فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تاریخ اجتماعی
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد حسن پور* صفحات 1-23
    حواس پنج گانه ی انسانی یکی از مهم ترین داده های مطالعاتی در تاریخ اجتماعی حواس است. و درمیان آن، ذایقه ی چشایی به دلیل درهم تنیدگی عمیق آن با فرهنگ های متنوع جوامع گوناگون، به اشکال متنوعی ظهوریافته و خوراک و دست پخت را در طبقات مختلف اجتماعی وابسته به آداب و سنت های متنوعی می سازد. عکس های اجتماعی این قابلیت را دارند که همچون گواهی بر این مدعا عمل کرده و سلیقه های چشایی را مبتنی بر ساختارها و بافتارهای اجتماعی، ایدیولوژی، و روابط اجتماعی عیان سازند.
    روش
    انسان شناسان و پژوهش گران تاریخ فرهنگی و اجتماعی، مجموعه ی ویژگی های منسجم در سلیقه ی چشایی را "روح غذا" می-نامند که بر کلیت سلیقه های چشایی یک جمعیت انسانی حاکم است. براساس کارکرد تاریخ اجتماعی حواس در مطالعه ی اسناد تاریخی زندگی روزانه، می توان حس چشایی را در صورت بندی طبقات اجتماعی به واسطه ی عکس های اجتماعی مورد تحلیل قرار داد.سوال اصلی اما این است که چگونه به واسطه ی بازخوانی حس چشایی در عکس های روزمره، می توان به ویژگی "روح غذا" در یک-طبقه ی اجتماعی دست یافت؟ فرض براین است که عکس های اجتماعی، به ویژه آن ها که به صورت دم دستی گرفته می شوند، دارای اطلاعات دیداری قوی راجع به انواع سلیقه های چشایی در فرهنگ ها و طبقات مختلف اجتماعی هستند. با مطالعه ی آن ها براساس تاریخ اجتماعی حواس، می توان به الگویی در تحلیل عکس براساس سلیقه های چشایی دست یافت. نتیجه آن که عکس های اجتماعی کیفیات متنوعی از "روح غذا" را در طبقات مختلف اجتماعی به دست می دهند. در پایین هرم طبقاتی، افراد به سفره ی غذا و پر بودن آن توجه بیشتری دارند؛ در طبقه ی متوسط شهری، توجه به سلامت، لذت بردن از دورهمی ها، و مطلوبیت اجتماعی است و در طبقات مرفه ایران، خوراک همچون یک ابژه ی زیباشناختی عینی در عکس ها ارایه می شود.
    کلیدواژگان: ذائقه ی چشایی در عکس های اجتماعی، تاریخ اجتماعی حواس، طبقه ی اجتماعی، عکس های اجتماعی ایران، روح غذا
  • شهرام جلیلیان، فرشید نادری، زهره تقی پور بیرگانی* صفحات 25-49
    چکیده در دوره اشکانیان، اشراف و بزرگان از ارکان اصلی دستگاه پادشاهی بودند. آنها امتیازهای ویژه ای در دربار داشتند و عضو شورای بزرگان یا انجمن های سلطنتی بودند که گهگاه به گزینش یا خلع پادشاهان می پرداختند. اگرچه در سال های آغاز شاهنشاهی اشکانی، پادشاهان از حمایت و همکاری اشراف و بزرگان برخوردار بودند و قدرت شاهنشاه به مراتب بر قدرت اشراف و بلندپایگان برتری داشت، اما با گسترش قلمرو اشکانیان و با گشوده شدن سرزمین های تازه، اشراف قدرت بیشتری کسب کردند. افزایش قدرت اشراف باعث شد که در دوران گسیختگی دستگاه پادشاهی، ردپای آنها در برخی شاه گزینی ها و یا عزل پادشاهان اشکانی دیده شود. سوال اصلی در پژوهش این است که اشراف و بزرگان اشکانی از آغاز فرمانروایی اشکانیان (247 پ. م.) تا پایان پادشاهی اردوان دوم (10/11- 38 م.) چه نقشی در عزل و نصب پادشاهان داشته اند؟ این جستار نشان می دهد در این برهه از تاریخ اشکانیان، هنگامی که پادشاه نیرومندی بر تخت سلطنت تکیه می زد، گزینش ولیعهد به دست خود او انجام می گرفت اما در دوره ناتوانی و ضعف دستگاه پادشاهی، زمینه برای مداخله اشراف و انجمن های مشورتی در انتخاب یا عزل پادشاه فراهم می آمد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و به دستاویز منابع گوناگون به بررسی و تحلیل نقش بزرگان و اشراف در شاه گزینی پادشاهان اشکانی از آغاز تا مرگ اردوان دوم پرداخته خواهد شد. کلید واژه ها: اشکانیان، خاندان های نژاده، اشراف و بزرگان، عزل و نصب پادشاهان.
