فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا علی اکبری*، خدایار ابیلی، فاطمه نارنجی ثانی صفحات 5-24

    هدف اصلی از این پژوهش، شناسایی عوامل دانش آفرینی در موسسات آموزش عالی برخط بود.این مطالعه در چارچوب رویکرد کیفی اکتشافی انجام شده است. تعداد 14نفر ازخبرگان دانشگاهی و مطلع نسبت به دانش آفرینی و یادگیری الکترونیک به صورت هدفمند و با راهبرد نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرارگرفتند. درنهایت برای هر یک از طبقات عنوانی که دربرگیرنده کل کدهای آن طبقه باشد، انتخاب گردید. در نتیجه ی این مطالعه 16 مولفه در چهار بعد عوامل مدیریتی، سازمانی ، فردی وفن آوری شناسایی شد. این عوامل در بعد مدیریتی ؛ عوامل مدیریتی (سبک مدیریت و سلسله مراتب)، نظام توانمند سازی، تفکر سیستمی، تعامل اجتماعی و مشارکت، سیستم های مدیریت یادگیری مجازی در بعد سازمانی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، شبکه دانش، مخازن و منابع دانشی در بعد فن آوری؛ محیط یادگیری الکترونیکی، فن آوری شبکه، زیرساخت های فن آوری اطلاعات، ابزار یادگیری الکترونیکی و در بعد فردی؛ حل مساله، یادگیری فردی، خلاقیت و نوآوری است

    کلیدواژگان: دانش آفرینی، یادگیری الکترونیکی، خلاقیت ونوآوری و آموزش عالی برخط
  • شاپور اتحادنژاد، عبدالخالق غلامی چنارستان علیا*، کرم الله دانش فرد صفحات 25-44

