فهرست مطالب

نشریه آموزش علوم دریایی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرحیم نوه ابراهیم، سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور، اکبر عیدی* صفحات 1-18
    دنیای تدوین استراتژی های آموزش و منابع انسانی در کنار انواع مختلف ارائه شده ، همچنان نیازمند توجهی خاص برای اشاعه الگوهای بومی متناسب با صنایع مختلف میباشد. بررسی و مرور هدفمند تعاریف، چارچوبها و مدل های پیشین مرتبط، به منظور ارائه مدلی جامع و نظام مند برای طراحی راهبردهای مدیریت منابع انسانی هدف این تحقیق می باشد. دراین پژوهش، با رویکرد فراترکیب کیفی که یکی از انواع روش های فرا مطالعه است، پس از جستجوی اولیه و یافتن منابع مرتبط، با روش ارزیابی حیاتی از 217 منبع قابل دسترس ، 141 منبع جهت شناسایی مضامین سازمانده ، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه تحلیل داده های کیفی شناسایی ، 32 مضمون پایه ، 17 مضمون سازنده و 7 تم شامل "بینش و تحلیل گری استراتژیک، تصمیم گیری بهنگام، فرهنگ و رهبری استراتژیک، مدیریت استراتژیک دانش و پایش استراتژیک " بودکه در قالب الگوی تدوین راهبردهای منابع انسانی ارائه شد. مضامین و تم های منتخب از نظر غیر خطی بودن و نحوه شناخت استراتژی ها با سایر مدلهای مشابه تفاوت دارند که می تواند زمینه مشارکت بیشتر کارکنان، شناسایی استراتژیهای واقع بینانه و کاربردی ، هماهنگی با جهت گیری های کلان سازمان و... را درشرکت های مورد اجرا فراهم آورد.
    کلیدواژگان: استراتژی آموزش و منابع انسانی، فراترکیب، مدل های تدوین استراتژی
  • سید محمد میرکمالی*، مجتبی حاج خزیمه صفحات 19-34

    پژوهش حاضر، باهدف بررسی رابطه مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی در دانشکده های دانشگاه تهران صورت گرفته است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشکده های دانشگاه تهران در سال 97 - 1396 است که بر اساس آخرین آمار و اطلاعات موجود 1419 (801 زن و 618 مرد) نفر اعلام شده است؛ که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. روش نمونه-گیری در این پژوهش، روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و پرسشنامه آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی کرایجل و براندت (1997) استفاده شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (مهارت های کوانتومی مدیران «92/0» و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی «88/0») ارزیابی شد. یافته ها نشان داد: 1) وضعیت کلیه مولفه های مهارت های کوانتومی مدیران به غیراز مولفه دیدن کوانتومی که در حد متوسط میانگین فرضی پژوهش قرار دارد، در کلیه ابعاد بالاتر از میانگین فرضی پژوهش است.2) وضعیت آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی در حد بالاتر از میانگین فرضی پژوهش قرار دارد به غیراز مولفه های خوش بینی، خطرپذیری و سازگاری که تفاوت معناداری با میانگین فرضی پژوهش ندارد. 3) بین مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (64/0=r و 01/0≤p) 4) مهارت های کوانتومی مدیران قابلیت تبیین آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی در دانشکده های دانشگاه تهران را دارا است.

    کلیدواژگان: مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران، تغییر سازمانی، کارکنان دانشکده های دانشگاه تهران
  • سید حسین موسوی*، ابراهیم صالحی عمران، سیده مهسا موسوی، مقصود فراستخواه صفحات 35-51
    ظهور دانشگاه کارآفرین در نتیجه توسعه درونی دانشگاه و تاثیر عوامل بیرونی و اهمیت روزافزون دانش و نوآوری در جامعه صورت می گیرد هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی موانع توسعه اکوسیستم دانشگاه کارآفرین در دانشگاه های ایران است. پژوهش یک مطالعه آمیخته اکتشافی است. در بخش کیفی از نظریه داده بنیاد و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری شامل سیاست گذاران و اساتید صاحب نظر در زمینه آموزش عالی و کارآفرینی، مدیران مراکز کارآفرینی، رشد و پارک های علم و فناوری، مسئولین بخش صنعت و دانشجویان دکتری دانشگاه های تهران، شهید بهشتی و تربیت مدرس بود. در بخش کیفی 20 نفر از طریق روش نمونه گیری هدفمند نظری و در بخش کمی 223 نفر با روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی از طریق پرسشنامه 26 سوالی حاصل از مقوله های کیفی گردآوری شد. اعتبار و روایی داده های کیفی از دو رویکرد بازبینی اعتبار پاسخگو و بازنگری مطلعین بیرونی و پرسشنامه از طریق نظر متخصصان و آلفای کرونباخ (83/0) تایید گردید. به وسیله فرایند کدگذاری 92 گزاره مفهومی در قالب 26 مقوله عمده طبقه بندی و در نهایت 6 مقوله هسته ای احصاء شد. در بخش کمی مولفه های اصلی موانع مالی، ساختاری و اداری، پژوهشی، ارتباطی، آموزش سنتی و فرهنگ سازمانی با بار عاملی، میانگین واریانس استخراجی و روایی همگرا بالای (4/0)، ضرایب معناداری z بالای (96/1)، با ضریب تعیین (R2) و نیکویی برازش (GoF) مناسب (56/0) مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: موانع، اکوسیستم دانشگاه کارآفرین، دانشگاه های دولتی
  • حجت غلام زاده*، سکینه شاهی، حمید فرهادی راد، سیدعباس رضوی صفحات 52-67

