فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در مشاوره
پیاپی 1 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا عابدی، سیده رویا درخشنده، فهیمه نامدارپور* صفحات 1-33

    درمان مبتنی بر شفقت که توسط گیلبرت و همکارانش(2009) به وجود آمده، درمانی نوین و یکپارچه از دسته درمان های موج سوم می باشد که عمدتا براساس بسط و گسترش مفاهیم و روش های مایندفولنس برای درمان اختلالات بنا شده است. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر شفقت (به مادران) در کاهش علایم بیش فعالی- نقص توجه برکودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی- نقص توجه بود. شرکت کنندگان این پژوهش دو زن 35ساله و یک زن33 ساله و متاهل بودند که با استفاده از مصاحبه بالینی و معرفی کودکان شان از طرف روانپزشک برای درمان مبتنی بر شفقت در نظر گرفته شدند. برای سنجش علایم بیش فعالی- نقص توجه از پرسشنامه SNAP-IV استفاده شد. در این پژوهش از روش پژوهشی مورد منفرد با طرح A_B استفاده شد. در این روش پژوهشی، پس از سه جلسه خط پایه، مداخله از طریق 15 جلسه یک ساعته درمان مبتنی بر شفقت برای دو آزمودنی(مادر) اول و 15 ساعت(7 جلسه دوساعته و یک جلسه یک ساعته) برای آزمودنی(مادر) سه اجرا شد. دو هفته و یک ماه پس از پایان مداخله، آزمودنی ها تحت آزمون پیگیری قرار گرفتند. یافته های این پژوهش نشان داد که طی تحلیل دیداری نمودار داده ها براساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری، در مرحله پیگیری نسبت به خط پایه، مداخله در نافرمانی مقابله ای و نقص توجه و تا حدودی بیش فعالی- تکانشگری تاثیرگذار بوده است. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت آموزش شفقت به مادران بر کاهش نافرمانی مقابله ای کودکان و نقص توجه و بیش فعالی-تکانشگری آنان موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، اختلال نقص توجه-بیش فعالی، پژوهش مورد منفرد
  • ندا نایب پور* صفحات 35-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای رابطه بین صمیمت اجتماعی و هوش اجتماعی با مهارتهای ارتباطی در زنان شاغل و غیر شاغل، صورت گرفت. برای اجرای این پژوهش، از بین کلیه زنان متاهل شاغل در شعب بانک پاسارگارد در مناطق 1 تا 10 شهر تهران، تعداد 70 نفر (براساس جدول کرجسی مورگان) بصورت تصادفی انتخاب شدند و از بین زنان متاهل غیر شاغل تعداد 70 نفر از بین مناطق 1 تا 10 انتخاب شده است. دراین پژوهش از سه پرسشنامه پرسشنامه صمیمت اجتماعی "میلر (1982)" ، پرسشنامه هوش اجتماعی "ترومسو (2001)" و پرسشنامه مهارتهای ارتباطی جرابک (2004) استفاده شد. پرسشنامه ها بین نمونه مورد نظر توزیع شد، سپس داده های جمع آوری شده و از فن تحلیل مسیر و آزمون آماره (Z دو طرفه) و با استفاده از نرم افزار AMOS و SPSS مورد تحلیل و تجزیه قرار گرفت. یافته ها نشان داد با توجه به مقدار آماره Z در سطح اطمینان 95%، اشتغال زنان موجب تفاوت ارتباط بین صمیمت اجتماعی و مولفه های هوش اجتماعی با مهارت های اجتماعی شده است. به عبارت دیگر اشتغال زنان موجب تاثیرات معناداری در ارتقاء روابط بین صمیمت و مولفه های هوش اجتماعی با مهارت های ارتباطی شده است، شاخص های برازش مدل تحلیل مسیر، مدل کلی پژوهش را تایید کردند و اثرات تعدیل کنندگی اشتغال زنان در روابط بین متغیرهای پژوهش تایید شد.

