فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 26 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر فروهی *، سید احمد حسینی، زهره فصل بهار صفحات 7-22

    امروزه مبحث «اصول دین» یکی از مهم ترین مباحث کلام اسلامی را تشکیل می دهد. پرسشی که در این باب وجود دارد آن است که آیا مفهوم «اصول دین» از ابتدا به همین صورت وجود داشته و یا در دوره خاصی پدیدار شده و تاریخ خاصی را طی کرده است؟ برای پاسخ به این پرسش باید تاریخ تطور اصول دین، مورد مطالعه قرار گیرد. اندیشه های کلامی شیعه زیدی و اسماعیلی از اندیشه های متقدم کلام شیعی به حساب می آیند. به همین دلیل در مقاله حاضر، سیر تطور مفهوم اصول دین در کلام شیعه زیدی و اسماعیلی مورد بررسی قرار می گیرد تا علاوه بر آن که ریشه های شکل گیری این مفهوم در سنت شیعی روشن شود، مبانی تاریخی تطور این مفهوم در کلام شیعه امامیه نیز پی ریزی گردد. آن دسته از آثار زیدیه که به مفهوم اصول دین پرداخته اند، معمولا شش مورد را برای این اصول نام می برند: توحید، عدل، نبوت، امامت، منزلت بین المنزلتین، وعد و وعید. شیعیان اسماعیلی هفت مورد را به عنوان اصول دین خود شمرده اند که عبارتند از: ولایت، طهارت، نماز، زکات، روزه، حج و جهاد. در میان این هفت مورد، مواردی مانند نماز و زکات و حج و جهاد وجود دارد که توسط دیگر فرقه ها مانند شیعه اثنی عشری به عنوان فروع دین شناخته می شود. البته هر یک از این موارد، تاریخ تطور خاص خود را طی کرده است.

    کلیدواژگان: اصول دین، کلام اسلامی، معتزله، شیعه، زیدیه، اسماعیلیه
  • میثم توکلی بینا صفحات 23-38

    یکی از مباحث پرتنش و چالش برانگیز فلسفی که متکلمان و محدثان را به واکنش واداشته، مسئله حدوث یا قدم جهان و ماسوی الله است. فلاسفه یونان و طبیعت گرایان به شکل های مختلف به قدمت جهان اعتقاد داشتند و ادیان در برابر این عقیده موضع گرفته اند. در این پژوهش می کوشیم صرف نظر از تفسیرها و تاویل ها، ظاهر متون روایی امامی را بررسی کنیم. در مجموعه بزرگی از این روایات، حدوث جهان و ملازمه کران مندی زمانی ماسوی الله با حادث بودن آن ها طرح شده و بر آن دلیل اقامه شده است. لذا اگر نخواهیم متون روایی را به صورتی گسترده تاویل کنیم و نیز مسئله حدوث زمانی را به جهت فلسفی جدلی الطرفین بدانیم، موضع روایی در این مسئله آن است که هر چیزی غیر خدا «استمرار زمانی آغازمند» دارد. این نگرش هم با تفاسیر برخی متکلمان و هم با آراء اکثر فیلسوفان اسلامی متفاوت و مبتنی بر کاربردشناسی واژه «حدوث» و شبکه معنایی آن در ادبیات ماثور است.

    کلیدواژگان: حدوث زمانی، روایات شیعه، کلینی، صدوق، علامه مجلسی
  • علی حسن بگی *، سیدابراهیم مرتضوی، مهیار خانی مقدم صفحات 39-56