    هدف پژوهش بررسی ارتباط فن آوری اطلاعات و سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و طراحی الگوی ارتباطی مربوطه می باشد. این پژوهش یک تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، مدیران منابع انسانی  و دست اندرکاران فن آوری اطلاعات آموزش و پرورش فارس به تعداد 210 نفر و نمونه آماری طبق فرمول کوکران 136 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه ی فن آوری اطلاعات و سیستم برنامه ریزی منابع سازمان استفاده شده است که روایی صوری آنها توسط صاحب نظران و متخصصان مربوطه مورد تایید قرارگرفته و پایایی آنها با استفاد از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برابر91/0 و 87/0 به دست آمد. جهت بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی وتحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار SPSS و smart PLS استفاده و الگوی تحلیلی پژوهش تدوین شد.بر اساس نتایج حاصله، ضریب مسیر فن آوری اطلاعات به سیستم برنامه ریزی منابع سازمان برابر 677/0 و مقدار آماره  t برای این مسیر 793/9 می باشد که با توجه به بزرگ تر بودن این مقدار از 96/1، نشان دهنده ی معناداری ضریب برآورد شده است. در نتیجه فن آوری اطلاعات، تاثیر مثبت و معناداری بر سیستم برنامه ریزی منابع سازمان دارد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، آموزش و پرورش
  • بهمن شریفی، کیومرث نیازآذری*، نگین جباری صفحات 45-64
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل هدایت تحصیلی کارآمد دانش آموزان مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. رویکرد پژوهش آمیخته و با طرح اکتشافی بود. در بخش کیفی از روش داده بنیاد و در بخش کمی از روش توصیفی نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل صاحب نظران نظام هدایت تحصیلی در استان گلستان و در بخش کمی مشاوران، مدیران مدارس و معاونان آموزشی شهرهای گرگان و آق قلا به تعداد 650 نفر در سال تحصیلی 97-1396 بودند. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی بر اساس شغل مشارکت کنندگان از نوع تصادفی طبقه ای بود. نمونه آماری در بخش کیفی با توجه به قانون اشباع نظری، تعداد 17 نفر و در بخش کمی، بر اساس فرمول کوکران تعداد 242 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته با 39 سوال بود. در بخش کیفی برای دستیابی به روایی از چک کردن به وسیله مشارکت کنندگان و برای تعیین پایایی از راهبرد تائید همکاران پژوهشی استفاده شد. در بخش کمی به منظور بررسی روایی از نظرات خبرگان استفاده شد، نتیجه آزمون آلفای کرونباخ 96/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی بالای پرسش نامه بود. نتایج نشان داد که وجود بانک اطلاعاتی جامع، سهولت دسترسی به اطلاعات، مشاوره برخط، سابقه کاوی، بهره گیری از سیستم های خبره و شبیه سازی از عوامل دستیابی به هدایت تحصیلی کارآمد دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: هدایت تحصیلی کارآمد، فناوری اطلاعات و ارتباطات، دانش آموزان
  • نسرین محمدحسنی*، مسعود خوشدل لنگرودی صفحات 65-83
    هدف این پژوهش، تبیین میزان گرایش به استفاده از فن آوری های ارتباطی اداری بر اساس مولفه های شخصیت  و خود کارآمدی رایانه بود. پژوهش حاضر از نظر ماهیت داده های جمع آوری شده جزء مطالعات کمی و از نظر شیوه، یک مطالعه ی همبستگی است. نمونه مورد بررسی 184 نفر(86 زن و 98 مرد) از کارکنان دانشگاه خوارزمی تهران (پردیس کرج) بودند که با شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. از پرسش نامه های شخصیتی NEO، خود کارآمدی رایانه و نگرش به فن آوری های اداری برای سنجش متغیرها استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها، پس از انجام مقدمات توصیفی داده ها به منظور بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون و برای پیش‎بینی متغیر ملاک از تحلیل رگرسیون استفاده گردید. یافته های پژوهش عبارتند از: نگرش به فن آوری با روان رنجورخویی، سن آزمودنی ها و سابقه آنان همبستگی منفی معنادار و با برون گرایی، توافق، گشودگی، وظیفه شناسی و خود کارآمدی رایانه همبستگی مثبت معنادار دارد؛ خود کارآمدی رایانه با روان رنجورخویی، سن آزمودنی ها و سابقه آنان همبستگی منفی معنادار و با برون گرایی، توافق، گشودگی، وظیفه شناسی و نگرش به فن آوری همبستگی مثبت معنادار دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی رایانه، شخصیت، فناوری های ارتباطی، نگرش به فناوری
  • الهه خاطری*، سعید پور روستائی اردکانی، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 85-104
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از فناوری واقعیت افزوده بر یادگیری دانش آموزان نارسا خوان پایه دوم ابتدایی شهر تهران صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش بود و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان نارساخوان پایه دوم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود، که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به دو گروه تقسیم شدند. ابتدا پیش آزمون یادگیری بر روی دو گروه اجرا شد، پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل (فناوری واقعیت افزوده) قرار گرفت و گروه کنترل به روش سنتی آموزش داده شدند و از هر دو گروه پس آزمون یادگیری به عمل آمد. ابزار اندازه گیری یادگیری پرسشنامه محقق ساخته یادگیری بود. برای تجزیه و تحلیل پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه کنترل و آزمایش از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کواریانس) استفاده شد. به طور کلی نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد به کارگیری فناوری واقعیت افزوده با اطمینان 95/0 در افزایش یادگیری دانش آموزان نارساخوان موثر است و می توان از این فناوری به عنوان ابزاری در یادگیری دانش آموزان نارساخوان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فناوری واقعیت افزوده، یادگیری، نارساخوانی
  • امیر حسین شیرافکن، اکبر نصراللهی*، رمضان حسن زاده صفحات 105-124

