فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم مقدسین*، فتانه ارجمند، شهرام محمدخانی صفحات 1-26
    هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های روان سنجی و استانداردسازی پرسشنامه PSWQ-C در نمونه ای از کودکان و نوجوانان 8 تا 18 سال بود. نمونه آماری این مطالعه را 1100 نفر (581 دختر و 519 پسر) تشکیل دادند. نمونه پژوهش حاضر شامل 500 کودک 8 تا 12 ساله (286 دختر و 214 پسر) در مقطع دبستان، 300 نوجوان 13 تا 15 ساله)150 دختر و 150 پسر)، در مقطع دوره اول متوسطه و 300 نوجوان 16 تا 18 ساله (145 دختر و 155 پسر) در دوره دوم متوسطه است. ابتدا پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا کودک و نوجوان (PSWQ-C) به زبان فارسی ترجمه گردید، سپس به زبان انگلیسی برگردانده شد. پس از رفع مشکلات زبان شناسی سوالات، برای اطمینان از صحت ترجمه آن به صورت آزمایشی روی 100 نفر از دانش آموزان (50 دختر و 50 پسر) اجرا گردید. پس از تصحیح و تایید ترجمه، این پرسشنامه بر روی 1100 دانش آموز (581 دختر و 519 پسر) در شهر تهران اجرا شد. نتایج این مطالعه بهترین برازش را برای مدل تک عاملی در بین کودکان 8 تا 12 ساله و نوجوانان 13 تا 18 ساله نشان داد. این نتایج حاکی از روایی سازه مناسب این پرسشنامه در جمعیت ایرانی است. آلفای کرونباخ برای مدل تک عاملی کودکان برابر با 85/0 و برای نوجوانان نیز برابر با 86/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: نگرانی، کودک و نوجوان، ویژگی های روان سنجی، هنجاریابی
  • مرتضی روحانی، مسعود جانبزرگی، حسن احدی*، محمدرضا بلیاد صفحات 27-45
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر الگوی کوتاه مدت درمانگری چندبعدی معنوی (SMP) بر افزایش بهزیستی روان شناختی مبتلایان به افسردگی بود. طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی، با روش پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری را 48 نفر از مبتلایان به افسردگی مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مرکز مشاوره با رویکرد دینی حرم مطهر تشکیل دادند که براساس جدول مورگان 40 مراجع (25 زن، 15 مرد) از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (RPWB) بود. گروه آزمایش 12 جلسه یک ساعت و نیم مداخله را دریافت کردند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، بعد از مداخله در مولفه بهزیستی روان شناختی، افزایش معناداری وجود داشت (001/0P<). یافته ها نشان داد که روان درمانگری چندبعدی معنوی (SMP) می تواند با فعال سازی بعد معنوی مراجعان و به تبع آن، با شکل گیری چارچوب اعتقادی در برابر چالش های شناختی و ترغیب آن ها به سبک زندگی سالم و افزایش هدفمندی، امید و رضامندی از زندگی، به عنوان روشی مفید و کارآمد برای ارتقاء بهزیستی روان شناختی مراجعان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمانگری چندبعدی معنوی، بهزیستی روان شناختی، افسردگی
  • رضا رستمی، زینب خجوی، عبدالرحمن رستمیان*، غلامعلی حسین زاده دهکردی، نیما قربانی، حجت الله فراهانی صفحات 47-65
    شبکه حالت پیش فرض مغز (DMN) یکی از سیستم های مغزی در مقیاس بزرگ است که از نظر تشریحی به خوبی تعریف شده است. این شبکه که در حالت استراحت فعالیت بیشتری نشان می دهد، با پردازش افکار مستقل از محرک، افکار خودارجاعی و یادآوری خاطرات زندگی نامه ای مرتبط است. نواحی اصلی شبکه DMN شامل قشر پیش پیشانی میانی (mPFC)، قشر سینگولیت خلفی (PCC)، قشر آهیانه ای پایینی (IPL)، قشر گیجگاهی جانبی (LTC) و ساختار هیپوکامپال (HF) هستند. این شبکه از دو زیرسیستم تشکیل شده است: زیرسیستم لوب گیجگاهی میانی که داده هایی از تجارب قبلی فرد در اختیار می گذارد و زیرسیستم پیش پیشانی میانی که از این اطلاعات برای ایجاد افکار مستقل از محرک و مربوط به خود استفاده می کند. مطالعات نشان می دهند که شبکه حالت پیش فرض در مقابل تجارب مختلف انعطاف پذیری دارد و کارکرد آن در بعضی از بیماری ها و اختلالات همچون اسکیزوفرنی، افسردگی، طیف اتیسم و آلزایمر تغییر کرده است. از سوی دیگر، این شبکه به درمان های زیستی و روان شناختی پاسخ می دهد. در این مقاله پس از مروری بر تاریخچه و ساختار تشریحی شبکه حالت پیش فرض مغز، به کارکردها، تغییرات بهنجار طی تحول و تغییرات آن در انواع بیماری ها و اختلالات می پردازیم و در نهایت، مروری بر کاربردهای بالینی این یافته ها در زمینه درمان خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: شبکه حالت پیش فرض، حالت استراحت مغز، ارتباط کارکردی
