فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یعقوب فروتن* صفحات 9-36

    علیرغم تحولات وسیع، سریع و عمیق در ساختار خانواده معاصر، باروری و فرزندآوری در بسیاری جوامع ازجمله ایران کماکان در گرو ازدواج است. تحقیق حاضر برخی از مهم ترین ابعاد و تعیین کننده های مرتبط با رویکرد اجتماعی به الگوهای ازدواج و همسرگزینی در ایران را مورد بررسی قرار می دهد. این مقاله مبتنی بر داده های پیمایشی است که جمعیت نمونه آن را تعداد 4267 نفر مردان و زنان 15-64 ساله ساکن در نقاط شهری و روستایی شهرستان های منتخب ایران تشکیل می دهند. مطابق تجزیه و تحلیل های این تحقیق، بیشترین تمایل برای سن ازدواج دختران و پسران به ترتیب سنین 21-24 سال و سنین 25-27 سال است، تحصیلات و سپس ازدواج به عنوان مهم ترین اولویت زندگی زنان تلقی می شود، در حدود نیمی از پاسخگویان دارای نگرش مثبت نسبت به الگوی ازدواج درون گروهی هستند، مردان به طور چشمگیری بیش از زنان دارای نگرش مثبت نسبت به الگوی ازدواج های متوالی یا تعدد زوجات هستند. درعین حال، این الگوهای کلی مرتبط با ازدواج به طور برجسته ای تحت تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی از قبیل سن، جنس، محل سکونت، وضعیت تاهل، تحصیلات و همچنین مولفه های مرتبط با نگرش جنسیتی و دینداری است.

    کلیدواژگان: ازدواج و همسرگزینی، باروری، ازدواج درون گروهی، تعدد زوجات، دینداری، نگرش جنسیتی، نوگرایی، ایران
  • محمدجلال عباسی شوازی*، حسین محمودیان، رسول صادقی، زهرا قربانی صفحات 37-66

    تعداد ایده آل فرزندان شاخص مهمی در بررسی تحولات آینده باروری است. مقاله حاضر به بررسی اثرگذاری متغیرهای ارزشی- نگرشی بر ایده آل های فرزندآوری 14906پاسخگوی بالای 15 سال ساکن در نقاط شهری و روستایی کشور می پردازد. این پژوهش از تحلیل ثانویه داده های پیمایش ملی ارزش ها و نگرشهای ایرانیان در سال 1394 استفاده کرده است. نتایج نشان می دهد که با وجود ایده آل دو فرزندی1/48 درصد، حدود 43 درصد نیز سه فرزندی و بیشتر را ایده آل فرزندآوری گزارش کرده اند. یافته ها نشان می دهد از میان متغیرهای ارزشی- نگرشی، برابری جنسیتی و دینداری بیشترین تاثیر را بر ایده آل فرزندآوری دارند، به گونه ای که با کنترل متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی، نگرش به برابری جنسیتی و دینداری تاثیر معناداری بر ترجیحات فرزندآوری افراد داشته اند. افراد با نگرش جنسیتی سنتی 13 درصد ایده آل های فرزندآوری بالاتری نسبت به افراد مدرن دارند، و افراد با  دینداری متوسط 10 درصد ایده آل های فرزندآوری کمتری نسبت به افراد با دینداری بالا دارند. نتایج نشان می دهد، با اینکه تمایل به رتبه های بالاتر از سه فرزند بیشتر است، اما تحقق تمایلات باروری خانوارها مستلزم اجرای سیاست ها و برنامه های حمایتی است تا فرزندآوری را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: ایده آل فرزندآوری، دینداری، برابری جنسیتی، رضایت از زندگی، شبکه های اجتماعی مدرن
  • محمدصادق علیپور* صفحات 67-88