    درباره کمیت و کیفیت علم امام، نظریات متفاوتی مطرح است. سه موضع «بی کرانگی»، «کران مندی» و «سکوت» درباره کمیت علم امام، و دو دیدگاه «حضوری بودن» و «ارادی بودن» درباره کیفیت آن وجود دارد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی ، آراء علامه طباطبائی و آیت الله صالحی را درباره علم امام بررسی کرده است. نتیجه آن که، از دیدگاه علامه، امام دارای علم غیب بی کرانه احاطی نامحدود و از دیدگاه صالحی، امام دارای علم غیب کران مند ارادی محدود است. در نقد دو دیدگاه باید گفت: تضعیف سندی یا غلوآمیز دانستن متن روایات دال بر بی کرانگی و نیز احاطی دانستن علم امام به ریزترین مسائل پذیرفتنی نیست، بلکه از آن جا که علم امام، لطف خدا و امام، هادی مردم است، هر جا امر هدایتی اقتضا کند، کرانه علم او به اذن الهی قبض و بسط پیدا می کند. بنابراین، به کار بردن تعابیر «محدود» یا «نامحدود» درباره آن دقیق نیست، زیرا علم امام به سان مخزن نیست، بلکه یک جریان است و جریان، قابلیت تحدید ندارد.

    کلیدواژگان: علم امام، بی کرانگی و کران مندی، حضوری و ارادی، صالحی، طباطبائی
  • سیدمحسن موسوی*، جواد فرامرزی، حجت علی نژاد صفحات 57-76

    درباره کمیت و کیفیت علم امام، نظریات متفاوتی مطرح است. سه موضع «بی کرانگی»، «کران مندی» و «سکوت» درباره کمیت علم امام، و دو دیدگاه «حضوری بودن» و «ارادی بودن» درباره کیفیت آن وجود دارد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی ، آراء علامه طباطبائی و آیت الله صالحی را درباره علم امام بررسی کرده است. نتیجه آن که، از دیدگاه علامه، امام دارای علم غیب بی کرانه احاطی نامحدود و از دیدگاه صالحی، امام دارای علم غیب کران مند ارادی محدود است. در نقد دو دیدگاه باید گفت: تضعیف سندی یا غلوآمیز دانستن متن روایات دال بر بی کرانگی و نیز احاطی دانستن علم امام به ریزترین مسائل پذیرفتنی نیست، بلکه از آن جا که علم امام، لطف خدا و امام، هادی مردم است، هر جا امر هدایتی اقتضا کند، کرانه علم او به اذن الهی قبض و بسط پیدا می کند. بنابراین، به کار بردن تعابیر «محدود» یا «نامحدود» درباره آن دقیق نیست، زیرا علم امام به سان مخزن نیست، بلکه یک جریان است و جریان، قابلیت تحدید ندارد.

    کلیدواژگان: علم امام، بی کرانگی و کران مندی، حضوری و ارادی، صالحی، طباطبائی
  • سیدعبدالرحیم حسینی *، احمد بهشتی مهر، ربابه غلامی صفحات 77-96

    ابن کلاب، با تفکیک کلام الهی به «لفظی و نفسی»، قائل به «وحی معنایی» بوده و الفاظ را لباس بشری وحی شمرده است. او در بحث از ماهیت کلام، بر این نظر است که کلام فقط بر معنا اطلاق می شود و استعمال آن درباره لفظ، از روی مجاز است. وی کلام را همچون اشاعره بر علم قدیم الهی حمل می کرد و صورت ملفوظ آن را پوششی کاملا بشری می شمرد. اما به کار رفتن مشتقات ماده «نزل» در قرآن که بر نزول لفظی قرآن دلالت دارد؛ نهی از تعجیل پیامبر (ص) در تکرار قرآن و هم چنین استعمال واژگان «تلاوت»، «قرائت» و «ترتیل»، که بر خواندن متنی بر پیامبر صراحت دارد؛ صراحت قرآن بر یک جانبه بودن وحی و دلایل دیگر نشان می دهند که متن لفظی قرآن، همان گزاره هایی است که بی کم و کاست بر پیامبر(ص) نازل شده است. این مقاله از نوع تحقیقات بنیادین است که با روش توصیفی تحلیلی به این موضوع می پردازد.