  • فاطمه خیام فر*، یاسر مدنی، الهه حجازی، کاظم پورطاهری صفحات 67-83
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب بر کیفیت رابطه مادر- پسر صورت گرفت. پژوهش در چارچوب یک طرح شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه پژوهش شامل مادران و پسران پایه هشتم و نهم مدارس باقرشهر در سال 95-96 بود. به منظور  انجام مداخلات، تعداد 40 نفر از مادران داوطلبی که فرزندانشان پس از نمونه گیری تصادفی خوشه ای در آزمون غربالگری شرکت و مشکلات رابطه ای با مادران خود را گزارش داده بودند، انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند. کلیه آزمودنی ها (فرزندان) قبل و بعد از آموزش از طریق آزمون نگرش فرزند نسبت به مادر (CAMS) در سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری) ارزیابی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید. نتایج نشان داد مداخله در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، در مراحل پس آزمون و آزمون پیگیری موجب کاهش نمرات مشکلات رابطه ای شد. همچنین این مطالعه نشان داد که میانگین اندازه اثر هفت جلسه آموزش دوساعته برنامه فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب بر بهبود کیفیت رابطه مادر پسر به میزان 6/24 درصد بوده است. بنابراین، آموزش فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب اثربخشی مطلوب را برای بهبود کیفیت رابطه مادر- پسر داراست.
    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، برنامه فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب، رابطه والد- فرزند، رابطه مادر- پسر
  • فرحناز نورمحمدی*، حسن عشایری، غلامعلی افروز، کامبیز کامکاری صفحات 85-99
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مداخله حرکتی، ریتمیک و ملودیک عصب شناختی بر کنش اجرایی دختران دچار اختلال اسکلروزیس چندگانه (MS) بود. بدین منظور، تعداد 20 نفر (سنین 20 تا 30 سال) از زنان مراجعه کننده به انجمن MS با اختلال MS از نوع عود- بهبودی و دارابودن شاخص گسترده ناتوانی جسمی پایین (3EDSS<) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و گواه جایگزین شدند. گروه تجربی 30 جلسه دو بار در هفته آموزش گروهی موسیقیایی کنش های اجرایی (NEFT) مایکل تات (2005) را با همکاری یک متخصص موسیقی دریافت کردند و سپس داده ها با استفاده از آزمون مرتب کردن کارت های ویسکانسین (WCST) رایانه ای در پیش آزمون و پس آزمون گردآوری شد. همچنین از مقیاس شاخص گسترده ناتوانی (EDSS) برای سنجش ناتوانمندی جسمانی و برنامه مداخله حرکتی، ریتمیک و ملودیک عصب شناختی (NMRMI) شرکت کنندگان دچار MS استفاده شد. نتایج آماری مانکوا (MONCOVA)، حاکی از پیشرفت معنادار در زیر مولفه های طبقه بندی و کاهش خطای برجاماندگی در گروه تجربی نسبت به گروه گواه بود. همچنین نتایچ نشان دهنده، اندازه اثر کم تا متوسط مداخله موسیقیایی، براساس مقیاس کوهن بود. به نظر می رسد مداخله حرکتی، ریتمیک و ملودیک عصب شناختی بر افزایش مهارت های کنش های اجرایی دختران دچار MS تاثیر گذاشته است. همچنین مداخله موسیقیایی در توانمندسازی این افراد در فعالیت های روزمره ازجمله سازماندهی، حل مسئله و تصمیم گیری موثر بوده و می تواند در موقعیت های بالینی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسکلروزیس چندگانه (MS)، مداخله حرکتی، ریتمیک و ملودیک عصبشناختی، کنش اجرایی
