فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال هجدهم شماره 2 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پروانه اصفهانی*، زهرا دانشی کهنی، مرضیه عارفی صفحات 1-12
    سابقه و هدف

     بارداری ناخواسته به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی می ت واند سلامت مادر و کودک را در معرض خطر قرار دهد. هدف این پژوهش تعیین شیوع بارداری ناخواسته در زنان ایرانی بوده است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش با روش مطالعه مرور نظام مند و فراتحلیل انجام شد. کلیه مقالات مرتبط با شیوع بارداری ناخواسته در زنان ایرانی منتشر شده در بازه زمانی 1379 تا پایان اسفند 1397 در 7 پایگاه داده ای SID،Web of Science ،Pubmed، Elsevier، Magiran، Iranmedex،Scopus  و موتورهای جستجوگر Google و Google Scholar جستجو و ارزشیابی کیفیتی شدند. معیارهای ورود شامل مطالعات مقطعی بود که شیوع بارداری ناخواسته مناطق مختلف ایران را گزارش داده بودند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 و احتمال سوگیری در انتشار توسط آزمون Egger و مدل متارگرسیون برای ارزیابی متغیرهای مظنون به ناهمگونی در سطح معناداری 0/05 بررسی شد. در نهایت، تعداد 65 مقاله تحلیل شدند.

    یافته ها

     بر مبنای مدل تصادفی، شیوع بارداری ناخواسته در زنان ایرانی حدود 52 درصد (67-41 درصد: حدود اطمینان 95%) بدست آمد. بیشترین شیوع بارداری ناخواسته در زنان استان کهگیلویه و بویر احمد در سال 1379 برابر با  88 درصد (100-65 درصد: حدود اطمینان 95%) و کمترین شیوع بارداری ناخواسته در برخی از شهرهای مورد مطالعه ایران در سال 1394 برابر با  0/01 درصد (0/02-0/01 درصد: حدود اطمینان 95%) بدست آمد. سال، حجم نمونه و میانگین سنی با ناهمگونی نتایج مطالعات مرتبط بود  (0/05>P).

    نتیجه گیری

     بر مبنای مرور نظام مند و فراتحلیل مطالعات انجام شده، شیوع باراری ناخواسته در زنان ایرانی بالا است. بنابراین، آموزش جهت توانمندسازی زوجین به منظور کسب کنترل کافی بر بارداری خویش ضروری است.

    کلیدواژگان: شیوع، بارداری ناخواسته، مرور نظام مند، فراتحلیل
  • آرزو شایان، فائزه فرشچیان، سیده زهرا معصومی*، فرزانه سلطانی، یونس محمدی، مریم سپهر، مرضیه فریمانی، فاطمه قمری صفحات 13-19
    سابقه و هدف

     ورزش های کگل می تواند با افزایش قدرت عضلانی و امادگی عضلات بر کاهش اپی زیاتومی و افزایش رضایت زنان از زایمان طبیعی شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ورزش کگل بر انجام اپی زیاتومی در زنان نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه همدان در سال 97 انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود که بر روی 100 نفر از زنان باردار واجد شرایط مراجعه کننده به زایشگاه فاطمیه شهر همدان در سال 1397 انجام شد. برای گروه آزمون آموزش انجام ورزش های کگل برگزار شد. آموزش به صورت تیوری و گروهی در گروه های 6 نفره و یک جلسه انجام شد. پیگیری انجام تمرینات بصورت تلفنی و حضور در جلسات زایمان فیزیولوژیک انجام شد. برای گروه کنترل آموزش کگل داده نشد و در پایان مطالعه میزان فراوانی انجام اپی زیاتومی در هر دو گروه بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 21 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین سن در گروه آزمون 3/35±25/94 سال و گروه کنترل 4/89±26/36 سال بود. دو گروه از نظر سن، شغل، سطح تحصیلات، انجام ورزش، نوع روش پیشگیری از بارداری با همدیگر همگن بودند. در گروه آزمون 62 درصد و در گروه کنترل 94 درصد اپی زیاتومی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده میزان اپی زیاتومی در افرادی که از ورزش های کگل استفاده نموده اند 9/60 برابر کمتر از افرادی است که از این ورزش استفاده نکرده اند (0/001>P).

    نتیجه گیری

     مطالعه حاضر نشان داد که انجام ورزش کگل می تواند منجر به تقویت عضلات کف لگن شده و از طریق افزایش استقامت این عضلات و افزایش خون رسانی لگنی و ریلکس شدن عضلات، امر زایمان تسهیل شده و نیاز به اپی زیاتومی کمتر شده و درد ناشی از آن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ورزش کگل، اپی زیاتومی، زایمان، زنان باردار
  • آرزو شایان، راحله خدابنده لو، فرزانه سلطانی، کوثر اسفنده، سیده زهرا معصومی*، یونس محمدی، ثریا درگاهی، مهری اسماعیلی صفحات 20-29
    سابقه و هدف

     دوران بارداری از مراحل حساس زندگی انسان است و می تواند جنبه های گوناگون زندگی افراد  از جمله اعمال جنسی را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین نگرش و عملکرد جنسی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهرستان همدان در سال 1396 انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. تعداد 260 نفر از زنان باردار واجد شرایط برای ورود به مطالعه به صورت تصادفی از مراکز جامع سلامت شهر همدان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های نگرش و عملکرد جنسی زنان در دوران بارداری بود که مشتمل بر 5 سوال اطلاعات فردی، 12 سوال نگرش جنسی و 19 سوال عملکرد جنسی در دوران بارداری بود. داده ها با استفاده از نرم افزار 21 SPSS و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی و در سطح معناداری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     بیشترین رده سنی پاسخگویان در رده ی 35-26 سال بوده است. بیشترین نگرش جنسی افراد در بارداری مربوط به ترس از صدمه به جنین در نتیجه فعالیت (63/1 درصد) و ترس از سقط جنین (2/ 51 درصد) بوده است. با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، بین دو متغیر نگرش جنسی و عملکرد جنسی زنان در دوران بارداری همبستگی معنی داری مشاهده شد (0/001>P). بین سن و مدت زمان زندگی مشترک و عملکرد جنسی در دوران بارداری رابطه معناداری مشاهده شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج به دست آمده نگرش جنسی افراد در بارداری به علت تصورات نادرست مناسب نبوده و بنابراین پیشنهاد می شود در مراکز بهداشتی درمانی و همچنین کلینیک ها، آموزش مسایل جنسی به زنان باردار داده شود.

    کلیدواژگان: نگرش جنسی، عملکرد جنسی، بارداری، زنان باردار
  • سیده زینب الماسی، راحله هاشمی حبیب آبادی، رامین رحمانی* صفحات 30-38
    سابقه و هدف

     سلامت روانی لازمه حفظ دوام عملکرد اجتماعی، شغلی و تحصیلی افراد جامعه می باشد و تامین آن هدف اصلی اجرای برنامه های بهداشت روان در جامعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت روان (نشانه های جسمانی، اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی) جوشکاران شهرستان زاهدان و برخی عوامل مرتبط با آن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1396 با شرکت 145 نفر از جوشکاران حاضر در شهرک جوشکاران شهرستان زاهدان صورت گرفت. این افراد به صورت سرشماری با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. از پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS 20 و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل در سطح معناداری 0/05>P صورت گرفت.

