فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعید حسن زاده*، فاطمه نیکخو صفحات 1-18

    با توجه به کاهش سن تشخیص ناشنوایی و کاشت حلزون شنوایی به کمتر از یک سالگی، تدوین برنامه توانبخشی خانواده محور با توجه به ویژگی های مخاطبین ایرانی برای این گروه سنی ضروری می باشد. بررسی اثربخشی برنامه توانبخشی شنیداری تدوین شده با عنوان "نوایش" بر مهارت های ارتباطی کودکان کاندید کاشت حلزون شنوایی هدف پژوهش حاضر بوده است. 32 مادر به همراه کودکان ناشنوای زیر یک سال خویش تحت پوشش یک برنامه توانبخشی شنیداری تازه طراحی شده قرار گرفتند. مهارت های ارتباطی، ادراک شنوایی و تولید گفتار به ترتیب با استفاده از مقیاس نیمرخ رشدی رفتار نمادین و ارتباط/سیاهه کودک نوزاد (CSBSDP)، آزمون طبقه بندی عملکرد شنیداری (CAP) و مقیاس درجه بندی وضوح گفتاری (SIR) مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل داده ها نشان داد که برنامه بر افزایش توانمندی های ارتباطی، ادراک شنیداری و تولید گفتار کودکان ناشنوای شرکت کننده در مقایسه با گروه کنترل موثر بود. همچنین پیگیری نتایج پایداری اثربخشی این برنامه را نشان داد. با توجه به کاهش روزافزون سن تشخیص ناشنوایی، به کارگیری این برنامه در توانبخشی شنیداری کودکان ناشنوا می تواند اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: برنامه نوایش، مهارت ارتباطی، ادراک شنیداری، تولید گفتار
  • الهه حجازی، زهرا نقش* صفحات 19-38

    تعلل ورزی پدیده ای است که با عوامل شناختی، هیجانی و انگیزشی زیادی ارتباط دارد، ولی هنوز تصویر روشن و واضحی در مورد این روابط وجود ندارد. هدف این مطالعه کاربرد اولیه عوامل مرتبط با تعلل ورزی بر اساس رویکرد شناختی، عاطفی و رفتاری الیس به منظور شناسایی زیر گروه هایی معتبر از تعلل ورزان از طریق تحلیل خوشه ای است. نمونه ای برابر با 900 نفر (447 زن و 453 مرد) از دانشجویان دانشگاه تهران به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه تعلل ورزی سولومون و روثبلوم (1984) پاسخ دادند که از این تعداد 200 دانشجو که تعلل ورز بودند شناسایی، و به پرسشنامه یادگیری خودتنظیم گرین و میلر (2004)، پرسشنامه خودکارآمدی میدلتن و میگلی (1997)، مقیاس اندازه گیری باورهای ناامیدی هرینگتون (2005)، سیاهه باورهای غیرمنطقی کوپمنز و همکاران (1994) پاسخ دادند. دو خوشه شناسایی شد: خوشه اول با خودتنظیمی و خودکارآمدی متوسط و باورهای ناامیدی و نامعقول بالا (تعلل ورزان با باورهای نادرست) و خوشه دوم با خودتنظیمی و خودکارآمدی پایین و باورهای ناامیدی و غیرمنطقی پایین (تعلل ورزان با انگیزش پایین). براساس یافته ها می توان گفت که افراد تعلل ورز دارای نیمرخ انگیزشی متفاوت و باورهای مختلفی هستند و تحلیل خوشه ای می تواند منجر به شناسایی این نیمرخ ها شود.

    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، تعلل ورزی، خودتنظیمی، خودکارآمدی، باورهای غیرمنطقی، باورهای ناامیدی
  • ابراهیم مزاری*، مهسا زمانی صفحات 39-54

    خودتوسعه ای، از جمله مفاهیم مهمی است که در مبانی عقیدتی دین مبین اسلام و یافته های پژوهشی دهه اخیر پیرامون توسعه و تعالی انسان، مورد تاکید فراوان قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرپذیری سرمایه انسانی از سازوکارهای روانشناختی-رفتاری خودتوسعه ای انجام شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران به تعداد 126 نفر بوده که با روش سرشماری، از 118 نفر آنان پرسش نامه معتبر جمع آوری شد. خودتوسعه ای منابع انسانی توسط چهار پرسش نامه ابیلی و مزاری (1393)، شامل پرسش نامه خودنظم دهی (94/0=α)، خودمدیریتی (93/0=α)، خودرهبری (96/0=α) و خودراهبری یادگیری (95/0=α)، و سرمایه های انسانی آنان توسط پرسش نامه نادری (1390) با پایایی (95/0=α) مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد خودتوسعه ای منابع انسانی و سرمایه های انسانی آنان، بالاتر از حد متوسط بوده است. خودتوسعه ای (80/0r=) با سرمایه های انسانی رابطه مثبت و معناداری (p<0/01) داشته و از میان ابعاد خودتوسعه ای، خودرهبری، خودراهبری یادگیری و خودنظم دهی قابلیت پیش بینی سرمایه های انسانی را داشته است. مدل یابی معادلات ساختاری نیز حاکی از آن بود که خودتوسعه ای بر دانش و مهارت های شناختی (89/0=γ)، مهارت های فراشناختی (91/0=γ) و شایستگی های عاطفی-ارتباطی (97/0=γ) تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: خودتوسعه ای، خودمدیریتی، خودرهبری، خودراهبری یادگیری، سرمایه های انسانی
  • حامد کاشانکی*، نیما قربانی، جواد حاتمی صفحات 55-70