    کلیدواژگان: صمیمت اجتماعی، مهارت های ارتباطی، هوش اجتماعی، زنان شاغل
  • فرح ناز معمارزاده، الهه خوشنویس*، شهربانو جلائی صفحات 61-77

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت روان کارکنان شاغل در ادارات دولتی شهر تهران بر اساس سرمایه های روانشناختی انجام شد. پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه کارکنان شاغل در ادارات دولتی شهر تهران و نمونه شامل 150 نفر از کارکنان شاغل در ادارات دولتی شهر تهران بود که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های: زمینه یابی سلامت ویر و شربورن (فرم کوتاه)، سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی شاخصهایی نظیر فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد نمرات و در بخش استنباطی (تحلیل فرضیه ها) از تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این بود که از بین مولفه های سرمایه های روانشناختی که معنادار شده مولفه امیدواری بیشترین سهم پیش بینی تغییرات متغیر ملاک (سلامت روانی) را داشته و بعد از آن خوش بینی دومین متغیر پیش بین است که تغییرات متغیر سلامت روانی را پیش بینی می کند. با توجه به نتایج پژوهش، می توان نتیجه گرفت که توجه به مقوله سرمایه های روانشناختی به عنوان یک مفهوم سازمانی جهت تبیین سلامت روان کارکنان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سرمایه روانشناختی، کارکنان شاغل در ادارات دولتی
  • هادی احمدی*، مرضیه رحیمی، اعظم ملکی صفحات 79-102

    این تحقیق با هدف مقایسه مولفه های مدیریت زمان، استرس شغلی و کیفیت زندگی مدیران مقطع ابتدایی و متوسطه آموزش وپرورش انجام گرفته است. روش تحقیق استفاده شده در تحقیق حاضر، از نوع علمی - مقایسه ای است. حجم کلی نمونه که برابر با 100 نفر در هر سه مقطع می باشد، انتخاب گردید. شیوه- ی تجزیه وتحلیل داده در پژوهش حاضر توصیفی و استنباطی می باشد و از آزمون tاستفاده شده است.جهت گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه ی استاندارد مدیریت زمان کرمی مقدم، استرس شغلی«ماریا آگیلاروفایی» رضایت از زندگی بوده است. طبق نتایج میانگین مدیران مرد مقطع ابتدایی، بیشتر از میانگین مدیران مرد مقطع متوسطه و هم چنین میانگین مدیران زن مقطع ابتدایی، بیشتر از میانگین مدیران زن متوسطه است و با توجه به این که t به دست آمده از t جدول کمتر می باشد، تفاوت بین جنسیت را از لحاظ مدیریت زمان معنادار نشان می دهد؛ یعنی مدیران(زن و مرد) مقطع ابتدایی، در مدیریت زمان از مدیران هم سطح خود در مقطع متوسطه، موفق تر بوده اند.همچنین بر اساس آزمون t، تفاوت معناداری بین علائم جسمانی و اضطراب و کارکرد اجتماعی وجود دارد؛ ولی مقدار t به دست آمده در افسردگی، بیانگر این است که تفاوت معناداری بین دو مقطع وجود ندارد. میانگین نمره ی کیفیت زندگی مدیران مقطع متوسطه، بیشتر از مدیران مقطع ابتدایی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، استرس شغلی، کیفیت زندگی، مدیران مقطع ابتدایی و متوسطه
  • فاطمه نامنی*، برات محمد عاشقی صفحات 103-123

    هدف این مطالعه مقایسه و بررسی رابطه جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی در بین دبیران متاهل زن بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است .جامعه آماری این پژوهش عبارت است از کلیه دبیران زن مقطع متوسطه دوم شهر شیروان که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به کار بوده اند.حجم نمونه در این پژوهش 160 نفر می باشد.روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد.در این پژوهش به منظور جمع آوری داده ها افراد از دو پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت(1950) و رضایت زناشویی انریچ(1989) استفاده شده داده ها با استفاده از روش های آماری همبستگی و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند بین جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی رابطه وجود دارد. نتایج نشان می دهد بین رضایت زناشویی و جهت گیری مذهبی رابطه منفی وجود دارد و با توجه به اینکه افزایش نمره فرد در پرسشنامه جهت گیری مذهبی به معنی کاهش جهت گیری درونی و افزایش جهت گیری بیرونی نسبت به مذهب می باشد می توان پذیرفت که هر چه افراد از جهت گیری مذهبی درونی تری برخوردار باشند میزان رضایت زناشویی آنها بالاتر می باشد و بر این اساس می توان ادعا کرد که مذهب به عنوان یک عامل موثر در رضایت زناشویی می تواند باعث افزایش رضایت زناشویی شود. همچنین هیچ تفاوت معنی داری بین معلمین متاهل زن با مدرک کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد در رضایت زناشویی و جهت گیری مذهبی وجود ندارد. بنابراین فرض صفر مبنی بر عدم وجود تفاوت گروهی تایید و فرض پژوهشی رد می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، استرس شغلی، کیفیت زندگی، مدیران مقطع ابتدایی و متوسطه
  • رضا غفاری جوشقان* صفحات 125-142

