فهرست مطالب

نشریه جاویدان خرد
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی امیریان*، امیراحسان کرباسی زاده صفحات 5-26
    صورتگرایان ارسطو-توماسی معتقدند که صورت دانستن نفس در بره های از زمان با اشکال عدم تفرد و نحوه تعلق نفس به بدنی خاص روبرو نخواهد بود. طبق نظر ایشان، چون اولا صورت با ماده رابطه ضروری دارد و بدینوسیله متفرد است، ثانیا نفس ادامه صورت پیشین است، پرسش از چرایی تعلق نفس به بدنی خاص از اساس مطرح نمیشود. ما در این مقاله ابتدا اشکال جفت شدن کیم بر دوگانهانگاری دکارتی را توضیح دادهایم. طبق این اشکال، چون هیچ رابطه ضروری بین نفس و بدن وجود ندارد، دوگانه انگار دکارتی نمی تواند توضیح دهد که چرا هنگام تعلق نفس به بدن، نفس به این بدن خاص تعلق گرفته است نه به بدن دیگر. سپس با تمرکز بر نظریه صورتگرایان مذکور درخصوص نفس و اثبات عدم اینهمانی بین صورت و نفس استدلال کردهایم که این نظریه ترجیحی نسبت به دوگانهانگاری دکارتی نداشته و همچنان با اشکال جفت شدن و عدم تفرد روبرو است. برای این کار بین دو تغییر جوهری و عرضی تمایز گذاشتیم و با توجه به اینکه تغییر صورت به نفس از سنخ تغییر جوهری است، نشان دادیم که اینهمانی بین صورت پیشین و نفس وجود ندارد
    کلیدواژگان: صورت، اشکال جفت شدن، تفرد، اینهمانی، آکوئیناس
  • سعید انواری* صفحات 27-49
    شیخ اشراق دارای رساله های مستقلی در زمینه دعا و نیایش است. همچنین در لا به لای آثار فلسفی وی مناجات هایی ذکر شده اند که در مجموع می توان آنها را به دو دسته نیایش (دعا و صلوات) و ستایش (تسبیح و تقدیس و سلام) تقسیم نمود. در این مقاله با بررسی انواع مناجات های بکار رفته در آثار شیخ اشراق علت توجه یک فیلسوف به دعا و نیایش مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور به توصیه های شیخ اشراق نسبت به خواندن دعا توجه شده است و دعاهای سالکان خطاب به خداوند و فرشتگان و متقابلا دعای خداوند و فرشتگان در حق سالکان در آثار شیخ اشراق بررسی شده است. بر این اساس و نشان داده شده است که دعا و نیایش بخشی از نظام حکمت ذوقی و متناسب با سلوک اشراقی سهروردی است. همچنین مضامین بکار رفته در ادعیه وی با مطالب فلسفی و حکمی سهروردی و نیز تفکر حکمت خالده وی مطابقت دارد؛ به نحوی که می توان به کمک این ادعیه، به برخی از نکات ذکر نشده در نظام مابعدالطبیعی و دیدگاه های فلسفی وی دست یافت. همچنین با بررسی ادعیه وی خطاب به سیارات آسمان و نفوس فلکی، به ارتباط این گونه دعا ها با علوم غریبه اشاره شده است و نشان داده شده است که با وجود باطل شدن نظریه افلاک و نفوس فلکی، چگونه می توان مناجات های وی با کواکب را همچنان قابل قبول دانست.
    کلیدواژگان: دعا، ستایش، سهروردی، حکمت، مناجات
  • هنگامه بیادار*، فروغ سادات رحیم پور، علی کرباسی زاده صفحات 51-70
    یکی ازبزرگترین موهبت های الهی در سیر و سلوک عرفانی حیات معنوی است که مورد توجه عرفا و حکمای بسیاری قرار گرفته است. خانم اولین آندرهیل عرفان پژوه مسیحی و ملاصدرای شیرازی متاله و فیلسوف اسلامی نیز در آثار خود تلاش در فهم چیستی حیات معنوی و کیفیت نیل به آن داشته اند. این دو متفکر با رویکردی مشترک، انسان را موجودی دارای سه ساحت عقلی، ارادی و احساسی می دانند اما در تقدم و تفوق این ساحات و کم و کیف تاثیر هریک بر حیات معنوی انسان، اختلاف نظر دارند. آندرهیل با تقدم احساس بر عقل و اراده، حیات معنوی را منوط به کسب سه ویژگی عبودیت، همکاری و وفاداری می داند و بر این اساس، افرادی که در این حیات زیست می کنند را واجد ویژگی هایی از جمله طمانینه، ملاطفت و اطمینان قلب می داند که از هرگونه هیاهو و ناشکیبی به دورند. ملاصدرای شیرازی نیز با مقدم دانستن ساحت اندیشه بر دیگر ساحات نفس، معتقد است که حیات معنوی با اولین مرحله سلوک عقل نظری ایجاد می شود و نفس، پس از استکمال در عقل نظری می تواند با اقدامات عملی از جمله معرفه النفس، مراقبه و عشق به مخلوفات واجد مرتبه ای از حیات شود که ثمره آن کسب توانایی های ویژه ای برای نفس است از جمله منور شدن به نور یقین و بصیرت، خلق صور، دور ماندن از خدعه و نیرنگ اهل ظلمت.
    کلیدواژگان: حیات معنوی، نفس، ملاصدرا، آندرهیل
  • حامد بیکران بهشت*، حسین شیخ رضایی صفحات 71-90