    مطالعات غالبا بر رابطه منفی سرکوب با سلامت جسمانی و سازگاری روانی تاکید دارند. اما پژوهش های جدیدتر ادعا می کنند که سرکوب و فرونشانی احساسات دو خصیصه جداگانه هستند که تاثیرات متفاوتی بر سلامت جسمانی و روانی دارند و با سازه های متفاوت شخصیت همراه می شوند. پژوهش حاضر با تکیه بر این یافته ها، ارتباط انواع فرونشانی احساسات را با سلامت روانی و جسمانی با توجه به نقش فرآیندهای خود نظم بخشی بررسی می کند. تعداد 220 دانشجو (مرد:95 و زن: 125) پرسشنامه انواع فرونشانی احساسات کیم و همکاران (2002)، خودشناسی انسجامی قربانی و همکاران (2008)، بهوشیاری براون و رایان (2003)، شفقت خود ریس و همکاران (2011)، خودمهارگری تاگنی و همکاران (2004)، جامعه پسندی  بالارد (1992)، سرزندگی رایان و فردریک (1997)، سلامت عمومی گلدبرگ (1997) و چک لیست علائم جسمانی بارتون (1995) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد فرونشانی اجباری احساسات با فرآیندهای خود نظم بخشی (خودشناسی انسجامی، شفقت خود، خودمهارگری و بهوشیاری) ارتباط منفی دارد و علائم منفی جسمانی و روانی را پیش بینی می کند، در حالی که فرونشانی خودمختار احساسات ارتباطی مثبت با خودشناسی انسجامی و خود مهارگری داشت. همچنین جامعه پسندی با تمامی فرآیندهای خود نظم بخشی ارتباط مثبت داشت و از طریق فرآیندهای خود نظم بخشی سلامت را پیش بینی می کرد. نتایج پژوهش به طورکلی نشان داد که فرونشانی احساسات فرآیند ناسازگاری نیست و اگر با فرآیندهای خود نظم بخشی همراه شود، می تواند مفید و سازنده باشد. مبانی نظری این یافته ها تحلیل و بررسی شده است.

    کلیدواژگان: فرونشانی احساسات، فرایندهای خود نظم بخشمی، جامعه پسندی، علائم جسمانی و روانی
  • روح الله شهابی* صفحات 71-101

    هدف از پژوهش حاضر، تدوین یک بسته جامع سنجش توانایی های شناختی و روانی حرکتی معتبر و روا برای کودکان بر اساس الگوی نظریه ای کتل هورن و کارول بوده است. به اینمنظور نمونه ای به حجم 661 نفر در 6 گروه سنی 5/6 تا 5/12 ساله به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. مطالعه حاضر با کاربرد روش «سنجش بین آزمونی» و در چهار گام انجام شده است؛ 1) انتخاب مقیاس محوری، 2) انتخاب مقیاس های تکمیلی، 3) مطالعه تجربی مقدماتی و 4) اجرای مطالعه اصلی و بررسی روائی و اعتبار مقیاس نهایی. ضرایب همبستگی بازآزمایی مقیاس ها بین 76/0 (توانایی لامسه ای)  و 98/0 (توانایی استدلال سیال) بوده است که بیانگر اعتبار مناسب مقیاس ها است. ضریب توافق متخصصین به منظور روائی محتوایی بین 6/0 تا 1/0 بوده است. به منظور بررسی روائی سازه به روش تمایز سنی، نتایج تحلیل واریانس چندگانه نیز نشان داده است که گروه های سنی مختلف در همه توانایی ها با هم تفاوت معنادار داشته اند. همچنین نتایج تحلیل عاملی، یک ساختار سه عاملی شامل توانایی های شناختی، روانی حرکتی و سرعت  را مورد تایید قرار داده است. از این رو، می توان نتیجه گرفت آزمون نهایی از اعتبار و روائی مناسب برای سنجش توانایی های شناختی و روانی حرکتی کودکان (13 توانایی) برخوردار است.

    کلیدواژگان: سنجش توانایی های شناختی و روانی حرکتی، الگوی کتل - هورن - کارول، استدلال سیال، حافظه کوتاه مدت، اندوزش و بازیابی با تاخیر، پردازش دیداری، پردازش شنیداری، دانش ادراکی، دانش کمی، خواندن و نوشتن، توانایی های روانی حرکتی، توانایی های لامسه ای، سرعت روانی حرکتی، سرعت واکنش و تصمیم گیری
  • شهروز نعمتی*، غلامعلی افروز، باقر غباری بناب، محسن شکوهی یکتا، احمد به پژوه صفحات 103-113

