فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات غنایی - پیاپی 32 (پاییز 1398)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 32 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان اسکندری، سهیلا صادقی*، محمد یوسف نیری صفحات 9-22
    رمزهای هندسی تعبیری مدرن از مجموعه ای از شگردهای ادبی است که قدمای بلاغی ما تحت عنوان تمثیل و متاخران تحت عنوان رمز، سمبول و پارادوکس از آن نام می برند. در این رویکرد، زبان در معنای حقیقی خود بکار نمی رود و معنای مجازی و رمزی، مورد نظر شاعر و نویسنده است. بی تردید، یکی از گروه های فکری جهان اسلام صوفیه هستند که این نوع بیان و زبان را برای تبیین آموزه های عرفانی خود مورد استفاده قرارمی دهند؛ که در این میان عطار به عنوان برترین فردی که از رمزهای هندسی به شکلی هنری و ماندگار استفاده کرده است از برجستگی بیشتری برخوردار است. در مقاله ی پیش رو به شیوه ی تحلیلی - توصیفی شعر فخرالدین عراقی از شاعران سده ی هفتم از این منظر مورد کاوش قرار گرفته است. نتیجه ی بدست آمده نشان می دهد که عراقی از زبان صوفیانه در قالب هندسه ی زبانی استفاده کرده و حقایقی عرفانی نظیر زبان دل، زبان اشارت، زبان تمثیلی- عرفانی، زبان شطح و طامات، زبان حقیقت، عشق و وحدت وجود بسیار سود جسته است و توانسته است به خوبی خبر کلان آموزه های عرفانی خود را به مخاطب منتقل نماید. از میان زبان ها، زبان حقیقت و رمز، بیشترین بسامد را در شعر عراقی دارد.
    کلیدواژگان: فخرالدین ابراهیم عراقی، پارادوکس، اشاره، رمز، شطح و طامات، دل، زبان قلب
  • اصغر اسمعیلی، مریم رئیسی باغ شهبازی* صفحات 23-32

    شعر عاشورایی با تاثیر از قیام کربلا از دوره آغاز شکلگیری تا هنگام تحول و شکوفایی، برخورداری از زبانی فخیم و درون مایه هایی منحصربهفرد بهتدریج ساختار لفظی و معنوی و سبک بیانی خاص خود را یافت و با خلق آثار چشمگیر و قابل اعتنا، زمین هایجاد مکتب شعری مستقلی را از آن فراهم ساخت. در نتیجه شعر عاشورایی را میتوان این چنین تعریف کرد: شعری است که در و یاران باوفایش سروده شده و میتوان سال 61 هجری را سال شروع این شعر دانست. (ع) مورد امام حسین در این مقاله تلاش شده است نگاه شاعران معاصر به واقعه عاشورا بازنمایی و نمادهای عاشورایی در شعر آنها تبیین شود. در نوشتار حاضر تصاویر عاشورایی در آثار شاعرانی؛ چون: موسوی گرمارودی. قیصر امینپور، محمد حسین کسرایی، علی معلم، صغیر اصفهانی، مشفق کاشانی و مردانی بررسی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: عاشورا، نماد، شخصیت، شعرمعاصر، تصاویر
  • حسین اکبری، حبیب جدیدالاسلامی قلعه نو* صفحات 33-44

    رباعیات خیامی به عنوان نماینده یک سنت فکری، در طول سال ها و سده ها در گستره ادب فارسی نمود و ظهور یافته است. شاعران بسیاری در این سنت حکیمانه که در تقابل با نظام اندیشگانی جبرگرا شکل گرفته بود، نقش داشتند و رباعیات بسیاری سرودند، اما در نهایت، امروزه مجموعه این تراوش های ذهنی به نام حکیم خیام نیشابوری شناخته می شود. نوع اندیشه ای که در قالب رباعیات خیامی طرح و شرح شده، پیوسته مورد تقلید و پیروی شاعران بسیاری از جمله محمدحسین کبریایی، شاعر برجسته نهبندانی بوده است. او با تدقیق در رباعیات خیامی (به عنوان متن متاخر)، به مسائل حکیمانه متنوعی از جمله «فلسفه انقلاب عالم» اشاره کرده است. در مقاله حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، نمودهای این تاثیرپذیری و نوآوری های احتمالی شاعر نهبندانی بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد کلیت آنچه که در رباعیات خیامی و کبریایی تبیین و بازنمایی شده، یکسان است و تداوم همان سنت اندیشگانی در شعر کبریایی به وضوح دیده می شود، اما آنچه به رباعیات شاعر نهبندانی جلوه بیشتری می بخشد، استفاده از اصطلاحات بومی منطقه نهبندان است که به نیت ساده کردن فرایند درک مخاطبان نسبت به جزئیات مربوط به «فلسفه انقلاب عالم» مورد استفاده قرار گرفته است. در این رباعیات، با بهره گیری از ابزار طنز و کاربست مولفه های زبانی عاری از تعقید و پیچیدگی، مسائل عاشقانه، تعلیمی، دینی و عرفانی منعکس شده است.

