فهرست مطالب

نشریه دانش شهرسازی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاشم داداش پور*، احمد یزدانیان صفحات 1-14
    خوانش فضا به چه معناست؟ این واژه چه جایگاهی در نظام شهرسازی جامعه ایران دارد؟ مفاهیمی چون خوانش و خوانایی، چگونه با چیزی به نام نیروهای برسازنده ی فضا درگیر می شوند؟ گفتمان انتقادی فضا، چگونه فضا را خوانش می کند؟ نوشتار پیش رو تلاش می کند به سوالاتی از این قبیل پاسخ دهد. در همین راستا نوشتار به چهار بخش تقسیم شده است. در بخش اول، نگاه نظری و مساله ی نوشتار مطرح می شود؛ اینکه فضا در اینجا از کدام پنجره و با چه گفتمانی خوانش می شود. در بخش دوم از این صحبت می شود که چگونه چیزی به نام خوانایی در قلمروی دانش -در نظام دانشگاهی ایران- از خلال تعاریف، بمثابه ی یک ابزار سنجش و فهم جهان-فضا تولید می شود. در بخش سوم این مساله مطرح می شود که چگونه خوانش پدیدارشناسانه به کلیدواژه ی فهم فضا تبدیل شده و در قلمروی حرفه ای و مدیریتی به واسطه خوانا یا ناخوانا خواندن بازنمایی های فضا، وضع موجود را بازتولید می کند. در همین راستا گریزی به روش و نگاه کوین لینچ  زده می شود و به این خاطر که نام او با خوانش فضا در متون شهرسازی ایران گره خورده است، مورد نقد قرار می گیرد. در این بخش همچنین با نگاه پدیدارشناسانه به خوانش نا- فضاها در شهر تهران پرداخته می شود. در بخش چهارم که در واقع همان نگاه نوشتار است، پژوهش حاضر می کوشد با صورت بندی خوانش انتقادی از فضا بمثابه یک بدیل، آن نظم و نظام مفهومی ای که همواره در قلمروی دانش و مدیریت شهری تولید و بازتولید می شود، نفی کند.
    کلیدواژگان: فضا، خوانش انتقادی، پدیدارشناسی، نظام دانش، قلمرو مدیریتی
  • بهزاد ملک پور اصل* صفحات 15-31
    تفاوت گذاری و تمایز فزاینده ی مابین برنامه ریزی و طراحی شهری چگونه شکل گرفته و سپس بسط یافته است؟ مقاله با تمرکز بر این پرسش، به مناسبت و تا جایی که منطق بحث اقتضا می کند، مقدمات این تمایز را از منظر نئولیبرالیسم، رقابت پذیری جهانی و الگوواره ی نوشهرگرایی به مثابه ی چارچوب های نوین تفکر و آگاهی در عرصه ی مطالعات شهری توضیح خواهد داد. رویارویی برنامه ریزی و طراحی شهری از این منظر نیازمند توضیحی است که در این پژوهش از مجرای اشاره و مناقشه ای در ماهیت طراحی شهری و کشمکش بنیادین مابین «علم» و «طراحی» تشریح خواهد شد. مقاله به لحاظ روش شناسی دارای ماهیت تبیینی اکتشافی است و کشف روابط علی موضوع پژوهش یعنی بررسی چرایی شکل گیری تمایل فزاینده به تفاوت گذاری مابین طراحی شهری و برنامه ریزی برای سنجش گری آن، چارچوب اساسی مقاله را تشکیل می دهد. دریافت و توضیح روند «استقلال طراحی شهری» و مطرح شدن انگاشت هایی هم چون حکمروایی به جای تجویز برنامه ریزانه و تالی های آن، زمینه را برای این ادعا فراهم می کند که طراحی شهری می بایستی به ریشه ها و خاست گاه خود به مثابه ی زیرمجموعه ی کاربست برنامه ریزی بازگردد. در شرایطی که می بایست نظام آموزشی شالوده ای نو در عرصه ی مطالعات شهری بر مبنای ارزش های برنامه ریزی هم چون عدالت اجتماعی و منافع همگانی برای درک ماهیت مشکلات شهری در دوران جدید فراهم می کرد، ایده ئولوژی های جزم اندیشی هم چون نوشهرگرایی به واسطه ی چرخش به سمت طراحی شهری، جانشین ارزش های برنامه ریزی شده و راه برای تبیین دقیق مشکلات یاد شده دشوار و در برخی موارد مسدود کرده است. فراخوان بازگشت به برنامه ریزی و احیای جایگاه واقعی طراحی شهری، راه کار ارائه شده در این مقاله است؛ به طوری که همراه مضامینی هم چون سرزندگی و حس مکان، مفاهیم عمیق تر در حوزه ی عدالت محیطی، اجتماعی، انصاف اجتماعی اقتصادی و قومی در ارتباط با تفاوت ها، تنوع ها و پایداری بوم شناختی نیز مورد توجه طراحی شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، ارزش های برنامه ریزی، نئولیبرالیسم، نوشهرگرایی
  • مرضیه پورمحمدی*، سیدحسین بحرینی، زهره داود پور صفحات 33-47

