فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 82 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا کوهکن* صفحات 5-31

    انقلاب اسلامی ایران برای نیل به اهداف بلندش، در همه عرصه ها به مردم متکی بوده است؛ اما این مهم در عرصه بین الملل آن طور که باید محقق نشده است. این پژوهش هدف خود را پاسخ گویی به سوال «الگوی ارتباطات بین المللی مردم ایران در تعامل با کنشگران بین المللی از منظر مقام معظم رهبری چیست؟» و احصای ابعاد و زوایای این الگو (تعریف پدیده، علل شکل گیری، زمینه، شرایط مداخله گر بیرونی، پیامدها و راهبردهای کنشی) می داند. بدین منظور بر اساس جستجوی کلیدواژه ای و مراجعه به برخی سخنرانی ها و پیام های خاص ایشان، داده های پژوهش به دست آمد. سپس با استفاده از روش داده بنیاد متنی تحلیل، و مدل پارادایمی آن استخراج شد. بر اساس نظر رهبر معظم انقلاب، تمامی مردم ایران وظیفه دارند سطحی از نقش آفرینی جهانی را ایفا کنند. راهکارهای اجرایی ایشان برای نقش آفرینی جهانی مردم را می توان به دو دسته ارتباطات درون فردی و ارتباطات بین المللی تقسیم کرد. بدین منظور قالب ها و اصول متعددی از سوی رهبری مطرح شده که با توجه به منظومه فکری یکپارچه ایشان می توان آن ها را ذیل راهبرد (strategy) اصلی تمدن سازی و دو راهکنش (tactics) الگوسازی ایران (روش غیرمستقیم) و صدور انقلاب (روش مستقیم) قرار داد.

    کلیدواژگان: ارتباطات بین المللی، مقام معظم رهبری، تمدن اسلامی، صدور انقلاب، داده بنیاد
  • مهدی نیکویه، صفر فضلی*، فرهاد درویشی سه تلانی، عین الله کشاورز ترک صفحات 33-60

    سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران مجموعه ای از راهبردها کلان نظام برای تحقق آرمان ها و حاوی اصولی است که آرمان های آینده را به مفاهیم اجرایی نزدیک می کند، لذا ارزیابی نتایج و تاثیرات این سیاست ها بر ارکان نظام برنامه ای کشور با رویکردی آینده محور، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا مقاله حاضر به دنبال ارائه یک چارچوب یکپارچه ارزیابی آینده- محور سیاست های کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری است. در مرحله اول با رویکرد اکتشافی- تطبیقی و با بررسی ادبیات پژوهشی در حوزه ارزیابی آینده نگاری راهبردی و مدیریت پروژه، مهمترین مولفه های چارچوب ارزیابی آینده محور شناسایی و به سه مرحله پیش ارزیابی، ارزیابی اصلی و پسا ارزیابی طبقه بندی شدند. سپس با استفاده از روش دلفی و مراجعه به نخبگان و کسب نظر آنها در طی سه دور دلفی اعتبار سنجی و چارچوب نهایی تحقیق طراحی شد. جمع آوری داده با استفاده از روش پیمایش انجام شده است و جامعه آماری پژوهش متخصصان و خبرگان حوزه سیاستگذاری، آینده پژوهی بوده اند. بر اساس یافته های تحقیق، چارچوب ارزیابی آینده محور در 9 مرحله شناسایی شده و 29 مولفه موثر بر ارزیابی آینده محور سیاست های ابلاغی با مقدار ضریب توافق کندال 804/0 بین صاحب نظران اجماع و توافق حاصل شد. همچنین بررسی نظرات خبرگان درباره عوامل موثر بر چارچوب ارزیابی با آزمون فریدمن، نشان می دهد که مرحله پسا ارزیابی با میانگین 3.54، مرحله ارزیابی اصلی با میانگین 3.26 و مرحله پیش ارزیابی با میانگین رتبه 3.16 به ترتیب بااهمیت ترین مراحل چارچوب ارزیابی آینده محور هستند. در پایان بر اساس یافته های پژوهش، توصیه های سیاستی ارائه شده است

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، آینده نگاری راهبردی، سیاست های کلی نظام، ارزیابی
  • عبدالمحمد کاشیان* صفحات 63-100