    کلیدواژگان: خیام، محمدحسین کبریایی، رباعیات، فلسفه انقلاب عالم
  • رزیتا جعفری*، نغمه موذنی صفحات 45-54

    مطالعه در ساختار روایت های عاشقانه در ادبیات فارسی نشان می دهد که در سازه های ساختار این نوع ادبی یک دستور زبان روایی متشکل از سه عنصر: عشق، معشوق و عاشق وجود دارد. بر همین اساس یکی از عناصر ابراز عشق در متون غنایی«تمسک به توصیف و تصویر» است. اما تعمق در متون غنایی ادب پارسی نشان می دهد که تصویر سازی و توصیف بسته به روایی یا غیر روایی بودن اثر و همچنین دیدگاه و نگرش شاعر متمایز است. مقایسه توصیفات در غزلیات سعدی (متن غیر روایی) با خسرو و شیرین نظامی(متن روایی) به وضوح نشان دهنده این امر است. این پژوهش به مقایسه توصیف در غزلیات سعدی و خسرو و شیرین می پردازد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بررسی توصیفات تصویری در خسرو و شیرین و وصف معشوق در غزلیات سعدی بیانگر تحولی شگرف در شعر عاشقانه فارسی است. این تحول بیش از هر چیز ناشی از تغییر نگرش و دیدگاه های سبکی دو شاعر و همچنین نوع روایت دو اثر است. سعدی بیشتر پایبند به توصیف جزئیات ظاهری و حالات درونی معشوق بوده، در حالی که توصیف در شعر نظامی در خدمت صحنه و بیانگر یک امر روایی است. معشوق در شعر فارسی مقامی والا دارد شاعر در توصیف معشوق همانند دیگر تصاویر از توصیف های رایج در زبان بهره می برد.توصیفات غزل سعدی انتزاعی است. نظامی در تصاویر از عناصر داستانی و سینمایی استفاده می کند.

    کلیدواژگان: توصیف، تصویر، معشوق، سعدی، نظامی
  • کیومرث خانبابازاده* صفحات 55-64

    درشعر«شرح پریشانی»، وحشی بافقی، به شرح رابطه عشقی خود با معشوق خود می پردازد. با توجه به نظریه «ناخودآگاه» فروید، شاعر در روند شرح حال پریشانی خود کلمه ها و جمله هایی را ناخواسته از ضمیر و «ناخود آگاه» یا «نهاد» خود بر زبان می آورد که نهاد و ضمیر او را برای ما آشکار می سازد. با این همه شاعر با داشتن « خودآگاه» نیرومند تلاش می کند «ناخودآگاه» خود را به گونه ای ماهرانه مهار کند و بر واقعیت درونی خود سرپوش بگذارد. به گفته فروید با این کارش امیال خود را به « ناخود آگاه» می سپارد و بهای متمدن شدن خودش را می پردازد. در این راه شاعر گاهی با اشاره به داستا نی کهن و مقدس لغزش زبانی خودش را توجیه می کند. کوشش وحشی یعنی جدال میان «خودآگاه» و « ناخود آگاه» باعث ایجاد نوعی تضاد درونی در این شعر شده است که تا پایان شعر ادامه دارد و شاعر نمی تواند خودش را از این تضاد رها کند و نتیجه ای قطعی بگیرد. و شاید به این دلیل است که به درد دل می پردازد، بلکه سخنانش دل معشوق را نرم کند و با او کنار بیاید.

