فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1398)

نشریه حکمت صدرایی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • باقر حسین لو* صفحات 11-28
    چکیدهمطابق اصول و مبانی نظریه ی وحدت تشکیکی وجود، چون در این نظریه، وجود امری اصیل حقیقی است و در این وجود اصیل حقیقی، تشکیک راه دارد، سلسله مراتبی از وجودها (موجودات)، تحقق دارند که وجود آنها، همگی اصیل و حقیقی است. با توجه به این مطلب، سوال اساسی آن است که این نظریه با چه نارسایی های روبرو است؟ آیا بر بنیاد اصول نظریه ی وحدت تشکیکی وجود؛ می توان این نارسایی ها را برطرف کرد؟ از آنجا که این دستگاه فلسفی در تبیین تشکیک انواع، تشکیک عرضی، مطلقیت ذات حق تبارک و تعالی، اتصاف تمامی مراتب وجود به اوصاف کمالی وجودی و تقسیم وجود به ثابت و سیال، ناتوان است؛ با نارسایی هایی روبرواست که این نظریه را دچار چالش، کرده است. البته، نارسایی های نظریه ی وحدت تشکیکی وجود، بر اساس اصول همان نظریه، تنها با تاویل و تبیین آن، به نظریه ی وحدت شخصی وجود، قابل رفع نیست. در نتیجه، با عدول از این نظریه، جایگزین کردن نظریه ی وحدت شخصی وجود، تبیین فلسفی آن، بازسازی مفاهیم فلسفی در پرتو این نظریه و طراحی دستگاه فلسفی نوین، می توان این نارسایی ها را برطرف نمود. شاید به این دلیل بوده که صدرا نیز در اواخر جلد دوم اسفار و کتاب ایقاظ النائمین، با عدول از نظریه ی وحدت تشکیکی، نظریه ی وحدت شخصیه ی وجود را وارد می سازد اما نتوانست، آن را کامل کند. بنابراین، این تحقیق می تواند، گامی کوچک در جهت آغاز این اقدام بزرگ باشد
    کلیدواژگان: تشکیک وجود، وحدت تشکیکی، صدرا، انواع، نارسایی
  • محمدجعفر جامه بزرگی، محمد جعفر حیدری* صفحات 29-42
    یکی از مسایل فلسفه اسلامی که نتیجه برخی مباحثات و منازعات عقیدتی مشارب فکری در میان اندیشمندان کلام اسلامی بوده است و دامنه آن مباحث هستی شناختی فیلسوفان را نیز درگیر خود نمود مساله «شیئیت معدوم» و اصولا تمایز یا عدم تمایز میان موجود و شیء است. معتزله با انگیزه تصحیح علم ازلی الهی به ممکنات و برداشت نادرست از آموزه های افلاطونی- ارسطویی قائل بر شیئیت معدوم شدند. فارغ از بررسی ادله مثبتین و منکرین، نگاه تحلیلی و تاریخی به این مساله نشان از شکاف و اختلاف هستی شناختی نه پیرامون الفاظ بلکه در شناخت مبادی تصوری این معانی در میان معتزله، عرفا و فیلسوفان است و از این رو می توان گفت موضوع این دو مفهوم هم به لحاظ ساختار و هم به لحاظ محتوای از اختلاف زیادی برخوردار است. این مقاله نشان می دهد که غفلت از حقیقت وجود و نگاه ماهوی به هستی- هستی مملو از اشیاء متباین و منفک از هم- منشاء ایجاد دو تصویر متفاوت معتزله و فلاسفه به مسئله معدوم، زیادت وجود بر ماهیت، نوع رابطه وجود و ماهیت و همچنین علم و فاعلیت الهی در ارتباط با ممکنات شده است.
