فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 60، زمستان 1398)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 60، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن جمشیدی*، احسان کاظمی صفحات 12-27

    تاریخ اندیشه ی سیاسی همواره تحت تاثیر یک دیدگاه مسلم در مورد نسبت نظریه با عمل سیاسی بوده است. بر مبنای این دیدگاه، نظر بر عمل تقدم داشته و بدینسان هر کنش سیاسی در گام نخست نیاز به متابعت از یک نظریه ی سیاسی دارد. با این حال، این پیش فرض کلاسیک فلسفی از سوی فیلسوفان متاخری همچون ویتگنشتاین و اکشات به چالش کشیده شده است. در همین راستا، این پرسش اساسی قابل طرح است که «از نظر ویتگنشتاین و اکشات، چه رابطه ای میان نظر و عمل وجود دارد و پیامدهای سیاسی آن چه می تواند باشد؟» فرضیه ی پژوهش از این قرار است که «ویتگنشتاین و اکشات برخلاف روال رایج، قائل به برتری عمل بر نظر و واژگونی دیدگاه سنتی تقدم نظر بر عمل هستند و به تبع آن سیاست از حوزه ی انتزاع محض فاصله گرفته و به زندگی روزمره وتجربه ی زیسته ی انسان نزدیک می شود و بدین ترتیب، درک ما از نظریه ی سیاسی و نسبت آن با عمل سیاسی دچار تغییرات بنیادین می شود». روش پژوهش، مقایسه ای و چارچوب نظری، نظریه ی انسان شناسانه ی ویتگنشتاین و اکشات، یعنی انسان بوطیقایی است.

    کلیدواژگان: نظریه، عمل، ویتگنشتاین، اکشات، انسان، زندگی
  • بهروز دیلم صالحی* صفحات 28-44

    می دانیم که اندیشه ی سیاسی در ایران و غرب، در دو بستر متفاوت رشد پیدا کرده است. در ایران، اندیشه ی سیاسی در بستر جهان شناسی دینی و در غرب، در بستر جهان شناسی فلسفی. بسیاری از وجوه تمایز اندیشه ی سیاسی ایرانی و ایرانی-اسلامی از یک سو و اندیشه ی سیاسی غربی از سوی دیگر، در اساس از همین بستر متفاوت در رشد و بسط اندیشه ریشه می گیرد. هدف اصلی این پژوهش این است که با تمرکز بر وجوه سرشتی تمایز این دو بستر، با تکیه بر فضای شکل گیری دو جهان شناسی متفاوت که یکی را جهان شناسی ایرانی و دیگری را جهان شناسی غربی می خوانیم، این رابطه مورد موشکافی قرار گیرد. فرضیه ای که در پژوهش مورد آزمون قرار می گیرد، این است که دو جریان جهان شناسی ایرانی و یونانی از آغازین دوره ی پیدایش و گسترش شان، وارد مسیرهای متفاوت شدند و همراه خود، رشد و تکامل اندیشه ی سیاسی را در مسیرهای متفاوت به پیش بردند: یکی از مسیر جهان شناسی دینی و دیگری در مسیر جهان شناسی فلسفی. نتیجه این که از این دو مسیر، جهان شناسی فلسفی بوده است که ظرفیت بیشتری برای تحول و امکان بیشتری برای انکشاف اندیشه ی سیاسی داشته است. ضمن این که روش پژوهش، تحلیل محتواست

    کلیدواژگان: جهان شناسی ایرانی، وجودشناسی فلسفی، اندیشه ی سیاسی، شاهی آرمانی، اسطوره
  • مقصود رنجبر*، علی شیرخانی، محمدتقی روستایی صفحات 45-61