    کلیدواژگان: وحشی بافقی، نقد روانکاوانه، ناخودآگاه، خودآگاه
  • ایوب کوشان*، رویا چهره برقی، رستم امانی آستمال صفحات 65-73

    یکی از پر جاذبه ترین مضامین در ادبیات عصر مشروطه که ذهن و زبان گویندگان آن عصر را به خود مشغول کرده بود، مفهوم آزادی و وطن پرستی است. چیزی که تا پیش از آن شاعران این گونه بدان توجه نکرده بودند و اگر هم از آزادی و وطن پرستی سخن می گفتند هدفی غیر از مفاهیم و اهداف مورد نظر شاعران عهد معاصر مد نظرشان بوده است. در پژوهش حاضر که به تحلیل ماهیت و مفهوم آزادی و وطن پرستی در اشعار عارف قزوینی و ابوالقاسم لاهوتی می پردازیم، ابعاد پژوهش آن، عارف قزوینی و لاهوتی، حدود مساله عباراتی از اشعار شعرای مذکور، هدف این پژوهش، استخراج و تبیین نمونه هایی از متن آن که متضمن مفاهیم آزادی و وطن پرستی است. می باشد، روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. ابزار گردآوری اطلاعات، فیش تحقیقاتی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، تحلیل محتوایی می باشد، و از مهم ترین یافته ها و نتایج آن می توان به رهایی مردم و میهن از یوغ استعمارگران، نفی استبداد و استبدادگری، عشق به وطن، میهن پرستی، آزادی طبقه کارگر، رنجبر، برزگر و قشر فقیر از ظلم و ستم هایی که از طرف ارباب و حکام آن عصر بر آنها تحمیل می شد، اشاره کرد.

    کلیدواژگان: آزادی، وطن پرستی، عصر مشروطه، عارف قزوینی، ابوالقاسم لاهوتی
|
  • Mojgan Eskandari, Soheila Sadeghi *, Mohammad Yousef Nayeri Pages 9-22
    The subject of this article is a comprehensive explanation of the geometric and spiritual knowledge of the Fakhr al-Din Ibrahim Iraqi sermons. Geometric cues are an integral part of the scientific creation of the mind and the creator of science; thus, the reader will understand the gem of wisdom and Sufi teachings by reading mystical texts. In this research, while analyzing Iraqi linguistic geometry, the researchers seek a descriptive and documentary analysis of this answer, which one of those languages is the most frequent among the various types of language used by Iraq in its poetry? The result of the research is that Iraqis have benefited from Sufi language in the form of linguistic geometry such as: heart language, truth, allegory, paradox, tune-up, parody and tame, and has been able to well keep up with the great news of his mystical doctrines Transmit to the audience.Of the languages, the language of truth and mystery, has the highest frequency in Iraqi poetry.
    Keywords: : Fakhr al-Din Ibrahim Iraqi, paradox, Hint, Cipher, Shtah, Dell, Truth
  • Maryam Reisi * Pages 23-32

    The impact of the uprising of Karbala from the period of beginning the formation to the development and flourishing on Ashura poetry, with its lofty language and unique themes that eventually found its specific expressive style of spiritual verbal and with dramatic works worthy of attention and reliable provided an independent school a poetry. As a result Ashura poetry can be defined like this:Is poem about Imam Hussein and his loyal companions that composed in year 61 Hijri as the year of start this poetry.In this article, recent poets look in represent the symbols of Ashura event in their poetry and explaining the purpose of poetry composed in this case study in the world. In this paper , Ashura images in the works of poets such as Mousavi Garmaroudi, Qaisar Aminpoor, Kasraie, Moalem , Saghir , Moshfegh Kashani , Mardani have been analyzed and studied.

    Keywords: Ashura, Symbols, Character, Recent Poetry, Images
  • Hossein Akbari, HABIB Jadid * Pages 33-44

