فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال ششم شماره 6 (پیاپی 27، بهمن و اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قائم صالح پور، قاسم صالح پور* صفحات 1-16
    مقدمه

    ترتیب تولد و تعدد سابقه کیفری می توانند از عوامل موثر بر میزان استرس و نقص توجه-بیش فعالی سارقین باشند.

    هدف

    مطالعه حاضر به بررسی میزان استرس و علائم نقص توجه-بیش فعالی برحسب ترتیب تولد و تعدد سابقه کیفری در گروهی از سارقین می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر یک بررسی علی- مقایسه ای بوده که در آن 100 نمونه مرتکب سرقتی که در سال 1395-1394 در زندان مرکزی رشت در حال تحمل کیفر بودند، به روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. نمونه ها توسط سیاهه متغیرهای حقوقی و جمعیت شناختی، پرسشنامه استرس، مقیاس درجه بندی نقص توجه/بیش فعالی بزرگسالان کانرز- خودگزارشی- نسخه غربالگری و مقیاس درجه بندی وندر-یوتا ارزیابی شده و داده ها نیز با استفاده تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل واریانس تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    به استثنای رابطه بین ترتیب تولد با نقص توجه کانرز و تعدد سابقه کیفری با بیش فعالی تکانش گری کانرز (0/05<P)، مابقی مولفه های نقص توجه بیش فعالی کانرز و نقص توجه بیش فعالی کودکی وندر در فرزندان دوم و سوم و افراد با دو و سه یا بیش از سه سابقه کیفری بیشتر از متولدین اول و افراد با یک سابقه کیفری است (0/05>P). در این میان، هیچ یک از این گروه ها تفاوتی را از نظر میزان استرس نشان ندادند (0/05<P).

    نتیجه گیری

    ترتیب تولد و تعدد سابقه کیفری می توانند رابطه معنی داری با تظاهر علائم نقص توجه-بیش فعالی سارقین داشته باشند. از این رو، طرح پایش، ارزیابی و مداخله روان شناختی این افراد با هدف کاهش رفتارهای تکانشی توصیه خواهد گردید.

    کلیدواژگان: سرقت، ترتیب تولد، استرس روانی، نقص توجه - بیش فعالی
  • فاضله حیدری، سجاد بشرپور*، سیف الله آقاجانی صفحات 17-29
    مقدمه

    افکار پارانوئید از نشانه های شایع در اختلالات طیف اسکیزوفرنی است و شواهد از نقش عوامل شناختی در این افکار حکایت دارند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی افکار پارانوئیدی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بر اساس سوگیری های شناختی و خود تاملی انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر، همبستگی و از نوع پیش بینی است. تمام بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان های روان پزشکی ایثار و فاطمی شهر اردبیل در نیمه دوم سال 1396 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 126 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی از بین جامعه آماری حاضر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در مطالعه حاضر شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه افکار پارانوئیدی، مقیاس سنجش سوگیری های شناختی دیووس، مقیاس خودتاملی و بینش استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که افکار پارانوئید با سوگیری های نتیجه گیری شتاب زده، انعطاف ناپذیری باور، توجه به تهدید، اسناد بیرونی، مشکلات شناخت اجتماعی، مشکلات شناختی ذهنی و رفتارهای ایمنی و نمره کلی سوگیری های شناختی ارتباط مثبت ولی با خودتاملی ارتباط منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سوگیری های شناختی 57 درصد و خودتاملی 36 درصد از کل واریانس افکار پارانوئید بیماران اسکیزوفرن را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که سوگیری های شناختی در تفکر و خودتاملی پایین می توانند از عوامل پیش بینی کننده افکار پارانوئیدی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی باشند؛ بنابراین مداخلات شناختی متمرکز به این متغیرها می تواند گام مهمی در کاهش افکار پارانوئید این بیماران باشد.

