فهرست مطالب

مجله علوم و فنون هسته ای
سال چهلم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدحسین چوپان دستجردی، حسین خلفی، یاسر کاسه ساز*، امیر موافقی، سیدابوطالب کرمانی صفحات 1-10

    سه میله ی سوخت هسته ای تازه که حاوی قرص هایی با غنای مختلف و ابعاد متفاوت در درون لوله های زیرکنیمی بودند، در رآکتور تحقیقاتی تهران مورد آزمون پرتونگاری نوترونی قرار گرفتند. برای کسب اطلاعات ساختار داخلی میله های سوخت از دو روش متفاوت ثبت تصویر مبتنی بر استفاده از فیلم تک لایه ی پرتونگاری و صفحه ی تصویر فسفرسان استفاده شد. با استفاده از تصویرهای نوترونی حاصل از این آزمون، ارزیابی های کمی و کیفی میله های سوخت انجام شد. در ارزیابی کیفی تصویرها، اجزای داخلی میله های سوخت نظیر قرص ها، فنرها و درپوش های انتهایی به خوبی قابل مشاهده بودند. فیلم تک لایه ی پرتونگاری قدرت تفکیک مکانی بیش تری نسبت به صفحه ی تصویر داشت به گونه ای که جزییات داخلی میله ها و فاصله های بین قرص ها با وضوح بیش تری قابل تشخیص بود. در ارزیابی کمی، ابعاد قرص ها و فاصله ی بین آن ها، و وابستگی سطح مقطع جذب به غنای قرص ها اندازه گیری و با اطلاعات ارایه شده توسط سازنده ی سوخت مقایسه شدند. این اطلاعات در توافق خوبی با یک دیگر بودند.

    کلیدواژگان: آزمون غیرمخرب، پرتونگاری نوترونی، سوخت هسته ای، رآکتور تحقیقاتی تهران
  • کاظم فاطمی*، محمدتقی نژاد کرد، مسعود حبیبی زارع صفحات 11-20

    این مقاله برای بازیابی و خالص سازی اورانیم از سرباره، سه عملیات ساده شامل عملیات گرمایی در دمای پایین، عملیات فروشویی در دمای محیط و سپس رسوب گیری اورانیم به روش های متعارف و هم چنین به روش تلفیقی در دمای محیط را پیشنهاد و نقش کلی هر یک از این عملیات ، بر خلوص محصول های تولید شده را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. در عملیات گرمایی، ترکیب اورانیم های چهار ظرفیتی نامحلول در ساختار سرباره، به ترکیب های اورانیمی انحلال پذیر، اکسید شد. سپس با عملیات فروشویی و با استفاده از محلول نیتریک اسید رقیق، محلول آمونیم بی کربنات و متانول، جداسازی اورانیم از فاز جامد اشباع انجام شد. اورانیم فروشسته شده در حضور یون های فلور به شکل ترکیب های ADU و AUC با خلوص و بازده بالا رسوب داده شد و U3O8 خالص با مقدار فلور در حد مجاز در قرص سوخت هسته ای مورد استفاده قرار گرفت. نتیجه های تجزیه ی U3O8 نشان داد عنصرهایی که فرایند غنی سازی اورانیم و عملکرد سوخت را تحت تاثیر قرار می دهند، به زیر حد مجاز کاهش می یابند.

    کلیدواژگان: بازیابی، خالص سازی، اورانیم، رآکتور تولید UF6
  • طاهر یوسفی*، رامین یاوری، محمد قنادی مراغه، سیدجواد احمدی، هادی ملک محمد، احمد قریب گرکانی، حسین قاسمی مبتکر صفحات 21-27

    نانوساختارهای اورانیا با استفاده از یک روش نهشت ساده، تمیز و قابل اجرا در دو زمان نهشت متفاوت تهیه شد. ساختارها و ریخت شناسی محصول ها با استفاده از تکنیک پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپی الکترون پویشی (SEM) مشخصه یابی شدند. ریزنگارهای میکروسکوپی الکترون پویشی نشان دادند که ریخت شناسی نمونه ی تهیه شده در مدت زمان نهشت 10 دقیقه دارای ساختار یکنواخت سکه مانند با ابعاد نانومتر (قطر صفحه ها حدود 400- 600nm، متوسط ضخامت صفحه ها حدود 80nm) است. هم چنین نتیجه ها نشان دادند که زمان نهشت بر ریخت شناسی محصول ها تاثیرگذار و بر ساختار بلوری آن ها بی تاثیر است. الگوی پراش پرتو ایکس، ساختار نمونه ها را به صورت بلور UO2 تعیین کرد. ترکیب شیمیایی نقاط مختلف سطح نمونه با تکنیک طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS) تعیین شد و یافته ها وجود ترکیب اورانیم اکسید را تایید نمود. خاصیت های هم افزایی سطح الکترود و یون های اورانیم مسوول شکل گیری ساختار منحصربه فرد و جدید نمونه هستند.

