فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هفتم شماره 11 (پیاپی 227، بهمن 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید قلی پور*، مستانه سیف آبادی، محمدرضا اسد صفحات 668-677
    زمینه و هدف

    توده عضله اسکلتی عامل مهمی برای حرکت جهت رفع نیازهای روزمره به ویژه در شرایط پاتولوژیک و کهولت است. هدف پژوهش کنونی، مقایسه تغییرات بیان ژن های درگیر در مسیرهای سیگنالینگ سنتز و تجزیه پروتئین عضله ناشی از انجام دو پروتکل تمرین ورزشی بود.

    روش بررسی

    رت های هشت هفته ای به طور تصادفی به دو گروه تمرینی مقاومتی و استقامتی و یک گروه کنترل تقسیم شدند و از مرداد تا مهر 1397 به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته، در محل آزمایشگاه حیوانات دانشگاه تهران روی نوارگردان دویدند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، عضله نعلی جدا و جهت تجزیه و تحلیل با روش مولکولی واکنش زنجیره ای پلی مراز- رونوشت معکوس (RT-PCR) و وسترن بلات، در دمای 80- نگهداری شد.

    یافته ها:

     نسبت به گروه کنترل، بیان ژن mTORC1 تنها در گروه مقاومتی به طور معناداری افزایش یافت (0/022=p)، در حالی که هر دو پروتکل تمرینی استقامتی و مقاومتی باعث افزایش معنادار Rps6kb1 شدند (به ترتیب0/001< p و 0/001=p). در مسیر تجزیه پروتئین، اگرچه بیان ژن FOXO3a تغییر معناداری نداشت (0/463=p)، بیان ژن eIF4Ebp1 توسط هر دو پروتکل تمرینی استقامتی و مقاومتی مهار شد (به ترتیب 0/001<p و 0/001p=p). این نتایج، توسط تجزیه و تحلیل وسترن بلات تایید شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد پروتکل های ورزشی پژوهش کنونی اثرات کمابیش یکسانی بر تغییرات بیان ژن های درگیر در مسیرهای سنتز و تجزیه پروتئین عضله اسکلتی دارند. بنابراین، می تواند جهت جلوگیری و یا کاهش آتروفی عضلانی در شرایط پاتولوژیک و سالمندی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، بیان ژن، واکنش زنجیره ای پلیمراز، بیوسنتز پروتئین، رت ها، عضله نعلی
  • فاطمه نویسی، مرجان یغمایی*، حسین پاشایی فر، کامران علی مقدم، مسعود ایروانی، غلام رضا جوادی، اردشیر قوام زاده صفحات 678-684
    زمینه و هدف

    سرطان معده یکی از شایع ترین انواع سرطان با پیش آگهی بد و درمان محدود در جهان می باشد. مطالعات اخیر نشان داده اند که ژن های HER2، MYC، MDM2، MET و TP53 در ایجاد سرطان معده نقش بسیار مهمی دارند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی میزان تکثیر و حذف این ژن ها در این گروه از بیماران می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی 37 نمونه بافت سرطان معده از بیماران مراجعه کننده به مرکز تحقیقات خون و انکولوژی و پیوند سلول های بنیادی بیمارستان شریعتی تهران از فروردین 1394 تا بهمن 1396 شامل 23 (62/2%) مرد و 14 (37/8%) زن مورد بررسی قرار گرفتند. سن بیماران در هنگام تشخیص بین 23 تا 85 سال بود. الگوی تکثیر ژن های HER2، MDM2، MYC و MET و حذف ژن TP53 توسط روش هیبریدسازی درجای فلورسنت (FISH) بر روی برش های بافتی 3 تا 5 میکرونی بررسی شد.

    یافته ها:

     تومورها به طور غالب (54/05%) در ناحیه دیستال معده قرار داشتند. سایز تومورها بین 2 تا cm 5 متغیر بود. بیماری در 7 (19%) مورد از بیماران به صورت پیشرفته تشخیص داده شده بود. ژن های HER2، MDM2 و c-MYC به ترتیب در 2 (5/41%)، 1 (2/7%) و 3 (8/11%) از 37 نمونه بیماران تکثیر نشان دادند. با این حال تکثیر ژن MET و حذف ژن TP53 مشاهده نشد. هم تکثیری ژن های HER2، MDM2 و MYC در یک بیمار مشاهده شد و تکثیر همزمان ژن های HER2 و MYC در یک بیمار دیگر شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان دهنده تکثیر ژن های MDM2 و HER2  و MYC با فراوانی کم در بیماران مبتلا به سرطان معده بود.

    کلیدواژگان: هیبریداسیون در جای فلوئورسنت، تکثیر ژنی، حذف ژنی، سرطان معده
  • مهدی صنعت کار، مهرداد گودرزی، ابراهیم اسپهبدی، علیرضا تک زارع* صفحات 685-690
    زمینه و هدف

