فهرست مطالب

نشریه قرآن و طب
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا نورمحمدی* صفحات 1-7

    «سلامت» از گسترده ترین موضوعات قابل طرح در حوزه اندیشه بشری است. نوع بینشی که هر فرد یا جامعه به مسئله «سلامت» دارد، نقش به سزایی در شکل گیری سبک زندگی و جهت دهی به مسیر زندگی آنان خواهد داشت. هر چه این نگاه صحیح تر باشد، بستر هموارتری برای حیات مطلوب انسانی فراهم خواهد شد. اسلام نیز به عنوان یک مکتب فکری و عملی دارای نگاه ویژه ای به مساله «سلامت» است. پژوهش حاضر با نگرش جدید به بررسی بینش توحیدی «اسلام» در بعد سلامت پرداخته و دو بخش عمده، فواید و آثار باوری و کاربردی را مورد واکاوی قرار داده است. روش پژوهش اسنادی و از نوع توصیفی و تحلیلی است که با مراجعه به متون دینی و علمی انجام شده و اطلاعات به دست آمده دسته بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.بر اساس یافته های پژوهش، اسلام - مبتنی بر جهان بینی خاص خود- تحلیل ویژه ای از «سلامت» ارائه نموده که در دو حوزه مادی و فرامادی قابل توجه است. «سلامت» در نگرش اسلامی، هم منشایی الهی داشته و هم به سوی مقصدی الهی در حرکت است. بنابراین، هدف «سلامت» انسان، الهی و فرا مادی است و  انسان باید غایت «سلامت» خود را، در ابعاد معنوی خویش (در تقرب به منبع و سرچشمه «سلامت»، یعنی خداوند) جست وجو نماید. اگر انسان زندگی خود را در این راستا قرار دهد، به معنای حقیقی زندگی خویش دست می یابد.

    کلیدواژگان: اسلام، سلامت، نظام سلامت، بینش توحیدی
  • ارزو حسین زاده، علی چهکندی نژاد* صفحات 8-19

    مرور تاریخ نشان می دهد بیان نظریات، معرفی اختراعات و تولید دانش جدید در زمینه یک پدیده غیرعادی و غیرمحتمل، همواره آشوب و آشفتگی در بین دانشمندان و فقها و مذاهب مختلف به دنبال داشته است. در مورد مساله شبیه سازی انسانی نیز چنین رویدادی دور از انتظار نبود. فناوری شبیه سازی انسانی از طریق دانش موجود، نگرانی ها و دغدغه های روزافزونی را در بین دانشمندان و اندیشمندان دین، اخلاق و حقوق به وجود آورده است که احکام آن به بررسی و مداقه نیاز دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی آثار و احکام شبیه سازی از دیدگاه های مختلف  است، زیرا این پدیده از مسائل ناپیدای فقه و حقوق است که احکام و آثار آن به بررسی های بیشتری نیاز دارد. از احکام حقوقی انسان شبیه سازی شده در متون مورد بررسی می توان به نسب، ارث، اهلیت، وصیت، حضانت و نفقه اشاره کرد. بر اساس یافته های پژوهش در زمینه احکام و آثار حقوقی شبیه سازی باید گفت که انسان های ناشی از شبیه سازی از منظر احکام حقوقی هیچ تفاوتی با سایر اشخاص ندارند و مهم ترین اثر حقوقی شبیه سازی انسان، مساله تحقق نسب شبیه است. بدین لحاظ که نسب، حقیقت شرعیه نیست، بلکه یک مفهوم عرفیه است؛ نسب شبیه در صور مختلف شبیه سازی مولد محقق بوده و شبیه به پدر و مادر طبیعی خود ملحق و منتسب است و عرف هر کسی را که مادر یا پدر شبیه بداند، شبیه به آن فرد منتسب و ملحق خواهد شد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، آثار و احکام حقوقی، نسب، ارث، حضانت، نفقه، اهلیت، وصیت
  • رقیه رجبی، رقیه صادقی نیری*، علیرضا عبدالرحیمی صفحات 20-29

