فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1398)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1398)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • سید جواد صالحی *، فاتح مرادی نیاز صفحه 15

    در نتیجه تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی گسترده در خاورمیانه در یک دهه اخیر، به ویژه بعد از شعله‌ور شدن قیام‌ های موسوم به بهار عربی، زمینه‌های لازم برای ایفای نقش اقلیت‌ های قومی و مذهبی در بسیاری از کشورهای که تحت تاثیر این تحولات بودند فراهم شد. ضعف جوامع مدنی در کشورهای خاورمیانه، عدم همگرایی آراء و مطالبات کنشگران مختلف در این کشورها و ماشین سرکوب قدرتمند دولت‌های اقتدارگرا سبب شد بسیاری از این قیام‌ها و حرکت‌های گسترده اعتراضی راه بجای نبرد. امروز بعد از گذشت بیش از هشت سال از شروع قیام مردم در سوریه، نه تنها مطالبه آزادی و دموکراسی ره به جای نبرده، بلکه حاکمیت اقتدارگرایی رژیم بعث در آستانه اعلام پیروزی بر مخالفان خود است. کردهای سوریه به همراه همپیمانان خود که بخش بزرگی از شمال و شمال شرق سوریه را تحت عنوان «خودمدریتی مناطق شمال و شرق سوریه» در اختیار دارند، در تلاش هستند تا یک سیستم حاکمیتی غیرمتمرکز مورد توافق تمام طرفین ایجاد کنند. تلاشی که تا کنون بی‌نتیجه بوده است. در این مقاله با روش تحلیل – توصیفی و با استناد به داده‎ها و از طریق جستجو در ادبیات و مباحث نظری به بررسی وضعیت کردها در سوریه، سیر تکاملی جنبش کردی در این کشور و تحولات آن در قالب خودمدیریتی دموکراتیک پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: کردستان سوریه، خودمدیریتی دموکراتیک، سوریه، مسئله کردی
  • کامران طارمی صفحه 47

    به سبب قرابت و نزدیکی موجود بین امریکا و عربستان سعودی از تعاملات میان این دو کشور اغلب به عنوان "رابطه خاص" یاد می کنند.  این رابطه خاص در واقع چیزی نیست جز یک رابطه حامی-پیرو. موضوع این مقاله بعد نظامی این رابطه  می باشد. به عبارت دقیق تر این مقاله به کندوکاو در پیامدهای اعلام دکترین کارتر برای رابطه دفاعی میان دو کشور در اثناء سال های بین 1979 تا 1989 می پردازد. در این نوشتار تلاش بر ان است که نشان داده شود که مطرح شدن دکترین کارتر سبب تحولات بنیادی در پیوندهای نظامی میان دو کشور گشت به نحوی که سیاست های دفاعی عربستان سعودی از ان پس کاملا تابع استراتژی نظامی امریکا برای دفاع از جنوب غربی اسیا گشت. این نوشتار ابتداء بحثی اجمالی در مورد رابطه حامی-پیرو به عنوان یک رابطه امنیتی ارایه می دهد. سپس به بررسی  پیامدهای  دکترین کارتر برای همکاری نظامی دو کشور می‌پردازد و در خاتمه یک نتیجه گیری ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: رابطه حامی-پیرو، آمریکا، عربستان، دکترین کارتر، نیروهای واکنش سریع، فرماندهی مرکزی
  • مرتضی اسماعیلی*، مهدی جوکار صفحه 79