    ارائه مدلی برای ارزیابی درونی گروه های آموزشی دانشگاه های دولتی ایران با رویکرد فراارزیابی چکیده هدف اصلی این پژوهش بررسی جامع و فراارزیابانه ای از وضعیت کنونی ارزیابی درونی در گروه های آموزشی دانشگاه های دولتی ایران و در نهایت ارائه یک الگوی بهینه ارزیابی درونی است. بدین منظور، روش پژوهش کیفی مورد استفاده قرار گرفت. به منظور گردآوری داده ها، از تحلیل اسناد و گزارش ها و همچنین مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و دست-اندرکاران استفاده شد. جهت تحلیل داده ها، از روش کدگذاری آزاد، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده گردید. نتیجتا، مدل ارائه شده از 3 عامل اصلی بافت، محتوا و اجرا و نیز 10 بعد محوری شامل؛ بعد فرهنگی، بعد فکری-پارادایمی، بعد ساختاری، بعد کیفیت، بعد اهداف، بعد شاخص ها، بعد الگو، بعد قبل اجرا، بعد حین اجرا و بعد پس از اجرا تشکیل شده است و گام های لازم در هر بعد نیز ارائه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارزیابی کیفیت، ارزیابی درونی، فراارزیابی
  • بهزاد سیفی*، حسین شریفی طراز کوهی صفحات 68-85
    آموزش حرفه ای حقوق مخاصمات مسلحانه دریایی به نیروهای دریایی در زمان صلح، پیش شرط اساسی رفتار صحیح در زمان مخاصمه مسلحانه و ابزاری برای ترمیم آلام قربانیان، نجات انسانیت و اجرای یک جنگ قانونمند می باشد. آموزش حقوق مخاصمه مسلحانه دریایی به نیروهای دریایی به عنوان یکی از اهداف پایهای است که نه تنها موجبات ترویج و تقویت حقوق مخاصمه را فراهم می-آورد بلکه منجر به تضمین امنیت و حفظ تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران در پرتو احترام به قواعد حقوق مخاصمه مسلحانه بین المللی می شود. هدف اصلی این پژوهش تبیین ضرورت آموزش قواعد حقوق مخاصمات مسلحانه دریایی در پرتو اسناد بین-المللی و داخلی به نیروهای مسلح و به ویژه به نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد. لذا نگارنده در این مقاله ضرورت آموزش قواعد حقوق مخاصمات مسلحانه دریایی در نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به منظور آشنایی کارکنان نیروی دریایی با قواعد حقوق مخاصمات مسلحانه را تبیین نموده، و با ارائه راهکارها و پیشنهاداتی، زمینه ترویج و توسعه این قواعد را در سطح نیروهای مسلح و نیروی دریایی را فراهم آورد. در این راستا این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای بوده و روش تحقیقی پژوهش حاضر روش تحلیلی - توصیفی است. و روش جمع آوری اطلاعات روش کتابخانه ای - اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش حقوق مخاصمات مسلحانه، نیروهای مسلح، نیروی دریایی، حقوق بین الملل
  • زهرا علیپور درویشی*، مهناز آذری قلیچی صفحات 86-102