    هدف پژوهش حاضر بررسی گفتمان سازی قرآن در رابطه با نفاق است تا با بهره گیری از آن بتوان ضمن تطبیق «نفاق کهن» بر «نفاق امروزی» از پدیده نفاق در عصر حاضر اجتناب کرد؛ چرا که برای تغییر دیدگاهی در جامعه و ایجاد فرهنگی جدید و نهادینه کردن امری، به گفتمان سازی در مرحله اول و سپس فرهنگ سازی و اجرایی کردن آن نیاز است .روش پژوهش اسنادی است که به شیوه توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است. بر اساس یافته ها گفتمان سازی، طراحی مطلوبیت های اجتماعی تشخیص داده شده بنا بر آموزه های قرآن است تا ارزش ها و هنجارهای قرآنی در جامعه حفظ شود و یک اندیشه دینی به ادبیات رایج جامعه و زندگی مردم تبدیل شود. در تطبیق نفاق امروزی با گفتمان قرآن نیز مشخص شد که گفتمان سازی قرآن برای مبارزه با نفاق روشی تدریجی است که اصل اول در برخورد با دشمن، دشمن شناسی است و آنچه بعد از شناخت دشمن در دفاع هوشمندانه نقش مهم و اساسی را ایفا می کند، شناخت راه های مقابله با آن است که باید برای آموختن این شیوه ها به قرآن روی آورد.

    کلیدواژگان: گفتمان سازی، نفاق، قرآن کریم، سلامت
  • پریسا آسمند، سعید مردانی، سلیمان خیری، سید راشد جزایری، سید کمال صولتی* صفحات 30-37

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی عمل به آموزه های قرآن بر اضطراب و فشار خون بیماران دارای فشار خون اولیه انجام شده و یک کارآزمایی بالینی بوده است. حجم نمونه شامل 34 بیمار زن دارای فشار خون اولیه بوده که ابتدا به صورت نمونه گیری در دسترس از بین بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد و سپس از طریق مصاحبه بالینی و تشخیص متخصص داخلی انتخاب شده اند. در مرحله بعد به صورت گزینش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفته و طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه اضطراب بک و همکاران را تکمیل کرده اند. ضمنا فشار خون بیماران نیز توسط یک دستگاه جیوه ای اندازه گیری شد. کلیه بیماران تحت مراقبت های معمول پزشکی قرار گرفتند اما گروه آزمایش 6 جلسه عمل به آموزه های قرآن را نیز دریافت کردند. نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که عمل به آموزه های قرآن بر روی کاهش اضطراب موثر بوده است (001/0 = P)، ولی بر روی کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک تاثیر معناداری نداشته است (01/0 <P). بنابراین، عمل به آموزه های قرآن می تواند بر روی کاهش اضطراب بیماران زن دارای فشار خون اولیه موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: فشار خون اولیه، عمل به آموزه های قرآن، اضطراب، معنویت
  • مریم صف آرا*، سمانه سادات سدیدپور صفحات 38-43

    در نگاه علامه طباطبایی(ره)، درمان قطعی بیماری های روانی تنها از مسیر قرآن امکان پذیر است. کسی که گمراهی و ضلالت را به هدایت ترجیح بدهد، از نظر روانی سالم نیست. تنها خداوند است که می تواند انسان را هدایت کند و خداوند این هدایت را از مسیر نبوت و به واسطه انبیا الهی انجام می دهد؛ اما انسانی که مبتلا به دنیاطلبی است و تعلق به دنیا را با تعلق به پروردگار جایگزین می کند به سبب وجود این رذیلت اخلاقی به ناراحتی های روحی مبتلا می شود، چون خواسته های تاریک نور قلب و عقل او را تاریک می کند. راه رسیدن به آرامش، باور خدا، اعتقاد به اصولی چون قیامت، عدل و پذیرش تعهدات ایمانی است. در مرحله دوم پذیرش دستورات عملی چون اقامه نماز و پرداخت زکات طمع آدمی را فرو می کاهد و او را به آرامش حقیقی و پایدار می رساند.