    کلیدواژگان: نانوساختار سکه مانند، اورانیا، نهشت
  • کمال یاوری*، سمانه حسین پور صفحات 28-36

    نانوذره های استیل استونات حاوی هولمیم-166 به دلیل چگالی کم، زیست تخریب پذیری و ویژگی های مطلوب تابشی عامل های با قابلیت استفاده در پرتودرمانی درونی هستند. در این پژوهش، ساخت، کنترل کیفی و مطالعات توزیع زیستی نانوذره های 166</sup>Ho-AcAc توصیف شده است. ابتدا اسفرهای کمپلکس پایدار 165</sup>Ho </sup>با استیل استون به وسیله ی روش تبخیر حلال تشکیل گردید. نانوذرات 165</sup>Ho-AcAc </sup>حاصل در رآکتور تحقیقاتی تهران تحت پرتودهی به 166</sup>Ho-AcAc </sup>تبدیل شد. ریخت شناسی نانوذره ها، پایداری کمپلکس و پارامترهای ساختمانی به ترتیب با استفاده از میکروسکوپی الکترون روبشی (SEM)، کروماتوگرافی لایه ی نازک آنی (ITLC)، طیف سنجی زیرقرمز (IR) و پراش پرتو ایکس (XRD) مورد بررسی قرار گرفت. محلول های کمپلکس حاصل (100µCi/100µl) به داخل دم موش ها تزریق و توزیع زیست شناختی آن ها ازریابی شد. نتیجه ها نشان داد که 166</sup>Ho-AcAc با موفقیت با اندازه ی بهینه ی 70 تا 100nm تهیه شده است و سطحی صاف با خلوص رادیوشیمیایی بالای %97 را نشان دادند. کمپلکس تا 3 روز در دمای 4 درجه، دمای اتاق، سرم انسانی و در بافر PBS  پایدار بود. بالاترین مقدار دز تزریق شده به ازای هر گرم بافت در کبد مشاهده شد. یافته ها نشان داد که نانوذره های استواستیل می توانند در اندازه ی بهینه برای پرتودهی نوترونی بعدی ساخته شده و توانایی آن ها در نگه داری 166</sup>Ho، این ترکیب ها را به عامل های جذابی برای پرتودرمانی درونی بدل کرده است.

    کلیدواژگان: نانوذره ها، استیل استونات، هلمیم- 166، پرتودرمانی درونی
  • حسن رنجبر*، علی یوسفی صفحات 37-42

    یک معیار مفید در زمینه ی مقدار اطمینان پذیری نتیجه های طیف سنجی گاما، ارایه ی عدم قطعیت اندازه گیری است. به دلیل اهمیت و لزوم پایش پرتوزایی در منبع های آب، هدف از این مطالعه اندازه گیری رادیونوکلیدهای گاماگسیل به همراه بیان مقدار عدم قطعیت اندازه گیری است. برای محاسبه ی عدم قطعیت اندازه گیری اکتیویته در آب از نمونه ای که عنصرهای پرتوزای آن از شرکت پل- اتم تهیه شده بود، استفاده شد. برای انجام محاسبه ها از قله ی واقع در انرژی 661keV در طیف انرژی رادیونوکلید سزیم-137 در یک آشکارساز ژرمانیم با خلوص بالا (HPGe) استفاده شد. بررسی ها نشان داد عامل های تاثیرگذار بر عدم قطعیت اندازه گیری به دو بخش شمارش با دستگاه طیف سنج گاما و آماده سازی نمونه تقسیم می شود که هر یک از این دو بخش از چندین منبع عدم قطعیت مانند عدم قطعیت مربوط به شمارش، کالیبراسیون بازده، احتمال گسیل، ضریب های تصحیح شمارش و اندازه گیری جرم ناشی می شود. نتیجه های اندازه گیری نشان داد عدم قطعیت نسبی برای نمونه ی آب با اکتیویته 425Bq  از سزیم-137 حدود %7/</sub>3 (ضریب اطمینان = 1) است.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت، طیف سنجی گاما، پایش محیطی، سزیم-137
  • مجید حاجی حسینی*، محمد سبزیان، مهدی نصری نصرآبادی صفحات 43-50

    رفتار جذبی دینامیکی کربن فعال دانه ای و غربال مولکولی 5Å در فرایند جذب گاز زنون مقایسه شده است. این امر به منظور طراحی و ساخت محفظه ی حاوی بستر جاذب گاز زنون با مشخصه های بهینه انجام شده است. برای اندازه گیری زنون در خروجی ستون حاوی جاذب از دستگاه کروماتوگرافی مجهز به آشکارساز رسانندگی گرمایی استفاده شده است. تاثیر نرخ جریان گاز در دمای ثابت بر جذب دینامیکی و هم چنین تغییرات دما در نرخ جریان ثابت مورد مطالعه قرار گرفته است. با استفاده از منحنی های شکست، متغیرهایی چون طول ناحیه ی انتقال جرم و طول بستر استفاده نشده محاسبه شده است. به منظور تخمین مقدار مورد نیاز جاذب و شرایط بهینه ی جذب از مدل لانگمویر برای محاسبه ی ظرفیت جذب جاذب بهره گرفته شده است. نتیجه های آزمایش های تجربی و خروجی مدل های به کار گرفته شده انطباق مناسبی داشته و جذب بهتر به وسیله ی کربن فعال را تایید نموده اند.

    کلیدواژگان: جذب دینامیکی، گاز زنون، غربال مولکولی، کربن فعال
  • محسن نجفی*، مسعود خواجه وند صفحات 51-56

    توریم یک آکتینید با عدد اتمی 90 است. توریم طبیعی پرتوزا بوده و اگرچه شکافت پذیر نیست اما تحت واکنش هسته ای (n, γ) و پرتوزایی به عنصر شکافت پذیر اورانیم تبدیل می شود. در این مقاله، برخی خواص ترمودینامیکی توریم بررسی شده است. از طرف دیگر، معادله ی حالت، ابزار مهم و مناسبی برای بررسی رفتار گرمافیزیکی مواد و پیش بینی آن ها در شرایط مختلف به لحاظ فشار، دما و مقدار است. در حال حاضر معادله های حالت مختلفی وجود دارند که می توان آن ها را به طور کلی به صورت نظری، تجربی و نیمه تجربی دسته بندی کرد. هدف این مقاله مطالعه ی برخی تابع های ترمودینامیکی توریم در تعادل فاز مایع- بخار نظیر فشار بخار، چگالی های مایع و بخار اشباع و آنتالپی تبخیر و انرژی داخلی تبخیر با استفاده از معادله های حالت در مدل واندروالس است. در این مدل رفتار ترمودینامیکی مواد حاصل نیروهای جاذبه و دافعه است که خود را به صورت جمع جمله های یادشده در ضریب تراکم پذیری نشان می دهد. در این کار پژوهشی از معادله ی حالت واندروالس، معادله حالت برتوله و معادله ی حالت ردلیچ- وانگ استفاده شده است. مطالعه های ما نشان داد که، داده های به دست آمده از معادله ی حالت برتوله برای کلیه ی تابع های مطالعه شده به لحاظ کیفی و کمی تطابق بهتری با داده های تجربی دارند.

