فهرست مطالب

فصلنامه معرفت فلسفی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالله فتحی صفحه 13

    انسان به طور طبیعی و عادی این گونه می اندیشد که با اشیای طبیعی همان گونه که هستند، تعامل دارد. این پندار تا حدودی درست است؛ لکن برخی اندیشمندان متاخر در تبیین لایه ای عمیق تر از حیات انسانی معتقدند که بشر در طبیعت صرف، زندگی نمی کند؛ زیرا بسیاری از اشیا در زندگی این موجود عجیب، معانی طبیعی خود را ندارند و انسان در تعامل با طبیعت این اشیا را آن گونه که هستند در نظر نمی گیرد، بلکه آنها در زندگی انسان معانی ویژه ای دارند که حاصل فاعلیت ذهنی انسان است. این اندیشمندان مسئله زیست انسان در جهان هایی ساختگی را مطرح می سازند و هریک در تبیین آن، راهی ویژه برگزیده اند؛ اما نویسنده پژوهش مفصلی درباره چیستی عمل اعتبار و واقعیت های اعتباری انجام داده و نظریه جدیدی در این زمینه دارد که از آن با عنوان «نظریه واقعیت های اعتباری» یاد می کند. بر پایه این نظریه، انسان بر اساس اموری که می توان آنها را زمینه های اعتبار نامید، برای هر چیزی که با آن تعامل دارد، هویت هایی ذهنی ایجاد می کند که معنا و واقعیت آن شیء برای وی خواهد بود. هویت های ذهنی مزبور وقتی که در کنار هم و به صورت مجموعی در نظر گرفته شوند، جهانی را می سازند که می توان آن را جهان اعتباری یا ساخته انسان دانست. براین‎اساس انسان در فرایند حیات خود دو جهان اعتباری جهان ذهن و جهان ساخت را ایجاد، و در آن زیست می کند.

    کلیدواژگان: اعتبار، امور اعتباری، جهان های اعتباری، جهان زیست، جهان ساخت، جهان ذهن
  • محسن فکوری، محسن فهیم*، مجتبی جعفری صفحه 31

    آموزه «تکامل نفس» به مثابه یکی از مهم ترین زوایای نفس شناسی فلسفی، بیانگر استکمال وجودی نفس در دو حوزه نظری و عملی است و نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی به واکاوی آن در اندیشه صدرالمتالهین و نوصدراییان پرداخته است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که در منظومه حکمت متعالیه، تکامل نفس در ساحت نظری در سایه آموزه فلسفی اتحاد عالم و معلوم محقق می شود و در کنار آن، آموزه اتحاد عامل و عمل نیز مطرح است. از جمله مهم ترین مبانی انسان شناختی تکامل نفس می توان «جوهریت نفس»، «حدوث جسمانی و بقای روحانی نفس» و «حرکت جوهری نفس» را نام برد. از جمله مهم ترین دستاوردهای تکامل نفس در حوزه انسان شناسی، می توان به «نقد نوع اخیرانگاری انسان» و «ماهیت نداری نفس» اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تکامل نفس، اتحاد علم و معلوم، صدرالمتالهین، نوصدراییان
  • محمدرضا کریمی والا*، روح الله نصیری اطهر صفحه 43

    مسئله اصلی این نوشتار، فهم مراد آیات دوازدهم تا شانزدهم سوره مبارکه «مومنون» به ویژه دلالت فراز «ثم انشاناه‏ خلقا آخر» برای دریافت چگونگی ارتباط نفس و بدن و تحقق بدن مثالی و تحقیق در انطباق نظریه صدرالمتالهین با دلالت آیه شریفه است. این پژوهش با شیوه اسنادی تحلیلی، اثبات کرده است که تعبیر «ثم انشاناه‏ خلقا آخر» ناظر به مرحله ترفیع وجود جسمانی و تحقق مجرد مثالی مستعد انتقال به عالم برزخ است و نفخ روح که در روایات ناظر به همین مرحله است بر ارتقای بدن مادی به بدن مثالی دلالت می‎نماید که خود از مراتب نفس و متحد با آن است. این حقیقت به خوبی با توجه به آیات مربوط به تعین جنسیت قابل استظهار است. یافته‎های پیش‎گفته با نظریه صدرالمتالهین مبنی بر تحقق نفس در سیر تکامل جوهری جسم و تجرد قوای مدرک جزئیات و نیز اتحاد قوه خیال با بدن مثالی و در نهایت جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء بودن نفس سازگار است.

