فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ستاره بوچانی، مرضیه حجاریان* صفحات 429-442
    ساکنان روستاهای مجاور جنگل، اغلب از عرصه های منابع طبیعی بهره برداری می کنند. نوع و مقدار این بهره برداری ها در مناطق مختلف متناسب با شرایط محیطی، امکانات موجود و فرهنگ مردم متفاوت است. با توجه به اهمیت دارایی های طبیعی در معیشت روستاییان حاشیه جنگل های زاگرس، مطالعه و مقایسه انواع دارایی روستاییان ساکن در این عرصه های جنگلی ضروری است. به این منظور پژوهشی چندمرحله ای با استفاده از شیوه اسنادی و میدانی (پرسشنامه) در شهرستان چرداول استان ایلام انجام گرفت. به منظور تعیین و اولویت بندی شاخص ها و زیرشاخص های تعیین کننده دارایی های معیشتی، مدل فرایند تحلیل شبکه ای تهیه و طبق نظر متخصصان تحلیل شد. در مرحله بعد به منظور وزن دهی روستاهای تحت مطالعه، به کمک پرسشنامه های تهیه شده، مطابق سوپرماتریس های مقایسه های زوجی مدل، وزن هر روستا بر اساس نظر روستاییان مشخص شد. نتایج نشان داد که اولویت های وزن دارایی های معیشتی طبق نظر متخصصان به ترتیب دارایی مالی (310/0)، دارایی فیزیکی (280/0)، دارایی انسانی (167/0)، دارایی طبیعی (122/0)، دارایی نهادی (090/0) و دارایی اجتماعی (031/0) هستند. روستای طهماسب از نظر مقدار دارایی های معیشتی در رتبه اول قرار داشت و پس از آن به ترتیب روستاهای کل کل علیا و میوله علیا در رتبه های بعد قرار گرفتند. همچنین بررسی ها نشان داد که دارایی های مالی از مهم ترین دارایی هایی است که در زمینه تامین معیشت و رفاه روستاییان حاشیه جنگل اهمیت دارد. تحلیل وزن نرمال دارایی های معیشتی و دارایی های طبیعی نشان داد که با کاهش وزن دارایی های معیشتی، وزن دارایی های طبیعی افزایش نشان می دهد. در واقع این نتایج نشان می دهد در روستاهایی که از دارایی های معیشتی کمتری برخوردارند، دارایی های طبیعی تاثیر مهم تری در معیشت آنها دارد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، دارایی معیشتی، روستا، فرایند تحلیل شبکه ای
  • فاطمه موسوی*، احسان عبدی، عباس قلندرزاده، حسینعلی بهرامی، باریس مجنونیان صفحات 443-458
    آگاهی از ویژگی های شیمیایی خاک برای شناخت ویژگی های مهندسی آن در طراحی و مدیریت زیرساخت ها دارای اهمیت فراوانی است. طیف سنجی بازتابی، روشی غیرمخرب، سریع و بدون ایجاد مخاطرات برای محیط زیست است، ولی متاسفانه تاکنون پژوهشی در زمینه استفاده از این ابزار در برآورد ویژگی های خاک های جنگل در ایران انجام نگرفته است. پژوهش حاضر به منظور بررسی توانایی این روش در برآورد برخی ویژگی های شیمیایی شامل ماده آلی، CaCO3، pH وEC  خاک های جنگل انجام گرفت. به این منظور، 45 نمونه خاک از سری نم خانه جنگل خیرود جمع آوری و ویژگی های شیمیایی مورد نظر خاک با روش های استاندارد اندازه گیری شد. اندازه گیری طیفی نمونه های خاک مورد نظر با استفاده از دستگاه طیف سنج زمینی در محدوده طیفی مرئی- مادون قرمز انجام گرفت و سپس برای پیش بینی ویژگی های خاک از روش PLSR (رگرسیون حداقل مربعات جزئی) در حالت بازتاب طیفی و مشتق اول بازتاب استفاده شد. نتایج مقادیر RPD (نسبت انحراف دقت) نشان داد که ماده آلی خاک در حالت استفاده از بازتاب و مشتق بازتاب دارای برآورد خیلی خوب (RPD بیشتر از 2) وEC  و pH دارای برآورد قابل قبول (RPD بین 2-4/1) است. همچنین برای CaCO3در هر دو حالت بازتاب و مشتق اول بازتاب قابلیت پیش بینی مدل بسیار ضعیف بود (RPD کمتر از 4/1). به طور کلی برپایه نتایج این تحقیق، از طیف سنجی به منظور پیش بینی ویژگی های ذکرشده به جز CaCO3 به عنوان روشی سریع و با دقت قابل قبول می توان استفاده کرد و این روش قابلیت برآورد همزمان چند ویژگی خاک را دارد.