    کلیدواژگان: توریم، تعادل فازی، مدل واندروالس، معادله حالت، توابع ترمودینامیکی
  • آنیتا عالیپور*، امیرعباس صبوری دودران، ارژنگ شاهور صفحات 57-61

    در این مطالعه ساختار الکترونی لوزوجهی (رمبوهدرال) 3</sub>O2</sub>α-Al مورد بررسی قرار گرفت. ساختار α- آلومینا متعلق به گروه فضایی  و لوزوجهی با دو واحد فرمولی (10 اتمی) در سلول واحد اولیه است. هرچند ساختاری که بیش تر مورد استفاده قرار می گیرد، شش گوش ه ای (هگزاگونال) شامل 12 اتم آلومینیم و 18 اتم اکسیژن، 6 واحد فرمولی است. نقش نقص ها در شبکه ی بلوری به خصوص نقص تهی جا در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. تغییرات ساختار نواری در نبود یکی از اتم های O یا Al ارزیابی شده است. محاسبه های انجام شده (با استفاده از کد شبیه سازی کوانتوم اسپرسو) نشان داد که 3</sub>O2</sub>α-Al یک گذار مستقیم در نقطه ی Γ دارد و گاف انرژی به دست آمده از نظریه ی تابع چگالی (DFT)،eV  3/</sub>6 است. هم چنین تهی جای O بیش تر از تهی جای Al بر روی ساختار الکترونی بلور C:3</sub>O2</sub>α-Al تاثیرگذار بوده و در افزایش پاسخ این بلور به عنوان آشکارساز موثر است.

    کلیدواژگان: تهی جا، آلومینا، نظریه ی تابعی چگالی (DFT)
  • مصیب ناصری*، جعفر جلیلیان، خالد صالحی صفحات 62-69

    این مقاله نانوساختار دوبعدی سیلیسیم ژرمانیم فسفید (4</sub>SiGeP) را در فاز پنج گوشی با استفاده از محاسبه های ابتدا به ساکن مبتنی بر نظریه ی تابعی چگالی و با بهره گیری از نرم افزارهای وین و کوانتوم اسپرسو و متریالز استودیو پیش یابی نموده و خواص الکتریکی آن را مورد بررسی قرار می دهد. پایداری ترمودینامیکی، دینامیکی و گرمایی این نانو ساختار به ترتیب با محاسبه ی انرژی همبستگی ساختار، نمودار پاشندگی فونونی و شبیه سازی دینامیک مولکولی ارزیابی و تایید شده است. نتیجه های محاسبه ها نشان می دهد که تک لایه ی سیلیسیم ژرمانیم فسفید یک نیم رسانای غیر مستقیم با گاف انرژی حدود eV 95/</sub>1 است که با اعمال کشش و کرنش دوبعدی قابل تنظیم است. ویژگی های منحصربه فرد این نانو ساختار امکان استفاده از آن را در ابزارهای الکترونیکی در مقیاس نانو و به طور خاص در حسگرهای الکترو مکانیکی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: نانوساختار دوبعدی، سیلیسیم ژرمانیم فسفید، نیم رسانای غیر مستقیم، نمودار پاشندگی فونونی
  • سعید بهروزی نیا*، کامران خراسانی، کاوه سیلاخوری، مجید فرهمندجو صفحات 70-78

    الیاف پلی استر به خاطر دارا بودن ضریب شکست بالا و سطح صاف ، مقدار زیادی از نور را از سطح خود منعکس می کند و از این رو فرایند رنگرزی این الیاف با رنگ های تیره به ویژه مشکی به آسانی صورت نمی گیرد. میزان بازتاب سطحی نسبتا بالای ریز الیاف پلی استر سبب می شود که نسبت به الیاف پلی استر متعارف کم رنگ تر دیده شود، بنابراین برای رسیدن به عمق رنگی مشابه، به مقدار رنگ بیش تری نیاز است. در این پژوهش ایجاد زبری سطحی با استفاده از عمل آوری با باریکه های لیزر به عنوان روشی نوین و دوست دار محیط زیست در افزایش عمق رنگی و حصول افزایش رنگ در فام مشکی در رنگ رزی پارچه های پلی استر مورد بررسی قرار گرفته است. برای پرتودهی نمونه ها از پرتوهای لیزر آرگون فلورید استفاده شد و نمونه هایی به منظور ارزیابی تاثیر تعداد تپ های پرتودهی، انجام پرتودهی قبل یا بعد از رنگرزی تهیه شد. تغییرهای ایجاد شده در عمق رنگی نمونه ها با بررسی ریخت شناسی سطح به وسیله ی ریزنگاره های میکروسکپی الکترون روبشی و شاخص بلورینگی و اندازه ی بلورینه ی الیاف از طریق پراش پرتو ایکس تحلیل شد. داده های طیفی نشان داد که در اثر افزایش تعداد تپ های پرتودهی، بازتاب در ناحیه های مختلف طیف انعکاسی کاهش می یابد. بالاترین عمق رنگی در فام مشکی الیاف در تعداد بهینه ی تپ 15 حاصل شد.