    ساختار فعلی پایگاه های مقاومت بسیج که از یک الگوی مکانیکی بهره می گیرد، هرچند مزیت هایی را به همراه داشته است، اما دارای اشکالات متعدد و قابل توجهی است که فعالیت های این مجموعه را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار داده است. از جمله ایرادات این ساختار می توان به پراکندگی واحدها در سطح افق، روابط دقیق و انعطاف ناپذیر، وظایف مشخص و ضعف در نوآوری، استاندارد بودن فعالیت ها و ناتوانی در ایجاد خلاقیت، سیستم تصمیم گیری متمرکز (از بالا به پایین)، ضعف در هویت بخشی، استفاده نکردن از نیروهای خبره در تصمیم گیری ها و همچنین عدم تعامل میان واحدهای زیرمجموعه اشاره کرد که دو رکن اصلی اهداف این مجموعه یعنی اثربخشی و بهره وری در فعالیت های مختلف را عمیقا تحت تاثیر منفی خود قرار داده است. این تحقیق به دنبال آن است که دستاوردهای یک تحقیق تجربی و پژوهش عملی (اقدام پژوهی) در به کارگیری یکی از انواع ساختارهای ارگانیک در پایگاه مقاومت بسیج را موردبررسی قرار دهد و آثار آن را گزارش نماید تا از این طریق الگویی را برای رسیدن به اهداف ارائه نماید. مطالعات این پژوهش (شامل طراحی، پیاده سازی، پایش، ارزیابی و گزارش) که 3 سال زمان برده است، نشان می دهد که استفاده از یک ساختار ارگانیک با حفظ ساختار مکانیکی پیشین در پایگاه بسیج امکان پذیر است و سبب ایجاد خلاقیت، انعطاف پذیری، ایجاد نوآوری، تقسیم وظایف مبتنی بر اهداف، تصمیم گیری غیرمتمرکز (از پایین به بالا)، بهره گیری از نیروهای متخصص در تمامی امور و تعامل بسیار دقیق و منظم واحدهای زیرمجموعه شده است و آثار مثبت دیگری نیز به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: بسیج، ساختار سازمانی، ساختار مکانیکی، ساختار ارگانیکی، الگوی بهینه، اقتصاد مقاومتی
  • پرویز قربانی*، جمشید عدالتیان شهریاری، فریده حق شناس کاشانی، محمدرضا کاباران زاد قدیم، نصرت الله شادنوش صفحات 101-128
    زمینه و هدف

    کارآفرینی تخریب خلاق و فرآیندی برای ارزش آفرینی و بستری برای رشد و تعالی جامعه انسانی می باشد. این پژوهش در زمینه مطالعات کارآفرینی در اقتصادمقاومتی و با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های خلق ارزش برای کارآفرینی در اقتصادمقاومتی انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش، آمیخته است. در مرحله کیفی؛ ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه کیفی و عمیق با خبرگان بود. جامعه آماری شامل خبرگان کارآفرینی و اقتصادمقاومتی با حجم نمونه 25 نفر با نمونه گیری به روش هدفمند قضاوتی تا رسیدن به نقطه اشباع نظری بود. تجزیه و تحلیل یافته ها به روش نظریه داده بنیاد با رویکرد کلاسیک (گلیزری) انجام شد. در مرحله کمی؛ ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخت یافته و نمونه آماری تحقیق 384 نفر از کارآفرینان و فعالان اقتصادی کشور بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهایSPSS و Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد مولفه های خلق ارزش برای کارآفرینی در اقتصادمقاومتی شامل چهار مولفه به ترتیب اولویت:1. ایجاد بنگاه جدید (کسب و کارجدید) با شدت تاثیر 0/895، 2.خلق ثروت (ایجاد ثروت مولد) با شدت تاثیر 0/894، 3. توسعه کسب وکارها (ماندگاری کسب وکارها، گسترش کسب وکارها) با شدت تاثیر 0/892، 4. دستاورد جدید (تکنولوژی نوآورانه، محصول جدید) با شدت تاثیر 0/865؛ می باشند.

    نتیجه گیری

    هدف غایی کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی، خلق ارزش است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اقتصاد مقاومتی، کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی، خلق ارزش
  • مجید غلامی*، محمود واثق صفحات 129-157

    تلاش برای رسیدن به «وضعیت امن»، اصلی ترین انتخاب واحدهای سیاسی است و پیش بینی آن در آینده می تواند محصول پژوهشی سازمان یافته باشد که آینده پژوهی امینتی نامیده می شود. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کنشگران ژئوپلیتیکی فعال منطقه ای و جهانی، طیف گسترده ای از آینده های محتمل را برای وضعیت امن پیش روی خود دارد. هدف این پژوهش، شناسایی مولفه های ژئوپلیتیکی موثر بر امنیت ایران و ترسیم آینده مطلوب امنیتی با رویکرد آینده پژوهی است. پژوهش حاضر یک تحقیق کیفی از نوع مطالعه موردی است که با استفاده از برخی مدل های کمی و کیفی تالیف شده است. در این پژوهش با بهره گیری از مطالعات موجود در زمینه امنیت، معیارهای امنیتی در شش گروه نظامی، اقتصادی، مکانی فضایی، فرهنگی، سیاسی و زیست محیطی، طبقه بندی شده و بر این اساس، 22 مولفه برای امنیت ج. ا. ایران ارائه شده اند؛ سپس از طریق توزیع 36 پرسشنامه، نظرات گروهی از کارشناسان مرتبط جمع آوری شده است. داده های مستخرج با تلفیق روش های میانگین و تاپسیس، تحلیل شده و مولفه های کلیدی امنیت سازی، استخراج گردیده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که سه مولفه «موقعیت»، «مقدورات نظامی» و «قدرت اقتصادی» به عنوان کلیدی ترین مولفه های ژئوپلیتیکی امنیت سازی ایران، تشکیل هشت سناریوی امنیتی را داده و در نهایت سناریوی منطبق بر «موقعیت ژئواستراتژیکی، مقدورات نظامی سخت افزاری و اقتصاد بزرگ» با کسب امتیاز بالاتر، می تواند ملاک تدوین چشم انداز امنیتی کشور قرار گیرد که دستاورد این پژوهش است.

