فهرست مطالب

نشریه دانش شهرسازی
پیاپی 1 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی بهزادفر، فاطمه فتوحی اهل*، پریا عبدالحسین زاده صفحات 1-19

    ناپایداری یکی از مشکلات باهمستان های ایران، به ویژه در سطح محله است. مشکل اساسی تری بر این مشکل سایه افکنده است. واقعیت این است که چارچوب سنجش شده ای برای شناخت ناپایداری و راهکاریابی آن در دانش بومی شده ایران وجود ندارد. هدف پایه این پژوهش تدوین یا ترسیم چارچوبی است که ضمن روشن نمودن مفاهیم پایه پایداری، متغیرهای محیطی، هنجارهای کلی و شاخص های عینی سنجش وضعیت در عمل را برای موقعیت محلی ایران روشن کند. مخصوصا، اینکه در زمینه فهم سازه های پایه و هنجارهای مقوله پایداری به مثابه یک مفهوم کیفیت محیطی ابهام زیادی وجود دارد. با این هدف، ابتدا عوامل کلیدی مفهوم پایداری متضمن اجتماع، اقتصاد، محیط زیست و مدیریت شناسایی شده اند. سپس، شاخص ها و سنجه های سنجش آن ها در طی یک جدول معلوم شده است. در ادامه سعی شده است از طریق یک فرآیند مورد کاوی میزان پاسخدهندگی سنجه های برگرفته شده برای ارزیابی وضعیت با میانجی سه نمایانگر اصلی مکان شامل اجتماع، کارکرد و زیست محیطی با تکیه مطالعات میدانی محله ده ونک مورد بررسی قرار گیرد. رویکرد عام در این پژوهش، آمیخته است. از این رو، پس از مطالعه ادبیات در حوزه های مورد نظر پژوهش حاضر به بررسی میدانی در محله ده ونک تهران با استفاده از شیوه های مشاهده مستقیم عمیق و مصاحبه، به سوالات مطرح شده در باره کارائی سنجه ها پاسخ داده شده است. جهت سنجش میزان مطلوبیت

    کلیدواژگان: محله پایدار، عدالت اجتماعی، رونق اقتصادی، یکپارچگی زیست محیطی، محله ده ونک
  • ابراهیم زرگری مرندی، علی سلطانی* صفحات 21-36

    مفهوم خواست/مصلحت عموم در طی دهه های گذشته، و در قالب مباحثات و مناظرات، همواره بعنوان یکی از بنیادی ترین پایه های مشروعیت عمل شهرسازی مطرح شده است. با این وجود، یکی از ضعف های مهم و قابل اشاره در راستای این امر، عدم شفافیت و روشنی این حوزه مفهومی است. به خصوص در زبان فارسی که حجم تولیدات در این زمینه نظری بسیار محدود و اغلب مربوط به رشته هایی همچون علوم و فلسفه سیاسی بوده است. در این پژوهش، ضمن تدوین چارچوبی کلی از تاریخچه این مفهوم در دانش و کنش شهرسازی، با رویکردی کتابخانه ای-تحلیلی، بر کشف و اشاره به دوگانگی-های بنیادین مستتر در این عبارت، ایده و مفهوم تاکید شده است. روشن شدن این مسائل می تواند ضمن گسترش افق نظری علاقمندان به این حوزه، با رفع شکاف معرفتی ناشی از اتکا به تنها یک وجه و یک قطب از این دوگانگی ها، از بسیاری کج فهمی ها و به دنبال آن تعارضات نظری-عملی در این باب نیز جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: خواست، مصلحت عموم، دوگانگی، شکاف معرفتی
  • مظفر صرافی، علیرضا محمدی* صفحات 37-53

