فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 61 (زمستان 1398)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 61 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ناصر*، محسن صادقی صفحات 1-11

    توسعه فن آوری منجر به خلق ابزارهای نوین در حوزه تجارت الکترونیکی شده است. این ابزارها با ایجاد محیطی سریع، کم هزینه و ایمن نقشی موثر در توسعه تجارت الکترونیکی بر عهده دارند. یکی از این ابزارها قراردادهای هوشمند نام دارند. این تحقیق به روش اسنادی با مطالعه حقوق آمریکا به دنبال پاسخ به این سوال است که سیاستگذاری پیاده سازی قواعد عمومی قراردادها در مرحله انعقاد قراردادهای هوشمند با چه چالش هایی در نظام حقوقی ایران مواجه است؟ پاسخ به سوال مزبور در وهله اول نیازمند شناسایی ماهیت این قراردادها می باشد. قراردادهای هوشمند، قراردادهای منعقد شده در بستر نامتمرکز با تشریفاتی خاص می باشد. به جهت مکانیسم خاص انعقاد این قراردادها، سیاست گذاری پیاده سازی آنها در نظام حقوقی ایران ابتدائا در حوزه شناسایی قصد متعاملین بر نحوه احراز ایجاب و قبول آنها در قرارداد استوار است. درحوزه قصد و رضا و اهلیت متعاملین نیز نظام حقوقی ایران با چالش های نحوه احراز ایجاب و قبول متعاملین، مطابقت قواعد حاکم بر این قراردادها با هنجار های موجود در جامعه ایران و تعارض قوانین همراه است. در حوزه معین بودن مورد معامله نیز چالشهای مرتبط با شناسایی اموال و اعتبار سنجی ابزارهای دیجیتالی قابل استفاده از قراردادهای هوشمند و در حوزه مشروعیت جهت معامله، زبان انعقاد قراردادهای هوشمند و ماهیت متمرکز پایگاه های اطلاعاتی در دسترس و هوش مصنوعی جزو مهمترین چالش های نظام حقوقی ایران می تواند به شمار آید. حل این چالش ها نیازمند برخی سیاستگذاری های قانون و اجرایی به شرح این پژوهش است.

    کلیدواژگان: فن آوری قراردادهای هوشمند بلاک چین سیاست گذاری حقوق ایران حقوق آمریکا
  • محسن اکبری*، محمد حاتمی نژاد، مصطفی ابراهیم پور ازبری صفحات 12-22

    امروزه شرکت های دانش بنیان به عنوان یک ابزار مهم در توسعه اقتصادی شناخته می شوند و از آنجایی که در بازار فعلی، شرکت ها با محیط های فناورانه پویا و آشفته ای روبه رو هستند، این امر شرکت ها را وا می دارد که به دانش و فناوری جدید به طور جدی اندیشه کنند. در واقع بقای شرکت ها درگرو پاسخگویی مناسب و هوشمندانه به محیط پرتلاطم آنها است. به عبارت دیگر، شرکت های دانش بنیان نباید از ریسک های محیط متلاطم غافل بمانند و تا جایی که می توانند نسبت به کاهش این ریسک ها اقدام کنند تا بتوانند عملکرد بازار خود را نسبت به قبل بهبود بخشند. قابلیت های سازمانی و هوشمندی فناوری از ابزارهایی هستند که به شرکت ها کمک می کنند که نسبت به محیط فناورانه خود آگاهی لازم را داشته باشند و خود را با این محیط همگام سازند. این پژوهش به دنبال بررسی رابطه بین قابلیتهای سازمانی و ریسکهای فناوارانه و بهبود عملکرد بازار شرکت های دانش بنیان است. پژوهش حاضر، ازلحاظ هدف، توصیفی و ازلحاظ شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و ازلحاظ نوع کیفی و مبتنی بر تحلیل محتواست و از رویکرد توصیفی -تحلیلی برای توصیف و ارزیابی محتوای مقالات جامعه ی هدف استفاده شده است. لذا پژوهش حاضر با ارائه مدلی نظری بر اساس پیشینه پژوهش و با تاکید بر اطلاعات و دانش کسب وکار های دانش محور، نقش قابلیت های سازمانی را در کاهش ریسک های فناورانه و بهبود عملکرد بازار شرکت های دانش بنیان با میانجی گری هوشمندی فناوری به منظور رقابت کارآمدتر و توسعه و بهبود محصولات و خدمات جدید مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: قابلیت های سازمانی، ریسک های فناورانه، عملکرد بازار، هوشمندی فناوری، شرکت های دانش بنیان
  • حامد عباسی کسانی، غلامرضا شمس مورکانی*، فرهاد سراجی، مرتضی رضایی زاده صفحات 23-33

