فهرست مطالب

پژوهش در مهندسی نگهداشت دفاعی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه پژوهش در مهندسی نگهداشت دفاعی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مصطفی یوسفی طزرجان، محسن دزفولی* صفحات 8-25
    آنالیز روغن یکی از روش های پایش وضعیت به منظور تشخیص فرسایش های غیرعادی تجهیزات و سیستم های مکانیکی است. ذرات فرسایشی بر اثر وجود سایش و عیوب مشابه در داخل اجزای ماشین به وجود می آیند. با دانستن متالوژی (ترکیب) مواد بکار رفته در ساخت قطعات داخلی موتور و جنس ذرات موجود در روغن می توان پیش بینی هایی در خصوص احتمال عیوب مختلف داشت. در این تحقیق به بررسی رفتار فرسایشی موتورهای ماشین آلات راه سازی با توجه به وضعیت عناصر آنالیز روغن بر اساس خطوط مبنا پرداخته شده است. این خطوط مبنا با روش داده کاوی نتایج آزمایش ها آنالیز روغن بر اساس توزیع نرمال و روش های آماری در کنار خرابی های ثبت شده در واحد نگهداری و تعمیرات در مدت زمان حدود سه سال به دست آمده است. با توجه به آنالیز ذرات فرسایشی و عناصر موجود در قطعات مختلف موتور خصوصا ساختار آلیاژی سیلندر و سرسیلندر، آلیاژ مورد استفاده در ساختار شاتون، جنس فلز پایه استفاده شده در یاتاقان ها، نوع روغن موتور و میزان کارکرد روغن، عیوب احتمالی و بررسی های محتمل تعیین می شوند. شاخص های مورد مطالعه در آنالیز روغن عبارت اند از: ویسکوزیته، سیلیسم، ذرات درشت آهنی، فلزات فرسایشی نظیر آهن، آلومینیوم، سرب، مس، قلع، کروم. سایر پارامترهایی که مدنظر قرار می گیرد عبارت اند از: استفاده و یا عدم استفاده از افزودنی های روغن استفاده از خنثی کننده های اسید، پاک کننده ها، اکسیدکننده ها و واسطه های ضد سایش و ضدزنگ مصرف ضد یخ و نوع آن نوع سرویس و تعمیرات صورت گرفته روی دستگاه ها (در صورت تعمیر، اعلام مشکل و در صورت امکان ارائه تصاویر از قطعاتی که دچار خرابی و آسیب شده اند) محیطی که دستگاه ها در آن به کارگیری می شوند (معادن، راه سازی، محیط های پر گرد و غبار و...).
    کلیدواژگان: آنالیز روغن، پیش بینی و تشخیص عیب، نگهداری و تعمیرات، توزیع نرمال، خط مبنا
  • محمد مقدسی*، فاطمه احمدی، منصور مقدسی، محمدرضا قاسمی صفحات 26-41
    هدف پژوهش: امروزه هزینه نگهداری و تعمیرات و عملیاتی یک تجهیز در طول زمان استفاده از آن ممکن است بسیار بیشتر از هزینه خرید آن گردد. در نتیجه، تصمیم ها در نحوه برنامه ریزی و انجام فعالیت های نگهداری و تعمیرات می تواند بر کل هزینه طول عمر یک دارایی فیزیکی تاثیر به سزایی داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش ارائه چارچوبی به منظور سنجش روابط علی و معلولی معیارهای ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات با رویکرد مدیریت دارایی فیزیکی صنایع دفاعی می باشد. متدلوژی/روش شناسی: جهت تحقق اهداف و پاسخ به سوال های پژوهش، این پژوهش در دو گام انجام شده است. در گام اول با مطالعه متون علمی و کسب نظر خبرگان آشنا به مسائل نگهداری و تعمیرات، مدیریت دارایی فیزیکی، بر اساس ابعاد اصلی استخراج شده شناسایی و مبنای تهیه پرسشنامه اول قرار گرفت. پس از جمع آوری نظرات خبرگان 11 معیار اصلی بومی سازی و انتخاب شد. در گام دوم از روش ساختاری تفسیری به منظور تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل معیارهای مزبور استفاده شد. نتایج پژوهش: نتایج تحقیق حاکی از آن است که در صنایع دفاعی در بین متغیرهای شناسایی شده، فرآیند اسقاط کردن و استاندارد دانش تجهیزات دارای قدرت نفوذ بالا و میزان وابستگی پایین هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، نگهداری و تعمیرات، مدیریت دارایی فیزیکی، صنایع نظامی، روش ساختاری تفسیری
  • سید محمد سیدحسینی، علی اصغر حاتمی پور* صفحات 42-63