  • ناهید احمدی مرویلی، جسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 101-117
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین مدل پیش بینی رفتارهای خودآسیب رسان براساس سبک های دلبستگی و سازمان شخصیت در نوجوانان با توجه به نقش واسطه ای راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بود. روش مطالعه از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری 700 نفر از دانش آموزان دختر شاغل به تحصیل در دوره متوسطه مدارس دولتی، در سال 97-96 منطقه 16 شهر تهران بود. گروه نمونه 700 دانش آموز دختر در رده سنی 17-15 سال بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های رفتارهای خودآسیب رسان (SHI)، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (CERQ)، ابعاد دلبستگی والدین و همسالان (IPPA)، مقیاس چندرویکردی گرایش به خودکشی (MAST) و سیاهه سازمان شخصیت کرنبرگ (IPO) پاسخ دادند. یافته ها پیش بینی پذیری رفتارهای خودآسیب رسان و گرایش به خودکشی در نوجوانان را با توجه به نقش میانجی راهبردهای شناختی تنظیم هیجان براساس نوع سبک دلبستگی و سازمان شخصیت نشان می دهد. همچنین جهت گیری دلبستگی ناایمن و داشتن سازمان شخصیت مرزی می تواند پیش بینی کننده راهبردهای ناسازگار تنظیم هیجان در نوجوانان باشد. این نتیجه در راستای دیگر یافته ها و مبانی نظریه ای بوده و ارزیابی سه متغیر سبک دلبستگی، سازمان شخصیت و راهبردهای تنظیم هیجان، می تواند در تدوین برنامه پیشگیری و مداخله درمانی نوجوانان با رفتارهای خودآسیب رسان استفاده شود
    کلیدواژگان: رفتارهای خودآسیب رسان، راهبردهایشناختی تنظیم هیجان، سبک های دلبستگی و سازمان شخصیت
  • سمانه سمیعیان، مسعود غلامعلی لواسانی*، زهرا نقش صفحات 119-132
    هدف از مطالعه حاضر، رابطه بین خودتنظیمی هیجانی، ادراک از محیط یادگیری و تاب آوری تحصیلی با کاربرد مدل یابی دو سطحی دانش آموز و کلاس بود. این مطالعه با ایده گرفتن از رویکرد بوم شناختی، نسبت به تاب آوری کودک و نوجوان، بر روی نقش معلم و کلاس می پردازد. این رابطه در میان 450 دانش آموز دختر دوره پایه دهم از مناطق 19گانه آموزش وپرورش مناطق تهران که از هر منطقه سه دبیرستان انتخاب شدند، بررسی گردید. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس های معلم به عنوان بافت اجتماعی (TSC)، تاب آوری تحصیلی ARI  و خودتنظیمی هیجانی (SRQ) بودند. نتایج تحلیل چندسطحی نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار بین متغیرهای پژوهش بود که با وارد کردن متغیرها در هر دو سطح، رابطه متغیر خودتنظیمی هیجانی با تاب آوری تحصیلی در سطح اول (سطح 001/0p<) و مولفه های درگیری، ساختار و حمایت از خودمختاری در سطح کلاس (001/0>p) معنادار است. بنابراین، مدارس حدود 27 درصد از واریانس تاب آوری تحصیلی را تبیین می کنند و 73 درصد برای عوامل سطح دانش آموزان تبیین شده است. همچنین نتایج نشان داد که مدل دوسطحی برخلاف مدل معمولی و یک سطحی، دانش بیشتری در ارتباط با رابطه بین متغیرها ارائه می دهد. یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر تاب آوری تحصیلی دانش آموزان چندسطحی است و برای بررسی تاب آوری تحصیلی دانش آموزان، باید به همه سطوح موثر بر آن توجه شود و با واردکردن متغیرها در هردو سطح، رابطه متغیر خودتنظیمی هیجانی با تاب آوری تحصیلی در سطح دانش آموز و مولفه های درگیری، ساختار و حمایت از خودمختاری در سطح کلاس معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی هیجانی، ادراک از محیط یادگیری، تاب آوری تحصیلی، مدل یابی چندسطحی
  • میثم عبدالله پور، فریبا حافظی*، پروین احتشام زاده، فرح نادری، رضا پاشا صفحات 133-146