    کلیدواژگان: آهک، خاک جنگلی، طیف سنجی، ماده آلی
  • آیدا معزی پور، کامبیز پورطهماسی، بابک متشرع زاده*، رضا اولادی، احمد رمضانی صفحات 458-475
    در این تحقیق تاثیر آبیاری با شیرابه زباله شهری بر مقدار عناصر شیمیایی بافت اندام هوایی درختان صنوبر و زبان گنجشک بررسی شد. تیمارها شامل غلظت های مختلف شیرابه (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) بود. نتایج بررسی اثر متقابل گونه و غلظت شیرابه زباله بر مقدار عناصر شیمیایی در بافت اندام هوایی درختان نشان داد که با افزایش غلظت شیرابه زباله مقدار عناصر غذایی میکرو به جز عنصر روی، همچنین مقدار عناصر غذایی ماکرو و فلز سنگین سرب افزایش یافت. از طرفی مقدار آهن، روی و کلسیم در بافت اندام هوایی درختان صنوبر به طور معنی داری از زبان گنجشک بیشتر بود که علت آن تندرشد بودن و میزان جذب بیشتر صنوبر نسبت به زبان گنجشک است. نتایج آنالیز خاک نشان داد که با افزایش غلظت شیرابه زباله، مقدار عناصر فسفر، روی، نیتروژن، آهن و منگنز در خاک بستر رشد، به طور معنی داری یافت. در مجموع، کاربرد شیرابه در آبیاری درختان سبب افزایش مقدار برخی از عناصر غذایی در خاک و در اندام هوایی درختان شد، اما تا غلظت 75 درصد شیرابه اثری از مسمومیت در درختان مشاهده نشد، بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که شیرابه دارای پتانسیل زیادی به عنوان کود مایع است و مقدار فلزات سنگین آن در حد قابل تحمل برای درختان صنوبر و زبان گنجشک بوده است و از این رو در صورت مدیریت صحیح و پایش مداوم، می توان از آن به عنوان نوعی کود برای تقویت خاک و برخی گونه های درختی به خصوص در شرایط محدودیت منابع آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، عناصر غذایی، فضای سبز شهری، فلزات سنگین
  • سید جلیل علوی*، کورش احمدی، سید محسن حسینی، مسعود طبری کوچکسرایی، زهرا نوری صفحات 477-492
    گونه سرخدار از گونه های بومی و ارزشمند جنگل های هیرکانی است و براساس مطالعات اخیر، حضور این گونه در حال کاهش است؛ از این رو حفظ و احیای این گونه باارزش ضرورت دارد. یکی از راهکارهای حفاظت و احیای گونه های باارزش، شناسایی رویشگاه های بالقوه آن و اولویت بندی مناطق دارای پتانسیل حضور گونه با استفاده از مدل های پراکنش گونه ای است. این پژوهش با هدف اولویت بندی رویشگاه های مطلوب برای حفاظت و احیای سرخدار در جنگل های خزری انجام گرفت. در این پژوهش از الگوریتم درخت رگرسیون تقویت شده به منظور مدل سازی پراکنش گونه سرخدار در ارتباط با متغیرهای اقلیمی، خاکی و توپوگرافی و شناسایی مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار بر پراکنش سرخدار استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل ساخته شده با متغیرهای زیست اقلیمی از نظر معیارهای ارزیابی مدل با میانگین TSS و AUC 83/0 و 97/0 نسبت به مدل های ساخته شده با متغیرهای خاک و توپوگرافی، عملکرد بهتری برای پیش بینی پراکنش مکانی گونه سرخدار داشت. همچنین از بین متغیرهای زیست اقلیمی، میانگین دما در خشک ترین فصل سال و بارندگی در گرم ترین فصل سال، بیشترین تاثیر را در پراکنش گونه سرخدار داشته اند. متغیرهای کربن آلی خاک، درصد شن، ظرفیت تبادل کاتیونی، ارتفاع از سطح دریا و درصد شیب نیز از دیگر عوامل مهم تاثیرگذار در پراکنش گونه سرخدار بود. در پایان با ترکیب نقشه های پتانسیل حضور گونه به دست آمده از مدل های ساخته شده با متغیرهای اقلیمی، توپوگرافی و خاکی نقشه اولویت بندی حفاظت و احیای سرخدار تهیه شد که در برنامه ریزی برای بازسازی و احیای این گونه در جنگل های هیرکانی بسیار باارزش است.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، حفاظت، سرخدار، مدل پراکنش گونه
  • علی زینال زاده، نسرین سیدی*، عباس بانج شفیعی صفحات 493-504