    طبق تلقی غالب، طبیعت گرایی دیدگاهی است که با دو آموزه ی فلسفی، یعنی طبیعت گرایی هستی شناختی و طبیعت گرایی روش شناختی، مشخص می شود. با چنین توصیفی از طبیعت گرایی، این پرسش پیش می آید که این دو آموزه چه ارتباطی با هم دارند که هر دو، «طبیعت گرایی» خوانده می شوند؟ در این مورد چهار دیدگاه وجود دارد: عدم ارتباط این دو آموزه با هم، تقدم معرفتی طبیعت گرایی هستی شناختی بر طبیعت گرایی روش شناختی، تقدم معرفتی طبیعت گرایی روش شناختی بر طبیعت گرایی هستی شناختی، و ارتباط داشتن این دو آموزه بدون تقدم یکی بر دیگری. در این مقاله، این دیدگاه ها یک به یک به اجمال معرفی و ارزیابی می شوند، و تلاش می شود تا نشان داده شود که هیچ یک از آن ها دیدگاهی قابل قبول و باکفایت نیست. سپس پیشنهادی جایگزین برای توصیف طبیعت گرایی مطرح می شود که طبق آن، مساله ی ارتباط آموزه های طبیعت گرایی منحل می گردد. به طور خلاصه، برای توصیف طبیعت گرایی از مدل سنت های پژوهشی لاودن، که در اصل برای تبیین تطور علم در تاریخ و مسایل مربوط به آن پیشنهاد شده است، استفاده می کنیم.

    کلیدواژگان: طبیعت گرایی فلسفی، طبیعت گرایی هستی شناختی، طبیعت گرایی روش شناختی، تقدم معرفتی، سنت پژوهشی
  • غلامحسین جوادپور* صفحات 91-117

    ارزش ها براساس گستره کاربرد به اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی، سیاسی، علمی و زیبایی شناختی تقسیم می شوند. در این میان، ارزش های علمی به دلیل نقش کلیدی آنها در سامان دهی پژوهش و هدایت آن به صدق و نیز محوریت آنها در مساله ارزش و دانش، سزاوار تاملات بیشتری هستند. گذشته از اختلاف در ماهیت این ارزش ها که معطوف به کدام ویژگی تحقیق (صدق، توجیه، کاربرد، مقبولیت، بهینه سازی) تعریف شوند و نیز تنوع مصادیق آنها در آثار مختلف، درباره اشتراک و اختلاف آنها با دیگر انواع ارزش اختلاف نظر وجود دارد. برخی سرشت آنها را با دیگر ارزش ها ازجمله ارزش های اخلاقی و اجتماعی کاملا متفاوت می دانند و شماری نیز ارزش های علمی را دسته ای از ارزش های اخلاقی می پندارند. عده ای تمایز ارزش های علمی از غیرعلمی را نه روشن می دانند و نه دلایل قانع کننده ای بر آن می یابند؛ شماری آن را لغو می دانند و برخی تنوع مصداقی و اختلاف در تعیین آنها را دلیل بر نادرستی تفکیک تلقی می کنند. برخی نیز با اذعان به امکان چنین تمایزی، ضرورت آن را نفی می کنند. این نگرش ها اغلب نادرست هستند؛ چراکه ارزش های علمی هم دارای معیار روشن و هم دارای مصادیق مورداتفاق هستند و هم تفکیک بین انواع ارزش، ثمراتی علمی دارد و ازاین رو بیهوده نیست. همچنین سنخ ارزش-های علمی با ارزش های اجتماعی و اخلاقی مشترک است و تنها گستره کاربرد آنها (علم یا غیرعلم) تفاوت آنها را رقم می-زند.