    کلیدواژگان: وحی قرآنی، الفاظ قرآن، کلام نفسی، ابن کلاب
  • محمود هدایت افزا صفحات 97-114

    اتان کلبرگ، منتقد شیوه پیشین خاورشناسان در بهره‏گیری و استناد به منابع غیرشیعی در مطالعات شیعه‏شناسی است. بیشترین منابعی که او از آن ها در مطالعات شیعه‏پژوهی خود بهره برده منابع امامی، شامل منابع کلامی، حدیثی، تاریخی، تفسیری و فقهی است. پژوهش حاضر، با رویکرد توصیفی تحلیلی و روش کتاب خانه‏ای، در پی پاسخ به این پرسش‏هاست که کلبرگ در پژوهش های امامی خود از کدام منابع امامی و با چه روشی بهره برده است؛ و در این ‏راستا تلاش می‏کند ضمن دسته‏بندی منابع امامی مورد استفاده در پژوهش‏های کلبرگ، درستی و کارآیی روش این شیعه‏پژوه را در بهره‏گیری از آن‎ها، مورد ارزیابی قرار دهد. در این بررسی مشاهده می‏شود در همه موضوع‏های مورد بررسی، بهره‏گیری از منابع امامی با وجود شمار فراوان منابع امامی، به‎ویژه حدیثی، کلامی و تفسیری، و اشراف ستودنی کلبرگ بر آن ها، این منابع عمدتا به گونه‏ای مورد استناد و ارجاع قرار گرفته‏اند که هم در موضوع و هم جزئیات محتوایی کلبرگ را در اثبات و تایید پیش‏فرض‏های او یاری می‎رسانند. نادیده ‎گرفتن برخی شواهد، خطا در برداشت و توجه اندک به اعتبار منابع یا نویسندگان آن ها، همراه با غلبه پیش‎فرض‎های گوناگونی مانند خاستگاه سیاسی شیعه و جعل روایات، از کاستی‏های کار کلبرگ به‎ شمار می‎رود.

    کلیدواژگان: کلبرگ، مطالعات شیعی، شیعه امامیه، روش‎شناسی
  • علیرضا بهمانی صفحات 115-132

    بنا بر روایت مشهور متاخران، دیدگاه اغلب اندیشمندان امامیه در باب اوصاف ذاتی خداوند، قول به «عینیت صفات با ذات» یا «اتحاد وجودی و اختلاف مفهومی» است. این نگاه گرچه در خط کلامی علامه حلی و با ملاحظاتی وجودشناسانه در تفکر صدرایی مشهود است، اما تامل در آثار دست اول پیشینیان، از غلبه ایده «نفی صفات از ذات» یا «نیابت» در میان گروه های مختلف تفکر شیعی حکایت دارد. به نظر می رسد این دو تعبیر، متضمن ایده واحدی است و تمایز آن ها صرفا به حسب مقام ثبوت و اثبات است. معمولا این نگاه، به خصوص با تعبیر «نیابت»، به برخی متفکران معتزلی نسبت داده می شود؛ اما در میان امامیه، محدثان بزرگی همچون کلینی و صدوق و به دنبال آنان متکلمانی نظیر فاضل مقداد، مجلسی و شبر، در ترویج این باور کوشیده اند. در این راستا، بهترین تقریر موجز از نظریه «نفی صفات»، در گوهر مراد مشاهده می شود، چه رافع اشکال خلو ذات احدی از کمالات است.