    تهوع و استفراغ در دوره پس از عمل به عنوان یکی از شایع ترین شکایات بیماران پس از عمل جراحی استرابیسم مطرح شده است. هدف از انجام پژوهش کنونی اثربخشی تجویز آتروپین در مقایسه با اوندانسترون بر فراوانی بروز تهوع و استفراغ پس از عمل و مدت اقامت در ریکاوری در بیماران تحت عمل جراحی استرابیسم بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مورد-شاهدی بود که از اسفند 1397 تا اردیبهشت 1398 در بیمارستان فارابی تهران انجام شد. در این مطالعه 90 بیمار 3 تا 30 ساله به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. پس از القای بیهوشی یک گروه از بیماران پلاسبو در نظر گرفته شده و برای یک گروه آتروپین وریدی با دوز kg 30/µg  و گروه سوم اوندانسترون وریدی با دوز mg/kg 0/1 تجویز شد. میزان تهوع و استفراغ پس از عمل، مدت اقامت در ریکاوری و رضایتمندی پرستاران ریکاوری از بیماران مربوط به گروه ها مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها:

     تجویز آتروپین و اوندانسترون به طور چشمگیری موجب کاهش فراوانی بروز تهوع و استفراغ در ریکاوری شد. از نظر میزان بروز تهوع و استفراغ بین گروه آتروپین و اوندانسترون تفاوت چشمگیری مشاهده نشد. با تجویز آتروپین و اوندانسترون مدت زمان اقامت بیماران در ریکاوری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت. رضایتمندی پرستاران ریکاوری دو گروه آتروپین و اوندانسترون نیز نسبت به گروه کنترل بالاتر بود.

    نتیجه گیری:

     تجویز آتروپین به اندازه اوندانسترون در کاهش بروز تهوع و استفراغ پس از عمل و مدت اقامت بیماران در ریکاوری پس از عمل جراحی استرابیسم موثر بود.

    کلیدواژگان: آتروپین، پژوهش های مورد شاهدی، اوندانسترون، جراحی های چشم، تهوع و استفراغ پس از عمل
  • فهیمه قطبی زاده وحدانی*، زهرا پناهی، مریم طحانی، رویا قیاقی صفحات 691-695
    زمینه و هدف

    سرکلاژ از جمله انواع شایع روش های مورد استفاده در موارد جلوگیری از زایمان زودرس که ناشی از نارسایی سرویکس است، می باشد. این مطالعه به منظور بررسی میزان انجام سرکلاژ، عوارض و پروگنوز در بیماران انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مشاهده ای که به صورت یک بررسی کوهورت گذشته نگر انجام شد، تعداد 65 نفر از بیماران مراجعه کننده به بخش مامایی بیمارستان ولیعصر (عج) تهران از فروردین 1391 تا اسفند 1396 به صورت در دسترس انتخاب شدند و میزان انجام سرکلاژ و همچنین عوارض و پروگنوز در آن ها بررسی گردید.

    یافته ها:

     در این مطالعه 65 بیمار با اندیکاسیون های علمی سرکلاژ بررسی شدند که میانگین سن افراد مورد مطالعه 28/4 سال بود. میانگین سن بارداری در هنگام سقط پیشین 10/7 هفته، میانگین سن بارداری انجام سرکلاژ 16/8 هفته و میانگین وزن نوزادان g 3041/5 بود. طول سرویکس در 4/6% کمتر از mm 10 و در 49/2% بین mm 20-10 بود و در 2/46% موارد بالای mm 20 بود. سن بارداری در هنگام ختم سرکلاژ در 5/8% از موارد کمتر از 26 هفته بود. هیچ عارضه ای مشاهده نشد و پروگنوز در صورتی که ختم بارداری بالای 32 هفته در نظر گرفته شود، در 80% موارد خوب بود، همچنین، سابقه دیلاتاسیون و کورتاژ و گراوید بالا با عدم موفقیت سرکلاژ همراهی داشت.

    نتیجه گیری:

     در مجموع، براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، چنین استنباط می شود که سرکلاژهای انجام شده در مرکز مورد بررسی در 80% موارد با نتایج مثبت و بدون عارضه می باشد.

    کلیدواژگان: گردن رحم، مطالعات کوهورت، روش های جراحی زنان و زایمان، بارداری، بی کفایتی دهانه رحم
  • مجتبی هدایت یعقوبی، محمد مهدی صباحی، الهه قادری، محمدعلی سیف ربیعی، فرشید رحیمی بشر* صفحات 696-700
    زمینه و هدف

    کنترل و مراقبت از عفونت‏های وابسته به ابزار در بخش‏های مراقبت ویژه یکی از مهمترین استراتژی‏های مراکز درمانی است. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی عفونت های مرتبط با مراقبت های پزشکی وابسته به ابزار و تعیین الگوی مقاومت میکروبی مرتبط به آن در بخش‏های مراقبت ویژه بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از فروردین تا اسفند 1396 در بخش‏های مراقبت ویژه بیمارستان بعثت شهر همدان در طی 12 ماه انجام شد. عفونت وابسته به ابزار شامل، عفونت جریان خون مرتبط با کاتتر مرکزی، عفونت ادراری وابسته به سوند و پنومونی وابسته به ونتیلاتور، مقاومت میکروبی و میزان مرگ و میر در بیماران بستری شده در بخش‏های مراقبت ویژه سنجیده شد.