    کلیدواژگان: تمایز وجود و ماهیت، ثبوت، شیئیت معدوم، معتزله، ملاصدرا
  • یدالله دادجو، امیررضا وارث* صفحات 43-58
    انسان به ویژه گروه اندیشمندان همواره در پی یافتن مسیر سعادت و کشف حقیقت خود هستندو راه هایی را برای رسیدن به آن از درون و برون نفس می بینند و استواری و قطعیت آنها را با یکدیگر می سنجند.سیرمعرفتی مبتنی بر ادراکات نفسانی به سوی حق متعال سیر انفسی است.غزالی معرفت نفس را کلید معرفت و شناخت خداوند می داند و شناخت ملائکه و آخرت و همه معارف را از این طریق میسر می داند.او نحوه شناخت در انسان را در مراتب ادراکی از ادراکات حسی،خیالی ، عقلی و مقام فوق آن به نام نبوت دانسته و اینکه انسان رابا عبور از اشتغالات دنیایی قادر به عالم عقلی نقش یافته به جمیع معقولات شدن می داند. او ادراک حقیقت الحقایق و عشق الهی را سعادت انسان معرفی می کند.ملاصدرا معرفت نفس را فصل الخطاب و همه مراتب ادراکی را نفسانی و مجرد می داند بطوریکه در هر مرحله از قوه به فعل می رسند تا با رفع کدورتهای حاصل از اشتغالات نفسانی با عقل فعال که کمال ویژه انسان است متحد گردد و به درجه ای برسد که موجودات اجزای ذاتش شوند ونیرویش در همه آنها ساری و وجودش غایت همه مخلوقات و به مقام قرب الهی برسد.بر اساس سیر انفسی منازل اخروی، حکایتی از مقامات نفسانی انسان در سیر عروجی او به سوی حق تعالی است.
    کلیدواژگان: معرفت نفس، سیر انفسی، سعادت انسان، غزالی، ملاصدرا
  • مهدی آزادپرور*، حبیب الله دانش شهرکی صفحات 59-69
    شناخت خداوند متعال و نحوه رسیدن به موجود نامتناهی همواره ازدغدغه های فیلسوفان بزرگ بوده است. از نظر ملاصدرا ادراک ذات الهی برای انسان ها مقدور نیست اما برهان آوری برای خداوند متعال به صورت برهان شبیه به لم ممکن است. دربراهین اثبات خدا تنها چیزی که ثابت می شود این است که این مفهوم دارای مصداق است اما شناختی به مصداق برای ما حاصل نمی شود. مقصود ملاصدرا از برهان صدقین، شناخت ذات خداوند متعال از روی آثار و مخلوقات است و هر کسی به اندازه درجه وجودی خود با مشاهده مخلوقات خداوند متعال به ادراک حضوری خداوند متعال از وراءحجاب نائل می شود. این تببین منجر به الهیات سلبی نمی شود بلکه در عین تاکید بر عدم مشابهت بین خالق و مخلوق از نظر شدت وجودی و تفاوت آنان از جهت تناهی و عدم تناهی، تاکید بر عینیت ما به الاشتراک و ما به الاختلاف نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: خداوند، عقل، شناخت، اثبات، برهان
  • زهره زارعی*، امیر شیرزاد صفحات 71-87