    Ru'ba'yyat of Khayyami, as a representative of a tradition, has evolved throughout the centuries and years of Persian literature. Many poets in this wise tradition, formed in opposition to the deterministic thinker system, played a lot, and many morals were performed, but ultimately, the collection of these mental lesions, known as Hakim Khayyam, is called Neyshaburi. The type of thought that has been described and described in the form of Rubaiyat Khayyami has been continually imitated and followed by many poets including Mohammad Hossein Kebriayi, the prominent poet of the Nebhndani. By referring to the Ruba'iyat of Khayyami (as the later text), he has referred to various wisdom matters, including "the philosophy of the revolution of the world." In the present article, with the comparative approach and descriptive-analytical method, the manifestations of this influence and the possible innovations of the poet are considered. The results of the research indicate that the totality of what is described and represented in the Khayyami and Kebriayi are identical, and the continuity of the same tradition of scholarship in Quranic poetry is clearly seen, but what the poets of the poet give special privilege, the proper use of arrays The rhetoric is especially the likeness and metaphor and the use of indigenous terms in the Nehbandan area, which was used to simplify the process of perceiving the audience towards the details of the "philosophy of the revolution of the world."

    Keywords: Khayyam, MohammadHossein Kebriayi, Rubaiyat, Philosophy of the Revolution of the Universe
  • Rozita Jafary *, Naghmeh Moazeni Pages 45-54

    Studies on the structure of romantic narratives in Persian literature show that a narrative grammar consisting of three elements of love, Beloved and lover, can be traced within the structure of this literary genre. Accordingly, one of the elements of expressing love in lyrical texts is "resorting to descriptions and images". But contemplation in lyrical texts of Persian literature suggests that such illustrations and descriptions are different, depending on the work being narrative or non-narrative as well as the views and attitudes of the poet. So the comparison of the descriptions in Saadi's ghazals with Nezami's Khosrow and Shirin (narrative text) clearly illustrates the fact., the study is to compare the descriptions in Saadi's ghazals with Nezami's Khosrow and Shirin. According to the results, the investigation of pictorial descriptions in Khosrow and Shirin and the descriptions of the beloved in Saadi's ghazals represent a dramatic transformation in Persian love poetry, which is more than anything else the result of changes in the attitudes and stylistic views of the two poets as well as the type of narration of the two literary works. Saadi mostly adheres to describing the apparent details and inner states of the beloved.

    Keywords: description, image, beloved, Saadi, Nezami
  • Kayomarth Khanbabazade * Pages 55-64

    In his work “sharh-e- parishani”, VahshiyeBafghi explains his amorous relationship with his beloved. According to Freud’s Unconsciousness Theory, the poet ‘unconsciously’ elicits words and sentences unwittingly from his own ‘subconscious’ or ‘Id’ which reveals both his ‘Id’ and ‘inner self’ to us. However, the poet tries to control his ‘subconscious’ completely and conceal the reality of his ‘inner self’. Based on Freud assertion, this way he sends his desires to his ‘unconscious’ and pays the price of his being civilized. Following this track, the poet sometimes justifies his slip tongues through alluding to an old and sacred story. Vahshi’s efforts i.e. the conflict between ‘consciousness’ and ‘subconsciousness’ has led to an internal conflict in his poem which continues up to the end of the poem, and the poet is not able to release himself from this conflict and cannot come to an absolute conclusion. That is why he pours out his heart to the beloved in order to soften his heart and come to terms with him.

    Keywords: VahshiyeBafghi, psychoanalytical, Criticism, conscious, unconscious
  • Ayoob Kooshan *, Roya Chehrebarghi, Rostam Amani Astmal Pages 65-73

    One of the most attractive themes in the literature of the constitutional era, which trapped the minds and language of that era's speakers, is the concept of freedom and patriotism. What they had never noticed before, and if they talked of liberty and patriotism, it was a purpose other than the ideas and aims of the contemporary art poets.In the present study, we analyze the nature and concept of freedom and patriotism in the poems of ArefQazvini and AbolqasemLahooti. The research dimensions of ArefQazvini and Lahooti, are about the words of the poems of the above poets, the purpose of this research is to extract and explain examples of its text that embody the concepts of freedom and patriotism. The statistical population and the sample size are the whole poetry of Aref and Lahooti. The research method is descriptive - analytic and the method of data collection is library. The data collection tool is the research fish and the method of data analysis is content analysis. The findings and results of this study are as follows: the emancipation of the people and the homeland from the yoke of the colonialists and the denial of tyranny, the patriotism and the liberty of the working class, the patriotism and the liberation of the working class, the rancor, the farmer and the poor, from the oppression whichwere imposed upon them by the masters and the rulers of the era.

    Keywords: freedom, Patriotism, Constitutional Era, Aref Qazvini, Abolqasem Lahouti