    گونه پسته وحشی (Pistacia atlantica Desf.) از خانواده Anacardiaceae از درختان مقاوم به خشکی و سرماست. به دلیل خواب ناشی از فرایندهای فیزیولوژیکی و پوشش سخت و روغنی بذر، تکثیر و تولید نهال های این گونه، با موانع عمده ای روبه روست. در این بررسی، تاثیر تیمارهای بستر کاشت، تاریخ کاشت و پیش تیمارهای مختلف بر بذرهای پسته وحشی در نهالستان ائل گلی تبریز بررسی شد. برای اجرای آزمایش از طرح فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار و سه تیمار شامل بستر کاشت در سه سطح، تاریخ کاشت در دو سطح و پیش تیمار در چهار سطح استفاده شد. در طول فصل رویش، صفات قطر یقه و ارتفاع نهال به صورت ماهانه اندازه گیری شد. همچنین میانگین جوانه زنی روزانه، درصد و سرعت جوانه زنی بذور نیز محاسبه شد. در پایان فصل رویش، زی توده ریشه و بیوماس اندام هوایی اندازه گیری شد. استفاده از اسید جیبرلیک به عنوان پیش تیمار، درصد جوانه زنی بذرها را افزایش داد. افزون بر آن، بهترین صفات رویشی بذرها متعلق به بستر 1 (مخلوط خاک زراعی، کود و ماسه با نسبت های 2،1،1) و پیش تیمار 3 (ترکیب سرما، خراش دهی و اسید جیبرلیک) بود که برای بهبود رشد و عملکرد تولید نهال پسته وحشی در نهالستان ائل گلی تبریز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیوماس، پسته وحشی، خواب بذر، رویش
  • فرزانه مقبل اصفهانی، وحیده پیام نور*، علی ستاریان صفحات 505-518

    در این پژوهش، مورفولوژی و تنوع دانه گرده هشت گونه از جنس افرا شاملA. negundo, Acer palmatum A.monsspesulanum, A.velutinum, A,cappadocicum, A.campestre,,  A.platanoide L, A.hyrcanumو یک کولتیوار از افرا(A.negundovariegatum) با هدف بررسی تاثیر آن در آرایه بندی این جنس و یافتن صفات تشخیصی بررسی شد. نتایج نشان داد که دانه های گرده در این جنس سه شیاری و از نظر اندازه جزء گروه متوسط و اغلب ناجو رقطب هستند و تقارن شعاعی ندارند و از نظر طبقه بندی در طبقه plicate قرار می گیرند. در بررسی صفات کمی و با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفهو تجزیه خوشه ای، تنوع بین گونه ای زیادی بین صفات مشاهده شد. در تجزیه به مولفه های اصلی، فاصله دو شیار گرده از یکدیگر، طول قطر استوایی دانه گرده و مساحت گرده صفات مهم برای تفکیک گونه های موجود تشخیص داده شد. به منظور آزمون صحت تحلیل از آنالیز تشخیص استفاده شد که تا 80 درصد نتایج گروه بندی هر گونه براساس صفت گرده را به اثبات رساند.

    کلیدواژگان: آرایه بندی، تنوع، صفات تشخیص، گرده افرا
  • سارا پرنیان کلایه، مصطفی مرادی*، کیومرث سفیدی، رضا بصیری صفحات 519-532

    خشکیدگی درختی پدیده مهم و پیچیده ای است که در بیشتر جنگل های بلوط جهان روی داده است. این تحقیق با هدف برآورد مرگ ومیر، حجم خشکه دارها و عوامل اکولوژیکی موثر بر آنها در منطقه تنگ علمدار بهبهان اجرا شد. به این منظور یک قطعه 50 هکتاری انتخاب و در آن 30 قطعه نمونه 25 آری به صورت تصادفی سیستماتیک پیاده شد. در این قطعات نرخ مرگ ومیر درختان بلوط، حجم خشکه دارها در گروه های مختلف (اعم از درشت و ریز)، شیب، ارتفاع از سطح دریا، شکل زمین، شکل دامنه و جهت دامنه اندازه گیری و ثبت شد. از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تجزیه واریانس یکطرفه برای تجزیه وتحلیل اطلاعات استفاده شد. نتایج نشان داد که حجم خشکه دارهای سرپا، افتاده و ریز به ترتیب 01/7، 21/15 و 039/0 متر مکعب در هکتار است. نرخ مرگ ومیر درختان بلوط در منطقه تنگ علمدار بسیار زیاد و در حدود 57 درصد است. بیشترین مرگ ومیر در این تحقیق در طبقه های قطری 15-10 سانتی متری مشاهده شد. نرخ زیاد مرگ ومیر متاثر از ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی نبود. از طرف دیگر، حجم و تعداد خشکه دارها در گروه های مختلف همبستگی معنی داری با متغیرهای فیزیوگرافی نداشت. مرگ ومیر زیاد در همه طبقات قطری ممکن است نشان دهنده این مسئله باشد که مرگ ومیر در نتیجه دیرزیستی درختان بلوط نیست، بلکه نوعی آشفتگی سبب آن شده است. همچنین یکی از دلایل احتمالی کم بودن حجم خشکه دار ریز، آشفتگی های انسانی است. بنابراین با توجه به مرگ ومیر زیاد در این منطقه توصیه می شود ضمن برنامه ریزی برای حفظ جنگل، فعالیت های جنگلکاری و احیا انجام گیرد.