    کیفیت محیط شهری تحت تاثیر مستقیم معیارهای محیط زیستی، کالبدی، اجتماعی و اقتصادی است. لذا، این پژوهش ‏تلاش دارد تا با استفاده از 16 شاخص در 4 معیار اصلی، کیفیت محیط شهری برازجان را در سال 1396 ارزیابی کند. در ‏این پژوهش از دو روش اسنادی و پیمایشی برای گردآوری داده ها استفاده شده است. تلاش شده است تا به این دو پرسش ‏پاسخ داده شود که: وضعیت کیفیت محیطی محله های شهر برازجان چگونه است؟ کدام محله های شهر وضعیت نامطلوبی ‏دارند؟ قلمرو جغرافیایی پژوهش را 31 محله شهر برازجان و جامعه آماری پژوهش را 22600 خانوار ساکن در این شهر ‏تشکیل می دهند. با استفاده از روش کوکران، 380 نمونه خانوار برای انجام دادن پرسشگری و تکمیل فرم محقق ساخته، به ‏روش سیستماتیک منظم در سطح شهر توزیع شده اند. مقدار روایی ابزار با استفاده از روش ضریب تغییرات 0/66 و مقدار پایایی ابزار ‏به روش آزمون آلفای کرونباخ، 0/86 محاسبه شده است. نیکویی برازش داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف ‏اسمیرنوف در سطح معنا داری 0/05، نشان می دهد که رقم آماره ها بالاتر از سطح معنا داری است. در ادامه، از فنون ‏تصمیم گیری چندشاخصه (فرآیند تحلیل شبکه ای ‏‎‏) و روش های رایج در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی همانند طبقه بندی مجدد و شاخص همپوشانی موزون برای تجزیه، تحلیل و نتایج، استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که نواحی کارگاهی و ‏پهنه های شهری واقع در حریم مسیل، نواحی غیررسمی، نواحی فرسوده، قدیمی و محله های نوظهور، از کیفیت نامطلوب و ‏پایین محیطی برخوردارند. در پایان پیشنهادهایی برای ارتقای کیفیت محیطی، ارائه شده اند. ‏

    کلیدواژگان: کیفیت محیط شهری، برازجان، سامانه اطلاعات جغرافیایی، شاخص همپوشانی موزون، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • بهناز امین نیری*، ساسان بداقلو، مجتبی رفیعیان صفحات 55-69

    امروزه موضوع عدالت اجتماعی و فضایی در مباحث شهری و به تبع آن عدالت توزیعی در پراکنش خدمات در فضای شهری اهمیت بسزایی یافته است. لذا توجه به اهمیت توزیع کاربری خدمات در نواحی شهری بر اساس نیاز به خدمات عامل مهمی در پایداری زندگی شهری است. در این پژوهش به بررسی تحلیل فضایی بخشایش خدمات هفتگانه شهری بر اساس رویکرد عدالت اجتماعی با استفاده از تکنیک های زمین آماری (نمونه موردی منطقه 8 تهران) پرداخته شده است. نوع پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و روش تحقیق مورداستفاده توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها اسنادی است که جهت انجام پژوهش با توجه به داده های عینی و موجود در طرح ها جامع و تفصیلی منطقه 8 با استفاده از نرم افزار GISو فرمول موران مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد تمرکز خدمات شهری در منطقه 8 از مدل مرکز -پیرامون تبعیت می کند به این معنی که هرچه از مرکز منطقه به سمت نواحی پیرامونی حرکت می کنیم از توزیع خدمات کاسته می شود. یعنی توزیع خدمات عمومی به جای این که در منطقه به صورت عادلانه یا تقریبا عادلانه توزیع شود به صورت ناعادلانه توزیع شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، خدمات هفتگانه شهری، عدالت توزیعی، زمین آمار، منطقه 8 تهران
  • محمدتقی پیربابائی*، احد نژاد ابراهیمی، سامان ابی زاده صفحات 71-84

