فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 22 (پاییز 1398)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 22 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین کوهستانی*، هومن ملکی، محمدصادق صداقتمند، محمدحسین موفق صفحات 1-22
    توس یکی از مهم ترین شهرهای خراسان تا اواخر قرن هشتم هجری به حساب آمده و چهار شهر را شامل می شده که بزرگ ترین آن ها تابران بوده، و اکنون دیگر شکوه دیرین خود را از دست داده است. کاوش های باستان شناسی بقایایی از حصارهای دفاعی جهت تامین امنیت آن کهن شهر را کشف نموده است. با ورود اسلام به سرزمین ایران و تاکید بر اهمیت تامین امنیت، مردم ایران که در زمینه ی امنیت یکی از محافظه کارترین ملت ها در طول تاریخ بوده اند، بیش از پیش با روش های گوناگونی در جهت تامین امنیت اقدام نموده اند. از این رو هدف از پژوهش حاضر یافتن روش های تامین امنیت تابران توس با احداث حصارهای دفاعی مانند دروازه های شهر و...، با تکیه بر متون تاریخی و گزارش های حاصل از کاوش های باستان شناسی می باشد.جهت نیل به هدف پژوهش از روش تاریخی و رویکرد کیفی همراه با توصیف و تحلیل منابع اسنادی بهره گیری شده است. نتایج حاصل از مطالعه ی توصیفی اسناد و منابع کتابخانه ای و تحلیل آن ها حاکی از آن است که حضور نگهبانان در دروازه ها، بسته بودن دروازه ها در شب هنگام، احداث اتاق هایی جهت استراحت مسافران شب در خارج از دروازه، نحوه ی ساختار پی ها، قطر عریض دیواره ها، ارتفاع دیواره ها، شیب دار بودن دیواره ها و استفاده از مصالح با کیفیت و مرغوب و نیز سیاست های حکومتی، در تامین امنیت شهر تابران توس موثر بوده اند. حصارهای دفاعی شهرها یکی از عوامل تاثیرگذار در تامین امنیت جان و اموال مردم در مقابل یورش مهاجمان بوده است، از این رو بررسی نقش حصارهای دفاعی تابران توس مانند دروازه ها و... در تامین امنیت آن شهر شایسته ی توجه خواهد بود.
    کلیدواژگان: توس، تابران، حصارهای دفاعی، امنیت
  • محمدرضا علم، حمزه حسینی* صفحات 23-44
    در اواخر دوره قاجار به علت ناکامی انقلاب مشروطه و شکل گیری بحران ناامنی، دغدغه تشکیل ارتش ملی به یکی از خواسته های اصلی جامعه ی ایرانی تبدیل شد. در این زمان گروهی از سیاستمداران ایرانی مقیم آلمان با انتشار روزنامه هایی ضمن پرداختن به بحران‎های مختلف جامعه ایران، این خواسته ملی را مطرح و بر تحقق آن تاکید می‎کردند. مقاله حاضر در صدد است تا با روشی توصیفی تحلیلی اندیشه‎ تشکیل ارتش ملی را از نگاه روزنامه‎ کاوه که سید حسن تقی زاده و همکارانش در برلین منتشر می کرد، مورد بررسی و مداقه قرار دهد. لذا سوال اصلی این است که روزنامه کاوه چه رویکردی نسبت به شکل گیری ارتش ملی داشته است؟ به نظر می رسد که گردانندگان کاوه تشکیل ارتش ملی را ضامن برقراری آرامش داخلی و مقابله با سلطه خارجی می‎دانستند. در این پژوهش تلاش می کنیم تا راهکارهای شکل گیری ارتش ملی و کارکردهای آن را از نگاه روزنامه‎ کاوه بررسی کنیم. نتایج این بررسی نشان می دهد که نگارندگان روزنامه‎ کاوه، استفاده از تجربه و تکنولوژی اروپاییان و پاک سازی ارتش ایران از نفوذ بیگانگان را به عنوان راهکارهایی برای تشکیل ارتش ملی ارائه کردند و سپس ایجاد ثبات و آرامش داخلی و مقابله با نفوذ و تجاوز خارجی را به عنوان کارکردهای ارتش ملی عنوان کردند.