    یافته ها

     میانگین سن و سابقه کار در جامعه مورد بررسی 9/24±33/15و 9/15±13/48 سال بوده و 117 نفر (80/7 درصد) متاهل بودند. شیوع مصرف دخانیات 17/9 درصد بود. میانگین نمره سلامت روان بر حسب وضعیت تاهل، شاخص توده بدنی (BMI)، میزان تحصیلات و گروه سنی، در بین گروه ها متفاوت بود که تفاوت مربوط به گروه وضعیت تاهل، BMI و میزان تحصیلات معنادار بود (0/02=P و 0/04=P و 0/001>P)؛ ولی بین گروه های سنی مختلف از لحاظ میزان سلامت روان اختلاف معناداری مشاهده نگردید (0/060=P).

    نتیجه گیری

     با توجه به بالا بودن میانگین نمره سلامت روان در بین جوشکاران، لازم است تدابیری در زمینه بهبود شرایط روانی این افراد اندیشیده شود . لذا انجام مداخلاتی در خصوص افزایش حمایت شغلی و آسیب شناسی جامع تری در این رابطه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، جوشکار، وضعیت روانی
  • امیر حسین غلامی، علی حیدری، مرضیه خلیلی، آرش خلیلی* صفحات 39-44
    سابقه و هدف

     موکوزیت دهانی بسیار دردناک بوده و در موارد شدید با تغذیه بیماران و همچنین زندگی روزمره بیمار تداخل دارد. هدف از این مطالعه طراحی و ارزیابی پرسشنامه بیماری موکوزیت بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه، یک بررسی توصیفی همبستگی بود. پرسشنامه اولیه پس از تحقیقات میدانی و کتابخانه ای وسیع مشتمل بر 22 آیتم طراحی شد، جهت تعیین شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا، پرسشنامه در اختیار 10 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان قرار گرفت. سپس برای سازگاری درونی، پرسشنامه ها به 84 نفر از بیماران مبتلا به موکوزیت دهانی مراجعه کننده به کلنیک های دندانپزشکی شهر همدان داده شد و در نهایت پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ تعیین شد.

    یافته ها

     6 آیتم از سوالات اولیه به دلیل نسبت روایی محتوای پایین در فاز اول با نظرات اعضای پانل و 3 سوال در فاز دوم پس از پرکردن پرسشنامه نهایی توسط بیماران، از مطالعه حذف شدند. پرسشنامه نهایی با 13 آیتم و نسبت روایی محتوا در نهایت میزان 0/688، شاخص روایی محتوا در قسمت ساده بودن 77 درصد، در قسمت مربوط بودن 80 درصد و در قسمت وضوح 79 درصد بدست آمد که شاخص نهایی روایی محتوا مقدار 78/6 درصد محاسبه شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ معادل 0/91 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

     پرسشنامه نهایی بیماری موکوزیت دهانی با 13 آیتم دارای مقدار بالای روایی و پایایی می باشد و ابزار حاصل یک ابزار استاندارد برای استفاده در حیطه شناسایی موکوزیت دهانی است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، موکوزیت دهانی، روایی و پایایی
  • آرش خلیلی، سیده زهرا معصومی، مرضیه خلیلی، آرزو شایان* صفحات 45-51
    سابقه و هدف

    ساخت پرسشنامه اخلاق حرفه ای در مامایی می تواند با توجه به شرایط کار و فرهنگ کشور، راه گشا و راهنمای مناسبی برای رعایت اخلاق حرفه ای و ارتقاء آگاهی و عملکرد در خدمات مامایی شود. هدف از این مطالعه طراحی و ارزیابی پرسشنامه اخلاق حرفه ای مامایی بود.

    مواد و روش ها

    جهت طراحی پرسشنامه اخلاق حرفه ای مامایی، ابتدا پرسشنامه اولیه ای از 38 سوال تهیه و پس از بررسی روایی صوری و محتوی توسط 10 نفر از اعضای محترم هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، جهت پایایی در اختیار 85 نفر از دانشجویان مامایی که بیشترین میزان حضور در بالین را داشتند قرار گرفت و برای تکرار پذیری پرسشنامه یک هفته بعد در اختیار همان گروه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    26 سوال روایی محتوی قابل قبول داشتند. مقدار نسبت روایی محتوایی کل با احتساب سوالات حذف شده حدود 0/62 (نمره= 23/73) که پس از حذف 12 سوال که روایی پایینی داشتند، معادل 0/84 (نمره= 21/84) محاسبه شد که مقدار قابل توجه و معقولی بود. مقدار شاخص روایی محتوی کل سه حیطه قبل از حذف سوالات دارای روایی پایین میزان 0/66 (نمره= 25/42) که پس از محاسبه روایی 26 سوال نهایی معادل 0/88 (نمره= 22/88)محاسبه شد. همچنین پرسشنامه نهایی با ضریب همبستگی پیرسون 0/97 و 0/001>P پایا بود.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه حاصل با میانگین شاخص روایی 0/88 درصد و ضریب همبستگی 0/97 درصد ابزار مناسبی برای سنجش اخلاق حرفه ای در مامایی است.

    کلیدواژگان: طراحی، پرسشنامه، اخلاق، مامایی
  • شیردل زندی، بهزاد ایمنی*، مهرنوش مصطفایی، صغری ربیعی صفحات 52-57
    زمینه و هدف

    شاخص توده بدنی مادر، نقش مهمی در پیامد بارداری دارد که می تواند باعث بروز بیشتر عوارض جراحی در زنان باردار شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع عوارض زودرس مادری سزارین و ارتباط آن با شاخص توده بدنی انجام شد.

    موارد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بصورت مقطعی در خرداد و تیر ماه سال  1398 و بر روی 120 بیمار کاندید جراحی سزارین در بیمارستان فاطمیه همدان انجام گرفت. نمونه ها به روش تصادفی انتخاب شده و با استفاده از چک لیستی مدت زمان جراحی، میزان خونریزی حین جراحی، مدت زمان ایلیوس، میزان درد، میزان داروی مسکن دریافتی، التهاب زخم جراحی، ترشح و قرمزی زخم جراحی ارزیابی شد. در نهایت داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین مدت زمان جراحی 44 دقیقه، میانگین خونریزی حین جراحی 776 میلی لیتر، مدت زمان ایلیوس 17 ساعت، میزان درد 4/82 و میانگین میزان مسکن دریافتی 1/66 عدد شیاف دیکلوفناک بود. همچنین احتمال بروز التهاب 4/2%، ترشح زخم جراحی 4/2% و بروز قرمزی ناحیه زخم 5/8% بود. بین شاخص توده بدنی و متغیرهای مدت زمان جراحی، خونریزی، میزان درد و میزان مسکن دریافتی رابطه ی مثبت و معناداری مشاهده شد (0/05<P) اما بین این متغیر با مدت زمان ایلیوس و بروز التهاب زخم، ترشح زخم و قرمزی ناحیه زخم جراحی ارتباط معنا داری مشاهده نشد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که عوارض زودرس مادری در سزارین شیوع نسبتا بالایی دارد و در این میان بین مدت زمان جراحی، میزان خونریزی، میزان درد و تعداد مسکن دریافتی با شاخص توده بدنی مادر ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، سزارین، عوارض زودرس مادری
  • پریسا پارسا، سودابه آقا بابایی*، قدرت الله روشنایی، سروه رحمانی صفحات 58-63
    سابقه و هدف