    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوهای فرهنگی دوره صفویه بر شکل گیری شهرها با تاکید بر شهر اردبیل تدوین گردیده است. در دوره صفوی به دلیل وجود پایگاه مقتدر سیاسی، اجتماعی و آزاد اندیشی، زمینه بسیار مستعدی برای گسترش شهر اردبیل فراهم شد. در این راستا با استفاده از مدل مفهومی کانتر، ابتدا مولفه های مکان تحلیل شده، سپس ویژگی های شهرسازی دوران صفویه و الگوها و عوامل فرهنگی موثر بر شکل گیری فرهنگ شهر اردبیل در دوره صفویه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعات حاکی از آن است که در شکل گیری فرم شهرها دو دسته از عوامل تاثیر بسیار زیادی دارند. دسته اول مربوط به عوامل فیزیکی (مکان) و قابل رویت مانند ویژگی های فرهنگی، اقلیم و جغرافیا است. دسته دوم مربوط به عوامل غیر فیزیکی و ناملموس مانند عوامل مذهبی، فرهنگی و اجتماعی است. گسترش فرهنگی شهر اردبیل از گذشته تا کنون از الگویی منطقی پیروی کرده است و در دوران صفویه الگوها و اصولی همچون اصطلاحات عرفانی و صوفی گری، همبستگی قومی و خانوادگی، تقویت روابط فرهنگی و اجتماعی، رفاه و تفریح مردم باعث شکل گیری محله های این شهر شده؛ و همچنین ابعاد فرهنگی و مکانهای شهری از جمله بازار به عنوان مرکز عملکردی مقررات و آیین حسبه، بقعه شیخ صفی به عنوان هویت بخش و مرکز تقدس و مسجد جمعه مکانی برای شرعیت بخشی به شهر در ایدئولوژی شکل گیری فرم شهر تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، شکل گیری شهر، دوره صفویه، اردبیل
  • علی رضا صادقی*، فاطمه شمس صفحات 85-100

    نورپردازی مناسب فضاهای عمومی شهری با استفاده از راهبرد های متنوعی انجام می شود. از اینرو در این نوشتار، با استفاده از روش های تحقیق توصیفی- تحلیلی و موردی و شیوه های تحقیق مصاحبه، مشاهده، مرور متون و اسناد تصویری، راهبرد های نورپردازی خیابان های شهری اولویت بندی شدند تا از این طریق زمینه ارتقا کیفیت فضاهای عمومی در شب فراهم آید. به این منظور خیابان کریم خان زند شیراز به عنوان مورد پژوهی انتخاب شده است. این پژوهش از مدل سوآت جهت شناسایی راهبردهای ارتقا کیفیت نورپردازی خیابان کریم خان زند و از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی جهت اولویت بندی این راهبردها بهره گرفته است. گزاره ها در ماتریس سوآت با استفاده از مصاحبه با گروه نمونه 25 نفره از متخصصان وزن دهی و متخصصان با شیوه نمونه گیری گلوله برفی شناسایی شدند. براساس نتایج حاصل از مصاحبه با متخصصان، به طور کلی 12 عامل داخلی (شامل 7 قوت و 5 ضعف) و 12 عامل خارجی (شامل 7 فرصت و 5 تهدید) شناسایی شد. در میان نقاط قوت، وجود کاربری های فعال و قرارگاه های رفتاری در شب در قسمت اعظمی از خیابان که تامین کننده روشنایی پیاده رو در فقدان نورپردازی مختص پیاده می باشند، دارای بیشترین امتیاز نهایی است. در میان عوامل خارجی نیز امکان تامین روشنایی لازم در مسیر حرکتی عابرین پیاده جهت افزایش امنیت موثرترین فرصت به شمار می آید. با توجه به مجموع امتیازهای نهایی عوامل داخلی (2.667) و خارجی (2.568)، استراتژی های منتخب، استراتژی های تهاجمی بوده اند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که راهبردهای تامین روشنایی مناسب در سرتاسر مسیر پیاده و تاکید بیشتر توسط نورپردازی بر تقاطع های مسیر سواره با پیاده؛ فراهم شدن شرایط مناسب برای استفاده از فضا در زمان های مختلف شبانه روز برای اقشار مختلف جامعه؛ و تاکید بر بدنه های شاخص جداره خیابان از طریق نورپردازی مناسب در مقایسه با سایر استراتژی ها در اولویت بالاتری قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: نورپردازی شهری، فضای عمومی شهری، مدل سوآت، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی، خیابان کریم خان زند شیراز
  • میترا قربی، حمید محمدی* صفحات 101-117