    بحران سوریه یکی از مهمترین تحولات امنیتی و ژیوپلتیکی در خاورمیانه معاصر به‌شمار می‌آید که منجر به تغییر الگوهای امنیتی و رفتاری بازیگران در این منطقه شده است. این بحران در ادامه تحولاتی قابل تحلیل است که از اواخر سال 2010 از تونس آغاز شد و با برکناری زین‌الدین بن‌علی، رییس‌جمهور تونس، موجی از اعتراضات دموکراسی خواهانه را در جهان عرب ایجاد کرد که به "خیزش‌های عربی" معروف شد. آنچه در بررسی بحران سوریه اهمیت دارد، نقش قدرت‌های منطقه‌ای در تبدیل ناارامی‌های مردمی به یک بحران فراگیر منطقه‌ای و بین‌المللی است؛ به‌گونه‌ای که می‌توان رقابت قدرت ناشی از اهداف متضاد ژیوپلتیکی میان قدرت‌های منطقه‌ای در خاورمیانه را عامل اصلی شکل‌گیری بحران سوریه به‌شمار آورد. بر این اساس، این پژوهش به‌دنبال بررسی نقش قدرت‌های منطقه‌ای در شکل‌گیری بحران سوریه و تداوم این بحران است. بنابراین، پرسشی که مطرح می‌شود این است که، مهمترین قدرت‌های دخیل در بحران سوریه شامل کدام قدرت‌ها می‌شود و اقدامات آنها در این بحران به چه شکل بوده است؟ در پاسخ به این پرسش، در پژوهش پیش رو به دو دسته قدرت‌های منطقه‌ای حامی دولت سوریه و قدرت‌های منطقه‌ای مخالف دولت سوریه و اقدامات آنها در شکل‌دهی و تداوم این بحران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، خاورمیانه، خیزش های عربی، قدرت های منطقه ای
  • الهام رسولی ثانی آبادی*، مجتبی روستایی صفحه 113

    در سال های اخیر با توجه به شرایط جهانی و به خصوص تحولات منطقه ای، اعراب و اسراییل با نزدیکی به یکدیگر تلاش می کنند تا شرایط را در منطقه به گونه ای تغییر دهند که به تضعیف موقعیت و از دست رفتن موفقیت ها برای ایران و محور مقاومت منجر شود. بنابراین، سوال این است که دلایل برقراری روابط نزدیک میان اعراب و اسراییل علی‌رغم عدم اشتراک ایدیولوژیک چیست؟ به نظر می رسد اعراب و اسراییل در برابر تهدیدی مشترک در منطقه چون جمهوری اسلامی و محور مقاومت به ایتلاف تاکتیکی با یکدیگر روی اورده اند. در نتیجه مقاله می کوشد تا تحلیلی جامع از چگونگی شکل گیری محور عربی – عبری در منطقه ارایه دهد.. یافته های مقاله نشان می‌دهد که قدرت‌یابی محور مقاومت و در راس ان جمهوری اسلامی ایران با تلاش برای تغییر نظم منطقه ای به سود خود باعث شکل‌گیری تهدیدی مشترک در میان اعراب و اسراییل شده و انها را به سوی ایتلافی تاکتیکی با یکدیگر کشانده‌اند.

    کلیدواژگان: محور مقاومت، عربستان سعودی، اسراییل، موازنه تهدید، جمهوری اسلامی ایران
  • سجاد مرادی کلارده *، روح الله منعم صفحه 135

    تروریسم تکفیری پدیده‌ای است که طی بیش از یک دهه اخیر سیاست خارجی کشورهای مختلف را تحت تاثیر قرار داده و آنها برای مقابله با این تهدید راهبردهای مختلفی را دنبال نموده‌اند. روسیه از مهترین کشورهایی است که در محیط‌های داخلی و خارجی با این تهدید روبرو است. با توجه به تابعیت روسی بسیاری از تروریست‌هایی که در سوریه و عراق فعالیت دارند، عمده نگرانی روسیه بازگشت آنها به سرزمین اصلی و تهدید امنیت ملی این کشور است. سوال اصلی مقاله این است که مهترین متغیرهای موثر بر سیاست خارجی روسیه در مقابله با تروریسم تکفیری در سوریه چیست و چگونه می‌توان آن را تحلیل نمود؟ یافته‌های مقاله حاکی از آن است که سیاست خارجی روسیه در مقابله با تروریسم تکفیری در سوریه در قالب سطح تحلیل داخلی (متغیرهای سطح تصمیم‌گیری) و همچنین سطح تحلیل کلان (متغیر نظام بین‌الملل) قابل تحلیل می‌باشد؛ بدین ترتیب که در این رابطه تحت تاثیر متغیرهای فردی، نقشی، سیاسی، اجتماعی و بین‌المللی قرار دارد. این مقاله در قالب روش توصیفی – تحلیلی به این موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: روسیه، تروریسم تکفیری، تحلیل سیاست خارجی، متغیرهای سطح تصمیم گیری، متغیر نظام بین الملل
  • محمد محمودی کیا صفحه 161