    با گسترش آموزش الکترونیکی، ارزشیابی در این حوزه به چالشی بزرگ تبدیل شده است. ارزشیابی یک عنصر حیاتی در فرایند یاددهی - یادگیری محسوب می شود و می تواند بر تدریس و آموزش تاثیر بگذارد. در واقع ارزشیابی جزء لاینفک هر نوع نظام آموزش است؛ بنابراین ابزارهای ارزشیابی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. تمرکز پژوهش حاضر نیز بر سنتزپژوهی ابزارهای ارزشیابی یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی می باشد. رویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش آن، سنتزپژوهی می باشد. در این راستا، جامعه آماری پژوهش را اسناد و پژوهش های مرتبط با ابزارهای ارزشیابی در محیط یادگیری الکترونیکی تشکیل دادند که در مجموع 21 واحد مطالعاتی به روش نمونه گیری در دسترس، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که 24 ابزار برای ارزشیابی یادگیرندگان در یادگیری الکترونیکی استفاده می شود که در دو دسته ابزارهای ارزشیابی با ارتباط همزمان و ابزارهای ارزشیابی با ارتباط ناهمزمان قرار داده شدند و در این میان، ابزارهای ارزشیابی با ارتباط همزمان همچون آزمون ها، چت و گروه های مباحثه آنلاین، و تکالیف گروهی مشترک، و ابزارهای ارزشیابی با ارتباط ناهمزمان همچون خودارزشیابی، پروژه ها، پوشه کار الکترونیکی، سنجش توسط همتایان، و مقاله ها دارای بیشترین موارد استفاده برای ارزشیابی یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی می باشند. همچنین آزمون ها و تکالیف گروهی مشترک در هر دو دسته ابزارهای ارزشیابی با ارتباط همزمان و ابزارهای ارزشیابی با ارتباط ناهمزمان، مشترک بودند. در پایان پیشنهاد می شود که جهت ارزشیابی یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی از چند روش ارزشیابی استفاده شود، چرا که موجب افزایش اعتبار ارزشیابی می گردد.

    کلیدواژگان: سنتزپژوهی، ارزشیابی، یادگیرندگان، یادگیری الکترونیکی، ارتباط همزمان، ارتباط ناهمزمان
  • محسن قره خانی*، سیده ام سلمه پورهاشمی صفحات 34-44

    رایانش ابری به عنوان یک پارادایم جدید برای میزبانی و ارائه خدمات از طریق اینترنت مطرح گردید. رایانش ابری می تواند مزایای متعددی برای سازمان ها شامل کاهش هزینه و انعطاف پذیری داشته باشد. با این حال انتقال از سیستم موجود بر بستررایانش ابری کار ساده ای نیست، زیرا به عوامل متعددی وابسته است. این پژوهش کاربردی است و هدف اصلی آن بررسی عوامل موثر بر پذیرش سیستم سلامت الکترونیک مبتنی بررایانش ابری در تعدادی از بیمارستان های دولتی درسطح شهرتهران است. در این مطالعه به تجزیه و تحلیل مسیر با استفاده از فرآیند سلسله مراتبی (AHP) و حداقل مربعات جزیی (PLS) به درک عوامل موثر بر پذیرش رایانش ابری در سیستم سلامت الکترونیک ازدیدگاه کارکنان IT پرداخته شد. با بررسی ادبیات موضوع بر مبنای مدل فناوری، سازمان، محیط و تئوری انتشارنوآوری، 4عامل اصلی و 17زیر معیار شناسایی شد. این عوامل وزیر معیارها با توجه به نظرات متخصصین، اساتیددانشگاهی و کارشناسان فناوری اطلاعات و سلامت بر اساس فرایندتحلیل سلسله مراتبی و روش حداقل مربعات جزئی مشخص گردید. نتایج نشان داد هنگام اتخاذ سیستم سلامت الکترونیک مبتنی بر رایانش ابری عوامل محیطی همچون قوانین و مقررات، فشاررقابتی، فشارتجاری و ساختارسازمانی و عوامل فناوری همچون دسترسی، قابلیت اطمینان، امنیت، حریم خصوصی و اعتماد به عنوان اهداف سازمانی هنگام اتخاذ فناوری رایانش ابری باید در نظرگرفته شود. نتایج این پژوهش می تواند تاثیر زیادی بر سازمان هایی همچون سازمان بهداشت و درمان که نگران این موضوع هستند داشته باشد.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، سیستم سلامت الکترونیک، فرآیندسلسله مراتبی (AHP)، حداقل مربعات جزئی (PLS)
  • مونا کاردانی ملکی نژاد، علیرضا خوراکیان*، فریبرز رحیم نیا صفحات 45-52