    هدف اصلی این مقاله تبیین اقلام دانش مورد نیاز برای به اشتراک گذاری دانش اساتید و همینطور ارزیابی وضعیت به اشتراک گذاری دانش در دانشگاه های آزاد اسلامی واحد تهران شمال و واحد علوم وتحقیقات است. روش تحقیق از نوع آمیخته می باشد. مرحله اول تحقیق کیفی از طریق 44 مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شده و اقلام به اشتراک گذاری دانش استخراج، کدگذاری و با پیشینه تحقیق تطبیق شده اند. سپس در مرحله تحقیق کمی بر اساس نتایج مرحله قبل، پرسشنامه محقق ساخته تنظیم و اعتباریابی شده و نتایج برای یک نمونه شامل 221عضو هیئت علمی با روش های تی- تک نمونه ای،آزمون زوجی ویلکاکسون و تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شده است. دستاورد این تحقیق شامل 49 شاخص به اشتراک گذاری دانش در سه حوزه آموزشی، پژوهشی و اداری و تلخیص آنها به 4 عامل آموزشی و 3 عامل پژوهشی می باشد. همینطورارزیابی و رتبه بندی وضعیت به اشتراک گذاری اقلام دانشی ، اهمیت آنها و بررسی شکاف بین وضعیت موجود ومطلوب به اشتراک گذاری دانش انجام شده است.

    کلیدواژگان: به اشتراک گذاری دانش اساتید دانشگاه، اقلام دانشی، روش تحقیق آمیخته
  • فرهاد طلایی*، محمدرضا نجفی، احسان نصیری، جواد داداش زاده صفحات 103-118
    اختلافات مربوط به تحدید حدود دریایی زمانی بروز می کند که صلاحیت دو یا چند دولت ساحلی با یکدیگر تداخل پیدا می کند. بدین ترتیب با توجه به اهمیت مناطق دریایی مذکور از جنبه های مختلف راهبردی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و همچنین پیوند مسائل تحدید حدود دریایی با منافع ملی و امنیتی کشورها و بدنبال آن صلح و امنیت بین المللی، دولت های ساحلی را بر آن داشته تا سهم بیشتری از نواحی و مناطق دریایی را مورد ادعا قرار دهند. اما چالش اصلی نه فقط در خصوص قواعد بین المللی بلکه در خصوص ماهیت و ویژگی های مربوط به این دعاوی است. تنوع، گستردگی اوصاف و کثرت مسائل مربوط به تحدید حدود دریایی به ویژه در خصوص ویژگی های جغرافیایی سواحل، نیاز ویژه ای را در خصوص شیوه حل وفصل این چنین اختلافات می طلبد. در این پژوهش تلاش می گردد با آموزه ای مبنی بر تبیین دیوان های داوری بین المللی صلاحیت دار در خصوص اختلافات مربوط به تحدید حدود دریایی و ویژگی های این دیوان ها و همچنین آموزش مفاهیم مرتبط با تحدید حدود دریایی، به تشریح نحوه عملکردشان در خصوص این دعاوی و چگونگی توسعه های صورت گرفته در آنها بپردازیم.
    کلیدواژگان: تحدید حدود دریایی، دیوان های داوری بین المللی، حل وفصل اختلافات بین المللی، مناطق دریایی، صلاحیت دولت ها
  • ایمان مهرابی دستنایی، مریم مومنی شهرکی، علی خسروی* صفحات 119-129

    در این پژوهش، مسئولیت مدنی فرمانده کشتی در قانون دریایی ایران و به تبع آن، معاهدهی لاهه و نیز کنوانسیون رتردام بررسی و با یکدیگر مقایسه شده است. از آنجایی که فرمانده کشتی جزء کارگزاران زیرمجموعه متصدی حمل و نقل دریایی به حساب می آید، هر مسئولیتی که داشته باشد، به متصدی حمل و نقل دریایی نیز منتقل میشود. در مورد مبنای مسئولیت متصدی حمل و نقل دریایی (و به تبع آن، در بسیاری از موارد، فرمانده کشتی) در معاهدهی لاهه تفاوت دیدگاه وجود دارد؛ برخی آن را مبتنی بر تقصیر و برخی دیگر مبتنی بر اماره مسئولیت میدانند که دیدگاه گروه دوم در این پژوهش مورد تاکید قرار میگیرد. یکی از مواردی که در این پژوهش به آن تاکید شد این است که قانون دریایی ایران که برگرفته از مقررات لاهه است، امکان معافیت غیر متعارف فرمانده کشتی از برخی از مسئولیتهای خود را فراهم میسازد در حالی که در کنوانسیون رتردام، با محدود شدن موارد معافیت متصدی حمل و نقل دریایی و شفاف شدن حدود مسئولیت های وی، ضمن تطابق بیشتر موارد معافیت با واقعیت های فنی امروز، حقوق فرستندگان کالا بیشتر رعایت میشود. با این وجود، پیشنهاد شد تا نکات مثبت قانون فعلی دریایی ایران، مانند ماده 9 که بر ضرورت اهتمام مالکان کشتی به آموزش کارکنان ایرانی منتخب جهت جایگزینی با فرماندهان با ملیت غیر ایرانی تاکید دارد، محفوظ بماند.