    هدف پژوهش حاضر بررسی توان پیش بینی بخشایش گری از میزان رضایت زناشویی مادران کودکان نارسایی های رشدی و هوشی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و در این راستا 88 نفر از مادران کودکان نارسایی های رشدی و هوشی از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه های رضامندی زوجیت افروز و سیاهه بخشایش گری غباری و همکاران (1382) برای پاسخ دهی به آنان داده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین رضایت زناشویی و در هر سه بعد بخشایش گری (شناختی، عاطفی و رفتاری) همبستگی معناداری وجود دارد، به طوری که مادرانی که میزان بخشایش گری آنان در سطح بالا بود، از میزان رضایت زناشویی بیشتری برخوردار بودند. تحلیل داده ها همچنین نشان داد که در حدود 53 درصد واریانس رضایت زناشویی توسط ابعاد سه گانه بخشایش گری تبیین شد و هر سه بعد آن وارد معادله پیش بینی رضایت زناشویی از روی بخشایش گری شدند. داشتن ویژگی های بخشایش گری به واسطه رهایی از رنج های بین فردی در رضایت زناشویی موثر است و آموزش مهارت های بخشایش گری برای مادران این گروه از کودکان و نیز دیگر افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، مولفه های بخشایش گری، مادران کودکان نارسایی های رشدی و هوشی
  • بهروز دولتشاهی*، حمید یعقوبی، سیدابوالحسن ریاضی، حمیدرضا حسن آبادی، حمید پورشریفی، مسعود ظفر، مژگان فلاحت دوست، حسن حمیدپور، ناصر صبحی قراملکی صفحات 115-125

    زندگی دانشجویی دوره ای بسیار متفاوت است. آغاز زندگی دانشجویی معمولا با فشار روانی زیادی همراه است، مواردی از قبیل دوری از خانواده و زندگی کردن به شکل مستقل، یافتن کار نیمه وقت و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات گوناگون روحی. پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس ملی سیمای زندگی دانشجویان صورت گرفته است. به منظور ساخت مقیاس ملی سیمای زندگی دانشجویان، برخی از ابزارهای مهم بین المللی و پرسشنامه های متعدد داخلی بررسی و مقیاس پیش مقدماتی با تعداد 95 سوال در جمعیت 70 نفری از دانشجویان اجرا شد. پس از بررسی اولیه داده ها و رفع خطاها، تحلیل عامل اکتشافی با رهنمود تئوری پشتوانه آن بر روی تعداد 1200 نفر از دانشجویان اجرا شد. پرسشنامه تهیه شده بر اساس مدل نظری شامل 7 بخش اصلی بود. نتایج تحلیل عاملی برای بخش های 2 تا 5 (نگرش، رضایت مندی و نگرانی ها، هیجانات و احساس ها و رفتارهای پرخطر) اجرا شده که در هر یک از بخش های مذکور به ترتیب 3، 2، 2 و 5 عامل استخراج شدند که با مدل نظری مطابقت داشت. در مجموع می توان اظهار نمود، نسخه اولیه مقیاس ملی سیمای زندگی دانشجویان از ویژگی های روان سنجی مناسبی برخوردار بوده و قابلیت استفاده در پژوهش های مرتبط با دانشجویان و جوانان را داراست.

    کلیدواژگان: مقیاس ملی سیمای زندگی دانشجویی، سبک زندگی، سالمتروان، اعتیاد، خودکشی، تحلیل عاملی اکتشافی، زندگی دانشجویی
  • رضا رستمی، محمدعلی بشارت*، معصومه کریمی، حجت الله فراهانی صفحات 127-145

    چاقی یک بیماری مزمن و چند عاملی است. مکانیزم های عصب شناختی و رفتاری متعددی در خوردن بیش از اندازه غذا یا خوردن بیش از حد نیاز وجود دارد که ممکن است منجر به چاقی شود. افراد چاق از سوگیری توجه نسبت به سرنخ های مرتبط با غذا رنج می برند. روش های مختلفی برای تعدیل سوگیری توجه وجود دارد، مثل تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روش tDCS بر عملکرد مغز افراد چاق بود. 19 نفر از افراد چاق و دارای اضافه وزن داوطلب مراجعه کننده به کلینیک آتیه بر اساس شاخص های BMI و سن به دو گروه آزمایشی (tDCS) و کنترل (Sham tDCS) تقسیم شدند. ابتدا از نظر متغیرهای دموگرافیک شامل سن، قد و وزن، سابقه چاقی و سایر اختلالات جسمی و روان شناختی مورد بررسی قرار گرفته و امواج مغزی آنها در حالی که یک تکلیف شناختی را انجام می دادند، جهت بررسی مولفه های ERP ثبت شد. سپس به مدت 10 جلسه طی 2 هفته در معرض روش های مداخله قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش tDCS باعث ایجاد تغییر معنادار در عملکرد مغز می شود که این تغییر از طریق کاهش دامنه مولفه های P200 و P300 و افزایش دامنه مولفه N200 رخ داد. از آنجا که این مولفه ها با عملکرد شناختی در ارتباط هستند، می توان نتیجه گرفت که عملکرد مغز افراد چاق در هنگام مواجهه با سرنخ های غذا در اثر tDCS تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: چاقی، تحریک مستقیم از روی جمجمه (tDCS)، پتانسیل وابسته به رویداد (ERP)
  • طاهره محمودیان دستنایی، حمید طاهر نشاط دوست*، شعله امیری، غلامرضا منشئی صفحات 147-163