    سرطان دهانه رحم ششمین سرطان شایع محسوب می‎شود و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان است. لذا اهمیت برنامه‎های غربالگری همچون آزمایش غربالگری دهانه رحم در تشخیص اولیه این بیماری مشخص می گردد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف غربالگری سرطان دهانه رحم در زنان یایسه مراجعه‎کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر همدان انجام گردید.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 108 زن یایسه مراجعه ‎کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر همدان از طریق نمونه گیری خوشه ای در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه، جمع آوری داده ها به روش مصاحبه از زنان و بر اساس پرسشنامه محقق ساخته بود. پرسشنامه شامل دو بخش بود. پس از جمع آوری داده ها، تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS24 صورت گرفت و سطح معنی داری آزمون ها 5 درصد بود.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین سنی افراد شرکت کننده 3/71+55/39 سال بود. میانگین تعداد پاپ اسمیر انجام شده توسط زنان 1/71+2/21 بار بود. همچنین 29/6 درصد زنان آزمایش پاپ‎اسمیر را انجام داده بودند. 27/8 درصد زنان جهت اطلاع از زمان انجام آزمایش پاپ‎اسمیر به مراکز بهداشتی یا پزشک مراجعه کرده بودند. 18/5 درصد زنان آزمایش پاپ‎اسمیر را مرتب انجام داده بودند. 13/9 درصد زنان جهت اطلاع از نتیجه آزمایش پاپ‎اسمیر به مراکز بهداشتی یا پزشک مراجعه می کردند. 10/2 درصد در صورت مشکوک بودن نتیجه آزمایش پاپ‎اسمیر، جهت درمان به پزشک مراجعه کرده بودند. بین تعداد زایمان و مدت یایسگی با انجام غربالگری ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. اما بین سایر متغیرها با انجام غربالگری رابطه آماری معنی دار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره و مراکز خدمات جامع سلامت آموزش هایی به زنان جهت آسرطان دهانه رحم و روش غربالگری آن در زمان مناسب استفاده شود. دادن آگاهی کافی به زنان در خصوص تشخیص زودهنگام توصیه می شود. همچنین پیشنهاد می گردد پژوهش هایی در این راستا با حجم نمونه بالاتر صورت پذیرد؛ همچنین مداخلاتی جهت غربالگری سرطان دهانه رحم و انجام رفتارهای پیشگیری کننده انجام شود.

    کلیدواژگان: غربالگری، سرطان دهانه رحم، زنان یائسه، مراکز خدمات جامع سلامت
  • رامین رحمانی، سیاوش شهنوازی، بابک فضلی، فخرالدین قاسمی* صفحات 64-72
    سابقه و هدف

    اختلالات اسکلتی عضلانی (MSDs)، عامل بخش عمده ای از غیبت های ناشی از کار بوده و کارگران در محیط های مختلف به این اختلالات دچار می شوند؛ لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی خطر ابتلا به MSDs و عوامل موثر بر آن در کارگران یک کارخانه سیمان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 150 نفر از کارگران یک کارخانه سیمان در جنوب شرقی ایران به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه نوردیک و چک لیست ارزیابی سریع مواجهه (QEC) بود. جهت آنالیز داده ها از آمارهای توصیفی و نیز تحلیل رگرسیون به کمک نرم افزار SPSS ویرایش 20 استفاده گردید. سطح معنی داری در این مطالعه p-value کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن و سابقه کار به ترتیب برابر با 6/38 ± 35/91 و 5/73 ± 9/03 سال به دست آمد. شیوعMSDs  در این مطالعه 48/7 درصد بود که بیشترین و کمترین شیوع  به ترتیب مربوط به ناحیه کمر (24 درصد) و آرنج ها (4/7 درصد) بود. ایستگاه کاری 60/6 درصد کارگران، به نحوی نیاز به بررسی های بیشتر و تدابیر ارگونومیگ به صورت فوری داشت. مشخص شد که رابطه بین سابقه کاری و درد گردن معنادار بوده (P=0.015) و درد در ناحیه فوقانی پشت، متاثر از سابقه کاری و امتیاز اندام بود) P=0.010 و P=0.012 به ترتیب). متغیر تاثیرگذار نهایی بر روی کمردرد نیز سابقه کاری بود(P=0.010) . همچنین مشخص شد که هیچ یک از متغیرهای مورد بررسی، بر روی درد در قسمت های شانه و بازو/آرنج ها تاثیر معناداری نداشت (P>0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به جوان بودن نیروی کاری در کارخانه مذکور، شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی کمتر از جوامع مشابه بوده و نتایج نشان داد که وضعیت بدنی طبق روش QEC در بعضی از اندام ها، می تواند پیشگویی کننده مناسبی برای این اختلالات باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، MSDs، QEC، ارزیابی ریسک ارگونومی، کارخانه سیمان
  • ابراهیم نصیری، نوال حیدری، امید زادی آخوله، طاها قنطاب پور، میثم حیدری* صفحات 73-80
    سابقه و هدف

    کارکنان اتاق عمل به دلیل حساسیت شغلی، بارکاری زیادی را تجربه می کنند که می تواند از جنبه های مختلفی زندگی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. لذا این پژوهش با هدف بررسی همبستگی میان میزان بار کاری با تعارضات کار- خانواده در تکنولوژیست های اتاق عمل و هوشبری شاغل در بیمارستان های آموزشی- درمانی شهرستان اهواز انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 174 نفر از تکنولوژیست های اتاق عمل و هوشبری شاغل در بیمارستان های شهرستان اهواز، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه میزان بار کاری  NASA TLX و پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون بود. جهت آنالیز داده ها از نرم افزارSPSS نسخه 20 و آزمون های آنالیز واریانس، تی تست و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میان تعارضات کار- خانواده با زیر مقیاس های فشار ذهنی و فشار زمانی ارتباط آماری معنی دار در سطح P<0.05 و میان تعارضات کار- خانواده با فشار فیزیکی و ناکامی و سرخوردگی ارتباط معنی داری در سطح  P<0.01 وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن حجم بالای بار کاری و ارتباط آن با تعارض کار - خانواده، لزوم اجرای برنامه های موثر به منظور تعدیل و کاهش بار کاری و تعارض کار- خانواده جهت ارتقاء عملکرد تکنولوژیست های اتاق عمل و هوشبری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بارکاری، اتاق عمل، هوشبری، تعارض کار- خانواده
  • محمد زارعی*، زهره ایزدی دستنایی، سجاد جباری صفحات 81-89
    سابقه و هدف