    هوش معنوی یکی از جنبه های کابردی مفهوم معنویت می باشد؛ به همین منظور هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ابعاد هوش معنوی با نگرش به اسیبهای اجتماعی در دانش آموزان دختر متوسطه اول بجنورد می باشد. جامعه آماری دانش آموزان دختر متوسطه اول که 2185 نفر میباشند, تعداد 360 نفر از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی و با توجه به جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا از نوع همبستگی می باشد. ابزار پژوهش, پرسشنامه -های هوش معنوی دیویدکینگ (2008) و نگرش به آسیبهای اجتماعی تیمورتاش (1389) بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون, آزمون t, f فیشر و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان همبستگی برای بعد هوشیاری (از مولفه های هوش معنوی) و نگرش به آسیبهای اجتماعی می باشد (همبستگی خوب و معکوس) همچنین بین هوش معنوی کل و آسیبهای اجتماعی رابطه معنادار و معکوس برقرار بود (35/.-؛ 05/0≥ P)؛ از طرفی نگرش به آسیبهای اجتماعی به وسیله سه بعد هوش معنوی (هوشیاری, تفکر انتقادی, آگاهی متعالی) قابل پیش بینی است. بر این اساس قدرت پیش بین نگرش به آسیبهای اجتماعی بر مبنای زیر بعدهای هوش معنوی (هوشیاری, تفکر انتقادی, آگاهی متعالی) تایید است . نتایج آزمون t مستقل نیز نشان می دهد که در متغیر نوع منطقه (3.06: t، 002/0:P) تفاوت معناداری میان دو گروه دانش آموزان شهری و روستایی وجود دارد و نتایج آزمون f فیشر نیز نشان می دهد که بین نگرش به آسیبهای اجتماعی دانش آموزان دختر با توجه به سن آنها (1.73: (3،357):f، 15/0: P) تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، نگرش به آسیبهای اجتماعی، دانش آموزان دختر
|
  • Pages 1-33

    Compassion focused therapy, created by P.Gilbert and colleagues, is new and integrated, coming from the third wave behavior treatment which is mainly based on developed concepts and mindfulness methods for psychotherapy. The aim of this study is to determine the effectiveness of compassion based training on reduction of ADHD symptoms. The participants of this study are two 35-year-old women and a 33-year-old one. All of them are married, who are researched by clinical interview and introduction of their children by psychiatrist to compassion focused therapy. In this study, SNAP-IV questionnaire by single subject case with A-B plan were used. The baseline was consisted three sessions, the intervention was consisted of fifteen sessions (7 two hour sessions and 1 an hour session for third case) and two follow up sessions were applied, (two weeks and four weeks after the fifteenth session). The findings of this study based on the visual analyses indicators and descriptive statistics showed that in the follow up phase compared to the baseline, the intervention was effective in reduction of oppositional defiant and somehow hyperactivity and impulsivity of the children with ADHD.

  • Pages 35-60

    This study as a comparative study of relationship between irrational beliefs, social intimacy and social intelligence, communication skills among employed women and unemployed and to determine the moderating role of women in the relationship between irrational beliefs, social intimacy and social intelligence and communication skills as well. For this purpose, from among all married women working in bank branches in regions 1 to 10 in Tehran Pasargad, the number 70 (according to Morgan sample table) were selected randomly from among the non-working married women and 70 men between the regions 1 to 10 randomly selected sampling. In this study questionnaires irrational beliefs "Jones" social intimacy questionnaire "Miller" social intelligence questionnaire "Tromsø" and questionnaires were used Jerabek communication skills. Results showed that according to the statistics Z at 95%, women's employment relationship between the components of the ramparts of the difference irrational, social Symmt and social intelligence, social skills. Women's employment and moderating effects on the relationship between variables was confirmed.

  • Pages 61-77

    This study conducted to predict Mental Health based on Psychological Capital.