    کلیدواژگان: خشکه دار، زوال جنگل، بلوط ایرانی، شکل زمین، خشکه دار خرد
  • احمدرضا دری، سپیده کلاته جاری*، محمود دژام، احمد خلیقی، توماس پیپکر صفحات 533-545
    ارس (Juniperus excelsa) درختی نورپسند و دیرزیست از خانواده سرو  (Cupressacea)است. این درخت کندرشد و مقاوم در برابر کم آبی و سرماست. تحقیق حاضر در قالب دو آزمایش جداگانه شامل بررسی غلظت هورمون های اکسین و سیتوکینین بر کال زایی ارس به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید بر تولید متابولیت های ثانویه (فنول و فلاونوئید) و مهار رادیکال آزاد DPPH انجام گرفت. نمونه های گیاهی اولیه استفاده شده در این پژوهش از شاخه های سالم و عاری از بیماری و آفات ارس تهیه شد. از محیط کشت مخصوص گیاهان چوبی (WPM) به عنوان محیط پایه استفاده شد. فاکتور اول شامل اکسین در پنج سطح (صفر، 1 و 2 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) و 1 و 2 میلی گرم در لیتر 2,4-D) و فاکتور دوم شامل سیتوکینین در سه سطح (صفر، 25/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر کینتین بود. نتایج تحقیق نشان داد که ریزنمونه ها بعد از سه هفته در محیط کالوس زایی به تدریج متورم شدند و پس از شش هفته در این ریزنمونه ها به طور کامل کالوس زایی انجام گرفت. بررسی اثر متقابل هورمون های سیتوکینین و اکسین نشان داد که بیشترین مقدار آن (80 درصد) در تیمار ترکیبی 25/0 میلی گرم در لیترKin  و 1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. مقایسه میانگین با آزمون دانکن نشان داد که بیشترین وزن تر کالوس (1/1 گرم) در تیمار ترکیبی 25/0 میلی گرم در لیترKin  و 1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. همچنین بیشترین وزن خشک کالوس (4/0 گرم) در تیمار 25/0 میلی گرم در لیترKin  و 1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. Kin در ترکیب با NAA سبب ایجاد کالوس متراکم (فشرده) و زردرنگ و در ترکیب با 4,2-D سبب ایجاد کالوس ترد (پفکی) و سبزرنگ شد. در بررسی اثر سالیسیلیک اسید (0، 50 و 100 میکرومولار) بر متابولیت های ثانویه بررسی شده مشخص شد که مقدار فنول در تیمار 100 میکرومولار (8/31 میلی گرم گالیک اسید در گرم وزن خشک) بیشتر از تیمارهای دیگر بود. اختلاف معنی داری بین تیمار شاهد و 50 میکرومولار مشاهده نشد. بیشترین و کمترین مقدار فلاونوئید به ترتیب در تیمارهای 100 میکرومولار سالیسیلیک اسید (3/9 میلی گرم کوئرستین در گرم وزن خشک) و شاهد (05/2 میلی گرم کوئرستین در گرم وزن خشک) به دست آمد. همچنین بیشترین مهار رادیکال آزاد DPPH در تیمار 100 میکرومولار سالیسیلیک اسید (06/35 درصد) و کمترین مقدار آن (3/25 درصد) در تیمار شاهد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اکسین، سیتوکینین، کالوس، فلاونوئید، فنول
  • عاطفه کریمیان بهنمیری، کامبیز طاهری آبکنار*، یحیی کوچ، علی صالحی صفحات 547-558
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ترکیب تاج پوشش درختان راش با گونه های همراه (راش- ممرز- پلت، راش- ممرز، راش- پلت و راش خالص) بر شاخص های میکروبی و انباشتگی عناصر غذایی خاک در استان مازندران انجام گرفت. نمونه های لاشبرگی با استفاده از تله لاشبرگی و نمونه های خاک (با ابعاد 30×30×30 سانتی متر) در هر یک از توده ها با پنج تکرار از زیر تاج پوشش درختان راش برداشت شد. مشخصه های لاشبرگ (کربن آلی، نیتروژن کل، نسبت کربن به نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم و کلسیم)، مشخصه های فیزیکی، شیمیایی، بیوشیمیایی و میکروبی خاک (وزن مخصوص ظاهری، شن، سیلت، رس، pH، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل، نسبت کربن به نیتروژن، زی توده میکروبی کربن و نیتروژن، نسبت زی توده میکروبی کربن به نیتروژن، تنفس میکروبی، ضریب میکروبی و متابولیکی، ذخیره کربن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم و کلسیم، نیترات و آمونیوم) سنجیده شد. نتایج نشان داد که توده راش-ممرز-پلت دارای بیشترین مقدار pH، ذخیره نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، زی توده میکروبی کربن و نیتروژن و تنفس میکروبی است. همچنین بیشترین مقدار کربن خاک، نسبت کربن به نیتروژن خاک، انباشتگی کربن، ضریب متابولیکی و میکروبی به توده راش خالص اختصاص یافت.بیشترین مشخصه آمونیوم و نیترات نیز در توده های راش-پلت و راش-ممرز مشاهده شد. بر اساس پژوهش حاضر، توده راش-ممرز-پلت، سبب بهبود مشخصه های لاشبرگ، انباشتگی مواد غذایی و شاخص های میکروبی خاک شد و توده های راش-ممرز، راش-پلت و راش خالص در رتبه بعدی قرار گرفتند. نتایج کاربردی این پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت ترکیب های مختلف درختی در بهبود مشخصه های کیفی و سلامت خاک است.