    یافته ها: 

    از بین 1806 بیمار بستری در بخش‏های مراقبت ویژه در مجموع 168 مورد (9/3%) عفونت وابسته به ابزار با فراوانی 92 مورد (55%) پنومونی وابسته به ونتیلاتور، 56 مورد (34%) عفونت ادراری وابسته به سوند و 20 مورد (11%) عفونت جریان خون مرتبط با کاتتر مرکزی شناسایی شد. میزان بروز پنومونی وابسته به ونتیلاتور، عفونت ادراری وابسته به سوند و عفونت جریان خون مرتبط با کاتتر مرکزی به ترتیب برابر 44/7، 17/5 و 21/6 هزار روز-وسیله بود. شایع ترین میکروارگانیسم های جدا شده به ترتیب، آسینتوباکتر (27/4%)، کلبسیلا (18/3%) و اشرشیاکلی (15/4%) بودند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش کنونی شیوع عفونت وابسته به ابزار و مقاومت میکروبی در بخش‏های مراقبت ویژه به نسبت بالا می باشد که نیاز به به کارگیری و تقویت برنامه های پیشگیرانه و کنترل کننده ی عفونت‏های وابسته به ابزار احساس می شود.

    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، عفونت وابسته به کاتتر، عفونت متقاطع، پژوهش های اپیدمیولوژیکی، بخش مراقبت های ویژه، کاتتر ادراری، عفونت ادراری، پنومونی وابسته به ونتیلاتور
  • صبا جلالی، فهیمه باقری امیری، مریم طاهری، عباس بصیری، ساناز توسلی* صفحات 701-706
    زمینه و هدف

    سنگ کلیه با شیوع و بروز فزآینده در دهه های اخیر، در میان مشکلات سیستم ادراری دارای بالاترین بار بیماری است. در حالی که اقدامات پیشگیرانه می توانند میزان عود سنگ را به طور چشمگیری کاهش دهند، پیروی از دستورکارهای پیشگیرانه در میان ارولوژیست ها مشخص نیست. این مطالعه با هدف ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد متخصص های ارولوژی در زمینه پیشگیری از تشکیل سنگ های ادراری برای اولین بار در کشور طراحی گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی با روش نمونه گیری در دسترس در مرکز پژوهش های بیماری های کلیوی و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بر روی پزشکان ارولوژیست شرکت کننده در بیستمین کنگره ارولوژی ایران (اردیبهشت 1396) انجام گرفت. پرسشنامه مطالعه شامل پرسش هایی در خصوص آگاهی، نگرش و عملکرد ارولوژیست ها در زمینه اقدامات دارویی و تغذیه ای پیشگیری از سنگ های ادراری و نیز داده های دموگرافیک، پیشینه ی تحصیلی و شغلی افراد بود. امتیازات مربوط به نگرش و آگاهی پزشکان براساس تعداد سوال با پاسخ درست محاسبه شد.

    یافته ها: 

    نرخ پاسخ دهی 18/08% بود. در گستره ی آگاهی 96/2% و در گستره ی عملکرد 73/4% از پزشکان دست کم نیمی از امتیازات را کسب کردند. هیچ همبستگی معناداری بین امتیاز آگاهی و عملکرد مشاهده نشد (0/706=p). سابقه کار و زمان گذشته از پایان دانش آموختگی ارتباط منفی با امتیاز آگاهی (به ترتیب 0/02= p و 0/026=p) و عضویت در هیئت علمی ارتباط مثبت با امتیاز عملکرد داشت (0/022=p). بیشتر پزشکان نگرش خوبی در مورد موثر بودن پیشگیری از سنگ داشتند.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع متخصص های ارولوژی آگاهی، نگرش و عملکرد خوبی در مورد پیشگیری از سنگ های ادراری داشتند. با این وجود عملکرد آن ها کمتر از سطح آگاهی آن ها بوده است.

    کلیدواژگان: نگرش، سنگ های ادراری، آگاهی، عملکرد، پیشگیری و کنترل، متخصص های ارولوژی
  • رحیمه موسوی، پروانه نظرعلی، فهیمه کاظمی* صفحات 707-714
    زمینه و هدف

    تمرینات تی آر ایکس (TRX) روش تمرینی جدیدی است که اثرات مفیدی بر بهبود تعادل و قدرت دارد. بااین حال، نقش این نوع تمرینات بر فاکتورهای مربوط به عملکرد و بیوژنز میتوکندری درک نشده است. بنابراین، هدف از پژوهش کنونی، تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات تی آر ایکس بر سطوح سرمی PGC-1α و سیترات سنتاز در زنان دارای اضافه وزن بود.

    روش بررسی

    پژوهش کنونی از نوع تجربی بود و از خرداد تا دی 1397 در باشگاه بانوان شهید غفاری در تهران تحت نظارت دانشگاه الزهرا (س) انجام شد. بدین منظور 30 زن دارای اضافه وزن به دو گروه کنترل (14 نفر) و تمرین تی آر ایکس (16 نفر) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی تی آر ایکس به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته اجرا شد که شامل شش حرکت اصلی بود که به مدت 60 دقیقه در هر جلسه انجام شد. خون گیری در دو مرحله پیش آزمون و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی برای اندازه گیری سطوح سرمیPeroxisome proliferator-activated receptor-γ coactivator 1α (PGC-1α) و سیترات سنتاز انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که تمرینات تی آر ایکس تغییر معناداری در وزن بدن و شاخص توده بدن نسبت به گروه کنترل ایجاد نمی کند. همچنین، تمرینات تی آر ایکس موجب افزایش معنادار سطوح سرمی PGC-1α و سیترات سنتاز نسبت به پیش آزمون و نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش کنونی نشان داد که هشت هفته تمرینات تی آر ایکس توانست سطوح سرمی PGC-1α و سیترات سنتاز را در زنان دارای اضافه وزن افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سیترات سنتاز، اضافه وزن، گیرنده فعال کننده تکثیر پراکسی زوم یک- آلفا، تمرینات مقاومتی کل بدن (تی آر ایکس)
  • زهرا حامی*، امیراحمد سالاریان صفحات 715-719
    زمینه و هدف