    کلیدواژگان: اشکانیان، خاندان های نژاده، اشراف و بزرگان
  • مهدی میرکیایی* صفحات 51-76
    کاوش در زندگی سیاسی فرودستان از حوزه هایی است که عموما در تاریخ نگاری ایران از آن غفلت شده است.خشونت عریان قدرت در عصر پیشامدرن توده ها را به استتار اعتراضات وادار می کرد؛ از همین رو رصد این اعتراضات در بایگانی ها یا تاریخ نگاری های رسمی دشوار است. در این میان قوالب گوناگون فرهنگ عامه ظرفیت مناسبی برای این پوشش و استتار داشتند. ضرب المثل ها یکی از متداول ترین این قالب ها هستند که بررسی بخشی از آن ها با درونمایه نقد قدرت، در شناخت رفتار سیاسی توده ها بسیار موثر است. این پژوهش در پی یافتن پاسخ این پرسش هاست: این ضرب المثل ها به کدام سطوح از کنش سیاسی توده ها تعلق دارند و کدام یک از بخش های روایت رسمی حکومت را به چالش می کشند؟ فرض پژوهش این است که با استفاده از ضرب المثل ها می توان واکنش توده ها به سلطه را در سه سطح تایید، نقد غیابی و نیز انتقاد استتار شده در حضور ارباب قدرت رصد کرد. این ضرب المثل ها ادعای سیادت ذاتی، اقتدار و دادپیشگی زمامداران را زیر سوال می برند.چهارچوب نظری پژوهش، نظریه «روایت های نهانی» است که واضع آن، جیمز سی. اسکات، حیات سیاسی فرودستان را با تقسیم بندی آن به سطوح مختلف واکنش به قدرت تشریح کرده و بخصوص شیوه های متنوع نقد تلویحی قدرت در حضور ارباب قدرت را شناسایی و تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، اعتراض سیاسی، ضرب المثل، فرودستان
  • شهرام یوسفی فر، امین محمدی* صفحات 77-104

    پرداخت مواجب موروثی یکی از مسایل مهم ایران عصر قاجار بود، چراکه سهم زیادی از بودجه حکومت صرف پرداخت مواجبی می شد که بخشی از آن به صورت موروثی به مواجب بگیران رسیده بود و آنها در ازای دریافت مواجب، هیچ خدمتی به دولت نمی کردند. پرداخت این نوع مواجب که در منابع عصر قاجار از آن با عنوان مواجب موروثی، مواجب متوفی، مستمری یا وظیفه یاد شده است، از آغاز حکومت قاجاران تا پایان سلطنت مظفرالدین شاه، بر اساس دستورالعمل ساده ای انجام می گرفت که نحوه اجرای آن با توجه به نظر و سیاست شاه یا صدراعظم دستخوش تغییر می شد. پس از استقرار مشروطیت، مجلس و دولت انجام اصلاحات در سازوکار پرداخت مواجب موروثی را ضروری دانستند و در سال 1326 ق قانون 10 ماده ای را برای آن تدوین و تصویب کردند. مسئله اصلی این پژوهش بررسی ضرورت انجام اصلاحات در سازوکار پرداخت مواجب موروثی و عملکرد دولت و مجلس در این حوزه پس از استقرار نظام مشروطه است.یافته های این پژوهش نشان می دهد که رعایت نکردن دستورالعمل پرداخت مواجب موروثی و تخلفات متعدد در سازوکار سنتی آن از یک سو و هزینه هایی که مادام العمربودن این مواجب به بار می آورد از سوی دیگر باعث شد پس از پیروزی مشروطه، حکومت اصلاحات اساسی در این سازوکار مالی انجام دهد. با وجود اینکه اصلاحات مزبور در راستای جلوگیری از اتلاف منابع مالی دولت انجام گرفت، ورشکستگی مالیه باعث بروز مشکلات فراوان برای دولت و مواجب بگیران شد و اثرات مثبت این اصلاحات را کمرنگ کرد.

