فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1398)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رقیه نوری پور لیاولی*، ازاده محولاتی، غلامعلی افروز، سید حسین طباطبایی صفحات 137-152
    زمینه و هدف

    سلامت عمومی زنان دارای همسر جانباز به دلیل شرایط خاص از اهمیت ویژه ای برخودار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در بهبود سلامت عمومی و امیدواری در زنان دارای همسر جانباز انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش، زنان همسر جانبازان 25 تا 40 درصد شهر تهران در سال 1396 بودند. نمونه پژوهش شامل 24 زن همسر جانباز بود که به روش نمونه گیری در دسترس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و گروه گواه (12نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1972) و مقیاس امیدواری اشنایدر و همکاران (1991) پاسخ دادند. گروه آزمایش، هر هفته یک جلسه و به مدت 8 جلسه، تحت درمان مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و در گروه گواه هیچ مداخله ای صورت نگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تحلیل کوواریانس انجام گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده نشان داد بین دو گروه آزمایش و گواه پس از اجرای درمان مبتنی بر ذهن آگاهی از لحاظ مولفه های سلامت عمومی و امیدواری تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    از این تحقیق می توان استنباط داشت که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به بهبود مولفه های سلامت عمومی و امیدواری در زنان همسر جانباز منجر شود و می توان از آن برای کاهش آسیب روانی آنان بهره برد.

    کلیدواژگان: درمان، ذهن آگاهی، سلامت عمومی، امیدواری، همسر جانباز
  • الهام عباسی*، حسین اقاجانی مرسا، علیرضا کلدی صفحات 153-175
    زمینه وهدف

    ایران شرایط گذار در حوزه های مختلف را طی می کند و در این شرایط رفتارهای نابهنجار مختلفی در جامعه اتفاق می افتد که مانع تحقق نظم و ثبات می شود. در عصر حاضر رشد کج رفتاری اجتماعی زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور به یکی از علل زمینه ساز مسائل اجتماعی تبدیل شده است. از این رو، هدف پژوهش حاضر، واکاوی کج رفتاری های زنان مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی شهرستان خرم آباد است.

    روش

    پژوهش در چارچوب روش شناسی نظریه زمینه ای انجام شد. از مصاحبه نیمه ساختاریافته به عنوان ابزار گردآوری داده استفاده شد. بر اساس اصل اشباع نظری، 40 نفر از زنان مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی خرم آباد، در چارچوب نمونه گیری کیفی، در فرایند پژوهش مشارکت نمودند.

    یافته ها

     یافته ها دربردارنده ی 17 مقوله ی اصلی به این شرح است: مشکلات اقتصادی، ضعف حمایت اجتماعی، بی سوادی، شبکه شغلی، وسایل جدید ارتباطی، ضعق حمایت خانوادگی، دوستان ناباب، شهری شدن سرمایه، دوگانگی ارزشی، احساس تنهایی، حاشیه نشینی، شیوه جدید زندگی، رهایی از ارزش های اخلاقی، احساس گناه، تقدیرگرایی، بی اعتمادی و ضعف آینده نگری.

    نتیجه گیری

    مقوله نهایی و انتخابی در این بررسی «بازاندیشی در زیست اجتماعی زنانه» است که سایر مقولات اصلی را در بر می گیرد. نظریه زمینه ای به دست آمده در قالب یک مدل پارادایمی شامل سه بعد شرایط، تعاملات/ فرآیندها و پیامدها ارائه شده است.


    کلیدواژگان: زنان، کج رفتاری های اجتماعی، اورژانس اجتماعی، نظریه زمینه ای، مدل پارادایمی
  • حسین نازک تبار*، هایده شربت اوغلی اصل صفحات 176-192
    زمینه و هدف