    کلیدواژگان: الیاف پلی استر، عمق رنگی، عمل آوری با باریکه ی لیزر
  • پژمان وقاری، مجید خسروی*، سلمان فتحی، محمدرضا رضوانیان زاده، محمدرضا قادری صفحات 79-89

    محدوده ی مورد مطالعه بخشی از نقشه 1:100000 انارک است که در قسمت خاوری استان اصفهان و 10 کیلومتری شمال انارک قرار گرفته است. محدوده ی چاه شوره در درون منطقه ی انارک- خور که تحت تاثیر حرکت به سمت شمال صفحه ی عربی و فعال شدن دو گسل امتداد لغز این منطقه، یعنی گسل درونه و گسل بیابانک شکل گرفته است، از نظر ساختاری یک گسل تراست با امتداد شرقی- </sub></strong>غربی علاوه بر حرکت تراست از خود مولفه ی راست بر و سپس حرکت چپ بر در منطقه فعال بوده است. این گسل سنگ های اولترامافیک قدیمی را در کنار سازند سهلب قرار داده است. کانی سازی پلی متال بر روی بلوک فرادیواره ی تراست، محدود به رگه و رگچه های سیلیسی کربناته لیستونیت ها است. لیستونیت ها سنگ های غیرمعمول کربناته هستند که از دگرسانی واحدهای اولترامافیک حاصل می شوند و غنی از رگه های سیلیسی- کربناته اند. افیولیت های این منطقه جز افیولیت های ایران مرکزی محسوب می شوند. در این بررسی با برداشت اطلاعات از خش لغز های گسلی، بازسازی جهت گیری دیرینه ی تنش موثر با روش وارونگی صورت گرفته است. در این مطالعه روند و موقعیت محورهای تنش دیرین اصلی براساس نتیجه های تحلیل داده های خش لغز گسلی از نرم افزار تی- تکتو3 به دست آمده است که بعد از تفسیر و تحلیل داده های این نتیجه ها مشخص شد که لیستونیت ها در یک گسل پارگی شکل گرفته اند. با توجه به این که طریقه ی زمین ساختی این محدوده الگو های تکراری از خود نشان می دهد می توان لیستونیت های مشابه دیگری را یافت که همانند آن ها شکل گرفته و کانی سازی محدود به رگه ها و رگچه ها باشد و با درنظر گرفتن این تشابه ساختاری و محدودبودن کانی سازی اورانیم به رگه و رگچه ها می توان نتیجه گرفت که لیستونیت های غربی این محدوده دارای کانه زایی اورانیم و چند فلزی هستند.

    کلیدواژگان: کانه زایی لیستونیت ها، کانه زایی اورانیم، چاه شور
  • منوچهر معصومی، محمد فلاح ززولی، سعید خجسته فر*، ابوالفضل شامی قورچلو، اکرم افتخاری صفحات 90-98

    امروزه یکی از نیازهای ضروری جامعه های بشری نیاز به انرژی است. کشور ما نیز در راستای صنعتی شدن و تامین انرژی، به منبع های نوین تامین انرژی یعنی نیروگاه های هسته ای روی آورده است. به این ترتیب اکتشاف، حفظ و حراست از منبع های اورانیم به عنوان خوراک چنین نیروگاه هایی از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ ولی متاسفانه به دلیل تحریم های علمی و فنی کشورهای توسعه یافته از جمله امریکا اکتشاف منابع راهبردی اورانیم در کشور ما به کندی پیش می رود. از این رو لزوم خودباوری در عرصه ی اکتشاف و حفظ و حراست از این ذخایر راهبردی بیش از پیش احساس می شود. در این پژوهش به اکتشاف عنصرهای پرتوزا در غرب استان کرمان پرداخته شده است. ناحیه ی مورد مطالعه در160 کیلومتری جنوب غربی شهر کرمان و 40 کیلومتری شمال سیرجان واقع است. این محدوده بین طول های جغرافیایی ''00 '30 °55 تا ''00 '00 °56 شرقی و عرض های جغرافیایی ''00 '30  °29 تا ''00 '00 °30 شمالی و در  برگه ی زمین شناسی 1:100.000 پاریز قرار دارد. در این پژوهش از روش هایی نظیر فیلتر سازگار یافته تنظیم اختلاط و تصویر (افکنش) زیرفضای متعامد به منظور پردازش داده های سنجش از دور، و روش های تک متغیره به منظور پردازش داده های پرتوسنجی استفاده شد. نتیجه ها بیان گر قدرت بالای ماهواره ی سنتینل2 در بارزسازی دگرسانی های مرتبط با ذخیره های اورانیم است. هم چنین با توجه به زمین شناسی منطقه و هاله های دگرسانی و بررسی سطح مقطع ها، روش فیلتر سازگار یافته تنظیم اختلاط به خوبی توانسته است در تصویرهای سنتینل2 دگرسانی آرژیلی را بارز نماید. این تصویرها با توجه به زمین شناسی ناحیه از قدرت مناسبی برای تفکیک ماسه سنگ ها و سنگ های سیلیسی از واحدهای دیگر برخوردار هستند. در پایان ناحیه های امیدبخش برای پی جویی عنصرهای پرتوزا و حفظ و حراست از آن معرفی شد. هم چنین به جهت صحت سنجی، بررسی های صحرایی پیشین صورت گرفته از ناحیه، مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه ها تاییدکننده ی وجود مقادیر بالای عنصرهای پرتوزا در ناحیه است.

