فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 38 (زمستان 1398)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 38 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود باوان پوری، عبدالاحد غیبی*، مهین حاجی زاده، خلیل پروینی صفحات 1-22
    نشانه شناسی یکی از پژوهش های میان رشته ای است که به تحلیل نشانه ها و درک معانی نهفته در آن ها می پردازد. ارتباط غیرکلامی نیز یکی از شاخه های نشانه شناسی است که انواع رفتارهای حرکتی افراد از جمله حالات چهره، حرکت های بدن، ژست ها و حرکت های تنظیم مکالمه و... را در بر می گیرد. همچنین طرز قرار گرفتن، ایستادن، طرز لباس پوشیدن، ارتباطات چهره ای، اشارات اندامی، پیرازبان، و... نشانه های ارتباط غیرکلامی هستند که می توانند به صورت مستقل پیامی را منتقل نمایند و یا کمک کنند تا پیام های کلامی تاثیرگذارتر شوند. این نوع ارتباطات دارای شش کارکرد تکمیل کردن، تکذیب کردن، تکرار کردن، کنترل کردن، جانشینی و تاکیدی می باشد. در این راستا پژوهش حاضر درصدد است رمان الطلیانی اثر شکری المبخوت، نویسنده معاصر تونسی، را از منظر نشانه های ارتباط غیرکلامی از جمله حالات چهره، حالات چشم، چشایی و... مورد بررسی قرار دهد. این خوانش تازه از متن سبب می شود تا خواننده، پیام هایی که نویسنده از طریق عناصر غیرکلامی به وی منتقل نموده را رمزگشایی نماید. اهمیت رمان الطلیانی به انتخاب آن به عنوان جایزه پوکر در سال 2015م برمی گردد و بررسی آن از منظر نشانه شناسی ضرورت اصلی پژوهش حاضر است. نتایج پژوهش نشانگر آن است که المبخوت از حالت های مختلف چهره و کارکردهای مربوط به آن، بیشترین بهره را برده است. وی از این حالت ها برای بیان مواردی مانند ترس از وقوع امری عجیب، رضایت، تمسخر و... استفاده کرده است. در کنار این موارد حالت ها و اندام های دیگری نیز در رساندن پیام های نویسنده دخیل هستند و بیشترین کارکردهای این پیام ها، کارکرد جانشینی است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ارتباط غیرکلامی، شکری المبخوت، الطلیانی
  • رضا چهرقانی* صفحات 23-41

    فرهنگ نویسان عرب از دیرباز درخصوص ریشه‏ و معنای کلمه «مکه» فرضیه های گوناگونی را مطرح کرده اند که از دیدگاه تاریخی، ریشه شناسی و معنی شناسی قابل نقد و مناقشه هستند. این مفروضات؛ مانند مک چون زمین آبش را مکیده است یا مکاء بدان سبب که نیایش اعراب جاهلی همراه با سوت کشیدن بوده است؛ اغلب بر اساس نوعی ریشه شناسی عامیانه بنا شده اند و به دلیل نقل قول های مکرر از منابع اولیه، در میان پژوهشگران رواج یافته و به اعتبار رواج و کثرت استعمال، قطعی تلقی شده و کمتر مورد بازنگری و نقد قرارگرفته اند. با توجه به اینکه وجود ساخت های بسیار کهن از واژه های فارسی دخیل در زبان عربی و متن های قدیمی تر این زبان؛ ازجمله اشعار جاهلی و مهم تر از آن قرآن کریم، نمایانگر ارتباط دیرینه شاخه ایرانی زبان های هند و اروپایی با زبان عربی است و با عنایت به اینکه شواهد تاریخی- مانند همجواری و ارتباط ایران با سرزمین های آشور و اکد، خاستگاه زبان های سامی، و همچنین سلطه سیاسی حکومت های ایرانی بر شبه جزیره عربستان در دوره باستان و میانه- نیز موید این حضور است، پژوهش پیش رو می‏کوشد، ضمن بررسی نظر فرهنگ نویسان پیشین درخصوص ریشه و معنای کلمه «مکه»، با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، فرضیه ایرانی بودن ریشه این کلمه را در زبان عربی طرح و تبیین نماید. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که احتمالا واژه «مکه» و ساخت اصیل تر آن «بکه» واجد ریشه ایرانی و صورت تحول یافته ای از کلمه «بغ» یا «بگ» در زبان اوستایی و فارسی باستان و به معنی شهر مقدس یا شهر خداست.