    کلیدواژگان: ترکیب درختی، تنفس میکروبی، زی توده میکروبی، مشخصه خاک و لاشبرگ
  • فریده محمدی فرد، مریم ملاشاهی*، هومن روانبخش صفحات 559-573
    توریسم در اراضی طبیعی می تواند موجب تغییرات در تنوع و تراکم گونه های گیاهی، ساختار توده و سلامت گیاهان شود. تحقیق حاضر به تاثیرات توریسم بر ساختار پوشش گیاهی و تنوع گونه ای، در پارک جنگلی نور پرداخته است. برای این تحقیق، منطقه به سه زون تقسیم شد: 1. با فشار زیاد توریسم؛ 2. با فشار متوسط توریسم؛ 3. بدون فشار توریسم. سپس نمونه برداری با برداشت 20 قطعه نمونه 20×20 متری با پراکنش تصادفی- سیستماتیک در هریک از زون ها انجام گرفت (در مجموع 60 قطعه). در هر قطعه نمونه، گونه های چوبی، علفی و زادآوری و ویژگی های کمی و کیفی گونه های جنگلی اندازه گیری شد. سپس شاخص های تنوع، غنای گونه ای و یکنواختی محاسبه و تنوع و ویژگی های ساختاری درختان در زون های مختلف مقایسه شد. براساس نتایج، با افزایش فشار توریسم در تنوع گونه های چوبی تفاوت معنی داری ایجاد نشد، ولی تنوع گونه ای زیراشکوب افزایش داشت. با وجود این، تراکم گیاهان در هر دو اشکوب چوبی و اشکوب کف جنگل کاهش چشمگیری داشت. کمترین زادآوری در زون با فشار زیاد گردشگر و بیشترین آن در زون با فشار متوسط به دست آمد. درختان زون بدون فشار توریسم، میانگین ارتفاع و تاج پوشش بیشتری از زون با فشار زیاد توریسم داشتند. همچنین بیشترین خشکه دار، بیشترین نسبت درختان سرشکسته به کل درختان و بیشترین درختان بیمار و آسیب دیده در زون با فشار زیاد وجود داشت. در این زون توسکا قشلاقی، سفیدپلت و انجیلی کمترین شادابی را داشتند.
    کلیدواژگان: آشفتگی، پارک جنگلی نور، زادآوری، ساختار جنگل، سفیدپلت
|
  • Setareh Buchani, Marzieh Hajjarian * Pages 429-442
    Forest marginal villagers often use natural resources. The type and amount of these utilities varies according to the environmental conditions, facilities and culture of the people. Regarding the importance of natural assets to the livelihoods of the villagers in the Zagros forests, it was necessary to study and compare the types of assets of the villagers living in these forest areas. To do so, a multi-stage research using a library (documentary) and field study (questionnaire) was conducted in the city of Chardavol, Ilam province. In order to determine and prioritize the indicators and sub-indicators determining the livelihoods, the model of the network analysis process was developed and analyzed according to experts. In the next step, in order to weight the villages under study, questionnaires were prepared according to the super matrix of the pair model, the weight of each village was determined by the villagers based on the results. The financial (0.310), physical (0.280), human (0.167), natural (0.122), institutional (0.090) and social (0.031) assets were the most important livelihood assets. A questionnaire was also designed to determine the levels of livelihood assets of residents of forest-fringe villages and their dependence on forest. With the help of the weight determined by the experts, the level of livelihoods in the studied villages was determined. The results indicated the Tahmasb village was in the first place in terms of livelihoods, followed by the Kolkol Olya and Miule Olya villages. The research has shown that financial assets are the most important assets that contribute to livelihoods and welfare of rural marginal villagers. The analysis of the normal weight of livelihood assets and natural assets showed that the weight of livelihood assets increased with the weight loss of livelihoods. In fact, these results show that in villages with less livelihoods, natural assets play a more important role in their livelihoods.