    شهر اسلامی واژه ای است که شرق شناسان ، عمدتا فرانسوی، با مطالعه کالبدی شهرهای شمال افریقا، جعل کرده اند و پاره ای از ویژگی ها را درباره ی شهرهایی که با آن برخورد داشتند بیان نمودند و به شهر اسلامی نسبت دادند در صورتی که این ویژگی ها برخی به اقلیم و برخی به در هم آمیختگی فرهنگ و آداب و رسوم سرزمینی با فرهنگ اسلامی باز می گردد که هیچ کدام ربطی مستقیم با آموزه های تکوینی و تشریعی جهان بینی اسلامی ندارد. برای بررسی مفهوم شهر در دین اسلام باید به مهمترین کتاب آن یعنی قرآن کریم و همچنین سنت پرداخته شود تا شاید بتوان ویژگی های تکوینی و تشریعی شهر اسلامی را دریافت. در این مقاله برای کاوش در مفهوم شهر از روش پدیدارشناسی و تاویل متن استفاده شد و چهار مفهوم (بلد، قریه، مدینه و مصر) ازکتاب مبین برای شهر استخراج گردید که ویژگی های این مفهوم توسط تفاسیر علمای مطرح دین و بررسی روایات مربوطه توسط آنها روشن و تکمیل شد و این ویژگی ها با نظریات شرق شناسان درباره ی شهر اسلامی و با نظریات جدید شهرسازی در جهان و همچنین با ویژگی های شهر معاصر (اسلامی) مقایسه و تطبیق گردید. بررسی های انجام شده نشان می دهد که در شریعت اسلامی برای نحوه ی زیست انسانها و سبک زندگی آنها دستورالعمل های مشخص وجود دارد که تعیین کننده ی شرایط زیست آنها در شهر می شوند و در نهایت شهر تحت تاثیر این شیوه ی زیست و سبک زندگی شکل می گیرد و کالبد آن را در کنار عوامل دیگر (فرهنگی، جغرافیایی و...) می سازد.آنچه امروزه شهر اسلامی نامیده می شود، بسیار دور از آموزه های یاد شده است و نمی تواند شهر اسلامی باشد. شهری اسلامی است که هم ظاهر آن و هم باطن آن اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: شهر، اسلام، شرق شناسی، نظریه های جدید شهرسازی، آرمان شهر
  • مارال احمدی، علیرضا عندلیب*، حمید ماجدی، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 49-63
    یکی از مشکلات اساسی در فرایند بازآفرینی بافتهای فرسوده شهرهای امروز، عدم توجه به اعمال مفهوم سرمایه اجتماعی بعنوان یکی از پتانسیلهای محله است.اهمیت سرمایه اجتماعی در فرآیند بازآفرینی از آن جهت محسوس است که مداخله در بافتهای فرسوده در بیشتر موارد در ظرف مکانی محله انجام میشود، اما این عنصر معمولا مغفول باقی میماند.هدف این پژوهش تدوین چارچوبی است که علاوه بر معرفی شاخص های سرمایه اجتماعی دخیل در بازآفرینی بافتهای فرسوده و سنجه های مرتبط، آنها را در موقعیت بومی ایران و محله تاریخی امامزاده یحیی مورد سنجش قرار دهد.روش تحقیق مقاله حاضر، روش کمی و با استفاده از راهبردهای استدلال منطقی، تطبیقی و همبستگی است. نوع پژوهش از لحاظ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی (پیمایشی) است و از مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل برای تحلیل اطلاعات استفاده شده است.پس از تکمیل مطالعات نظری با استفاده از مشاهده مستقیم و مصاحبه، کارائی سنجه ها در محله امامزاده یحیی به کمک سوالات پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است.یافته های تحقیق حاکی از آن است که شاخصهای اعتماد و هنجارها و ارزشهای اجتماعی به عنوان متغیرهای وابسته مشارکت،در بازآفرینی این محله موثر و انسجام اجتماعی بلاتاثیر بوده و سرمایه اجتماعی در محله امامزاده یحیی با شدت تاثیر0.93بر بازآفرینی موثر است.در انتها پیشنهاداتی در جهت ارتقاء تحقق اهداف بازآفرینی بوسیله سرمایه اجتماعی بیان شده است.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، سرمایه اجتماعی، مشارکت، اعتماد، انسجام اجتماعی
  • مجتبی پوراحمدی* صفحات 65-82