    درد حسی ناخوشایند و تجربه ای احساسی همراه با آسیب بافتی واقعی یا بالقوه می باشد. کامپفرول یکی از مواد موثره ی گیاهی است که دارای خواص ضددردی می باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر تزریق داخل بطن مغزی کامپفرول و ارتباط آن با گیرنده ی وانیلوییدی نوع 1 بر روی درد در موش های صحرایی نر بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ی تجربی، تعداد 60 سر رت نر نژاد ویستار (250-200 گرم) به گروه های کنترل (سالین)، DMSO (حلال)، مورفین، کپسایسین، کپسازپین، کامپفرول با دوزهای 0/5، 1 و 1/5 میلی گرم بر رت، کاپسایسین+ کامپفرول با دوز 1/5 میلی گرم بر رت و کاپسازپین+ کامپفرول با دوز 1/5 میلی گرم بر رت تقسیم شدند. رت ها پس از کانول گذاری در داخل بطن مغزی، ترکیبات مورد نظر را دریافت کردند و سپس توسط تست های ارزیابی کننده درد (تست پرش دم، تست انقباضات شکمی و تست فرمالین) مورد آزمایش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه -ANOVA)  (one wayو پس آزمون Tukey با هم مقایسه شدند و P کمتر از 0/05 اختلاف معنادار را نشان می داد.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند در تست های پرش دم، انقباضات شکمی و فرمالین کامپفرول اثرات ضد دردی معناداری در مقایسه با گروه های سالین و DMSO داشت P<0.01)). تزریق توام کپسایسین و کامپفرول با دوز 1/5 میلی گرم بر رت هم اثر ضد دردی معناداری در مقایسه با گروه کامپفرول 1/5 میلی گرم بر رت نشان داد اگرچه هم افزا نبود P<0.05)). علاوه بر این، بکارگیری همزمان کپسازپین و کامپفرول با دوز 1/5 میلی گرم بر رت اثرات ضددردی کامپفرول را کاهش دادP<0.05)).

    نتیجه گیری

     کامپفرول دارای اثرات ضد دردی حاد و التهابی بوده و حداقل بخشی از این اثرات را از طریق بر هم کنش با گیرنده های وانیلوییدی نوع یک اعمال می کند.

    کلیدواژگان: کامپفرول، گیرنده ی وانیلوئیدی نوع یک، درد، سیستم عصبی مرکزی
  • سیده فائزه فاضلیان* صفحات 90-96
    سابقه و هدف

     مطالعه حاضر مروری بر مطالعات انجام شده در زمینه نوروساینس و زبان اشاره و مناطق عصبی در گیر در این زبان چه از لحاظ درک و چه از لحاظ تولید می باشد. طبق مطالعات انجام شده زبان اشاره یک زبان مشابه دیگر زبان هاست. زبان اشاره وابسته به اشکال قراردادی دست، جهت گیری های کف دست، موقعیت ها، حرکات، ارتباطات فضایی بین اشارات و ترتیب اشارات است. این زبان دارای سطوح فونولوژیکی، مورفولوژیکی، سینتاتیک، سمانتیک و پراگماتیک است.

    مواد و روش ها

     این مقاله نتایج مقالات ارایه شده در پایگاه های معتبر اسنادی از سال1998 تا 2018 را مورد بررسی، ارزیابی و نقد قرار داده است و اطلاعات بدست آمده در این رابطه را مطابق با محتوای مطالعات و بر اساس پارامتر مورد بررسی دسته بندی کرده است. روش گردآوری و جمع بندی اطلاعات از24 مورد پژوهش های انجام شده در ارتباط با اساس عصبی برای زبان اشاره، اکتساب زودهنگام زبان اشاره، حافظه کاری و برتری دستی در زبان اشاره بوده است.

    یافته ها

     بسیاری از مطالعات زبان اشاره را به عنوان ابزاری برای افزایش اطلاعات ما در مورد اساس و پایه زبانی و شناختی مغز می دانند. بررسی هایی در زمینه نقش فعال نیم کره های مغزی در پردازش زبان اشاره انجام شده است که اکثرا بر اهمیت نیم کره چپ مغزی در پردازش زبان اشاره اتفاق نظر دارند. مطالعات جدیدی نیز از مشارکت نیم کره راست صحبت می کنند. درک زبان اشاره از درک زبان گفتاری (دیداری شنیداری) به طور مشخصی در هر دو نیم کره چپ و راست متفاوت است و این تفاوت ویژه، اساسا در مناطق مرتبط  بینایی قرار دارند.

    نتیجه گیری

     در چندسال اخیر تحقیقات عصب شناختی زبان اشاره، حیطه  خود را سریعا افزایش داده اند و به عنوان قسمت اعظمی از تحقیقات نوروساینس تبدیل شده اند. همچنین خروجی این مطالعات اکثرا در ارتباط با سازماندهی و پلاستیسیتی مغزی بدنبال شناخت و پردازش زبان است. پس بنظر می رسد برای رسیدن به اساس و عملکرد عصبی مغز مطالعات بیشتری بر روی جنبه های مختلف تولید و درک زبان اشاره لازم می باشد.

    کلیدواژگان: زبان اشاره، نوروساینس، پردازش عصبی
  • بهروز شورچه*، منصور حیدری، مریم موسیوند، سعید بشیریان، فرهاد فراهانی، سید محمد معصومی، مجید براتی، زهرا قادری صفحات 97-106
    سابقه و هدف

    ابداع، ارزیابی و تثبیت شیوه های مطلوب آموزشی از وظایف مهم سیستم آموزشی است. بر همین اساس، هدف این پژوهش تعیین و مقایسه تاثیر شیوه های آموزش حضوری و استادمحور با آموزش مجازی در میزان یادگیری درس تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشجویان ابن سینا همدان است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از لحاظ ماهیت و هدف کاربردی و یک مطالعه نیمه تجربی است. جامعه آماری 30 نفر از دانشجویان دختر رشته پزشکی دانشگاه ابن سینا همدان بودند که در سال 1397 کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی را انتخاب نمودند؛ این تعداد با روش تخصیص تصادفی ساده به دو گروه پانزده نفره جهت شرکت در فرآیند آموزش حضوری استادمحور و آموزش مجازی جهت آموزش و یادگیری فصل دهم (آشنایی با مبانی طب سنتی ایران) تقسیم شدند. ملاک ارزیابی در بعد یادگیری درس نمره کسسب شده در آزمون بود. و روایی پرسشنامه بررسی نگرش آنان نسبت به این دو شیوه آموزشی توسط اساتید و متخصصین در این زمینه و پایایی آن از طریق انجام مطالعه راهنما و محاسبه آلفای کرونباخ به تایید رسید.