    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان شناختی و رفتاری بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران بی اشتهایی عصبی با توجه به پیوند والدینی بوده است. روش مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل بیماران دارای اختلال خوردن مراجعه کننده به مراکز روان پزشکی، روان درمانی بالینی و مراکز درمانی چاقی و لاغری شهر تهران در رده سنی 16 تا 23 سال می باشد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بوده است. در غربال گری صورت گرفته 21 بیمار بی اشتهایی عصبی تشخیص داده شد. در نهایت بیماران در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل همتاسازی شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه، مصاحبه تشخیصی بر اساس ملاک های تشخیص اختلال خوردن و تشخیص روان پزشک بوده است و از دو پرسشنامه: 1- پیوند والدینی، 2- طرحواره های ناسازگار یانگ استفاده شد. بیماران در حوزه بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل بیشترین آسیب و سایر حوزه ها آسیب کمتری داشتند. در همه حوزه ها طرحواره درمانی در بیماران دارای پیوند بیش حمایت گر اثربخشی بالاتر داشته است. اما درمان شناختی و رفتاری فقط در حوزه بریدگی و طرد و خودگردانی اثربخش بوده است و عود برگشت بیماری در این درمان بالا بود. یافته های بدست آمده در سبب شناسی اختلال بی اشتهایی عصبی مبتنی بر دیدگاه سیستمی و روابط شیء حمایت می کند و راه را برای پژوهش بیشتر در این زمینه فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: طرحواره درمان، درمان شناختی و رفتاری، بی اشتهایی عصبی، پیوند والدینی
  • علیرضا خرم بخت، فریده سادات حسینی، علی پاکیزه صفحات 165-182

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر بازی های ویدیویی سه بعدی و دو بعدی بر سبک های حل مسئله دانشجویان به اجرا در آمده است. جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان دانشگاه خلیج فارس بوشهر که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می دهند و پس از اطلاع رسانی از طریق فراخوان، تعداد 45 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. ابتدا در مورد همه ی 45 نفر آزمون هوش و پرسشنامه تجربه قبلی بازی های ویدیویی اجرا شد. پس از همسان سازی بر اساس نمره هوش و تجربه انجام بازی های ویدیویی، آزمودنی ها بر اساس همتاسازی تصادفی به سه گروه 15 نفره تقسیم شدند. دو گروه آزمایش به مدت 4 هفته در معرض بازی ویدیویی (گروه آزمایش 1 در معرض بازی سه بعدی و گروه آزمایش 2 در معرض بازی دو بعدی) قرار گرفتند و در مورد گروه کنترل هیچ بازی ای اجرا نشد. آزمون سبک های حل مسئله کسیدی و لانگ ابزار اندازه گیری پژوهش حاضر بود. نتایج نشان داد، گروه های آزمایشی به طور معنی داری در نمرات سبک های حل مسئله و در  مولفه های درماندگی و خلاقیت به طور معنی داری با گروه کنترل تفاوت داشتند. بر اساس یافته های این پژوهش از بازی های ویدیویی می توان به عنوان ابزاری برای آموزش مهارت های حل مسئله استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی ویدیویی سه بعدی، بازی دو بعدی، حل مسئله، دانشجو
  • محمد جوادی پور*، نوروزعلی کرمدوست، زهرا ابوالحسنی صفحات 183-197

    هدف پژوهش حاضر بررسی امکان اجرای مولفه های سازنده گرایی با توجه به دیدگاه گروه بسیار مهم و مرتبط با موضوع یعنی معلمان می باشد. روش تحقیق از حیث اجرا توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار اندازه گیری پرسشنامه تایلر (1997)، می باشد که مشتمل بر 23 سوال است. روایی محتوایی پرسشنامه توسط اساتید راهنما و مشاور تایید گردیده و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برابر 0.91 می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان بهارستان به تعداد 164 معلم مرد و 177 معلم زن که در سال تحصیلی 95-94 مشغول تدریس بوده اند، می باشد. به دلیل جلوگیری از افت آزمودنی از روش سرشماری استفاده شد. پرسشنامه مذکور بر روی هر یک از نمونه ها اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی)میانگین، فراوانی داده ها(و در بخش استنباطی از آزمون خی دو با استفاده از نرم افزار spss22 استفاده شد. نتایج بدست آمده از خی دو نشان داد که میزان امکان اجرای رویکرد سازنده گرایی از دیدگاه دبیران کمی از حد متوسط بالاتر است و نیز تفاوتی بین نظرات معلمان زن و مرد وجود ندارد.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، نظریه یادگیری، سازنده گرایی، یادگیری
  • یاسر رضاپورمیرصالح*، سید حمید نجیبی، زهراالسادات موسوی صفحات 199-212

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه نگرش نسبت به پدر و تعهد به خانواده با اهمال کاری تحصیلی در فرزندان جانبازان صورت گرفت. این پژوهش یک مطالعه همبستگی بود و جامعه آن را کلیه فرزندان جانبازان شهرستان های یزد و اردکان تشکیل می دادند. با توجه به محدودیت های دسترسی به جامعه، 144 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های ادراک والدین گرول نیک (1991)، تعهد به خانواده فولیگ نی و همکاران (1999) و اهمال کاری تحصیلی سواری (1390) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که هر دو متغیر نگرش به پدر و تعهد به خانواده و ابعاد آن با اهمال کاری تحصیلی فرزندان جانبازان همبستگی معنی دار منفی دارند (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که این دو متغیر در مجموع قادر به پیش بینی 4/17 درصد از واریانس اهمال کاری تحصیلی هستند (05/0>p). با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که نگرش نسبت به پدر و تعهد به خانواده نقش معنی داری در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی فرزندان جانبازان دارند و احتمالا ممکن است بهبود آن ها، خصوصا نگرش به پدر، با کاهش اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان فرزند جانباز همراه باشد.

