فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 71، آذر و دی 1398)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 71، آذر و دی 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا عباسی، رضا مسعودی*، لیلی ربیعی، کوروش شهبازی صفحات 293-305
    مقدمه

    شایستگی بالینی پرستاران، عاملی موثر در تضمین کیفیت خدمات مراقبتی در دنیای پررقابت امروزی محسوب می شود؛ با توجه به نقش ارتباطی حیاتی پرستاران و ضعف قاطعیت موجود، جرات ورزی به عنوان یک سبک ارتباطی می تواند نقش موثری در ارتقای عملکرد و  بهبود کیفیت مراقبت ها در شرایط پرتنش مراقبتی داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه جرات ورزی بر شایستگی بالینی پرستاران بخش های مراقبت ویژه انجام شد.

    روش کار

    در یک کارآزمایی بالینی، 70 نفر از پرستاران بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های شهرکرد در سال 1397 در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمون تحت آموزش مهارت جرات ورزی طی شش جلسه 5/1 ساعته قرار گرفت، در حالی که گروه کنترل آموزش دریافت نکرد. در هر دو گروه، داده ها قبل، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله با استفاده از پرسش نامه استاندارد شایستگی بالینی پرستاران CIRN به همراه اطلاعات دموگرافیک جمع آوری و با نسخه 17 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و کای اسکوئر تحلیل شدند.

    یافته ها

    آزمون تی مستقل و کای اسکوئر، اختلاف معنی داری بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر متغیرهای زمینه ای نشان نداد (05/0<P). تفاوت میانگین نمرات شایستگی بالینی بین دو گروه، پیش از مداخله تفاوت معنی داری را نشان نمی دهد، اما این تفاوت بلافاصله و سه ماه پس از مداخله، بر اساس آزمون تی مستقل معنی دار بود (05/0>P). آزمون  آنالیزواریانس با تکرار مشاهدات، تفاوت معنی داری را در روند تغییرات میانگین نمرات در سه مرحله سنجش (پیش، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله) نشان داد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    آموزش جرات ورزی باعث افزایش شایستگی بالینی پرستاران بخش های مراقبت ویژه می شود؛ از این رو بهتر است در دورهای آموزشی پرستاران به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: جرات ورزی، شایستگی بالینی، پرستاران، بخش مراقبت ویژه
  • امیر صادقی، سمیه کوکبی*، خدایار عشوندی، لیلی تاپاک صفحات 306-314
    مقدمه

    آسم یکی از شایعترین بیماریهای مزمن تنفسی و یکی از معضلات اصلی سیستمهای بهداشتی درمانی در بسیاری از جوامع دنیا و از جمله کشور ما محسوب می شود. آموزش های بهداشتی و روش های اصلاحی و رفتاری مناسب از موثرترین و با صرفه ترین راه های پیشگیری و کنترل این بیماری است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر آگاهی و نگرش بیماران مبتلا به آسم بیمارستان شهید بهشتی  شهر همدان صورت گرفته است. 

    روش کار

    پژوهش حاضر یک کار آزمایی بالینی تصادفی شده است. در این مطالعه نیمه تجربی، دو گروهی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، 104 بیمار مبتلا به آسم  به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون (52 نفر) وگروه کنترل (52 نفر)  تقسیم شدند. قبل از مداخله  پرسشنامه های  آگاهی، نگرش توسط هر دو گروه تکمیل شد. به گروه آزمون آموزش خود مراقبتی در چهارجلسه  60 دقیقه ای  داده  شد. 8 هفته بعد از اتمام مداخلات پرسشنامه ها توسط دو گروه تکمیل شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و تی زوجی در سطح اطمینان95% تجزیه وتحلیل شدند.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، آگاهی، نگرش، آسم
  • زینب حیدری، گلبهار آخوندزاده*، حمید حجتی صفحات 315-325
    مقدمه