    کلیدواژگان: امنیت، آینده پژوهی، مولفه های ژئوپلیتیکی، سناریو، ایران
  • حسین فتاحی اردکانی* صفحات 159-184

    توانایی به کارگیری منابع قدرت نرم از سوی کشورها به شدت به نوع رفتار و حکمرانی حاکمان وابسته است. برخورداری از ویژگی های دموکراتیک، مشورت پذیری، و کارگروهی از عناصر اصلی یک حکمرانی خوب در حوزه قدرت نرم است. ترامپ با تاکید بر شعار"اول آمریکا"و دارای رویکردهای نژاد پرستی، ضد سازمان های بین المللی، ضد اسلام و شدیدا معتقد به دیدگاه های اقتصادی مرکانتیلیستی بوده که در تضاد با ارزش های قدرت نرم است. این مقاله در صدد ارزیابی وضعیت قدرت نرم امریکا در دوران ترامپ بوده و به این سئوال پاسخ می دهد که سیاست ها و عملکرد ترامپ در حوزه قدرت نرم چگونه بوده و کدام عوامل باعث کاهش قدرت نرم این کشور در بین متحدین و جامعه بین المللی شده است؟ روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و رویکرد آن توصیفی- تحلیلی می باشد و برای گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ترامپ و تیم سیاستگذار وی اصولا به قدرت سخت و سرمایه گذاری در آن حوزه بیشتر علاقه و اعتقاد دارند و در حال قربانی کردن ارزش های نرم لیبرالیسم به پای منابع قدرت سخت هستند. اقدامات ترامپ در خروج از معاهدات بین المللی، نادیده گرفتن دیپلماسی و رویکرد سخت به مسایل نرم از مهمترین عوامل کاهش قدرت نرم آمریکا می باشد.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، قدرت سخت، ترامپ، نفوذ، دیپلماسی
|
  • Mohammad Reza Koohkan * Pages 5-31

    The Islamic Revolution of Iran has always relied on the people to achieve its goals in all aspects. But in the international arena, this issue should not be realized as it should have been. This research aims to answer the question "What is the pattern of Iranian nation’s international communication in interacting with international actors, in the viewpoint of Ayatollah Ali Khamenei?" And enumerating the dimensions of this pattern. Hence, the research data were accumulated by searching keywords within many speeches and messages by him, then analyzed by Grounded Theory methodology. According to the Supreme leader, all Iranians have the responsibility of playing their role on the international arena. There are two strategies provided by Ayatollah Khamenei for Iranian global acting: Interpersonal communication and International communication. He has stated many principles for that, but considering his organized line of thought, we conclude the materialization of Islamic civilization as the main strategy, and modeling of Iran (indirect approach) and the Revolution issuance (direct approach) as two main tactics for achieving the goals.

    Keywords: international communication, Ayatollah Khamenei, Supreme Leader of Iran, Islamic Civilization, Grounded theory
  • Mahdi Nikooye, Safar Fazli *, FARHAD DARVISHI Setalani, Einollah Keshavarz Turk Pages 33-60

    The macro policies of the Islamic Republic of Iran are a coherent set of macro-system orientations and strategies for realizing the goals and objectives of the constitution, and contains principles that bring future aspirations closer to executive concepts. Therefore, the evaluation of the results and impacts of these policies on the country's program system with a Future-oriented approach is vital and through the implementation of future-oriented evaluation, it is possible to further develop these policies and increase their effectiveness. The present article seeks to provide an integrated framework for future-oriented evaluation of the macro policy of the Supreme Leader's communiqué with the project management approach and, by examining the research literature in the field of strategic forecasting and project management assessment, using the Delphi method as a tool for future studying and ranking Dimensions and components of strategic forecasting evaluatio

    Keywords: project management, Strategic Foresight, evaluation, macro policies
  • Abdolmohammad Kashian * Pages 63-100