    Keywords: ANP, Livelihood Assets, Priorities, Village
  • Fatemeh Mousavi *, Ehsan Abdi, Abbas Ghalandarzadeh, Hosseinali Bahrami, Baris Majnounian Pages 443-458
    Knowledge of soil chemical properties is important for understanding its engineering characteristics in road construction. Reflectance spectrometry is a non-destructive, fast and environment friendly method, but unfortunately no research has been conducted to use this tool to estimate the forest soil characteristics in Iran. The present study was conducted to investigate the ability of VNIR spectrometry to estimate some chemical properties including organic matter, CaCO3, pH and EC in the forest soil. For this purpose, 45 soil samples were collected from Namkhaneh series in Kheyroud Forest and those properties were measured by standard methods. The reflectance of sample was measured in dark room using Fieldspec ASD spectroradiometer. PLSR (Partial Least Squares Regression) method was used to predict soil properties in reflectance and first derivative mode. The results of RPD shows that OM has a very good estimate in two modes of reflectance spectra and derivative reflectance spectra (PRD>2) and pH, EC have acceptable estimate (1.42), but CaCO3 has poor prediction in two modes of reflectance spectra and derivative reflectance spectra (PRD<1.4). In general, based on the results of this study, spectrometry can be used to predict the above-mentioned properties except CaCO3 as a fast and an acceptable method and this method can simultaneously estimate several soil properties.
    Keywords: Forestry soil, Spectrometry, lime, Organic Matter
  • Aida Moezzipour, Kambiz Pourtahmasi, Babak Motesharezadeh *, Reza Oladi, Ahmad Ramezani Pages 458-475
    In this study, the effect of irrigation with landfill leachate on the chemicals concept of the tree branches of Populous and Fraxinus was investigated. The treatments included different concentrations of landfill leachate (0, 25, 50, 75 and 100%). The results of the interaction effect of kind of species and concentration of landfill leachate on the chemicals concept of tree branches showed that increased concentration of landfill leachate leads to increasing of the micro nutrient amounts except zinc, the amount of macro nutrients and also heavy metal of plumbum. On the other hand, the amount of iron, zinc and calcium in shoot of Populous was significantly higher than that of Fraxinus trees which was resulted from being fasting growth and high level of absorbance of populous as compared to Fraxinus. According to the results of soil analysis, it can be said that increased concentration of landfill leachate resulted in the significant increasing of the amount of phosphorus, zinc, nitrogen, ferrus and manganese in the soil. Overall, the results confirmed that utilization of landfill leachate for irrigation of trees leads to increased amount of some nutrients in the soil and shoot trees but there have been no sign of toxicity in trees until concentration of 75% of landfill leachate. So, it can be concluded that landfill leachate has potential to be used as liquid fertilizer and its heavy metal concept is tolerable for populous and fraxinus trees. With proper management it can be utilized as fertilizer for reinforcement of soil and some of tree species.
    Keywords: Soil pollution, Nutrient element, Urban green space, Heavy metal
  • Jalil Alavi *, Kourosh Ahmadi, Seyed Mohsen Hosseini, Tabari Masoud, Zahra Nouri Pages 477-492
    Taxus baccata is an indigenous and valuable species of Hyrcanian Forests. According to recent studies, the presence of this species in the areas where distribution is declining; therefore, preserving and restoring this valuable species is essential. One of the most strategies for conservation and rehabilitation of valuable species is identification of its potential distribution and prioritization of areas with potential of presence of species using species distribution models. The purpose of this study was to prioritize desirable habitats for preservation and restoration of yew in Hyrcanian forest. In this study, the Boosted Regression Tree (BRT) algorithm was used to model the distribution of yew species in relation to climatic, edaphic, and topographic variables and identification of the most important variables affecting the distribution of yew. The results showed that the model constructed with climate variables in terms of model evaluation criteria by average of TSS (0.83) and AUC (0.97), has better performance in comparison to edaphic and topographic models. Also, among the climate variables, mean temperature of driest quarter and precipitation of warmest quarter has the most effect on the distribution of yew species. Soil organic carbon, sand percent, cation exchange capacity, altitude, and slope percent were also other important factors affecting the distribution of yew species. Finally, by combining the suitability maps of climatic, topographic, and edaphic models, a map of the priority of conservation and restoration of yew species was prepared, which is very valuable in planning for restoration of this species in Hyrcanian Forests.