    کورکومین یک جزء غیر سمی فعال موجود در زردچوبه است و یک ماده با خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی است. آهن به عنوان یک ریزمغذی نقش مهمی در فرآیندهای فیزیولوژیک ایفا می کند. کیتوزان یک پلیمر طبیعی مشتق شده از کیتین است و به علت سازگاری زیستی بالا، غیر سمی بودن و تجزیه زیستی به محصولات بی ضرر به عنوان مواد زیستی شناخته شده است. هدف از این پژوهش طراحی و سنتز یک نانوذره مغناطیسی اصلاح شده می باشد که به عنوان داروی هدفمند مورد استفاده قرار گیرد.

    روش بررسی

    این پژوهش آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی آجا از خرداد تا آذر 1396 انجام شد. بارگذاری نانوکورکومین بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن اصلاح شده با کیتوزان در دو مرحله صورت پذیرفته است. در مرحله اول کیتوزان به عنوان یک پلیمر پوشاننده بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن قرار می گیرد. در مرحله بعد با افزودن نانوکورکومین بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن اصلاح شده با کیتوزان واکنش نهایی صورت می پذیرد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی، ساختار، مورفولوژی، خواص فیزیکوشیمیایی و حضور لایه های نانوکورکومین بر روی کیتوزان را در نانوذرات به قطر nm 20 به خوبی نشان می دهد. در طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (Fourier transform infrared spectroscopy, FTIR) پیک مربوط به آهن-اکسیژن نشان دهنده نانوذرات مغناطیسی آهن و پیک مربوط به اکسیژن-هیدروژن لایه های نانوکورکومین بر روی کیتوزان را نشان می دهد. طیف پراش انرژی پرتو ایکس با نشان دادن پیک های آهن، کربن، اکسیژن، نیتروژن وجود این عناصر را در ترکیب نهایی تایید می کند.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نشان داد که نانوکورکومین بر سطح نانوذرات مغناطیسی آهن اصلاح شده با کیتوزان با موفقیت بارگذاری شده است.

    کلیدواژگان: کیتوزان، کورکومین، آهن، نانوذرات، اسپکتروفتومتری
  • عهدیه کربلایی شعبانی، فارس نجاری، علیرضا جنانی، خدیجه ازوجی، محمدرضا منتظر خراسان، حسین معصومی اصل، محمد مهدی سلطان دلال* صفحات 720-723
    زمینه و هدف

    بیماری کشنده ی بوتولیسم به طور عمده توسط نوروتوکسین کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود. در این مطالعه وقوع این بیماری در اعضای خانواده ای گزارش شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه بررسی بیماران، تمام علایم و یافته های بالینی خانواده ای بستری در بخش عفونی بیمارستان لقمان تهران به صورت روزانه از تاریخ 5 تا 12 شهریور 1397 ثبت گردید. با شک بالینی بوتولیسم نمونه های سرم، مدفوع، ترشحات معده و کشک مصرفی دو بیمار اول جهت آزمایشات تخصصی به بخش میکروب شناسی انستیتو پاستور ایران ارسال شد.

    یافته ها: 

    بیماری بوتولیسم ناشی از مصرف کشک خانگی آلوده به نوروتوکسین کلستریدیوم بوتولینوم تیپ A تشخیص داده شد. بیماران شامل دو مرد و دو زن با میانگین سنی 52/7 سال بودند. تمام بیماران با تشخیص به موقع و دریافت آنتی توکسین و درمان های حمایتی بهبود یافتند.

    نتیجه گیری:

     در بیماران هوشیار با علایم فلجی، بیماری بوتولیسم به عنوان یک تشخیص افتراقی مهم مطرح می باشد.

    کلیدواژگان: آنتی توکسین ها، بوتولیسم، مسمومیت غذایی، طغیان، کشک
  • گلناز علی نیا، حسین علیمددی، مریم افشون، کتایون برهانی، بهاره یغمایی، محمود خدابنده* صفحات 724-728
    زمینه و هدف

    هایپرائوزینوفیلی می تواند در بیماری های متفاوتی مانند آلرژی، انگلی و بدخیمی ها دیده می شود. فاسیولوزیس با نمای بالینی متفاوتی تظاهر کرده که باعث دشواری در تشخیص می شود. از تظاهرات آزمایشگاهی آن، ائوزینوفیلی می باشد. هدف از این گزارش، معرفی کودک سه ساله ای است که با هیپرائوزینوفیلی مراجعه و در نهایت با تشخیص فاسیولوزیس درمان شد.

    معرفی بیمار:

     بیمار دختر سه ساله به علت تب طول کشیده و درد شکم به مدت دو هفته، بستری شد. در سونوگرافی شکم، اسپلنومگالی و در آزمایشات هایپرائوزینوفیلی داشت. توموگرافی کامپیوتری شکم، لنف نودهای پاراآئورتیک متعدد و فلوسیتومتری آسپیراسیون مغز استخوان، افزایش رده ائوزینوفیل داشت. درنهایت با توجه به سرولوژی مثبت ضعیف فاسیولاهپاتیکا، باوجود عدم مشاهده تخم فاسیولا در مدفوع، با تشخیص فاسیولوزیس، تریکلابندازول برای وی شروع شد. حین بستری، تب قطع و ائوزینوفیلی کاهش یافت.