    کلیدواژگان: ارزش، علم، ارزش های علمی، ارزشهای غیرعلمی، صدق، ارزش و دانش
  • سعید دهقانی*، غلامرضا اعوانی، مهدی گلشنی، علیرضا حسن پور، مجید ضیایی صفحات 119-144
    سید حسین نصر، بزرگ ترین فیلسوف سنت گرای زنده جهان معاصر، اصل بنیادینی را مبنای حکمت جاودان قرار داده که عبارت است از تمایز مابعدالطبیعی عقل شهودی و عقل استدلالی صرف. نصر، معرفت قدسی را ثمره عقل شهودی الهی و سایر علوم و مکاتب فلسفی را نتیجه عقل استدلالی بشری می داند و با تبیین ماهیت ذاتی معرفت قدسی، به تمایز آن از فلسفه می پردازد. از منظر وی، عقل استدلالی، پژواک و انعکاس عقل شهودی بر مرتبه ذهن بشری است و استدلال منطقی، صرفا بیان صوری سوبژکتیو از تجربه ابژکتیو حقیقت مابعدالطبیعی است که مقدم بر عقل استدلالی صرف و خود سوژه ای است که عمل استدلال را انجام می دهد. نتیجه استدلال نصر این است که معرفت قدسی، معرفتی «اشراقی» و إعطایی است، که برخلاف فلسفه، که از طریق کسب به دست می آید، از مبدا کل بر قلوب، جایگاه قوه عاقله، إفاضه می شود. به بیان عرفانی، این معرفت، از سنخ «احوال» است نه «مقامات»؛ و به همین دلیل، جزو «مواهب» به شمار می رود، نه «مکاسب». در این مقاله با رجوع به اصل آثار نصر و سایر سنت-گرایان، که به روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است، مبانی مابعدالطبیعی معرفت قدسی را، که همان مابعدالطبیعه سنتی «شرق» و متافیزیک حقیقی در غرب است، تبیین کرده و رابطه این سنخ از معرفت را با فلسفه و الهیات بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: امر قدسی، عقل شهودی، معرفت قدسی، عقل استدلالی، نصر
  • ابراهیم رستمی *، سیدروح الله دهقان باغی صفحات 145-158

    برخی از محققین معاصر به واسطه بعضی عبارات صدرالمتالهین بر این باورند که ملاصدرا علاوه بر علم پیشین ذاتی و علم مع الفعل ،به علم پیشین مغایر متصل با ذات نیز اعتقاد دارد.در این پژوهش پس از بررسی مستندات، می توان به این نتایج دست یافت که هرچند برخی مستندات این رای قابل مناقشه است اما صدرالدین منکر علم پیشین مغایر متصل با ذات برای خداوند نیست و سخن از صور علمیه ای می نماید که لازم ذات واجب بوده و نیازی به جعل ، تاثیر و تاثر نداشته و از اجزای عالم محسوب نمی شوند که این نحوه از علم را لازمه ی علم پیشین ذاتی و از لوازم قاعده بسیط الحقیقه می داند و مقصود وی از این صور، صور مرتسمه مشاء نیست بلکه همان اعیان ثابته عرفاست که از شئون ذاتی حق بوده و مورد جعل قرار نگرفته و به وجود حق موجودند نه به ایجاد او ،که این مرتبه را قضاء ربانی می نامد که باقی به بقاء واجب تعالی است.