    کنکاش در اندیشه ی سیاسی دکتر علی شریعتی حداقل پیشینه ای 40ساله دارد. حاصل این کنکاش، بروز آرا و نظرات مختلف و گه گاه متناقض درباره این اندیشمند ایرانی است. مناسبات بین سنت و مدرنیته، تلاش شریعتی برای تلفیق آن دو، دستیابی به یک الگوی جدید و بنیان گذاری جامعه ای آرمانی بر پایه ی آن الگو، از موضوعاتی است که بنیان اندیشه ی شریعتی را تشکیل داده است. سوال اصلی پژوهش چنین است: مهم ترین دلیل شریعتی برای ایجاد گفتگو میان سنت و مدرنیته چیست و این تلاش وی چه سرانجامی داشت؟ ظاهرا شریعتی به دلیل ازخودبیگانگی مردمان جهان سوم، به دنبال ایجاد هم سویی و مکالمه بین سنت و مدرنیته بود. مقاله در نظر دارد با توصیف و تحلیل اندیشه ی شریعتی و با استفاده از روش تاریخی-جامعه شناختی و بر اساس نظریه ی بحران اسپریگنز، صحت و سقم این فرضیه را واکاوی کند. بررسی های پژوهش نشان می دهد که شریعتی با ارائه ی گفتمان های پروتستانیسم اسلامی و بازگشت به خویشتن، در پی ایجاد هم سویی بین سنت و مدرنیته بوده، هرچند در دستیابی به این هدف چندان موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: شریعتی، از خودبیگانگی، پروتستانیسم اسلامی، بازگشت به خویشتن، سنت و مدرنیته
  • علیرضا سمیعی اصفهانی* صفحات 62-85

    در چند دهه ی اخیر، شاهد برآمدن اشکال گوناگونی از پوپولیسم و همچنین خوانش ها، روایت ها و تحلیل های متفاوتی از این پدیده در سراسر جهان بوده ایم. امروزه، پوپولیسم از حیث مفهومی و نیز گستره ی جغرافیایی به حدی بسط یافته که از گونه های مختلفی مانند پوپولیسم انتخاباتی، نولیبرال، نفتی، مذهبی، سیاسی، ایدئولوژیک، چپ و راست، اقتدارگرا، اقتصادی، رسانه ای، کیفری (جزایی) قومی، اخلاق گرا، مشارکتی، اروپایی، اسلامی و... می توان سخن گفت. نوشتار پیش رو، عمدتا کوششی است در ساحت نظری (با نگاهی به مصادیق عینی پوپولیسم) برای پاسخ گویی به این دو پرسش: نخست، ویژگی ها و ماهیت پوپولیسم چیست و نحوه ی عملکرد آن چگونه است؟ و دوم، پیروزی احزاب و رهبران پوپولیستی در سراسر جهان و اقبال عمومی مردم به آنها در دو دهه ی گذشته چه دلایلی دارد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که شکل گیری این پدیده در کنار سایر عوامل، عمدتا ناشی از بحران دموکراسی، به ویژه سست شدن سیاست نمایندگی، بحران ساختارهای میانجی و غیرپاسخگوشدن نخبگان الیگارشی حاکم است؛ وضعیتی که رسانه ای شدن سیاست و ظهور رهبران پوپولیستی نیز فرآیند به قدرت رسیدن آن را بیش از پیش هموار ساخته است. روش پژوهش کیفی، از نوع تبیین علی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و همچنین بهره گیری از منابع اینترنتی است

    کلیدواژگان: پوپولیسم، مردم، رهبران پوپولیستی، نظریه ها و رویکردهای پوپولیسم، بحران دموکراسی
  • روح الله صفریان، امیرمسعود شهرام نیا*، سیدجواد امام جمعه زاده، حسین مسعودنیا صفحات 86-111