    چکیدهبحث علم و مباحث پیرامون آن در جای جای آثار سهروردی به طور پراکنده مطرح شده که تبیین نظر نهایی وی را دشوار ساخته است. به منظور استقصا و بازکاوی اجزای نظریه او، این اقوال و آرای پراکنده در دو جزء سنت زدایی و نظریه اشراقی بازسازی شده است. در جزء سنت زدایی به نقد مشائین پرداخته و بر نظریه-های مختلف علم، مخصوصا علم به واسطه تعریف، ادراک حسی، مفاهیم اولی یا مقدم بر تجربه انتقاد کرده و در جزء دیگر که نظریه اشراقی اوست، ضمن ارجاع علم به بصر، نظریات مختلف درباره کیفیت ابصار همچون نظریه خروج شعاع و نظریه انطباع را نقل و نقد کرده و حقیقت ابصار را اضافه اشراقی و حقیقت علم را حضور و ظهور اشیاء دانسته است. در نوشتار حاضر ضمن استقرای آراء و بازکاوی اجزای نظریه سهروردی درباره علم، به طرح و تبیین نقدهای ملاصدرا بر آن، و تحلیل و بررسی موارد اختلاف آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سهروردی، علم اشراقی، بصر، ملاصدرا، حقیقت علم
  • محمد سالاری*، جهانگیر مسعودی، عباس جوارشکیان صفحات 89-105
    نفس انسان با جهان خارج در تعامل است و بر آن تاثیر می گذارد و هرچه نفس قویترشود، دایره تاثیر آن بر جهان بیرون توسعه و گسترش می یابد . همین نکته مبنای اصلی تحلیل ما در بحث منشاء سحر بشمار می آید.براین اساس سوال اصلی تحقیق اینست که دیدگاه ابن سینا و مکتب صدرا درباره منشاء سحر چیست؟ البته علاوه براین از آموزه های دینی نیز برای حل مساله مدد خواهیم گرفت تا اینکه به پاسخ علمی و تحقیقی منشاء و ماهیت سحر دست یافته و با استناد به منابع مذکور آن را اثبات نماییم که منشاء و فاعل سحر کیست یا چیست؟ روش تحقیق دراین مقاله توصیفی تحلیلی می باشد که درصدد است بیان کند که انجام کارها و امور خارق العاده به سبب و میزان قوت اراده نفس مربوط می شود و تاثیر آن از قانون سببیت وعلت و معلول است و قدرت روحی بعضی انسان ها عامل و منشاء بوجود آمدن کارهای فوق العاده و یا خارق العاده مانند سحر می باشد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، سحر، ملاصدرا، فاعل سحر، معجزه و کرامت
  • علیرضا فارسی نژاد*، امید ارجمند صفحات 107-119
    ملاصدرا در برخی آثار خود مدعی شده است که میان قول به اتحاد حقیقت وجود و اختلاف مراتب آن در حکمت متعالیه با قول به اختلاف حقایق وجودی در حکمت مشاء، تخالفی نیست. نوشتار حاضر با هدف بررسی و تبیین این ادعا، به روش تحلیلی-انتقادی به تحقیق پرداخته است. مشائین سه قسم تمایز را بر شمرده اند؛ تمایز به تمام ذات، تمایز به جزء ذات و تمایز به عوارض ذات، که اختلاف حقایق وجوی را نمی توان در هیچ کدام از این سه دسته قرار داد. از این رو برای تبیین اختلاف حقایق وجودی به سراغ نوع چهارم تمایز، یعنی؛ تمایز تشکیکی رفته ایم. ابن سینا تشکیک در ماهیت را ابطال کرده است و به صورت صریح به تشکیک در وجود نپرداخته است. اما تصریحات وی به مباحثی هم چون شدت وضعف وجود، و رابطه علی ومعلولی وجودات، موید این مطلب است که برای تبیین اختلاف حقایق وجودی، می توان تشکیک خاصی وجود را به ابن سینا نسبت داد. پس می توان گفت ادعای ملاصدرا مبنی بر عدم تخالف میان نظریه اختلاف حقایق وجودی مشائین و نظریه خودش، یعنی؛ اتحاد حقیقت وجود و اختلاف مراتب آن (تشکیک خاصی وجود)، ادعای درستی است و بلکه می توان ادعا کرد که میان این دو نظریه عینیت برقرار است.