    ارتقای سطح تحصیلات به لحاظ تاثیراتی که بر ایجاد فرصت ها و کسب شغل و درآمد دارد می تواند مورد توجه محققان و سیاستگذاران قرار گیرد. در دهه های اخیر با توجه به رشد سریع در سطح تحصیلات عالی زنان در ایران و ورود افراد با تحصیلات بالاتر به بازار کار، می توان کاهش نابرابری و کاهش فقر را از طریق اشتغال زنان درسطح کل کشور انتظار داشت.بر اساس سرشماری 1395 نقاط روستایی کشور با در اختیار داشتن حدود 27 درصد تولید ناخالص داخلی تنها 13/2 درصد از جمعیت آن را زنان دارای تحصیلات عالی تشکیل می دهد. هدف این مقاله بررسی ارتباط سطح تحصیلات عالی با کسب شغل و درآمد است. برای این منظور، از داده های طرح آمارگیری نیروی کار در سال های مختلف و همچنین طرح آمارگیری از هزینه- درآمد خانوارهای روستایی سال 1394، با حجم نمونه 19381 خانوار استفاده شده است. نتایج مدل لجستیک حاکی از آن است اگرچه زنان سرپرست خانوار در حالت کلی نسبت به مردان سرپرست خانوار شانس کم تری برای شاغل بودن دارند، اما درصورتی که زنان سرپرست خانوار از تحصیلات دانشگاهی برخوردار باشند، شانس بیش تری برای شاغل شدن نسبت به مردان خواهند داشت و از این رو با کسب شغل و کاهش نابرابری، اثر مثبتی بر رشد تولید ناخالص داخلی هم روستا و هم کل کشور خواهند داشت. به عنوان یک توصیه سیاستی پیشنهاد می شود که گسترش کیفی و توسعه اقتصاد دانش بنیان در دانشگاه ها و موسسات آموزشی و تحقیقاتی در دستور کار قرار گیرد. در نتیجه این اقدام می توان کاهش نابرابری و فقر و همچنین رشد تولیدات در سطح منطقه ای را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: تحصیلات عالی زنان روستایی، اشتغال زنان روستایی، توانمندسازی زنان، مدل لجستیک
  • حسین محمودیان، داود شهپری ثانی* صفحات 89-118

    پدیده مهاجرت از شهر تحت تاثیر عوامل مختلفی می باشد و حاصل برآیند نظرات و تصمیمات افرادی است که جهت دستیابی به رفاه و امکانات بهتر اقدام به مهاجرت می کنند. مقاله پیش رو بر آن است تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از نظریات مهاجرتی جذب و دفع، سرمایه انسانی، محرومیت نسبی و نظریه مهاجرتی نئوکلاسیک ها، تاثیر شاخص های اثرگذار بر تمایل به مهاجرت افراد از شهر آبادان را با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره (مدل تحلیل سلسله مراتبی و الگوی تحلیلی تاپسیس)، شناسایی و رتبه بندی کند. جامعه آماری تحقیق ساکنان شهر آبادان می باشند. با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، 5 محله انتخاب شدند و تعداد 385 نفر از ساکنان شهر به روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفته اند. اطلاعات موردنیاز با استفاده از روش پیمایش و با کمک پرسشنامه به دست آمده است. نتایج به دست آمده، بیانگر آن است که از بین شاخص های مختلف (اقلیمی- جغرافیایی، خدماتی- رفاهی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و امنیتی)، شاخص اقتصادی بیشترین تاثیر را بر تمایل به مهاجرت افراد از شهر آبادان به دیگر نقاط کشور داشته است. همچنین بیشترین ضریب تاثیر در میان مولفه های شاخص اقتصادی مربوط به بیکاری و درآمد پایین می باشد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، مدل تحلیل سلسله مراتبی، الگوی تحلیلی تاپسیس، شهرآبادان
  • عباس عسکری ندوشن*، علی روحانی، محدثه عابدی دیزناب صفحات 119-153