    Keywords: Yew, Hyrcanian forest, Species distribution model, Conservation
  • Ali Zeynalzadeh, Nasrin Seyedi *, Abbas Banj Shafiei Pages 493-504
    Wild Pistacia (Pistacia atlantica Desf.) from the Anacardiaceae family is drought and frost tolerant tree species. Due to the dormancy caused by physiological processes and hard and oily coating of the seeds, the reproduction and production of seedlings of this species are facing major obstacles. In this study, the effect of sowing bed, planting date and different pretreatments on wild pistachio seeds were studied in Tabriz's Elgolian nursery. In order to implement the experiment, a factorial design in a randomized complete block design with five replicates and three treatments including planting bed in three levels, planting date in two levels and pre-treatment in four levels were used. During the growing season, the diameter of the collar and seedling height were measured monthly. Also, the daily average germination, seed percentage and seed germination rate were also calculated. At the end of the growing season, biomass of the root and biomass of the stem were measured. Using gibberellic acid as a pretreatment increased seed germination percentage. In addition, the best vegetative traits were the planting bed 1 (1,1,1) and pretreatment 3 (cold, scraping and gibberellic acid) which are recommended for improving the growth and the rate of yield of wild pistachio seedlings in Elgoli nursery in Tabriz.
    Keywords: Biomass, growth, Seed, Wild Pistachio
  • Farzane Moghbel Esfahani, Vahide Payamnoor *, Ali Sattarian Pages 505-518

    In this study, morphology and pollen grain diversity of eight maple species including Acer negundo, A.palmatum, A.monsspesulanum, A.velutinum, A.cappadocicum, A.campestre, A.tanoide L, A.hyrcanum and a cultivar of A.negundo (A.negundo variegatum) were studied to examine their roles in this genus and to find the diagnostic attributes. The results showed that pollen grains of this genus are tricolpateand are of medium size, often heteropolar with no radial symmetry, and are classified in plicate class. Studying the quantitative traits by using one-way analysis of variance and cluster analysis showed a high inter-specific variations among the traits. In the principal component analysis, the distance of two pollen lengths from each another, the length of the equatorial diameter of the pollen grain, the window environment, and the window area were determined to separate the existing species. In order to test the accuracy of the analysis, the detection analysis was used, which confirmed up to 80% of the results of grouping of each species is based on the pollen attributes.

    Keywords: Maple Pollen grain, Taxonomy, Detection traits, Diversity
  • Sara Parnian Kalayeh, Mostafa Moradi *, Kiomars Sefidi, Reza Basiri Pages 519-532

    Forest decline is an important and complicated phenomenon that happened in most world oak forests. This research aims at the determination of mortality rate, the volume of deadwood, and also the designation of the ecological factor affecting these mentioned parameters in Tange Alamdar, Behbahan. To do so, a 50 hectares oak forest was selected and 30 systematic randomized sample plots (25 Are) were established in this site. Within each sample plot, mortality rate, deadwood volume in different classes (coarse and fine dead wood), slope, elevation, landform, and terrain shape indexes, and aspect were recorded. Pearson’s correlation coefficient and one-way ANOVA were used for data analysis. The result indicated that standing dead tree, fallen dead tree, and fine woody debris volume were 7.01, 15.21, and 0.039 m3 ha-1, respectively. Persian oak mortality rate in the studied site was 57 percent and the highest rate belonged to the 10-15 cm d.b.h class. The high rate of mortality had no correlation with elevation and aspect. Also, deadwood volume and number in the different studied groups had no significant correlation with physiographical features. A high level of mortality rate in all of the diameter classes might imply that mortality is not the result of aging but some kind of disturbances. One of the possible reasons for low fine woody debris volume could be related to human disturbances. Overall, reforestation should be considered in the studied site to decrease the mortality rate.