    کلیدواژگان: سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، داده های ماهواره ای، پرتوسنجی، ناهنجاری های پرتوزا
  • ابوالفضل مازندرانی، شروین گودرزی*، حسن غفوری فرد، علی اسکندری، شیوا شه شناس صفحات 99-108

    شبیه سازی یک بعدی پلاسمای تخلیه ی سد دی الکتریک صفحه ای با استفاده از نرم افزار کامسول انجام شد. تاثیر ضخامت و ضریب دی الکتریک، ولتاژ و بسامد اعمال شده به الکترودها بر تغییرات دما و چگالی الکترون مورد مطالعه قرار گرفت. نتیجه های به دست آمده نشان داد که افزایش ولتاژ، بسامد، ضریب گسیل الکترون ثانویه ی الکترود و ضریب دی الکتریک باعث افزایش چگالی الکترون می شود درحالی که افزایش ضخامت دی الکتریک، چگالی الکترون را کاهش می دهد. افزایش ولتاژ از 5 تا kV 50، سبب افزایش چگالی الکترون از 1017</sup>×4 به 3-</sup>m 1018</sup>×2/</sub>3 شد، با افزایش بسامد از 20 تا kHz 50، چگالی الکترون از حدود 1017</sup>×96/</sub>1 تا حدود 3-</sup>m 1017</sup>×5/</sub>3 افزایش یافت. در این شبیه سازی ها مشاهده شد که افزایش ولتاژ، بسامد و ضخامت دی الکتریک باعث افزایش دمای الکترون می شود درحالی که افزایش ضریب دی الکتریک و ضریب گسیل الکترون ثانویه ی الکترود، اثرهای متفاوتی دارند. از نتیجه های به دست آمده مشخص شد که بدون نیاز به اعمال ولتاژ و بسامد بالا؛ با تغییر جنس و ابعاد دی الکتریک و جنس الکترودها می توان چگالی الکترون را تا مرتبه ی 3-</sup>m 1018</sup> افزایش داد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، چگالی الکترون، دمای الکترون، پلاسما، کامسول
  • فاطمه منصورزاده، فرخ خوش احوال*، جابر صفدری صفحات 109-118

    مدیریت پسماندهای تولید شده در رآکتور، یک جنبه ی مهم از چرخه ی سوخت هسته ای است. در این پژوهش سعی شده است بدون ایجاد تغییر چشمگیری در ساختار اصلی قلب یک رآکتور تحقیقاتی ، مقدار پسماند تولیدشده در انتهای چرخه ی کاری به حداقل ممکن برسد، به گونه ای که گرمای حاصل از واپاشی عنصرهای پرتوزا در پسماند به کم ترین مقدار ممکن کاهش یابد. برای محاسبه های میزان مصرف سوخت و پارامترهای نوترونیکی قلب رآکتور از کد ام سی ان پی ایکس استفاده شده است. نتیجه ها نشان می دهد که بدون هیچ گونه تغییر اساسی در ساختار اصلی قلب رآکتور مرجع و تنها با افزایش غنای سوخت و کاهش توان رآکتور، مقدار پسماند تولیدشده به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. پس از بررسی های انجام شده دو چیدمان برای قلب رآکتور نمونه پیشنهاد شد طوری که فعالیت پسماند تولید شده در انتهای چرخه ی کاری آن به %15تا %19 مقدار اولیه ی خود در قلب مرجع می رسد. در این راستا میزان مصرف سوخت نیز به %32 تا %40 سوخت رآکتور نمونه افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: کاهش فعالیت، پسماند هسته ای، رآکتور تحقیقاتی، کد ام سی ان پی ایکس
  • محمدرضا راحمی*، احد یامچی، سعید نواب پور، حسن سلطان لو، پیتر روپستورف صفحات 119-127

    مهم ترین عامل کنترل کننده ی صفت کیفیت نانوایی گندم، ژنوم گیاه است که با ایجاد تنوع ژنتیکی از طریق جهش زاها در گیاه این صفت قابل بهبود و ارتقا است. در این پژوهش آزمایش های شیمیایی و فارینوگراف در ژن مانه های جهش یافته ی 60-58-66-T، 10-1-64-O، 1RO-، 3RO- و 5RO- به ترتیب حاصل از پرتودهی رقم های گندم طبسی، امید و روشن مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین تابع انتقال اس شکل برای برآورد ضریب ها از طریق مدل شبکه ی عصبی پیش خور با روش آموزش الگوریتم لونبرگ- مارکوارت مورد استفاده قرار گرفت. در ژن مانه ی 3RO- خصوصیت شیمیایی عدد زلنی، مقدار سختی دانه، گلوتن مرطوب و درصد پروتئین نسبت به شاهد افزایش معنی دار داشت. هم چنین در ژن مانه ی 10-1-64-O، صفت های درصد جذب آب و عدد والوریمتری افزایش معنی دار و صفت درجه ی سست شدن خمیر بعد از 10 و 20 دقیقه کاهش معنی داری نسبت به شاهد داشت. خصوصیت های مقدار درصد پروتئین، حجم نان، عدد کیفی فارینوگراف و درجه ی سست شدن خمیر بیش ترین تاثیر را در مدل شبکه ی عصبی داشتند. نتیجه ها نشان دهنده ی تاثیر مثبت پرتودهی بر بهبود خواص کیفی خمیر نان هستند.