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان های روایتی و مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر کیفیت زندگی و اضطراب وجودی سالمندان بود. این پژوهش از نوع تجربی با طرح (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل)، می باشد. جامعه آماری را سالمندان ساکن در سراهای سالمندی شهر تهران تشکیل دادند. نمونه ها به تعداد 30 نفر، با روش خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 10 نفره، شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل، جای گرفتند. سپس از هر سه گروه با استفاده از پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF) و اضطراب وجودی (EAI)، پیش آزمون گرفته شد و در ادامه، گروه آزمایشی یکم در معرض روایت درمانی گروهی و گروه آزمایشی دوم نیز در معرض درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد گروهی، قرار گرفتند و گروه کنترل نیز هیچگونه مداخله ای را دریافت نکرد. نتایج آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره با اندازه گیری مکرر نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل درمان های روایت مدار و مبتنی بر پذیرش و تعهد، منجر به افزایش کیفیت زندگی (01/0>P) و کاهش اضطراب وجودی (01/0>P) سالمندان می شوند. از طرف دیگر هر دو روش درمانی به صورت معنادار بر کیفیت زندگی (05/0<P) و اضطراب وجودی (05/0<P) سالمندان اثربخشی یکسانی داشتند که با توجه به اثربخش بودن هر دو شیوه درمانی مبتنی بر رویکرد روایتی و مبتنی بر پذیرش و تعهد، می توان از آن ها به منظور افزایش کیفیت زندگی و کاهش اضطراب وجودی سالمندان استفاده نمود
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اضطراب وجودی، سالمندان
  • پریسا فرنودیان، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، کیانوش هاشمیان صفحات 147-159
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی روایی و اعتبار پرسشنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی بود. روش پژوهش این مطالعه، همبستگی و از نوع تحلیل عاملی تاییدی است. جامعه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تهران بودند. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. در این مطالعه از پرسشنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی (SEL) که مجموعه ای از 25 آیتم براساس مدل نظری توسعه یافته کسل، استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد.در تحلیل عامل تاییدی نشان داده شد که همه ماده های پرسشنامه از بارعاملی مناسبی برخوردارند، اما شاخص های برازش مدل مطلوب نبودند؛ بنابراین مدل اصلاح گردید. مقادیر شاخص برازندگی افزایشی (IFI) برابر با 943/0 و شاخص برازندگی تطبیقی (CFI) برابر 943/0 و جذر میانگین مجذورات خطای تقریب (RMSEA) برابر با 051/0 می‏باشد که نشان دهنده برازش مناسب مدل با داده هاست. براساس تحلیل عامل اکتشافی پنج عامل منسجم و معنادار خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی، مدیریت ارتباطات، مسوولیت تصمیم گیری استخراج شد. در مجموع عامل های استخراج گردیده، توانستند  69 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین کنند. همسانی درونی عامل های شناسایی شده و نمره کل پرسشنامه در حد مطلوب و قابل قبول بود
    کلیدواژگان: یادگیری اجتماعی- هیجانی، روایی و پایایی
  • گلناز مظاهری نژاد فرد*، فریده حسین ثابت، احمد برجعلی صفحات 161-176
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان پذیرش وتعهد بر کاهش وابستگی بین فردی و افزایش کنترل عمل افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته بود. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه صورت گرفت. از میان کلیه افراد (40 زن) مبتلا به اختلال شخصیت وابسته مراجعه کننده به کلینیک های روان درمانی شهر قدس و منطقه 22 شهر تهران، 18 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده و به صورت تصادفی در دو گروه (نه نفره) آزمایش و کنترل گمارده شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCI)، مقیاس تجدیدنظر شده کنترل عمل  (ACS-R)و پرسشنامه های تجدیدنظر شده اختلال شخصیت وابسته (DPI-R) و وابستگی به دیگران (IDI) استفاده شد. افراد گروه آزمایش به مدت 11 جلسه 70 دقیقه