فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال نهم شماره 6 (پیاپی 38، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه حسین زاده، حسن رستگار پور، نسرین محمدحسنی، ساسان سلیمی* صفحات 5-25
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر طراحی چندرسانه ای آموزشی مبتنی بر اصول نظریه بارشناختی بر یادگیری، یادداری و انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر در درس ریاضی پنجم بوده است. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم مقطع ابتدایی مدارس شهرستان اهواز بود. نمونه موردمطالعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، از بین نواحی شهرستان اهواز، ناحیه 4، بین مدارس این ناحیه، مدرسه بهار انتخاب شد که 325 دانش آموز دارد و از بین پایه های اول تا ششم مدرسه بهار، پایه پنجم انتخاب شد. این پایه شامل دو کلاس 30 نفری الف و ب بود که به دلیل عدم همکاری معلم کلاس ب، کلاس الف انتخاب شد؛ که دانش آموزان این کلاس در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، دو آزمون محقق ساخته یادگیری و یادداری و پرسشنامه انگیزه پیشرفت تحصیلی کلر 1993 بوده است. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که طراحی چندرسانه ای آموزشی مبتنی بر اصول نظریه بارشناختی بر یادگیری، یادداری و انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی، موثر است و می توان از آن به عنوان ابزاری در یادگیری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: طراحی چندرسانه ای آموزشی، نظریه بارشناختی، یادگیری، یادداری، انگیزه پیشرفت تحصیلی
  • فاطمه نارنجی ثانی*، زینب سادات مصطفوی، احمد کیخا، رحیم عبادی صفحات 27-48
    هدف از این پژوهش، تبیین رابطه نرخ ماندگاری با انواع تعامل دانشجویان در بستر یادگیری الکترونیکی می باشد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی بوده و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان رشته های فنی-مهندسی موسسه آموزش عالی الکترونیکی مهر البرز را تشکیل می دهند. بنابراین با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه ای با میزان 232 نفر برآورد شد. برای گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی آن پس بررسی خبرگان این حوزه به تایید رسید و پایایی آن نیز با بکارگیری ضریب آلفای کرونباخ 0.86 برآورد شد سپس نتایج در دو بخش توصیفی (درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی و ضریب همبستگی) با استفاده از نرم افزار spss تحلیل و بررسی شدند.یافته ها نشان می دهد که بیشترین و کمترین نرخ ماندگاری به ترتیب مربوط به رشته های مهندسی فناوری اطلاعات (0.86 درصد) و مهندسی فناوری اطلاعات-تجارت الکترونیک (0.18 درصد) است. اما برایند کلی نرخ ماندگاری در موسسه آموزش عالی مهر البرز برابر با 0.72 درصد بود. از میان تعاملات گوناگون در این بستر نیز تعامل دانشجویان با دستیاران با میانگین (3.8123) بالاترین میزان بود.
    کلیدواژگان: نرخ ماندگاری، تعامل، یادگیری الکترونیکی، آموزش عالی
  • فاطمه صغری سینا*، نسترن خالقی رستمی صفحات 49-67
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین یادگیری سازمانی و توانمندسازی کارکنان با نقش میانجی میزان استفاده از فناوری اطلاعات اساتید و کارکنان بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوردی داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه اساتید و کارکنان در سال 1397 به تعداد130نفر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 97 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تفکیک شهر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد یادگیری سازمانی ، توانمندسازی کارکنان و پرسشنامه استفاده از فناوری اطلاعات بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین یادگیری سازمانی و توانمندسازی با نقش میانجی میزان استفاده از فناوری اطلاعات اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شرق استان مازندران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج پژوهش بین مهارت های فردی و توانمندسازی ، مدل های ذهنی و توانمندسازی ، چشم انداز مشترک و توانمندسازی و تفکر سیستمی و توانمندسازی با نقش میانجی میزان استفاده از فن آوری اطلاعات اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شرق استان مازندران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، توانمندسازی کارکنان، فناوری اطلاعات، اساتید