    برای بسیاری از افراد، ورود به دوران بازنشستگی، مرحله ای مهم در چرخه زندگی همراه با پیامدهای معنادار اقتصادی، اجتماعی، جمعیتی و خانوادگی است. انتقال از وضعیت شاغل بودن به بازنشسته شدن، یک گذار نقش مهم در مسیر زندگی است که به رغم آنکه شاید اهمیت آن از پذیرش و انتقال نقش های جدید در دوران جوانی مانند عهده دار شدن نقش های شغلی، همسری، والدی، و نظایر آن کمتر نباشد، اما کاوش های علمی چندان گسترده ای پیرامون آن صورت نگرفته است. پژوهش حاضر به مطالعه مساله مند بودن اوقات فراغت در میان مردان بازنشسته شهر تبریز و نحوه مواجهه آنان با موضوع گذران وقت در دوران پس از اشتغال می پردازد. با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای، 23 نفر از مردان بازنشسته شهر تبریز مصاحبه شدند. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها در قالب خط داستان، (شامل 10 مقوله اصلی از قبیل دیگری امیدبخش، دوآلیسم جهت گیری دینی، بازنشستگی سالم، جامعه پذیری نسلی ورزشی) و مدل پارادایمی ارائه شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مردان بازنشسته در شهر تبریز، استراتژی های گذران وقت متنوعی را تجربه می کنند. به بیان دیگر، بازنشستگان مرد، استراتژی های متفاوتی را برای پر کردن اوقات فراغت و مقابله با سردرگمی به کار می برند. اما لزوما این استراتژ ی ها مفید واقع نمی شوند و در واقع عده ای از آنان با وجود تمام آسایش ها و لذات این دوران، ممکن است هنوز نتوانند از این دوران حس خوشایندی داشته باشند و با گسست مضاعف سرمایه ای که هم مادی و هم معنوی است روبرو شوند.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، مساله مندی زمان، بازنشستگی، گذران وقت، تبریز
  • الهام فتحی*، منصور شریفی، محسن ابراهیم پور، حبیب الله زنجانی صفحات 155-185

    افزایش امیدزندگی در رهگذر انتقال جمعیتی از مهمترین تحولات جمعیتی ایران در قرن اخیر است. این پژوهش بعد از ارزیابی و تسطیح داده های فوت سازمان ثبت احوال کشور و سرشماری ایران در سال 1395، تغییرات امیدزندگی را بر حسب علل فوت بررسی می نماید. یافته ها نشان داد در دهه اخیر پوشش ثبت مرگ ومیر افزایش چشمگیری داشته به گونه ای که پس از ارزیابی و تسطیح داده ها می توان با روش مستقیم جداول عمر ایران را محاسبه نمود. طبق نظر فرایزر مستطیل شدگی مرگ ومیر در حال شکل گیری است و هنوز امکان زیادی برای بهبود کاهش مرگ ومیر در سنین 50 تا70 سالگی وجود دارد. در سال 1395 پنج علل اصلی مرگ (بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، حوادث، بیماری های دستگاه تنفسی و عفونی و انگلی) بیش از 71 درصد آمار فوت را به خود اختصاص دادند. با حذف آنها، به امیدزندگی مردان 6/9 و زنان 8/10 سال افزوده می شود. بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها در سنین سالمندی و بزرگسالی علل مهم مرگ هستند. مرگ به دلیل حوادث در همه سنین بویژه در مردان جوان ملاحظه می شود. ایران هنوز پتانسیل زیادی برای کاهش مرگ ومیر در همه سنین را دارد. بنابراین پس از شناخت گلوگاه ها می توان با برنامه ریزی های مناسب، امیدزندگی را افزایش داده و سرعت کاهش رشد جمعیت را نیز کندتر نمود.

    کلیدواژگان: علل عمده مرگ، امید زندگی در بدو تولد، جداول عمر چندکاهشی
  • نوید کارگر ده بیدی*، سیما شافعی، محمد حسن طرازکار، محمد بخشوده صفحات 187-211

    با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کشور، در این مطالعه اثر تحولات جمعیتی و ارزش افزوده بخش کشاورزی بر شدت مصرف انرژی در بخش کشاورزی برای 24 استان کشور طی دوره زمانی 1380 الی 1395 مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به نتایج آزمون های ایستایی از رهیافت خودرگرسیو با وقفه های گسترده پنلی استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط میان مهاجرت از روستا به شهر و شدت مصرف انرژی در بخش کشاورزی منفی بوده و مقدار کشش در بلندمدت 076/0- درصد است. همچنین جمعیت شاغل در بخش کشاورزی و افزایش فعالیت های انسانی مرتبط با این بخش دارای ارتباط مثبت و معنی داری با شدت مصرف انرژی است و کشش جمعیت شاغل در بخش کشاورزی در بلندمدت 326/0 درصد است. بر طبق یافته های این تحقیق، رابطه ارزش افزوده بخش کشاورزی و شدت مصرف انرژی به صورت U-وارون بوده و از لحاظ آماری معنی دار است. همچنین نقطه بازگشت منحنی کوزنتس حدود 15 هزار میلیارد ریال است. به منظور تعدیل پیامدهای زیست محیطی ناشی از شدت مصرف انرژی پیشنهاد می شود تا حد امکان از انرژی های پاک و تجدید پذیر استفاده شود.