    کلیدواژگان: مواجب موروثی، عصر قاجار، قانون وظایف، مشروطیت، اسناد تاریخی
  • شایان کرمی* صفحات 105-127
    این مقاله قصد دارد، یک چهارچوب نظری برای مطالعه دولت در تاریخ اندیشه سیاسی- اجتماعی ایران ارایه کند. مسئله اصلی مقاله تبیین عمده ترین شاخص های جاه طلبی دولت در ایران است. به عبارت دیگر، مقاله قصد دارد نظریه «دولت جاه طلب» را به مثابه رهیافتی بدیل برای تبیین مهم ترین رخدادهای تاریخ اندیشه سیاسی- اجتماعی ایران ارایه کند. داده ها از منابع کتابخانه ای جمع آوری و به روش تاریخی «تحلیل جاه » تجزیه و تحلیل شده است. در روش تاریخی تحلیل جاه، شاخص های جاه طلبی در چند مرحله، بر مبنای مقایسه مداوم ویژگی-های مشترک تعیین می شود. یافته ها نشان می دهد جاه طلبی، به عنوان یک الگوی کهن سیاسی، ویژگی مشترک همه دولت های ایرانی بوده است. جاه یک موقعیت سیاسی- اجتماعی ویژه برای اعمال نفوذ و منفعت جویی است که دولت در ایجاد آن نقش اصلی دارد. در یک نظام سیاسی جاه طلب، قوانین الهی و سیاسی جامعه برای رشد و توسعه جاه تفسیر و تنظیم می شود. به واسطه تنظیم قوانین در راستای رشد جاه طلبی، سال به سال از سهم مقدار درآمد مالیاتی دولت کاسته و بر دارایی های اقلیت جاه طلب افزوده می شود. تا جایی که خزانه دولت تهی می شود و تبعیض، رانت و فساد بروز می کند. دولت جاه طلب انحصارگرا و نشان حلقه (دایره)، نماد انحصارگرایی و جاه طلبی محسوب می شود.عمده ترین شاخص های جاه طلبی دولت عبارتند از: اقتصاد توزیعی، عدالت جویی، انحصارگرایی، حمایت از نیروی کار غیرمولد و اتحاد دین و سیاست. برونداد دولت جاه طلب، تبعیض، رشوه، رانت، فساد و انقلاب است.
    کلیدواژگان: جاه طلبی، دولت جاه طلب، انحصارگرایی، عدالت اجتماعی
  • محسن بیگدلی* صفحات 129-153
    ایران از دیرباز به سبب موقعیت سوق الجیشی به عنوان چهارراه عبور گروه ها و اقوام مختلف شناخته شده است. گاه ایران خود مقصد مهاجرت بوده و گاه واسط مهاجرت به مکانی دیگر. گاه مهاجرت خودخواسته بوده و گاه به اجبار سیاسی یا مذهبی. یکی از گروه های قومی ساکن در ایران گرجی ها هستند. تا بحال حضور گرجی ها در ایران به مثابه گروهی اسیر تلقی شده که توسط شاهان صفوی در جنگ با کفار اسیر  و به تدریج در دستگاه حکومتی و جامعه ایرانی وارد شدند. در این مقاله به عنوان اقلیت قومی نگریسته می شود که مجبور به مهاجرت از موطن خود به سرزمین مجاور شده اند و از آنجا که مانند مهاجرت اختیاری، حق انتخاب محل مهاجرت را نداشته اند به منظور سازگاری با جامعه جدید و دستیابی به امنیت اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در محیطی که به آنها به عنوان گروهی اسیر نگریسته می شود، دست به اقداماتی زدند. بر این اساس، مساله این مقاله آن است، سازگاری اجباری گرجی ها در چارچوب جامعه ایرانی عصر صفوی چگونه بود. برآیند داده های موجود بیانگر آن است، نخستین اسرای گرجی با درک این موضوع که در سرزمین جدید به عنوان اسیر و به منظور حفظ جامعه اقلیت خود، به جایگاه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نیاز دارند، با بهره گیری از وضعیت سیاسی دربار و نیاز شاهان صفوی جهت کاهش قدرت اهل قلم و اهل شمشیر، خود را به شاهان صفوی نزدیک کرده و توانستند در ساختار سیاسی قدرت جایگاه محکی بدست آوردند. مهاجران بعدی با کمک شبکه حمایتی مهاجران نخستین توانستند، این زنجیره را محکم کرده و به نوعی امنیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برای ساختارهای جامعه گرجی ایران دست یابند.