  • مسعود مندعلی*، مریم سلیمانی، ابوالقاسم باقری، حسین ستوده ارانی صفحات 69-87

    تحقیق حاضر به بررسی ارزیابی میزان بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک و تاثیر آن بر بهینه سازی سرمایه های فکری در سازمان (موردمطالعه:شرکت مخابرات شهر تهران) می پردازد. ازاین رو در حوزه تحقیقات کاربردی قرار می گیرد و با توجه به اینکه برای آزمون فرضیات تحقیق از اطلاعات میدانی استفاده شده است در گروه تحقیقات پیمایشی قرار می گیرد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه کارکنان شرکت مخابرات شهر تهران به تعداد 1000نفر تشکیل می دهند. جهت گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک شامل ابعاد (ارتباط، اتوماسیون، کاربردی، نرم افزارهای تحلیلی، هماهنگی نرم افزارها، ایجاد، همسویی) و بهینه سازی سرمایه فکری شامل ابعاد (بهینه سازی سرمایه انسانی، بهینه سازی سرمایه ساختاری، بهینه سازی سرمایه مشتری) بهره گرفته شده است. به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون معادلات ساختاری توسط نرم افزار PLS و SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بلوغ مدیریت منابع انسانی الکترونیک تاثیر معنی داری بر بهینه سازی سرمایه فکری دارد.

    کلیدواژگان: بلوغ مدیریت، منابع انسانی الکترونیک، سرمایه های فکری
  • فاطمه فیروزی، زهرا طالب*، نیره شاه محمدی صفحات 89-113
    چکیده پژوهش حاضر به مطالعه مولفه های تاثیرگذار بر پذیرش رایانش ابری در آموزش عالی به منظور ارائه ی الگوی مناسب پرداخته است. روش بررسی این پژوهش ، کیفی و از نوع سنتز پژوهی است که با بهره گیری از روش تحلیل محتوا به کمک فرا ترکیب انجام شده است. جامعه آماری پژوهش تمامی مطالعات انجام شده از سالهای 2008 تا 2018 در حوزه رایانش ابری در آموزش عالی در داخل و خارج از ایران بوده است. از مجموع 5 جلد کتاب و 75 مقاله ای که از پایگاه های معتبر داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفت، متناسب با ارتباط موضوعی داده ها، تعداد 38 مطالعه به صورت هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از فیش مطالعاتی استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش کدگذاری مخصوص مطالعات کیفی استفاده گردید برای این کار ابتدا، 15 مولفه پرتکرار شناسایی و در نهایت 74 مفهوم به عنوان مولفه های اصلی استخراج شدند. در مرحله بعد، کدگذاری و طبقه بندی اطلاعات بدست آمده از پژوهش های انجام شده، پایه های نظری حوزه رایانش ابری، مقولات و مضامین اصلی استخراج شدند. نتایج حاصل از تحلیل محتوای استقرایی و ترکیبی مقولات و منجر به استخراج یک چهارچوب مفهومی در حوزه پذیرش رایانش ابری در آموزش عالی حول 4 بعد، فناوری، محیطی، فردی و سازمانی است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، رایانش ابری، پذیرش رایانش ابری، آموزش عالی
  • عزت علیقارداشی، محمد سیفی*، خلیل غفاری، علیرضا پویا صفحات 115-135
    این پژوهش با هدف معرفت شناسی سواد رسانه ای در نظام آموزشی کانادا و ژاپن به منظور ارائه ی الگوی بومی سازی سواد رسانه ای در ایران انجام گرفته بود. روش پژوهش، زمینه ای و از نوع کاربردی. جامعه ی آماری پژوهش نخست متخصصان سواد رسانه ای، برنامه ریزان آموزشی و معلمان سواد رسانه ای که از آن ها برای تعیین عناصر جهت طراحی الگوی مطلوب، مصاحبه به عمل آمد. دوم کارشناسان سواد رسانه که برای اعتبار الگوی بومی سازی شده استفاده شد. حجم نمونه برای مصاحبه 25و برای اعتبار سنجی الگو 35 نفر بود. روش تجزیه وتحلیل شامل سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری وانتخابی انجام و به شیوه تحلیل مضمون یافته در قالب شبکه ی مضامین پایه، سازمان دهی شده. یافته های پژوهش نشان می دهد برنامه ی درسی مدنظر شامل یک مضمون فراگیر،7 مضمون سازمان دهنده است. همچنین مطالعات نشان داد نظام آموزشی کانادا و ژاپن، حکایت از روش معقول و سیستماتیک می کند اما در ایران هنوز اجرای الگوی مطلوب جای تامل و بازنگری دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، معرفت شناسی، عناصرالگوی بومی سازی، سواد رسانه ای
  • مریم ایرانشاهی، محمد خلیلی درمنی* صفحات 139-153