    در طی چند دهه اخیر نوشهرگرایی به عنوان موضوعی بحث برانگیز در مقابل الگوهای سنتی و رایج شهرسازی تبدیل شده است و به عنوان یک جنبش پیشرو در پاسخ به شکست شهرها و حومه ها در اواسط قرن بیستم توسعه یافت. نوشهرگرایان، همانند حامیان باغ شهرها و پیش از آن ها مدرنیست ها، کار خود را با امید بسیار به برطرف کردن نیاز های اقشار آسیب پذیر و بازگرداندن زیبایی و شخصیت به شهرها آغاز کردند. در این راستا این پژوهش درپی پاسخ به این سوالات می باشد که نوشهرگرایی تا چه حد توانسته به برنامه ریزی یک اجتماع خوب منجر شود؟ چگونه نوشهرگرایی نظریه مرتبط با خود را توسعه داده و به درک ما از این نظریه کمک می کند؟ در این پژوهش با روش تحلیل محتوا به بررسی دیدگاه ها و ایده های مختلف درزمینه نوشهرگرایی و شکل گیری آن از نظریه تا کاربست و انتقادات وارد بر آن پرداخته می شود و درنهایت در رابطه با معایب و مزایای اجرای آن در ایران بحث می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد اگرچه نوشهرگرایان خواستار تغییر وضعیت پیرامون خود بودند و تصور شهرهایی بدون حومه را در سر داشتند، اما در عمل هنوز نتوانسته اند اصول ارزشی ای را که این نظریه هنجاری بر آن پایبند بود به گونه ای مناسب در ساخت جوامع خوب به کاربندند و منتقدان آن ها می گویند نوشهرگراها به جای نجات شهرها، درنهایت در خدمت منافع فرآیند توسعه در آمدند و انتخاب هایی که فرم های نوشهری پیشنهاد می کنند بیش از آن که مرتبط با خواست مردم باشند، به فکر تولید و پایداری فعالیت های اقتصادی در بازار فروش هستند. طراحان نوشهرگرا به منظور رعایت تنوع شهری از گوناگونی اشکال طرفداری می کنند، اما تاب تحمل دیدگاه های مخالف درباره ی شکل و ویژگی محیط های شهری را ندارند و رویکرد نوشهرگرایی مشارکت دموکراتیک را در تضاد با تصمیم های تخصصی طراحان واجد شرایطی قرار می دهد که اصول فرمی اجتماع خوب را می دانند. از نظر آن ها دموکراسی ممکن است کیفیت طراحی شهری را تقلیل دهد.

    کلیدواژگان: اجتماع خوب، مدنیت، نوشهر گرایی، نظریه، نقد
|
  • Mostafa Behzadfar, Fatemeh Fotouhi Ahl *, Pariya Abdolhosseinzadeh Pages 1-19

    Unsustainability is one of the problems in Iranian communities, especially in the neighborhood level. However, a more fundamental problem has overshadowed the indexes of sustainability. Indeed, there is no assessed framework to recognize unsustainability and its strategies in the localized knowledge of Iran. The main purpose of the present study is to compile and propose a framework which clarifies the main concepts of sustainability in terms of environmental variables, general norms, and objective indexes of assessment for the localized Iranian context. Moreover, there are many ambiguities in understanding the main constructs and norms of sustainability as an environmental quality concept. To this end, in the first step, the key elements of sustainability including society, economy, environment, and management have been identified. Then, their indexes and assessment criteria have been tabulated. Next, it was tried to evaluate the responsiveness of the criteria based on the three main indicators of place including society, function, and environment in a case study conducted on Deh Vanak, Tehran, Iran. This study is a mixed method one. As such, the related literature was reviewed and, based on in-depth direct observation and interview, the questions about the effectiveness of the criteria have been answered in Deh Vanak. To investigate the effectiveness of the criteria, a series of t-tests were conducted through SPSS. The results indicated that the desirability of all extracted indexes except for ‘greenness’ and ‘belongingness’ were inappropriate. In addition, some solutions have been introduced for the future sustainability of the district.