    این تحقیق با کاربست روش تحلیلی توصیفی، به دنبال پاسخ به این پرسش است که زمینه‌های اجتماعی و نهادی اسلام سیاسی چیست و ظهور این پدیده در عرصه سیاست جهانی چه تاثیراتی بر روابط بین‌الملل به همراه داشته است؟ در پاسخ به این سوالات، مولفه‌هایی چون مدرنیته، ماهیت نظام سیاسی، ویژگی‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حاکم بر کشورهای اسلامی و نیز پیروزی انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان مهم‌ترین ریشه‌های اجتماعی و نهادی ظهور اسلام سیاسی معرفی شده و در خصوص تاثیرات ان بر نظام بین‌الملل نیز با تاکید بر تمایز رفتار دولت‌های ملی و گروه‌های فرو ملی در تعقیب اصول و ارمانهای اسلام‌گرایانه، این گونه ادعا می‌شود که رویکرد تعامل‌گرایانه بیشتر در رفتار دولت‌های ملی اسلام‌گرا نمود داشته و رفتارهای تقابل‌طلبانه بیشتر در رویکرد گروه‌های فرو ملی بروز و ظهور داشته است. در خصوص این مسیله ‌چنین برداشت می‌شود که مطالبات و حرکت‌های اسلام‌گرایانه تا انجایی که امکان و قابلیت پیگیری و تعقیب از مجاری بازیگران رسمی نظام بین‌الملل را داشته باشد، بیشتر به روش‌های تعامل‌گرایانه تمایل داشته و سعی دارد تا ارزش‌ها و هنجارهای خود در چارچوب نظم موجود را پیگیری نماید، درحالی‌که گروه‌های فرو ملی به دلیل عدم پایبندی به ارزش‌ها و قواعد نظام بین‌الملل موجود، سعی در به چالش کشیدن ان دارند که این مسیله می‌تواند به بی‌ثباتی هر چه بیشتر نظام بین‌الملل منجر شود.

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، مذهب، روابط بین الملل، تقابل طلبی، تعامل گرایی
|
  • Seyed Javad Salehi *, Fateh Moradi Niaz Page 15

    As a result of the widespread political and social changes in the Middle East in the last decade, especially after the flames of the so-called Arab uprisings, the necessary grounds for silenced ethnic and religious minorities to raise their voices were provided in many countries affected by these developments. The weakness of civil society in the Middle East, the lack of convergence of opinions and the demands of various actors in these countries, and the powerful repression of authoritarian governments have led many of these mass protests and movements to nowhere. After 8 years not only the demand for freedom and democracy has been crushed, but the Ba’ath regime is on the verge of declaring victory over its opponents. Syrian Kurds, along with their allies, who governs a large part of north and north-eastern Syria under the title “Self-management of the north and east of Syria”, are working to create a decentralized governance system agreed by all sides. An attempt that has been abysmal so far. In this paper, by using analyzing-descriptive method and by referring to data through the search of literature and theoretical discussions, the Kurdish status in Syria, the evolution of the Kurdish movement and its developments over the past three decades in the framework of democratic self-governance have been discussed.

    Keywords: Syrian Kurdistan, Democratic Self-Governance, Kurdish Issue, Syria
  • Kamran Taremi Page 47

    Because of their intimate nature, US-Saudi ties have often been referred to as a “special relationship.” This special relationship is in fact nothing but a patron-client relationship. This article focuses on the military dimension of the US-Saudi patron-client relationship. More specifically, it examines the impact of the Carter Doctrine on the US-Saudi defense ties between 1979 and 1989. It argues that the Carter Doctrine profoundly reshaped the US-Saudi military relationship by integrating almost every aspect of Saudi defense policy into the US military strategy for Southwest Asia. This paper begins with an examination of the origins and development of the US-Saudi patron-client relationship. Subsequently, it explores the impact of the doctrine on the US-Saudi military ties and then presents a conclusion.