ای، تحت درمان پذیرش وتعهد قرار گرفتند و در نهایت، داده ها با روش تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد، درمان پذیرش وتعهد بر کاهش وابستگی بین فردی و افزایش کنترل عمل افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته تاثیر معناداری دارد (01/0P<). با توجه به نتایج پژوهش، به کارگیری درمان پذیرش و تعهد در مراکز روان درمانی برای درمان و بهبود مشکلات مربوط به اختلالات شخصیت مفید و موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت وابسته، درمان پذیرش و تعهد، وابستگی بین فردی و کنترل عمل
  • فهیمه غفاری مقدم، زهرا طاهری فر، فاطمه دهقانی آرانی* صفحات 177-193
    هدف از مطالعه حاضر، سنجش توانایی های شناختی کودکان مبتلا به بیماری مزمن پزشکی براساس سبک دلبستگی آن ها بود. به این منظور 45 کودک 15-12 ساله (24 دختر، 21 پسر) واجد ملاک های طرح که با تشخیص یک بیماری مزمن (دیابت، یا تالاسمی یا بیماری کلیوی) تحت درمان پزشکی بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد پژوهش شدند. ملاک های ورود و خروج، طی مصاحبه اولیه و مشاهده در پرونده پزشکی کودک بررسی می شد و کودکان واجد شرایط، پس از اعلام موافقت و امضای فرم رضایت نامه شرکت در طرح پژوهشی توسط مادران در پژوهش شرکت کردند. کودکان پس از تکمیل پرسشنامه بازنگری شده سبک دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (RAAS) و بسته آزمون های عصب روان شناختی رایانه ای کمبریج (CANTAB) براساس نمرات اخذ شده در سه گروه با سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و اضطرابی قرار گرفتند. پس از اطمینان از همگن بودن گروه ها از جهت ویژگی های دموگرافیک، در گام بعد توانایی های شناختی کلیه آزمودنی ها سنجیده شد. نتایج تحلیل واریانس یک راهه حاکی از تفاوت معنادار توانایی های شناختی سه گروه بود. گروه کودکان دارای سبک دلبستگی ایمن در مقایسه با سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی، در توانایی های شناختی از کارایی بالاتری برخوردار بودند. این نتایج نشان می دهد، یکی از عواملی که می تواند بر وضعیت سلامت، به ویژه توانمندی شناختی کودکان مبتلا به بیماری مزمن پزشکی تاثیرگذار باشد، سبک دلبستگی آن هاست.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، توانایی های شناختی، کودکان، بیماری مزمن
|
  • Maryam Moghadasin *, Fathaneh Arjmand, Shahram Mohammadkhani Mohammadkhani Pages 1-26
    The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties and standardization of PSWQ-C questionnaire in a sample of children and adolescents aged 8-18 years. The statistical sample of this study included 1100 (581 girls and 519 boys). A sample of this study is includes 500 children aged 8 to 12 (286 girls and 214 boys) at the elementary School level, 300 adolescents aged 13 to 15 (150 girls and 150 boys) in middle school and 300 adolescents aged 16 to 18 (145 girls and 150 boys) in high/secondary school. First the Pen State Worry Questionnaire (PSWQ-C) was translated to Persian, then it was back translated into English. After eliminating the linguistic problems, it was performed on 100 students (50 girls and 50 boys) to ensure the accuracy of its translation. After confirming translation, the final questionnaire was administered to 1100 students (581 girls and 519 boys) in Tehran. The results of study confirmed the one-factor model among children and adolescents.  Our findings provide evidence of the construct validity of the Pen State Worries Questionnaire in Iranian children and adolescents. Also, the reliability of the questionnaire was in a good range. Cronbach's alpha for one-factor model of children equaled 0.85 and for one-factor model of adolescents was 0.86.