    کلیدواژگان: علم پیشین، بسیط الحقیقه، اعیان ثابته، صدرالمتالهین
  • سید علی طالقانی، ابوالقاسم صادقی* صفحات 159-174
    سهروردی در تحلیل آگاهی با دو قسم «خودآگاهی» و «دگرآگاهی» راه خود را دست کم از برخی از فیلسوفان گذشته جدا کرده است. اما دیدگاه سهروردی درباره دگرآگاهی با نقدهای ملاصدرا مواجه شده است. سهروردی موجود خودآگاه را «نور لنفسه» و دگرآگاهی را حاصل اضافه اشراقی موجود خودآگاه به دیگر موجودات یا تحصیل صورت علمیه آنها دانسته است. ملاصدرا تحلیل سهروردی از دگرآگاهی را نادرست انگاشته و دست کم سه استدلال علیه نظریه اضافه اشراقی سهروردی مطرح کرده است. وی با اینکه با تحلیل سهروردی از خودآگاهی فی الجمله موافق است ولی «نور» در تعبیر سهروردی را به وجود تفسیر کرده است. این مقاله پس از صورت بندی و تقریر سه استدلال انتقادی وی به سهروردی، به ارزیابی و نقد آنها پرداخته است. به زعم نویسندگان، اولا هر سه اشکال ملاصدرا در نقد تحلیل سهروردی از دگرآگاهی ناتمام است و در نقد نظریه سهروردی کارایی لازم را ندارد و ثانیا تفسیر ملاصدرا از «نور» در کلام سهروردی نادرست است. هدف این مقاله صرفا نشان دادن ناتمامیت اشکالات ملاصدرا به سهروردی است و به هیچ وجه در مقام دفاع ایجابی از دیدگاه سهروردی نیست.
    کلیدواژگان: سهروردی، ملاصدرا، دگرآگاهی، نور، اضافه اشراقی
  • مسعود صدقی* صفحات 175-198
    ابن عربی در عالم وجود، غیریت را برنمی تابد، از این رو، درمعمای حق و خلق، هستی خلق را آن گونه تبیین می نماید که به وحدت شخصی وجود بیانجامد؛: وی با وضع اصطلاح اعیان ثابته، هویت جدیدی برای ماسوا الله درنظرگرفت که گرچه با ذات الهی عینیت ندارد اما غیراو هم نیست؛: آفرینش حاصل توجه آفریدگار به‎ذات‎خویش است که این توجه موجد اعیان ثابته بوده است. ابوالمعانی میرزا بیدل عظیم آبادی از آرای عرفانی ابن عربی تاثیرفراوان پذیرفته است، به گونه یی که می توان او را بقیه السیف شارحین ابن عربی دانست. بیدل با دقت و وسواس، آموزه های عرفان نظری را به لسان حکمت ذوقی، در شعر خیال انگیز خود آورده است. شرح بیدل بر آموزه های عرفانی ابن عربی، حداقل در آثار منظوم ادبیات تصوف، کم ‏نظیر است. بیدل با استفاده از ظرفیت های بی نظیر شعر فارسی و فنون لفظی و معنوی، در تصویرگری آموزه های اتنزاعی و مجرد عرفانی کوشیده است. این مقاله با دیدگاهی تطبیقی، ضمن تبیین اعیان ثابته و مسایل متفرع بر آن، تصویرسازی های شاعرانه بیدل از مساله دشوار اعیان ثابته را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: تصویرگری، اعیان ثابته، ابن عربی، بیدل
  • وجیهه عادلی *، مهدی منفرد صفحات 199-218

    نظریه علیت و قوانین علی در نظر فلاسفه، چیزی است که راسل، به خاطر ویژگی های خاص آن؛ یعنی ضرورت و کلیت، مهمل و بیهوده می پندارد ولی همانند تجربه گرایانی همچون هیوم، به طور کلی علیت را مورد تردید و انکار قرار نمی دهد. وی برای حل معضل شکاکیت که بعد از انتقادات هیوم به علیت می-توانست دامنگیر علم شود و منجر به انسداد شناخت علمی گردد، نظریه ای جدید درباره نوع ارتباط بین رویدادها ارائه می دهد که آن را «سلسله های علی» می نامد. هدف راسل از نظریه سلسله های علی، بیان اصولی است که می تواند به حصول احتمالی متناهی برای پیش بینی وقوع رویدادها کمک کند. لذا، راسل ادعا نمی کند که اصول موضوعی مرتبط با مفهوم «سلسله های علی» که در استنتاج رویدادهای نامشخص به ما کمک می کنند، می تواند ما را به نتایج قطعی و یقینی برسانند، بلکه مدعی است که این اصول تنها می توانند ما را به استنتاج نتایجی محتمل هدایت کنند. از این رو، در این مقاله، نوع استنتاج مورد نظر راسل و اصول موضوعی مرتبط با آن مورد بررسی قرار می گیرد و ضمن تبیین مفهوم «سلسله های علی» به نسبت آن با هویت اشیاء فیزیکی پرداخته می شود و در انتها، ایرادات نظریه راسل که از سوی وسلی سالمن، یکی از قائلان به نظریه فرآیند علی، وارد شده است، مطرح می گردد.