    یکی از فعالیت هایی که در بیشتر سازمان ها از گزینه های مهم برون سپاری محسوب می شود، فعالیت های نگهداری و تعمیرات است. فعالیت های نت، با توجه به اینکه جزء اهداف اصلی سازمان ها محسوب نمی شود و مزیت رقابتی خاصی به دنبال ندارد، از قابلیت برون سپاری بالایی برخوردار است. بی توجهی به امر نگهداری و تعمیر تجهیزات به ویژه دستگاه های پیچیده، حساس و گران قیمت، هزینه های زیادی را به سازمان تحمیل می کند و مشکلات زیادی را برای آن سازمان به وجود می آورد. عمده ترین دلایل این امر افزایش بهره وری کار، کاهش هزینه های نت، تمرکز بیشتر سازمان روی فعالیت های اصلی، استفاده از مهارت تخصصی در نت، کاهش حجم کاری نیروهای داخلی، افزایش دسترسی به تجهیزات تخصصی، کاهش خطر، افزایش امکان اطمینان، افزایش کیفیت، همگام شدن با تغییر فناوری و تنوع پیمانکاران ذکرشده است؛ هرچند این امر خطراتی مانند مشکلات قبول مسئولیت و برنامه ریزی و طرح ریزی نت، دشواری تدارک و نظارت نیروهای کار و سازمان دهی و جایگزینی پیمان کاران در انتهای قرارداد نیز متصور است. این پژوهش در دو فاز متفاوت انجام گرفته است: در مرحله نخست، معیارهای برون سپاری و اقتصاد مقاومتی بامطالعه متون علمی و کسب نظرات خبرگان شرکت حمل ونقل آزادگان استخراج شده و مبنای تهیه پرسش نامه قرارگرفته است. در مرحله دوم، با کمک معیارهای اقتصاد مقاومتی، معیارهای برون سپاری با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری با معیارهای چندگانه (مدل TOPSIS) اولویت بندی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که هزینه نت، کیفیت نت و دسترسی به اطلاعات محرمانه شرکت رتبه اول تا سوم را کسب کردند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، نگهداری و تعمیرات، اقتصاد مقاومتی، حمل ونقل آزادگان، روش تاپسیس
  • مسعود مصدق خواه، محمداسماعیل گلرخی* صفحات 64-75
    رشد روزافزون صنعت و به تبع آن پیچیدگی فرآیند تولید، زمینه را برای تکامل دانش نگهداری و تعمیرات فراهم ساخت. مطالعه ها نشان می دهد که در بسیاری از شرکت های بزرگ صنعتی هزینه های تعمیرات بخش عظیمی از بودجه های عملیاتی را به خود اختصاص می دهند و این در حالی است که صاحبان صنایع این واقعیت را پذیرفته اند که اجرای نگهداری و تعمیرات اثربخش، یکی از ابزارهای لازم برای کسب مزیت رقابتی و پایدار ماندن در محیط رقابت است. نگهداری و تعمیرات نقش مهمی در حفظ قابلیت اطمینان، در دسترس بودن، کیفیت تولیدات، کاهش ریسک، افزایش بازدهی، امنیت تجهیزات بر عهده دارد، لذا نگهداری و تعمیرات و استراتژی های آن از جایگاه ویژه ای در صنایع برخوردار است. در این مقاله به بررسی و تعیین استراتژی بهینه جهت استقرار نظام مدیریت دارایی ها پرداخته شده و با شناسایی انواع استراتژی های مختلفی از قبیل نت اصلاحی، نت پیشگیرانه، نت بهره ور فراگیر، نت مبتنی بر قابلیت اطمینان، نت مبتنی بر وضعیت و... و تعریف دو سناریوی تصمیم گیری برای مدیران (برون سپاری و اجرا توسط خود سازمان) به بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک از آن ها در 15 معیار پرداخته شده و با به کارگیری منطق فازی پرسشنامه ای تدوین و توسط خبرگان و کارشناسان مربوطه تکمیل شده که بر اساس نتایج حاصل پرسشنامه ها و به کارگیری مدل AHP فازی، برون سپاری فعالیت های نگهداری و تعمیرات و بهره بردن از سیستم های نگهداشت اقتضایی، نگهداشت زمان بندی شده و تعمیرات اصلاحی به عنوان استراتژی بهینه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: استراتژی نگهداری و تعمیرات، AHP، منطق فازی، نگهداری و تعمیرات اثربخش، قابلیت اطمینان، نظام مدیریت دارایی ها
  • مسعود موحدی، سعید رمضانی، سیدابوالفضل دانیالی* صفحات 76-97