    یافته ها

    یافته ها مشخص نمود که نمره آزمون علمی دانشجویان در درس مذکور، همبستگی اجتماعی و مدرس دوره در روش تدریس حضوری و استاد محور در وضعیت مناسب تری قرار داشته است. میانگین دیگر عناصر نظیر موفقیت، عاطفه منفی، خودانگیختگی در یادگیری، فرصت و حتی رضایت کلی در روش حضوری بیشتر از روش تدریس مجازی بوده است. یافته ها نشان دهنده آن است که در روش آموزش مجازی، میانگین همبستگی اجتماعی و رضایت دانشجویان از مدرس دوره از میانگین معیار کمتر بوده است.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه دانشجوبان حضور و تعامل با استاد یک رکن و اساسی مهم در روش های آموزشی و تدریس می باشد که این تعامل باعث جریان یافتن روابط و همبستگی اجتماعی بین دانشجو و استاد می شود.

    کلیدواژگان: تدریس حضوری و استادمحور، تدریس مجازی، یادگیری، دانشجویان، درس تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
  • پریسا پارسا*، بتول خداکرمی، مریم فرهادیان، فائزه فضلی صفحات 107-113
    مقدمه

    زایمان یکی از دردناکترین تجارب زنان است و کاهش آن از اهداف مهم مراقبت های مامایی می باشد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر تکنیک های تنفسی بر تغییرات رفتاری مادران در برابر درد لیبر و نمره آپگار نوزاد در زنان نخست زا بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بود که بر روی 140 نفر زن باردار نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان تویسرکان در سال 1398-97 که به صورت تصادفی بلوکی در دو گروه 70 نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند، انجام شد. گروه آزمون 4 جلسه آموزش تکنیک های تنفسی رانسوم را دریافت کردند و گروه کنترل مراقبت های روتین بارداری را دریافت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و بارداری نمره آپگار، مقیاس ارزیابی تغییرات رفتاری در برابر درد (PBI) بود و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمونهای کای اسکویر، تی تست با سطح معنیداری P<0/05 توسط نرم افزار   SPSS 21انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج مقیاس ارزیابی تغییرات رفتاری در برابر درد در دو گروه کنترل و آزمون در دیلاتاسیون های 4-5 و 6-7 و 8-10 و مرحله دوم زایمان به ترتیب 0/004، 0/065،  0/001 و 0/017 بود که تفاوت معنی داری را نشان داد. نمره آپگار دقیقه اول و پنجم در دو  گروه آزمون و کنترل به ترتیب 0/413= P و 0/563= Pبود. با استفاده از آزمون تی-مستقل تفاوت معنی داری بین این دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد استفاده از تکنیکهای تنفسی در مرحله اول و دوم زایمان منجر به کاهش احساس درد و بهبود پاسخ های رفتاری مادران بوده ولی بر پیامد نوزادی تاثیری نداشت.

    کلیدواژگان: تکنیک تنفسی، درد زایمان، زایمان
  • نوید هاجری، شیما خالدیان، ناهید زمانی مهر*، ساسان ناوخاصی، مرضیه اصلانی، محمد جواد ویسی میانکلی صفحات 114-121
    سابقه و هدف

    معلولیت های ناشی از صدمات تروماتیک مغزی میلیون ها نفر انسان در جهان را دچار مشکل می کند، استفاده از CT scan (CT)  روشی برای تشخیص ضایعات است.این مطالعه با هدف مقایسه معیارهای استاندارد جهانی از نظر حساسیت و ویژگی در تعیین ضرورت انجام CT اجرا شد.

    مواد و روش ها

     در مطالعه مقطعی حاضر 100 بیمار ترومایی که با آسیب به سر به بخش اورژانس بیمارستان کوثر مراجعه کرده اند، وارد مطالعه شدند. بیماران بر اساس معاینه بالینی و شرح حال اخذ شده از بیماران برای هر سیستم (ACEP ،CCHR و Nexus) آیتم های بالینی مرتبط اثبات گردید و بر اساس آن میزان امتیاز هر کدام محاسبه شد. داده ها با اسفاده از روش های آمار های توصیفی، حساسیت و ویژگی،  Chi-square، منحنی ROC. توسط نرم افزار SPSS  نسخه 20 آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از نظر توزیع جنسی 47 نفر (47 %) مرد و 53 نفر (53 %) زن بودند. میانگین سن بیماران 18/20±46/02 سال بود. 37 درصد هماتوم سر داشته اند و عامل ترومای 50 درصد  بیماران تصادف بوده است. حساسیت و ویژگی سه معیار مورد استفاده (ACEP،  Nexusو CCHR) به ترتیب:(29/40 % - 62/50 % ، 13/3 % - 96/8 % و 38/23 % - 71/87 %)بود. تفاوت معناداری بین حساسیت و ویژگی سه معیار مشاهده شد (P<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج حساسیت و ویژگی مورد بررسی در این مطالعه مغایر با یافته های دیگر مطالعات بود. احتمالا معیارهای پیشنهادی این مطالعه جهت انجام CT از حساسیت و ویژگی قابل قبولی برخوردار نمی باشد.

    کلیدواژگان: حساسیت، معیار هاس تصمیم گیری بالینی، ترومای مینور سر
|
  • Parvaneh Esfahani*, Zahra Danshi Kohani, Marzieh Arefi Pages 1-12
    Background and Objective

    Unwanted pregnancy as a health problem can endanger the mother and baby. The aim of this study was to identify the prevalence of unwanted pregnancy among Iranian women.  

    Materials and Methods

    This study was performed using a systematic literature review and meta-analysis. Seven electronic databases and two search engines were searched using appropriate key words to identify empirical research studies published in Persian and English languages on NIs from April 2000 to March 2019 in Iran. Heterogeneity of study was checked using I2 index and the possibility of publication bias by Begg test and Meta regression for assessment of variables suspected of heterogeneity at significance level of 0.05. Finally 65 empirical studies were reviewed.

    Results

    The pooled prevalence of overall unwanted pregnancy in Iranian hospitals was 52 % (95% confidence interval, 41% - 67%). The highest unwanted pregnancy was recorded in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad in 2000, 88% (95% CI: 65%-100%) and the lowest unwanted pregnancy was 0/01% in some cities of country in 2015 (95% Cl: 0/01%-0/02%).Year, sample size and mean age were correlated with heterogeneity of study results (p<0.05).

    Conclusion

    The prevalence of unwanted pregnancy in Iranian hospitals is high according to the published studies. Therefore, education is needed to empower couples to gain adequate control over their pregnancy.

    Keywords: Prevalence, Unwanted Pregnancy, Systematic Review, Meta-Analysis
  • Arezoo Shayan, Faezeh Farshchian, Seyedeh Zahra Masoumi*, Farzaneh Soltani, Younes Mohammadi, Maryam Sepehr, Marziyeh Farimani, Fatemeh Ghamari Pages 13-19
    Background and Objective

    Kegel exercises can improve episiotomy and increase women's satisfaction with vaginal delivery by increasing muscle strength and muscle fitness. The aim of this study was to investigate the effect of Kegel exercise on episiotomy in primiparous women referred to Fatemieh Hospital in Hamadan in 2018.