    در عصر جدید و با تحولات فکری و فنی، راهبری امور اقتصادی نیز مورد تغییر و تحول قرار گرفته است و بر نقش همزمان دولت و جامعه در توسعه ی اقتصادی تاکید می شود. بدین سان، از سوی نهادهای بین المللی الگوی حکمرانی خوب مطرح می شود که ساختار، شاخص ها و ترتیبات نهادی و اجتماعی این الگو بر توسعه ی اقتصادی تاثیرگذار است. در سال های 2006-2017 که مصادف با دوره ی حزب عدالت و توسعه در ترکیه و ریاست جمهوری احمدی نژاد و روحانی در ایران است، طبق آمارهای نهادهای بین المللی، شاخص های اقتصادی در دو کشور تفاوت دارند. با توجه به این پیش زمینه به نظر می رسد مقوله ی حکمرانی در دو کشور بر این موضوع تاثیرگذار است. بنابراین، سوال اصلی این مقاله این است که نقش الگوی حکمرانی خوب در توسعه ی اقتصادی ایران و ترکیه در دوره ی مورد اشاره چگونه است؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که وضعیت شاخص های حکمرانی خوب موجب بهبود و یا سقوط شاخصه ای اقتصادی در دو کشور و همچنین در قیاس با یکدیگر در دوره ای معین می شود. بنابراین، این مقاله با روشی تحلیلی–توصیفی و رویکردی مقایسه ای و با تکیه بر آمارهای مراجع بین المللی، به نقش حکمرانی خوب در توسعه ی اقتصادی ایران و ترکیه می پردازد.

    کلیدواژگان: الگوی حکمرانی خوب، توسعه ی اقتصادی، دولت، جامعه، ایران، ترکیه
  • منصور میراحمدی، فرزاد نعمتی* صفحات 112-133

    تفکر پسامتافیزیکی به مثابه نقد سنت متافیزیکی فلسفه ی غرب، در نیمه ی دوم قرن بیستم شیوع یافت و برخی این را نشانه ی گسست از سنت یونان باستان قلمداد کرده اند. مسئله ی این مقاله، امکان های پسامتافیزیکی مستتر در سنت فلسفی یونان است و به این منظور تلاش شده تا با بررسی مناظره های فکری میان شاعران و فیلسوفان، ملطیان و الئیان، سوفیست ها و سقراط و در نهایت افلاطون و ارسطو، این مهم نشان داده شود که نه تنها نمی توان کل سنت یونانی را متافیزیکی دانست، بلکه برخی از مولفه های تفکر پسامتافیزیکی چونان عقلانیت موقعیت مند، اولویت عمل بر نظریه و توجه به وجه استعاری زبان در اندیشه ی شاعران حماسی و تراژیک یونانی، سوفیست ها و ارسطو وجود دارد. اهمیت چنین التفاتی این است که تفسیر زمینه گرای متون نشان می دهد که در کنار نضج خرد ابژکتیو متافیزیکی در یونان، رگه هایی از خردهای رقیب سوبژکتیو و رتوریک نیز در اندیشه ی برخی از متفکران یونانی وجود دارد و بنابراین تنش میان متافیزیک و پسامتافیزیک که در قرن بیستم به اوج خود رسید، در شرایط تاسیس فلسفه و در سامانه ی دانش فلسفی یونان نیز مندرج بوده است؛ امری که به طور خاص در نقادی ارسطو بر نظریه ی مثل افلاطونی و نیز نظریه ی فیلسوف شاه او به واسطه ی بهره گیری از آموزه های حماسه سرایان، تراژدی نویسان و سوفیست ها قابل آزمون است.

    کلیدواژگان: پسامتافیزیک، متافیزیک، فرونسیس، پراکسیس، پوئسیس
  • امیر همتی دشتکی، عباس حاتمی*، علی علی حسینی، حمید نساج صفحات 134-152

    این مقاله با استفاده از مفهوم تبیین مصرح در روش «تحلیل گفتمان انتقادی» نورمن فرکلاف، به دنبال توضیح رابطه ی دوسویه میان شش عنصر جریان سوم میانه رو با طبقه متوسط جدید (شهری) در دوره ی پس از انقلاب اسلامی ایران است. در این راستا، ابتدا تصویری کلی از عناصر شش گانه ی جریان مزبور ترسیم و سپس رابطه ی این عناصر با طبقه ی متوسط جدیدتحلیل خواهد شد. سوال اصلی این است که رابطه ی میان این جریان و آن طبقه هنجاری (بازتولیدی) است یا خلاقانه (تلاش برای تغییر)؟ بررسی ها نشان می دهند که این رابطه همزمان هنجاری و خلاقانه بوده است؛ یعنی از یک سو، می توان جریان سوم میانه رو را بخشی از مبارزه ی طبقاتی طبقه ی متوسط جدید به حساب آورد و از سوی دیگر، این جریان ظرفیت نمایندگی همه ی خواسته های آن طبقه را از خود بروز نداده و به دنبال ایجاد تغییر در آن بوده است. طبقه ی متوسط جدید نیز از متغیرهای تاثیرگذار بر پیدایش و تغییرات گفتمان این جریان بوده و توانسته است گفتمان جریان مزبور را به ایده آل های خود نزدیک تر سازد.