    Methods

    The method of this research was descriptive correlational, the population was including of all employees working in governmental departments in Tehran and a sample of 150 permanent governmental employees among total population were selected according to sampling formula. For data gathering tow questionnaires were involved: Ware & Sherbourne Health Survey (short form) and Psychological Capital Questionnaire. Then, the methods of statistics (like: frequency, percentage, mean, standard deviation and regression analysis) were used for data analyses.

    Results

    Results showed that among the components of psychological capital which is meaningful, the hope component has the highest share of the prediction of mental health, and after that, optimism is the second predictive variable that of mental health.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that considering psychological capital as an organizational concept to explain the mental health has an important role.

  • Pages 79-102

    The purpose of this study was to compare the components of time management, occupational stress and quality of life of primary and secondary school principals. The research method used in this research is of a scientific-comparative type. The total sample size, which is 100 people in each of the three sections, was selected. The method of data analysis in this study is descriptive and inferential and t test was used. For collecting information, three standard questionnaires of the time management of Karami-e-Moghadam, Marja Agilarofa'i's job stress were life satisfaction. According to the average results of male primary school students, more than average male high school administrators, as well as average female primary school teachers, are more than average for middle school principals, and given that t is less than the table t, the difference between Gender in terms of time management is meaningful; that is, elementary managers (men and women) have been more successful in managing time from their high school level managers. Also, based on t test, there is a significant difference between physical symptoms and anxiety And social function; however, the value of t obtained in depression indicates that there is a significant difference There are two sections yen. The average quality of life of high school managers is higher than that of primary school administrators.

  • Pages 103-123

    Religion and faith are important aspects of human experience. Therefore, it is important to address the role of religious beliefs in marital life. The purpose of this study was to compare the relationship between religious orientation and marital satisfaction among married female teachers. This research is a descriptive-correlational study. The statistical population of this study is all second-grade female secondary school teachers working in the school year 1995-94. The sample size in this study is 60. Method Sampling was simple random sampling. In this research, data were collected from two Allport religious orientation questionnaires (1950) and Enrique's marital satisfaction questionnaire (1989). Data were analyzed using independent correlation and independent t-test. And analyzed. The results showed that there is a relationship between religious orientation and marital satisfaction. The results show that there is a negative relationship between marital satisfaction and religious orientation. Considering that increasing the score in the religious orientation questionnaire means decreasing the inner orientation and increasing the external orientation towards religion, it can be concluded that As individuals have more intrinsic religious orientation, their marital satisfaction is higher, and therefore, it can be claimed that religion as an effective factor in marital satisfaction can increase marital satisfaction. There is also no significant difference between married female teachers with associate degrees, undergraduate and postgraduate students in marital satisfaction and religious orientation. Therefore, the zero assumption that there is no difference in group approval and research hypothesis is rejected.

  • Pages 125-142

    Spiritual intelligence combines the structures of spirituality and intelligence into a new structure. Therefore, the purpose of this study was to investigate the relationship between the dimensions of spiritual intelligence and social attitudes toward high school students in Bojnourd. The statistical population of the first female high school students in Bojnourd, which is 2185 people, was selected by 360 stratified sampling method and according to Krejcie and Morgan (1972). The present research is applied in terms of purpose and in terms of the method of implementation is correlation type. The research instrument was Dynamics Intelligence Questionnaire (2008) and Attitude toward Social Impairment (1989). To analyze the data, Pearson correlation coefficient, Fisher's t-test, Fisher's method and stepwise regression were used. The results showed that the highest correlation was observed for consciousness dimension (spiritual intelligence components) and attitude toward social harm (-0.47) (good and reverse correlation .there was also a significant and inverse relationship between spiritual intelligence and social injuries (35/ ; P = 0.05). On the other hand, the attitude toward social harm is predictable by three dimensions of spiritual intelligence (consciousness, critical thinking, transcendental consciousness). Accordingly, the power of anticipating the attitude to social harm is based on the following aspects of spiritual intelligence (consciousness, critical thinking, transcendental consciousness) (this model did not make personal meaning). Independent t-test results show that there is a significant difference between two groups of urban and rural students (3.06: t, 002: P), so that urban students Rural students have a better (lower) attitude toward social harm and the results of F Fisher test also show that between attitude towards social harm of female students according to their age (1.73: (3,357): f , 0.15: P) There is no significant difference.