    کلیدواژگان: گندم، پرتو گاما، جهش یافته، شبکه ی عصبی مصنوعی
|
  • M.H Choopan Dastjerdi, H Khalafi, Y Kasesaz *, A Movafeghi, A Kermani Pages 1-10

    Three fresh fuel rods containing pellets inside zirconium tubes with three different enrichments and different dimensions have been evaluated using neutron radiography examinations at the Tehran Research Reactor. To obtain the information of the internal structure of the fuel rods, two different imaging methods, based on using single coated radiography film and phosphorous imaging plate were applied. The quantitative and qualitative evaluations of the fuel rods have been made using neutronic images of these examinations. In the qualitative evaluation of the images, the internal components of the fuel rod, such as pellets, springs, and end plugs, were well visible. The single coated radiography film had a better spatial resolution rather than the image plate so that the internal details of the rods and the gaps between the pellets were clearly detectable. In the quantitative evaluation, the pellets dimensions, the gaps between pellets, and the dependence of the absorption cross-section with the pellets enrichment have been measured and compared with the manufacturer specifications. This information was in good agreement with each other.

    Keywords: Non-destructive testing, Neutron radiography, Nuclear fuel, Tehran research reactor
  • K Fatemi *, M.T Nejhadkord, M Habibi Zare Pages 11-20

    In this paper, for recovery and purification of uranium from the slag, three simple operations, including heat treatment at low temperature, leaching operations at the ambient temperature, and uranium sedimentation in conventional methods, as well as the combined sedimentation method at the ambient temperature were proposed. The overall role for each of these operations has been studied on the purity of the manufactured products. During the heat treatment, the combination of the insoluble U4+</sup> in the slag structure was oxidized to soluble uranium compounds. Then, with the leaching process and using a dilute nitric acid solution, ammonium bicarbonate solution and methanol, the separation of uranium from the saturated solid phase was performed. The leached uranium in the presence of the fluorine ions in the form of AUC(ammonium uranyl carbonate), ADU(ammonium diuranate) was precipitated with high purity and high efficiency, and a very pure U3</sub>O8</sub> containing fluorine concentrations of less than the permitted limit in the nuclear fuel pellet was used. The results of the analysis of the U3</sub>O8</sub> shows that the elements that affect the uranium enrichment process and the fuel performance is decreased under the permitted limit.

    Keywords: Recovery, Purification, Uranium, UF6 production reactor
  • T Yousefi*, R Yavari, M Ghannadi Maragheh, S.J Ahmadi, H Malek Mohammad, A Gharib, H Ghasemi Mobtaker Pages 21-27

    Urania nanostructures were synthesized by a facile, which is a simple and clean and straightforward deposition method, for two different deposition time durations. The morphology and structures of the products were characterized by the X-ray diffraction analysis (XRD) and Scanning Electronic Microscopy (SEM). The SEM images indicated that the morphology of the synthesized samples for 10 minutes was composed of a coin-like structure with a nano-scale dimension in a narrow- size distribution. The results indicated that the deposition time affects the morphology while it does not affect the structure. The XRD results identified the sample structures as UO2 </sub>crystal. The chemical composition of different points of the sample surface was determined by the energy dispersive spectroscopy (EDS) technique and the results clarified that the samples have a homogeneous composition of uranium oxide. The synergistic properties of the substrate surface, and uranium ions are responsible for the formation of an outstanding and a novel structure.

    Keywords: Coin- like nanostructure, Urania, Deposition
  • K Yavari *, S Hoseinpor Pages 28-36

    Holmium-loaded AcAc nanoparticles are potential agents for radionuclides endoradiotherapy because of their low density, biodegradability and favorable radiation characteristics. In this study, production, quality control and biodistribution studies of 166</sup>Ho-AcAc nanoparticles have been presented. Firstly, the stable 165</sup>Ho acetylacetonate (AcAc) spheres were prepared by the solvent evaporation technique. The 165</sup>Ho-AcAc nanoparticles were converted to the 166</sup>Ho-AcAc by irradiation in the Tehran Research Reactor. The morphology, stability, and structural parameters of the complex were investigated by SEM, ITLC, IR and XRD, respectively. The complex solutions (100 μCi/100 μl) were injected intra-tail into rat followed by scarification studies post- injection. The results indicated that the 166</sup>Ho-AcAc nanoparticles were prepared successfully with an optimal mean particle size of 70-100 nm and displayed a smooth surface with a high radiochemical purity of more than 97%. The complex was stable at 4ºC, human serum, PBS buffer, and room temperature. The most upper %ID/g of the 166</sup>Ho-AcAc nanoparticles was observed in the liver. Our data showed that the AcAc nanoparticles could be made in the optimal size range for the laser irradiation, and their ability to retain 166</sup>Ho makes them attractive agents for endoradiotherapy.

    Keywords: Nanoparticles, Acetylacetonate, Holmium 166, Endoradiotherapy
  • H Ranjbar*, A Yousefi Pages 37-42

    A useful benchmark for the reliability of gamma spectrometry results is to provide measurement uncertainty. Due to the importance and necessity of radiation monitoring in water resources, this research has been oriented toward providing measurements of the gamma- emitting radionuclides along with introducing the expression for the uncertainty that appeared in these measurements. To calculate the uncertainty of the activity measurements in water, a sample, where its radioactive elements were obtained from the PolAtom Company, was used. The calculations were performed based on the 661 keV peak of 137</sup>Cs radionuclide and a high-purity germanium detector (HPGe). The investigations show that the factors affecting the measurement uncertainty are composed of two parts, including counting with the gamma spectroscopy system and sample preparation, where each of these parts comes from several sources of uncertainty such as uncertainties associated with the counting process, efficiency calibration, emission probability, the counting correction factors, and the mass measurement. The results of analyses show that the relative uncertainty is about 3.7% (Coverage factor = 1) for a water sample with an activity of 425 Becquerel from 137</sup>Cs.