    Materials and Methods

    The present study is a clinical trial and was performed on 100 pregnant women referred to Fatemieh Maternity Hospital in Hamadan in 2018. Subjects were divided into experimental and control groups. Kegel Exercise Training was performed for the experimental group. Theoretical and group training was conducted in groups of 6 and one session each. Follow-up was done by telephone and attending physiological delivery sessions. The control group received no training and at the end of the study the frequency of episiotomy was evaluated in both groups. Data were analyzed using SPSS 21 and descriptive statistics. They were analyzed analytically.

    Results

    The mean age of the experimental and control groups was 25.94 ± 3.35 and 26.36 ± 4.89, respectively. The two groups were homogeneous in terms of age, occupation, educational level, exercise, type of contraceptive method. In the experimental group 62% and in the control group 94% episiotomy was performed. According to the results, the episiotomy rate was 9.60 times lower in people who did not use the Kegel exercise.

    Conclusion

    The present study showed that Kegel exercise can enhance pelvic floor muscles and, by increasing endurance of these muscles, increasing pelvic perfusion and muscle relaxation, facilitates labor and reduces the need for episiotomy and reduces pain. Finds.

    Keywords: Kegel Exercise, Episiotomy, Delivery, Pregnant Women
  • Arezoo Shayan, Raheleh Khodabandeloo, Farzaneh Solatani, Kowsar Esfandeh, Seyedeh Zahra Masoumi*, Younes Mohammadi, Soraya Dargahi, Mehri Esmaili Pages 20-29
    Background and Objective

    Pregnancy is one of the most sensitive stages of human life and can affect various aspects of one's life, including sex.The purpose of this study was to investigate the relationship between attitude and sexual function of pregnant women referring to comprehensive health centers in Hamadan city in 2017.

    Materials and Methods

    This is a descriptive cross-sectional study. 260 eligible pregnant women were selected randomly from Hamadan comprehensive health centers. Data collection tools included questionnaires of women's attitude and sexual function during pregnancy, It consisted of 5 questions of personal information, 12 questions of sexual attitude and 19 questions of sexual function during pregnancy. Data were analyzed by SPSS software version 21 using descriptive and inferential statistical tests at the significant level of 0.05.

    Results

    Most respondents were in the age group of 26-35 years. Most sexual beliefs in pregnancy were related to fear of harm to the fetus as a result of activity (63.1%) and fear of abortion (51.2%). The Pearson correlation test showed a significant correlation between the two variables of sexual beliefs and sexual function of women during pregnancy (P<0.001). There was a significant relationship between desire for pregnancy and sexual attitude as well as age and duration of cohabitation and sexual function during pregnancy (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, sexual attitudes in pregnancy are not appropriate due to misconceptions and therefore it is recommended to educate pregnant women in health centers as well as in clinics.

    Keywords: Sexual Attitude, Sexual Function, Pregnancy, Pregnant Women
  • Zeinab Almasi, Raheleh Hashemi Habib-Abadi, Ramin Rahmani* Pages 30-38
    Background and Objective

    Mental health is necessary to maintain the survival of social, occupational and educational activities of the community, and is the main goal of the implementation of mental health programs in the community. The aim of this study was to investigate the mental health status (physical signs, anxiety, depression and social function) and some related factors of welders in Zahedan city.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was carried out in which 145 of the welders were selected by census. The Goldberg General Health Questionnaire (GHQ-28) was used to data collection. Data was analyzed using SPSS20, one-way ANOVA and independent t-test was applied in significance level of p less than 0.05.

    Results

    The mean of age and work experience in the study population were 33.15 ± 9.28 and 13.48 ± 9.15 years, respectively, and 117 participants (80.7%) were married. The prevalence of tobacco use was 17.9%. The average of mental health score was different in terms of marital status, BMI, education level and age group, which observed a significant differences in marital status, BMI and educational level (P= 0.02, P= 0.04, P<0.001); However, there was no significant relationship between the difference in mean of mental health score by age groups (P = 0.60).

    Conclusion

    In this study, it was found that the prevalence of mental disorders among welders is high. Obviously, by the increase of occupational support and more comprehensive pathology studies in this field, mental health levels among welters can be reached to the optimum level.

    Keywords: Mental Health, Welders, General Health
  • Amir Hossein Gholami, Ali Heidari, Marziyeh Khalili, Arash Khalili* Pages 39-44
    Background and Objective

    Oral mucositis is very painful and in severe cases it interferes with the nutrition of patients as well as the daily life of the patient. The only way to treat and prevent mucositis is to identify timely illness, recommend oral hygiene and proper oral mucosal administration. The purpose of this study was to develop a questionnaire for oral mucositis.

    Materials and Methods

    This study is an analytical descriptive study. To design the content scope of the questionnaire, a first questionnaire was developed after extensive field research and a comprehensive library of 22 items. To determine the content validity index and content validity ratio, a questionnaire was provided to 12 professors of the faculty member of Hamadan University of Medical Sciences. Then, for internal consistency and repeatability, To 80 patients with oral mucositis dental clinics in Hamedan were given a questionnaire. One week later, the questionnaire was returned to this group and finally, reliability was determined Using the Kuder Richardson test.

    Results

    Six items from the initial questions, which had a low content validity rate, were excluded from the study. The final questionnaire was designed with 16 items and the content validity ratio was ultimately 0.68 and content validity index was 77% simpler, 80% relevant and 79%, respectively. The final index Content validity was calculated to be 78/6%. Reliability of the questionnaire was calculated using Kuder Richardson test (0.85).

    Conclusion

    The final Oral mucositis questionnaire with 16 items has high validity and reliability, and it is a standard tool for use in the field of Oral mucositis.

    Keywords: Questionnaire, Oral Mucositis, Validity, Reliability
  • Arash Khalili, Seyedeh Zahra Masoumi, Marziyeh Khalili, Arezoo Shayan* Pages 45-51
    Background and Objective

    Designing a midwifery professional ethics questionnaire due to culture and the country's work conditions can be a good way to observe professional ethics and promote knowledge and practice in midwifery services. The purpose of this study was to design and evaluate a midwifery ethics questionnaire.

    Materials and Methods

    To design a professional midwifery ethics questionnaire, a preliminary list of 38 questions was prepared and after assessing the validity of the questionnaire using face and content validity, Pearson correlation coefficient was used for its reliability and data were analyzed by using of SPSS software Version 20.

    Results

    There were 26 acceptable questions. The total questions validity of the questionnaire was calculated with 26 questions 0.88. The final questionnaire Pearson correlation coefficient was 0.97 and p <0.001.

    Conclusion

    The final questionnaire of this study is an appropriate tool for assessing professional ethics in midwifery.