    کلیدواژگان: حکمت مشاء، اختلاف حقایق وجودی، تمایز به تمام ذات، حکمت متعالیه، تشکیک خاصی وجود
  • مجید شمس آبادی حسینی*، محمدکاظم فرقانی صفحات 121-129

    ملاصدرا نفس را به عنوان امری مجرد اثبات می کند. اما این گونه نیست که امری متمایز از بدن باشد و دوگانه انگاری جوهری لازم بیاید. یعنی اثبات نفس و یا قوای نفس مانند خیال، هویت انسان را دوگانه نمی کند. بلکه حتی فرض تجرد نفس با وحدت نفس و بدن هم سازگار خواهد بود. ملاصدرا حقیقت انسان را این گونه نیز نمی بیند که جوهری مادی است که از دو ویژگی حالات ذهنی و حالات بدن برخوردار است. حال این پرسش مطرح می گردد که با توجه به نظریات فلسفه ذهن، نظریه ی ملاصدرا در باب نفس، دوگانه انگاری جوهری است یا این همانی نفس و بدن یا دوگانه انگاری ویژگی ها؟ اساسا آیا می توان آن را در این نظریات موجود گنجاند و چه نسبتی با این نظریات دارد؟ ملاصدرا نفس را جوهری واحد می داند که در مرتبه نازل تر ظاهر شده است و در این مرتبه نازل همان قوا است. واکاوی نفس شناسی صدرایی جایگاه نظریه وی در میان نظریات فلسفه ذهن و تمایز آن را با نظریات مشابه مانند نظریه دوگانه انگاری جوهری، دوگانه انگاری ویژگی و تئوری این همانی ذهن و بدن، روشن می سازد. از نظریه ملاصدرا می توان با عنوان دوگانه انگاری مرتبه ای تعبیر کرد. در این مقاله این نوع دوگانه انگاری تبیین و تمایزش از تقریرهای گوناگون دوگانه انگاری جوهری و دوگانه انگاری ویژگی و این همانی ذهن و بدن مشخص شده است تا جایگاهش در میان نظریات موجود در خصوص نفس روشن گردد.

    کلیدواژگان: نفس، ملاصدرا، فلسفه ذهن، دوگانه انگاری، نفس شناسی
  • سید مهدی میرهادی* صفحات 131-144
    بررسی رابطه خیال با عمل، و تبیین نقش و چگونگی دخالت خیال در حوزه عمل انسان ها، هدف مقاله حاضر است. چیستی خیال، ماهیت عمل و نسبتی که خیال با عمل دارد، سه پرسش اصلی پژوهش حاضر هستند. از روش تحلیل و استنتاج، برای تبیین موضوع استفاده شده است. نگهداری صورت ها پس از ادراک حسی پدیده ها(مصوره)، تصرف در صورت های مخزون(متصرفه)، و تبدیل صور ادراکی(متخیله، متفکره)،کارکرد های اصلی خیال در حوزه فعالیت های ادراکی و تحریکی نفس هستند. از نظر ملاصدرا همان طور که یک شیئ خارجی امکان حضور در نفس را ندارد و لازم است صورتی از آن (حسی و خیالی) در نفس، وجود پیدا کند ؛ حقیقت هر عمل نیز، همان صورت نفسانی عمل است که قابلیت ارتباط و اتحاد با نفس را دارد، و حرکت اعضا و جوارح بدن، صرفا" مقدمه ای برای وجود یافتن آن صورت، در نفس است. از نظر او عمل می تواند جسمانی یا غیر جسمانی باشد که البته خیال در هر دو، یعنی هم در انجام عمل بدنی و هم در تحقق اعمال غیر جسمانی، دخالتی تام و موثر دارد. ملاصدرا خیال را، منشا اراده برای عمل، مبدا اعمال باطنی نفس و نوعی عمل مستقل برای نفس، می داند.