    زنان نخست زا برای شروع و ادامه شیردهی با چالش های زیادی روبرو هستند. خودکارآمدی شیردهی یک متغیر روانشناختی و انگیزشی مهم و در عین حال تعدیل پذیر برای تداوم تغذیه با شیر مادر است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش از طریق فضای مجازی برخودکارآمدی شیردهی زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع تجربی کلاسیک بر روی 65 نفر از زنان نخست زای 28-32 هفته مراجعه کننده به مراکز آمادگی برای زایمان شهرستان شاهرود در سال 1397 انجام شده است. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل انجام شد. گروه آزمون برنامه آموزش شیردهی را در 7 جلسه 60-45 دقیقه دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و خودکارآمدی شیردهی جمع آوری و در نرم افزار21  SPSS V. وارد، سپس با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کواریانس در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی در گروه آزمون قبل مداخله 97/12 + 39/49، بعد مداخله 34/12 + 53 و در گروه کنترل قبل مداخله  95/13 + 03/45 و بعد مداخله 79/7 + 71/41 بود. بنابراین بعد از مداخله میزان خودکارآمدی گروه آزمون (35/0= P) نسبت به گروه کنترل (24/0= P) بیشتر شد.

    بحث

    با توجه به نتایج بدست آمده، آموزش از طریق فضای مجازی می تواند به عنوان یک روش جدید و موثر در خودکارآمدی شیردهی زنان نخست زا استفاده گردد. لذا به نظر می رسد بتوان با آموزش مادران، عوامل مرتبط با خودکارآمدی شیردهی را اصلاح نموده و متعاقبا وضعیت شیردهی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: آموزش، زنان باردار، شیردهی، خودکارآمدی
  • امیر صادقی، مهرداد ملکی جاماسبی*، هیوا اعظمی، منوچهر کرمی، زهرا مرضیه حسنیان صفحات 326-334
    مقدمه

    پرستاران موثرترین ارکان بیمارستان در ارتقای خدمات باکیفیت هستند و رفتارهای شهروندی سازمانی آنها، عاملی مهم جهت افزایش مراقبت های پرستاری محسوب می شود. انجام رفتارهای شهروندی سازمانی از افزایش هزینه های اضافی جلوگیری کند. مطالعه حاضر تلاشی در جهت تعیین رابطه ویژگی های دموگرافیک با رفتار شهروندی سازمانی پرستاران مراکز آموزشی و درمانی همدان بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی در سال 1395 انجام گرفت. نمونه پژوهش 200 پرستار بود که از پنج مرکز آموزشی درمانی، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (نسبتی) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک و رفتار شهروندی سازمانی (OCB) پادساکف بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 و از طریق آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (تی تست، آنوا و ضریب همبستگی پیرسون) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر سطح نسبتا مطلوب رفتار شهروندی سازمانی پرستاران بود و رفتار شهروندی سازمانی با سن (0/005 < P و 2/0 =r) و سابقه کار (0/029< P و 0/16=r) دارای ارتباط معناداری بود. میانگین نمره بعد نزاکت 0/5 ± 4/03 ، وظیفه شناسی 0/5 ± 4/3، جوان مردی 0/4 ± 3/83، فضیلت مدنی 0/3 ± 33/3 و نوع دوستی 0/4 ± 3/83 بوده و در کل میانگین نمره رفتار شهروندی سازمانی 0/3 ± 3/8 بود.