    نوآوری در یک شرکت کلید موفقیت و بقای آن در یک محیط رقابتی است. مطالعه فعلی بینشی برای مدیریت در زمینه برنامه ریزی و بازاریابی فناوری های نوآور مانند تکنولوژی پوشیدنی را فراهم می کند. کسب و کار ها دارای ایده های جدید باید روش های راهبردی را برای شناسایی و ارتباط موثر با نوگرایان با هدف راه اندازی موفقیت آمیز محصولات نوآور همچون محصولات هوشمند پوشیدنی بکار گیرند. آنها باید اهمیت اینکه نوگرایان، به عنوان تعیین کننده های مهم پذیرش محصولات هوشمند پوشیدنی می توانند باشند را درک کنند. بنابراین مطالعه حاضر به بررسی اثر نوگرایی به دامنه خاص بر روی رفتار خرید اکتشافی مصرف کنندگان محصولات نوآور (محصولات هوشمند پوشیدنی) پرداخته است. روش پژوهش حاضر تحلیلی- پیمایشی است و جامعه آماری آن، مصرف کنندگان محصولات هوشمند پوشیدنی در شهر مشهد است. و برای جمع آوری داده های اولیه از ابزار پرسشنامه استفاده شد. با استفاده از فرمول های مربوطه، حجم نمونه آماری 390 تعیین شد. پس از جمع آوری داده ها، فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار آموس تجزیه وتحلیل شدند. نتایج بررسی ها نشان می دهد که نوگرایی به دامنه خاص بر رفتار خرید اکتشافی محصولات هوشمند پوشیدنی اثر مثبت و معناداری را دارد و هر چهار تا فرضیه تایید شد. در انتها نیز بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادهایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: اطلاعات دارای نوگرایی، جستجو اطلاعات اکتشافی، کسب اکتشافی محصول، محصول دارای نوگرایی، محصولات نوآور
  • محد حسن حسنی* صفحات 53-61

    اگر چرخه نظریه پردازی را شاخص برای تولید دانش نهادهای دانشگاهی در نظر بگیریم مشارکت دانشگاه ها در حوزه علوم انسانی در توسعه علمی و نظریه پردازی از اهمیت ویژه برخوردار خواهد بود. کارآمدی عملی نظریه پردازی، مشروط به عملیاتی شدن دانش تولید شده و حرکت آن از گام استدلال قیاسی (نظریه هنجاری) به گام استدلال استقرایی (نظریه توصیفی)در چرخه نظریه پردازی می باشد. بدین ترتیب نظریه آزمایی در گام استدلال استقرایی را می توان ماموریت اصلی دانشگاه علوم انسانی محسوب کرد. در این چرخه، بی قاعدگی های دیده شده منجر به تولید دانش و نظریه پردازی و دستیابی به مرجعیت دانشگاه علوم انسانی می گردد. بمنظور حرکت چرخه دانش از نظریه به واقعیت و تبدیل دانش در چرخه نظریه پردازی از استدلال قیاسی (نظریه هنجاری) به استدلال استقرایی (نظریه توصیفی) نیازمند هدفگذاری دانشگاه ها بمنظور مشارکت و حضور آنان با ماموریتهای متنوعی است که بتوانند این بی قاعدگی ها را شناسایی و تبیین نمایند. این بدین معنی است که در چرخه تولید دانش تمامی دانشگاه ها از اهمیت یکسانی در توسعه علمی برخوردار هستند. با توجه به ماهیت ذاتی دانشگاه های علوم انسانی در ارتباط مستقیم با جامعه، ایجاد مراکز رشد علوم انسانی می تواند موجب ارتباط مستقیم اساتید دانشگاه ها با جامعه شده و تولید دانش بومی علوم انسانی را سبب گردد. در واقع این مراکز می توانند با راه اندازی کسب وکار در حوزه علوم انسانی با بهره مندی از اساتید دانشگاه علوم انسانی و سایر دانشگاه ها موجب ارتباط با نهادهای مختلف فرهنگی جامعه در راستای مولفه های الگوی بومی شوند. چنین ساختاری با رفع موانع توسعه نظام آموزش عالی، موجب تعریف اکوسیستم آموزشی در دانشگاه های علوم انسانی خواهد شد که بسترساز نظریه پردازی مبتنی بر دانش بومی در کشور خواهد گردید.