    کلیدواژگان: صفات ذاتی، عینیت صفات با ذات، عالمان امامیه، نفی صفات، نیابت ذات از صفات، معتزله، بساطت ذات
|
  • Naser Froohi, Seyed Ahmad Hoseini, Zohreh Faslebahar Pages 7-22

    Nowadays the discussion of “principles of faith” (Usūl ul-Dīn) forms one of the most important Islamic kalām discussions. The question which is existed here is that whether the concept of “principles of faith” have been existed in this same shape from the first or it appeared in a specific period and passed a certain history. In order to answer this question, the history of the development of “principles of faith” must be studied. The kalāmī thoughts of the Zaydī and Isma’īlī Shi’a are counted of the preceded Shi’ī kalām thoughts. Therefore in the present article, the development of the concept of “principles of faith” in kalām of the Zaydī and Isma’īlī Shi’a is examined so that in addition to clarification of the roots of forming of this concept in the Shi’ī tradition, the historical bases for the development of this concept in the Imāmī Shi’a kalām also been established. Those Zaydī works that had set forth the concept of principles of faith, usually named six items as principles of faith: monotheism, justice, prophecy, Imāmah, the stance between the two stances (manzalatun bayn al-manzalatayn) and promise and threat (al-wa’d wal-wa’īd). The Isma’īlī Shi’as counted seven items as their principles of faith that consist in: guardianship (wilāyah), purification (ṭahārah), prayer (ṣalāt), alms (zakāt), fast (ṣawm), pilgrimage to Mecca (ḥajj) and Jihād (religious war). Among these seven items, there are items like prayer, alms, fast, ḥajj and Jihād that are counted by other denominations such as the twelver Shi’a as the subdivisions (furū’) of faith. Of course each of these items passed its own historical development.

    Keywords: principles of faith, Islamic kalām, Mu’tazilah, Shi’a, Zadiyyah, Isma’īliyyah
  • Maytham Tavakkolibina Pages 23-38

    One of the tumultuous and challenging philosophical discussions which caused the theologians and Traditionists to react to is the issue of createdness (ḥudūth) or eternity of the world and universe. The Greek philosophers and the Naturalists believed in the eternity of the world in many ways and the religions opposed this belief. Regardless of interpretations and explanations, in this research we try to examine the appearance of the Imāmī narration texts. In a large collection of these narrations there explained the createdness of the world and mutual implication of temporal limitedness of all things other than God with their being created, and argued for. Therefore if we don’t esoterically interpret these narrated texts widely and if, philosophically, we regard the issue of temporal createdness as bilateral dialectical, the narrated stance in this issue is that everything other than God has a “being started temporal continuation”. This attitude is different of both the interpretations of some theologians and the opinions of most of the philosophers and is based on the study of application of the word “ḥudūth” and its meaning network in narrated literature.

    Keywords: temporal ḥudūth, Shi’a narrations, Kulaynī, Ṣadūḳ, ‘AllāmahMajlisī
  • Ali Hasanbigi, Seyed Ebrahim Murtazavi, Mahyar Khanimoghaddam Pages 39-56

    There are different views about the quality and quantity of Imām’s knowledge. There are three positions of “unlimited-ness”, “limitedness” and “silence” about the quantity of Imām’s knowledge and two views of “being immediate (ḥuḍūrī)” and “being by will” about its quality. By a descriptiveanalytic method, this research has examined the views of ‘Allāmah Ṭabāṭa’ī and Ayatollah Salehi on the Imām’s knowledge. The result is that ‘Allāmah’s point of view, Imām has an unlimited inclusive knowledge of the unseen (ghayb), and from Salehi’s point of view, Imām has a limited willingly knowledge of the unseen. To criticize the two views it must be said: documental weakening or regarding as exaggerating the texts of narrations denoting unlimited-ness as well as regarding Imām’s knowledge as including the most detailed and partial affairs are not acceptable, but because the knowledge of Imām is a divine benefit (luṭf) and Imām is the people guide, everywhere the guidance demands, the domain of Imām’s knowledge would extend or get narrow. Thus, application of terms such as “limited” or “unlimited” for it is not exact, because the Imām’s knowledge is not something like a tank but like flow and a flow is not limitable.