    کلیدواژگان: فکر، پارانوئید، سوگیری، شناختی، اسکیزوفرنی
  • سولماز بابایی بناب*، مرتضی فتاح پور مرندی صفحات 30-39
    مقدمه

    اضطراب بدنی اجتماعی به عنوان یکی از بیماری های شایع عصر حاضر که عامل بسیاری از آشفتگی ها در زمینه های گوناگون زندگی دختران جوان شده است و موجب کاهش عزت نفس آن ها می شود.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین 12 هفته تمرین یوگا و اضطراب بدنی اجتماعی در دختران ورزشکار بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی- مقایسه ای است. جامعه ی آماری مطالعه، دختران شرکت کننده در کلاس های یوگا بودند که از بین آن ها 201 نفر بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند و مقیاس های فعالیت بدنی و اضطراب بدنی اجتماعی هارت و همکاران (1998) در اختیار آن ها قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین اضطراب بدنی اجتماعی و شاخص های فعالیت بدنی در کل نمونه آماری ارتباط معنا داری وجود دارد که جهت ارتباط منفی است (0/05p<)؛ بنابراین با افزایش هر یک از شاخص های فعالیت بدنی میزان اضطراب بدنی اجتماعی کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    در نتیجه می توان گفت که ورزش سودمندی های مضاعفی دارد به این دلیل که به افراد کمک می کند، احساس بهتری در مورد خود داشته باشند. بر این اساس با حفظ فعالیت بدنی منظم به تدریج از نقش انگیزاننده اضطراب بدنی اجتماعی کاسته می شود و ورزشکاران به اهداف خود در تناسب اندام می رسند.

    کلیدواژگان: زنان ورزشکار، تناسب اندام، فعالیت های بدنی، اضطراب بدنی اجتماعی
  • محمد عاشوری*، اشکان تاج ور رستمی صفحات 40-54
    مقدمه

    کم شنوایی بر ابعاد مختلف زندگی تاثیر می گذارد درحالی که استفاده از برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه با نتایج مطلوبی همراه است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه بر نیمرخ حافظه فعال و حافظه آینده نگر دانش آموزان کم شنوا انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. در این پژوهش 24 پسر کم شنوا که به روش در دسترس از مدارس شهرکرد انتخاب شده بودند، شرکت داشتند. آزمودنی ها به دو گروه 12 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه را در 10 جلسه دریافت کردند، در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. ابزارهای پژوهش مجموعه آزمون حافظه فعال برای کودکان و پرسشنامه حافظه آینده نگر گذشته نگر بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه بر نیمرخ حافظه فعال و حافظه آینده نگر آزمودنی ها تاثیر معناداری داشت (0/0001P<).

    نتیجه گیری

    از برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه می توان برای بهبود حافظه فعال و حافظه آینده نگر دانش آموزان کم شنوا بهره برد و برنامه ریزی برای استفاده از این برنامه برای آن ها اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: شناخت، حافظه فعال، حافظه آینده نگر، کم شنوا
  • سجاد بشرپور، ستاره جانی* صفحات 55-65
    مقدمه

    افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت از متغیر های شخصیتی و شناختی متعددی از جمله ذهن آگاهی و ناگویی هیجانی تاثیر می پذیرد.

    هدف

    هدف کلی پژوهش، بررسی نقش ذهن آگاهی و ناگویی هیجانی در پیش بینی افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت همسر بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل 155 زن قربانی خشونت همسر بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس های ناگویی خلقی تورنتو (20-TAS)، ذهن آگاهی، توجه و هوشیاری (MAAS) و اضطراب و افسردگی بیمارستان (HADS) مورد آزمون قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با نرم افزار 20-SPSS و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ذهن آگاهی و ناگویی هیجانی قادر هستند، افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت همسر را به طور معنی دار پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    ذهن آگاهی و ناگویی هیجانی از عوامل تاثیرگذار در افسردگی و اضطراب زنان قربانی خشونت می باشند که این یافته می تواند در برنامه های پیشگیری از اضطراب و افسردگی این گروه و ارائه راهکارهای مختلف درمانی منجر در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، خشونت، زنان، ذهن آگاهی، ناگویی هیجانی
  • تیمور خاموشی درمرانی، امید مرادی* صفحات 66-76
    مقدمه