    کلیدواژگان: خیال، عمل، عمل جسمانی، عمل غیر جسمانی، فلسفه ملاصدرا
  • علیرضا نادری*، هادی وکیلی صفحات 145-158
    باور به حرکت جوهری و به عبارتی سیالیت جهان یکی از باورهای کلیدی در جهان نگری ملاصدراست ، این باور آثاری بسیار پردامنه هم در اخلاق و هم در روان ما آدمیان دارد ، اگرکسی به حرکت جوهری باور داشته باشد هر سه ساحت ذهن وی دستخوش تغییر می شود و این باور بر هر سه ساحت تاثیرات عمده ای می گذارد ، در این مقاله قصد داریم تاثیرات باور به حرکت جوهری را در ساحت شناختی و عقیدتی روان آدمی مورد بحث قرار دهیم و به این پرسش پاسخ دهیم که فرد باورمند به حرکت جوهری و سیالیت جهان مستعد پذیرش چه باورهایی در ساخت شناختی روان و ذهنش خواهد بود؟ و باورهای جدیدی که در ذهنش پدید می آیند چه تاثیری بر دیگر ساحتهای روانش خواهند داشت ؟ مهمترین آثار چنین باوری در حوزه شناختی روان آدمی نخست فرآیند دیدن خود و جهان است دیگر جهان در دیدگاه چنین فردی جوهری ایستا که تمام شده باشد نیست بلکه جهان هر آن در صیرورت است و آدمی نیز هویتی پویا دارد و دائما هویت خود را می سازد ،باور دومی که در اثر فرآیند دیدن خود و جهان تقویت می شود و در شکل گیری احساسات و عواطف بسیار تاثیرگزار است باور به پیش بینی ناپذیری و عدم قطعیت در مورد جهان و انسان است.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، سیالیت جهان، هویت پویا، پیش بینی ناپذیری، ملاصدرا
|
  • Bagar Hossinlo * Pages 11-28
    AbstractSince, in accordance with the principles of analogical unity of existence doctrine, existence is a real original thing and is gradation in this real original existence; there are levels of existences that are original and real, their existence, in all. according to this, the fundamental question is that what are the insufficiencies of this theory? Can these insufficiencie be resolved on the basis of the principles of analogical unity of existence doctrine? Since this philosophical system, is face with challenging insufficiencies because is weak in explanation of gradation of species, horizontal gradation, absoluteness of God, description of all levels of existence to adjectives of perfection and existential. Of course, the insufficiencies of analogical unity of existence doctrine, can not be resolved on the principles of the same theory, just with its interpretation and explanation, by personal unity of existence doctrine. So, with put aside this theory, (as sadra did), replace of personal unity of existence doctrine, its philosophical explanation, a reconstruction of philosophical concepts in this theory, and the design of the new philosophical system; can be resolved this insufficiencies. Maybe the reason is that sadra, at the end of the second volume Asfar and in book of Igaz an-naimin( Awakening the sleepers), with put aside doctrine of analogical unity of existence, he paid in doctrine of personal unity of existence But be could not complete it. So, this research, it can be a small step towards the beginning of this large action.
    Keywords: Gradation of existence, analogical unity, Sadra, species, insufficiency
  • Mohamad Jafar Jamebozorgi Pages 29-42
    One of the issues of Islamic philosophy, which was the result of some intellectual debate and debate among intellectual scholars of Islamic theology, was also concerned with the ontological issues of philosophers, is "substantive thing of non –Existent" and Basically the distinction between the Existing and the Thing. The Mu'tazilites, with the motive of correction of the eternal divine knowledge to Possibilities and the incorrect impression of Platonist-Aristotelian doctrines was believed to "substantive thing of non –Existent". Regardless of the examination of positive and negative evidences, the analytical and historical view of this issue reveals the existence of a cognitive divide not about words but also in understanding the conceptual basis of these meanings among the Mu'tazilites, mystics, and philosophers and hence the subject of this The two concepts are very different both in terms of structure and content. This article shows that the neglect of the reality of existence and the physical look of being-being filled with objects that are distinct from one another the origin of the creation of two different images of the Mu'tazilites and philosophers to the issue of extinction, the existence of existence on the nature, the type of relationship of existence and nature, and Also, divine knowledge and deeds are related to the possibilities. Key word: The distinction between existence and nature, Confirmation, substantive thing of non –Existent, Mu'tazilite, predicative existence, entity.
    Keywords: The distinction between existence, nature, Confirmation, substantive thing of non –Existent, Mu'tazilite, entity
  • Yadollah Dadjoo, Amirreza Vares * Pages 43-58
    Human, especially groups of thinkers always seek the path of their happiness and truth and see the ways from inside and outside the soul for getting it. Garlic knowledge is based on perception of the soul to God Almighty is spiritual journey.Ghazali believe self-knowledge is the key of God knows and Understanding the angels and the other world and all wisdom is via this way. He the levels of perception that they are sensory perception, imagination, intellect and above its name is prophecy and he say human can cross from worldly dependency to be intellectual universe that is depicted in all rationals.He introduces perception of truth and divine love to human happiness.Mulla sadra say self-knowledge is final world and all levels of perception are spiritual and abstract, So that they arrive at each step from potentiality to actuality until the man unite with the active intellect with the removal of turbidity of sensual dependency and Man obtain to degree that the creatures are parts of his nature and he is current in them and their goal is his existence and he close to GOD.Based on Spiritual journey the hereafter homes are, a story of the human beings in the course of his ascension to God Almighty.