    Keywords: Uncertainty, Gamma Spectroscopy, Environmental monitoring, 137Cs
  • M Haji Hosseini *, M Sabzian, M N. Nasrabad Pages 43-50

    The dynamic adsorption behavior of granular activated carbon and 5Å molecular sieve adsorbers on xenon adsorption has been studied. The goal was to design and fabricate an absorber pack bed with optimized conditions. To measure the xenon in the column output contains adsorbent, a chromatography apparatus equipped with a thermal conductivity detector was used. The effect of isotherm gas flow rate and temperature variations at a constant flow velocity of gas on the dynamic adsorption process were studied. Variables such as range of the mass transfer zone and range of the unused bed have been calculated using breakthrough curves. The Langmuir model was used to predict the required absorber quantity and proper adsorption process by calculating the adsorption capacity of the absorbent. The results have shown an appropriate consistency with the model outputs, and a better adsorption performance was approved for the granular activated carbon absorber.

    Keywords: Dynamic adsorption, Xenon, Molecular sieve, Activated Carbon
  • M Najafi*, M Khajevand Pages 51-56

    Thorium is an actinide substance with an atomic number of 90. Natural thorium is radioactive and, although not fissile, it undergoes a nuclear reaction (n, γ) and then beta radiation into a fissile material of the uranium. In this paper, some thermodynamic properties of the thorium have been investigated. On the other hand, the Equation of State (EOS) is an essential and suitable tool for studying the thermo-physical behavior of the materials and predicting them in different conditions in terms of pressure, temperature and amount. At present, there are different equations of state that can be categorized as theoretically, empirically, and semi-empirical. The purpose of this paper is to study some thermodynamic functions of thorium in liquid-vapor equilibrium such as vapor pressure, saturated liquid and vapor density, enthalpy and internal energy of vaporization using equations of state in the van der Waals model. In this model, the thermodynamic behavior of the materials is due to the contribution of the attractive and repulsive forces, which itself  is represented as a sum of the aforementioned statements mentioned above in a compressibility factor. In this research, we use the van der Waals equation, Berthelot equation, and the Radilich- Kwang equation. Our studies show the data obtained from Berthelot equation is in better agreement with experimental data for the studied thermodynamic functions quantitatively and qualitatively.

    Keywords: Thorium, phase equilibrium, van der Waals model, equation of state (eos), Thermodynamic functions
  • A Alipour *, A.A Sabouri Dodaran, A Shahvar Pages 57-61

    In this study, the electron structure of the α-Al2</sub>O3</sub> rhombohedral graft has been investigated. The alpha-alumina structure belongs to the space group R3c and the rhombohedral with two units of formula (10 atoms) in the primary unit cell. Although the most widely used structure is hexagonal, it consists of 12 aluminum atoms and 18 atomic oxygen units, six units of formulas. The role of defects in the crystalline network, especially the vacancy defect, is investigated in this work. The band structure changes are evaluated in the absence of one of the O or Al atoms. The calculations showed that α-Al2</sub>O3</sub> has a direct transition at Γ, and the energy gap obtained from the density functional theory (DFT) method is 6.3 eV. Also, the depletion effect of O is higher than that of Al on the crystal electron structure: α-Al2</sub>O3</sub>:C, and is useful in increasing the response of this crystal as a detector.

    Keywords: vacancy, α-Al2O3, Density functional theory DFT
  • M Naseri *, J Jalilian, Kh Salehi Pages 62-69

    Since the discovery of graphene in 2004, two-dimensional (2D) materials have attracted broad interest due to their outstanding electronic and optical properties. In 2014, a new carbon allotrope named penta-graphene ids theoretically was predicted. The advent of penta-graphene inspired various explorations for new pentagonal 2D nanostructures. In this paper, by using the first- principles calculations based on the density functional theory as implemented in Wien2K, Quantum Espresso, and Material Studio codes, a new two- dimensional pentagonal SiGeP2 monolayer is predicted. The structural, kinetic, and thermal stabilities of the newly found monolayer are evaluated and confirmed by cohesive energy computation, phonon dispersion calculation, and first- principles molecular dynamics simulations, respectively. The electronic properties investigations reveal that the predicted monolayer has a strain tunable indirect bandgap of 2.95 calculated by the GGA-PBE level of theory. Through, the presence of a narrow phonon bandgap between acoustic and optical modes suggests its application in electro-mechanical resonators.

    Keywords: 2D nano structure, SiGeP4, Indirect Semiconductor, Phonon Dispersion
  • S Behrouzinia *. K Khorasani_K Silakhori_M Farahmandjou Pages 70-78

    Due to the high refractive index and smooth surface of Polyester fibers, a significant fraction of the incident light is reflected from their surfaces. Thus, dyeing of these fibers with dark colors, mainly black, makes it a difficult tasks. High surface reflectance of Polyester microfibers reveals that appearance of these fibers is seen paler in consequently comparison to the conventional polyester fibers, and consequency it is required to use a latge amount of color to obtain the same color depth. In this study, upon creating surface roughness by laser beams treatment, as a new and environmental friendly method, was investigated to increase the dark color depth in the dyeing of polyester fabrics. An Argon Fluoride laser was used for the irradiation of the samples. The samples were prepared for evaluating the effects of the number of laser pulses, radiation before and after dyeing. The changes in the color depth of samples were analyzed through surface morphology with SEM images, and crystallinity index and crystal size with X-Ray diffraction. The results from spectra data showed that the reflection at different areas of the reflectance spectrum was reduced by increasing the number of laser pulses irradiation. The maximum deep shade in the black chromic of polyester fiber was achieved at the optimum value of 15 laser pulses

    Keywords: Polyester fiber, Color depth, Laser beam treatment
  • P. Vaghari, M. Khosravi*, S. Fathi, M.R. Rezvanianzade, M.R. Ghaderi Pages 79-89