    اعتیاد به مصرف مواد مخدر می تواند کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده و کارکرد طبیعی فرد را در خانواده، محیط کار و اجتماع مختل می کند. این پژوهش با هدف مقایسه کارکرد خانواده، سلامت روان و عزت نفس در بین معتادان زن موفق و ناموفق ترک اعتیاد مراجعه کننده به مراکز درمانی منطقه 1 شهرداری تهران انجام شده است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان معتاد موفق و ناموفق به ترک مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز درمانی منطقه 1 شهر تهران در سال 1397 بود. نمونه ای متشکل از 60 نفر (30 زن معتاد موفق به ترک مواد مخدر و 30 زن معتاد ناموفق به ترک مواد مخدر) با توجه به ملاک های ورود به پژوهش به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. داده ها با استفاده از آزمون پارامتریک t گروه های مستقل و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    پژوهش نشان داد که کارکرد خانواده، سلامت روان و عزت نفس به طور جداگانه بین دو گروه معتادان زن موفق و ناموفق ترک اعتیاد متفاوت است. همچنین بین کارکرد خانواده، سلامت روان و عزت نفس در بین معتادان زن موفق و ناموفق در ترک اعتیاد تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتایج

    از برآیند یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که هرچه خانواده ها از عملکرد بهتر، سلامت روان و عزت نفس بیشتری برخوردار باشند می توانند نقش موثری در ترک اعتیاد زنان معتاد داشته باشند.

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، سلامت روان، عزت نفس، معتادان موفق و ناموفق، زنان معتاد
  • منیژه احمدی*، کبری خوند صفحات 193-207
    زمینه و هدف

    در جهان امروزی با توجه به حضور زنان در عرصه های مختلف نیاز به تامین امنیت زنان به منظور ایجاد بستر مشارکت پویای اجتماعی، سالم و خلاقانه آن ها در فضاهای شهری-از جمله در زمینه ی تفریح و گردشگری- ضروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش نیروی انتظامی در احساس امنیت اجتماعی گردشگران زن در شهر زنجان است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-تحلیلی می باشد جامعه آماری گردشگران زن وارد شده به شهر زنجان در سال 1397 است. با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد نمونه 384 برآورد شد و پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 84/0 برای گردآوری داده ها به کار رفت. در تجزیه و تحلیل داده ها آزمون های آماری توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار اس پی اس اس و ایموس به کار رفت.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد که پلیس نقش معناداری در احساس امنیت زنان گردشگر دارد؛ در این زمینه حضور فیزیکی کارکنان پلیس در فضاهای گردشگری شهری، عملکرد کمی و کیفی پلیس در ارایه خدمات انتظامی به گردشگران، شیوه رفتار کارکنان پلیس، و امکانات پلیس در ایجاد نظم و امنیت در شهر تاثیر معناداری بر احساس امنیت زنان گردشگر دارد.

    نتیجه گیری

    برآیند یافته های پژوهش بیانگر مطلوب بودن نقش نیروی انتظامی در احساس امنیت گردشگران زن در شهر زنجان و همچنین وجود رابطه بین عملکرد نیروی انتظامی و ابعاد احساس امنیت گردشگری است. در بین مولفه های مربوط به عملکرد نیروی انتظامی، بیشترین اثرات مثبت بر احساس امنیت زنان گردشگر مربوط به مولفه «نحوه برخورد کارکنان پلیس» است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، زنان، گردشگری، نیروی انتظامی
  • فائزه محمدی*، شهناز صداقت زادگان، منصوره اعظم آزاده، مریم قاضی نژاد صفحات 208-229
    زمینه و هدف

    انسان سالم محور توسعه اجتماعی است و فراینده توسعه بدون توجه به سلامت، ناممکن است. سلامت اجتماعی در جامعه متاثر از عوامل بسیاری است که در مطالعات جامعه شناسی قابل مطالعه است. این نوشتار با هدف تحلیل جامعه شناختی سلامت اجتماعی زنان و خشونت های اجتماعی انجام شده است.

    روش

    پژوهش به صورت پیمایش و کمی در بین زنان 15-49سال منطقه اورامانات در استان کرمانشاه در سال 98-97 انجام گرفته است. افراد نمونه به تعداد 300 نفر  بر اساس فرمول کوکران به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند.داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و  به روش های آماری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر رابطه معنی دار و معکوس بین جامعه پذیری، هویت قومی، خشونت کلامی و نگرش جنسیتی با سلامت اجتماعی در جامعه مورد مطالعه بوده است. نتایج رگرسیونی حاکی از آن است که از میان متغیرهای اثرگذار (جامعه پذیری، هویت قومی، خشونت کلامی و نقش جنسیتی) بر سلامت اجتماعی، متغیر خشونت کلامی با مقدار بتای 185/0 به طور معکوس بیشترین تاثیر را  بر سلامت اجتماعی زنان جامعه مورد تحقیق داشته است.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان سلامت زنان در حد متوسط بوده است و بالاترین مقدار میانگین مربوط به بعد مشارکت اجتماعی و کمترین مقدار مربوط به بعد پذیرش اجتماعی است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، اورامانات، خشونت اجتماعی، جامعه پذیری، خشونت کلامی
  • معصومه ابراهیمی*، خلیل میرزایی، باقر ساروخانی صفحات 230-253
    زمینه و هدف