    Keywords: Worry, Children, Adolescent, Psychometric Properties, Standardization
  • Morteza Rohani, Masoud Janbozorgi, Hasan Ahadi *, Mohammadreza Beliad Pages 27-45
    This study aimed to investigate the effectiveness of the short-term pattern of Spiritually Multidimensional Psychotherapy (SMP) on increasing psychological well-being of patients with depression syndrome. This study was semi-experimental with a pre-test and post-test design and a control group. The Statistical population  of the study was 48 people, the depressed patients referring to the counseling center of Mashhad University of Medical Sciences and the Religious Counseling Center of Holy Shrine. According to Morgan's table, 40 patients (n=25 women, n=15 men) were selected through availability sampling and randomly placed into exprimental and control groups. The questionnail used in this study was Ryff psychological well being (1989). The exprimental group received 12 one-half-hour sessions of psychotherapy .The results of covariance analysis showed that there was a significant increase in psychological well-being component after intervention(P<0/001).The findings also showed that Spiritually Multidimensional Psychotherapy (SMP) can be activated by the spiritual dimension of the clients and consequently by forming a belief framework against cognitive challenges and encouraging them to lead a healthy lifestyle as well as inreasing their goals in life, hope and life satisfaction.
    Keywords: Spiritually Multidimensional Psychotherapy, Psychosocial Well-Being, Depression
  • Reza Rostami, Zeinab Khajavi, Abdulrahman Rostamian *, Gholamali Hoseinzadeh Dehkordi, Nima Ghorbani, Hojjatollah Frahani Pages 47-65
    The Default Mode Network (DMN) is one of the large-scale networks of the brain that is anatomically defined well. This network that is active during rest state, is associated with stimulus-independent thought, self-reflection and autobiographical memory retrieval. The regions of DMN include medial prefrontal cortex (mPFC), posterior cingulate cortex (PCC), inferior parietal lobule (IPL), lateral temporal cortex (LTC) and hippocampal formation (HF). This network consists of two subsystems: the medial temporal lobe subsystem, which provides data from previous experiences and the medial prefrontal subsystem, which uses this information during the construction of self-relevant and stimulus-independent thoughts. Studies have shown that DMN have neuroplasticity in front of kinds of experiences and its function is impaired in some of the diseases and disorders such as schizophrenia, depression, autism spectrum, and Alzheimer. Also, this network is effective in biological and psychological treatments. In this article, after reviewing the history and anatomy of the DMN, the focus will be on DMN’s functions, its normal changes in development, and its changes in a variety of diseases and disorders. Finally, to the clinical application of these findings will be discussed
    Keywords: The Default Mode Network, Brain Rest State, Functional Connectivity
  • Fatemeh Khayamfar *, Yaser Madani, Elaheh Hejazi, Kazem Poortaheri Pages 67-83
    The present study aimed to determine the effectiveness of parenting training program based on choice theory on the quality of mother-son relationship. The research was carried out in the framework of a quasi-experimental design of a pretest-posttest and follow-up test with a control group. The research population consisted of mothers and their sons of eight and ninth grade in schools of Baghershahr in 1395-1396 .In order to implement interventions, 40 volunteer mothers whose children had been selected through cluster sampling and had reported relational problems with their mothers, were selected. Then, they were randomly divided into the experimental and control group. All subjects (children) were evaluated in three stages (pre-test, post-test and follow-up) before and after the training whit child's attitude toward mother scale (CAMS). Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. The results showed that intervention in experimental group, in comparison with control group, decreased the scores of relational problems in post-test and follow-up test. Also this study showed that the average effect size of seven 2-hours sessions of choice-theory parenting program improving quality of mother-son relationship was 24.6%.So parenting training based on choice theory has good effect on improvement the quality of mother-son relationship.
    Keywords: Choice Theory, Parenting Program Based on Choice Theory, Parent-Child Relationship, Mother-Son Relationship
  • Farahnaz Noormohammadi *, Hassan Ashayery, Gholam Ali Afrooz, Kambiz Kamkare Pages 85-99
    The purpose of the present study is to evaluate the effectiveness of neurological movement, rhythmic and melodic intervention on executive function of people with Multiple Sclerosis (MS). 20 women) age   20- 30 years) who are members of the Iranian MS Association, with relapsing-remitting course and low Extended Disability Status (EDSS <3) were selected using convenience sampling method and randomly assigned to either control or experimental group. The experimental group received 30 sessions twice a week of musical Executive Function group training) NEFT) with the assistance of a musician. Scores were gathered using Wisconsin Card Sorting (wcst) in the pre-test and post-test stages. Also, the Kurske (1983) extended disability status scale was used to evaluate the physical disabilities of MS participants. The results of MONCOVA indicated significant improvement in categorizing and reducing preservative errors in experimental group compering to the control group. Also, results showed musical intervention has small to medium effect size according to the Cohen Scale. Findings suggest that the neurological movement, rhythmic and melodic interventions can improve executive function skills such as organizing, problem-solving, decision making, and comprehension which may enhance everyday activities of people with MS which can be applied to clinical settings.