    کلیدواژگان: اسرای گرجی، صفویه، مهاجرت، امنیت اجتماعی، امنیت فرهنگی، شبکه حمایتی
  • نورالدین نعمتی*، سیروس فیضی، مظهر ادوای صفحات 155-176
    در اواخر سده هجدهم و اوایل سده نوزدهم، هنگامی که دولت ایران برای توسعه کشور به قدرتهای اروپایی روی آورد، نفوذ این قدرتها در ایران بیش از پیش فزونی گرفت. یکی از شیوه های معروف این قدرتها برای گسترش نفوذ، حمایت از اقلیت های مذهبی و گسترش فعالیت های میسیونری بود. در حالی که دولت در روابط گسترده با قدرتهای اروپایی، برنامه های اصلاحی نوین و غرب گرایانه ای در پیش گرفته بود، کلیمیان ایران نیز با درک شرایط بین المللی و اوضاع داخلی، گام های موثری در جهت تحول حیات اجتماعی و اقتصادی خود برداشتند. حکومت قاجار نیز زیر فشار قدرتهای اروپایی و نهادهای بین المللی هوادار یهودی ها، با تحولات مهمی در زندگی کلیمیان ایران موافقت کرد. این مقاله در پی بررسی این پرسش است که در سال های 1264 تا 1324ق چگونه شرایط زندگی اجتماعی و اقتصادی کلیمیان ایران متحول شد. فرضیه مقاله این است که کلیمیان با کمک نهادهای بین المللی هوادار یهودیها و کشورهای قدرتمند اروپایی، حکومت قاجار را ترغیب کردند تا فرصتهای بیشتری در جهت بهبود حیات اجتماعی و اقتصادی شان در زمینه های مختلف واگذارد.
    کلیدواژگان: قاجارها، کلیمیان، آلیانس، قدرتهای اروپایی، فعالیتهای مسیونری
  • علی رضائیان ابرقوئی، محمد کریم یوسف جمالی*، ناصر جدیدی صفحات 177-206
    مقارن شدن گسترش و نفوذ مهرپرستی با ظهور مسیحیت در اروپا موجب نزاع بین آنها گردید و در نهایت، مسیحیت توانست بر میتراپرستی فایق آمده و بسیاری از شعایر آن را به خود گیرد. بر این اساس باید ریشه های مسیحیت را در جهان بینی میتراییسم جستجو کرد. هدف از این پژوهش، بررسی روند تاثیرپذیری مسیحیت از میتراپرستی و شباهت شعایر و باورهای آنها است. پرسش اصلی در این پژوهش: «پیامد های اجتماعی جامعه مسیحی که به واسطه تاثیرپذیری مسیحیت از میتراییسم چگونه است و به چه شکل توانست خودنمایی کند؟» و فرضیه مطروحه: «شباهت هایی که آشکارا نشان از میتراپرستی بر مسیحیت می باشد، تاثیر منطقی مسیحیت از آیین میتراییسم دارد.» می باشد. این پژوهش بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و بر اساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی است. چگونگی گردآوری اطلاعات در این پژوهش به روش اسنادی (کتابخانه ای) است که بر اساس آن کلیه منابع و شواهد تاریخی مورد مطالعه و فیش برداری قرار خواهند گرفت. نتایج حاصل بدست آمده، اقتباس شعایر میتراییسم ازجمله حربه های روحانیون مسیحی در جذب سنت ها و باورهای میترایی و تبدیل آنها به شاخصه های ایمانی آیین مسیحیت بود. این تاثیرات در بسیاری از مبانی مسیحیت همچون غسل تعمید و شام آخر، به وضوح قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: مهر، آیین میترا، مسیحیت، عیسی، تاثیرات
  • سهیلا کامجو، زهرا حامدی*، الهام ملک زاده صفحات 207-235