    کلیدواژگان: تحولات جمعیتی، شدت مصرف انرژی، ارزش افزوده بخش کشاورزی، استان های ایران
|
  • Yaghoob Forotan* Pages 9-36

    Despite the substantial changes in the contemporary family buildings throughout the world, the behaviour of fertility and childbearing in many societies including Iran still rests upon marital union as a key and vital prerequisite for fertility and childbearing. In this line, the present study focuses primarily on marriage patterns from a demographic perspective, and examines the major dimensions and determinants associated with attitudes towards marriage patterns. This analysis identifies marriage patterns by such indicators as ideal age of marriage for girls and boys, endogamy, polygamy, the place of marriage in women's priority. The results of this article is based on a survey conducted in selected rural and urban areas of Iran, that includes 4267 males and females aged 15-64 years old. The preliminary results of this analysis indicate that the ideal age of marriage for girls and boys are respectively 21-24 years and 25-27 years old; almost half of the respondents are in favour of endogamy; education and marriage have the highest rank in women's priority; and males hold a substantially more positive attitude towards polygamy than females. These general patterns, however, are significantly affected by such demographic determinants as age, gender, urban-rural areas of residence, marital status, education, religiosity, and gender attitude.

    Keywords: Marriage, Fertility, Childbearing, endogamy, polygamy, religiosity, gender attitude, Modernism, Iran
  • Mohammad Jalal Abbasi Shavazi*, Hoesin Mahmoodian, Rasool Sadeghi, Zahra Ghorbani Pages 37-66

    The ideal number of children is one of the important indicators in the study of future fertility change. This paper examines the impact of value-attitude variables on fertility preferences and ideals of 14906 samples of respondents over 15 years of age living in urban and rural areas of the country. using a secondary analysis of the National Survey of Values and Attitudes of Iranians collected in 2015. The findings indicate that where the ideal of two children among Iranians 48.1%, around 43% referred to the three children and more as the ideal of childbearing. The results of multivariate analysis show that even with the control of economic-social and demographic variables, value-attitude orientations such as attitude towards gender equality and religiosity have significant effect on the childbearing preferences of individuals. Individuals with a traditional gender perspective have 13 percent more ideals than modern ones, and individuals with moderate religiousness have 10 percent less ideals than those with a high religiosity. The results show that although the desire to more than three children, but the realization of family fertility preferences requires the implementation of policies and supportive programs to facilitate childbearing.

    Keywords: childbearing ideal, religiosity, Gender Equity, life satisfaction, modern social networks
  • Mohammadsadegh Alipour* Pages 67-88

    Improving the educational level can be considered by researchers and policymakers due to the impacts have on the employment and income opportunities. In recent decades, given the rapid growth of women's higher education and the entry of more educated people into the labor market, it has been expected to reduce inequality and poverty through women's employment throughout the country. According to 2016 census, rural areas with about 27% of GDP only 2.13% of the women with higher education in the country. The purpose of this paper is to examine the relationship between higher education with jobs and income. For this purpose, a sample of 19381 households is used to collect data on “labour force” surveys in different years and the “cost-effective” rural households of 2015. According to the results of the logistic model, although female-headed households have a lower chance of being employed than male-headed households, The chances are higher if they have a college education. Thus, by gaining jobs and reducing inequality, they will have a positive effect on the growth of GDP in the countryside and the whole country. Due to the clear link between high education and employment, with the qualitative expansion and development of knowledge-based economies in universities and research institutes, the reduction of inequality and poverty as well as the growth of production at the regional level will not be unexpected.