    کلیدواژگان: آرامش، ایمان، اضطراب، دنیاطلبی
  • مریم سلگی*، زهره سادات نبوی صفحات 44-53

    سلامت معنوی، به مثابه یکی از ابعاد چهارگانه سلامت، مستقیما در سبک زندگی انسان موثر و در تمام تعالیم دینی و الهی مورد نظر و تاکید بوده است. از نظر اسلام هدایت و تنظیم تمایلات نفسانی، عاملی برای رسیدن به کمال است؛ تمایلاتی که اگرچه در حد معمول برای سلامت مفید هستند، ولی زیاده روی در توجه به آنها، انسان را از مسیر هدایت دور می کند. یکی از موانع تحقق سلامت معنوی انسان که در قرآن کریم به آن پرداخته شده صفت ناپسند سوء ظن است که در ادبیات روانشناختی با عنوان بدبینی در مقابل خوشبینی شناخته می شود. هدف از این پژوهش، که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده، تبیین ماهیت، مولفه ها و همچنین راهکارهای عملی درمان بدبینی از قرآن و روایات است. بر اساس یافته های پژوهش برای تامین، حفظ و ارتقای سلامت و رفع سوءظن رهنمودهایی همچون «توجه به مفاسد»، «دوری از مواضع تهمت و سوظن»، «اعتنا نکردن به خیالات و اوهام» و «عدم تجسس در احوال دیگران» در قرآن و روایات وجود دارد که تقید و عمل به آنها در زندگی انسان باعث آرامش و آسایش و حفظ سلامت معنوی انسان می گردد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، انسان، سوء ظن، راهکار درمانی، قرآن، روایات، سبک زندگی
  • عبدالرسول خسروی، رضا بصیریان جهرمی، الهام عموری، شهره سیدحسینی* صفحات 54-62

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی مقالات منتشرشده پژوهشگران در حوزه های مرتبط با قرآن و سلامت که در پایگاه های «اسکوپوس» و «وب آو ساینس» طی سال های 2009-2018 میلادی منتشر شده انجام گرفته است. پژوهش در دسته کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی است که با روش علم سنجی (با استفاده از شاخص آلتمتریکس) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مقالات پژوهشگران ایرانی در حوزه های مرتبط با قرآن و سلامت در بازه زمانی 2009-2018 میلادی در پایگاه های «اسکوپوس» و «وب آو ساینس» بوده است. داده ها با استفاده از ابزار بوکمارکلت آلتمتریکس استخراج و با روش های آمار توصیفی در نرم افزار اکسل تحلیل شده اند. بر اساس یافته ها از مجموع مقالات علمی پژوهشگران حوزه های قرآن و سلامت در بازه زمانی مورد مطالعه 331 رکورد در اسکوپوس و وب آو ساینس نمایه شده که درصد کمی از مقالات دارای نشانگر شی دیجیتال و از این تعداد نیز درصد محدودی از مقالات دارای نمره آلتمتریکس بوده اند. در بررسی شبکه های اجتماعی که به مقاله های پژوهشگران ایرانی اشاره کرده، سهم ابزار مدیریت مرجع مندلی و توییتر بیش از سایر ابزارها و بیشترین تعداد اشتراک گذاری این مقالات مربوط به کاربرانی از آمریکا و انگلیس بوده است. همچنین حوزه پزشکی و دندانپزشکی بیشترین میزان ارجاعات مندلی را به خود اختصاص داده اند. نتایج پژوهش نیز نشان دهنده وجود نشانگر شی دیجیتال در نیمی از مقالات حوزه های قرآن و سلامت بوده که از این تعداد درصد کمی نمره آلتمتریکس داشته اند. بنابراین، پیشنهاد می شود که پژوهشگران این حوزه، در جهت افزایش توجه به مقالاتشان در رسانه های اجتماعی، در انتخاب مجلات معتبر برای انتشار مقاله دقت بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: مندلی، توییتر، وب آوساینس، اسکوپوس، دگرسنجه
  • میثم مشهدی ملک، نادر جعفرنیا دابانلو *، شهریار غریب زاده صفحات 63-71