    چکیده در دوران فراز ساسانیان دین زرتشتی در مشروعیت بخشی به نظام ساسانی نقش قابل ملاحظه ای داشت. این مساله در افزایش دامنه تاثیر و بازخوردهای دینی در عرصه های مختلف خود را نشان داد. در این راستا مسایل حقوقی نیز به تبع دیگر حوزه ها تحت الشعاع قرار گرفت. در این اثنا حقوق زنان و بویژه مساله ستواری (قیمومیت) به استناد کتاب ماتیکان هزار دادستان که مهمترین متن حقوقی و قضایی بر جای مانده از این دوره است نیز تحت تاثیر قرار گرفت. جستار حاضر بر اساس روش توصیفی تحلیلی بر آن است تا تاثیر آیین زرتشتی بر مباحث حقوقی زنان بویژه مبحث ستواری و چگونگی تحول در احکام ستوری را مورد واکاوی قرار دهد و در پی پاسخ گویی به این پرسش است که آیین زرتشتی چه تاثیراتی بر مباحث حقوقی زنان به ویژه بر مبحث ستواری داشته است؟ بررسی احکام ستوری نشان می دهد که زنان در ابتدا با قابلیت زایش و در ادامه با شایستگی توانستند به مقام ستواری در خانواده و اجتماع برسند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که وضعیت حقوقی زنان ستوار در این عصر با وجود کاستی هایی، موجب بهبود شرایط اجتماعی آنان شد بطوری که زنان توانستند به بهره مندی هایی همچون تن ستواری و سالاری خویش بر خانواده برسند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ساسانیان، ماتیکان هزار دادستان، ستواری، دین زرتشتی، زنان
  • محسن رحمتی*، پریوش خنجری صفحات 237-261
    تلاش حکومت پهلوی اول برای ایجاد تغییر در جایگاه اجتماعی و فرهنگی زنان در حوزه فردی و اجتماعی، توجه به ورزش زنان را در پی داشت. روزنامه اطلاعات که به عنوان یک ارگان همسو با دولت، نقش قابل توجهی در پیشبرد برنامه های فرهنگی-اجتماعی پهلوی اول داشت، مساله ورود زنان به حوزه ورزش را نیز به نحو چشمگیری مورد توجه قرار داد و در تمام دوره حکومت پهلوی اول برای ترغیب زنان به ورزش تلاش کرد. این مقاله درصدد است که با روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد که روزنامه اطلاعات در عصر پهلوی اول به چه نحوی سعی در ترویج ورزش زنان در جامعه سنتی ایران داشت؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که روزنامه اطلاعات در دوره رضاشاه، با درج مقالاتی درباره مزیت ورزش برای زنان و گزارش رویدادها و فعالیت های فرهنگی- ورزشی زنان ایران و جهان، نقش قابل توجهی در عمومیت بخشیدن به ورزش زنان در جامعه داشته است. تغییر نگرش جامعه به ورزش زنان، تاکید بر اهمیت ورزش به عنوان عامل اصلی سلامتی، تاکید بر تاثیر فزاینده ورزش بر زیبایی چهره و تناسب اندام، تاکید بر آموزش ورزش از طریق معرفی رشته های ورزشی متناسب و آموزش نحوه انجام آنها از مهمترین محورهای مورد توجه روزنامه در زمینه ورزش زنان بود.
    کلیدواژگان: روزنامه اطلاعات، ورزش، زنان، پهلوی اول
  • مطلب مطلبی*، سید محمود سادات صفحات 263-285
    در این پژوهش به روند اقدامات و تحولات بهداشتی و درمانی مناطق کردنشین در دوره پهلوی اول پرداخته شده است. با وجودی که تجربه گذار از طب سنتی و مواجهه با مفهومی متجدد از پزشکی و بهداشت در دوره قاجار رقم خورد، نمودهای عینی این تحول در مناطق کردنشین با تاخیری دو سه دهه ای همراه بود. در دوره جنگ جهانی اول و ورود نیروهای متخاصم به صفحات غربی ایران، نخستین مراکز مدرن پزشکی دایر شدند و در دهه دوم سلطنت رضاشاه، با تاسیس بیمارستان ها و روش های مدرن، مبارزه با بیماری ها ادامه یافت. با توجه به تحولات و دگرگونی های اساسی بهداشت و درمان در دوره مورد مطالعه، این پژوهش بر آن است با تکیه بر اسناد و مدارک منتشر نشده آرشیوی، روزنامه ها و با روش توصیفی - تحلیلی روند تحولات و اقدامات بهداشتی و درمانی مناطق کردنشین را در دوره مورد نظر بررسی نماید. نتایج پژوهش بیانگر دایر شدن تدریجی مراکز درمانی، داروخانه ها و کاربست روش های مدرن برای بیماری های مسری است. با این وجود در دوره مورد مطالعه، طبیبان و داروفروشان سنتی هم به حیات خویش ادامه داده و  در شهرهای کوچک و نواحی روستایی، آنها با چالشی جدی مواجه نشدند.