    نتیجه گیری

    رفتار شهروندی سازمانی پرستاران با افزایش سن و سابقه کاری آنها افزایش می یابد. بنابراین برای بهره گیری از مزایای رفتار شهروندی سازمانی در بیمارستان ها، باید توجه ویژه ای به آموزش و حمایت از نیروهای جوان تر معطوف شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های دموگرافیک، رفتار شهروندی سازمانی، پرستار، مرکز آموزشی درمانی
  • علی انصاری جابری، علیرضا زارعی فتح آبادی، علی مهدیپور، طیبه نگاهبان بنابی* صفحات 335-343
    مقدمه

    امروزه علیرغم تمرکز بر راهبردهای مراقبت خانواده- محور ، شناخت کمی در مورد درک بیماران بزرگسال از حضور اعضای خانواده در زمان مراقبت های اورژانسی و پروسیجر های تهاجمی وجود دارد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر حضور و آموزش قبل از حضور اعضای خانواده بر میزان اضطراب بیماران تحت پروسیجر های تهاجمی پرستاری بستری در بخش اورژانس طراحی شده است. 

    روش کار

    در این مطالعه کارازمایی بالینی تصادفی سازی شده  90 نفر از بیماران تحت اعمال تهاجمی و اعضای خانواده آنها بر اساس معیار های ورود انتخاب و به روش تصادفی کمینه سازی در سه گروه 30 نفره (با حضور اعضای خانواده آموزش دیده، با حضور اعضای خانواده آموزش ندیده و بدون حضور اعضای خانواده) قرار گرفتند. اضطراب بیماران با استفاده از پرسشنامه اشپیلبرگر قبل و بعد از اعمال تهاجمی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS  و با استفاده از آزمون های مجذور کای، کروسکال والیس، t زوج و ANOVA در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

      سه گروه از نظر ویژگی های جمعیت شناختی بیماران و اعضای خانواده همسان بودند. هر سه گروه در مرحله بعد از مداخله میانگین نمره اضطراب پایین تری نسبت به قبل از مداخله داشتند (P=0.001). در مقایسه بین گروهی، تفاوت معنی داری بین میانگین و انحراف معیار نمره اضطراب قبل (P=0.131) و بعد از مداخله (0.309) P=) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    حضور اعضای خانواده و دریافت آموزش قبل از حضور نتوانست از اضطراب بیماران تحت پروسیجر های تهاجمی پرستاری بکاهد.

    کلیدواژگان: اضطراب، اعمال تهاجمی پرستاری، حضور اعضای خانواده، مراقبت بیمار- محور، مراقبت خانواده-محور، مراقبت های اورژانسی
  • فرزانه سلطانی، مهری اسماعیلی، یونس محمدی، سودابه آقابابایی* صفحات 344-351
    مقدمه و هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره قبل از زایمان بردانش و عملکرد زنان نخست باردار نسبت به مراقبتهای پس از زایمان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش نیمه تجربی حاضر در سال1396در مراکز جامع سلامت شهر همدان انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش96 زن نخست باردار 34-32 هفته بودند که توسط نمونه گیری طبقه بندی شده انتخاب شدند و در دو گروه 48 نفره آزمون و کنترل قرار گرفتند. داده های مربوط به دانش با استفاده از پرسشنامه قبل از مداخله و42 روز پس از زایمان جمع آوری شدند، ارزیابی عملکرد با استفاده از سامانه کشوری سیب 42 روز پس از زایمان صورت گرفت، 3 جلسه مشاوره هفتگی در خصوص مراقبتهای پس از زایمان برای گروه آزمون برگزار شد، تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    بر خلاف گروه کنترل، میانگین نمرات دانش مادران از مراقبت های پس از زایمان در گروه آزمون قبل و پس از مداخله از1/7±17 به6/6±2/31 افزایش یافت و اختلاف معنا داری با گروه کنترل پیدا کرد(05/0<p)، همچنین میانگین نمرات عملکرد مادران در خصوص مراقبتهای پس از زایمان درگروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بوده (5/1±13،9/1±10) و اختلاف معنا داری با گروه کنترل وجود داشت (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر بیانگر تاثیر مثبت مشاوره قبل از زایمان بر افزایش سطح دانش و بهبود عملکرد مادران در خصوص مراقبتهای پس از زایمان می باشد، لذا پیشنهاد می گردد به علت بروز مشکلات متنوع پس از زایمان، آموزش های مربوطه در زمان قبل از زایمان ارائه گردد.