    Keywords: Self-knowledge, Spiritual journey, Ghazali, Mulla Sadra, human happiness
  • Mahdi Azadparvar * Pages 59-69
    (Almighty) God's knowledge and the way to reach the infinite being has always been the concern of great philosophers.In Mulla Sadra's standpoint, it is not possible to perceive divine nature for human beings, but argumentation to Almighty God is possible in the form of a proof similar to Lem. In the proofs of God, the only thing that proves to be that this concept has an instance, but no cognition to instance is obtained for us. The purpose of Mulla Sadra from the Seddiqin's argument is the knowledge of the essence of the Almighty God from the effects and creatures, and everyone as much as her existential degree by observing the creatures of Almighty God, will achieve the presential perception of the Almighty God from behind Hijab. This explanation does not lead to negative theology, but at the same time emphasizing the dissimilarity between the Creator and the creature in terms of existential intensity and their difference in terms of finitude and infinity, there is also an emphasis on objectivity of unity and difference.
    Keywords: God, Intellect, cognition, proof, argument
  • Zohre Zarei *, Amir Shirzad Pages 71-87
    AbstractThe discussion of knowledge and topics surrounding it have been discussed sporadically in Suhrawardi's works, making it difficult to explain his final point. In order to gather and re-examine the components of his theory, these sporadic remarks and ideas have been restored in two parts consisting of the iconoclasm and the ishraqi theory. In the first part, he has criticised the peripatetics and he has made objections to the various theories of knowledge, especially knowledge by means of definition, sensory perception, first concepts or prior to experience, and in another part, which is his ishraqis theory, while referring knowledge to basar, He has Quoted and criticized the various ideas about the quality of ibsar, such as the theory of the departure of the radius and the theory of impression, and knowed the truth of Al-ibsar as Ishraqi reloction and the truth of knowledge as the presence and appearance of objects. In this article, by studies views and the components of the theory of Suhrawardi about knowledge, has elaborated and explained Mulla Sadra's critiques on it, and studied and analyzed their differences.
    Keywords: Suhrawardi, Ishraqi knowledge, basar, Mulla Sadra, The truth of knowledge
  • JAHANG MSOODI, Abbas Javareshkiyan Pages 89-105
    Subject and origin of magic from the perspective of Ibn Sina, Mulla Sadra and philosophers following schoolThe human soul interacts with the outside world and it affects the soul gets stronger, develop and expand the circle of its impact on the outside world.Accordingly, the main research question is: What is magic about the origin of Ibn Sina and Mulla Sadra's school? The addition of religious teachings will also help to solve the problem to respond to the scientific and research the origin and nature of magic achieved and according to our sources prove the origin and who is the subject of magic or what?This article is descriptive-analytic methodology that seeks to express do things and extraordinary things because of the strong will of the soul and the impact of cause and effect is causal law and mental strength and origin of some human beings to create something extraordinary or supernatural is like magic.
    Keywords: Ibn Sina, magic, Mulla Sadra, Miracle, dignity
  • Alir Eza Farsi Nezhad *, Omid Arjomand Pages 107-119
    Mulla Sadra has claimed in some of his writings that there is no difference between the unity of the existence and the difference of it in the transcendentalist wisdom, with the theory of difference of existential truths in the peripatetic philosophy. The present article aims to investigate and explain this claim by analytical-critical method. the Mashayyans have counted three type distinctions: the distinction to all nature, the distinction in nature and the distinction between the effects of nature, that the difference between existential can not be placed in either of these three categories. Hence, in order to explain the difference between existential, we go to the fourth type of distinction, namely, gradation of distinction. Ibn Sina has revoked gradation of nature and has not explicitly discussed about gradation of existence. But his points to topics such as the Severity and weakness of existence and the Principle of causation, suggest that, in order to explain the difference between existential, one can attribute a gradation of existence to Ibn Sina. Therefore, it can be said that Mulla Sadra's claim that there is no discrepancy between the theory of the difference between existential of the Mashayyans and his theory, namely, the unity of the existence and The difference of it (gradation of existence), is a correct claim, but It can be said that this is the same between these two theories.