    کلیدواژگان: طب سنتی، مناطق کردنشین، پزشکی نوین، پهلوی اول
  • محمد سپهری*، ستار عودی، سید محمد رضا هاشمی نیا صفحات 319-340

    سلسله های سیاسی در گذر زمان و در پی تحولات سیاسی-اجتماعی دچار ضعف و رخوت شده و در نهایت در معرض سقوط و انقراض قرار می گیرند. جنبه های دینی و مذهبی نیز نقش تعیین کننده ای در این بین دارد. خلافت عباسی به عنوان یکی از سلسله های سیاسی-دینی پس از پنج قرن و اندی فرمانروایی بر قلمرو وسیعی از جهان اسلام، سرانجام به دست مغولان فروپاشید و بغداد، مرکز خلافت اسلامی پس از کشت و کشتار عظیم توده های مسلمان به دست سپاهیان تحت فرماندهی هولاکو سقوط کرد و دولت یکپارچه اسلامی از هم پاشید و تمدن اسلامی به شدت آسیب دید. بررسی علل و چگونگی سقوط بغداد از زوایای مختلف قابل بررسی است. یکی از این زوایا عوامل تسریع کننده سقوط بغداد است که کمتر به عنوان موضوعی مستقل به آنها پرداخته شده است. از اینرو این مقاله با استناد به منابع، بدرصدد پاسخگویی به این پرسش است که بستر اجتماعی چه تاثیری در تسریع سقوط بغداد داشت؟ داده ها موید آن است که جنگ های فرقه ای، اختلافات درون نهادهای دیوانی، حاکم شدن ناامیدی در جامعه و نبود اتحاد و یکدستی در جامعه آن روز زمینه اجتماعی مناسبی شد تا تهاجم مغولان به پایتخت خلافت عباسی تسهیل شود و اگیزه ای برای دفع این تهاجم در جامعه آن نباشد.

    کلیدواژگان: بنی عباس، نارضایتی اجتماعی، سقوط بغداد، حمله مغولان
|
  • Mohamad Hasanpur * Pages 1-23
    The five human senses are one of the most important study data in the social history of the senses. and among them, the taste for its deep intertwining with the diverse cultures of different societies has emerged in a variety of ways, making food and cooking in different social classes dependent on different customs and traditions. Social photographs have the potential to serve as a evidence to this claim and to reveal tastes based on social structures and contexts, ideology, and social relationships. Cultural and social historians call the cohesive set of tastes "spirit of food" that dominates all tastes of a human population.The main question, is how to achieve the 'spirit of food' characteristic of a social class through the refinement of the sense of taste in everyday photographs? It is assumed that social photos, especially those called snapshots, have strong visual information about the types of tastes in different social cultures and classes. By studying them based on the social history of the senses, it can be used as a model in photograph analysis based on the sense of taste. As a result, social photos capture the different qualities of the "food spirit" across different social classes. At the bottom of the class pyramid, people pay more attention to food and its fullness; in the urban middle class, attention is to health, enjoyment of dormitories, and social desirability; Objectively presented in the photographs.
    Keywords: Tastes in Social Photographs, Social History of Senses, social class, Iranian Social Photos, Spirit of Food
  • Shahram Jalilian, Farshid Nadari, Zohreh Taghipour Birgani * Pages 25-49
    Abstract In the Parthian era, the lords and nobles were the most influential persons in the government. They enjoyed certain privileges in the court and were the members of council of nobles or royal associations where they often made selection and dismissal of the kings. While in the early years of Parthian empire, the kings had been supported by the lords and nobles and power was absolutely stronger than that of noble and high-ranking people, they gained more power as the Parthian domains were expanding new territories were conquered. The influence of increasingly empowered nobles was obviously revealed when the Parthian government was collapsing and the nobles begun to appoint or remove the kings. The substantial question of this study is that what the role had the Parthian’s nobilities played in dismissal and appointment of kings from the beginning of Parthian ruling ( 247 . A.C) by the end of Artabanus II (3- 11 / 10 c)’s rule? This essay shows that in that moment of history king was in power. But when the government was in weakness, it prepared the ground for nobilities and council associations to get involve in dismissal and appointment of kings. This study, by using descriptive – analytical method and various sources, will deal with the role of nobilities in selecting the Parthian’s kings from early ruling up to death of Artabanus II.