    کلیدواژگان: ریشه‏‏ شناسی لغت، معنی شناسی، مکه، بغ
  • تورج زینی وند*، سمیه صولتی صفحات 43-63

    این پژوهش توصیفی تحلیلی ، به خوانش گفتمانی داستان کوتاه «طریق الخلاص»؛ نوشته ذنون ایوب، نویسنده نسل اول داستان کوتاه نویسی عراق، می پردازد و بر آن است تا با تاکید بر رویکرد انتقادی نورمن فرکلاف و مدل سه گانه ای که برای بررسی مفاهیم قدرت، ایدئولوژی و نابرابری در متن ارائه می دهد، به این مهم دست یابد که شخصیت های این داستان، نسبت به مدل های ذهنی و تصوراتی که گفتمان حاکم بر جامعه در آن برهه زمانی برای آنان در نظر گرفته است، چه جهت گیری اتخاذ کرده اند؟ نتایج تحلیل گفتمان شناختی متن بر اساس رویکرد مورد نظر، حاکی از این است که نویسنده در این داستان، خواننده را با چالشی بنیادی روبه رو کرده است؛ چالش رودررویی مرد و زن سنتی با زن متجدد که یکی غرق در جهل و باورهای نادرست است و گفتمان غالب جامعه سنتی را بازتولید می کند؛ و دیگری از فرهنگ و اندیشه نویسندگان غربی تاثیرپذیرفته و پذیرای تبعیض و نابرابری نیست. جامعه پذیری ناقص در هر دو گفتمان، پایانی تلخ به همراه دارد و آن مرگ قهرمان داستان و چیرگی گفتمان غالب است.

    کلیدواژگان: گفتمان شناسی انتقادی، نورمن فرکلاف، داستان کوتاه طریق الخلاص، ذنون ایوب
  • بهنام فارسی*، سلما قیومی صفحات 66-84

    نقد روانشناسی یکی از رویکردهای نقد ادبی معاصر است که با وجود ابهامات و کاستی هایی که دارد، در تحلیل روانی شخصیت ها و فهم بهتر آثار ادبی به پژوهشگران کمک شایانی می کند. یکی از نظریه های مطرح در این رویکرد نقدی، نظریه «نیازها» است که برای اولین بار توسط روانشناسی آمریکایی به نام «هنری موری» مطرح شد. از نظر او نیازها به سبب وجود فشار است که در انسان خودنمایی می کنند و انسان برای برطرف ساختن این فشارها به پاسخ دادن به نیازهای خود از راه های گوناگون اقدام می نماید. این مقاله بر آن است تا به روش توصیفی-تحلیلی و آماری، ضمن بررسی علل بروز نیازها در قهرمان رمان «العطر الفرنسی»، مهمترین نیازهای او را مشخص نموده و اسباب غلبه یک نیاز بر نیازهای دیگر را واکاوی نماید. نتیجه آنکه مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی که در زمره «آلفا پرس» به حساب می آیند، سبب به وجودآمدن فشارروانی (بتاپرس) و بالتبع احساس نیاز در شخصیت اصلی داستان می شود؛ او سعی دارد تا با برطرف کردن نیازهای ثانویه همچون فهم، سلطه جویی، نمایش، میل جنسی، طرد، خویشتن پایی، دنباله روی (احترام)، آسیب گریزی، مهرورزی و پرخاشگری بر این فشارهای درونی و بیرونی غلبه کرده و بر آنها فائق آید؛ اما در نهایت دچار فروپاشی شخصیت می شود و نمود بیشتر نیاز«فهم» در این رمان حکایت از عدم پاسخگویی صحیح بدین نیاز بوده است.