    کلیدواژگان: مشاوره قبل از زایمان، مراقبت های پس از زایمان، زنان نخست باردار
  • شکوه ورعی*، لیلا شیربیگی، لیلا فراهانی، زینب اسلامی حسن آبادی، مرتضی شمسی زاده صفحات 353-360
    زمینه و هدف

    زخم بستر عارضه ای است که بسیاری از بیماران بستری مبتلا می شوند. از وظایف پرستاران، مراقبت  در سطوح مختلف پیشگیری است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر ماساژ روغن زیتون و بادام شیرین در پیشگیری از زخم بستر بیماران بستری در آی سی یو می باشد. 

    مواد و روش ها

    این پژوهش، مطالعه ای از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور است که روی90 بیماری که در ICU بیمارستان میبد بستری شدند، انجام گرفت. بیماران به روش نمونه گیری هدفمند و به روش تخصیص تصادفی بلوکی در دو گروه آزمون  و یک گروه  کنترل  قرار گرفتند. یک هفته در گروه های آزمون  روی نواحی مورد نظر روزانه یک بار و هر بار 3- 1 میلی لیتر  روغن زیتون و یا بادام شیرین  ماساژ داده می شد، از مراقبت معمول پوست  شامل تغییر پوزیشن در هر دو ساعت و تشک مواج نیز برخوردار بودند. گروه کنترل فقط مراقبت معمول پوست را دریافت  کرد . داده های مربوطه با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و برادن، قبل و بعد از مداخله گردآوری شده و با نرم فزار  spss16 و با استفاده از آزمو نهای کای اسکوئر، تست دقیق فیشر و آزمون آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    در گروه روغن زیتون 5/16% ، در گروه بادام شیرین 2/23%  ودر گروه کنترل 40%دچار زخم بستر شدند. میزان بروز زخم بستر در گروه های آزمون  کمتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه

    یافته ها نشان داد ماساژ زیتون و بادام شیرین بر پیشگیری از زخم بستر موثر می باشد.

    کلیدواژگان: روغن زیتون، روغن بادام شیرین، پیشگیری، زخم بستر، ماساژ
  • نرگس بحیرائی، مریم دهقانی، آلیس خاچیان* صفحات 361-369
    سابقه و اهداف

    افراد مبتلا به صرع به منظور سازگاری با تشنج و مدیریت بیماری، نیاز به یادگیری شناسایی عوامل برانگیزاننده تشنج و به کار بردن اقدامات احتیاطی به منظور به حداقل رساندن آسیب تشنجی دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر به کار گیری برنامه آموزشی بر خودمدیریتی  بیماران مبتلا به صرع انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش نیمه تجربی بر روی 90 بیمار مبتلا به صرع مراجعه کننده به انجمن صرع ایران انجام گرفت. نمونه گیری به روش در دسترس بوده و نمونه ها به روش تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل (45 نفر) و گروه آزمون (45 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه آزمون در سه جلسه آموزش حضوری شرکت کردند. سپس داده ها به روش آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون های آماری تیt مستقل و t زوجی) و آزمون کولموگروف اسمیرنوف با استفاده از نرم افزار spss22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که قبل از اجرای برنامه آموزشی، دو گروه کنترل و آزمون در  همه ی ابعاد بعد خودمدیریتی دارویی، اطلاعات تشنج، ایمنی و کسب اطلاعات تفاوت معنی داری نداشتند (05/0 <P). اما پس از اجرای مداخله آموزشی نمرات خودمدیریتی دو گروه در ابعاد یاد شده دارای تفاوت معنی دار بود (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزشی خودمدیریتی،تاثیر مثبتی در ارتقای رفتارهای خودمدیریتی افراد مبتلا به صرع داشت. اجرای چنین برنامه هایی به منظور سازگاری بیشتر افراد مبتلا به صرع با بیماری خود، توصیه می گردد. [a1]؟ [a2] آزمون های اماری؟