    Keywords: Imām’s knowledge, unlimited-ness, limitedness, immediate, willingly, Ṭabāṭa’ī, Salehi
  • SeyedMohsen Mosavi, Javad Faramarzi, Hojjat Alinejad Pages 57-76

    Dividing the divine speech into lafẓī (literal) and nafsī (essential), Ibn Kullāb believed in meaning revelation and counted the words as the human cloth for revelation. In the discussion of the nature of speech (kalām), he thinks that speech is applied only to meaning and its application to the words is metaphorical. Like the Ash’rites, he applied speech to the eternal divine knowledge and counted its literal form as a human cover. The results achieved by this research is that Ibn Kullāb’s point of view is incorrect for the following reasons: the application of the derivations of Arabic verb “n-zl” (coming down or descending) in the Qur’an that denotes the word descend of the Qur’an; forbidding the Prophet of hurrying up in repetition of the Qur’an as well as the application of words like talāwah (recitation), ḳirā’ah (reading) and tartīl (chanting) that explicitly shows reading of a text for the Prophet and the Qur’an specifying a unilateral status of revelation. Therefore all of these reasons emphasize that text of the Qur’an is exactly the same propositions reveled to the Prophet. This article is of fundamental studies kind that examines this topic by a descriptive-analytic method.

    Keywords: Ibn Kullāb, Qur’anic revelation, Qur’anic words, kalāmi nafsī
  • Seyed Abd ul-Rahim Hoseini, Ahmad Beheshtimehr, Rubabeh Gholami Pages 77-96

    Etan Kohlberg is a critic of the previous method of the Orientalists for using and referring to non-Shi’ī sources in Shi’a studies. Most sources he used in his Shi’a studies are Shi’ī sources including Kalāmī, ḥadith, historical, exegetical and judicial sources. With a descriptive-analytic approach and library method, the present research tries to answer these questions that Kohlberg in his studies about Imāmiyyah, which Imāmī sources and how he used. For this purpose, it tries to categorize the Imāmī sources used in Kohlberg’s studies and evaluate correctness and efficiency of the method of this researcher of Shi’a in using them. In this examination one can see that in all topics examined, using Imāmī sources despite of the huge number of Imāmī sources, especially Kalāmī, ḥadith and exegetical sources and praiseworthy mastery of Kohlberg upon them, these sources mainly have been used and referred to in a way that both in subject and in content details helps him in proving and confirming his presuppositions. Ignoring some evidences, mistakes in understand and little attention to the validity of the sources or their authors as well as the dominance of various presuppositions such political origin of Shi’a and forging the narrations are of the defects of Kohlberg’s work.

    Keywords: Kohlberg, Shi’a studies, Imāmī Shi’a, methodology
  • Mahmood HedayatAfza Pages 97-114

    According to most of the latter-day reports, the view of most of the Imāmī scholars about the essential (dhātī) attributes of God is the theory of “oneness of the attributes with the Nature” or “existential oneness and conception distinction”. This perspective, although is apparent in ‘Allāmah Ḥillī theological line and, with some ontological regards, in Mullā Ṣadrā’s thought, contemplation on the first hand sources of the predecessors shows the prevalence of the idea of “negation of the attributes of the Nature” or “deputyship” (niyābah) amongst various groups of Shi’ī thought. It seems that these two terms include one single idea and their distinction is merely in the position of being and appearance. Usually this view, especially the term “deputyship”, is attributed to some Mu’tazilī thinkers; but among the Imāmīs narrationists (Muḥaddithūn) like Kulaynī, Ṣadūḳ, and subsequently, theologians such as Fāḍil Miḳdād, Majlisī and Shubbar tried to spread it. In this regard, the best explanation of the theory of “negation of the attributes” is seen in Gohare Morād, because it solves the problem of the One Nature being empty of perfections.

    Keywords: essential attributes, oneness of the attributes with the Nature, Imāmī scholars, negation of the attributes, the Nature being deputy of the attributes, the Mu’tazilah, simplicity of the Nature