    بر خلاف ضابطه فعلی نحوه استقرار ساختمانی مورد استفاده در شهرهای حاشیه جنوبی دریای خزر که به صورت درصدی از عمق زمین (معمولا 60 درصد) به صورت برساز یا عقب ساز تعریف می شود و در اصل بر الگوهای گونه شناختی-ریخت شناختی رایج در شهرسازی غربی مبتنی است، پژوهش حاضر به دنبال آن است که به کارگیری الگوهای متناظر بومی را به عنوان مبنای تدوین ضوابط جدید پیشنهاد نماید؛ چرا که بررسی عملکرد ضابطه فعلی حاکی از ناکارآمدی آن در ایجاد پیوستگی بین ساخت و سازهای جدید و قدیم در بافت های تاریخی مورد نظر می باشد. در پژوهش حاضر بر مبنای مرور تجربیات جهانی مرتبط تلاش می شود تا نخست ویژگی های یک رویکرد اصولی نسبت به موضوع شناسایی گردد که در این زمینه رویکرد تدوین ضوابط بر اساس مطالعات گونه-ریخت شناسی مورد نظر قرار می گیرد. به دنبال آن جهت رسیدن به نتایج دقیق و کاربردی در این زمینه لاهیجان، یکی از شهرهای کهن حاشیه جنوبی دریای خزر، به عنوان نمونه موردی بررسی می شود و بر اساس بررسی عکس های هوایی موجود، برای این شهر جدول اولویت بندی الگوهای بومی نحوه استقرار ساختمانی در پلاک های شهری تدوین می گردد. این جدول شامل معرفی و اولویت بندی 20 الگوی بومی استقرار ساختمانی است که در دو دسته کلی الگوهای دور-ساز و وسط-ساز (یا کوشکی) طبقه بندی می شوند. پژوهش حاضر را می توان یک گام اولیه مهم و ضروری در تدوین ضوابط مبتنی بر بوم و به دنبال آن حفاظت از بافت های تاریخی شهرهای حاشیه جنوبی دریای خزر محسوب نمود.