    پژوهش  حاضر با هدف بررسی رابطه بین اعتیاد به فضای مجازی با قلدری سایبری و بی موبایل هراسی در دانشجویان انجام شد. روش تحقیق، توصیفی ازنوع همبستگی می باشد. جامعه آماری، دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران در سال 1398بود که تعداد340 نفر نمونه با استفاده ازجدول کرجسی-مورگان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل خواجه احمدی و همکاران (1395)، قلدری سایبری مینه سینی و همکاران (2011) و نوموفوبیا ییلدریم  و کوریا (2015) جمع آوری و از طریق آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های همبستگی پیرسون و اسییرمن) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین اعتیاد به فضای مجازی با قلدری سایبری به میزان37/0 رابطه ی متوسط مثبت وجود دارد. هم چنین اعتیاد به فضای مجازی به میزان تقریبا قوی52/0 با بی موبایل هراسی در ارتباط بوده است (05/0=P). نتیجه آن که آموزش ارتقاء سطح سواد رسانه ای جامعه به ویژه نسل جوان کشورمان، فرهنگ انتخاب و استفاده درست از رسانه های نوین به آنان در قالب کارگاه های آموزشی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به فضای مجازی، قلدری مجازی، موبایل هراسی
  • مجتبی رضایی راد*، الهام ناصری صفحات 125-144
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر یادگیری سیار بر خود کارآمدی، خود کنترلی، خود تنظیمی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه های آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری، متشکل از کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم در ناحیه 1 آموزش و پرورش شهر ساری به تعداد 855 نفر بوده که تعداد 47 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای آزمودنی های گروه آزمایش، آموزش مبتنی بر یادگیری سیار،اجرا شد. ابزار اندازه گیری در پیش آزمون و پس آزمون پرسش نامه های خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982)، خودکنترلی تاجنی و همکاران (2004)، پینتریچ و دی گروت (1990) و عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها استفاده از آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) بود. یافته ها نشان داد آموزش مبتنی بر یادگیری سیار بر خود کارآمدی، خود کنترلی، خود تنظیمی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری سیار، خود کارآمدی، خود کنترلی، خود تنظیمی، عملکرد تحصیلی
  • حسین صمدی میارکلائی*، حمزه صمدی میارکلائی صفحات 145-160

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباطات میان توانمندسازی روان شناختی و پرسه زنی اینترنتی در بخش بهداشت و درمان است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه درنظرگرفته شده است. جامعه آماری پژوهش، 165 نفر از کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بابلسر در سال 1397 هستند، که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد توانمندسازی روان شناختی (PE) اسپریتزر (1995)، و پرسه زنی اینترنتی (CL) لیم (2002) بودند. تحلیل داده ها و آزمون فرضیات نیز به وسیله آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که بین توانمندسازی روان شناختی و پرسه زنی اینترنتی رابطه منفی معنی داری وجود دارد. هم چنین نتایج آزمون تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیر توانمندسازی روان شناختی، 24 درصد از تغییرات متغیر پرسه زنی اینترنتی را تبیین می نماید. اگرچه ابعادتوانمندسازی روان شناختی روابط معنادارجداگانه ای با رفتار پرسه زنی اینترنتی داشته اند، ولیکن ازآن میان، فقط متغیر احساس معناداری به طور منفی و معنادار قدرت پیش بینی و تاثیرگذاری بر رفتار پرسه زنی اینترنتی کارکنان را دارد. براساس یافته های پژوهش به مدیران سازمان پیشنهاد می شود تا با استفاده از فنون افزایش توانمندسازی روان شناختی در کارکنان، بتوانند از ظرفیت های آنان در جهت مثبت (کاهش سطح پرسه زنی اینترنتی) بهترین استفاده را داشته باشند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، گشت زنی اینترنتی، سرمایه انسانی
|
  • Zahra Ali Akbari *, Khodayar Abili, Fatemeh Narenji Pages 5-24

    Higher education has faced many challenges over the decades such as globalization, information and communication technology, social-political developments, lifelong learning, and the knowledge-based society.But these challenges play a key role in today's societies by creating opportunities for knowledge creation. The main purpose of this article is to identify the factors of knowledge creation in online higher education centers and institutes. This study was conducted in the framework of an exploratory qualitative approach.14 academic and knowledgeable experts on knowledge creation and e-learning were selected by purposeful sampling strategy and interviewed in a semi-structured manner. Finally, for each of the categories a title containing all the codes of that class was selected. As a result of this study, 16 components were identified in four dimensions of managerial, organizational, individual and technological factors.These factors in management; management factors (management style and hierarchy), empowerment system, system thinking, social interaction and participation, virtual learning management systems-in organizational dimension; organizational culture, organizational structure , Knowledge network, repositories, and knowledge resources-in the technology dimension; e-learning environment , network technology, information technology infrastructure, e-learning tools and in the individual dimension; Problem solving is individual learning ), creativity and innovation.