    کلیدواژگان: آموزش، خود مدیریتی، صرع
|
  • Samira Abbasi, Reza Masoudi*, Leili Rabiei, Koroush Shahbazi Pages 293-305
    Introduction

    Clinical competence of nurses is an effective factor in ensuring the quality of care in a competitive modern world. Given the vital role of nurses and the weakness of existing assertiveness, this concept as a communication style can play an important role in improving performance and improving the quality of care in tense stressful care settings. The purpose of this study was to determine the effect of the assertiveness program on the clinical competence of nurses in intensive care units.

    Method

    In this clinical trial, 70 nurses of ShahreKord in 2018 were randomly allocated into two groups experimental and control. The experimental group was trained in 6 sessions of ninety minutes, while the control group did not receive the training. Data was collected before, immediately and 3 months after intervention by demographic and CIRN Clinical Competency Questionnaire and analyzed using SPSS 17 with independent t-test, ANOVA with repeated measurement and Chi-square.

    Results

    There was no significant difference between the mean scores of clinical competency between the two groups before intervention, but this difference was significant in the immediately and 3 months after intervention based on independent t-test (P<0.05). ANOVA test with repeated measurement showed a significant difference in the process of changes in mean scores in the three stages of measurement (before, immediately and three months after the intervention) (P<0.001).

    Conclusion

    Assertiveness education leads to increasing the clinical competence of nurses in intensive care units. Therefore, it is suggested to be used in nursing education courses.

    Keywords: Assertiveness, Clinical Competency, Nurses, intensive care units
  • Amir Sadeghi, Somayeh Kokabi*, Khodayar Oshvandi, Leili Tapak Pages 306-314
    Introduction

    Asthma is one of the most common chronic respiratory diseases and one of the major problems in health systems in many societies around the world including Iran. Self-care is one of the most important factors in raising the awareness and attitude of individuals. The purpose of this study was to investigate the effect of self-care education on knowledge and attitude of patients with asthma.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 104 patients with asthma were selected by available sampling method and randomly divided into two groups (n=52) and control (n=52). Both groups filled the questionnaire of awareness and attitude before the intervention. The self-care group was trained in four sessions of 60 minutes. The questionnaire was filled again this time by both groups, 8 weeks after the intervention.  and the data was analyzed using SPSS 16, descriptive statistics, independent t-test and paired t-test at 95% confidence interval.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the mean and standard deviation of knowledge and attitude scores before and after self-care education (P> 0.05). There was a statistically significant difference between the mean and standard deviation of the knowledge and attitude of the experimental and control groups after the training (P<0.05). The results showed that the knowledge and attitude of the experimental group significantly improved after the intervention. 

    Conclusion

    The results of this study showed that self-care education is effective on knowledge and attitude in asthmatic patients. Therefore, considering the high prevalence of this disease and its economic and social burden, self-care education is recommended to improve the knowledge and attitude of asthmatic patients.

    Keywords: Self care Education, Awarenss, Attitude, asthma
  • Zeynab Heydari, Golbahar Akhondzadeh*, Hamid Hojati Pages 315-325
    Introduction

    To start and continue breastfeeding, primiparous women have many challenges. Breastfeeding self-efficacy is an important psychological and motivational variable, but is also modifiable for the continuation of nutrition with mother milk. The aim of this study was to investigate the effect of education through cyberspace on breastfeeding in women with their first birth.

    Methods

    This classic experimental study was carried out on 65 primiparous women that referred to Shahrood maternity preparatory centers during their 28-32 pregnancy weeks in 2018. Two centers were randomly selected from four health centers and then, in an accessible way, 65 people were assigned to control and experimental groups. The experimental group received breastfeeding training educational program in 7 sessions with intervals of 45-60 minutes. The data was collected using a demographic questionnaire and breastfeeding self-efficacy and were analyzed using SPSS 21, independent sample, paired sample and covariance tests considering P<0.05 significant.