    اضطراب مرگ می تواند به عنوان یکی از تشخیص های مهم روان شناختی در بیماران مبتلا به سرطان مطرح باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب مرگ بر اساس خودتنظیمی هیجانی و خودکارآمدی در بیماران سرطانی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران سرطانی شهر کرمانشاه در سال 1398 بود. نمونه ای شامل 150 نفر بیمار سرطانی، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر، پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی گراس و جان، پرسشنامه خودکارآمدی شرر بود. برای بررسی و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خودتنظیمی هیجانی با اضطراب مرگ رابطه معناداری وجود ندارد (0/29=P، 0/087-=R). اما یک رابطه معکوس و معنی دار بین خودکارآمدی و اضطراب مرگ وجود دارد (0/001>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که خودتنظیمی هیجانی و خودکارآمدی در مجموع 15 درصد از واریانس متغیر اضطراب مرگ را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، ضروری است در برنامه های آموزشی، پیشگیری و درمانی در بیمارستان ها، بر این ویژگی های روان شناختی تاکید گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، خودتنظیمی هیجانی، خودکارآمدی، سرطان
  • علی اکبر فروغی*، سجاد خانجانی، سحر رفیعی، امیرعباس طاهری صفحات 77-87

    با ظهور موج سوم درمان های شناختی- رفتاری که عمدتا مبتنی بر ذهن آگاهی و پذیرش هستند، «شفقت» و «شفقت به خود» نیز مورد توجه و مطالعه قرار گرفته است. کریستین نف در سال 2003 به مفهوم بندی سازه شفقت به خود پرداخت و ابزارهایی نیز به منظور سنجش آن معرفی کرد. هدف از این مقاله بررسی و معرفی شفقت به خود و مولفه های آن است. همچنین به ارتباط آن با آسیب شناسی روانی و بهزیستی، تمایز آن از عزت نفس، همچنین منشا شفقت به خود و نقش آن در موقعیت های درمانی پرداخته می شود. در این مطالعه مروری که در سال 2019 انجام شده است، از مقالات نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی، پابمد، ساینس دایرکت، گوگل اسکالر و اسکوپوس استفاده شد. مجموعه مقالات بررسی شده شامل 35 مقاله بود که تحقیقات کیفی و کمی از سال 2003 تاکنون را به زبان انگلیسی در برداشت. یافته ها نشان می دهد شفقت به خود با اضطراب و افسردگی کمتر و بهزیستی روان شناختی بالاتر مرتبط است. همچنین، شفقت به خود به هیجان های مثبتی منجر می شود. بر اساس نظر گیلبرت (2009) شفقت به خود ریشه در روابط اولیه فرد با مراقبین خود دارد اما پژوهش ها نشان می دهد مداخلات روان شناختی می توانند آن را افزایش داد. در مجموع، با وجود اینکه از عمر مفهوم شفقت به خود خیلی نمی گذرد اما به تحقیقات زیادی منجر شده است. شفقت به خود می تواند از طریق درمان هایی مانند شفقت به خود توجه آگاهانه، درمان متمرکز بر شفقت، کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی، رفتاردرمانی دیالکتیک و شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، روان درمانی، آسیب شناسی روانی، مروری کوتاه
  • سارا آقابابایی*، مریم تقوی صفحات 88-100
    مقدمه

    تولد کودک اوتیسم ضربه های زیادی را بر بهزیستی روان شناختی والدین، به ویژه مادران وارد می کند.  