    Keywords: Knowledge Creation, Electronic Elearning, Innovation, Creativity, Online Higher Education
  • Shapoor Etehadnezhad, Abdolkhalegh Gholami Chenarestan Olya *, Karamollah Daneshfard Pages 25-44

    The purpose of this study is to investigate the relationship between information technology and the Enterprise resource planning system and the design of the relevant communication model. This research is a descriptive or non-experimental research of survey type. The population consisted of 210 human resource managers and practitioners of Fars education information technology. The statistical sample was 136 people selected by Cochran sampling table through random cluster sampling. Two questionnaires of information technology and Enterprise resource planning system were used for data collection. The face validity of the tool has been verified by relevant experts. Their reliability was 0.91 and 0.87, respectively, using Cronbach's alpha formula Descriptive statistics and confirmatory factor analysis were used to analyze the data by SPSS software and smart PLS software and Based on the findings, the analytical model of the study was formulated. According to the obtained results, the coefficient of information technology path to the organization resource planning system is 0.677 and the t-statistic value is 9.793 which indicates that the value of this path is larger than 1.96, Indicates the significance of the estimated coefficient. As a result, information technology has a positive and significant impact on the organization's resource planning system.

    Keywords: Information Technology, Enterprise Resource Planning, education
  • Bahman Sharifi, Kioumars Niazazari *, Negin Jabbary Pages 45-64
    The aim of this study was providing a effective educational guidance model for students; based on ICT. The research approach was mixed method with exploratory desigen. In qualitative part of the research, the Grounded Theory method and in quantitative part a descriptive survey type was used. statistical population in the qualitative part, included the experts in the educational guidance system of Golestan province and in the quantitative part of counselors, school administrators and educational deputies of Gorgan and Aq-qala, was 650 People in the academic year of 2017-2018. Sampling method in qualitative part was purposive and in quantitative part based on job type of contributors was Random stratified. The statistical sample in qualitative part was 17 people, according to theoretical saturation law, and in quantitative part was 242 people according to the Cochran formula. The data collection tool in qualitative part was interview and in quantitative part was researcher-made questionnaire with 39 questions. In qualitative part for achieving the validity from checking by contributors and to determine the reliability, approval strategy of research colleagues was used. In quantitative part expert's opinions were used to assess the validity and the result of Cronbach's alpha test was 0.96, which indicates a high reliability. The results showed that the existence of comprehensive databases, ease of access to information, online counseling, data mining, utilization of expert systems, and simulation are factors for achieving effective educational guidance.
    Keywords: Effective Educational Guidance, ICT, Students
  • Nasrin Mohammadhasni *, Masoud Khoshdel Langroudi Pages 65-83
    The present study aimed to determine the tendency to use office communication technologies based on personality components and computer self-efficacy. The present study is a quantitative study in terms of the nature of the data collected, and is a correlational study in terms of method. The sample consisted of 184 persons (86 females and 98 males) from the staff of Kharazmi University who were selected through available sampling. NEO personality questionnaires, computer self-efficacy and attitude to office technologies were used to measure variables. Data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation), Pearson correlation test, and regression analysis. Findings of the study are: Technology attitude with neuroticism, age of subjects and their history have a significant negative correlation with extroversion, agreement, openness, conscientiousness and computer self-efficacy; computer self-efficacy with neuroticism, age test Their experience had a significant negative correlation with extroversion, agreement, openness, conscientiousness and technology attitude. Among the predictor variables, computer self-efficacy predicted 32% and conscientiousness 8% of the variance in attitude toward technology.
    Keywords: Attitude to technology, computer self-efficacy, Communication technologies, personality
  • Elahe Khateri *, Saeid Pourroostaei Ardakani, Esmaeil Zaraii Zavaraki Pages 85-104
    The purpose of this study is to investigate the impact of Augmented Reality Technology on Learning of second-grade Dyslexic Students. The statistical population of this study includes all students with dyslexia disorder in the second elementary school who study in Tehran during the academic year of 1397-1398. Sampling method is a purposeful sampling. In this study, the sample size is 20 people divided into experimental and control groups. At first, a pre-test learning is taken from both groups and then an Augmented Reality Program is used for the experimental group and is administered to the control group. The researcher uploads videos, photos and sounds related to the teaching lessons using the HP Reveal Augmented Reality Program, and marks each subject they are taught and adapted according to the curriculum. The student take on the phone to learn each title, and the HP Reveal Augmented Reality Program is running on it and is provided relevant information. Then, the post-test learning are conducted and the results analyzed for each group. The results show that augmented reality utilization imputs learning the students with dyslexia disorder.
    Keywords: Augmented Reality, Learning, Dyslexia
  • Amir Hosein Shirafksn, Akbar Nasrollahi *, Ramazan Hassanzadeh Pages 105-124