    کلیدواژگان: مشروطه، ارتش ملی، کاوه، تقی زاده، امنیت
  • میلاد باغ شیخی* صفحات 45-80
    اردشیر یکم (240-224 م) بنیانگذار سلسله ساسانی، آداب و رسوم پارس باستان را زنده کرد. در میان طبقات اجتماعی ساسانیان، جنگجویان، دومین طبقه اجتماعی را تشکیل می دادند. وظیفه آنان محافظت از فرمانروایی و افراد زیر سلطه شان بود. در ابتدا رهبری و هدایت سربازان بر عهده ایران سپاهبد بود، اما در دوره قباد و فرزندش خسرو اول، تشکیلات سپاه تغییر یافت و به چهار سپاهبد در چهار گوشه قلمرو ساسانی سپرده شد. هدف از پژوهش حاضر این است که ارزیابی شود تا چه حد، داده های تاریخی با یافته های باستان شناختی در زمینه سپاه ساسانی هم خوانی دارد و سوال اصلی پژوهش این است که چه شواهدی باستان شناختی، از نظام ارتش ساسانی در ایران فرهنگی یافت گردیده است؟ روشی که در این پژوهش اتخاذ گردیده روشی تاریخی- باستان شناختی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و یافته های باستان شناختی است. نتایج پژوهش نشان داد که در این دوره سازهای دفاعی ساخته شده به سه گروه دژ یا قلعه، دیوار دفاعی و خندق محدود می شود و پادشاهان ساسانی در مناطق حساس جغرافیایی جهت حفاظت از راه ها و جلوگیری از یورش اقوام بیگانه به خاک امپراتوری شروع به احداث سازه های دفاعی ازجمله دیوار دفاعی دربند، گرگان، تمیشه، کلات، گوری و...، دژهایی چون سیراف، قصر ابونصر، نخلک، شیرکوه و...کردند.
    کلیدواژگان: سپاه، سازه های دفاعی، باستان شناسی، ساسانی
  • بهزاد قاسمی*، مهدی فرجی صفحات 81-108

    نهادهای انقلابی و کمیته ‏ها از اولین و مهم‏ترین اقدامات در تاریخ انقلاب اسلامی ایران بود که در راستای تامین امنیت و نظم امور جامعه انقلابی شکل گرفتند. نهادها و کمیته‏های انقلاب به صورت مردمی از دل نهضت اسلامی - انقلابی شکل گرفته و سازمان یافت. مردم به صورت خودجوش در مساجد و محله‏ های مختلف شهری و روستایی کمیته را با محور قرار دادن، روحانیون یا افراد مورد اعتماد محلی شکل دادند. هدف اصلی کمیته در آخرین روزهای دودمان پهلوی ایجاد امنیت و استقرار نظم از یک سو و مبارزه با رژیم پهلوی و ضد انقلاب از سوی دیگر بود. سوال اساسی مقاله این است که مهم‏ترین اقدامات امنیتی - انتظامی در زمان رخداد انقلاب چه بود و نظم و امنیت جامعه انقلابی با چه مکانیسم‏ هایی تامین می‏شد؟ به نظر می‏رسد کمیته و نهادهای جدید برآمده از انقلاب نقش سامان‏دهی امور و کاردکرد انتظامی و امنیتی داشتند. در آن دوره تاریخی به دلیل فقدان آمادگی لازم نهادهای انتظامی، ازهم گسیختگی شهربانی و ژاندارمری و عدم اعتماد مردم؛ نظم و امنیت به خوبی برقرار نمی‏شد. در نتیجه نیاز به نهادها و کمیته برای استقرار نظم و امنیت ضرورت داشت. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، از نوع کیفی و مبتنی بر منابع تاریخی این موضوع را بررسی کرده است. یافته‏ های تحقیق بیانگر آن است که نظم و امنیت در جامعه پیش و پسا انقلابی تا تاسیس نهاد انتظامی رسمی، مردمی بود.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت، نهادهای انقلابی، کمیته، انقلاب اسلامی
  • علیرضا مسلمی، محمدکریم یوسف جمالی*، شکوه سادات اعرابی هاشمی صفحات 109-136
    شاهان صفوی همواره می کوشیدند غلامان را از میان غیرایرانیان انتخاب کنند تا پایگاه قومی نداشته باشند و تنها به شخص شاه متکی باشند؛ علیرغم ایرانی نبودن، بسیاری از آنها قدرت و نفوذ سیاسی زیادی کسب می کردند. اعتماد کامل شاه به غلامان و فراهم کردن بستر رشد و ترقی سیاسی آنها توسط شاه صفوی، در بسیاری از موارد مخصوصا در دوران شاه عباس اول باعث ایجاد امنیت هر چه بیشتر دولت صفویه گردید و امنیت ایجاد شده باعث گردید در مسائلی مانند رشد معماری، تجارت، حتی مبارزه با بیگانگان این دولت کارآمد گردد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل جایگاه غلام در ساختار نظامی و انتظامی حکومت صفوی است و اینکه غلامان علاوه بر نقش پررنگ در امور نظامی چگونه باعث پیشرفت تجارت معماری و هنر عصر صفوی گردیدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که غلامان علاوه بر اینکه در امور نظامی و انتظامی دولت صفویه نقش کلیدی ایفا نمودند، با ایجاد امنیتی که توسط آنها بوجود آمد تجارت، معماری و هنر نیز در این دولت پیشرفت زیادی نمود و خود آنها نیز مشوق اینگونه اقدامات گردیدند حتی خانواده های آنها نیز در کار تامین نظم داخلی به خاندان سلطنت کمک می کردند. دراصل دوام و بقای حکومت صفوی تا حد زیادی منوط به اقدامات و مناصب غلامان در امور نظامی، انتظامی و تامین امنیت در دولت صفویه بوده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: صفویه، غلامان، امور نظامی، انتظامی، امنیت، تجارت، معماری، هنر