    کلیدواژگان: ضابطه نحوه استقرار ساختمانی، ضابطه سطح اشغال ساختمانی، نظام کنترل ساختمانی، شهرهای حاشیه جنوبی دریای خزر، لاهیجان، حفاظت از بافت های تاریخی
  • ابراهیم عبدالی، حسین کلانتری خلیل آباد*، یعقوب پیوسته گر صفحات 83-97

    افزایش جمعیت در سال های اخیر و به دنبال آن پدیده  اسپرال شهری ، موجب گردیده تا توسعه شهری و الگوهای مناسب در جهت رشد و توسعه فضایی -  کالبدی شهر ، اهمیت ویژه ای یافته است . در این زمینه جهت ساماندهی و انتظام فضایی - کالبدی سطوح پراکنده شهری ، از نظریات و  الگوه های نوین برنامه ریزی شهری از جمله ، مدل رشد هوشمند شهری استفاده می کند .در حقیقت راهبرد رشد هوشمند ، سعی در شکل دهی مجدد شهر ها و هدایت آن ها به سوی اجتماع توانمند با دسترسی به محیط زیست مطلوب ، سیستم حمل و نقل یکپارچه شهری ، تراکم و فشردگی شهرها و اختلاط کاربری ها را دارد . پژوهش حاضر با هدف فراهم کردن اطلاعات تحلیلی در زمینه ارزیابی نواحی به لحاظ میزان تناسب با شاخص های رشد هوشمند ، توجه ویژه به نواحی با اولویت پایین ، ترویج بلند مرتبه سازی و استفاده از اراضی بایر و ترویج کاربری های مختلط شهری در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار ،  و با روش توصیفی - تحلیلی و همبستگی ، گام های مهمی در دستیابی به رشد هوشمند شهری برداشت . نمونه مورد مطالعه نواحی چهارگانه شهر یاسوج می باشد . اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی ، پرسشنامه و  میدانی گرد آوری شده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد از بین شاخص های چهارگانه ، شاخص های کاربری اراضی و (دسترسی و زیست محیطی) بیشترین سطح معناداری در تبیین و پیش بینی رشد هوشمند شهری را دارد .  یعنی در نواحی که کاربری اراضی (اختلاط کاربری) متنوع تر  و با دسترسی مناسب وجود دارد ، به الگوی رشد هوشمند نزدیک تر است   در این خصوص جهت توسعه آتی شهر ، ضروری است که توجه ویژهای به نواحی با رتبه پایین شود .

    کلیدواژگان: رشد هوشمند شهری، نواحی شهری، یاسوج، رشد اسپرال شهری
  • مهسا برازجانی، محسن خراسانی زاده، سعید نوروزیان ملکی* صفحات 99-114

    بزرگراه ها از زیرساخت های خطی هستند که ساختار، عملکردها و منابع محیطی یک قلمرو را تغییر می دهند، در حالی که عنصر مهمی را در منظر روزانه مخاطبان تشکیل می دهند. امروزه افزایش سفرهای درون شهری، بدون تلفیق یا همجواری مسالمت آمیز با عناصر محیط طبیعی، فشارهای حاصل از زندگی شهری را تشدید کرده است. از آنجا که مخاطب، منظر و مسیر مجاور بزرگراه را نظاره گر است، بایستی در کنار جنبه های زیبایی شناختی، مولفه های ایمنی و امنیت هم در نظر گرفته شود. در این پژوهش، بهسازی منظر حاشیه بزرگراه چمران شیراز مورد توجه قرار گرفته است تا پس از شناخت معضلات، به ارائه راه کارهایی برای ایجاد مسیرهای ممتد پیاده روی که دارای جنبه تفریحی و تفرجی و منطبق با باغ های موجود در سایت و متناسب با فرهنگ منطقه باشد، پرداخته شود. توجه به محور سبز حرکتی پیاده، ایمنی، خوانایی، پیوستگی، ساماندهی فضاهای فراغتی- فرهنگی هم پیوند با فضاهای سبز و باز و ارتقای آسایش اقلیمی و بهره مندی بصری کاربران با در نظر گرفتن ویژگی ها و ادراکات انسان موردتاکید قرار گرفته است. در این راستا، ابتدا مولفه های موثر در بهسازی منظر، از منابع متعدد استخراج و دسته بندی شده است و سپس به کمک روش دلفی و انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با متخصصان، میزان تاثیر عوامل استخراج شده، ارزیابی و اولویت بندی شد. سپس در راستای سنجش وضع موجود و اولویت بندی ترجیحات استفاده کنندگان، شهروندان شیراز به عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب شده و در قالب پرسشنامه بسته مورد نظرسنجی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS انجام شده است. یافته ها نشان داد تنوع در پوشش گیاهی اطراف مسیر پیاده، در نظرگرفتن فعالیت های مشارکتی (میانگین = 88/3)، در نظر گرفتن خوانایی راه، تنوع در نورپردازی و ایجاد سکانس های متوالی و منقطع (میانگین = 61/3) از اولویت های استفاده کنندگان منظر اطراف بزرگراه بوده است.