    کلیدواژگان: نقد روانشناسی، هنری موری، نظریه نیازها، امیرتاج السر، العطر الفرنسی
  • مصطفی مهدوی آرا*، زینب اسماعیلی صفحات 85-102
    یکی از اصطلاحات معروف در روانشناسی یونگ مفهوم کهن‎ ‎الگوها است. کهن‎ ‎الگو‎ ‎ها ‏همان تجربیات باستانی موجود در ناخودآگاه جمعی انسان‎ ‎ها هستند که به وسیله‎ ‎‏ الگو‎ ‎های تکرار شونده جلوه‎ ‎گر می‎ ‎شوند. قهرمان، سایه، آنیما، نقاب، نوزایی‎ ‎و... نمونه‎ ‎ای از ‏این کهن‎ ‎الگوها می‎ ‎باشند. رمان"البحث عن ولید مسعود" اثر جبرا‎ ‎‏ ابراهیم‎ ‎‏ جبرا، از جمله ‏رمان‎ ‎های مدرنی است که نویسنده با به کارگیری برخی از کهن الگوهای مذکور توانسته ‏به شیوه‎ ‎ی نمادین، مساله فلسطین و تلاش انسان فلسطینی را برای بازگشت به سرزمین و ‏کسب هویت خود، تبیین نماید. ولید مسعود، قهرمان داستان است که به شیوه‎ ‎ی سندباد ‏بحری، سفر خود را از بغداد شروع می‎ ‎کند و با کنار زدن نقاب و ایجاد توازن بین ‏نیروهای درونی و متضاد، به جاودانگی و کمال دست می‎ ‎یابد. به عبارتی این همان ‏فرایند فردیت است که ولید در جهت حرکت به سوی کمال‎ ‎روانی و نوزایی در لباس ‏کهن‎ ‎الگو‎ ‎ها، بدان دست می‎ ‎یابد. هدف پژوهش مورد نظر، بررسی کارکرد کهن‎ ‎الگو‎ ‎ها‎ ‎ی ‏یونگ در این رمان و کمک به خواننده در جهت فهم بهتر محتوا است. پژوهشگران در ‏این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی کهن‎ ‎الگوها در رمان مورد نظر ‏پرداخته تا مسیر تکامل روانی «ولید» قهرمان داستان را تا مرحله‎ ‎ی (نوزایی) و سعادت ‏‏(مسعود)، تبیین سازند. نتایج تحقیق نشان می‎ ‎دهد، نویسنده با تسلط بر میراث تمدنی ‏غرب و ادبیات اروپا و دین مسیح‎ ‎توانسته از طریق کاربست کهن الگوهای یونگ، ‏مساله فلسطین و مبارزات میهنی انسان فلسطینی را به گونه‎ ‎ای متفاوت و هنری جلوه گر ‏سازد.‏
    کلیدواژگان: ‏البحث عن ولید مسعود، جبرا ابراهیم جبرا، کارل گستاو یونگ، کهن ‏الگو، تفرد‏‎ _
  • معصومه نعمتی*، لیلا جدیدی صفحات 103-127