    کلیدواژگان: آموزش دریانوردی، حقوق دریایی، متصدی حملو نقل دریایی، مسئولیت، فرمانده کشتی
|
  • Abdolrahim Naveh Ebrahim, Saeed Jafarinia, AKBAR HASSANPOOR, A Eydi * Pages 1-18
    The world of formulating training strategies and human resources along with the variety offered still requires special attention to disseminate native patterns tailored to different industries.Purposeful review and review of related definitions, frameworks, and models in order to provide a comprehensive and systematic model for designing HRM strategies. In this study, with a qualitative cross-sectional approach, which is one of a variety of meta-study methods, after first searching and finding relevant sources, with a critical evaluation method of 217 available sources, 141 sources were selected and identified for identifying themes. The result was qualitative data analysis, 32 basic themes, 17 constructive themes and 7 themes including "Strategic Insight and Analysis, Timely Decision Making, Strategic Culture and Leadership, Strategic Knowledge Management and Strategic Monitoring" presented in the form of HRM Was. Selected themes and themes differ from other similar models in terms of non linearity and how they identify strategies, which can allow for greater employee engagement, identification of realistic and applicable strategies, and alignment with the organization's macro orientations, and so on provided.
    Keywords: Training Strategy, Human Resources, Metasynthesis, Strategy Development Models
  • M Mirkamali *, M Hajkhozeymh Pages 19-34

    The purpose of this study was to investigate the relationship between managers' quantum management skills and staff readiness for organizational change at faculties of Tehran University. The method of the research is the practical purpose and data collection, descriptive from correlation type. The statistic population consisted of all staff of the faculties of the University of Tehran in the year 1396 – 97. According to the latest statistics, there are 1419 . 302 peoples were selected . Sampling method in this study is a proportional volume sampling method. To collect data, a researcher-made quantum management skills questionnaire and a staff readiness questionnaire for organizational change, Crigel and Brandt (1997) have been used. To determine the validity of the questionnaire, content validity were used. The reliability of the questionnaire was also evaluated using Cronbach's alpha coefficient (0.92) quantum skills and staff readiness for organizational change of (0.88). The findings showed: 1) The status of all components of quantum skills of managers, in addition to the quantum computing component that is at the average of the hypothesized mean of research, is in all dimensions above the hypothesized mean of research. 2) The condition of staff readiness for organizational change is above the hypothetical average of the research, except for the components of optimism, risk and compatibility that have no significant difference with the hypothesized mean of research. 3) There is a positive and significant relationship between managerial quantum management skills and employee readiness for organizational change (r = 0.64, P≤0.01)

    Keywords: Management Quantum Management Skills, Organizational Change, Staff at Tehran University Colleges
  • Seyyed Hossein Mousavi *, I Salehi Omran, Seyyed Mahsa Mousavi, Maghsod Ferasatkhah Pages 35-51
    The emergence of entrepreneurial university is the result of inner development of university, impact of external factors on university, and increasing importance of knowledge and innovation in society. This study aimed Identifying and ranking the Barriers to Entrepreneurial University Ecosystem Development in Iran. This was a based on the sequential exploratory mixed method and in two sections of qualitative and quantitative. In qualitative section used grounded theory method and in quantitative approach researchers used correlational method. The population consisted of and professors, managers of entrepreneurship centers, growth and science and technology parks, industry department authorities, and PhD candidates in Tehran, Beheshti and Allameh Tabatabei University. Using purposeful sampling method. Using purposeful sampling method, 20 people were selected as key informants. The data were collected through and semi-structured interview. two methods including reviewing accountable validity and external were used to obtain validity and reliability of data. The data were analyzed by open, axial, and selective coding. At initial stage, 96 conceptual propositions were obtained; in second stage, they were classified in 26 categories. At axial coding stage, 6 key items were counted. Financial, structural, research, administrative, communication, traditional education and organizational culture were approved using factor loading, extraction mean variance and high convergence validity (0.4), z high coefficients (1.96), coefficient of determination (R2) and goodness of fit (GoF= 0.56).
    Keywords: Barriers, entrepreneurial university, public universities
  • H Gholamzadeh *, S Shahi, H Farhadi Rad, Seyed Abbas Razavi Pages 52-67