    کلیدواژگان: علیت، سلسله های علی، فرآیندهای علی، برتراند راسل، وسلی سالمن
  • احمد غفاری * صفحات 219-235

    یکی از مباحث مهم در الهیات بالمعنی الاخص، تبیین چگونگی فاعلیت حضرت حق است؛ آنچه به عنوان دیدگاه منتخب ملاصدرا از آثار این حکیم قابل درک است، نظریه فاعلیت بالتجلی است؛ طبق این دیدگاه خداوند متعال بر اساس علم به ممکنات، که عین ذات خداوند، بلکه عین علم به خود او است، فاعل بی واسطه ی همه ی موجودات امکانی است، بگونه ای که ممکنات، موجودات رابط بوده و تنها موجود اصیل، حضرت حق متعال است. با این وصف، ملاصدرا در برخی آثارش و در مبحث مرتبط با تبیین نوع فاعلیت الهی، فاعلیت بالعنایه را به عنوان دیدگاه منتخب خویش، معرفی می کند، حال آنکه فاعلیت بالعنایه دیدگاه منتخب فیلسوفان مشاء محسوب می شود. بکارگیری این اصطلاح، سبب این ابهام شده است که در نهایت، دیدگاه ملاصدرا چه تفاوتی با دیدگاه حکمای مشاء در نحوه ی فاعلیت الهی دارد. در این نوشتار، رویکردهای مختلف فلاسفه ی صدرایی: رویکرد حکیم سبزواری و حکیم زنوزی، رویکرد ملا علی نوری، و رویکرد استاد حسن زاده آملی، در جهت رفع این ابهام، طرح و بررسی انتقادی شده است، و در نهایت، راه حل حکیم ملاعلی نوری تقویت شده است. بر طبق رویکرد منتخب، فاعلیت عنایی همچون علم عنایی، اصطلاحی مختص به حکمت مشاء نیست، و مختصات حکمت مشاء همچون زیادت علم بر ذات، مقوم آن نیستند.