    امروزه شبکه های اجتماعی، بستری برای "گریز از مقررات" و هم "ساخت مقررات" شده است. این پژوهش با هدف، شناخت اشکال مقاومت در برابر هنجارهای جامعه در بستر فضای مجازی انجام شده است.

    روش

    پژوهش از نظر شیوه اجرا از نوع توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری تمامی فرزندان خانواده های ساکن شهر تهران بود، که بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. در بررسی فرضیه های پژوهش، بنابر نوع فرضیه از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک سویه، همبستگی اسپیرمن، همبستگی جزئی و تحلیل واریانس دو سویه استفاده شد.

    یافته ها

    بین میانگین اشکال مقاومت در پذیرش هنجارهای خانواده در بین انواع شبکه های اجتماعی مجازی تفاوت معناداری وجود ندارد. بین میانگین نمرات اشکال مقاومت در پذیرش هنجارهای خانواده در بین افرادی که میزان استفاده شان از شبکه های اجتماعی مجازی کمتر از 2 ساعت با افرادی که بین 2 تا 4 ساعت و 4 تا 6 ساعت است، تفاوت معناداری مشاهده می شود. بین نحوه ی استفاده و انگیزه های استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و مقاومت نوجوانان در پذیرش هنجارهای خانواده رابطه ی معناداری وجود ندارد.

    نتایج

    شبکه های اجتماعی مجازی، بستر تعامل طیف گسترده ای از افراد با فرهنگ ها، اعتقادات و رفتارهای متفاوت است که می تواند مغایر با هنجارهای خانواده  باشد؛ از این رو، شبکه های اجتماعی مجازی به تناسب نوع، میزان استفاده و حتی انگیزه و دلایل استفاده از آن ها، توسط کاربران می تواند در پذیرش یا عدم پذیرش هنجارهای جامعه و خانواده تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: هنجارها، هویت مقاومت، شبکه های اجتماعی، نوجوانان، خانواده
  • علی اصغر عباسی اسفجیر*، علیرضا براری، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 254-272
    زمینه و هدف

    ترس از در جامعه یکی از چالش های حوزه امنیت عمومی است. هدف این پژوهش ساخت و اعتباریابی ابزار سنجش ترس از جرم در زنان بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل زنان شاغل شهر بابل است و نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 200 نفر انتخاب شد. برای تهیه پرسشنامه، پس از بررسی مبانی نظری و مصاحبه با اساتید جامعه شناسی حوزه آسیب های اجتماعی و بررسی مسائل اجتماعی، پرسشنامه مورد هدف ساخته شد. پس از تایید روایی محتوایی گویه ها، برای رفع ابهام و وقوف به مشکلات احتمالی آزمون، از چند نفر خواسته شد تا به پرسشنامه پاسخ دهند و عبارات و واژه های نامفهوم را مشخص کنند. به دنبال این اجرای آزمایشی، شکل برخی از گویه ها تغییر کرد، ولی گویه ای حذف نشد.

    یافته ها

    برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمون های تحلیل عامل اکتشافی با نرم افزار spss24  و تحلیل عامل تاییدی مرحله دوم با نرم افزار lisrel8.8 استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، محاسبه و مناسب ارزیابی شد. یافته ها نشان داد که ابزار ساخته شده، دوازده بعد را می سنجد.

    نتایج

    با توجه به میزان اعتبار و روایی بدست آمده، پرسشنامه طراحی شده با عنوان ترس از جرم در جامعه زنان ابزاری مناسب برای مطالعات علمی و پیمایشی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: اعتبار، ساخت یابی، ترس از جرم، امنیت، سنجش
|
  • Roghiyeh Nouri Pour Liavoli*, Azadeh Mahvelti, Gholam Ali Afrouz, Seyed Hossein Tabatabaei Pages 137-152
    Background and Aim

    General health and hope of women with devotee's wife is special importance due to special circumstances and stress. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based therapy on general health and hope in women with veteran's spouse.