    Keywords: Women’ higher education in Rural, Women's Employment in Rural, Women Empowerment, Logistics Model
  • Hosein Mahmoudian, Davood Shahpari* Pages 89-118

    The phenomenon of immigration from the city is influenced by various factors and results from the opinions and decisions of individuals who migrate to achieve prosperity and better facilities. The present paper seeks to use an analytical descriptive approach, utilizing immigration Theories of Pull-Push, Human Capital, Relative Deprivation and Neoclassical Migration Theory, the impact of indices affecting the willingness of people from Abadan to migrate using multi-criteria decision-making techniques. A hierarchical analysis model and a topical analytical model). The statistical population of the study is Abadan residents. Five clans were selected using multistage cluster sampling method and 385 residents of the city were randomly selected. Required information was obtained using a survey method and a questionnaire. The results show that the economic index has had the most impact on the inclination of people from Abadan to other parts of the country among different indicators (geographic climate, welfare, economic, social, cultural and security services). Also, the highest coefficient of influence among the components of the economic index is related to unemployment and low income.

    Keywords: Migration, Multi-Criteria Decision Making Techniques, AHP, TOPSIS, Abadan City
  • Abas Askari*, Ali Rohani, Mohadese Abedi Pages 119-153

    For many people, entering into retirement is an important phase in life cycle with significant economic, social, demographic, and familial consequences. Transition from employment to retirement is an important role transition in the life course, but there are a little scientific researches conducting on this subject. The present paper examines problematic of free time among retired men in Tabriz and explore their coping strategies with time use in the post-employment period. Using qualitative approach and ground theory, we interviewed 23 retired men in Tabriz. The data analyzed using open, axial, and selective coding. Findings presented in framework of storyline (including 10 main categories such as hopeful-others, dualism of religious orientation, healthy retirement, generative-sportive socialization) and paradigmatic model. The results of the study indicate that retired men in Tabriz experience various time use strategies. In other word, retired men use different strategies for spending their leisure time and dealing with turmoil, but these satrategies always are not constructive. In fact, in spite of all gratifications and enjoyments which this period have, some of retired men may not be able to have a happy feeling and confront with decreasing material and spiritual capital.

    Keywords: free time, The Problematic of Time, Retirement, Time Use, Tabriz
  • Elham Fathi*, Mansoor Sharifi, Mohsen Ebrahimpour, Habib Zanjani Pages 155-185

    Increasing Life expectancy in the demographic transition is one of the most important demographic developments in Iran in the last century. This study, after evaluating and leveling the death data of Iran Census Bureau and Iran Census in 2016, investigates hopeful changes in terms of causes of death. Findings showed that in recent decade, mortality coverage has increased significantly so that after evaluation and leveling the data can be calculated directly using the Iranian life tables. According to Fraser, the Rectangularization of Mortality is being formed and there is still much potential for improving mortality reduction at the age of 50 to 70. In 2016, five major causes of death (cardiovascular disease, cancers, accidents, Respiratory, infectious, and parasitic diseases) accounted for more than 71 percent of deaths. Removing them adds to the hopefulness of 9.6 for men and 10.8 for women. Cardiovascular diseases and cancers are important causes of death in old age and adulthood. Death due to events of all ages, especially in young men, is observed. Iran still has great potential to reduce mortality at all ages. Therefore, after identifying bottlenecks, it can be hoped that, with

    Keywords: Major causes of death, Life expectancy at birth, Multipurpose life tables
  • Navid Kagar*, Sima Shafei, Mohammadhasan Tarazkar, Mohammad Bakhshoode Pages 187-211

    According to the vital role of agricultural sector in economy of Iran, the effects of population and agricultural value added changes on agricultural energy intensity was investigated for 24 provinces in Iran by employing annual data from 2001 to 2016. The panel auto regressive distribution lag (Panel ARDL) was applied after testing the panel stationary properties of the variables. The results showed that the relationship between migration from rural to urban areas and agricultural energy intensity are negative and its elasticity in the long run equals -0.07 percent. Agricultural population and increase in agricultural human activities have significant positive relationships with agricultural intensity and the long-term elasticity of the working population in agriculture is 0.326 percent. The empirical results support a statistically significant inverted U-shaped relationship between agricultural energy intensity and value added of agricultural sector. Also, the point of return for the Kuznets curve was about 15 trillion Rials. To decrease the environmental effect of energy consumption intensity, the renewable energy and green energy should be used.

    Keywords: Population change, Energy consumption intensity, Agricultural value added, Province of Iran