    Results

    The independent t-test did not show a significant difference between the mean self-efficacy of the two groups before and after the intervention (P= 0.1), but there was a significant difference between the two groups after the intervention (P<0.01). 

    Conclusion

    According to the results, education through cyberspace can be used as a new and effective method for self-efficacy of breastfeeding in primiparous women. Therefore, it seems that mothers' education can improve the factors related to lactation self-efficacy and subsequently improve breastfeeding status.

    Keywords: education, pregnant women, lactation, self-efficacy
  • Amir Sadeghi, Mehrdad Maleki Jamasbi*, Hiva Azami, Manoochehr Karami, Zahra Marziyeh Hassanian Pages 326-334
    Background

    Nurses are the most effective pillars of the hospital to improve the quality of services. Their organizational citizenship behaviors are an important factor for improving patient's nursing care. Organizational Citizenship Behaviors (OCB) can prevent additional system costs. The present study was an attempt to determine the relationship between demographic characteristics and OCB of nurses in Hamadan educational centers.

    Methods

    This descriptive-analytic correlational study was conducted in 2016-17. The sample was 200 nurses selected from five educational centers by stratified random sampling method. Data gathering tool were Demographic Information and Organizational Citizenship Behavior of Podsakoff Questionnaires. Data were analyzed by SPSS 21 and using descriptive and analytical statistics (T-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient).

    Results

    The results showed that a relatively favorable level of nurses’ OCB. There were statistically significant relationship between OCB of nurses with age and work experience respectively (r = 0/20 and P<0/005) and (P<0/029 and r = 0/16). Mean score of Courtesy was 4.03±0.5, Conscientiousness 4.0±0.5, Magnanimity 3.83±0.4, Civic Virtue 3.33±3.8, Altruism 3.83±0.4 and the mean score of OCB was 3.8±0.3.

    Conclusion

    Organizational citizenship behavior of nurses increases with increasing their age and work experience. Therefore, to take advantage of the OCB in hospitals, intensive attention should be paid to training younger nurses and supporting them.

    Keywords: Demography, Organizational citizenship behavior, Nurses, Education department
  • Ali Ansari Jaberi, Alireza Zarei Fathabadi, Ali Mehdipour, Tayebeh Negahban Bonabi* Pages 335-343
    Introduction

    Today, despite of emphasis on family-based care strategies, there is little understanding of the adult patient's perception of the presence of family members during emergency care and invasive procedures. The aim of this study was to comparing the effect of family presence and their training before the presence on the anxiety of patients undergoing invasive nursing procedures in the emergency department.

    Methods

    In this randomized clinical trial, 90 patients candidate invasive nursing procedures  and their family members were selected based on inclusion criteria and allocated randomly in three groups of 30 (with the presence of trained family members, with the presence of untrained family members And without the presence of family members) by   minimization method.  The data were analyzed by SPSS software using Kolmogorov-Smirnov test, Chi-square test, Kruskal Wallis Independed-sample, paired sample t-test, and ANOVA at the significance level of 0.05.

    Results

    The three groups were similar in terms of demographic variables. All three groups had significantly lower anxiety scores in the post-intervention phase than before the intervention (P= 0.001). There was no significant difference between the mean and the standard deviation of the patient's anxiety scores before (P = 0.131) and after the intervention (P = 0.309) in the intergroup comparison.

    Conclusion

    The presence of family members and their training before presence did not reduce the anxiety of patients under nursing invasive procedures.

    Keywords: Anxiety, Invasive procedures, Patient-centered Care, Family-centered Care, Emergency Care
  • Farzaneh Soltanni, Mehri Esmaeili, Younes Mohammadi, Soodabeh Aghababaei* Pages 344-351
    Introduction

    Increasing knowledge and improving the practice of women in their own health and their infants during postpartum is an important strategy for maternal and neonatal health. The aim of this study was to determine the effect of prenatal counseling on knowledge and practice of postpartum care in primigravida women.