    کلیدواژگان: بدن جسمانی، بدن مثالی، تطورات خلقت انسان، ثم انشاناه‏ خلقا آخر
  • عباس نیکزاد صفحه 55

    یکی از مباحث اساسی در فلسفه، مبحث اصالت وجود یا ماهیت است. این مبحث را زیر و رو کننده فلسفه دانسته اند. صدراییان به اصالت وجود و اعتباریت ماهیت عقیده دارند. صدرالمتالهین نخستین فیلسوفی است که این مبحث را در صدر مباحث هستی شناسی نشاند و آن را پایه ای برای حل مسائل دیگر قرار داد. این گروه برای اثبات مدعای خویش به ادله ای تمسک کرده اند. مهم ترین ادله آنان بر محور حمل است؛ یعنی با تکیه بر حمل، ادله ای اقامه کرده اند که به زعم آنها بر اصالت وجود و اعتباریت ماهیت دلالت دارد؛ چنان که برخی از مهم ترین آثاری که بر قول به اصالت وجود و اعتباریت ماهیت بار کرده اند، مربوط به حمل است. در این نوشتار به بررسی هم آن ادله و هم این آثار مرتبط با حمل می پردازیم. به نظر نگارنده بر هر دو بخش این بحث، نقدهای جدی وارد است.

    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، حمل، حمل اولی، حمل شایع، واسطه در عروض
  • ساسان زرانی، علی قائمی امیری*، نجمه وکیلی صفحه 67

    مسئله فطرت از سویی با حوزه خداشناسی ارتباط دارد و از سوی دیگر، کلید حل بسیاری از مسائل حوزه انسان شناسی است. نحوه وجود انسان همراه با یک سلسله دانش ها و گرایش های عالی ای است که از آنها در فرهنگ قرآنی با عنوان «فطرت الهی» (روم: 30) یاد می شود. در اندیشه امام خمینی€، فطریات به اصلی و تبعی تقسیم می شوند. فطرت اصلی، فطرت عشق به کمال مطلق و خیر و سعادت مطلق است و فطرت فرعی، فطرت تنفر از نقص و انزجار از شر و شقاوت است. امور فطری در اندیشه ایشان عبارت اند از: فطرت بر اصل وجود مبدا، فطرت بر توحید، فطرت بر استجماع آن ذات جمیع کمالات را، فطرت بر معاد، فطرت بر نبوت، فطرت بر وجود ملائکه و روحانیین و انزال کتب. به باور علامه طباطبائی، فطرت به معنای ایجاد از عدم است. آنچه از آثار علامه طباطبائی به دست می آید، این است که ایشان نقش فطرت دینی را در سه حوزه مرتبط با اصل توحید طرح کرده اند: 1. خداجویی؛ 2. خداشناسی؛ 3. خداباوری یا ایمان به خدا.

    کلیدواژگان: فطرت، فطریات، امور فطری، امام خمینی، علامه طباطبائی
  • محمود نمازی اصفهانی صفحه 83

    اگزیستانسیالیسم که در اواسط قرن بیستم به عنوان اعتراضی به تمامی گرایش های کل نگر شکل گرفت، محور نگرش خود را محدود به وجود آدمی ساخت و بر این باور شد که یگانه ابزار ساخت وجود، آزادی است. از دید فیلسوفان اگزیستانسیالیست چون پیدایش انسان، همراه با چیستی و فطرت خاص، انکار شده، پس انسان مجبور است با اراده و اختیار خود هویت خود را بسازد. ازآنجاکه از دید فلسفه اگزیستانسیالیسم ارزش عینی وجود ندارد و ارزش ها صرفا در سایه سار اختیار و انتخاب شکل می گیرند و مهم نیست به چه غایت و هدفی می انجامند، انسان وقتی حقیقتا موجود می شود که کارهایش را از روی اختیار و آزادی انجام دهد؛ اما پرسش این است که آیا هر نوع عملی، به صرف اختیاری بودن دارای ارزش است، یا ارزش اختیار به امور دیگری غیر از اختیار مرتبط می شود؟ واضح است که پاسخ این پرسش در مبانی ارزش شناختی اگزیستانسیالیسم نهفته است. به باور آنها هر فرد باید ارزش های خود را به صورت فردی انتخاب کند. بنابراین وقتی ارزشی ورای «انتخاب» وجود نداشته باشد، پس صرف اختیار و انتخاب دارای ارزش است و چون از گزینش گریزی نیست و وجه عقلایی ندارد و از اصل علیت هم پیروی نمی کند، هیچ معیار و ارزش عینی و فراگیری هم برایش وجود ندارد؛ اما اختیار از نظر اسلام به رغم ایجاد برتری وجودی صاحبش نسبت به دیگر موجودات، به خودی خود ارزش ندارد و به عبارت فنی، مطلوب ناوابسته نیست؛ بلکه مطلوبیت و منشا ارزش کارهای اختیاری انسان در کمال انسان است.