    کلیدواژگان: توسعه علوم انسانی، چرخه نظریه پردازی، استدلال قیاسی، استدلال استقرایی، دانشگاه علوم انسانی، مراکز رشد علوم انسانی
  • نسرین دسترنج* صفحات 62-69

    یادگیری فناورانه به عنوان روشی درونزا برای ایجاد قابلیتهای فناورانه در کشورهای در حال توسعه تعریف می شود که بیانگر توانایی یک سازمان برای استفاده موثر از فناوری، جذب و سازگاری فناوریهای بیرونی و ایجاد فناوریهای جدید در طول زمان همراه پاسخ به تغییرات محیطی است. سه ویژگی مهم یادگیری فناوری شامل تغییر فناورانه تدریجی، انتشار بین المللی فناوری و تلاشهای فناورانه بومی می باشد. در این پژوهش عوامل موثر بر یادگیری فناوری شناسایی شده اند. با مطالعات انجام شده، دو مولفه اصلی مشتمل بر قابلیتهای فناورانه (ظرفیت جذب) و راهبرد همپایی به عنوان مولفه های کلیدی معرفی شده اند. سپس با تحلیل مولفه ها، اجزای اصلی هریک شناسایی و مدلسازی شده اند. قابلیتها با مجموعه ای از عوامل شناسایی شده اند که تحت عنوان عوامل بنگاهی (شامل دانش داخلی کارکنان، راهبردهای سازمانی و سطح قابلیتهای فناورانه)، عوامل ملی (شامل شرایط بازار و فضای رقابتی، فرهنگ و آموزش عمومی، سیاستها و قوانین و زیرساخت فنی) و عوامل جهانی (شامل سیال بودن، تعدد نوآوریها و پیچیدگی فناوریها) دسته بندی شده اند. سطح قابلیتهای مذکور تعیین کننده راهبرد همپایی خواهد بود. شناخت این عوامل کمک می کند که با تمرکز بر آنها، سرعت و قدرت یادگیری فناوری در بنگاه ها و صنایع کشورهای در حال توسعه به نحو مطلوبی تحت تاثیر قرار گیرد. توجه به ایجاد قابلیتهای فناورانه و ظرفیت جذب در سطح بنگاه های داخلی با هدف ارتقای بومی سازی فناوری، انتخاب روش مناسب برای کسب فناوری در راستای تشویق یادگیری و کسب مهارتهای جدید، و همچنین توجه به توسعه قابلیتهای مکمل منجر به توسعه یادگیری فناوری و موفقیت طرحهای فناورانه در کشور خواهد شد.

    کلیدواژگان: یادگیری فناوری، راهبرد همپایی، ظرفیت جذب، قابلیتهای فناورانه، کشورهای در حال توسعه
|
  • Mohsen Sadeghi, Mahdi Naser * Pages 1-11

    Technology development has led to the creation of new e-commerce tools. By providing a fast, cost-effective and secure environment, these tools play an important role in developing e-commerce. One of these tools is called smart contracts. study, in a legal study of American law, seeks to answer the question of how challenging the Iranian legal system is the policy of implementing general rules of contracts in process of concluding smart contracts. answer to this question requires, in first place, to identify the nature of these contracts. Smart contracts, contracts concluded in a decentralized context with a special ceremony. Because of the specific mechanism, the policy of implementing them in legal system of Iran is primarily based on identifying intermediaries' intentions about how to obtain and accept them in the contract. In the area of ​​intent and responsibility of the interlocutors, the Iranian legal system faces challenges of recognizing the necessity and acceptance of the interlocutors, the compliance of the rules governing these contracts with norms in the Iranian society and the conflict of laws. In the domain of transaction, the challenges associated with asset identification and validation of digital instruments that are applicable to Smart contracts, in the area of ​​transaction legitimacy, language of concluding smart contracts, and the nature of the available databases and artificial intelligence are among the most important challenges of the legal system. Iran can be considered. Solving these challenges requires some legislative and executive policies to describe this research.