    کلیدواژگان: جریان سوم میانه رو، طبقه ی متوسط جدید، تحلیل گفتمان انتقادی، تبیین، رابطه ی هنجاری و خلاقانه
|
  • Mohsen Jamshidi*, Ehsan Kazemi Pages 12-27

    The history of political thought has always been influenced by a certain view of the relation between theory and political action. According to this view, the idea of action takes precedence and thus every political action needs to adhere to a political theory. However, this classical philosophical presumption has been challenged by the later philosophers such as Wittgenstein and Oakeshott. In this regard, the fundamental question can be asked: »What is the relation between Wittgenstein and Oakeshott and what are its political implications? The research hypothesis is that: “Wittgenstein and Oakeshott, contrary to the common practice, prefer to overthrow the traditional view and overthrow the traditional view of action. And consequently, politics departs from the realm of pure abstraction and comes closer to the daily life and experience of human life, and thus our understanding of political theory and its relation to political action undergoes fundamental changes. “The method of research is the comparative approach and theoretical framework, Wittgenstein›s anthropological theory and Michael Oakeshott theatrical man.

    Keywords: Theory, Practice, Wittgenstein, Ecstasy, Human, Life
  • Behrouz daylam Salehi* Pages 28-44

    We already know that political though has been evolved on two different grounds in Iran and the West. In Iran, political thought has evolved out of a religious worldview and in the west, it has evolved out a philosophical worldview. Many different aspects between an Iranian and Iranian-Islamic political thought and the western equivalent arise from this background evolutional culture. The main aim of this research is that the relationship between these two worldviews will be analyzed with considering their essential differences that make them two separate worldviews as we know them: Iranian and western. The research hypothesis being tested here is that Iranian and Greek worldviews were conceived differently from their initial stages of evolution and thus they took different paths to develop a political thought: the first stepping into the religious worldview and the second concerning itself with philosophical worldview. Research Method is Content analysis. The Result is that Out of these two paths, Philosophical Worldview has created a greater potential for evolution and a bigger possibility for developing a political thought.

    Keywords: Iranian Worldview, Philosophical Ontology, Political thought, Ideal Kingdom, Myth
  • Mohammad Taghi Rostaei, Maghsoud Ranjbar*, Ali SHirkhani Pages 45-61

    Exploring the political thought of Dr. Shariati has the history of at least 40 years. The result of this exploring is the expression of various and sometimes contradictory ideas and opinions about this Iranian thinker. Shariati›s effort to show the relationship between tradition and modernity achieves a new pattern and establishes an ideal society on the basis of that pattern which is one of the issues that formed the basis of Shariati›s thought. The main question of the research is: What is the most important reason for Shariati to create a dialogue between tradition and modernity, and what did this endeavor mean? Apparently, Shariati was seeking to bring about a convergence and conversation between tradition and modernity because of the alienation of the Third World people. The paper intends to analyze accuracy and indisposition of this hypothesis by describing and analyzing Shariati’s thoughts using the historical - sociological method and based on the theory of crisis in Spragens. Research studies show that Shariati has been seeking to reconcile tradition and modernity by providing discourses of Islamic Protestantism and a return to self, although he has not succeeded in achieving this goal.