    Keywords: Parthian, dynastic family, lords
  • Mehdi Mirkiaei * Pages 51-76
    Multitude of historians in Iran neglected of political life of the masses. The public that lived under autocratic goverments use popular culture for criticism of domination. Proverbs are prevalent litrary format in folk culture. We can understand the political life of the people by study the proverbs that reviewed domination. In this research we effort to reply these questions that which levels of political behaviors of the masses created these proverbs and which of the sections of official transcripts of government were challenged in these proverbs? The research assumption is the masses use these proverbs for reaction to domination in three levels: obedience and confirmation of power, criticism in private circles and present governors. These proverbs rejected the claims of rulers about their inherent superiority, their authority and their justice. The theoretical framework of this research is based on” Hidden Transcripts” theory byJames.C Scott who explained political life of the masses and classificated their reactions to domination in different levels.
    Keywords: “Qajar”, “Proverbs”, ”Political Protest”, ”Masses”
  • Pages 77-104

    Inheritance payment was one of the major problem in the Qajar era, Because a large portion of the government's budget was spent on lucrative payments, some of which were inherited to the taxpayers and they did not serve the government in return for the benefits. Payment of this type of obligation referred to in the sources of the Qajar era as Mavajeb-e Morousi, Hoghough-e Motevafa, Mostamare or Vazifeh obligations. From the beginning of the Qajar rule to the end of the reign of Muzaffar al-Din Shah, It was based on a simple instruction that would be changed according to the views and policies of the King or Chancellor.After the Constitutional Period, Parliament and Government Required to Reform Mechanisms of Inheritance Payment And in 132, the 10th law was adopted and passed.The main problem of this study is to investigate the necessity of reforming the mechanism of payment of inheritance and the performance of government and parliament in this area after the establishment of the constitutional system.The findings show that failure to comply with the guidelines for payment of inheritance obligations and numerous violations of its traditional mechanism on the one hand and the costs that this lifelong incurs on the other hand led the government to fund substantial reforms after the constitutional victory. Although the reforms were designed to prevent the government from wasting money, the bankruptcy of the bank raised many problems for the government and taxpayers and diminished the positive effects of these reforms.

    Keywords: deceased salaries, Qajar era, law of vazaief, Constitution, historical documents
  • Shayan Karami * Pages 105-127
    The purpose of this paper is to provide a theoretical framework for studying the political-social history of States in the Iran. In this paper, the main indicators of the ambition of State in Iran have been investigated. In other words, the paper intends to present the theory of the "ambitious States” as an alternative approach to explaining the most important events of the social-political history of Iran. Historical sources of library data have been investigated to provide “ambitious analysis". In the historical method of ambitious analysis, ambitious indicators are determined in several stages based on the continuous comparison of common characteristics. The results indicate that ambition creates a special political-social condition for influencing and encouraging and the role of the State in creating it is noticeable. In an ambitious political system, the divine and political laws of society are regulated only in order to the growing and development of the ambition. By regulating laws in the direction of ambitious growth, the share of State tax is reduced year by year and the assets of an ambitious minority are added. When the wealth of the State becomes empty, discrimination, rents and corruption appear. The monopolistic ambitious State and the circle represent the symbol of monopolyism and ambition. The main criteria for recognizing the ambition of the State are: distributive economics, distributive justice, monopolyism, support for unproductive workforce, religion and politics unity, a dysfunctional State and regulation, and so on. Outcome of the ambitious State is discrimination, bribe, rent, corruption and revolution.
    Keywords: Ambitious, Ambitious state, monopolyism, Social justice
  • Nourddin Nemati *, Cyrus Faizee, Mazhar Advay Pages 155-176
    In the late eighteenth and early nineteenth centuries, when the Iranian government turned to European powers for the development of the country, the influence of these powers in Iran grew more and more. One of the most famous ways of these powers in increasing influence was to support religious minorities and expand missionary activity. Following this widespread relationship with Europeans, the government launched a modern and westernized reformist program that paved the way for significant social change in Iran. In this regard, the Iranian Jews, by utilizing the international situation and affecting the internal situation, took effective steps to develop their social life. In the other side, The Qajar government under pressure of European powers and Judaist world organizations agreed with significant changes in the lives of Jews in Iran. The establishment of new educational institutions and granting new social opportunities and privileges have greatly improved the situation of the Jews. The article seeks to find the answer to this question how the social life of the Jews during the period from 1264 to 1324AH and under these newly international and domestic conditions was improved. The hypothesis of the article is that the Jews, with the help of Judaist world institutions and European powers, urged the Qajar government to provide more opportunities for improving their social life in different fields.