    Keywords: Technology Smart Contracts BlockChain Policymaking Iranian Law American Law
  • Mohammad hataminejad, Mohsen Akbari*, Mostafa Ebrahim pour Azbary Pages 12-22

    Today knowledge companies are known as an important tool in economic development , and because in the current market , firms face dynamic technological environments , it compels companies to think seriously about new knowledge and technology . Indeed , corporate survival is increasingly responsive to their turbulent environment when and intelligently . In other words , the founding knowledge companies should not neglect the risks of the turbulent environment and act as far as they can to mitigate those risks so that they can improve their market performance . Technological capabilities and technological intelligence are the tools that help firms to be aware of their technological environment and adapt themselves to this environment . this study seeks to investigate the relationship between organizational capabilities and فناوارانه risks and improve market performance of knowledge firms . the aim of this study is descriptive , descriptive and the method of data collection , library and the qualitative and qualitative type based on محتواست analysis and descriptive - analytical approach to describe and evaluate the content of the target community articles . thus , the present study examines the role of organizational capabilities in reducing technological risk and knowledge based on knowledge and knowledge of knowledge - based businesses , examines the role of organizational capabilities in reducing technological risks and improving the market performance of knowledge firms by mediating the more efficient and developing competition and improving the new products and services .

    Keywords: Organizational Capabilities, Technological Risk, Market Performance, Technology Intelligence, Knowledge-based Companies
  • hamed abbasi kasani, gholamreza shams mourkani*, farhad seraji, morteza rezaeezadeh Pages 23-33

    With the development of electronic learning, Assessment has become a major challenge in this area. Assessment is a critical element in the Teaching - Learning Process and it can affect teaching and learning. Actually Assessment is an integral part of any education system; therefore, Assessment tools are also very important. The focus of this research is on the synthesis of Learners Assessment tools in electronic learning Environments. The research approach is qualitative and its method is synthesis research. In this regard, the statistical population of the study included documents and research related to assessment tools in electronic learning environments that 21 study units were studied by available sampling method. The findings of the research show that 24 tools for assessing learners in electronic learning environment are used, which were placed in two categories of assessment tools: 1. Synchronous Communication and 2. Asynchronous Communication, and in the meantime, assessment tools with Synchronous Communication such as tests, chat and online discussion groups, and joint group assignments, and Asynchronous Communication Assessment tools such as self-assessment, projects, electronic work folders, peer assessment, and articles have the most use for assessing learners in e-learning Environments. Also tests and joint group assignments were common in both synchronous and asynchronous tools. In the end, it is suggested that used several Assessment methods to Assessment learners in the electronic learning environment, which increases the credibility of the Assessment.

    Keywords: Synthesis, Assessment, Learners, E-learning, synchronous, asynchronous
  • Mohsen Gharakhani*, Seyedeh OmSalameh pourhashemi Pages 34-44

    Cloud computing was proposed as a new paradigm to host and provide services via Internet. Cloud computing can have various advantages for organizations including reduction in costs and increased flexibility. Nonetheless, transition from the current system on the cloud computing bed is not a simple task because it depends on a number of factors. In this applied research, the main purpose of this study is to investigate the influential factors in admission of e-health system based on cloud computing in a number of public hospitals in Tehran. In the present study, path analysis was done using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and Partial Least Squares (PLS) to perceive the factors influencing the admission of cloud computing in e-health system from IT employees' viewpoint. Reviewing the related literature on Technology-Organization-Environment (TOE) Model and the theory of Diffusion of Innovations (DOI), four main factors and 17 sub criteria were identified. These factors and sub-criteria were determined according to comments of specialists, university professors and IT and health experts based on the Analytic Hierarchy Process and Partial Least Squares. Results showed that environmental factors such as regulations, competitive pressure, commercial pressure and organizational structure, and technological factors such as accessibility, reliability, security, privacy and trust should be considered as organizational objectives when adopting the e-health system based on cloud computing. Results of the present study can play an important role in organizations such as the ministry of health and medical education that are concerned about this issue.