    کلیدواژگان: فاعلیت الهی، فاعل بالعنایه، فاعل بالتجلی، زیادت علم الهی بر ذات، صدرالمتالهین
  • سیدامیرعلی موسویان*، سید محمدرضا حسینی بهشتی صفحات 237-262
    بخت، خود علت فاعلی است اما گویی به طریقی علتی غایی دارد. ارتباط تفسیر بخت و قلمرو عاملیت و تقابل رویداد های سودمندی که غایت آن ها غایب و نامعلوم است با رویداد های سودمندی که در آن ها غایت حاضر و معلوم است، ابزار ورود به تحلیل بخت در قلمرو عمل خواهند بود. ارسطو اتفاق را نحوه وقوع رویدادهایی می داند که غایتی خاص دارند و تحقق این غایت به سبب طبیعت یا در پی فکر نبوده است. او در متافیزیک نیز به این اشاره دارد که همچنانکه موجود را بالذات یا بالعرض می نامند ، علت نیز همین سان است. از آن جا که مولفه اصلی بخت، بی ربطی غایت با نتیجه است، لذا بخت علت بالعرض است برای واقعه ای که علی القاعده از روی انتخاب مبتنی بر فکر و برای مقصودی روی می دهد. استدلال ارسطو بر تقدم علیت بالذات غایی و متعاقبا عدم امکان علیت اتفاقی بالعرض مستقل از آن، هسته اصلی روایت وی از بخت را تشکیل می دهد. بررسی رابطه بخت و فراوانی وقوع یک رویداد، تردیدهای بسیاری در هم مصداقی ندرت وقوع رویداد با اتفاقی بودن آن، می افکند. بنابراین برای تحلیل بخت، فهم نسبت میان تحلیل بر مبنای طبقه بندی سه گانه ارسطو از رویدادها به صورت ضروری یا دائمی، اکثری و اتفاقی (تحلیل فراوانی) و تحلیل بر اساس تحقق علیت غایی با التفات به تضاد میان علیت ذاتی و عرضی، لازم است.
    کلیدواژگان: بخت، اتفاق، علت بالعرض، غایتمندی، فراوانی
|
  • Mehdi Amiriyan *, Amir Ehsan Karbasizade Pages 5-26
    Explaining individuation and mind-body relation are the two salient challenges for substance dualists. Hylomorphists following Aristotle and Thomas Aquinas, like Oderberg, claim that they have met these challenges adequately. In this paper we focus on the first problem. At first we explain Kim’s challenge of pairing for substance dualism. Accordance with this problem, there is no necessary relation between soul and body, so Cartesian dualist can’t explain how a soul relates with a body not another one. After that, with focus on Hylomorphism, we argue that this view faces the same problem. For this, we argue that although form has a necessary relation with matter but because of form and soul are not identical, so this view faces the pairing problem. For doing this, we distinguish between substantial and accidental changes and argue that corruption of form and generation of soul is substantial change. Then we argue that there is no identity between previous form and soul, so hoylomorphism is not in a better position with respect to substance dualism to solve the pairing problem and individuation of soul. Then we argue that there is no identity between previous form and soul, so hoylomorphism is not in a better position with respect to substance dualism to solve the pairing problem and individuation of soul.
    Keywords: form, pairing problem, individuation, identity, Aquinas
  • Saeed Anvari * Pages 27-49
    Sheikh Ishraq has independent treatises on prayer and sanctification. In addition to his philosophic works, alms have been mentioned that, in general, they can be divided into two categories of prayer (Do'a and Salavat) and sanctification (tasbih and taghdis and salām). In this paper, the attention of a philosopher to prayer is examined by examining the kinds of sanctification used in the works of Sheikh Ishraq. For this purpose, the Sheikh Ishraq's advice to prayer is considered, and the prayers of the seekers addressed to the Lord and the angels, and the prayers of the Lord and the angels in the lawyers are mentioned in the works of Sheikh Ishraq. It has been shown on this basis that prayer are part of the system of prennial philosopy that is suited to Suhrawardi's Ishraqi's journey. It is also mentioned to his prayers for the stars and souls of spheres, and the related of this prayers to occult works. And it has been shown that despite the falsehood of the intensity of the theory of the spheres his prayers with the stars remain valid.
    Keywords: Prayer, Sanctification, Suhrawardi, wisdom, Chants
  • Hengameh Bayadar *, Forough Rahimpoor, Ali Karbasizadeh Pages 51-70
    One of the greatest divine blessings in the mystical journey is spiritual life, which is considered by many mystics and wise men. Mrs. Andril Sufi, the Christian scholar and Mulla Sadra Shirazi, an Islamic philosopher, also tried to understand what the spiritual life and the quality of their achievement were. These two thinkers, in a common approach, consider human being as having three intellectual, voluntary, and emotional contexts, but in the primacy and superiority of these areas and the influence of each one on human spiritual life, they disagree. With the priority of feeling on reason and will, Andrilil considers spiritual life to be one of the three virtues of worship, cooperation, and loyalty, and on this basis, the individuals who live in this life have the characteristics that include harmony, mildness and confidence of the heart. Knows that they will be away from any fuss. Mulla Sadra of Shirazi, with prior knowledge of the field of thought on other places of the soul, believes that spiritual life is created with the first stage of theoretical rationalist movement, and the soul, after being immersed in theoretical reason, can be practiced through practical actions such as the notion of omnipotence, meditation and love Mutafat has a number of life that is the result of the acquisition of special abilities for the soul, including the rebellion of certainty and insight, the creation of forms, the avoidance of evil and the deceit of the darkness.
    Keywords: Spiritual life, breath, Mulla Sadra, Underhill
  • Hamed Bikaraan Behesht *, Hossein Sheykh Rezaee Pages 71-90

    According to the received view of philosophical naturalism, it has two different types which are characterized as two philosophical theses: ontological naturalism and methodological naturalism. Following this account of naturalism, one may pose the question: what is the relationship between the two theses of naturalism that has led to philosophers calling both ‘naturalism’? There are four views about this matter: no relationship between two theses, the epistemic priority of ontological naturalism over methodological naturalism, the epistemic priority of methodological naturalism over ontological naturalism, and relationship but no priority. In this paper, we examine these views and try to show that none is satisfactory and adequate. The problem, we believe, comes from the received view of naturalism, and therefore, an alternative view of naturalism may help to solve the problem. In the end, we propose an alternative view of naturalism and try to show that it can dissolve the problem of the relationship between two theses of naturalism.