    Keywords: Design, Questionnaires, Midwifery, Ethics
  • Shirdel Zandi, Behzad Imani*, Mehrnush Mostafayi, Soghra Rabie Pages 52-57
    Background and Objective

    Maternal BMI (body mass index) plays an important role in pregnancy outcome that can lead to more surgical complications in pregnant women. The aim of this study was to determine the prevalence of Maternal Short-Term Complications of cesarean section and its relationship with body mass index.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 120 patients undergoing cesarean section at Hamadan Fatemieh Hospital in June-July 2019. Samples were selected by random sampling. duration of surgery, bleeding during surgery, duration of ileus, pain, analgesic dose, surgical wound inflammation, surgical wound secretion and redness were evaluated by checklist. Data were analyzed in SPSS 23 using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that the mean duration of surgery was 44 minutes, mean bleeding during surgery was 776 ml, duration of ileus 17 hours, pain rate was 4.82 and the mean analgesic dose was 1.66 diclofenac. The incidence of inflammation was 4/2%, surgical wound secretion 4/2% and wound area redness 5/8%. There was a positive and significant relationship between body mass index and variables such as duration of surgery, bleeding, pain, and analgesic dose (P<0.05), but there was no significant relationship between this variable with duration of ileus and incidence of inflammation, secretion and redness of surgical wound area (P>0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that there is a relatively high prevalence of maternal short-term complications in cesarean section and there is a positive and significant relationship between duration of surgery, bleeding, pain and number of analgesics with maternal BMI.

    Keywords: Maternal Short-Term Complications, Cesarean Section, Body Mass Index (BMI)
  • Parisa Parsa, Soodabeh Aghababaii*, Ghodrato Llah Roshanaei, Sarveh Rahmani Pages 58-63
    Background and Objective

    Cervical cancer is the sixth most common cancer and is the second leading cause of cancer deaths in women. Therefore, the importance of screening programs such as cervical screening tests in the early diagnosis of this disease is highlighted. Therefore, the present study aimed to screen cervical cancer in postmenopausal women referred to comprehensive health services centers of Hamadan.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 108 postmenopausal women referred to the comprehensive health services centers of Hamadan were selected through cluster sampling in 1397. In this study, data were collected by interviewing women based on a researcher-made questionnaire consisted of two parts. After data collection, data were analyzed using SPSS24 software and the significance level of tests was 5%.

    Results

    Results showed that the mean age of participants was 55.39 + 3.71. The mean number of Pap smears performed by women was 2.21 + 1.71 times. Also, 29.6% of women had Pap smear tests. 27.8% of women referred to health centers or doctors for information about Pap smear tests. 18.5% of women had Pap smear tests regularly. 13.9% of women went to health centers or doctors to find out about the results of Pap smear tests. 10.2% referred to a physician for treatment if they suspected Pap smear results. There was a significant relationship between the number of deliveries and duration of menopause with screening (P<0.05). But there was no statistically significant relationship between other variables with screening (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it is recommended to train women in cervical cancer and its screening method at the appropriate time in counseling centers and comprehensive health services. Adequate awareness of women about early diagnosis is recommended. It is also recommended that research be done with a larger sample size, and interventions to screen for cervical cancer and preventive behaviors.

    Keywords: Screening, Cervical Cancer, Postmenopausal Women, Comprehensive Health Centes
  • Ramin Rahmani, Siavash Shahnavazi, Babak Fazli, Fakhradin Ghasemi* Pages 64-72
    Background and Objective

    Musculoskeletal Disorders (MSDs) have been a major cause of work-related absences and medical costs. Therefore, the present study caried out to determine the prevalence of MSDs and its risk factors among a cement factory using the Quick exposure Check (QEC) technique.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 150 workers of a cement factory in southeastern of Iran, were surveyed by census method. For this object we used some tools included a demographic questionnaire, a Nordic questionnaire, and a QEC checklist. Descriptive statistics and regression analysis were performed using SPSS 20 software. Significance level in this study was considered  to p-value less than 0.05.

    Results

    The mean of age and work experience of the subjects were 35.91±6.38 and 9.03±5.73 years, respectively. The prevalence of MSDs in this study was 48.7%. The highest and lowest prevalence were in the lumbar and elbows (24% and 4.7%, respectively). only 27.3% of the cases, had an acceptable exposure levels to MSDs related risk factors, and the workstation of 60.6% of workers required investigations and ergonomic interventions immediately. There was a significant relationship between work experience and neck pain (P = 0.015). Upper back pain was affected by work experience and limb score (P = 0.010 and P = 0.012, respectively). The final effective variable on low back pain was work experience (P = 0.010). It was also found that none of the our study variables had a significant effect on pain in shoulder and arm / elbow areas (P> 0.05).

    Conclusion

    Due to the young workforce in the mentioned factory, the prevalence of musculoskeletal disorders was lower than similar communities and the results showed that QEC method in some organs can be a good predictor for these disorders.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, MSDs, QEC, Risk Assessment, Cement Factory, Ergonomics
  • Ebrahim Nasiri, Naval Heydari, Omid Zadi Akhuleh, Taha Ghantab Pour, Meysam Heydari* Pages 73-80
    Background and Objective

    Operating Room personnel experience a great deal of workload due to job sensitivity that can affect different aspects of their lives. therefore, this study was conducted to determine the correlation between workload with work- family conflict in operating room and anesthesia technologists working in Ahvaz educational hospitals in 2019.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 174 operating room and anesthesia technologists working in hospitals of Ahvaz city using stratified random sampling method. data gathering tools included The NASA-TLX workload questionnaire and the Carlson et al. work family conflict questionnaire. ANOVA, t-test, and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data by SPSS 20 software.

    Results

    The results of this study showed that there was a statistically significant relationship between work- family conflict with mental stress and time pressure subscales at P<0.05 and between family- work conflict with physical stress and frustration and frustration at P <0.01.

    Conclusion

    Considering the high volume of workload and its relation to work- family conflict, it is necessary to implement effective programs to mitigate and reduce work load and work- family to improve the performance of operating room and anesthesia technologists.

    Keywords: Workload, Operating Room, Anesthesia, Work Family- Conflict
  • Mohammad Zarei*, Zohre Izadi Dastenaei, Sajjad Jabbari Pages 81-89
    Background and Objective

    Pain an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage, or described in terms of such damage. Kaempferol is one of the most important herbal active constituent with antinociceptive effects. The aim of this study was to evaluate the effects of intracerebroventricular injection of kaempferol and its interaction with the transient receptor potential cation channel subfamily V member 1 (TRPV1) on pain in male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, sixty male rats (200-250 g) were divided to the following groups: control (saline), Dimethyl sulfoxide (DMSO), morphine, kaempferol at dosages of 0.5, 1, and 1.5 mg/rat, capsaicin, capsazepine, capsaicin plus kaempferol (1.5 mg/rat), capsazepine plus kaempferol (1.5 mg/rat). After cannula implantation in cerebroventricular area, the rats received target components and then evaluated by pain assessment tests (abdominal writhing, tail-flick, and formalin tests). Data were analyzed by one-way ANOVA followed by Tukey’s post-test and P<0.05 was as a significant difference.

    Results

    The results showed that administration of kaempferol  had significant analgesic effects in comparison to the control/DMSO groups on the tail-flick, abdominal writhing, and formalin tests (P<0.05). Co-administration of capsaicin and kaempferol (1.5 mg/ rat) had significant analgesic effects compared to the control/DMSO groups although, not a synergist. Moreover, co-administration of capsazepine and kaempferol (1.5 mg/ rat) mostly decreased antinociceptive effects of kaempferol.