    کلیدواژگان: ارزش، اختیار، آزادی، اسلام، اگزیستانسیالیسم
  • محمدصادق علی پور صفحه 99

    طرح مباحث روش شناسانه مستلزم وجود فهمی روشن و مشترک از مفهوم و حقیقت «روش» است. این در حالی است که دانشوران در حوزه های مختلف علوم، تعریف های متفاوتی از این مفهوم ارائه کرده اند؛ به گونه ای که یافتن وجه مشترک میانشان دشوار می نماید. به همین دلیل، تحلیل دقیق این مفهوم و بازشناسی مولفه های اساسی آن، ضرورتی است انکارناپذیر. در این راستا، ابتدا روشن شد که مفهوم «روش»، مفهومی است فلسفی که فاعل، جهت، وضع موجود و مطلوب، الگو و قلمرو، مهم ترین لوازم آن است. با توجه به این نکات، بررسی توصیفی تحلیلی تعدادی از تعاریف این مفهوم و توجه به نقاط قوت و ضعفشان، روشن کرد این تعاریف کامل نیستند و تعریف روش به «کیفیت انتقال انسان از وضعیت نامطلوب به وضعیت مطلوب»، تعریفی است فاقد نقایص مذکور و متعهد به نوع این مفهوم و لوازم آن.

    کلیدواژگان: روش، مفهوم فلسفی، جهت داری، قلمرو روش، الگوی روشی
  • رضا صادقی صفحه 111

    با اینکه کانت در تاریخ فلسفه اغلب به عنوان معمار اصلی مدرنیته و به عنوان فیلسوفی طرفدار عقلانیت، اخلاق و اصالت انسان معرفی شده، اما در چند دهه اخیر آثار بسیاری درباره نقش کانت در ترویج نژادگرایی افراطی منتشر شده است. در این مقاله ضمن بررسی جنبه های نژادگرایانه دیدگاه کانت از مبانی و نتایج آن بحث خواهیم کرد. ماتریالیسم و نسبی گرایی دو مبنای اصلی نژادگرایی در دوران جدید است. با این حال کانت در نژادگرایی بیشتر تحت تاثیر فیلسوفانی مانند جان لاک و هیوم است که در چارچوبی حقوقی و تجربی از نژادگرایی دفاع کرده اند. البته او به دلیل آنکه با تفصیل بیشتری از نژادگرایی دفاع می کند و آن را به عنوان یک ضرورت توجیه می کند، بیشترین نقش را در ترویج نژادگرایی در دوران جدید داشته است و به عنوان پایه گذار نژادگرایی معرفی شده است. در نقد دیدگاه کانت نیز استدلال خواهد شد که برداشت او از مفهوم نژاد، نامنسجم و غیرعلمی است. شواهدی که کانت به آن تمسک می کند تا تفاوت ماهوی نژادهای بشری را نشان دهد غیرمعتبر و جانبدارانه هستند و در نهایت نژادگرایی به عنوان یکی از عوامل اصلی بسط خشونت در جهان معاصر با اخلاق قابل جمع نیست.