    Keywords: philosophical naturalism, ontological naturalism, methodological naturalism, epistemic priority, research tradition
  • Pages 91-117
  • Saeed Dehghani *, Gholamreza Aavani, Mehdi Golshani, Alireza Hassanpoor, Majid Ziaei Pages 119-144
    Dr. Seyyed Hossein Nasr, the greatest living traditionalist philosopher in contemporary world, has defined a fundamental element as a principle for Sophia Perennis which is metaphysical distinction between Intellectus and Ratio. To him, The Sacred Knowledge is the fruit of Divine Intuitive Intelligence but Science or Modern Philosophical Schools is the result of human Rational Faculty, thus distinguishes The Sacred Knowledge, by clarification of its inherent essence, from Philosophy. According to him, the Ratio is the reflection and reverberation of Universal Intellect upon human mind and thus the logical rationalization is purely the formal and exterior expression of The Subject from experience of The Object which is metaphysical Reality and is prior to Ratio and Subject Itself who processing the act of Reasoning. The outcome of Nasr’s argumentum is the ‘Illuminative’ and Donated characteristics of Sacred Knowledge which diffuses from Universal Origin upon the human Hearts, the seat of Intelligence, unlike philosophy which is attainable by acquisition. Mystically speaking, the Sacred Knowledge is as ‘State’ and not as ‘Station’, thus it is considered as ‘The Bestowals’ not ‘The Earnings’. Referring to the essential works by Nasr and other Traditionalists, in this article which has been done in analytical-descriptive method, first we analyze the metaphysical principles of the Sacred Knowledge which is the Traditional Oriental Metaphysics both in East and West and then study its relationship with Philosophy and Theology.
    Keywords: the Sacred, Intellectus, Sacred Knowledge, ratio, Nasr
  • ebrahim rostami*, syyad roholah daghan baghe Pages 145-158

    Some contemporary scholars in some of the allegations of Sadr al-Mota'alahin believe that MullahSadra believes in the invisible divine knowledge of being connected with nature, in addition to his inward knowledge and active knowledge In this research, after reviewing the documentation, one can conclude that, although some of the documents of this ruling are controversial, but Sadr al-Din doesn't denies the previous contradictory knowledge of being connected to nature for God. And it speaks of a theological form in which the essential of nature is obligatory and does not require any forgery and influence, and they are not considered components of the universe. Which considers this mode of knowledge necessary for the prior knowledge inherent in and based on the simple reality.
    And the purpose of this form is not the intelligible form, but the same as the true laws of the mystics, which are inherent in the truth and are not forged, and that there is a right to exist, not to create him, this is called the sacramental case, which remains for the survival of excellence

    Keywords: Previous knowledge, simple reality, the protagonists, Sadr al-Motaalahin
  • Sayyedali Taleqani, Abolqasem Sadeqi * Pages 159-174
    Suhrawardi's view of "other-consciousness" has encountered with Mulla Sadra's critique. Suhrawardi believes that the self-conscious existent is "the light in itself". He considers that the "other-consciousness" is the result of the self-conscious existent's luminous relation to other existent or acquiring their intelligible forms. Mulla Sadra argues that Suhrawardi's analysis of "other-consciousness" is incorrect and reasons leastwise three arguments against the Suhrawardi's theory about "luminous relation". Mulla Sadra although has accepted the Suhrawardi's analysis of "self-consciousness", but he has interpreted the "light" (noor) in Suhrawardi's view as the existence (wojood). This article -after expression three Mulla Sadra's critical arguments to Suhrawardi- criticized them. According to the authors of this article all three of Sadr's arguments in the critique of Suhrawardi's analysis of "other-consciousness" are defective. Furthermore, we believe that the Mulla Sadra's interpration of "light" (noor) in Suhrawardi's statement is incorrect. The purpose of this article is only to illustrate the defectiveness of his critical arguments to Suhrawardi and it is by no means a positive defense of Suhrawardi's point of view.
    Keywords: Suhrawardi, Mulla Sadra, Other-consciousness, light, Luminous relation
  • Masood Sadghi * Pages 175-198
    Ibn-Arabi disapproves of the concept of Otherness (i.e. differentiation from God) in the world of existence; therefore, in the creator-creature puzzle, he explicates the existence of creature in such a way that it leads to personal pantheism. By coining the term “permanent archetype”, he considers a new identity for “everything but God”, which, though not identical to divinity, is not different in nature from that. Creation results from the creator’s self-awareness, which is the cause of the permanent archetype. Bidel was strongly influenced by Ibn Arabi’s mystical conceptions, so far that he can be considered as the last of the commentators of Ibn Arabi. Bidel meticulously recites the teachings of philosophical mysticism in the form of poetic wisdom in his imaginative poetry. Bidel’s explication of Ibn Arabi’s mystical teachings is irreplaceable, at least in the poetical works of sufism literature. Employing the great capacities of Persian poetry as well as semantic and lexical figures of speech, Bidel attempted to symbolize the mental and abstract teachings of mysticism. By expounding the concept of permanent archetype and the issues thereof, this study investigates Bidel’s poetic imagery of this bewildering concept from a comparative perspective.
    Keywords: imagery, Permanent archetype, Ibn Arabi, Bidel
  • vajihe adeli *, Mahdi Monfared Pages 199-218