    Keywords: Multiple Sclerosis, MS, rhythmic, melodic intervention, Executive functioning
  • Nahid Ahmadi Marvili, Hasan Mirzahoseini *, Nader Monirpoor Pages 101-117
    The purpose of this study was to investigate the relationship between self- harm behaviors (SHB) and tendency to suicide with attachment styleand personality organization with mediating role of cognitive emotion regulation strategies (CERS) among adolescent. Using structural equation modeling, 700 girl students were selected from high schools in Tehran (district 16) through multi-stage cluster sampling in Academic year 2017-2018. All participants were asked to complete Self-Harm Inventory, Multi-Attitude Suicide Tendency Scale, Inventory of parent and peer attachment, Personality Organization Inventory and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. The results revealed predictability of self- harm behaviors/ suicide tendency based on the mediating role of cognitive emotion regulation strategies on the relationship between attachment styles and personality organization.Results also indicated thatinsecure attachment orientations and borderline personality organization can predict negative emotion regulation strategiesin adolescence. Findings of the current study are consistent with previous studies and theoretical stance and evaluating three variables including attachment styles, personality organization and cognitive emotion regulation strategies can be used to formulate aprevention and intervention program for treatment of adolescence with self-harm behaviors.
    Keywords: Self-Harm Behaviors, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Attachment Styles, Personality Organization
  • Samaneh Samieyan, Masoud Gholamali Lavasani *, Zahra Naghsh Pages 119-132
    The aim of the present study was to investigate the relationship between emotional self-regulation, perceived learning environment and academic resilience using two-level modeling of students and classrooms. This study focuses on the role of teacher and classroom through the idea of an ecological approach to child and adolescent shadowing. This relationship was investigated among 450 female students of the 10th grade from the 19 areas of education in Tehran's regions (1-4-4.7), selected from three high schools in each region. Students responded to the teacher's scale as social context, Belmont et al. (1992) and academic resilience, Samuels (2004) and emotional self-regulation, Grass and John (1998). The results of multivariate analysis indicated a positive and significant relationship between the research variables. By including variables on both levels, the relationship between emotional self-regulation and educational resilience at the first level (p <0.001) and the components of participation, structure, and support for autonomy at the level of the class (p <0.001) became significant. Therefore, schools account for about 27% of the variance in academic resilience, and 73% of the students are explained. The results also showed that the two-level model, in contrast to the typical one-level model, provides more information about the relationship between variables. Present findings showed that the factors affecting the academic resilience of the students are multilevel, and in order to study the academic resilience of the students, all the effective levels should be considered by introducing variables on both levels, the relationship between emotional self-regulation and educational resilience at the student level and the components of participation, structure and support for self-determination at the level of the class are meaningful.
    Keywords: Emotional self-Regulation, Perception of the Learning Environment, Academic Resilience, Multilevel Modeling
  • Maysam Abdollahpour, Fariba Hafezi *, Parvin Ehteshamzadeh, Farah Naderi, Reza Pasha Pages 133-146
    The purpose of this study was to compare the efficacy of narrative therapy and acceptance & commitment therapy, on quality of life and existential anxiety on elders. This study was of an experimental design with random assignment (pre-test and post-test with control group) Type .The population included older adults residing at nursing homes. Thirty of elders were selected in a form of cluster sampling. They were randomly assigned into 3 groups of 10 members. Then they passed pre-test, by using of (WHO) quality of life questionnaire and Good's existential anxiety inventory. Afterward the first experimental group received narrative group therapy and the second experimental group received acceptance and commitment group therapy, while no intervention was administered to the control group. Compared to the control group the findings of repeated measurements-MANCOVA revealed that, NT and ACT led to an improved quality of life (p<0.01) and reduction of existential anxiety (p<0.01) on elders. Both therapics, significantly had the same effectiveness in quality of life (p>0.05) and existential anxiety (p>0.05) on elders. According to the results, both narrative and acceptance & commitment therapies were suitable for increasing quality of life and reducing existential anxiety on elderly people.