    کلیدواژگان: نژادگرایی، کانت، اروپامحوری، ملی گرایی، ماده گرایی، نسبی گرایی
|
  • Abdullah Fathi Page 13

    Normally, human beings think they interact with the natural things as they are. This is somewhat right, but some later thinkers believe, in explaining a deeper layer of human life, that the man does not live in mere nature, for things do not have their natural existence in the life of this peculiar being, and the man does not consider things as they are. Rather, in human life, things have special meanings resulted from human’s mental agency. These thinkers pose the idea of man’s living in fabricated worlds, and each has chosen a special way to explain it. The author, however, has conducted a detailed study regarding the nature of convention and conventional realities, offering a new theory called the “theory of conventional realities”. According to this theory, the man creates mental identities for anything with which he has interactions based on the affairs that can be called ‘conventional backgrounds’; and those identities would be the meaning and reality of the things. When considered together as a collection, the mental identities create a world that can be regarded the ‘conventional world’ or the manmade world. Accordingly, in the process of his life, the man creates two worlds called mind-world and construction-world wherein he lives.

    Keywords: convention, conventional affairs, conventional worlds, life-world, construction-world, mind-world
  • Muhsen Fakuri, Muhsen Fahim, Mujtaba Ja’fari Page 31

    The doctrine ‘soul perfection’ as one of the most important aspects of philosophical study of the soul suggests the existential perfectionism of the soul in the theoretical and practical spheres. The present article uses a descriptive-analytical method to explore this idea in Mulla Sadra’s thought and that of the New-Sadraids. From this inquiry, it is clarified that in the system of transcendental philosophy, the soul perfection is realized – in the theoretical sphere, in the light of the philosophical doctrine of ‘unity of the knower and the known’; and along with it, there exists the doctrine of ‘unity of actor and the action’. Among the most important anthropological foundations of soul perfection, one can refer to the ‘substantiality of the soul’, ‘corporeal originality and spiritual eternity of the soul’, and ‘substantial motion of the soul’. Among the most important achievements of the soul perfection in the sphere of anthropology, one can refer to the ‘critique of regarding the man as the infima species’ and ‘the soul’s lacking quiddity’. 

    Keywords: soul perfection, unity of knowledge, the known, Mulla Sadra, New-Sadraids
  • MuhammadReza Karimi Wala, Ruhullah Nasiri Athar Page 43

    The main issue in this article is understanding the meaning of the verses 12 to 16 of the chapter Mu’menun in the Holy Quran, especially the phrase ‘and then We developed him into another creation’. It aims at finding out the relationship between the soul and the body as well as the realization of the imaginal body and an inquiry of the conformity of Mulla Sadra’s theory with the denotation of that glorified verse. This study uses a documentary-analytical method to prove that the phrase ‘and then We developed him into another creation’ refers to the stage of promotion of corporeal being and realization of the imaginal incorporeal being ready to be transferred to the purgatory. And the ‘blowing the spirit’ in the verse refers to the transcendence of the imaginal body which is, itself, of the orders of the soul and united with it. This fact can be well supported by considering the verses related to determining the gender. The aforementioned findings are in line with Mulla Sadra’s theory regarding the realization of the soul in the process of substantial perfection of body and abstraction of faculties perceiving the details as well as the unity of the imagination faculty with the imaginal body and, finally, the soul’s corporeal originality and spiritual eternity.

    Keywords: corporeal body, imaginal body, evolutions in human creation, and then We developed him in another creation
  • Abbas Nikzad Page 55

    One of the basic issues in philosophy is the principality of existence or quiddity. It has been regarded as a breakthrough in the philosophy. The proponents of Mulla Sadra (Sadraids) believe in principality of existence and conventionality of quiddity. Mulla Sadra was the first philosopher who put this issue at the top of the discussions on ontology, making it the foundation for resolving other issues. To prove their claim, his proponents have adduced some reasons, the most important of which is based on the axis of ‘attribution’. That is, with a reliance on attribution, they have offered arguments that denote the principality of existence and conventionality of quiddity. In this regard, some of the effects they claim for the belief in principality of existence and conventionality of quiddity are related to ‘attribution’. In the present article, we study both the arguments presented and the effects related to the attribution. For the author, there are serious critics regarding both parts of the discussion.