    پژوهش حاضر اثربخشی استفاده از نرم ‏افزارهای کامپیوتری و شبکه‏ های اجتماعی بر بهبود نگرش ریاضی دانش‏ آموزان دختر را بررسی می کند. روش پژوهش از نوع شبه‏ آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون - پس ‏آزمون با گروه کنترل است. نمونه ی پژوهش، متشکل از60 دانش ‏آموز دختر پایه ی نهم مقطع متوسطه ی اول مدارس نمونه دولتی و شاهد شهرستان خمین در سال تحصیلی 97-96 بود که به روش نمونه‏ گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و30 نفرازآنان در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ‏ها از پرسش نامه ی نگرش ریاضی ایکن که شامل 16 سوال در قالب طیف لیکرت است،استفاده شد. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسش نامه ی استاندارد مورد استفاده برابر 83/0 برآورد گردید. در ابتدا برای دو گروه پیش ‏آزمون انجام گرفت؛ گروه آزمایش در مدت 16 جلسه با استفاده از نرم‏ افزار کامپیوتری و شبکه اجتماعی آموزش دیدند و گروه کنترل به روش سنتی آموزش داده شد و درنهایت از دو گروه پس‏ آزمون به عمل آمد. داده‏ های به‏ دست آمده در دو سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که استفاده از نرم افزار کامپیوتری و شبکه های اجتماعی، باعث بهبود نگرش ریاضی دانش ‏آموزان می‏شود.

    کلیدواژگان: نرم افزار کامپیوتری، شبکه های اجتماعی، آموزش ریاضی، نگرش ریاضی، دانش آموزان پایه نهم
  • فرشته افکاری، غلامعلی احمدی، سیده فاطمه شمشیرگران* صفحات 155-173
    پژوهش حاضر با هدف طراحی برنامه درسی مجازی مناسب درس علوم مقطع اول متوسطه با روش آمیخته (ترکیبی) شامل دو بخش کیفی با استفاده از مطالعه منابع مرتبط ، از روش پژوهش توصیفی و کمی (پرسشنامه) انجام شد .جامعه آماری مورد مطالعه کتاب درسی علوم وکتاب راهنمای معلم بوده است. مولفه ها و شاخص ها از کتاب درسی علوم اول متوسطه و کتاب راهنمای آن ها استخراج گردید. است .با بهره گیری از قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) شامل های چند رسانه ای، ابر رسانه های، تعاملی، انعطاف زمانی و مکانی و نظریه های یادگیری یادگیرنده محور دو عامل اثرگذار بر طرح برنامه درسی ، برنامه درسی مجازی ارائه گردید . روایی محتوایی برنامه درسی طراحی شده، توسط 14 نفر از متخصصان حوزه برنامه درسی تایید و پایایی آن نیز، ازطریق پرسشنامه محقق ساخته 31 گویه ای که دراختیار ایشان قرار گرفت و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 98/0 برآورد گردید.نتایج نشان داد که برنامه درسی مجازی علوم پایه نهم دارای عناصر اهداف، محتوا، فعالیت های یاددهی و یادگیری و روش های ارزشیابی می باشد و با توجه به نتایج مدل مفهومی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، برنامه درسی مجازی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، برنامه درسی علوم اول متوسطه
|
  • Fateme Hosizadeh, Hassan Rastegarpour, Nasrin Mohammadhasni, Sasan Salimi * Pages 5-25
    The present study aims to investigate the effecs of multimedia design education based on the principles of cognitive theory on learning, remembering and educational progress motivation of grade-five female students at math. the study was pseudo-educational and pretests and posttests administered to the control group. The population of the study includes allfemale students at grade five across the city of Ahvaz. The sampling of the study was done according to multi-level cluster sampling from Ahvaz, area4. Among the schools of this region, Bahar School with 325 students was chosen. Fromthe five grades in school only grade five students were taken into account.At this grade two classes named A and B, each with 30 students were available. Due to lack of cooperation of the teacher in classB, onlythe classA was considered.Next, thestudents were devided into two groups:control and experimental group(15 students each).Data collection instruments include two learning and remembering tests devised by the author and Keller's educational progress questionnaire (1993).In order to analyze the data covariance analysis tests were used. The results of the study showed that educational multimedia design based on principles of cognitive theory has an effect on learning,remembering and educational progress motivation of female students at grade five.