    Keywords: peripatetic philosophy, Difference between existential, the distinction to all nature, transcendental wisdom, Gradation of existence
  • Mohammad Kazem Forghani, Majid Shamsabadi Hoseini* Pages 121-129

    Mulla Sadra proves that the mind is an abstract being. But it is not something distinct from the body that requires substance dualism, i.e. the proof of mind or mind's faculties such as imagination, doesn't make the identity of person dual. But even assuming the immateriality of the mind will be compatible with the unity of mind and body. Mulla Sadra does not believe that the reality of man is a material substance which has two states: physical and mental ones. Now, the question arises that, according to the ideas of philosophy of mind, Mulla Sadra's theory of mind is a substance dualism, or an identity of the mind and body or the property duality? Basically, how is his theory of mind relative to these views? But he knows the mind is a substance that appears in the lower level and in this state it is the faculties. Analysis of Sadra's approach, shows the position of his theory in the philosophy of mind and explains the difference between it and other similar theories like the theory of substance dualism, property dualism and identity theory. Mulla Sadra's theory can be interpreted as a hierarchical dualism. In this article, we explain this dualism and specify the distinction between it and these theories: substance dualism, property dualism and identity of mind and body.

    Keywords: Mind, Mulla Sadra, philosophy of mind, dualism, psychology
  • Sayed Mahdi Mirhadi * Pages 131-144
    The purpose of the present paper is to investigate the relation between the imagination or fantasy and the act, and to explain the role and the how of the involvement of imagination in the field of human act. The essence of the imagination, the nature of the act and the relation between the imagination and the act, are three main questions of the present research. To explain the subject, it was used an analytical and inferential method. Preserving the forms after sensory perception of phenomena (formgiver), capturing the preserved forms (faculty of disposal) and transforming the perceptual forms (imaginal faculty, meditator) are of the main functions of the imagination in the field of cognitive and stimulating activities of the self.For Mulla Sadra, as an external object can not be present in the soul and it is necessary to be presented a form of it (sensual and imaginary) in the soul, the reality of the act is also the same sensual form of the act, which has the ability to communicate to and unite with the soul, and the movement of the limbs and organs are merely an introduction to the creation of that form in the soul. In his view, the act can be either physical or non-physical and of course, the imagination involves entirely and effectively in both of them, i.e. both in physical activity and in the realization of non-physical acts. Mulla Sadra considers the imagination as the source of the will to act, the origin of the inner actions of the soul, and a kind of independent act of the self.
    Keywords: Imagination, act, physical act, non-physical act, Mulla Sadra's philosophy
  • Alireza Naderi * Pages 145-158
    Belief in substantial movement and in another words fluidity of the world, is one the most significant beliefs of Mullasadra’s worldview. This belief has a vast influence on our morality and mind as humans. If someone believes in substantial movement, every domain of their mind will be widely impressed. This paper aims to study the impacts of belief in substantial movement on human mind’s doxastic and cognitive domain. To achieve this purpose phenomenological approach is enlisted and the title is discussed with an intuitive and introspective methodology. The most important impact of mentioned belief on human mind’s cognitive dimension is on people’s view of their selves and the world, at first. The world won’t be a finished sustainable substance anymore in such people’s point of view but the world is becoming over and over, humans also have dynamic identities and they are building their identities in every second. The second point that gets reinforced as a result of the process of seeing self and the world and affects emotions and feelings strongly, is the belief in unpredictability and uncertainty of the world and human.
    Keywords: substantial motion , Instability , dynamic self , Unpredictability, mullasadra