    هرچند عملکرد قلب به عوامل مختلفی بستگی دارد اما یکی از مواردی که اثبات شده با حالت های روحی افراد ارتباط دارد، تغییرپذیری ضربان قلب (HRV) است. سیگنال تغییرپذیری نرخ ضربان قلب (HRV) یک ابزار غیر تهاجمی مشهور برای بررسی سیستم قلبی- عروقی و نیز سیستم اعصاب خود مختار است. از طرفی صوت و متن قرآن یک عامل محرک فکری و احساساتی است؛ لذا آنالیز تغییرات ضربان قلب می تواند به عنوان ابزار مانیتورینگ تغییر عملکرد سیستم عصبی اتونوم استفاده شود. در واقع در این پژوهش شاخص هایی از HRV شناسایی می شود که در زمان گوش دادن یا مطالعه کردن قرآن تغییر می کنند. جمعیت آماری پژوهش 31 نفر افراد سالم شامل مرد و زن بدون سابقه بیماری قلبی و عروقی در بازه سنی 25 تا 40 سال به عنوان داوطلب بوده است. سپس در چهار مرحله شامل: استراحت و در شرایط پخش صوت قرآن، مطالعه کردن قرآن و ترکیب این دو حالت، سیگنال ECG از هر دریافت شد و ویژگی های سیگنال HRV نیز بدست آمد. یافته ها نشان داد برخی ویژگی های سیگنال HRV در مراحل مختلف آزمایش، نسبت به حالت استراحت با P-Value معنی داری تغییر کرده اند. تغییر این ویژگی ها نیز نشان داد عملکرد اعصاب سمپاتیک افزایش داشته است. همچنین پس از این آزمایش تست احساسات SAM از داوطلبان گرفته شد که در مجموع بیشتر داوطلبان احساس خوشایندی داشتند؛ لذا می توان گفت تاثیر آزمایش بر داوطلبان با توجه به افزایش عملکرد سیستم سمپاتیک و نتیجه تست احساسات، نوعی هیجان مثبت بوده است.

    کلیدواژگان: تغییر پذیری ضربان قلب، سیستم اعصاب اتونوم، قرآن، تست SAM
|
  • Gholamreza Noormohammadi* Pages 1-7
    Aims

    "Health" is one of the broadest issues in the field of thought human. Given the connection between "health" and all fields of human life, it can be considered as an immense subject. Islam as an Intellectual and practical school has a special look at the issue of "health". The type of insight that every person or society has on the issue of "health" will play a significant role in formatting lifestyle and directing them to their lifestyle. Whatever this look is more accurate, a smoother bed will be provided for human desirability. This paper examines the monotheistic insight of "Islam" in the field of health with a new attitude and examines two main parts of the benefits and effects of belief and applied.

    Methods

    The method of this study is descriptive and analytical, which is done by referring to religious and scientific texts and the obtained information is categorized and analyzed.  

    Findings

    Islam based on its own worldview and anthropology presents a special description of "health" that is significant in two fields of physics and metaphysics. "Health" in Islamic attitude had both a divine origin, and moves toward divine destination.

    Conclusion

    The purpose of human "health" is divine and metaphysical. Human should seek the goal of their "health" in their spiritual dimensions (in the approach to the source of "health", that is, God). If a human places his life in this direction, he will achieve the true meaning of his life.

    Keywords: Islam, Health, Health System, Monotheistic Insight
  • Arezoo Hoseinzade, Ali Chahkandinezhad* Pages 8-19

    Throughout history, the expression of theories, inventions, and the production of new knowledge in the context of an unusual and unlikely phenomenon has always been a source of chaos among scholars and jurists. As for the human cloning issue, such an event was not unexpected. Human cloning technology, through existing knowledge, has created increasing concerns and concerns among scholars and scholars of religion, ethics and law, whose judgments require scrutiny. Investigating the effects and judgments of this phenomenon from different points of view is the subject of this research because it is one of the hidden issues of jurisprudence and law that its judgments and effects need further investigation. The legal rulings of the simulated human can be related to kinship, inheritance, nobility, will, guardianship and alimony. Regarding the legal effects and effects of simulation, it should be said that the human beings caused by the simulation have no difference from the point of view of legal provisions and that the most important legal effect of human simulation is the realization of similar ancestry. Because kinship is not the truth of the law but is a mystical concept, kinship is similar in many ways to being a productive scientist and is similar to that of his or her natural parent, and the custom of anyone who considers mother or father alike. That person will be ascribed and joined.