    Theory of causality and causal law for philosophers is something that Russell considers ridiculous because of its specific features, namely necessity and generality, but as with empiricists such as Hume, he generally does not deny causality. To solve the skepticism problem that could to cause scientific obstruction after Hume's critiques of causation, he proposes new theories about the type of relationship between events that he calls "Causal Lines". Russell's purpose of this theory is to propose principles that can help to obtain finite probability for predicting events. Thus, Russell does not claim that the thematic principles that help us to infer uncertain events can lead us to conclusive conclusions, but that they only can lead us to deduce probable results. Therefore, in this paper, Russell's type of inference and its related thematic principles are examined, and in addition to explaining the concept of 'Causal Lines', its relation to the identity of physical objects is discussed. Finally, the objections of Russell's theory, introduced by Wesley Salmon, a proponent of causal process theory, are discussed.

    Keywords: Causality, Causal Lines, causal process, Bertrand Russell, Wesley.C Salmon
  • Pages 219-235

    Explanation of God's agency is one of the most important topics in philosophical theology. The causality through self-manifestation (Fa'aliyyat Bi al Tajalli) is perceived as Mulla Sadra's chosen point of view in his works. According to it, God, based on his knowledge of the creatures, which is the same to essence of God, but is the same to his knowledge to Himself, is the immediate creater of all creations, so that the creations are Dependent Creatures in their essense, and God is the only original being. However, Mulla Sadra in some of his works, discribtes the theory of causality through providence (Fa'aliyyat Bi al inayat), that is considered as Peripatetic philosophers' view, as his chosen theory in circumstance of God's agency. So, using this term by Mulla Sadra has led to this ambiguity that wht's the ultimate view of Mulla Sadra in this issue, and what's the different between Mulla Sadra and peripatetic philosophers in this topic. This article has describsed the solutions suggested by Sadrai Philosophers, and finnaly, has chosed Mulla Ali's view as a correct. Based on chosen solution, the term of (Fa'aliyyat Bi al inayat) isn’t specific for peripatetic philosophers, and their specifics views, aren’t inherent of this term.

    Keywords: God's Agency, by Providence, by self-manifestation, otherness of divine Knowledge by God, Mulla Sadra
  • SEYEDAMIRALI MOUSAVIAN *, Seyedmohammadreza Hosseini Behehsti Pages 237-262
    Chance is the efficient cause itself but it appears as if it somehow has final cause. The critical means to enter into the analysis of luck is adapting an account of luck tailored to the realm of agency and along with the contrast between beneficial occurrences from which the for the sake of something is absent with the those in which it is present. Aristotle considers chance as "how occurrences with certain ends take place while they do not happen by nature or as the result of thought. He also mentions in Metaphysics that just as being is either intrinsic or coincidental, in the same ways it is possible to be a cause. Since the main component of chance is the irrelevancy of the end to the result, therefore luck is a cause by accident among those things that are for the sake of something that are according to choice. Aristotle’s argument for the priority of per se causation for the sake of something and the consequent impossibility of chance causation per accidens apart from it, forms the core of his account of chance. In investigating the relationship of chance and frequency of an event, there are many doubts in coextensivity of the rarity of happening of an event with it being accidental. Thus, for the analysis of chance, understanding the relationship between an analysis based on the ‘always/for the most part/rarely’ classification and a teleological analysis considering the opposition between the per accidens and the per se, is necessary.
    Keywords: luck, chance, per accidens cause, for the sake of something(teleology), Frequency