    The purpose of this study was to investigate the relationship between cyber bullying and cyber bullying in college students. The research method is descriptive-correlational.Statistical population is medical students of Islamic Azad University In Mazandaran province in 1398, 340 samples were selected by stratified random sampling using Krejcie-Morgan table.Data were collected using the mobile-based social networking questionnaires of Khajeh Ahmadi et al.(2016),cyber bullying Minnesota and et al.(2011),and Nomophobia Yildirim & Coria (2015),and were collected through descriptive and inferential statistics. Pearson and Assyrian correlation tests were used to analyze the data. The results showed that there is a positive average relationship between cyber bullying with 0.37 and cyber bullying.Also, cybersecurity addiction was associated with an almost robust 0.52 percent of mobile phobia(P = 0.05),with the result that training in promoting media literacy in society,especially in our young generation, culture of choice and proper use of media. New workshops are offered to them in the form of workshops.

    Keywords: Cyberspace addiction, cyber bullying, no mobile phone phobia
  • Mojtaba Rezaei Rad *, Elham Naseri Pages 125-144
    The learning approach at any time and any place that is used to promote e-learning and as a model of e-learning refers to the acquisition of knowledge, attitude and skills using mobile technologies. The purpose of this study was to investigate the effect of mobile learning based education on students' self-efficacy, self-control, self-regulation, and academic performance. This research was a quasi-experimental study with pretest and posttest design and experimental and control groups. The statistical population consisted of all 855 female secondary school students in District 1 of Sari city. 47 students were selected by multistage cluster sampling method. Experimental learning-based learning was administered to the experimental group. Pre-test and post-test questionnaires were self-efficacy questionnaires of Scherrer and Maddox (1982), Tajani et al. (2004), Pintrich & DeGrott (1990) and Fam & Taylor (1999). Data were analyzed using ANCOVA test. The findings showed that mobile learning-based education had an effect on students' self-efficacy, self-control, self-regulation, and academic performance.
    Keywords: education, Mobile Learning, Self-efficacy, Self-Control, Self-regulation, Academic Performance
  • Hossein Samadi Miarkolaei *, Hamzeh Samadi Miarkolaei Pages 145-160

    The purpose of the present research is exploring the relationships between psychological empowerment and cyberloafing in the healthcare and treatment sector. Present research is a survey study in which the questionnaire is considered as the data gathering method. The statistical population of the study includes 165 employees of Babolsar Healthcare and Treatment Network in 1397 [2018] that selected by simple random sampling method. The information collecting instruments included the Spreitzer’s (1995) psychological empowerment (PE) and Lim’s (2002) cyberloafing (CL) standard scales. Data analysis and hypothesis test has been done by Pearson's correlation test and the step by step multiple regression using SPSS software. Research findings showed that there is a negative and significant relation between psychological empowerment and cyberloafing. Also, the results of the regression analysis test showed that the psychological empowerment variable explains the 24 percent of changes in cyberloafing variable. Though the psychological empowerment dimensions have had separated significant relationships with cyberloafing behavior, but among them, the meaning variable is only able to negatively and significantly predict and influence on the employees' cyberloafing behavior.

    Keywords: psychological empowerment, Cyberloafing, Human Resources