    کلیدواژگان: نگرش نسبت به پدر، تعهد به خانواده، اهمالکاری تحصیلی، فرزندان جانبازان
  • سیاوش کیانی *، شاهرخ مکوندحسینی، عاطفه فدایی صفحات 213-222

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش آرام‏سازی به کمک بیوفیدبک بر اضطراب امتحان دانشجویان دانشگاه سمنان بود. در این مطالعه با بهره  گیری از یک طرح آزمایشی تصادفی کنترل شده نمونه ای به تعداد 30  نفر انتخاب شدند و طرح پیش آزمون - پس آزمون  و گروه کنترل انجام شد. ابتدا آزمودنی‏های دو گروه پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر را تکمیل کردند. سپس آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش آرام‏سازی با بیوفیدبک قرار گرفتند، ولی گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. در پایان آزمودنی های هر دو گروه مورد پس آزمون  تست اضطراب قرار گرفتند. داده‏ها با استفاده از شاخص‏های آماری نظیر میانگین، انحراف معیار و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میانگین نمرات اضطراب امتحان گروه مداخله نسبت به گروه کنترل در پس آزمون) 01/0p=) به طور معناداری کاهش یافته بود. نتایج حاکی از کارایی آرام‏سازی توسط بیوفیدبک در کاهش اضطراب امتحان دانشجویان و بهبود عملکرد آنها بود.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، آرامسازی، بیوفیدبک، دانشجویان
  • لیلا افضلی*، سمیه اسماعیلی، هومن رجبی، سمیرا وکیلی صفحات 223-234

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بازی درمانی با رویکرد کودک محور بر مشکلات درونی سازی شده کودکان پیش دبستانی است. برای این منظور، 30 کودک با مشکلات رفتاری طی مصاحبه با والدین شناسایی شده و با استفاده از سیاهه رفتاری کودک (CBCL، 2007) مورد ارزیابی قرار گرفتند. از میان این دانش آموزان، 10 نفر نمره بالاتر از نمره برش را کسب کردند و در نهایت از این تعداد 5 نفر به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و 5 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی تحت 16 جلسه بازی درمانی کودک محور قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بازی درمانی با رویکرد کودک محور منجر به کاهش مشکلات رفتاری درونی سازی شده کودکان می گردد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، رویکرد کودک محور، مشکلات رفتاری درونی سازی شده
  • محسن شریفی علون آبادی، کیوان صالحی، علی اکبر باقری فر، علی مقدم زاده صفحات 235-254

    همه پیشرفت های شگفت انگیز انسان، زاییده یادگیری است و یادگیری به نحو چشمگیری از انگیزه تحصیلی، اثر می پذیرد؛ به رغم اهمیت شگرف انگیزه تحصیلی در یادگیری دانش آموزان و همچنین شواهد گسترده ای مبنی بر بروز افت شدید در انگیزه تحصیلی دانش آموزان،  پژوهش هایی ژرفانگر که بتواند ماهیت و عوامل موثر در تشدید این پدیده را بازنمایی کند، به ندرت انجام شده است. در این پژوهش سعی شد تا با استفاده از رویکرد تفسیرگرایانه، ضمن بازنمایی آسیب های موجود، عوامل احتمالی کاهش انگیزه تحصیلی و راه های بهبود آن بررسی شود. تلاش گردید تا ضمن واکاوی در ادراک دانش آموزان و تجربه زیسته شان، نشان داده شود که آن ها چه درکی از پدیده افت انگیزه تحصیلی دارند، آن را چطور درک و ارزیابی می کنند. داده های روایتی با استفاده از فن مصاحبه نیمه ساختارمند با 38 نفر از دانش آموزان (دختر و پسر) گردآوری و بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد؛ تحلیل عمیق روایت های دانش آموزان، به شناسایی و دسته بندی 5 مضمون اصلی و 13 زیر مضمون منتج گردید. نتایج نشان می دهد انگیزه تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل فردی، خانوادگی، آموزشگاهی، فناوری های نوین ارتباطی و  عوامل اجتماعی  قرار می گیرد. در این مقاله، هر یک از عوامل شناسایی شده به همراه روایت های دانش آموزان، مورد بحث قرار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، دانش آموزان متوسطه، عوامل فردی، عوامل آموزشگاهی، عوامل خانوادگی
|
  • Saeid Hassanzadeh*, Nikkhoo F Pages 1-18

    Since cochlear implants can now be provided for children before the age of 1 year, the development of a family-centered habilitation program is essential for this age group. </strong>The present study was done to investigate the effectiveness of NAVAYESH” auditory habilitation program on communication skills of cochlear implantation candidates. 32 mothers along with their 3-12 months deaf infants participated in a cochlear implant program. They received a new developed auditory habilitation program. The program was developed based on a need assessment from surveys of experts and parents of deaf children, and a review of common habilitation intervention programs. To investigate communication skills, auditory perception and speech production, Communication and Symbolic Behavior Scales Developmental Profile (CSBS DP), Categories of Auditory Performance (CAP) & Speech Intelligibility Rating Scale (SIR) were used respectively. Data indicated that Navayesh” auditory habilitation program improved communication, auditory perception, and speech production scores in deaf children participated in the study. Follow-up study also indicated the stability of this effectiveness in improvement dependent variables of the study. The use of this program is recommended in early habilitation centers for deaf children

    Keywords: Navayesh” program, CommunicationSkills, Auditory Perception, Speech Production
  • Elahe Hejazi, Zahra Naghsh* Pages 19-38