    کلیدواژگان: منظر روزانه، بهسازی منظر، بلوار چمران شیراز، ایمنی، ادراکات بصری
|
  • Hashem Dadashpour *, Ahmad Yazdanian Pages 1-14
    What does space reading mean? What is the status of this term in a country like Iran? How are concepts such as reading and readability involved in constructing forces of space? Are they involved at all? How does the critical discourse of space understand the meaning of readings? In the present study, we have attempted to address such vital questions. For this aim, the text has been divided into four sections. In the first section, adopting a theoretical and problem-oriented approach, we discuss the relevant viewpoints and discourses. In section two, we focus on the realm of knowledge through the academic system of Iran, by the approach of discovering the hints that were available in the context of the concept of readability terms that have been hidden. In section three, we discuss how phenomenological reading has become a keyword in understanding space and has thus, reproduced the status quo with regards to (un)readability of space in the so called “managerial” and “professional” realm. Along these lines, we glance at Kevin Lynch’s theoretical approach as a well-known figure in urban literature in Iran. In section four, as an alternative representing the critical reading of space, we have disapproved which is constantly reproduced in the realm of knowledge and management, the order and the conceptual system of it. In section four, with a critical formulation of reading space offered as an alternative, we try to denounce the order and conceptual system constantly produced reproduced in the sphere of knowledge and management.
    Keywords: Critical Reading, Phenomenological Readibility, Realm of Knowledge, Management Realm, Space
  • Behzad Malekpourasl * Pages 15-31
    Today the field of urban design has emerged as an important area of intellectual pursuit, involving theory, research, and pedagogy, all intended to inform and improve practice. Also, there has been a progressive differentiation between urban planning and urban design. How has this differentiation occurred? This article calls for a return to planning values in contemporary increasing differentiation between planning and urban design. A direct explanation of urban design nature -without stumbling into a simplistic anti-design approach- is a necessary step forward in understanding of differentiation trend and real values in planning process. This article reverse the imposing perspective of neoliberalism, global competition and new urbanism to trace reassertion of planning values (such as public interest and social justice) through explanation of fundamental tension between design and science and changes in planning process. It signals right from that an intention to tamper with the familiar interpretation of urban design theories to shake up current flow of theorization to allow other, more radical thoughts to be emerge. The article will conclude that planners and policy-makers should be involved with public vales more than anything else and considers both fields (urban design and planning) in a neoliberal dominated world of global competition, particularly as personified by the diversified visions produced by the New Urbanism.
    Keywords: Urban design, Planning values, New urbanism, Neoliberalism
  • Marziyeh Pourmohammadi *, Seyyed, Hossein Bahrainy, Zohreh Davoudpour Pages 33-47