    نتیجه گیری:

     در بیماران هیپرائوزینوفیلی، بیماری های انگلی از جمله فاسیولوزیس، حتی در صورت منفی بودن مدفوع از نظر انگل، مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گزارشات موردی، کودک، فاسیولاهپاتیکا، هیپرائوزینوفیلی، بیماریهای انگلی، تریکلابندازول
|
  • Majid Gholipour*, Mastaneh Seifabadi, Mohammad Reza Asad Pages 668-677
    Background

    Skeletal muscle mass, which is regulated by a balance between muscle protein synthesis and degradation, is an important factor for movement to meet everyday needs, especially in pathological conditions and aging. The purpose of the present investigation was to compare the alterations of the gene expression involved in muscle protein synthesis and degradation signaling pathways induced by two exercise training protocols.

    Methods

    Eight weeks old Wistar rats have been assigned to the present experimental study, which was conducted from August 2018 to October 2018 at the animal laboratory of Tehran University. They were randomly divided into two resistance and endurance training groups and one control group, and run on a treadmill, 5 sessions per week for 8 weeks. 48 hours after the last exercise session, the rats in the two groups were anesthetized, and the dissected soleus muscles from euthanized animals were stored at -80° for RT-PCR and Western blot analysis later. Between-group differences were analyzed by the parametric and non-parametric tests for normally and non-normally distributed data respectively, at the significance level of α˂0.05.

    Results

    Compared with the control group, mTORC1 gene expression was increased significantly just in the endurance group (P=0.022), whereas both endurance and resistance exercise protocols caused a significant increase in Rps6kb1 (P˂0.001 and P=0.001 respectively). In protein degradation pathway, although, FOXO3a did not alter significantly (P=0.463), eIF4Ebp1 gene expression was inhibited by both endurance and resistance exercise training protocols (P˂0.001 and P=0.001 respectively). The alterations of Rps6kb1 and FOXO3a gene expression were confirmed by Western blot analysis.

    Conclusion

    The results showed that the exercise training protocols of the present study had approximately similar effects on alterations of gene expression involved in skeletal muscle protein synthesis and degradation pathways. Therefore, application of the protocols may be considered to prevent or reduce the muscle atrophy in pathological conditions such as motor neuron disease, aging, and/or muscle strength improvement in athletes.

    Keywords: exercise training, gene expression, polymerase chain reaction, protein biosynthesis, rats, soleus muscle
  • Fatemeh Nevisi, Marjan Yaghmaie*, Hossein Pashaiefar, Kamran Alimoghaddam, Masoud Iravani, Gholamreza Javadi, Ardeshir Ghavamzadeh Pages 678-684
    Background

    Gastric cancer (GC) is considered as one of the most common types of cancer worldwide with poor prognosis and generally limited treatment options. Recent studies have indicated that HER2, MDM2, MYC, MET, and TP53 play an important role in the development of gastric cancer. Therefore, the aim of this study was to evaluate the incidence of amplification/deletion of these genes in patients with gastric cancer.

    Methods

    In this descriptive study, a total of 37 gastric cancer tissue samples from GC patients including 23 males (62.2%) and 14 females (37.8%) referred to the Hematology-Oncology and Stem Cell Research Center of Shariati Hospital, Tehran, from March 2015 to February 2016 were evaluated. The patient's age at diagnosis ranged from 33 to 85 years (median: 65 years). The amplification pattern of HER2, MDM2, MYC and MET genes and TP53 deletion were investigated by fluorescence in situ hybridization (FISH) technique performed on 3 to 5 micron section obtained from formalin-fixed and paraffin-embedded cancer tissues.

    Results

    The tumors were preferably identified at the distal stomach (54.05%) in comparison to tumors arising from the gastric cardia. The tumor size varied between 2 and 5 cm (average, 3.5 cm). Seven of the cases (19%) had advanced tumors at the time of diagnosis. HER2, MDM2, MYC, MET and TP53 copy number alteration were successfully determined in all samples obtained from the GC patients. HER2, MDM2, and c-MYC genes were amplified in 2 (5.41%), 1 (2.7%) and 3 (8.11%) of 37 patient samples, however, MET gene amplification and TP53 deletion were not observed in the obtained GC tissue samples. Co-amplification of HER2, MDM2, and MYC genes, and co-amplification of HER2 and MYC genes were detected in one patient.

    Conclusion

    The results of this study indicate the low frequency of MDM2, HER2 and MYC genes in gastric cancer patient and their copy number alterations may provide diagnostic and prognostic marker for GC patients.

    Keywords: fluorescence in situ hybridization, gene amplification, gene deletion, stomach neoplasms
  • Mehdi Sanatkar, Mehrdad Goudarzi, Ebrahim Espahbodi, Alireza Takzare* Pages 685-690
    Background

    Nausea and vomiting is one of the most common complications after the strabismus surgery. In this study, we evaluated the efficacy of atropine versus ondansetron administration on the incidence of postoperative nausea and vomiting and duration of recovery stay in patients undergoing this procedure.