  • حسن رستمی، مسعود بیات* صفحات 137-162
    در اواخر دوره قاجار اوضاع کشور به سبب برخی عوامل داخلی و خارجی بحرانی شد و در نقاط مختلف شورش هایی به وقوع پیوست. در این شورش ها در کنار رهبران، طیفی از نخبگان قرار داشتند که با اهداف و علایق مختلف در ایجاد شورش ها، ادامه و سقوطشان نقش آفرین شدند. سید مهدی فرخ (معتصم السلطنه) ازجمله این بزرگان است که در کنار برخی چهره های تاثیرگذار خراسان در سیاست های محمدتقی خان پسیان اثرگذار گردید؛ بنابراین پژوهش حاضر به شیوه کتابخانه ای و با استفاده از منابع و اسناد می کوشد به این سوال بپردازد که نقش فرخ در شورش کلنل پسیان چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش بر آن است که سیاست های سید ضیاءالدین طباطبایی و اعزام فرخ جهت اجرای آن، زمینه ساز آغاز بحران خراسان بود که نگرش فرخ نسبت به طبقه سنتی جامعه و نماینده آن قوام السلطنه در این انتخاب سید ضیاء موثر گردید. نحوه بازداشت قوام السطنه والی خراسان در این برهه از زمان و اطاعت از اوامر دولت توسط کلنل پسیان و هم چنین نقش فرخ در دستگیری قوام بر آینده روابط اثر گذاشت. در ادامه با اعلام نخست وزیری قوام السطنه و اجرای سیاست های دولت نسبت به دفع ناآرامی ها و خصومت قوام نسبت به ایشان منجر به آغاز شورش گردید که سرانجام با توجه به نقش فرخ و اقدامات کلنل پسیان و قوام السلطنه به درگیری و قتل کلنل پسیان انجامید.
    کلیدواژگان: کلنل پسیان، نقش، معتصم السلطنه، قوام السلطنه، ژاندارمری
|
  • Hosein Koohestani *, Houman Maleki, Mohammad Sadegh Sedaghatmand, Mohammad Hosein Movaffaq Pages 1-22
    Toos has been one of the most important regions of Khorasan until the end of 8th century and it contained four cities the  most largest of which has been Tabran. Since Tabran was located at the eastern borders of Iran and different tribes attacked it frequently,  the issue of security has been of the most important concerns for kings and people in this city. By Promoting Islam in Iran and persisting on people security, Iranians had been familiar with various ways to supply their security and implemented it in their cities. The present research aims to examine methods to supply security in Tabran emphasizing on the structure of palisades and city gates, by studying historical texts and obtained reports from archeological explorations. The results from field activities and library sources indicate that the structure of foundations, wall's wide diameters, wall slopes and usage of high quality materials and also government policies and attendance of guards have been effective in the security of Toos Tabran.  The palisades and city gates were effective elements to supply the security of people lives and properties against alien attacks. In order to achieve the research purpose the historical method with a qualitative approach along with documentary sources analysis and field activities had been applied.
    Keywords: Toos, Tabran, Palisade, gate, Security
  • Mohammad Reza Alam, Hamzeh Hoseini * Pages 23-44
    At the end of Gajari period due to failure of the conditionals, invasion to the country during WWI and dominant insecurity crisis, formation of a national army made one of the main concerns of Iranian society. Meanwhile, a group of Iranian politicians living in Germany referred to and emphasized this national necessity (formation of national army) by publishing articles about different social crisis. This paper, using analytic-descriptive approach, is to examine formation thought of national army published in Kaveh newspaper (1916-1921) by Sayed Hassan Taghizadeh in Berlin. Thus, the main question is "What was the viewpoint of Kaveh newspaper towards formation of national army?". This article studies importance, goals, approaches, and methods of national army formation in Kaveh newspaper. Findings show that officials in this news casting agency counted setting domestic stability and serenity and dealing with foreign interventions as the importance and purpose of national army. Therefore, they stated using European military tips, uprooting foreign interventions and omitting their devoted forces in Iran army as approaches for formation of national army.