    Keywords: cloud computing, e-health system, Analytic Hierarchy Process (AHP), Partial Least Squares (PLS)
  • alireza khorakian*, Fariborz Rahimnia, Mona Kardani malekinezhad Pages 45-52

    Innovation in a company is the key to success and survival in a competitive environment. The current study provides insights for management in the field of planning and marketing of innovative technologies such as wearable technology. Businesses with new ideas must use strategic approaches to identify and communicate effectively with innovators with the goal of successfully launching innovative products such as wearable smart products. They need to understand the importance of modernizers as crucial determinants of the adoption of smart wearable products. Therefore, the present study examines the effect of Domain specific innovativeness on Exploratory innovative products buying behavior (The consumers of Smart Wearable Products). The research method is analytical-survey, and its statistical population is the consumers of smart wearable products in Mashhad. A questionnaire was used to collect the initial data. Using the appropriate formulas, the sample size was determined to be 390. After collecting data, research hypotheses were analyzed using structural equation modeling and using Amos software. The results of the research show that domain specific innovativeness has a positive and significant effect on the exploration behavior of smart wearable products, and all four hypotheses are confirmed. At the end, suggestions are also presented based on the results.

    Keywords: Information possessing innovativeness, Exploratory information seeking, Exploratory acquisition of product, Product possessing innovativeness, innovative products
  • mohammad hassan hassani* Pages 53-61

    Considering the Theorizing as an indicator for generating the knowledge of academic institutions, the participation of universities in the field of humanism in scientific development and theorization is of particular importance. The practical efficiency of the theory is conditioned on the operation of the generated knowledge and its movement from the step of analogical reasoning (normative theory) to the inductive argument (the descriptive theory) in the theoretical cycle. Thus, the Test theory in the inductive argument can be considered as the main mission of the Humanities University. In this cycle, the observed anomalies lead to the production of knowledge and theorizing and access to the authority of the Humanities University. In order to move the knowledge cycle from theory to reality and transforming knowledge into a theoretical cycle, from the deductive reasoning (normative theory) to inductive reasoning (descriptive theory), there is a need for universities to target the universities in order to participate and participate in various missions that can identify and explain these abnormalities. This means that in the knowledge production cycle all universities have the same importance in scientific development. Given the intrinsic nature of humanities universities in direct relation with society, the establishment of humanities Incubator can lead to direct association of university professors with the community and create the production of indigenous knowledge of humanities. In fact, these centers can connect with various cultural institutions of the society along the lines of indigenous patterns through the establishment of a business in the field of humanism through the use of professors from the University of Humanities and other universities. Such a structure, by removing obstacles to the development of higher education system, will define the ecosystem of education in humanities universities, which will be the basis of the theoretization based on indigenous knowledge in the country.

    Keywords: development of Humanities, cycle of Theorizing, inductive reasoning, deductive reasoning, University of Humanities, humanities Incubator
  • Nasrin Dastranj* Pages 62-69

    Technological learning is defined as an endogenous way of generating technological capabilities in developing countries, reflecting the ability of an organization to effectively use, absorb and adapt external technologies, and develop new technologies over time, responding to environmental changes. Three important features of technology learning include gradual technological change, international diffusion of technology and local technological endeavors. In this research, the factors influencing technological learning have been identified. According to studies, two main components, including technological capability (absorptive capacity) and catch up strategy have been introduced as key components. Then, by analyzing the components, the main factors of each are identified and modeled. Capabilities are identified with a set of factors that are categorized as enterprise factors (including internal knowledge of employees, organizational strategies, and technological capabilities), national factors (including market conditions and competitive environment, culture and education, policies and regulations, and Technical infrastructure) and global factors (including fluidity, multiplicity of innovations, and complexity of technologies). The level of these capabilities will determine the catch up strategy. Understanding these factors help to influence the speed and power of technological learning in firms and industries in developing countries. Considering the development of technological capabilities and absorptive capacity at the level of enterprises with the aim of promoting the localization of technology, choosing the appropriate method for acquiring technology in order to encourage learning and acquiring new skills, as well as paying attention to the development of complementary capabilities will lead to technological learning and the success of the technological plans in the country.

    Keywords: technological learning, catch up strategy, absorptive capacity, technological capabilities, developing countries