    Keywords: Simulation, Legal effects, rulings, Ancestry, Inheritance, Custody, Alimony, Religion, Will
  • Rajabi R, Sadeghi Nairi R*, Abdolrahimi A Pages 20-29

    In Qur'anic and medical research, one of the important issues that has been emphasized is the promotion of the health of the individual and society in the esoteric and physical, mental and physical, material and spiritual. In religious and Islamic doctrines, the concept of health is not limited to physical health but includes spiritual health. One of the things that endangers the spiritual health of society is the traitor of hypocrisy. Therefore, the present article deals with the discourse of the Qur'an regarding hypocrisy so that it can be used to avoid the phenomenon of hypocrisy in the present age while adapting the old hypocrisy to the present one. Because in order to change the view of society and to create a new culture and to institutionalize it, it is necessary to discourage it first and then to make it cultural.The present study was carried out using documentary method and using descriptive-analytical method and library method. Despite the emergence of the issue of the issue of Quranic discourse in the fight against hypocrisy, this issue has been addressed in light of the importance this issue has in human societies and the consequences of the emergence of hypocrisy. Discourse is the design of the social desires recognized according to the teachings of the Qur'an in order to preserve the Qur'anic values ​​and norms in society and to become a religious thought in mainstream society and people's lives.In matching today's hypocrisy with the Qur'anic discourse, we come to the conclusion that the Qur'anic discourse is a gradual way of combating hypocrisy, the first principle of dealing with the enemy is antiquarianism, and what plays an important and crucial role in defending the enemy after knowing the enemy. The way to deal with this is to understand the Qur'an in order to learn these techniques, he says.

    Keywords: Discourse, hypocrisy, the Holy Quran, health
  • Parisa Asmand, Saeed Mardani, Soleiman Kheiri, Seyyed Rashed Jazayeri, Kamal Solati* Pages 30-37
    Aims

    Anxiety and blood pressure are among the most common disorders and diseases that have affected many people in the community. The aim of this study was to investigate the effectiveness of practicing Quranic teachings on the anxiety and blood pressure of patients with primary blood pressure.

    Methods

    This study was a clinical trial. The sample size of the study consisted of 34 women with primary blood pressure who were selected by convenience sampling from patients referring to Shahrekord health centers in the southwest of Iran through a clinical interview and an internal diagnosis. They were classified randomly into two experimental and control groups and then completed Beck and colleagues’ anxiety inventory questionnaire in both pre and post-test. Meanwhile, the blood pressure of patients was also measured by a mercury device. All patients were under ordinary medical care and in addition, the experimental group received six sessions of practice in the teachings of the Quran.

    Findings

    The results of the multivariate covariance analysis showed that the practice of Quranic teachings was effective on reducing anxiety (P = 0.001), but it did not have a significant effect on systolic and diastolic blood pressure (P˃0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that practicing Quranic teachings can be effective in reducing the anxiety of women with primary blood pressure.

    Keywords: Primary blood pressure, Practicing Quranic teachings, Anxiety, Spirituality
  • Maryam Safara*, Samane Sadat Sadid Pur Pages 38-43

    According to Allameh Tabataba'i, the definitive cure for mental illness is only possible through the Qur'an. It is God alone who can guide man, and God does it through the prophecy through the divine prophets. But a human who suffers from the world and replaces the world with the god due to this moral viciousness suffers from mental distress, because the dark desires darken the light of his heart and intellect. The way to the peace of God is to believe in the principles of resurrection and justice, to accept the obligations of faith. Secondly, the acceptance of practical instructions such as prayer and paying zakat reduces one's greed and brings him to true and lasting peace.