    Conclusion

    The kaempferol probably has both acute and inflammatory antinociceptive effects and exert this activity at least in part by activating TRPV1 receptors.

    Keywords: Kaempferol_Vanilloid Type 1 Receptors_Pain_Central Nervous System
  • Seyedeh Faezeh Fazelian* Pages 90-96
    Background and Objective

    The present study provides an overview of studies in neuroscience and sign language. It also examines the sign language and the neural regions involved in this language both in terms of its perception and in terms of its production. Sign language processing has been done, with most agreeing on the importance of the left hemisphere in sign language processing. New studies also speak of the right hemisphere's involvement. Many studies have identified the sign language as a means to increase our knowledge of the linguistic and cognitive basis of the brain

    Materials and Methods

    This article reviews, evaluates and critiques the results of articles presented in databases from 1998 to 2018, and categorizes the information obtained in accordance with the content of the studies and reviews. 24 studies  including neural basis for sign language, early sign language acquisition, working memory and manual excellence in the sign language were examined.

    Results

    Many language studies have identified gesture as a means of enhancing our knowledge of the linguistic and cognitive basis of the brain. Studies have been conducted on the active role of the cerebral hemisphere in sign language processing, with most agreeing on the importance of the left cerebral hemisphere in sign language processing. New studies also speak of right hemisphere participation. Language comprehension Sign language comprehension differs markedly in both the left and right hemispheres, and this particular difference is mainly in the related visual areas.

    Conclusion

    Sign language neuroscience research has expanded rapidly in recent years and has become a major part of neuroscience research. The output of these studies is also in the area of brain organization and brain plasticity in language cognition and processing. So it seems that further studies on different aspects of the sign language production and understanding are needed to get to the basis and function of the brain.

    Keywords: ign Language, Neuroscience, Neural Processing
  • Behrouz Shourcheh*, Mansoor Heydari, Maryam Moosivand, Saeid Bashirian, Farhad Farahani, Mohamad Masoomi, Majid Barati, Zahra Ghaderi Pages 97-106
    Background and Objective

    Innovation, evaluating, and stabilizing the desirable educational practices are important tasks of the educational system. Accordingly, the purpose of this study is to investigate and compare the effect of in-person and teacher-centered education with virtual education in learning the history of Islamic culture and civilization course of Hamadan Medical Sciences students.

    Materials and Methods

    This is an applied study in terms of nature and purpose and a quasi-experimental study. The statistical population consisted of 30 female medical students of Medical Sciences University of Hamadan who chose the book of History of Islamic Culture and Civilization in 2018; they were divided into two groups of 15 to participate in the process of in-person and teacher-centered education, and virtual education for teaching and learning Chapter 10 (Introduction to the basics of Iranian traditional medicine) by simple random allocation method. The evaluation criterion in the learning dimension of the course was the score obtained in the test. The validity of the questionnaire of their attitude toward these two educational methods were evaluated by the professors and experts in this field, and its reliability was confirmed by conducting a guide study and calculating the Cronbach's alpha.

    Results

    The findings indicated that the students' academic test scores in this course, social cohesion and instructor had been in a better position in-person and teacher-centered teaching method. The mean of other elements such as success, negative affection, spontaneity in learning, opportunity and even overall satisfaction in the in-person method had been higher than the virtual teaching method. The findings show that in the virtual teaching method, the mean of social cohesion and students' satisfaction with the course instructor had been lower than the criterion mean.

    Conclusion

    From the students' point of view, the presence and interaction with the professor is an essential and important element in the teaching and teaching methods that this interaction will lead to the development of relationships and social cohesion between the students and professor. In addition, the high mean of the test scores in the in-person and teacher-centered methods compared to the virtual method can indicate the shared role of the professor and student in learning.

    Keywords: In-person, Teacher-centered Teaching, Virtual Teaching, Learning, Students, History of Islamic Culture, Civilization Course
  • Parisa Parsa*, Batol Khodakaramy, Maryam Farhadian, Faiza Fazli Pages 107-113
    Background and Objective

    Childbirth is one of the most painful experiences for women and its reduction is one of the main goals of midwifery care. This study is done to investigate the effect of breathing technique on Maternal Behavioral Changes Against Labor Pain and Apgar score in primiparous women.

    Materials and Methods

    This study was a clinical trial which involved 170 nulliparous pregnant women performed at Tuyserkan hospital in IRAN. Subjects were randomly assigned to two groups using breathing techniques (experimental group) and (control group). 4 ransom breathing techniques training sessions were given for mothers of the experimental group. control group received routine pregnancy at different stages of labor and delivery. demographic and pregnancy information questionnaire, Perscent Behavioral Intensity (PBI) Scale and Apgar score was used to measure pain. The data were analyzed with Outer tests, t test with p value <0.05 by SPSS21 software.

    Results

    The results showed that Pain Behavioral Changes Assessment Scale in the control and test groups in dilatations 4-5, 6-7 and 10-8 and the second stage of labor were 0.004, 0.065, 0.001 and 0.017, respectively Which showed a significant difference. First and fifth minute Apgar score in the experimental and control groups were p = 0.413 and p = 0.556 respectively. There was no significant difference between the two groups using independent t-test

    Conclusion

    Results showed that exercise in the first and second stages of labor resulted in decreased pain and improved mothers' behavioral responses but had no effect on neonatal outcome.

    Keywords: Labor Pain, Delivery, Breathing Techniques
  • Navid Hajari, Shima Khaledian, Nahid Zamanimehr*, Sasan Navkhasi, Marzieh Aslani, Mohammad Javad Veisimiankali Pages 114-121
    Background and Objective

    Disabilities caused by traumatic brain injuries affect millions of people worldwide, the use of CT scan (CT) is a method for the diagnosis of lesions. The aim of this study was to compare the criteria of sensitivity and specificity in determining the necessity of CT.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 100 traumatic patients who referred to the emergency department of Kosar Hospital with head injury were enrolled. On the basis of clinical examination and medical record for each system (ACEP, CCHR, Nexus) related clinical items recorded, and based on which scores were calculated for each. Data were analyzed using descriptive statistics, sensitivity and specificity, Chi-square, ROC curve, SPSS software version 20.

    Results

    Results showed that, in terms of gender, 47 (47%) were male and 53 (53%) were female. The mean age of patients was 46.02 ± 18.20 years. 37% had a head hematoma and 50% had a trauma. The sensitivity and specificity of the three criteria used (ACEP, Nexus and CCHR) were: 29.40% - 62.50%, 13.3% - 96.8% and 38.23% - 71.87%, respectively. Significance was observed between sensitivity and specificity of the three criteria (p <0.001).

    Conclusion

    The results of the sensitivity and specificity of the study were inconsistent with the findings of other studies. The proposed criteria of this study for CT may not have acceptable sensitivity and specificity.

    Keywords: Sensitivity, Criteria for Clinical Decision Making, Head Minor Trauma