    Materials and Method

    A quasi-experimental study was conducted on health centers of Hamadan city in 2017. Using a stratified sampling, 96 primigravida women 32-34 weeks qualified to enter the intervention and control groups. Knowledge of Postpartum Care were gathered by questionnaires before intervention and 42 days after delivery and practice of postpatum care was assessed 42 days after delivery with using national Sib Samaneh. Data were analyzed using SPSS software version 20.

    Results

    Unlike the control group, the mean scores of maternal knowledge of postpartum care in the intervention group increased from 17.7 ± 1.7 to 31.26 ± 6.6 before and after intervention and there was a significant difference (P<0.05), also, the mean scores of mothers' practice on postpartum care in the intervention group were more than the control group (13 ± 1.5, 10.9 ± 0.9), and the difference was significant (P< 0/05).

    Conclusion

    The results of this study show the positive effects of prenatal counseling on increasing the level of knowledge and improving the practice of postpartum care in primigravida women. Therefore, due to various postpartum problems, it is recommended that appropriate education be provided before delivery.

    Keywords: Prenatal counseling, Postpartum cares, Primigravida women
  • Shokoh Varaei*, Leila Shirbeygi, Leila Farahani, Zainab Eslami Hasan Abadi, Morteza Shamsizadeh Pages 353-360
    Back ground

     Bed sore is a complication that many patients suffer from. From the duties of nurses, care is at different levels of prevention. The purpose of this study was to determine the effect of massage of olive oil and sweet almonds on prevention of bed sore in patients hospitalized in ICU. 

    Materials and methods

    This study is a double-blind randomized clinical trial that was performed on 90 patients admitted to ICU Hospital in Maybod. Patients were selected by purposeful sampling and random blocked method in two groups of test and one control group. One week in the test groups on the areas to be massage once a day and every 3-1 ml of olive oil or sweet almonds, The usual skin care included a change in position every two hours and a wavy mattress. The control group received just the usual care of the skin. Data was collected using a demographic questionnaire and Braden's,  and data was analyzed by chi-square test, Fisher’s exact test and variance analysis test in SPSS software version16. .

    Results

    In the olive oil group, 16.5%, in the sweet almond group 23.2% and in the control group 40% had bed sore. The incidence of bed sore in test groups was lower than the control group. 

    Conclusion

    The results showed that olive and sweet almond massage is effective in preventing bed sores.

    Keywords: Olive Oil, sweet almonds oil, Prevention, Bed Sore, Massage
  • Narges Bahiraei, Maryam Dehghani, Alice Khachian* Pages 361-369
    Introduction

    Patients with epilepsy need to learn to identify seizure-inducing factors in order to adapt to seizure activity and disease management and taking precautionary measures to minimize seizure damage. The aim of this study was to determine the effect of an educational program on self-management empowerment of patients with epilepsy.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 90 patients with epilepsy referring to Iranian Epilepsy Association. The study used convenient sampling and samples were randomly divided into two groups: control (n= 45) and experimental group (n=45). The control group received routine training and the experimental group in addition to routine training, participated in three educational sessions held by the researcher in Epilepsy Association. All the patients completed a self-management questionnaire before and six weeks after the intervention. The data were analyzed by SPSS 22 using Kolmogorov-Smirnov, independent paired t-test and descriptive statistics.

    Results

    The findings showed that there were no significant differences between the two groups in terms of demographic characteristics (P>0.05). Before implementing educational program, the two groups showed no significant difference in medication, knowledge, information, safety and seizure scores (P> 0.05). After implementing educational program the two groups showed significant difference in the scores (P<0.01), which is indicative of the increased scores in experimental group.

    Conclusion

    The results of the study indicated that the education has been effective in information, seizure control and safety of people with epilepsy. Implementation of such programs in order to better accommodate people with epilepsy with their illness is recommended.

    Keywords: Education, Self-management, Epilepsy