    Keywords: principality of existence, conventionality of quiddity, attribution, primary attribution, ordinary attribution, medium in accidents
  • Sasan Zarani, Ali Qaemi Amiri, Najme Wakili Page 67

    The issue of innate ‘nature’ is, on the one hand, related to theology and is, on the other hand, the key for resolving many issues in anthropology. Human’s mode of existence is accompanied by a series of superb knowledge and attitudes called, in the Quranic culture, the ‘divine nature’ (the Quran, Rum, 30). In Imam Khomeini’s thought, innate natural things are divided into primary and secondary. The primary nature is the nature of love of absolute perfection and absolute goodness and happiness, and the secondary nature is the nature of hating defect and abhorring evil and wickedness. Natural affairs, for Imam Khomeini, are as follows: natural belief in existence of the origin, natural belief in monotheism, natural belief in collection of all perfections in that essence, natural belief in resurrection, natural belief in prophethood, natural belief in existence of angels and spiritual beings as well as revelation of divine books. In Allama Tabatabaei’s view, innate nature means creation from nothingness. What is inferred from Allam’s works is that he has put forward the role of religious nature in three spheres related to principle of monotheism: (1) seeking God, (2) knowing God, and (3) belief in God.

    Keywords: innate nature, innate natural things, natural affairs, Imam Khomeini, Allama Tabtabaei
  • Mahmud Namazi Isfahani Page 83

    Existentialism, formed in the mid-twentieth century as an objection to all holistic inclinations, restricted its axis of attitude to human’s existence and maintained that the only device of construction of existence is freedom. For the existentialist philosophers, since the man’s genesis with special essence and nature has been denied, the man is then obliged to make his own identity with his own volition. Since there is no objective value from the existentialist philosophy’s viewpoint, and the values are formed just in the light of volition and choice, and it is not important to what end they would lead, the man comes to existence just when he does his works out of his volition and freedom. However, the question is whether any deed is valuable just because of being volitional, or the value of volition is related to things other than volition. Clearly, the answer lies in the axiological foundations of existentialism. They believe that any person must choose his own values individually. Thus, when there is no value beyond one’s ‘choice’, the very volition and choice are valuable; and since ‘choice’ is inevitable and evading it is not rational and it does not follow the causality principle, there is no objective and far-reaching standard for it. In Islamic view, however, volition – in spite of the fact that it creates superiority for the human over other creatures – has no value in itself and, put technically, it is not an independent favorite thing. Rather, the favorability and source of value of human’s volitional actions lie in human’s perfection.

    Keywords: value, volition, freedom, Islam, existentialism
  • Muhammad Sadeq Ali, pur Page 99

    Putting forward methodological discussions requires a vivid and common comprehension of the conception and reality of ‘method’. This is while scholars in various scientific fields have offered a variety of definitions for that conception, in a way that it seems difficult to find a common aspect among them. Thus, the precise analysis of that conception and recognition of its fundamental parameters is an inevitable necessity. Accordingly, it is first clarified that the conception of ‘method’ is a philosophical one whose most important accessories are the agent, orientation, the existing and favorable situations, the model and the territory. In view of these points, a descriptive-analytical investigation of definitions of this conception and paying attention to their weak and strong points made it clear that those definitions are not complete. Thus, defining ‘method’ as ‘the quality of human’s transfer from unfavorable situation to favorable situation’ is a definition without the aforementioned defects and committed to the type of that conception and its accessories.

    Keywords: method, philosophical conception, orientation, territory of method, methodic model
  • Reza Sadeqi Page 111

    Although Kant, in the history of philosophy, is introduced as the main architecture of modernity and as a philosopher supporting rationalism, morality and principality of the man, many works have been published on his role in promoting extreme racism in the last decades. In the present article, we have investigated the racist aspects of Kant’s view as well as its foundations and results. Materialism and relativism are two main foundations of racism in the modern age. Nevertheless, Kant is, in his racism, more influenced by philosophers such as John Locke and Hume who have defended racism in a legal and empirical framework. Of course, since he defends racism in a more detailed manner and justifies it as a necessity, he has the greatest role in promoting racism in the modern age and, thus, has been introduced as the founder of racism. We will argue, in criticizing Kant’s view, that his perception of the conception of ‘race’ is incoherent and non-scientific. The evidences Kant presents to show the essential difference of human races are invalid and tendentious, and finally racism, as one of the main factors of spreading aggression in the modern world, is not reconcilable with morality.

    Keywords: racism, Kant, Europe-centrism, nationalism, materialism, relativism