    The study zone is a part of 1:100000 Anarak map which is located in the east of Isfahan province, at 10 km North of Anarak town. The Structures of this Zone is formed in Anarak-Khor region and are affected by the movement toward the north of Arabian plate, and activation of two strike-slip faults (Dorouneh and Biabanak) as a result of the mentioned movement. There is thrust fault in Chahshoureh with the east-west direction. This fault is not only a thrust but also it has during the different duration, dextral component, and then instal components. Polymetal mineralization is restricted to the hanging wall and into vein and veinlet of the listwanites of the study zone. Litswanites are uncommon carbonated rocks that forms from the alteration of ultramafic units and are abundant in silicic-carbonated threads. Ophiolites of this area belong to the ring ophiolites of central Iran. In this study, the direction of an effective paleo-stress field is reconstructed with the collecting data from slickenlines of faults and processing them by using inversion method. Trend and position of principle paleo stress axes are calculated from analysis of slickenlines by using T-tecto3 software, and it is found a that listwanites has formed in  a tear fault. As the tectonic regime of the study zone show an iterative model it could be listwanites are forming is the similar way and restricting U- mineralization to their veins and veinlets. Also, according to the same forming, it could be concluded that in the west listwanites we have a poly-metal and U-mineralization.

    Keywords: Mineralization of listwanites, Mineralization of Uranium, Chah shoureh
  • M Masoumi, M Fallah Zazouli, S Khojastehfar *, A Shami Ghourchlou, A Eftekhari Pages 90-98

    Nowadays, one of the essential needs of human societies is the need for energy. Our country has also turned to new sources of energy supplies, i.e., the establishment of nuclear power plants in the direction of industrialization and energy supply. In this research we are reporting the discovery of radioactive elements in the western part of Kerman province. The study area is located at 160 km southwest of Kerman and 40 km north of Sirjan. This range is longitudinal, 55° 30' 00'' - 56° 00' 00'' eastern and 55° 30' 00'' - 56° 00' 00'' north latitude in 100,000 sheet of Pariz geological map. In this study, various methods such as mixture tuned matched filtering (MTMF), and orthogonal subspace projection (OSP) were applied for the process of the remote sensing data, and single-variable methods were also used to process the radiometric data. The results have indicated the high potential of the Sentinel 2 in showing the alterations associated with the uranium deposits. Also, due to the geology of the area and the alteration holes and the cross-sectional study of the mixture tuned matched filtering regulation, the MTMF method has been able to show the argillic alteration in the Sentinel 2. According to the geology of the area, these images have the proper potential to separate sandstones and silica gravel from other units. Finally, the promising areas for radioactive elements were identified and preserved. Also, due to the process validation, the previous field surveys from the area were also investigated, and the presence of high levels of radioactive elements in the area was confirmed.

    Keywords: Geographic Information System, Satellite data, Radiometry, Radioactive anomalies
  • A Mazandarani, Sh Goudarzi *, H Ghafoorifard, A Eskandari, Sh Shahshenas Pages 99-108

    In this paper, a one-dimensional simulation for discus plate dielectric barrier discharge (DBD) is done by COMSOL Multiphysics software. The effects of different parameters such as voltage, frequency, dielectric thickness, dielectric constant and electrode’s material on the temperature and density of electrons are investigated, it is found that secondary electron emission coefficient of the electrode, dielectric constant and the thickness of dielectric have a direct impact on the density of electron. The voltage increment from 5 to 50 kV, causes electron density growing from 4×1017</sup>m-3 </sup>to 3.2×1018</sup>m-3</sup>. Based on this study, electron density could reach up to the orders of 1018</sup>m-3</sup> by optimizing material and dimensions of dielectric and electrodes without applying high voltage and frequency which results a significant lower production cost.

    Keywords: Simulation, Electron density, Electron Temperature, Plasma, COMSOL
  • F Mansourzadeh, F Khoshahval *, J Safdari Pages 109-118

    The management of waste produced in the reactor is an essential aspect of the nuclear fuel cycle. In this research, it has been tried to reduce the amount of reactor waste at the end of the cycle without substantial changes in the fuel dimension and the core structure of the research reactor. Minimized the heat generation. The MCNPX2.6 code is used to calculate the fuel consumption and neutronic parameters of the reactor core. The results show that without any significant change in the structure of the reference core, the amount of waste decreases only by increasing the fuel enrichment and reducing the reactor power. In this study, two core models are proposed and investigated. The waste activity at the end of the cycle in the converted reactor cores reaches 15% -19% of its original value in the reference core. Moreover, fuel burn- up has increased up to 32% -40% relative to the reference core.

    Keywords: Reduction of activity, Nuclear waste, research reactor, MCNPX Code
  • M.R Rahemi *, A Yamchi, S Navabpour, H Soltanloo, P Roepstorff Pages 119-127

    The genome of a plant is the most critical factor to control bakery- quality trait in wheat, where it can bemade by applying genetic variation upon using mutagens for its improvement. In this study, chemical and Farinograph experiments were investigated in T-66-58-60, O-64-1-10, RO-1, RO-3 and RO-5 lines from Tabassi, Omid, and Roshan cultivar, respectively. Also, the sigmoid transfer function was used for the assessment of factors by the model of feed-forward neural network with training method of levenberg-Marquardt algorithm. The chemical traits of Zeleny number, the hardness, wet gluten and protein content in the RO-3 line increased significantly compared with the control. Also, water absorption percentage and valorimeter value increased substantially in the O-64-1-10, whereas it was shown that the dough softening after 10 and 20 minutes decreased significantly compared with the control. The protein content, bread volume, Farinograph quality number and E10 properties had the most significant impact on the neural network model. The results show a positive effect of the irradiation on the improvement of dough quality properties.

    Keywords: Wheat, Gamma Ray, Mutant, Artificial Neural Network