    Procrastination is a widespread phenomenon that has been associated with the most of cognitive, emotional, and motivational factors, about which a clear and integrated picture is still lacking, though. The aim of this study was to use primary established psychological procrastination-related factors in the base of Ellis cognitive emotional behavioral approach to examine whether reliable subgroups of procrastinators can be identified through cluster analysis. So 900 students from Tehran University (447 females and 453 males) were selected with Random multi-stage and then completed a measure of procrastination and 200 students who got high scores in procrastination on the scale of Solomon and Rothblum (1984) were selected and this sample responded to the scale of self-regulation by Green and Miller (2004), self-efficacy of Midelton and Midgley (1997), the scale of the frustration beliefs of Harrington (2005) and irrational beliefs of  Koopmans et al. (1994). Two clusters were identified: The first cluster with middle scores of self-regulated and self-efficacy and high scores of irrational beliefs and frustration beliefs .The second cluster with low scores of self-regulated, self-efficacy, irrational beliefs and frustration beliefs. Based on the findings, it seems that students with high procrastination, have different motivational and belief profiles and cluster analysis can identify these profiles.

    Keywords: Cluster analysis, Procrastination, self-regulation, self-efficacy, irrational beliefs, frustration belief
  • Ebrahim Mazari *, Mahsa Zamani Pages 39-54

    Self-development, one of the main concepts in the ideological foundations of Islam and research findings in recent decades and about development and human excellence on self-development have been strongly emphasized. Therefore this study has aimed to explain the influence of psychological-behavioral mechanisms of self-development on human capital. The research method was descriptive-correlational and data analysis method was SEM. The study`s population consisted of all the staff and faculty of Psychology and Educational Sciences of Tehran University who were126 people from whom and by census methods, 118 valid questionnaires were collected. Self-development of human resources by four questionnaire of Abili and Mazari (2014), including Self-regulation questionnaire (α =0/94), Self-management (α =0/93), Self-leadership (α =0/96), Self-directed learning (α =0/95), and human capital questionnaire of Naderi (2011) with the reliability (α=0/95) were used to collect data. Results showed that self-development and human capital of Personnel was higher than the average. Self-development (r=0/80) has a significant positive correlation (p <0/01) with the human capital and through the dimensions of self-development, self-leadership, self-directed learning and self-regulation has had the ability to predict HC. Structural equation modeling showed that self-development has an impact on knowledge and cognitive skills (γ=0/89), metacognitive skills (γ=0/91) and emotion and communication competencies (γ =0/97).

    Keywords: Self-development, Self-management, Selfleadership, Self-directed learning, Human capital
  • Hamed Kashanaki *, Nima Ghorbani, Javad Hatami Pages 55-70

    Current literature demonstrates a negative relationship between repression, physical heath, and psychological adjustment. In contrast, several recent studies indicated that repression and suppression of emotion might separate traits that had different relationships with adjustment and health, especially when combined with different personality traits. Based on this idea, the current study investigated the relationship between emotion suppression, physical health, and adjustment according to the role of self-regulation processes. A sample of 220 students (125 females and 95 males) from University of Tehran completed Suppression /Self-Regulation of Withholding Negative Emotions (Kim et al,  2002), Integrative Self-Knowledge (Ghorbani et al, 2008), Mindful Attention Awareness Scale (Brown and Ryan, 2003), Self-Compassion (Raes et al, 2011), Self-Control (Tagney et al, 2004), Social desirability (Balard, 1992), Subjective Vitality (Ryan and frederick, 1997), General Health Questionnaire (Goldberg et al, 1997), and Symptom Checklist (Bartone, 1995). The results showed that controlled suppression of emotion negatively related to self-regulation processes and predicted negative physical and mental symptoms, while autonomous suppression of emotion had a positive relationship with integrative self-knowledge and self-control. Furthermore, social desirability had a positive relationship with self-regulation processes and predicted health through self-regulation processes. Based on this results, it could be concluded that suppression of emotion is not entirely a maladaptive trait and it may work in certain contexts.  Theoretical implications are discussed.

    Keywords: mplications are discussed.Keywords: Emotion Suppression, Self-RegulationProcesses, Social Desirability, Physical, MentalSymptoms
  • Rouhallah Shahabi Pages 71-101

    The aim of this study has been developing a comprehensive, reliable, and valid package for the assessment of cognitive and psychomotor abilities of children. To this end, 661 children were selected using stratified random sampling. They were then divided to six age groups, ranging from 6.5 to 12.5 years old .This study was conducted using the Cross Battery Assessment method in four steps: a) the selection of an axial scale, b) the selection of supplementary scales, c) the conduction of preliminary experimental study, and d) the conduction of the main study and the assessment of the validity and reliability of the final scale.  According to the retest results, the correlation coefficients of the scales ranged between 0.76 (for tactile ability) and 0.98 (for fluid reasoning), indicating the appropriate validity of them. The coefficient of agreement between experts for the content validity of the scales was somewhere between 0.1 and 0.6.  To measure the construct validity through the age discrimination method, multivariate analysis of variance showed significant differences between different age groups in all abilities. In addition, the factor analysis confirmed this three-factor structure, consisting of cognitive and psychomotor abilities, speed, and efficiency.