    دانش نشانه شناسی، با سخنرانی های زبان شناس سوئیسی فردینان دو سوسور آغاز شد. نشانه شناسی بررسی معناسازی، فرایند شکل گیری نشانه ها و فهم ارتباطات معنادار است. این دانش، مطالعه ساخت و شکل گیری نشانه ها، اشارات، دلالت ها، نام گذاری ها، قیاس ها، تمثیل ها، استعاره ها و رمزگان های ارتباطی را شامل می‏شود. براین اساس نشانه‏شناسی را می توان در تحلیل عناوین آثار ادبی، از جمله شعر نیز به کار گرفت؛ زیرا عنوان یک شعر، گویای مضامینی است که شاعر قصد دارد آن را بازگو کند. نشانه‏ شناسی عنوان، می تواند لایه های زیرین و پنهان مفهومی را که در پس واژگان نهفته است، کشف نماید. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی عناوین گزیده ای از اشعار احمد مطر از منظر نشانه شناسی پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می‏دهد که مطر در گزینش عناوین اشعار خود از تکنیک هایی؛ مانند متناقض‏نما، بینامتنیت، فراخوانی میراث و نمادپردازی استفاده کرده است. همچنین تحلیل نشانه شناختی اشعار نشان می دهد که عناوین شعری مطر، به مثابه متنی موازی با متن اصلی قرار گرفته و به واسطه محور جانشینی با نشانه های به کار رفته در متن تقویت شده است. همچنین تحلیل نشانه ها در محور همنشینی، بیانگر شبکه ارتباطی میان معانی است که غالبا در تقابل با یکدیگر قرار دارند و به تولید معنای مورد نظر شاعر کمک کرده است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، عنوان، شعر عراق، احمد مطر، لافتات
|
  • Masoud Bavanpouri, Abdolahad Gheibi *, Mahin Hajizadeh, Khalil Parvini Pages 1-22
    Semiotics is one of the interdisciplinary sciences that studies and analyzes the signs and the meaning behind them. Nonverbal communication is one of the branches of semiotics that encompasses a variety of people's motor behaviors including facial expressions, body movements, gestures, and conversation adjustment movements. Also, attitudes, postures, attire, facial communication, body gestures, artifacts, time, place, music, etc. are nonverbal communication symptoms that can independently convey a message or help to convey verbal messages. Become more influential. This type of communication has six functions of complementing, denying, repeating, controlling, substituting, and emphasizing. In this regard, the present study seeks to examine the work of contemporary Tunisian author Shukri Mabkhout's novel from the standpoint of nonverbal communication symptoms including facial expressions, eye states, taste and smell, objects, distance, etc. This new reading of the text makes it possible for the reader to decode the messages that the author conveyed through non-verbal elements. The importance of Al-Talani's novel goes back to its selection as a Poker Prize in 2015, and its semantic review has been a major necessity of the present study. The results indicate that al-Makhbouth has benefited the most from various facial expressions and functions and their implications. He has used these cases to express such things as fear of something strange, satisfaction, ridicule, shame and shame. Alongside these, other modes and organs are also involved in delivering the author's messages. Most of these messages also have a succession function.
    Keywords: Semiotics, Nonverbal Communication, Shukri Makhbout, Al-Taliani
  • Reza Chehreghani Pages 23-41

    Arab historians have long argued for the etymology and meaning of the word 'Mecca' that have been critically and arguably controversial from a historical, ontological and semantic perspective. These assumptions, often based on some kind of folk etymology, have become less popular among scholars because of repeated quotations from primary sources and less widely criticized for their validity and frequency of use. The presence of very ancient Persian word constructions in the Arabic language and older texts of this language, including ignorant poems and, more importantly, the Holy Qur'an, reflects the longstanding relationship of the Iranian branch of Indian and European languages with Arabic, with historical evidence also relying on proximity and relevance. Iran also justifies this presence with the Assyrian and Akkad lands, the origins of the Arab people and the Sami languages, as well as the political domination of the Iranian governments over the Arabian Peninsula in ancient and medieval times. The present study has attempted, while examining the views of former linguists, using the descriptive-analytical method to develop and explain the hypothesis of the origin of the word "Mecca" in Arabic. The result of this study shows that the word "Mecca" and its more original construction "Becca" have the Iranian root and an evolved form of the word "bagh" or "bag" in ancient Avestan and Persian language meaning holy city or city of God.

    Keywords: Etymology, semantics, Mecca, Bagh
  • Toraj Zinnivand *, Somayeh Soulati Pages 43-63

    The purpose of this research, discursive reading of the short story "through Alkhlas" by Znoun Ayoub, The descriptive-analytical approach, with an emphasis on Norman Fairclough's approach and model for the concepts of power, ideology and inequality in the context of offers, It is important that the characters of the story, rather than mental models and ideas for their discourse on society at that point in time is considered, how to behave? The text-based approach to cognitive discourse analysis suggests that the author of the story the reader has faced deep challenges; Challenge the traditional opposition between men and women, modern women, one steeped in ignorance and false beliefs and traditional society reproduces the dominant discourse; And the other Western writers are influenced by culture and ideology and does not accept inequality. Imperfect socialization in both discourse and its bitter end with the death of the hero and the dominant discourse is mastered