    Keywords: Patron-Client Relationship, United States, Saudi Arabia, CarterDoctrine, Rapid Deployment Forces, Central Command
  • Morteza Esmaeili, Mehdi Jokar Page 79

    Syrian crisis is considered as one of the important geopolitical and security developments of the current era led to the behavioral and security pattern change in this region. Considering the continuation of the developments started in 2010 in Tunisia with toppling down of Zein al-`Abideen Bin Ali, the president of Tunisia, caused a surge of democratic protest in the Arab world famed as “Arab Risings”. What is significant in measuring the Syrian crisis is the role of the regional powers in converting human insurgency into a pervasive regional and international crisis; in a way it can be stated that the power competition raised by conflicting-geopolitical goals among regional powers in Middle East can be counted as the main factor of the formation of the Syrian crisis. Accordingly, this article aims to assess the role of the regional powers in the formation and continuity of the Syrian crisis. Therefore, the question rises here is that what are the main powers involved in the Syrian crisis and what were their actions in this crisis? In order to answer this question, this research points out the pro-Syrian Government regional powers and anti-Syrian Government regional powers and their actions in formation and continuity of the crisis.

    Keywords: Syrian Crisis, Middle East, Arab Risings, Regional Powers
  • Elham Rasooli Saniabadi*, Mojtaba Roostaei Page 113

    In recent years, according to global conditions and especially regional developments, the Arabs and Israel are working closely together in order to change the situation in the region in such a way that would undermine the position of the axis of resistance and would lead to its failure. Given these conditions, this article seeks to answer the following fundamental question: What are the reasons for establishing close ties between Arabs and Israel in spite of ideological discrepancy? Using the strategy of balance of threat developed by Stephen Walt, The hypothesis designed in response to this question is that both Arabs and Israelis feel threatened in a common sense and that the Islamic Republic of Iran seeks to bring the order in the West Asia region to its advantage and to that of the axis of resistance. Hence, the two forged an alliance against the common threat. This paper is based on an analytical- descriptive method.

    Keywords: Axis of Resistance, Saudi Arabia, Israel, Balance of Threat, Iran
  • Sajjad Moradi Kelardeh *, Roh Allah Monem Page 135

    Takfiri Terrorism is a phenomenon that has influenced foreign Policy in different Countries over the past decade as they have pursued some strategies to deal with this threat. Russia is one of the most important countries facing this threat in its domestic and foreign realms. Given that many terrorists operating in Syria and Iraq possess Russian nationality, it is a major concern for Russia if they return to their homeland and threaten Russian national security. The main purpose of this paper is to analyze Russia’s foreign Policy in countering Takfiri terrorism. The main question of the article is: what are the most important variables affecting Russian foreign policy in countering Takfiri terrorism in Syria and how can it be analyzed? The findings of the paper illustrate that Russia’s foreign policy in fighting Takfiri terrorism can be explained according to the domestic level of analysis (decision making Variables) as well as macro-level of analysis (the international system variable). Thus, Russian foreign policy on this issue is influenced by individual, functional, political, social and international variables.

    Keywords: Russia, Takfiri Terrorism, Foreign Policy Analysis, Decision MakingVariables, International System
  • Mohammad Mahmoodikia Page 161

    Using analytical-descriptive method, this research seeks to answer the following questions: What is the social and institutional context of political Islam, and how did the emergence of this phenomenon in world politics affect international relations? In response to these questions, the parameters such as modernity, the nature of the political system, and the political, social and economic characteristics governing Muslim countries as well as the advent of the Islamic Revolution are viewed among the most important social and institutional roots of the rise of political Islam. Also about its effects on the international system this research emphasized the distinction between the behavior of the national governments and the subnational groups in pursuit of Islamist ideals and principles. It is argued that the more interactive approach is seen in the behavior of the Islamist national governments, and more confrontational behavior were manifested in the actions of the subnational groups. It is indicated that the Islamist demands and moves as long as they are susceptible to be pursued through the channels of the official actors of the international system tend to be more interactive. Conversely, due to incompatibility with the values and rules of the international system, the subnational groups struggle to challenge the international system that could lead to further international instability.

    Keywords: Political Islam, Religion, International Relations, Confrontation, Interaction