his history studying

    Keywords: History of Islam, Sira, definite beliefs, methodology, religiousvalues
  • Ali Akbar Zākeri Pages 121-125

    To introduce the personality and scholarly works of Ja›far Morteza Ᾱmeli ,the author divides his works into different groups of books explaining the correct traditions of the infallibles ,works in defense of Shiite characters ,writing in refuting historical issues ,interpreting suras ,and some works on the social issues .In each category ,he also mentions the books› names.

    Keywords: Ja›far Morteza Ᾱmeli, scientific books, the infallibles›traditions, the Shiite characters, thehistorical issues, the Qur›an, the interpretationof the Qur›an, the Qur›ansuras, social issues