    Keywords: dead wood, forest decline, Land form, fine woody debris, Persian oak
  • Ahmadeza Dorri, Sepideh Kalatejari *, Mahmood Dezham, Ahmad Khalighi, Thomas Pypker Pages 533-545
    Juniperus excelsa is a light demanding and long-lived tree species of the Cupressaceae family. This species has been shown good tolerant to harsh conditions such as cold and drought situations.  This research aims to assess the effect of different concentrations of auxin and cytokinin on callus induction of J. excelsa asfactorial based on completely randomized block design and to study the effect of salicylic acid on phenol, flavonoid and inhibition of DPPH radicals of calli. The explants were selected from sound trees with no diseases and pests. Woody plant medium (WPM) was selected with same laboratory conditions (experimental place, temperature, explant age, hormone type). The experimental treatments were auxin with 5 levels (0, 1 mg/l NAA, 2 mg/l NAA, 1 mg/l 2, 4-D, and 2 mg/l 2,4-D), and cytokinin with 3 levels (0, 0.25 mg/l Kin, 0.5 mg/l kin). The results showed the explants gradually swelled after 3 weeks, and completely induced callus after 6 weeks. The interaction of auxin and cytokinin hormones showed that the highest amount of callus induction (80%) was obtained in the interaction of 0.25 mg/l Kin and 1 mg/l NAA. The highest fresh weight of callus was in the interaction of 0.25 mg/l and 1 mg/l NAA as 1.1 gr. Besides, the dry weight of callus was recorded in the interaction of 0.25 mg/l Kin and 1 mg/l NAA. Kin combined with NAA caused the formation of compressed and yellow callus, and Kin combined with 4, 2-D, created a friable and green callus. On the other hand, we found that the total phenol content in 100 µM SA (31.8 mg gallic acid/ grDW) was higher than other treatments. There was no significant difference between control and 50 µM SA. The highest (9.3 mg quercetin / grDW) and lowest (2.05 mg quercetin / grDW) flavonoid contents were found in 100 µM SA and control, respectively.  In addition, the maximum inhibition of DPPH was recorded in 100 µM SA (35.06%), while the minimum was observed in control (25.3%).
    Keywords: auxin, Cytokinin, Callus, Flavonoid, Phenol
  • Atefeh Karimiyan Bahnemiri, Kambiz Taheri Abkenar *, Yahya Kooch, Ali Salehi Pages 547-558
    The present study aimed to assess the effect of canopy combination of beech trees and mixed species (beech-hornbeam-maple, beech-hornbeam, beech-maple and pure beech) on microbial indices and soil nutrient stockscharacteristics in Mazandaran Province, north of  Iran. Leaf litter sampling was done by using litter traps and soil samples (30 × 30 × 30 cm) were taken in each of the stands with five replicaties under the canopy of beech trees. Characteristics of litter (organic carbon, total nitrogen, carbon to nitrogen ratio, phosphorus, potassium, calcium and magnesium) were measured. The physical, chemical, biochemical and microbial properties of soil (bulk density, Sand, silt, clay, pH, EC, organic carbon, total nitrogen, carbon to nitrogen ratio, sequestration of organic carbon, total nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium, ammonium, nitrate, microbial respiration, metabolic and microbial quotient) were also investigated. The results showed that beech-hornbeam-maple stand had the highest pH, nitrogen sequestration, phosphorus, potassium, magnesium, microbial biomass of carbon and nitrogen, and microbial respiration. Also, the highest amount of soil carbon, carbon to nitrogen ratio, carbon sequestration, metabolic and microbial quotients were allocated to pur beech stands. In addition, the highest ammonium and nitrate levels were also observed in beech- maple and beech-hornbeam stands. According to the present study, beech-hornbeam- maple stand improved the litter quality, nutrient storageand microbial indicators of the soil, followed by beech-hornbeam, beech- maple and pure beech stands. The practical results of this research indicate the positive effects of tree species diversity on improvement of soil qualitaty and health.
    Keywords: Characteristics of soil, litter, Microbial biomass, Microbial respiration, Tree composition
  • Farideh Mohamadi Fard, Maryam Mollashahi *, Hooman Ravanbakhsh Pages 559-573
    Tourism in natural areas can affect the biodiversity, density and structure of stands and plants health. The present research aims at studying the effects of tourism on vegetation structure and species diversity in Noor Forest Park, Mazandaran province. To do so, the study area was divided into three main zones: without pressure, moderate, and high tourism pressures. Then, sampling was done with 20 sample plots of 20 × 20 m sample with random-systematic distribution in each zone (60 plots in total). Within each sample plot, trees, shrubs, herbs and regenerations were counted and quantitative and qualitative characteristics of all woody species were measured. The species richness, evenness and diversity indices were then calculated and the calculated indices and forest structural features were compared amongst the mentioned zones. Based on the results, diversity of forest floor flora in high tourism pressure zone was higher than other zones and there was no significant difference in woody species diversity among three zones, nevertheless a considerable reduction was seen in density of both woody and floor species. The lowest regeneration abundance was observed in high tourism pressure zone and the most, in medium tourism pressure zone. In zone without tourism pressure, average height and canopy of trees were more compared with the high tourism pressure zone. Also, most snags, the highest ratio of broken trees to total trees and the highest number of diseased and damaged trees were observed in high tourism pressure zone. In this zone, Alnus glutinosa, Populus caspica and Parrotia persica had the lowest vitality.
    Keywords: Disturbance, Populus caspica, Regeneration, Forest structure, Noor Forest Park