    Islamic city” is a term coined by mostly French Orientalists who had undertaken structural studies of cities in northern Africa, they provided some characteristics of cities they had observed (and not all cities with Muslim residents), and attributed the characteristics to the Islamic city, notwithstanding the fact that some of these characteristics went back to climates, and others to the interminglement of cultures, manners, and customs of a land with the Islamic culture, which were not directly related to existential and legislative doctrines within the Islamic worldview. Therefore, in order to scrutinize the concept of city in Islam, we need to consult its most important source, that is the Quran, as well as the tradition, so as to home in on existential and legislative characteristics of the Islamic city. In this paper, we deploy methods of phenomenology and textual interpretation to inquire the notion of city, and we have gleaned four concepts (“balad,” “qaryah,” “madina,” and “misr”) from the Quran. Features of these concepts are elaborated by drawing on exegeses provided by prominent religious scholars and a survey of relevant hadiths. These features are then compared with theories of Orientalists about the Islamic city as well as modern theories of urbanization and features of contemporary (Islamic) cities. Studies show that in the Islamic Sharia, there are specific instructions for people’s lifestyle, which determine the conditions in which they live in the city, and in the end, the city is formed and its structure is constructed in virtue of such lifestyle, along with other factors (cultural, geographical, etc.). What is known today as the Islamic city is far from aforementioned doctrines, and cannot thus be property described as Islamic city. A city is Islamic if its interiors and exteriors are both Islamic.

    Keywords: city, Islam, Orientalism, modern theories of urbanization, utopia
  • Maral Ahmadi, Alireza Andalib *, Hamid Majedi, Zahra Sadat Saeedeh Zarabadi Pages 49-63
    Lack of attention to the concept of social capital as one of the local potential point in regeneration is one of the main problems in the process of renewal of decade neighborhoods.The importance of social capital in the process of regeneration is because of the interventions and action that most of them is performed in a spatial neighborhood but,this element is usually unnoticed.So the purpose of this research is to develop a framework that in addition to the introduction of social capital indicators and measurement involved in regeneration of decade and historical neighborhoods,also measure them in Iranian native position and historical Emamazdeh yahya neighborhood.To this purpose first the principal concepts of research and the role of social capital in regeneration is studied,then the social capital indicators and measures that is effective in regeneration specified. The general approach in this research is mixed(quantitative and qualitative).Methodology of this research is descriptive and analytical research and the data collection method is library and survey.We use structural equation modeling and LISREL to analyzing data. After completing theoretical studies using direct observation and interviews performance of measures is discussed in Emamazdeh yahya neighborhood with questions.As a result of the theoretical section demolition and physical renovation and social relations and association as two new indicators in the terms of regeneration based on social capital, are introduced. The results show that social capital influences regeneration by93%degree.Also we find out that trust and social norms as the indicators of participation have an impressive role in the process of regeneration in this case, otherwise solidarity has no.As well results indicate that the existence of the kind of social capital that can accelerate the process of regeneration is60%,that is the strength point in the process of regeneration.Finally,proposals to promote the realization of goals of regeneration by social capital expressed.
    Keywords: Regeneration, Social Capital, Participation, Trust, Social Solidarity
  • Mojtaba Pour Ahmadi * Pages 65-82