    Keywords: quality of life, existential anxiety, elders
  • Parisa Farnoodian, Khadijeh Abolmaali *, Kianoosh Hashemian Pages 147-159
    Socio-emotional learning refers to a construct that encompasses one's ability in self-awareness. Socio-emotional learning at school acts as a reassuring approach that promotes social and emotional competencies for students. The present study aimed to investigate the validity and reliability of the Social-Emotional Learning Questionnaire. The research method in this study is correlational and confirmatory factor analysis. The study population consisted of all female secondary school students in Tehran. In this study, multi-stage cluster sampling was used. Socio-Emotional Learning Questionnaire (SEL), a 25-item questionnaire based on the developed Caswell theoretical model, was administered to all participants. Exploratory and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. Confirmatory factor analysis showed that all items in the questionnaire had a good factor load, but the fit indices were not favorable, so the model was modified. The incremental fit index (IFI) values, the adaptive fit index (CFI) and the root mean square error of approximation error (RMSEA), were 0.943, 0.943, 0.051 ; respectively, which indicates that the model fits well with the data. Based on exploratory factor analysis, five significant and coherent factors were identified: self-awareness, self-management, social awareness, communication management, decision-making responsibility. Overall, the extracted factors accounted for 69% of the total variance of the test. Internal consistency of the identified factors and the total score of the questionnaire were acceptable and acceptable.
    Keywords: Socio-Emotional Learning, Reability, Validity
  • Golnaz Mazaheri Nejad Fard *, Farideh Hosseinsabet, Ahmad Borjali Pages 161-176
    Dependent personality disorder is a chronic disorder which associated with the need to be taken care of. The present study aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on decreasing interpersonal dependency and increasing action control of individuals with dependent personality disorder. This study conducted semi-experimentally with pretest-posttest control group design and two-month follow up period. From all individuals with dependent personality disorder who attended to psychotherapy clinics of Shahre-Ghods and District 22 Municipality of Tehran, 18 individuals were selected via convenience sampling method and then randomly assigned into two experimental and control groups (with 9 members). Dependent Personality Disorder Inventory-Revised (2007), Interpersonal Dependency Inventory (1977), and Action Control Scale-Revised (2000) were applied to collect data. The members of experimental group were treated via the use of Acceptance and Commitment Therapy protocol in 11 sessions, each lasted 70 minutes. Eventually, data were analyzed through repeated measures analysis of variance. Findings showed that acceptance and commitment therapy has significant effect on decreasing interpersonal dependency and increasing action control of individuals with dependent personality disorder (P<0.01). According to the results of this study, implementation of ACT in psychotherapy centers and clinics would be beneficial and effective for treating personality disorders’ problems.
    Keywords: Dependent Personality Disorder, Acceptance, Commitment Therapy, Interpersonal Dependency, Action Control
  • Fahime Ghafarimoghadam, Zahra Taherifar, Fateme Dehghani, Arani * Pages 177-193
    The purpose of the current study is to evaluate cognitive abilities in children with chronic medical conditions based on their attachment style. In this regard, 45 children aged 12-15 years (24 women, 21 men) meeting the diagnosis criteria for chronic medical condition (diabetes, or thalassemia, or kidney disease) were selected by available sampling method and entered the study. Inclusion and exclusion criteria, investigated from initial interview and child’s medical document, and a child who meet the inclusion criteria participated in the research after their permission and signed informed consent form was signed by their mothers. After Children completed the Collins and Read Attachment Style Questionnaire and Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery, they were assigned into three groups with secure, avoidant and anxious attachment style based on their scores. These groups were matched in demographic characters, and then in the next step cognitive abilities for all subjects were assessed. The result of One-way analysis of variance analysis showed a significant difference between three groups in cognitive abilities. Children with secure attachment style had higher performance in the cognitive abilities than children with avoidant and anxious attachment styles. These results showed that one of the factors, which can have an effect on the health status, especially on children’s cognitive abilities with chronic medical conditions, is their attachment style.
    Keywords: Attachment Style, Cognitive Ability, Children, Chronic Disease