    Keywords: : assessment of cognitive andpsychomotor abilities, Cattell Horn Caroll model, fluid reasoning, short term memory, long termmemory, visual processing, auditory processing, comprehensive knowledge, reading, psychomotorabilities, tactile ability, psychomotor speed, reactionspeed
  • Shahrooz Nemati*, GholamAli Afrooz, Bagher Ghobari Bonab, Mohsen Shokoohi Yekta, Ahmad Beh Pajooh Pages 103-113

    The aim of the current study was to predict marital satisfaction from the magnitude of their forgiveness. The research design was correlational study and the same vein, To fulfill the stated goal 88 mothers of children with intellectual and developmental disabilities by means of accessible sampling procedure, and Afrooz marital satisfaction (2011) as well as Enright forgiveness inventory standardized by Ghobari Bonab et al (2003) were given the questionnaires. Analysis of data using Person’s correlation revealed that among marital satisfaction and all three dimensions of forgiveness a positive relation was found. In other words individual mothers who were higher in forgiveness were more satisfied in their marital lives. Multivariate regression also revealed that 53 % of variations in marital satisfaction can be accounted by dimensions of their forgiveness. The forgiveness characteristics were influential in marital satisfaction and recommended to mothers of children with intellectual and developmental disabilities and other groups with Special Educational Needs.

    Keywords: Marital satisfaction, Dimensions offorgiveness, Mothers of children withintellectual, developmental disabilities
  • Behrooz Dolatshahee *, Hamid Yaghubi, Seyed Abolhassan Riazi, Hamid Peyravi, Hamid Reza Hassan Abadi, Hamid Poursharifi, Masoud Zafar, Mozhgan Falahat Doost, Hasan Hamidpour, Naser Sobhi Ghramaleki Pages 115-125

    Student life is a very different and highly challenged course. Specially, the beginning of student life is often associated with enormous psychological pressure, such as isolation from family and living independently, finding part-time jobs and dealing with various mental problems. This study has aimed to construct and validate a national student life scale for drawing students' lives’ profile. In order to build the national Portrait of student life scale profile some international and national scales and questionnaire were examined and the scale with 95 questions was conducted on the population of 70 students. After screening the data and fixing errors,an exploratory factor analysis was conducted on a sample of 1,200 students, based on the theoretical models. The prepared questionnaire consists of seven main parts based on theory. Factor analysis was conducted for sections attitudes, satisfaction and concerns, emotions and high risk behaviors, and in each of the aforementioned sections respectively 3, 2, 2 and 5 factors were extracted which were congruent with the theoretical model. Totally it can be said that an early version of the national student life scale profile has had good psychometric properties and can be used in researches related to the students and young people.

    Keywords: National Scale of Students Life Profile, Life Style, Mental Health, Addiction, Suicide, Exploratory Factor Analysis, Student Life
  • Reza Rostami, Mohammad Ali Besharat, Masoumeh Karimi, Hojjatollah Farahani Pages 127-145

    Obesity is a chronic, multifactorial disease. There are a number of neurocognitive and behavioral mechanisms that contribute to overeating, or eating past nutritional needs, which can lead to obesity. Dysregulated dopamine-based reward circuitry has been implicated in overeating and obesity. We have different methods to modify brain function. One of these methods is transcranial Direct Current Stimulation (tDCS). In this research we want to assess the effect of tDCS on brain function in obese people. 19 overweight and obese individuals were assigned to experimental (tDCS) and control (Sham tDCS) groups based on their ages and BMI. All participants completed a cognitive task (Flanker test) while their EEG were recorded before and after the treatment. They received 10 treatment session in 2 weeks. T</strong>he results of Covariance Analysis showed that tDCS can significantly decrease the amplitude of P200 and P300 component and increase the amplitude of N200 component in obese individuals. The results showed that applying tDCS can change brain function in the brain of obese people.

    Keywords: Obesity, transcranial Direct CurrentStimulation (tDCS), Event Related Potentials(ERPs)
  • Tahereh Mahmoudian Dastnaei, Hamidtaher Neshatdoost, Shole Amiri, Ghilamreza Manshaei Pages 147-163

    The present study was aimed at comparing the effectiveness of schema therapy and CBT on eating disorder symptoms in patients with anorexia nervosa considering the parental bonding. The study had an experimental method with pretest-posttest design and follow-up with the control group. The study population included all patients aged 16 to 23 years with eating disorders who had referred to psychiatry, psychotherapy, and clinical treatment centers of obesity and weight loss in Tehran. Purposive sampling was used in this study. Since this study was concerned with patients that had a poor parental bonding, 21 patients were diagnosed to have anorexia nervosa by performing psychological screening. Finally, the selected patients were matched in two experimental groups and one control group. Data were collected through questionnaires and diagnostic interviews based on diagnostic criteria for eating disorders and psychiatric diagnosis. Three questionnaires were used in the study including: 1. Parental Bonding Questionnaire 2. Eating Disorder Inventory (EDI) 3. Young Schema Questionnaire. </em>Only schema therapy was effective in reducing symptoms of eating disorders. Also, treatment had a higher efficacy on being more supported than less cared. </em>The findings of this study can be an approval of therapists having a systematic view to the etiology of this disorder.