    Keywords: Shariati, Alienation, Islamic Protestantism, Return to Self, Tradition, Modernity
  • Alireza Samiee Isfahani* Pages 62-85

    Although, first of all, in an era called Democracy, speaking of populism and increasing the popularity of populist leaders, parties, and agendas seems irrational and unconventional, but in practice, in the last few decades, there has been a rise of various forms of this political trend, as well as readings, narratives and analyzes of this phenomenon around the world. The study is mainly an attempt in the theoretical field )looking at the objective examples of populism( to answer the following two questions: First, what are the characteristics and nature of populism and how it works? And secondly, what are the reasons for the victory of populist parties and leaders around the world and the general popularity of people over the past two decades? Research findings show that this phenomenon, along with other factors, is mainly due to the crisis of democracy, especially the weakening of the policy of representation, the crisis of intermediary structures, and the non-responsiveness of the ruling oligarchic elites. The situation in which the media policy and the emergence of populist leaders have paved the way for the process of reaching it. The method of research is a causal explanation and data collection method is library-based and also Internet resources have been used.

    Keywords: Populism, People, Populist Leaders, Theories, Approaches of Populism, The Crisis of Democracy
  • ROuhollah S afarian_Amirmasoud SHahramnia*_Seyed Javad Imamjomezadeh_Hosein Masoudnia Pages 86-111

    In the modern era of intellectual and technological change, the direction of economic affairs has also changed and the simultaneous role of government and society in economic development is emphasized. Thus, international institutions have put forward a good governance model whose structure, indicators, and institutional and social determinants of this model influence economic development. In the years 2017-2016, Akp Party in turky coincides with the Ahmadinejad and Rouhani presidency in Iran. According to statistics from international institutions, economic indicators in the two countries differ. Against this background, it seems that the issue of governance in the two countries is influential on this issue. Therefore, the main question of this paper is what is the role of good governance model in economic development of Iran and Turkey in the period under review? The findings of this study show that the status of good governance indices improves or collapses the economic indices in both countries as well as relative to each other in a given period. Therefore, this paper deals with the role of good governance in the process of economic development of Iran and Turkey with an analytical-descriptive and comparative approach and statistics of international authorities.

    Keywords: Good Governance Pattern, Economic Development, State, Iran, Turkey
  • Mansour Mirahmadi, Farzad Nemati* Pages 112-133

    Post-metaphysical thinking as a critique of the metaphysical tradition of Western philosophy spread in the second half of the twentieth century, and some have regarded it as a sign of a break from ancient Greek tradition. This article examines the post-metaphysical possibilities of the Greek philosophical tradition by browsing of intellectual debates between poets and philosophers, Milesian School and Eleatic school, the Sophists and Socrates, and finally Plato and Aristotle, and concludes that not only the whole Greek tradition may not be considered metaphysical, but also there are some components of post-metaphysical thinking such as situated reason, the priority of action to theory, and attention to the metaphorical aspect of language in the minds of epic and tragic Greek poets, Sophists and Aristotle. Thus, a contextual interpretation of the texts shows that, besides the metaphysical objective reason in Greece, there are also traces of subjective and rhetorical reason in the minds of some Greek thinkers and so the tension between metaphysics and post-metaphysics that peaked in the twentieth century has also been present in the founding of philosophy and in the system of Greek philosophical knowledge. This is particularly testable in Aristotle's critique on two theories of Ideas and philosopher king of Plato by applying the thoughts of epopees, tragedians, and sophists.

    Keywords: Post-metaphysics, Metaphysics, Praxis, Poesis, Greek Philosophy
  • Amir Hemati Dashtaki, Abbas Hatami*, Ali Alihosseyni, Hamid Nassaj Pages 134-152

    This article has used the concept of explanation specified in Fairclough’s discourse analysis method to explain the mutual relationship between the New Middle Class and the Moderate Third Current in post Islamic revolutionary in Iran. For this purpose, first, we will draw up overall picture of the six elements of that current and then will analyze the relationship of these elements with the new middle class. So the normative )reproduction( or creative )trying to change( relation between these two variables will be the main question. Investigations show that the relationship between these elements and that class have been both normative and creative. That means the moderate third current can be considered as a part of the class struggle of the new middle class and also this current has not been able to represent all the wishes of that class and followed to change it. The new middle class has also been influential on the emergence and changes in the discourse of this current and it has been able to bring the discourse closer to its own ideals.

    Keywords: ‌Moderate Third Current, New Middle Class, Critical Discourse Analysis, Explanation, Normative, Creative Relationship