    Keywords: Relax, Faith, Anxiety, Worldly
  • Maryam Solgi*, Zohre.S Nabavi Pages 44-53
    Introduction

    Spiritual health is one of the four dimensions of health and has been considered by scholars for almost half a century. This dimension of health that directly affects the lifestyle of man has been consider and emphasized in all religious and divine teachings since the beginning of creation. Although, before a century ago, the definition of health was limited to human physical, psychological, and social issues, but from about fifty years ago, the World Health Organization urged attention to the spiritual dimension in defining health along with physical, psychological and social dimensions. The necessity of discussing spiritual well-being occurs when the cause of many mental illnesses, and even physical and physical problems, is related to the lack of spiritual health; in Islam, the guidance and adjustment of emotional desires is a factor in achieving perfection, the tendencies that are useful for health in general, but excessive attention makes people away from the right path. One of the obstacles to the realization of human spiritual well-being in the Holy Qur'an is the malignant trait of suspicion, which this essay describes in detail the nature of the components as well as the practical ways of treating it in the Quran and narratives. The need for research in this subject becomes clear when this deadly disease not only targets the human soul but also threatens the health of the body. Because "morality in the school of Islam is not only intentional and internal thought, and it is not only action and physical activity, but a continuous flow that begins from thought and ends by action.

    Conclusion

    In the Holy Quran, regarding the provision, maintenance, and promotion of spiritual health and obstacles to its achievement and solutions to these barriers, there are many guidelines that the their upholding and practicing in human life can provide peace and comfort and maintain the spiritual health of man. Concerning the issue discussed in this study that is about one of the obstacles to realizing human access to spiritual well-being -suspicion- in Qur'an and narrations, a practical remedy is presented

    Keywords: spiritual wellbeing, human, suspicion, therapeutic approach, Quran, narrations, lifestyle
  • Abdolrasoul Khosravi, Reza Basirianjahromi, Elham Amuri, Shohreh Seyyedhosseini* Pages 54-62
    Aims

    The current study aimed to investigate the efficacy of published articles of scholars in the field of “Quran & Health” in Scopus and Web of Science during 2009-2018.

    Methods

    This research was an applied descriptive-analytical study that was conducted as a scientometric study. The population included all the Iranian scholars’ papers in the field of “Quran & Health” during 2009-2018 in Scopus and Web of Science databases. Data were processed by altmetrics bookmarklet and analyzed with Excel.

    Findings

    Of total articles (331 articles), some articles had a digital object identifier (DOI). Among them, the low percentage had an altmetrics score. Mendeley and twitter had a greatest proportion in mentioning Iranian scholars’ papers. The highest number of sharing these articles belonged to United States and England. Medicine and Dentistry had a highest number of Mendeley’s references.

    Conclusion

    The findings indicated that the low percentage of the Iranian articles had the digital object identifier. Therefore, it can be suggested that Iranian scholars in the field of “Quran & Health” have to pay more attention in publish their findings in the journal which allocate doi to their papers.

    Keywords: mendeley, twitter, scopus, web of science, altmetrics
  • Maysam Mashhadimalek, Nader Jafarnia Dabanloo*, Shahriar Gharibzadeh Pages 63-71

    However, cardiac function depends on several factors, but one of the cases that has been proven to be related to people's mental states is HRV. HRV is a well-known non-invasive tool for assessing cardiovascular system and autonomic nervous system. On the other hand, the sound and text of the Quran is a stimulant of thought and emotion. Therefore, the analysis of heart rate changes can be used as a monitoring tool for modifying the autonomic nervous system. Indeed, in this research, indicators of the HRV are identified that change when they listen to or read the Quran. To do this research, 31 healthy subjects including male and female with no history of cardiovascular disease in the age range of 25 to 40 years old were used as volunteers. Then, in four stages: rest and listening to the Quran, reading the Quran and combining the two ECG signals from each candidate were obtained and the characteristics of the HRV signal were obtained. The results showed that some of the features of the HRV signal in the different stages of the experiment were significantly changed relative to the resting state with P-Value. Changing these features showed that sympathetic nervous system function increased. After this test, the SAM emotion test was taken out by volunteers, which made it more pleasant for volunteers. Therefore, it can be concluded that the effect of the experiment on the volunteers has been a positive emotion due to the increased function of the sympathetic system and the result of the test of emotion.

    Keywords: Heart Rate Variability (HRV), Autonomic nervous system, Holy Quran, SAM test