    Keywords: Schema therapy, cognitive, behavioraltherapy, anorexia nervosa, parental bonding
  • Alireza Khorambakht, Faride sadat Hoseini, Ali Pakize Pages 165-182

    This study has aimed to investigate the effect of three-dimensional and two-dimensional video games on problem-solving styles of students. Statistic society in this study consisted of Persian Gulf University students in 2016-2017 academic year. And after notification by the proclamation, 45 students were selected voluntarily. At first all 45 students, completed intelligence test and past the experience of video game questionnaire, after matching and based on the  intelligence scores and video games experience, subjects were divided into three groups by random matching. Two experimental groups were treated for 4 weeks by playing video games (Experimental group 1 by three-dimensional game and Experimental group 2 by two-dimensional game) and in the control group nobody ran games.  Cassidy & Long problem solving style is used as measuring tools. The results showed that the experimental group 1 and group 2 had significantly higher scores on problem solving styles and component of helplessness and creativity, compare to the control group. Based on this study`s findings, video games can be used as a tool for teaching problem-solving skills

    Keywords: Three-dimensional video games, Two-dimensional, Problem solving style, student
  • Mohammad Javadipour *, Nourozali karamdoust, Zahra abolhassani Pages 183-197

    The aim of this study was to determine the feasibility of performing constructing components according to the group approach, the teachers who are very important and relevant.The research method is descriptive survey. Questionnaire Tyler (1997), which includes 23 questions. The validity of the questionnaire was approved by supervisors and consultants and its reliability was found 0.91through Cronbach's alpha. The study samples were all high school teachers including 164 male and 177 female teachers of BAHARESTAN city who were teaching in 94-95. To prevent the subjects` loss, census method was used. The aforementioned questionnaire was performed on each of the samples. To analyze the data, descriptive statistics (means, the abundance of data) were used and in the corollary section the two shall test using the software spss22 was used. The results from the two showed that the possibility of implementing a constructive approach from the perspective of teachers was a little higher than the average secretaries and there was no difference between male and female teachers ' opinions.

    Keywords: feasibility, learning theory, constructivism
  • Yasser Rezapour Mirsaleh *, Seyed Hamid Najibi, Zahra Al Sadat Mousavi Pages 199-212

    The present study aimed to investigate the relationship of attitude toward father and family obligation with academic procrastination in children of warfare victims. This study was a correlational research and The population were students of Ardakan and Yazd city who were warfare victims’ children. Regarding sampling limitations, 144 students were selected by available sampling and answered to perceptions of parents scale (Grolnick & et al, 1991), family obligation scale (Fuligni & et al. 1999), academic procrastination (Savari, 2011). The data were analyzed by correlational and regression analysis. The results show that attitude toward father and family obligation have a significantly negative correlation with academic procrastination (p<.01). Regression analysis shows that these variables can predict 19.9 percent of variance of academic procrastination (p<.05). Based on these findings it can be concluded that attitude toward father and family obligation can predict significantly academic procrastination of children of warfare victims and probably improving them, especially improving attitude toward father can decrease academic procrastination in children of warfare victims.

    Keywords: Attitude toward Father, Family Obligation, Academic Procrastination, Warfare Victims’ Children
  • Siavash Kiani *, SHahrokh Makvandhosaini, Atefeh Fadaei Pages 213-222

    The aim of this study was to examine the effectiveness of biofeedback-aided relaxation training on test anxiety among students. In a randomized controlled trial design, 30 subjects were selected and pretest -posttest scheme were administered. Firstly, subjects of two groups completed the Spielberger’s anxiety test Questionnaire. Experimental group received Biofeedback aided relaxation training for 10 sessions, while no intervention made on the control group. At the end subjects in both groups were filled anxiety test for the posttest. The dataset analyzed using GLM: ANCOVA statistical analysis. After the BFART intervention, a significant decreased mean scores observed on level of anxiety in the experimental group compared to the control group (P<0.001). The results confirmed efficiency of the biofeedback aided relaxation training in reducing test anxiety and increasing academic performance in students.

    Keywords: test anxiety, relaxation, biofeedback, students
  • Leila Afzali *, Somaye Esmaili, Hooman Rajabi, Samira Vakili Pages 223-234

    The purpose of this research is determination ofthe effectiveness  of child-centeredplay therapy on internalizing problems in children. For this purpose, 30 students whohad behavioral problems were identified by interviewing with Parent and wereevaluated by using the Child Behavior Checklist (CBCL). Among them, 10 studentsgain score above of cutoff point. Finally, 5 students accidentally were been inexperimental group and 5 students in control group. The experimental groupreceived 16 sessions of child-centered play therapy and the control groupreceived no intervention.  The results ofcovariance analysis showed that child-centered play therapy reducesinternalizing problems in children

    Keywords: play therapy, Child-centeredapproach, internalizing problems
  • Mohsen Sharifi olon abadi, Keyvan Salehi, Aliakbar Bagherifar, Ali Moghadamzadeh Pages 235-254

    The important fact is that all the amazing advances of man born in today's world, learning. Motivation plays a significant role in the process of learning. In spite of the tremendous importance of motivation in students' learning and motivation as well as evidence of educational failure, but depth research in this area is rare. Current study tried to investigate the possible factor of the decreased educational motivation and methods to improve it by using interpretative approach while representing the existing damages. Therefore, an attempt was made to use semi-structured interview technique and narrative data which was obtained from an interview with 38 students (boys and girls). The data was analyzed using Colaizzi's strategy in order to produce substantial results which would lead to the credibility of the results, meanwhile taking into account the study phenomenon from their perspective. Depth analysis of narratives was used, to identify and classify 13 sub-theme and so the 5 main themes were identified. The results indicated a drop in educational motivation of high school students in the study population which was affected negatively by the following factors: personal factors, familial, scholastic, new technologies and social factors are. In this paper, each of the identified factors associated with student accounts, has been discussed.

    Keywords: educational motivation, high schoolstudents, individual factors, scholastic factors, familialfactors