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم و کاهش علائم این کودکان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهشی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مادران کودکان مبتلا به اوتیسم است که به مراکز اوتیسم شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. به منظور انجام آزمایش، 30 نفر از مادران کودکان اوتیسم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و با روش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش (15 نفر در گروه کنترل و 15 نفر در گروه آزمایش) قرار گرفتند. گروه آزمایش 10 جلسه آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و مقیاس درجه بندی اوتیسم گیلیام (گارز) بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس (با استفاده از spss-22) نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دارای تاثیر معنادار بر بهزیستی روان شناختی مادران است، همچنین نتایج نشان داد که این آموزش بر علائم کودکان اوتیسم در حیطه های رفتارهای کلیشه ای، تعاملات و ارتباطات اجتماعی تاثیر معنادار داشته است (01/0p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله می توان از این شیوه برای کمک به سلامت روانی والدین و بهبود علائم کودکان اوتیسم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی، علائم اوتیسم
  • صمد حمیدی*، عباس روحانی، سمیه طه زاده، یونس یوسفی، فایق یوسفی صفحات 101-112
    مقدمه

    خلاقیت سازه ای چند بعدی است که توسط ابزارهای گوناگون اندازه گیری می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه خلاقیت در افراد دارای صفت اسکیزوتایپی بالا و هایپومانی با افراد بهنجار صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 97-96 تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 1570 نفر از دانشجویان انتخاب شدند و پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپی (راینی و همکاران، 1994) و چک لیست هایپومانیا (فورتی و همکاران،2010) را تکمیل نموده و در 3 گروه بهنجار، اسکیزوتایپی بالا و هایپومانی قرار گرفتند و در ادامه آزمون های خلاقیت عابدی (دائمی و مقیمی بارفروش، 1383)، تفکر خلاق کلامی تورنس فرم ب (تورنس، 1988) و تکلیف تصویر سازی با حروف لاتین (محقق ساخته) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش آماری توصیفی و آنوا تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که گروه هایپومانی و اسکیزوتایپی بالا (افراد مستعد سایکوز) در ابزارهای سنجش خلاقیت نمرات بیشتری از گروه بهنجار کسب کردند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    اسکیزوتایپی و هیپومانی با خلاقیت ارتباط دارند و نتایج این پژوهش می تواند شاهدی برای تائید ارتباط U وارونه خلاقیت و آسیب شناسی روانی باشد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، آسیب شناسی روانی، استعداد سایکوز، هیپومانی، اسکیزوتایپال
  • رسول معین فارسانی*، زهره رنجبرکهن صفحات 113-124
    مقدمه

    یکی از مشکلات افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، گرایش به یادآوری مواد مربوط به آسیب و مشکل در بازیابی وقایع اختصاصی است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی آموزش اختصاص سازی حافظه سرگذشتی بر نشانه های استرس پس از سانحه در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه شهر اصفهان بود.

    روش

    این پژوهش یک پژوهش نیمه تجربی و طرح آن از نوع پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش جانبازان بستری در بیمارستان شهید رجایی شهر اصفهان در سال 1395 بود. از بین آن ها 30 نفر مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار پژوهش فهرست نشانه های اختلال پس از ضربه بود. ابتدا از افراد هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد و سپس گروه آزمایش (15نفر) به مدت 7 جلسه گروهی 2ساعته تحت آموزش برنامه آموزش اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی (MEST) قرار گرفت. پس از پایان برنامه آموزش نیز از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. سپس داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، آموزش اختصاصی سازی حافظه موجب کاهش نشانه های اختلال استرس پس از سانحه شد(0/05P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش آموزش مبتنی بر بهبود و اصلاح حافظه سرگذشتی می تواند به عنوان مداخله ای مهم در پیشگیری و درمان نشانه های اختلال استرس پس از سانحه، در کنار درمان های رایج به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش اختصاص سازی، حافظه سرگذشتی، استرس پس از سانحه، جانبازان
  • اعظم رشیدی*، سالار فرامرزی، عبدالحسین شمسی صفحات 125-140
    مقدمه

    اختلالات یادگیری یکی از اختلالات عصب روان شناختی است که به تاخیر و کاهش عملکرد دانش آموزان در برخی دروس، مانند حساب، خواندن، نوشتن، املا و گفتار اشاره دارد و شکاف قابل توجهی میان توان بالقوه و میزان عملکرد واقعی دانش آموزان ایجاد می کند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر فراتحلیل اثربخشی مداخلات عصب روان شناختی بر بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلالات یادگیری ویژه بود.