    Keywords: sustainable neighborhood, sustainable neighborhood indexes, social equity, economic prosperity, environmental integrity, Deh Vanak neighborhood
  • Ebrahim Zargari Marandi, Ali Soltani * Pages 21-36

    The concept of ‘public interest’ over the past decades, and in the form of discussions and debates, has always been regarded as one of the most foundational bases serving the legitimation and justification of ‘urban planning’ and ‘policy making’ .Nevertheless, one of the important weaknesses in this regard is the lack of clarity and transparency of this conceptual domain. Especially in the Persian language, the literature in this theoretical field is highly limited and often related to disciplines such as political science and philosophy. In this study, after explaining a general history of this concept in knowledge and practice of urban planning using literature review and meta-analytical methodology, we focused on identifying and analyzing the foundational dichotomies inherent in this term and concept. The clarification of these issues, by extending the horizons of those interested in this field of research, can prevent the epistemic gap arising from merely relying on only one aspect of these dichotomies and from numerous misunderstandings and consequently contradictions in planning theory and practice.

    Keywords: public interest, dichotomy, epistemic gap, urban planning
  • Mozaffar Sarrafi, Alireza Mohammadi * Pages 37-53

    Urban Environment Quality (UEQ) is directly influenced by environmental, physical, and socio-economic factors. Therefore, this study attempts to assess Borazjan’s UEQ in 2017 by means of 16 indices in four main measures. In this study, two methods of reviewing documents and conducting a survey were used to collect the data. It was sought to evaluate what the UEQ of Borazjan city was and which neighborhoods had the lowest UEQ in 2017. The geographical scope of the study comprises 31 neighborhoods of Borazjan including 22,600 resident households as the study population. Based on Cochran’s method, 380 samples were selected to participate in the study for a city-wide systematic survey. The validity and reliability of the instrument were computed by means of CVR (0.66) and Cronbach’s Alpha (0.86) tests. The goodness of fit, by employing Kolmogorov-Smirnov test, resulted in p-values higher than 0.05 as the level of significance. Following this, the ANP technique was used to weight the factors and measures; next, WIOA and Reclassify techniques in GIS were employed to analyze the results through overlaying. The findings from synthesizing all factors for UEQ indicate that four settlement types, namely, industrial areas and floodway’s surrounding, informal settlements, dilapidated and old neighborhoods, and newly developed neighborhoods have unsuitable and low level of UEQ. Based on the findings of the study, several suggestions have been put forward to improve the UEQ of these neighborhoods.

    Keywords: Urban Environment Quality, Borazjan, ANP, WIOA, GIS
  • Behnaz Amin Nayeri *, Sasan Bodaghlo, Mojtaba Rafieian Pages 55-69

    Today, social and spatial justice in urban issues and consequently distributive justice in the distribution of services in urban areas have been of paramount importance. Therefore, paying due attention to the importance of service use distribution in urban areas based on the needs of service users in those areas is an influential factor in the sustainability of urban life. In this study, a spatial analysis of seven urban services in district eight of Tehran, as a case study, was carried out based on distributive justice approach by means of geostatistical techniques. This applied study utilizes descriptive-analytical method where the data have been gathered through documentation. To this end, based on the objective data in the comprehensive plans of district eight, they were analyzed through GIS and Moran formula. The results indicate that the focus of urban services in district eight follows the center-periphery model. This means that the more we more away from center toward suburban areas, the less services are distributed in those areas. This implies that distribution of public services which must have been fair or relatively fair is unfair.