    Keywords: critical discourse analysis, Norman Fairclough, short stories thrigh Alkhlas, Znoun Ayoub
  • Salma Ghayoomi, Behnam Farsi* Pages 66-84

    The novel ‘French Perfume’ by Amir Taj Al-Sir (born in 1960) is the reflection of a segment of the Sudanese society that lives in the state-ignored Missing District while tackling socio-economic and psycho-cultural problems. To get rid of life-time imposed pressures and meet the needs of life, the hero of the novel, Ali Jorjar, takes certain steps. What he does can be interpreted through the theory of needs proposed by the American psychologist Henry Murray. According to this theory, needs are induced by the pressures of life, and human beings respond to those needs in various ways. By defining the theory of needs and using a descriptive-analytic method, this research aims to detect the types of pressure that have posed needs to the hero and to mark those pressures that are responded to. As the results indicate, social, economic and political problems, which are in the Alpha Press category, lead to psychological pressures, categorized as Beta Press. These pressures, in turn, lead to certain needs, like the needs felt by the protagonist of the novel. He tries to overcome external and internal pressures by meeting such secondary needs as understanding, domination, pretention, libido, reprobation, self-restraint, respect, invulnerability, affection and pugnacity. In spite of his attempts, he ends up in a character break-up.

    Keywords: Psycho-analytic criticism, Henry Murray, Theory of needs, Amir Taj Al-Sir, French Perfume
  • Mostsfa Mahdavi Ara *, Zainab Esmaeili Pages 85-102
    Archetype is one of the well-known terms in Jungian psychology. It is defined as universal pattern of human behavior or inherited tendencies existed in the collective unconscious that is rooted in longtime ago, human ancestors. Shadow, anime, persona, ego, wise old man, and etc. are of archetypes in human life. Jabra Ibrahim Jabra’s “Bahth An Walid Masoud” (literally: in search of Walid Masoud), one of the contemporary and symbolic novel that describes the mental journey of the main character Walid Masoud, a journey namely “Tafarod” (individuation) in which Walid, the hero, manifests the collective unconscious in form of imagination and in a way that happened to the Sindbad the Sailor, and this is the beginning of a journey that guides Walid toward individuation and rebirth as archetypes. Therefore, study and knowing archetypes and their functions in the above-mentioned novel can help reader to better understand symbols in it. This thesis sought to study the archetypes in the novel and explore Walid’s psychological evolution to the stage of “rebirth” and “happiness” (Masoud). The results of this research showed that Jabra Ibrahim Jabra effectively employed Jung archetypes (shadow, anime, persona, and wise old man) to describe Walid the hero en route of perfection to reach the stage of rebirth. Walid, the hero of Jabra’s story that is some sort of Palestinian writer’s representation, can be a symbol of all human being who look for a common goal that is individuation.
    Keywords: ‏‏In Search for Walid Masoud‏‏‎, ‎‏‏Jabra Abraham Jabra‏‏‎, ‎‏‏Carl Gustav ‎Jung‏‏‎, ‎‏‏Archetype‏‏‎, ‎‏‏individuation‏.‏
  • Leila Jadidi, Masoumeh Nemati Ghazvini* Pages 103-127

    Among the numerous approaches in criticizing literary works literary semiotics could be mentioned that is considered a branch of science of signs and studies a certain group of verbal texts. This science could be applied on titles of literary works including poetry because poem’s title indicates themes that the poet is trying to express. So, title’s semiotics could reveal the hidden and underlying layers of the concepts concealed behind the words. The present study with a descriptive-analytic method has dealt with studying selected titles of Ahmed Matar’s poems from semiotics perspective. In this article, along with a concise definition of semiotics and title eight odes from Ahmed Matar’s poem collection, Lafat, has been studied and the principles which the poet has benefitted from in employing title and expressing his views has been explained by drawing diagram. The results of this research indicate that Ahmed Matar’s titles have certain qualities. Among the most important ones the application of paradoxes, quotations from Quran, quotations from prophetic hadiths, borrowing from global heritage, recalling Arabic heritage, and number usage could be mentioned.

    Keywords: Semiotics, Title, Iraqi Poetry, Ahmed Matar, Lafat