    Methods

    In this case-control study, 90 patients between 3 to 30 years old who were candidates for elective strabismus surgery in Farabi Eye Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, from February to April 2019, were randomly divided into three groups (placebo, ondansetron and atropine group). Patients who had taken hypnotic drugs while entering the operating room were excluded. In all patients, after arriving into the operating room and installation of standard monitoring equipment and peripheral vein implantation, anesthesia was induced by receiving 0.05 mg/kg midazolam, fentanyl 1 μg/kg and propofol 2.5 mg/kg. After induction of anesthesia, placebo group was compared with ondansetron group and atropine group that received 0.1 mg/kg ondansetron and 30 µg/kg atropine, respectively. The rate of postoperative nausea and vomiting, duration of recovery stay and satisfaction of recovery nurses were recorded and compared between groups.

    Results

    There was no statistically significant difference between the three groups in terms of mean age, weight, and gender. It seems that group matching is appropriate and there are no confounding factors for demographic variables. Administration of atropine and ondansetron significantly reduces the incidence of nausea and vomiting postoperatively and in recovery. There was no significant difference in the incidence of nausea and vomiting between the atropine and ondansetron groups. Duration of recovery stay was decreased after ondansetron and atropine administration versus control group. Postoperative laryngospasm and bronchospasm were not observed in any of the three groups after surgery and at the time of recovery. The satisfaction of recovery nurses in both atropine and ondansetron groups were higher than control group.

    Conclusion

    It seems that the administration of atropine as much as ondansetron can be effective in reducing the incidence of postoperative nausea and vomiting and the length of recovery stay in patients who undergoing strabismus surgery.

    Keywords: atropine, case-control studies, ondansetron, ophthalmologic surgical procedures, postoperative nausea, vomiting
  • Fahimeh Ghotbizadeh Vahdani*, Zahra Panahi, Maryam Tahani, Roya Ghiaghi Pages 691-695
    Background

    Cervix insufficiency is diagnosed based on a previous history of pregnancy loss in the second trimester, followed by painless cervical dilatation or premature rupture of the fetal membranes. Abnormal cervical tissue structural appears to be the cause of this complication. There are no diagnostic methods for cervical insufficiency before pregnancy, but magnetic resonance imaging (MRI), hysterosalpingography, and ultrasound can detect uterine anomalies that are risk factors for cervical insufficiency. Cerclage is known as a common procedure for prevention of the preterm labor, caused by cervix insufficiency. This study aimed to evaluate the prevalence of cerclage and it’s complications and prognosis based on the patient’s age, history of cervical insufficiency, history of preterm labor, history of miscarriage, curettage, and cervical and vaginal abnormalities.

    Methods

    A retrospective cohort study was conducted, including 65 patients, from March 2012 to March 2018, in Valiasr Hospital, Tehran, Iran. Data including the age, history of cervical insufficiency, history of abortion, history of cervix surgery and curettage, gestational age, presence of vaginal and cervical anomaly as well as complications such as bleeding and severe cervical pain and prognosis of cerclage were extracted.

    Results

    In our study, 65 women who undergone cerclage were evaluated, the mean age of the participants was 28.4 years. Abortion was present in 27.7% of cases, 16.9% once, 7.7% twice and 3.1% three times. In 21.5% of cases, there was a history of curettage and 66.2% had a history of preterm labor. For 4.6% of the subjects, the length of cervix was under 10 mm. Gestational age at the end of cerclage was under 26 weeks in 5.8% of patients. The termination of pregnancy was higher in patients with lower gravida, and the termination of pregnancy was significantly higher in those who were not curetted (P= 0.001). There were no complications, and the prognosis is considered good, in case the termination is above 32 weeks. The birth weight mean was 3041.5 grams. According to our study, the failure of the cerclage is associated with previous history of dilation and curettage (D&C) and higher gravidity.

    Conclusion

    Putting all the results together, 80% of the cerclage, performed in our institution were successful, without any complications.

    Keywords: cervical cerclage, cohort studies, obstetric surgical procedures, pregnancy, uterine cervical incompetence
  • Mojtaba Hedayat Yaghoobi, Mohammadmahdi Sabahi, Elahe Ghaderi, Mohammad Ali Seifrabiei, Farshid Rahimi Bashar* Pages 696-700
    Background

    Health care associated infections (HAIs) are a class of infections that infect patients during hospital admissions and receive medical services. These infections occurs within 48 to 72 hours of admission and up to 6 weeks after discharge. Surveillance of device-associated infections (DAIs) in intensive care units (ICUs) is substantial in planning healthcare strategies. This study was conducted to determine the device-associated infections' burden and antimicrobial resistance patterns.

    Methods

    In this descriptive-analytic study, three common device-associated infections included central line-associated bloodstream infection (CLA-BSI), ventilator associated pneumonia (VAP), and catheter-associated urinary tract infection (CA-UTI), were assessed in intensive care units of Besat Hospital in Hamedan from April 2017 to April 2018. In order to determine the incidence of device-associated infections, the number of device-associated infection cases was calculated during the study period and divided into the number of device-days used. The device-days included all days of exposure to that device (vascular catheter, endotracheal tube (ventilator), or urinary catheter) in all patients in the study population.

    Results

    Out of 1806 intensive care unit admitted cases, 168 patients (9.3%) were device-associated infection with distribution of 92 cases (55%) of ventilator-associated pneumonia (VAP), 56 cases (34%) of catheter-associated urinary tract infection (CA-UTI) and 20 cases (11%) of central line-associated bloodstream infection (CL-BSI). The incidence of VAP, CA-UTI and CL-BSI was 44.7, 17.5, and 21.61 days, respectively. The most organisms were Acinetobacter (27.4%), Klebsiella (18.3%), Escherichia coli (E. coli) (15.4%). Vancomycin-resistant enterococcus (VRE) was 75%. Acinetobacter resistance to colistin and carbapenem was 16.8%. About half of Pseudomonas isolates were resistant to meropenem.