    The current research is an attempt to reconsider one of the key regulations in the contemporary building control system pertaining to the historical fabrics of old cities in the southern coasts of the Caspian sea. It specifically concentrates on building placement and plot coverage regulations. These two interwoven regulations perform as a mediator between urban design and architectural design disciplines. The research emphasizes that these regulations should be based on vernacular building placement patterns. In this paper first a report is provided of the negative effects of the current building placement and plot coverage regulations. After that it is attempted to identify the principal characteristics of a desirable approach to the subject based on an analysis of a number of relevant international experiments. Next, as a case study the paper continues to examine historical urban fabric of Lahijan city, an old city in Guilan province. An examination of the aerial photos of the city from 1956 on, and extensive field visits indicate that in the vernacular architecture of Lahijan there were two main types of building placement patterns. First and the most common pattern was the perimiter placement of the residential building/buildings in a plot of land. It could take 15 different forms. The second pattern was a pavilion-like placement pattern which could take five different forms of arrangement. In order to investigate the frequency of each pattern, in the aerial photo of the city of 1956 the whole city is divided into 50 square pieces among which 10 pieces are selected and examined. In each piece the number of houses that uses any one of those placement patterns, is calculated. In sum 286 houses are examined and the most popular patterns are identified. These vernacular patterns can be used as a basis to rewrite the relevant regulations.

    Keywords: Building placement regulation, plot coverage regulation, building control system, Lahijan, urban conservation
  • Ebrahim Abdali, Hosein Kalantari Khalilabad *, Yaghob Peyvastehgar Pages 83-97

    The increase in population in recent years and the subsequent sprawl of the city has led to the development of urban and suitable patterns for the development of the city's spatial-physical complexity. In this regard, for urban spatial planning and discipline, urban development models use modern urban planning models and ideas. In fact, the Smart Growth Strategy attempts to rebuild cities and direct them A powerful community with the right environment, integrated urban transport system, city density, and user mixing. The present study aims to provide analytical information on the assessment of areas in terms of proportionality with smart growth indicators, special attention to low priority areas, promotion of high-rise and land use areas, and promotion of mixed urban uses in order to achieve development goals. Sustainable, and with descriptive-analytical and correlation methods, have taken important steps in achieving smart urban growth. The sample is four parts of the city of Yasuj. The required information was collected by documentary, questionnaire and field survey. The results of the analysis show that the four indicators, land use indices and (access and environmental) have the most significant level in explaining and predicting urban smart growth. In areas where land use (mixing) is more diverse and with appropriate access, it is closer to the smart growth model. In this regard, in order to develop the future of the city, it is necessary to pay particular attention to areas with a low rating.

    Keywords: Urban Growth, Urban Areas, Yasuj, Urban Sprail Growth
  • Mahsa Borazjani, Mohsen Khorasanizadeh, Saeid Norouzian Maleki * Pages 99-114

    Highways are linear infrastructures that alter the environmental resources in a territory, structure, and functions while constituting a significant component through which the individual comes into contact with the landscape. The fragility of the natural-ecological environment exerts tremendous pressure on sustainable development in cities. In the city’s sprawl, ecological factors and functional properties during urban development process have less considered and have reduced the citizens’ quality of life. Since the observer has looked at the landscape of the adjacent highway, and all elements observed can be considered the aesthetic aspects and safety components. The aim of the research is to identify the problems and find the solutions for the edge of Chamran Boulevard in Shiraz. The solutions involve creating a continuous walking route that would provide more recreational opportunities, link up with existing gardens and culture of the region. Pay attention to green pedestrian pathways, safety, legibility, coherence, taking into account the visual features of the road, improving the outdoor comfort conditions, organizing leisure/cultural spaces are associated with green spaces and open spaces, and the user’s visual interest related to cognitive processes have been emphasized. In the first stage, the effective indicators of landscape improvement have been extracted from the literature and categorized. Then, the impact of the extracted factors was evaluated and prioritized using the Delphi technique and conducting semi-structured interviews with experts. Afterward, Shiraz citizens have been selected to measure the existing status and prioritize users’ preferences. A closed questionnaire survey was used to collect data from participants. All data analysis was performed by SPSS software version 22. The findings show that the vegetation diversity around the pedestrian pathway, considering collaborative activities (Mean=3/88), considering the legibility of way-finding, diversity of lighting and creating the continuous and interrupted sequences (M=3/61) are among the users’ priorities.

    Keywords: Everyday landscape, Landscape improvement, Chamran Boulevard of Shiraz, Safety, Visual perceptions