    امروزه فناوری اطلاعات مزایای فراوانی در تسریع و سهولت بخشیدن فعالیت های نگهداری و تعمیرات داشته است که باعث خلق شاخه ای به نام نت الکترونیکی شده است. پیاده سازی سیستم نت الکترونیکی برای سازمان های دفاعی که در نت تجهیزات نظامی دارای مشکلاتی هستند، تاثیر بسزایی در موفقیت و عدم موفقیت آن ها در ماموریت ها دارد، می تواند نقش تسهیل کننده را داشته باشد و موجب بهبود اثربخشی نت شود. برای عبور از رویکرد های سنتی نگهداری و تعمیرات و ایجاد یک چارچوب نت الکترونیکی، نیاز به سنجش وضعیت بلوغ نت الکترونیکی است که به جایگاه فعلی خود در بلوغ نت الکترونیکی شناخت پیداکرده و برای رسیدن به بلوغ کامل نت الکترونیکی برنامه ریزی کنیم. با توجه به عدم وجود مدل بلوغ ارزیابی برای سیستم نت الکترونیکی، هدف ما در این پژوهش ارائه یک مدل ارزیابی بلوغ سیستم نگهداری و تعمیرات الکترونیکی برای سازمان های دفاعی است که با بررسی ادبیات موضوع و مدل های بلوغ مرتبط و تهیه پرسشنامه نظرات خبرگان حوزه نت، مدل بلوغ خود را در 6 بعد و 67 شاخص ارائه دادیم و سطوح بلوغ خود را بر مبنای CMMI[1] بنا نهادیم. درنهایت بر مبنای چک لیست استخراج شده از شاخص ها و سطوح بلوغ تعریف شده، بلوغ سیستم نت الکترونیکی یک سازمان دفاعی را ارزیابی کردیم. [1] مدل بلوغ قابلیت یکپارچه
    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات الکترونیکی، مدل بلوغ، ارزیابی، بلوغ نت الکترونیکی
|
  • Mostafa Yousefi Tazarjan, Mohsen Dezfouli * Pages 8-25
    Oil analysis is one of the Condition Monitoring methods to detect abnormal corrosion of mechanical equipment and systems.The wear and tear is caused by the same wear and tear on the inside of the machine. Knowing the metallurgy of the materials used to make the engine's internal components and the material of the particles in the oil can make predictions about the probability of various defects. In this study, we investigate the erosive behavior of road construction engines with respect to the status of oil-based elements of line analysis. These baselines were obtained by data mining methods of oil analysis experiments based on normal distribution and statistical methods along with recorded failures in the maintenance unit over a period of about three years.According to the analysis of erosive particles and elements present in various engine components, especially cylinder and cylinder alloy structure, alloy used in the rod structure, base metal material used in bearings, type of engine oil and oil performance, probable defects and probable investigations Are determined. Indicators studied in oil analysis are: viscosity, silica, coarse ferrous particles, erosive metals such as iron, aluminum, lead, copper, tin, chromium. Other parameters to consider include: Whether or not to use oil additives  Use of acid neutralizers, cleaners, oxidizers, and anti-wear and rust agents. Antifreeze consumption and its type •          The type of service and repairs performed on the devices (if repaired, reported a problem and if possible, provided images of parts that have been damaged or damaged) •          The environment where the machines are used (mines, roads, dusty environments, etc.).
    Keywords: Oil Analysis, Fault Forecasting, Diagnosis, Maintenance, Normal Distribution, Baseline
  • Mohammad Moghadasi *, Fateme Ahmadi, Mansour Moghadasi, Mohammadreza Ghasemi Pages 26-41
    Purpose
    Nowadays, the cost of maintaining and maintaining an equipment over time can be much higher than the cost of buying it. As a result, decisions on how to plan and maintain maintenance activities can have a significant impact on the total cost of a physical asset's lifespan. The main purpose of this study is to provide a framework for measuring the causal relationships of performance management system maintenance criteria with physical asset management approach in defense industries.