    Keywords: educational multi-media design, Cognitive Theory, Learning, remembering, educational progress motivation
  • Fatemeh Narenji Sani *, Zeinab Mostafavi, Ahmad Keykhah, Rahim Ebeadi Pages 27-48
    The aim of this study was to explain the retention rate based on the types of students ' interaction in e-learning.The current research is descriptive and applied in terms of purpose and  population of this study is composed of all engineering students of Mehr Alborz Institute of Higher Education who were selected according to Cochran Formula 232 for sample.The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed after the experts ' survey and its reliability was estimated by using Cronbach's alpha coefficient of 0.86.  The results showed that the highest retention rate was related to IT engineering (0.86 %) Moreover, the lowest retention rate was related to e-commerce Engineering (0.18%). In general, the rate of retention at the Mehr Alborz Higher Education Institute was 0.72%.. The results showed that the highest and lowest retention rates were related to ICT-Information Systems Management and E-Commerce Engineering respectively and among the various interactions in this context, student interaction with assistants was of the highest importance
    Keywords: retention rate, interaction, Higher Education, E-Learning
  • Fatemeh Soghra Sina *, Nstaran Khaleghi Rostemi Pages 49-67
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational learning and empowerment of employees with the mediating role of using information technology in professors and staff. The research method was applied in terms of purpose and in terms of collecting data, a descriptive correlational type. The statistical population of this study was all of the professors and staff there were 130 in 1397.Sample size Using Krejcie - Morgan tables, 97 people were selected by stratified random sampling. The data gathering tool was Neefe's standard organizational learning questionnaire staff empowerment information technology inventory questionnaire. (Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. The results showed that there is a positive and significantly relationship between organizational learning and empowerment with the mediating role of the use of information technology in professors and staff of Islamic Azad University of the East of Mazandaran Province. Also based on the results of the study there is a positive and significantly relationship between Individual skills and empowerment, Mental Models and Empowerment, common view and Empowerment, System thinking and empowerment in professors and staff of Islamic Azad University of the East of Mazandaran Province.