    Conclusion

    According to the present findings of this study, a high incidence of device-associated infections and resistant organisms in our intensive care units were documented, which represents a need to reinforce the preventive and control programs. Various results in different studies can be due to differences in the level of health care in different centers and countries.

    Keywords: antimicrobial resistance, catheter-related infections, cross infection, epidemiologic studies, intensive care units, urinary catheters, urinary tract infections, ventilator-associated pneumonia
  • Saba Jalali, Fahimeh Bagheri Amiri, Maryam Taheri, Abbas Basiri, Sanaz Tavasoli* Pages 701-706
    Background

    Renal calculus with increasing prevalence and incidence in recent decades have the highest burden of urologic diseases. While preventive measures could significantly reduce the rate of recurrence, the amount of compliance with the preventive guidelines is unclear among urologists. This study was designated to evaluate the knowledge, attitude, and practice in kidney stones prevention among urologists for the first time in Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on the participants of the 20th Iranian Urological Association Congress. The questionnaires included questions regarding demographics, educational and occupational information, knowledge, attitude, and practice of urologists in the field of kidney stones prevention. The questionnaires were designed according to the latest guideline of the European Association of Urology and previous studies. Scores related to the knowledge and practice were calculated based on the number of questions with correct answers. The response rate was also calculated. The correlation of knowledge and practice with background variables, including age, work experience, and time since graduation were assessed.

    Results

    The total response rate was 18.08% (64 out of 354 distributed questionnaires). The mean age of the respondents was 47.25±10.20 and the mean work experience was 15.61±11.70 years. The mean knowledge and practice scores were 8.36±1.48 out of 11 and 4.44±1.45 out of 7 scores, respectively. A total of 96.2% and 73.4% of the urologists earned at least half of the knowledge and practice scores, respectively. There was no significant correlation between knowledge and practice scores (P=0.706). Work experience and time since graduation had a negative relationship with the knowledge scores (respectively, P=0.02 and P=0.026), and faculty membership had a positive correlation with the practice scores (P=0.022). Most respondents had an acceptable attitude regarding the effectiveness of stone prevention.

    Conclusion

    Although the study participants had good knowledge, attitude, and practice pattern regarding urinary stone prevention, their performance score was less than their level of awareness. However, we could not generalize the results to other urologists due to the low response rate of the study.

    Keywords: attitude, kidney stones, knowledge, practice, prevention, control, urologists
  • Rahimeh Moosavi, Parvaneh Nazarali, Fahimeh Kazemi* Pages 707-714
    Background

    TRX training is a new training method that has beneficial effects on improving balance and strength. However, the role of these types of training on the factors associated with function and mitochondrial biogenesis is not understood. Therefore, the purpose of present study was to determine the effect of eight weeks of TRX training on serum levels of Peroxisome proliferator-activated receptor-γ coactivator 1α (PGC-1α) and citrate synthase in overweight women.

    Methods

    All subjects gave written informed consent after a detailed description of the study procedures. The protocol of this study was approved by the Research Ethics Committee of Sport Sciences Research Institute (SSRI) in Iran. The present study was experimental and was conducted in Shahid Ghaffari women's club in Tehran under the supervision of Alzahra University from May 2018 to January 2019. For this purpose, 30 overweight women after primary alignment on basis of body mass index (25-30 kg/m2) were divided into two groups: control (n=14) and TRX training (n=16). The TRX training protocol was performed for eight weeks and 3 sessions per week, which included 6 main movements (squat, rear deltoid row, biceps curl, chest press, low row, rotational ward) that lasted 60 minutes per session. According to consideration the physical condition of each person, the subjects were free to modulate the exercise intensity by changing the body inclinations. Each exercise provided 4 sets of 12 repetitions separated by one-minute rest. Blood sampling was performed in two stages of pre-test and 48 hours after the last session of the exercise in overnight fasting state. After collection of serum samples, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method was used to measure serum levels of PGC-1α and citrate synthase.

    Results

    The results showed that TRX training caused no significant change in the body weight and body mass index compared to the control group. In addition, TRX training increased significantly the serum levels of PGC-1α and citrate synthase compared to the pre-test and the control group.

    Conclusion

    The findings of the present study indicated that eight weeks of TRX training could increase serum levels of PGC-1α and citrate synthase in overweight women.

    Keywords: citrate synthase, overweight, peroxisome proliferator-activated receptor gamma coactivator 1-alpha, total-body resistance exercises (TRX)
  • Zahra Hami*, Amir Ahmad Salarian Pages 715-719
    Background

    Curcuma longa generally known as turmeric includes curcuminoids and sesquiterpenoids as components, which are known to have antioxidative, anticarcinogenic, and anti-inflammatory activities. Iron, magnetite, and hematite as a micronutrient play an important role in physiological and chemical processes. Chitosan is a natural polymer derived from chitin and is recognized as versatile biomaterials because of their high biocompatibility, nontoxicity, and biodegradability to harmless products. The purpose of this research was to design synthesis and loading of nanocurcumin on iron magnetic nanoparticles modified with chitosan which is used as a targeted drug.