    Method

    The research was a semi-experimental design with pretest-posttest with control group. The statistical population of the study was women with veteran's spouse from 25 to 40 percent of Tehran city in 2017. The research sample included 24 women with veteran's spouse who were randomly assigned into two groups of experimental (12) and control group (12), who responded to the Goldberg's General Health Questionnaire (9172) and Snyder's Hope Scale(1991). The experimental group received mindfulness treatment for 8 sessions and weekly sessions, and no intervention was performed in the control group. Covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results of the analysis showed that there is a significant difference between the two groups in the experimental and control groups after mental-mindedness therapy based on the components of general health and hope. The level of general health and hope components in the experimental group was significantly different from the pre-test and the control group(p<0.01). Discussion and

    Conclusion

    Mindfulness-based therapy has led to the promotion of general health and hopefulness components in the female veteran's wife, and in fact, women with a veteran spouse are at risk of injury and need special attention in mental health programs.

    Keywords: Mindfulness-based therapy, General Health, hope, Veteran spouse
  • Elham Abbasi *, Hossein Aghajani, Alireza Kaldi Pages 153-175

    Our society is undergoing a transition to a modern age, and in this context, there are various disparate behaviors in society that impede the achievement of order and stability. Women are one of the groups of society involved in social modalities. Therefore, the purpose of this study is to investigate The inclination of women's behaviors referred to the social emergency department of Khorramabad city has been based on social narrative approach. The methodology of research has been qualitative and the field theory approach has been used as a method of performing research activities. Qualitative data in this study was compiled using deep interview technique. The theory of land strategy has been used to analyze information and present a final theory. Based on the sampling method, available samples and theoretical saturation criterion, 40 women who participated in the study participated in this study, whose understanding and understanding of the social abnormalities were analyzed and analyzed. The findings are based on the "grounded theory" method, which consists of 17 major categories: economic problems, lack of social support, illiteracy, job network, new communication tools, lack of family support, misleading friends, capital city, value dichotomy, feeling Loneliness, marginalization, a new way of life, emancipation from moral values, guilty feelings, fidelity, distrust, and lack of futurism. The core category of this study is "Achieving Expectations and Needs" that covers other major issues. The grounded theory is presented in the form of a paradigmatic model including three dimensions of conditions, interactions, processes and outcomes.

    Keywords: Women, Social coagulability, Social emergency, Geranded theory, Paradigmatic model
  • Hossein Nazoktabar *, Hayedeh Sharbat Oghli Asl Pages 176-192
    Background & Objective

    Drug addiction can affect the entire life of the individual and often leads to a wide range of patient behaviors and disrupts the normal functioning of the individual in the family, the workplace and the community. This study was carried out to Comparison of family functioning, mental health and self-steem in successful and Unsuccessful addicts in leaving addiction in Region 1 Tehran.

    Methods

    Statistical population consisted of all in successful and Unsuccessful addicts in leaving addiction in Region 1 Tehran. In the Region 1 of Tehran in 2017. Sample of the study consisted of 60 women from the community who were selected by Convenience Sampling Method. The research method was causal-comparative. The research instruments consisted of: Family Assessment Device (1983), Questionnaire, General Health Questionnaire (1972) and Rosenberg’s Sel-f-Esteem (1965) Scale. The data was analyzed using T test & covariance analysis.

    Findings & Results

    The research results showed that there is significant difference between two groups in family functioning, mental health and self-steem. The results of this study showed that the more families have better performance, mental health and self esteem, they can play an effective role in the addiction treatment of addicted women.

    Keywords: Family functioning, Mental Health, self-steem, successful, Unsuccessful addicts, addicted women
  • Manijeh Ahmadi *, Kobra Khond Pages 193-207
    Background

    Given the presence of women in different social spheres, there is a need to secure women in order to create an active, healthy and creative presence in urban spaces. The city is the cornerstone of tourism development and security is a major issue in urban tourism development, especially in the area of ​​women.

    Objective

    Considering the importance of the subject, the purpose of this study was to investigate the role of law enforcement on the feeling of social security of female tourists in Zanjan.