    Keywords: spatial analysis, seven municipal services, distributive justice, Geostatistics, district eight of Tehran
  • Mohammad Taghi Pirbabaei *, Ahad Nezhad Ebrahimi, Saman Abizadeh Pages 71-84

    An analysis of physical transitions of Ardabil City, an important sample of historical cities of Iran with its unique characteristics, requires a comprehensive research. During the Safavid period, this city turned out to be the cultural origin of the Safavid government and became the source of inspiration for the changes in other cities of Iran that rooted in the culture originally formed in Ardabil. The present study aims to study the cultural patterns of the Safavid era on the formation of cities with an emphasis on the city of Ardabil. To this end, based on Canter’s conceptual model of Facets of Place, the components of the location were analyzed first; next, the characteristics of the Safavid era urbanization and the cultural factors and patterns influencing the formation of the culture of Ardabil City in the Safavid period have been investigated. The results of the studies indicate that the bazaar, as the center of activities and the formation of urban acts, has played a pivotal role in forming the city and its rituals. Sheikh Safi’s Tomb, as the origin of the Safavid dynasty has been indicative of the identity of the city as well. In addition, Friday Mosque that was constructed by the states along with the formation of the city has had a history of honor and it indicates the political, economic, and social majesty of Ardabil. These key constituents or facets have been influential in forming the physical structure and culture of the city.

    Keywords: culture, city formation, Safavid period, Ardabil
  • Ali Reza Sadeghi *, Fatemeh Shams Pages 85-100

    Various strategies can be used to provide proper lighting in urban public spaces. As such, this paper aimed to present and prioritize the strategies for urban street lighting using descriptive-analytical and case study methods and the techniques of interview, observation, and review of the related literature and visual documents so as to provide an opportunity for improving the quality of public spaces at night. To this end, Karim Khan Zand Street in Shiraz was selected as a case study. In the present study, SWOT analysis matrix was used to identify the optimal strategies for improving the quality of street lighting of Karim Khan Zand Street and Quantity Strategic Planning Matrix (QSPM) was applied to prioritize these strategies. The items of SWOT matrix were specified and weighted based on interviews with a sample group of 25 experts who were selected by snowball sampling method. Based on the results of interviews with experts, overall, 12 internal factors (consisting of seven strengths and five weaknesses) and 12 external factors (including seven opportunities and five threats) were identified. Among the strengths, active uses and behavioral bases at night across large sections of the street that provide lighting for sidewalks in the absence of pedestrian lighting have the highest final scores. In addition, among the external factors, providing the necessary lighting on the path of pedestrians in order to increase security is considered as the most effective opportunity. Given the final total points of the internal (2.667) and external factors (2.568), the selected strategies seem to have been the aggressive ones. The results of the study suggest that strategies of proper lighting throughout the pedestrian path and a greater emphasis by lighting on the intersections of the roadway and the pedestrian path, providing appropriate conditions for the use of space at different times of day for various social groups, and emphasis on street linings by proper lighting are of the highest priority compared to the other strategies.

    Keywords: urban lighting, urban public space, SWOT, QSPM, Karim Khan Zand Street in Shiraz
  • Mitra Ghorbi, Hamid Mohammadi * Pages 101-117

    Over the past few decades, the new urbanism has emerged as a controversial alternative against traditional and conventional patterns of urban development. As a pioneering movement, it was developed in response to the failure of cities and suburbs in the mid-twentieth century. The new urbanists, like the advocates of garden cities and before them the modernists, began their work with great hopes to meet the needs of marginalized groups and restore the beauty and character of the cities. In this regard, this study seeks to answer these questions: To what extent has new urbanism been able to lead to planning a good community? How is new urbanism developing its own theory and how does it help us understand this theory? By means of content analysis, various ideas and views about new urbanism and its formation from theory to practice have been reviewed and criticized and finally, the advantages and disadvantages of its implementation in Iran are discussed. The results of the study reveal that although the new urbanists envisioned cities without suburbs, but in practice they have not yet been able to properly apply the values that this normative theory adheres to in order to make good communities. Their critics express that new urbanists ultimately serve the interests of the development process instead of rescuing the cities and the choices suggested by new urbanist forms mainly favor the production and sustainability of economic activities in the sale market rather than being in line with peoples’ preferences. The new urbanist designers support a variety of forms in order to respect urban diversity but do not tolerate opposing views about the shape and character of urban environments. The new urbanist approach considers the democratic participation in contrast with the expert decisions made by qualified designers who know the formal principles of a good community. In their view, democracy can downgrade the quality of urban planning.

    Keywords: good community, civilization, New urbanism, theory, criticism