    The current structure of the Basij, which utilizes a mechanical pattern, has some advantages, but it has numerous and significant drawbacks that have significantly impacted the activities of this inistitution. One of the disadvantages of this structure can be the dispersion of units on the horizon, inflexsible relationships, distinct tasks and weaknesses in innovation, standardization of activities and disabilities in creativity, centralized decision making system (up to down), The absence of experts in decision making, as well as the lack of interaction among sub-units, which caused inefficiency and Lack of effectiveness. This research want to examine the achievements of an empirical research and practical research (research activity) in applying an organic structures in the Basij, and to report its effects, in this way. Studies of this research (including design, implementation, monitoring, evaluation and reporting), which took 3 years, indicate positive effects in efficiency and effectiveness. The results of this research provide a model for utilizing such structures in other basijs center.

    Keywords: Mobilization, Organizational Structure, mechanical structure, Organic Structure, optimal pattern, resistance economics
  • Jamshid Edalatian Shahriari, Farideh Haghshenas Kashani, Mohammad Reza Kabaran Zad Ghadim, Nosrat Allah Shadnoush Pages 101-128
    Background and Purpose

    Entrepreneurship is the creative destruction and process of value creation and the foundation for the growth and excellence of human society. This research has been conducted in the field of entrepreneurship studies in resistive economics with the aim of identifying and prioritizing the value creation components for entrepreneurship in resistive economics.

    Methodology

    it is practical and in terms of method, is mixed. In the qualitative stage; the data collection tool was a qualitative and profound interview with experts. The statistical population consisted of experts in entrepreneurship and resistance economics with a sample size of 25 people with a purposeful sampling method to reach the theoretical saturation point. The analysis of the findings was done by the methodology of the Grounded theory with the classical approach (glaser). In the quantitative stage, the data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The sample was 384 entrepreneurs and economic activists of the country. Data analysis was performed using structural equation modeling and SPSS and Smart PLS software.

    Findings

    The results showed that the four components of value creation for entrepreneurship in the resistive economy include four components in order of priority: 1. Creating a new business (new business) with an impact of 0.895, 2. Creating wealth (generating wealth) with an impact of 0.894, 3. Developing businesses (business survival, business expansion) with intensity Impact 0.892, 4. New achievement (innovative technology, new product) with an impact intensity of 0.865.

    Conclusion

    The ultimate goal of entrepreneurship in a resisting economy is to create value.

    Keywords: Entrepreneurship, resistance economics, Entrepreneurship in Resistance Economics, value creation
  • Mahmood Vvasegh Pages 129-157

    The attempt to reach ‘Secure Situation’ is the main choice of political units and predicting the future can be organized the ‘Secure Situation’ called futures studies security. As one of the regional and global actors in geopolitics, for Islamic Republic of Iran, there is a wide range of possible future prospects. The objective of this research is to identify the Geopolitical factors that affect security of I.R. Iran and its ultimate goal is to outline the optimal security future with the Futures Studies approach. The present study is a qualitative research of case study type that has been compiled using some quantitative and qualitative models. In this study, using security studies, security criteria are classified in six militarizes, economic, local-spatial, cultural, political and ecological spheres, and accordingly, 22 factors for security of Iran was presented; then, through the distribution of 36 questionnaires, the views of a group of professors, specialists and PhD students in political sciences, political geography, and international relations of some universities were collected. Data derived by combining the average and TOPSIS methods, analyses and key factors of security have been extracted. The results show that the three factors of "position", "military capabilities" and "economic power" as the most important factor of geopolitical security of I.R. Iran has formed eight security scenarios. Finally, the scenario of "geostrategic position, military hardware and the big economy" with a higher score, is a criterion for codification of the country's security vision and the achievement of this research is considered.

    Keywords: Security, Futures Studies, geopolitical factors, Scenario, Iran
  • Hossein Fattahi Ardakani * Pages 159-184

    The ability to use soft power sources from countries is heavily dependent on the kind of behavior and governance of the rulers.Having democratic features,counseling,and a working group are key elements of a good governance in the field of soft power.Trump, emphasizing the "first American" slogan, has racist attitudes,anti-international organizations, anti-Islam, and strongly believes in the mercantilistic economic views that contradicts the values of soft power.This article seeks to assess the state of the soft power of America during the Trump era and asks the question of how the policies and practices of Trump in the field of soft power have been and which factors reduce the soft power of this country among the allies and the society between Internationalized?The method of this research is qualitative and its approach is descriptive-analytical and has been used for collecting data from library resources.The results of this study show that Trump and his policy team are basically enthusiastic about the hard power and investment in that area and are sacrificing the values of soft liberalism to the point of hard power resources.Trump's measures to withdraw from international treaties, ignoring diplomacy, and a harsh approach to soft issues are one of the most important factors in the reduction of soft power in the United States.

    Keywords: Soft power, hard power, Trump, infiltrate, Diplomacy