    Method

    The present study is an applied and descriptive-analytic one in terms of purpose, and the statistical population is female tourists who have arrived in Zanjan in 1977. Library and field method were used for data collection. The validity of the questionnaire was obtained through the judgment of some professors and experts in the field of tourism and its reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.84. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis by SPSS and AMOS software.

    Keywords: social security, Women, Tourism, Law Enforcement Force
  • Faezeh Mohamadi *, Shahnaz Sedaghatzadegan, Mansureh Azam Azadeh, Maryam Ghazinejad Pages 208-229
     Interoduction

    Healthy human is the axis of social development, and the development process without regarding to health is impossible .Social health in society is affected by many factors that can be studied in sociological studies. This article is aimed at sociological analysis of the social health of women and social violence.

    Method

    In this research, using Quantitative survey methods, women aged between 15-49, in Owramanat area in Kermanshah Province, have been studied in 1398-1397. Sample size was 300 people based on Cochran formula by multistage cluster sampling. . Data were collected using a Researcher-made questionnaire and Respondents' views were evaluated .

    Results

    The results of the study showed that the level of women's health was moderate, and the highest average value was related to the social participation dimension and the lowest value was related to social acceptance dimension. The findings also showed a significant and reverse relationship between socialization, ethnic identity, verbal violence and gender attitudes with social health in the studied population. Regression results indicate that among the effective variables (socialization, ethnic identity, verbal violence and gender role) on social health, the variable of verbal violence with a beta value of ./185 inversely has influences the social health of women in the community.

    Conclusion

    Also, the results indicate that the indicators of socialization, verbal violence, gender role and ethnic identity can explain up to 15% of the dependent variable. Key words: Social health, Owramanat, Social violence, Socialization, Verbal violence.

    Keywords: social health, Owramanat, Social Violence, socialization, Verbal violence
  • Masoomeh Ebrahimi *, Khalil Mirzaeei, Bagher Saroukhani Pages 230-253

    Nowadays social networks play an important role in individuals’ activism because it provides both escaping the regulations" and "regulatory framework. The method of this research is a descriptive-survey method. ". The statistical population of this study was all the children of families living in Tehran, selected by multi-stage cluster random sampling of 400 individuals.. In order to study the research hypotheses, one-way variance analysis, Spearman correlation, partial correlation and two-way variance analysis have been used. The results showed that there is no difference between the average of forms of resistance in accepting family norms among different types of social networks. There is a significant difference between the mean scores of resistance forms in accepting family norms in those who have less than 2 hours of use of virtual social networks with people who have between 2-4 hours and 4 to 6 hours in cyberspace. There is not a significant relationship between the use and motives of using the legal social networks and the resistance of adolescents in accepting family norms. Also, given that virtual social networks are the basis for the interaction of a wide range of people with different cultures, beliefs and behaviors that can sometimes be in conflict with the values and norms of the family, virtual social networks, according to the type, The level of use and even the motivation and reasons for using virtual social networks by users, can affect the acceptance or non-acceptance of the norms of society and even the family.

    Keywords: norms, resistance identity, social networks, adolescents, family
  • Ali Asghar Abbasi Asfajir *, Ali Reza Barari, Ali Rahmani Firouzjah Pages 254-272

    The aim of this study is to build and validate the scale of fear of crime, in the women. The statistical society includes a number of the employed women in Babol, and the statistical sample was chosen, on the basis of cochran formula, 200 people. For preparing the research tools, after confirming the content validity of the items, and interviewing with the scope of sociology of the social harms scope and reviewing the social issues, the intended questionnaire, was prepared after radiating the content validation of the items, to remove the ambiguity and recognize the possible problems of the test, some people were requested to answer the questionnaire and define the unclear phrases and words. Following for implementation this test, the form of some items, was changed, but not of them was deleted. For analyzing the investigation data, the exploratory factor analysis test with the software spss 24 and confirmatory factor analysis of the second stage with the software lisrel 8.8. was used. The reliability of the questionnaire was calculated using cronbach Alpha method. The findings showed that the built test measures twelve dimensions. Considering the amount of earned validity the questionnaire of fear from crime in women, is a suitable tool to measure the ability and capacities for the fear of the crime in the women.

    Keywords: validity, Building, fear of crime, Security, Measurement