    Methods

    This laboratory research was conducted in Aja University of Medical Sciences from May to November 2017. Loading of nanocurcumin on iron magnetic nanoparticles modified with chitosan was done in two steps. In the first step, after preparing chitosan and iron magnetic nanoparticles, chitosan is placed as a coating polymer on surface of iron magnetic nanoparticles. In the next step, the final reaction is done by adding nanocurcumin on iron magnetic nanoparticles modified with chitosan. This causes nanocurcumin to penetrate into the polymeric layer core shell nanoparticles.

    Results

    Findings of transmission electron microscope and scanning electron microscope images show structure, morphology, physicochemical and the presence of nanocurcumin layers on chitosan in nanoparticles with diameter of 20 nm well. In Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), the Fe-O peak indicates magnetic nanoparticles and peak of the O-H in nanocurcumin layers on chitosan. Energy dispersive X-ray spectroscopy spectrum showing iron, carbon, oxygen and nitrogen peaks confirms the presence of these elements in the final composition and shows that chitosan and nanocurcumin groups are well dispersed on iron magnetic nanoparticles. The nanocurcumin loaded at 450 nm wavelength was evaluated by ultraviolet-visible spectrophotometry.

    Conclusion

    Results of Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), field emission scanning electron microscope image, energy dispersive X-ray spectroscopy spectrum, transmission electron microscope image, vibrating sample magnetometer analysis indicated that nanocurcumin has been successfully loaded on iron magnetic nanoparticles modified with chitosan and can be used as a targeted drug.

    Keywords: chitosan, curcumin, Iron, nanoparticles, spectrophotometry
  • Ahdie Karbalaei Shabani, Fares Najari, Alireza Jannani, Khadijeh Ezoji, Mohammad Reza Montazer Khorasan, Hossein Masoumi, Mohammad Mehdi Soltan Dallal* Pages 720-723
    Background

    Botulism is mostly caused by Clostridium botulinum neurotoxin which has been described as a bilateral symmetric descending flaccid paralysis. Preventing and responding to botulism outbreaks is a public health emergency. In this study, the disease is reported in a family.

    Methods

    In a case series study, during an outbreak, four members of a family with symptoms including paralysis, ptosis, blurred vision, diplopia, weakness, dysphagia, dry mouth, respiratory problems, vertigo, and lethargy, referred to Loghman Hospital of Tehran. Among the patients was an elderly woman and a pregnant woman. All clinical signs and symptoms of the patients were recorded daily in a researcher-made questionnaire from 27 August to 3 September 2018. At the time of admission, vital signs (pulse rate, respiration rate, and body temperature) of patients were stable and within normal limits. Following clinical suspicion of food-borne botulism in these patients, samples of the first two patients, including serum, stool, gastric secretions, and homemade whey were sent to the Botulism Laboratory of Microbiology Department of Pasteur Institute of Iran for the mouse bioassay.

    Results

    Type A neurotoxin was detected in homemade whey after the mouse bioassay. Therefore, foodborne botulism was confirmed in patients with laboratory results. Patients included two men and two women with a mean age of 52.7 years old. The length of hospitalized days was between 2 and 6 days. Two of the patients were admitted to the intensive care unit (ICU). Patients under study were fully recovered with timely diagnosis of the disease, treatment with antitoxin, and supportive care.

    Conclusion

    When conscious patients referred to the hospital with symptoms of paralysis, foodborne botulism is an important differential diagnosis. On-time diagnosis and antitoxin treatment can prevent serious complications.

    Keywords: antitoxins, botulism, foodborne diseases, outbreak, whey
  • Golnaz Alinia, Hosein Alimadadi, Maryam Afshoon, Katayoun Borhani, Bahareh Yaghmaie, Mahmoud Khodabandeh* Pages 724-728
    Background

    Hypereosinophilic syndrome is commonly found in various diseases such as allergic diseases, parasitic diseases, malignancies, etc. Fasciolosis may present with different clinical features, and it can make a difficult diagnosis of the disease. Laboratory manifestations of fascioliasis are eosinophilia. The purpose of this report was to introduce a child with hypereosinophilia that her diagnosis was fascioliasis.

    Case Presentation

    The patient was a 3-year-old girl who was referred for prolonged fever (more than two weeks) and abdominal pain from another medical center, and she was hospitalized. In abdominal and pelvic ultrasound, splenomegaly was seen and in laboratory tests, she had hypereosinophilia. In the flow cytometry of bone marrow aspiration, the only finding was increased eosinophil level. Abdominal and thoracic a computerized tomography (CT) scans showed an increased size of para-aortic lymph nodes. On her examination, lymphadenopathy was present in the inguinal region. Therefore, a biopsy of an inguinal lymph node was performed to rule out lymphoma. Lymph node biopsy was negative for lymphoma. Fasciola serology was performed for the patient, and the stool exam was collected three times (for one day in between) to rule out parasitic disease, including Fasciola, etc. Due to weakly positive serology Fasciola hepatica, triclabendazole was started for the patient (it was given in two doses, 12 hours apart), despite the absence of Fasciola parasitic eggs in her stool. During hospitalization, the patient’s fever was stopped and by starting the use of mentioned drug, eosinophilia was reduced. The patient received a complete improvement in the follow-up.

    Conclusion

    In patients with hypereosinophilia, parasitic diseases such as fascioliasis should be considered even if the fecal specimen is negative for Fasciola eggs.

    Keywords: case reports, child, Fasciola hepatica, hypereosinophilia, parasitic diseases, triclabendazole