    Keywords: Qajars, Jews, Alliance, European powers, missionary activities
  • Ali Rezaeian Abarghoei, Muhammad Karim Yousef Jamali *, Naser Jadidi Pages 177-206
    Coinciding with the spread and influence of secrets with the advent of Christianity in Europe, they caused strife between them, and eventually Christianity was able to overcome Mitra worship and capture many of its teachings. Accordingly, we must trace the roots of Christianity in the worldview of Mithraism. The purpose of this study is to investigate the influence of Christianity on Mitra worship and their similarities and beliefs. The main question in this study: "What are the social implications of Christian society for how Christianity was influenced by Mithraism and how was it able to demonstrate itself?" It has Mitraism. ” This research is based on the purpose of fundamental research and on the nature and method of descriptive-analytical research. The method of gathering information in this research is documentary method, on the basis of which all historical sources and evidence will be studied and captured. The results were an adaptation of Mithraicism's beliefs, including that of Christian clergymen, in attracting Mitraic traditions and beliefs and converting them to Christianity. These influences are clearly evident in many of the foundations of Christianity, such as baptism and the Last Supper.
    Keywords: Mehr, Mithra, Christianity, Jesus, Effects
  • Soheila Kamjoo, Zahra Hamedi *, Elham Malekzadeh Pages 207-235

    Abstract In the Sasanid era, Zoroastrianism played a remarkable in legitimizing to the Sasanid regime. This problem has shown itself in expanding scope of effect and religious feedback in different time. In this way the legal issues over showed other field consequently. In the meantime, women's juridical like guardianship impress based on Matikan Hazar Dadestan's book that important juridical text it is from this period. This search is according to analytical method following responsiveness what was the effect on women 'topic especially in guardianship topic? By investigation ruling of women's guardianship, we found out that women could to come to a position of guardianship in the family and the property's management in society, first with the ability to give birth and in the following with merit. Research findings expresses right situation of guardian in this age expressive their presence in different arena of economic and juridical, that way women could to get better like their salaries.

    Keywords: Sasanian, Matikan Hazar Dadestan, guardianship, Religion, women
  • Mohsen Rahmati *, Parivash Khanjari Pages 237-261
    The first Pahlavi government's attempt to change the social and cultural status of women in the individual and social sphere brought attention to women's sport. The Ettela’at Newspaper, which as a government-affiliated body, played a significant role in advancing Pahlavi's cultural and social programs, also addressed the issue of women's entry into the sport, and throughout the first Pahlavi period encouraged Women tried exercise. This article seeks to answer the question of how the Ettela’at Newspaper tried to promote women's sport in traditional Iranian society in the period of the Pahlavi I. The findings of the research show that the Ettela’at Newspaper during Reza Shah period, had a significant role in publicizing women's sport in the society by articles on the benefits of sport for women and reporting the women's cultural and sport events and activities in Iran and around the world. The most important topics the newspaper focused on in women's sports were: Changing society's attitude towards women's sport, emphasizing the importance of sport as a major factor in health, emphasizing the increasing impact of sport on Facial Beauty and fitness, emphasizing sport education by introducing appropriate sports and training them.
    Keywords: Rouznameh Ettelaat, Sports, women, Pahlavi I
  • Motaleb Motalebi *, Seyyed Mahmoud Sadat Pages 263-285
    during the first Pahlavi period has been studied. Although the experience of transition from traditional medicine to the modern concept of medicine and health during the Qajar era, the objective manifestations of this transformation in the Kurdish regions were delayed by two decades. During the First World War and the arrival of hostile forces on the western pages of Iran, the first modern medical centers were established, and later in the following years, and especially during the second decade of Reza Shah's rule, it became more objective with the establishment of hospitals and modern methods of combating diseases. Considering the fundamental changes and changes in healthcare during the study period, this research is based on the unpublished archival documents, newspapers and ... The trend of the changes and health measures of the Kurdish regions during the period considered. The results of the research indicate that the centers, pharmacies, pharmacies and modern methods of infectious diseases are gradually becoming established. Nevertheless, in the course of the study, traditional medical practitioners and traditional drug dealers continued to survive, especially in small towns and rural areas, with no serious challenge.
    Keywords: Traditional medicine. Kurdish regions New medicine. First Pahlavi