    Methodology
    In order to achieve the goals and answer the research questions, this research was conducted in two steps. In the first step, by studying the scientific literature and obtaining expert opinion on maintenance issues, physical asset management was identified based on the extracted main dimensions and based on the preparation of the first questionnaire. After collecting expert opinions, 11 main criteria of localization were selected and selected. In the second step, the interpretive structural method was used to influence the factors of these criteria.
    Results
    The results indicate that in the defense industry, among the identified variables, the process of decay and standardization of equipment knowledge have high penetration power and low dependence.
    Keywords: Performance Assessment, Maintenance, Physical Asset Management, military industries, interpretive structural approach
  • Seyed Mohammad Seyed Hosseini, Aliasghar Hatamipoor * Pages 42-63

    Using the services available in different organizations, you make use of the international organization, providing consulting services. Internet activities, given access to the island, cannot be reorganized into international organizations and can present you with a competitor and thus become Brazil. Paying attention to the dedicated task and switching specific features as a vehicle, body, sensitive and gravitational imposes a lot of costs on the organization and you can send us many problems as well. Use the best of the most important reasons This is useful, you can use actual services, use specialists on the Internet and use specialists on the Internet, using specialized facilities, access to specialists, feasibility, usability skills, quality, Synchronization using modified methods, and a variety of contractors can use these applications and their applications, applications and scheduling, with good quality, synchronization using modified methods, and Be a variety of contractors. Imagine. This research has come to a conclusion in two phases: At the proposed level, the metrics of outsourcing and the economics of resistance are published with the study of scientific literature and the free consulting firm Advertising Distribution and we offer its basics. Secondly, with the help of empowerment economic criteria, outsourcing criteria using different criteria accessibility techniques (TOPSIS model) are also prioritized. By visiting your site, you can display your information by visiting your site.

    Keywords: Outsourcing, Maintenance, Resistance Economics, Free Shipping, TOPSIS Method
  • Massoud Mossadegh Khah, Mohammad Ismail Golrakhi * Pages 64-75
    The growing growth of the industry, and consequently the complexity of the manufacturing process, provided the basis for the evolution of maintenance knowledge. Studies show that in many large industrial companies, maintenance costs are a huge part of operating budgets, while industry owners have accepted the fact that effective maintenance is one It is one of the tools needed to gain competitive advantage and stay competitive in the environment. Maintenance plays an important role in maintaining reliability, availability, product quality, risk reduction, efficiency, security of equipment, so maintenance and strategies have a special place in the industry. This paper examines and determines the optimal strategy for deploying an asset management system and identifies various strategies such as corrective maintenance, preventive maintenance, comprehensive productive maintenance, and reliability-based maintenance., Status-based maintenance and ... and defining two decision scenarios for managers (outsourced and executed by the organization itself) to examine each of their strengths and weaknesses in 15 criteria using fuzzy logic questionnaire. It has been formulated and supplemented by relevant experts and experts based on the results obtained Questionnaires and application of fuzzy AHP model, outsourcing maintenance activities and the use of contingency systems to maintain, schedule maintenance and repairs reform was identified as the optimal strategy.
    Keywords: Maintenance Strategy, AHP, Fuzzy Logic, Effective Maintenance, Reliability, Asset Management System
  • Massoud Movahedi, Saeed Ramezani, Seyed Danial Abolfazli * Pages 76-97
    Today, information technology has had many benefits in accelerating and facilitating maintenance activities, creating a branch called E-maintenance. Implementation of a E-maintenance system for defense organizations that have problems with the military equipment maintenance, has a major impact on their success or failure on missions and can facilitate and improve the effectiveness of the maintenance. To go beyond traditional maintenance approaches, and to create an e-maintenane framework, one needs to evaluate the state of e-maintenane maturity, to identify its current position in e-maintenance maturity, and to plan for the full maturity of electronic net. Due to the lack of a maturity evaluation model for the e-maintenane system, the aim in this research is to present a maturity evaluation model of the e-maintenance system for defense organizations. By examining the literature of the subject, and related maturity models, and preparing a questionnaire for people's opinions, expert in the field of maintenane, the maturity model was presented in 6 dimensions and 67 indices, and maturity levels were based on CMMI. Finally, on the basis of a checklist extracted from the defined maturity indices and levels, the maturity of a defense organization's e-maintenance system was evaluated.
    Keywords: Electronic Maintenance, Maturity Model, Evaluation, Maturity of E- Maintenance