    Keywords: Thought, National Army, Kaveh, Taghizadeh, Security
  • Milad Baghsheikhi * Pages 45-80
    The 1st Ardeshir(224_240 m) as the progenitor of Sasani revived ancient Persian conventions. Among social classes of Sasanian the warriors formed the second class. They had to protect the empire and subordinates. At first,Iran army was responsible for the guidance and leadership of soldiers,but during the ruling of Ghobad and his son the first Khosro, the establishment of the army changed and it was delivered to four armies in four corners of Sasani sovereignty.  The present research aims to evaluate the extent of consistency between historical data and archeological findings about Sasani army and the question here is that which archeological evidence have been found about Sasani army in Iran?The research method is historical _ archeological based on library studies and archeological evidence. The research results showed that in this period the constructed ddefenive structures are constrained to three groups: castles, defensive walls and trenches. Sasani kings started to construct defense structures such as defense walls of Darband,Gourgan,Temishe, Kalat, Goori…castles like Siraf,Abonasr, Nakhlak, Shirkooh… in sensitive geographical areas to protect paths and to prevent alien attacks to the empire
    Keywords: army, defensive structures, archeology, Sasani
  • Behzad Ghasemi *, Mahdi Faraji Pages 81-108

    Revolutionary institutions and committees were among the first and foremost measures in the history of the Islamic Revolution of Iran to establish the security and tolerance of the revolutionary society. The institutions and committees of the revolution were massively formed and organized by the movement. People spontaneously organized committees with clerics or trustees locally in mosques and various urban and rural neighborhoods. The main aim of the committee in the last days of the collapse of the Pahlavi dynasty was to secure and restore order and to fight the Pahlavi regime and the counter-revolution on the other. The basic question of the paper is what were the most important security-law-enforcement measures of the revolutionaries in the last days of the Pahlavi regime and what were the mechanisms and order of the revolutionary society? It seems that the establishment of revolutionary institutions and the Revolutionary Committee was one of the most important security-law-enforcement measures. The collapse of the Pahlavi dynasty was not due to the lack of readiness and disruption of policing and gendarmerie, and institutions and committees were needed. However, the subject of this article is of research importance. This article is a qualitative and historical study based on the sources and documents of contemporary history. The findings of the study

    Keywords: Order, Security, Revolutionary Institutions, Committee, Islamic Revolution
  • Alireza Moslemi, Mohammad Karim Yusef Jamali *, Shokuh Arabi Hashemi Pages 109-136
    Safavi kings always tried to choose servants among non_ Iranians who hadn't  had a tribunal base and they just relied on the king. Instead of being foreigner, most of them acquired political power and influence. The complete trust of king to the servants and providing the grounds for political progress by Safavi king, in many cases especially during the first SShah.Abbas made more security in Safavi government.  This security caused the government be more efficient in architecture growth, trade, even in fighting against enemies.  The present research aims to study and analyze the position of servants in the disciplinary and military structure of Safavi government.  Moreover servants not only played prominent roles in military affairs but also they affected the architecture trading progress and Safavi art. The research results showed that servants played a key role in military affairs, they supply security which led to the advancement of trading, architecture and art in this government and they encouraged these practices themselves. Even their families  helped the reign family to supply the internal security. Indeed to a great extent , Safavi government's sustainability and survival was depended on servants practices in military, security affairs of Safavi government. The research method is descriptive _analytical and data was collected in a library form.
    Keywords: Servants, military affairs, Disciplinary, Security, trading architecture, art
  • Hasan Rostami, Masoud Bayat * Pages 137-162
    By the late Qajariyeh period the country situation became critical because of some internal _ external elements and many revolts had happened in different parts.Beside the leaders there were grandees in these revolts who played roles in the occurrence of revolts, their continuity and failures with different purposes and interests. Seyed Mehdi Farokh( Motasem al saltane) is one of these grandees who was very effective in M.T.kh.Pesyan policies along with some influential figures in Khorasan ; Therefore the present research tries to answer the question that what was the role of Farokh in Kolonel Pesyan's revolt? It seems that Seyed. Zyaedin.Tabatabai's policies and Farokh's dispatch to implement them was a start point for Khorasan crisis in which Farokh's attitude toward the traditional class of society and his representative Ghavam alsaltane affected Seyed. Zyea's choice.  The way of Ghavam alsaltane's  arrest in this time,  obideing the government orders by Kolonel Pesyan and also the role of Farokh in that arrest affected the future of relations. As a consequence, by announcing the prime ministry of Ghavam alsaltane and executing government policies to avoid unrests and Ghavam's hostility against them, the revolt was started. Finally regarding the role of Farokh , Kolonel Pesyan and Ghavam alsaltane the revolt led to battles and Kolonel Pesyan's murder.
    Keywords: Role, Colonel Pesian, Seyyed Mahdi Farrokh (Mu'tasem al-Saltanah), Qavam al-Saltaneh, Qajar Period