    Developing a model for internal evaluation of departments of Iranian universities with metaevaluation approachHojat gholamzadeh Department of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, IranSakine shahi Department of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, IranHamid Farhadi rad Department of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, IranSeyed abbas razaviDepartment of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, IranAbstractThe present study is to meta-evaluate the status qua of higher education internal evaluation and subsequently propose a meta-evaluation model. In so doing, a qualitative design is used. In-depth Semi-structured interview was used to gather data from the informants. In addition, document analysis was conducted. To analyze data, free coding, axial coding and selective coding were used. The proposed meta-evaluation model was comprised of three primary constructs, e.g. context of internal evaluation (cultural aspect, paradigm aspect, structural aspect, and quality aspect), content of internal evaluation (model, goals, and indicators), and execution of internal evaluation (pre-execution, while execution, and post-execution). Finally, necessary steps are presented to approach meta-evaluation. Keywords: higher education, quality evaluation, internal evaluation, meta-evaluation

    Keywords: higher education, quality evaluation, Internal Evaluation, meta-evaluation
  • Behzad Seify *, H Sharifi Pages 68-85
    Professional training of Naval Armed conflicts Laws to naval force in peacetime is a basic precondition for proper conduct in armed conflict and a means of repairing victims' lives, rescuing humanity and conducting a legitimate war. Training Naval Armed Conflict Laws to the Navy as one of the fundamental goals that not only promotes and reinforces the rights of the armed forces but also contributes to the security and protection of the territorial integrity of the Islamic Republic of Iran in the light of the respect to rouls of international armed conflicts laws. The purpose of this article is to explain the necessity of training the rules of Naval Armed conflict Laws in the light of international and domestic documents to the armed forces, and in particular to the strategic navy of the Islamic Republic of Iran Army. Therefore, the author of this article explains the necessity of training the rules of Naval Armed conflicts Laws in the strategic navy of the Islamic Republic of Iran Army in order to familiarize the Navy personnel with the rules of armed conflicts laws, and to provide guidelines and suggestions for promoting and developing these rules, at the level of the Armed Forces and the Navy. In this regard, this research is applied-developmental and the present research method is analytical-descriptive. And the method of data collection is library-documentary method.
    Keywords: Armed conflict Laws training, naval force, Military Force, International Law
  • F Talaie *, Mohamad Reza Najafiy, E Nasiri, J Dadashzadeh Pages 103-118
    Maritime delimitation disputes arise when conflicts of jurisdiction between two or more coastal states interfere. Thus, given the importance of marine areas mentioned various aspects of strategic, political, social, cultural and especially economic as well as bond issues of maritime delimitation with national interests and security of the states, have made the coastal state to claim a greater share of marine areas. but the main challenges are not only about international rules about maritime delimitation also about the nature and characteristics of these disputes. The diversity, the magnitude of the characteristics and the multiplicity of maritime delimitation issues, especially regarding the geographic features of the coasts, require a special need for the resolution of such disputes. In this research, it is attempted to educate the definition of international arbitration tribunals regarding disputes relating to the delimitation of maritime boundaries and the characteristics of these tribunals, as well as the training of concepts related to the delimitation of maritime boundaries, describing how they function in these cases and how developments are taking place in this field.
    Keywords: Maritime delimitation, international arbitration tribunals, settlement of international disputes, maritime areas, the jurisdiction of states
  • I Mehraby Dastenay, M Momeni Shahraki, A Khosravi * Pages 119-129

    In this study, the civil responcble of the shipmaster, hereafter master, in Iranian maritime law, Hague convention, and Rotrdom convention are studed and compared. Althou, Iran approved its maritme law in full compliance with Hague Treaty, hence, it never joined subsequent maritime treaties, such as The HagueWiesbad, Hamburg and Rotterdam. Since the master is one of the maritime carrier brokers, any responsibility that he has is also transferred to the maritime carrier. There is a difference of view on the basis of the responsibility of the maritime carrier (and consequently, in many cases, the master) in the Hague Treaty; some find it to be faultbased and the others to liability. The second group's point of view is emphasized in this study. One of the highlights of current study is that Iranian maritime law, derived from Hague regulations, provides masters to be exempt unconventionally from some of his responsibilities, while In the Rotterdam Convention, by limiting the exemptions of the maritime carrier and clarifying the scope of his responsibilities, the rights of consignors are more complied with in the context of today's technical facts.

    Keywords: Maritme Law, Maritme transportation, Seamaster, Responsible, Maritime Carrier