    Keywords: : organizational learning, empowerment of employees, Information Technology, professors
  • Masoud Mondeali *, Maryam Soleymani, Abolghasem Bagheri, Hossein Sotudeh Arani Pages 69-87

    The present research studies the evaluation of the maturity of electronic human resource management and its impact on the optimization of intellectual capital in the organization (Case study: Telecommunication Company of Tehran). Therefore, it is applied in the field of applied research and considering the field information used to test the research hypothesis, it is included in the research group. The research method is descriptive. The statistical population of the present study is the total number of 1,000 employees of Tehran Telecommunication Company. For collecting information, two matrixes of human resource management electronic questionnaires including dimensions (communication, automation, application, analytical software, software coordination, creation, alignment) and optimization of intellectual capital including dimensions (human capital optimization, structural capital optimization, customer capital optimization), interest It has been taken. In order to test the hypothesis of the research, the structural equation test was analyzed by SPSS and PLS software. The findings of the research indicate that the maturity of electronic human resource management has a significant effect on the optimization of intellectual capital

    Keywords: Maturity Management, Electronic Human Resources, Intellectual Capital
  • Fatemeh Firouzi, Zahra Taleb *, Nayyereh Shah Mohammadi Pages 89-113
    The present study investigates the factors affecting the adoption of cloud computing in higher education in order to provide a suitable model. The method of this research is qualitative and synthesized research which is done by using content analysis method with meta-synthesis. The statistical population of the study consisted of all studies from 2008 to 2018 in the field of cloud computing in higher education inside and outside Iran. From a total of 5 volumes of books and 75 articles reviewed from reputable internal and external databases, 38 studies were purposely selected based on the thematic relevance of the data. The data was collected through a study jack. In order to analyze the data, coding method was used for qualitative studies. For this purpose, 15 replicate components were identified and finally 74 concepts were extracted as main components. Next, the coding and categorization of the information obtained from the research, the theoretical foundations of the cloud computing domain, the main categories and themes were extracted. The results of the inductive and hybrid content analysis of the categories lead to the emergence of a conceptual framework in the area of ​​cloud computing acceptance in higher education around 4 dimensions: technology, environment, individual and organizational
    Keywords: ICT, cloud computing, Cloud computing adaption, Higher Education
  • Ezat Alighardashi, Mohamad Seifi *, Khalil Ghafari, Ali Reza Poya Pages 115-135
    This study has been conducted to epistemologistically explore the media literacy of Canada and Japan in order to propose a localizing pattern for the media literacy in Iran.The methodology is field research and of applied research type. The statistical population includes two groups. The first group were the media literacy specialists, the educational planners, and the media literacy teachers who have taken part in the specialized meetings who were interviewed for determining the desirable pattern.The second group were the media literacy experts who were applied to validate the localizing pattern. The sample size for the interview was 25 and for validation 35.The analyzing method included three phases of axial, selective, and open code-giving and was organized on the basis of content analysis within the framework of basic concept.The findings of the research show that the targeted course plan included one comprehensive concept and seven organizing concepts.The study showed that the educational systems of Canada and Japan is characterized by a rational and systematic method, yet the implementation of the desirable pattern in Iran still remains to be reflected upon and revised.
    Keywords: Course plan, Epistemology, Localizing pattern elements, education, high school
  • Maryam Iranshahi, Mohammad Khalily Dermany * Pages 139-153

    The purpose of this study was to examine the effectiveness of using computer software and social networks on improving the students' mathematical attitude. The research method is quasi-experimental with the pretest-posttest design with the control group. The research sample comprised 60 primary school students in the first and second-grade schools of Khomein in the academic year of 96-97. They were selected by simple random sampling method and 30 of them were in the experimental group and 30 in the control group. To collect data, Aiken attitude questionnaire, which consists of 16 questions in terms of Likert spectrum, was used. Using Cronbach's alpha coefficient, the reliability of the standard questionnaire was estimated to be 0.83. Initially, two groups were pre-test and the experimental group was trained using computer software and a social network (telegram) during 16 sessions in two months, and the control group was trained in the traditional way, then from two groups are tested. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The results of covariance analysis showed that using computer software and social networks improves students' mathematical attitude.

    Keywords: Computer software, Social networks, mathematical education, mathematical attitude, 9th grade students
  • Fereshteh Afkari, Gholam Ali Ahmadi, Seyedeh Fatemeh Shamshirgarn * Pages 155-173
    The present study aimed to design a virtual curriculum of the 9th grade (1st high school) science course. The research method is a combined or mixed with an applied purpose. The method used within this research is an applied method in terms of its purpose and in terms of its implementation, it is a combination or a mixed type. The statistical population under study were the science textbook and the teacher’s guidebook. The components and indicators were both extracted from the junior high school science textbook and the teacher’s guidebook. The validity of the designed curriculum’s content was confirmed by 14 curriculum experts. Likewise, its reliability was determined through a researcher-made questionnaire which was handed to them; The Cronbach's alpha coefficient was estimated to be 0.98.The virtual curriculum of ninth-grade science was designed with regards to the curriculum elements: curriculum objectives, content preparation and organization, designing learning activities, teaching methods, and evaluation methods
    Keywords: Curriculum Design, Virtual Curriculum, Information, communication technology (ICT), science curriculum, Science Curriculum of Junior High School