    روش

    این پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل انجام شد. جامعه آماری شامل پایان نامه ها و تحقیقات چاپ شده در مجلات علمی- پژوهشی است که در طول 10 سال گذشته (1397-1388) در زمینه ی مداخلات عصب روان شناختی بر بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلالات یادگیری ویژه در ایران انجام شده اند. حجم نمونه از بین 36 پژوهش، 24 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، انتخاب و فراتحلیل بر روی آن انجام گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل است.

    یافته ها

    این پژوهش ها مبتنی بر 695 نمونه و 24 اندازه اثر بوده است. نتایج فراتحلیل نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات عصب روان شناختی بر بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلالات یادگیری ویژه 1/58=d است (0/001=p). این اندازه اثر طبق جدول کوهن بالا است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که این مداخلات عصب روان شناختی بر بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلالات یادگیری ویژه تاثیر بسیار زیادی داشته است. بنابراین پیشنهاد می گردد که متخصصان امر از این مداخلات در جهت بهبود علائم این دانش آموزان استفاده نمایند. همچنین بر اساس رویکردهای مختلف درمانی، توجه به بافت فرهنگی جوامع مختلف، در اثربخشی درمان حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: مداخلات عصب روان شناختی، اختلالات یادگیری ویژه، فراتحلیل
  • روناک مبارکی، فایق یوسفی* صفحات 141-149
    مقدمه

    به علت طبیعت تهدیدکننده ی سرطان، تشخیص این بیماری سبب می شود که نیازهای معنوی بیماران به طور چشمگیری افزایش یابد.

    هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه سلامت معنوی بیماران مبتلا به سرطان در سال 1397 در بیمارستان توحید سنندج انجام گرفته است.

    روش

    این مطالعه ی مورد شاهد بوده است. جامعه ی پژوهش، شامل60 نفر از بیماران مبتلا به سرطان بستری در بیمارستان توحید بوده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده است و داده ها به روش نمونه گیری آسان تعیین گردیدند. اطلاعات گردآوری شده از طریق نرم افزار آماری SPSS-20 تحلیل گردید و از میزان و درصد، میانگین و انحراف استاندارد برای محاسبه اهداف توصیفی و ازt-test  گروه های مستقل برای مقایسه میانگین سلامت معنوی و سلامت روانی دو گروه استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه ی این مطالعه نشان داد بین دو گروه مورد مطالعه رابطه معنی داری وجود ندارد (0/05p≥)

    نتیجه گیری

    توصیه می شود ارتقای سلامت معنوی در بیماری هایی همچون سرطان که بر جسم، روان و روح افراد تاثیرگذار است، به صورت خاص مورد توجه قرار گیرد، چرا که ارتقای سلامت معنوی بهبود سلامت جسمی و روحی بیمار را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سرطان، بیماران
|
  • Ghaem Salehpoor, Ghasem Salehpoor* Pages 1-16
    Introduction

    The birth order and the frequency of criminal record can be factors affecting on the stress and attention deficit / hyperactivity of the thieves.

    Aim

    The present study evaluates the stress and attention deficit / hyperactivity symptoms in a group of thieves in terms of birth order and frequency of criminal record.

    Method

    This research was a causal comparative study in which 100 individuals commited theft who in the years 2015-2016 in Rasht central prison were punished by non-random targeted sampling were selected. Samples by the legal and demographic variables inventory, the stress scale, Conners’ adult attention deficit / hyperactivity disorder rating scale-self-report-screening version, and the Wender Utah rating scale were studied and data were analyzed using multivariate analysis of variance and univariate analysis of variance.

    Results

    With the exception of the relationship between birth order with Conners’ attention deficit and the frequency of criminal record with Conners’ hyperactivity impulsivity (P>0.05), other components of Conners’ attention deficit hyperactivity and Wender childhood attention deficit hyperactivity in second and third children, and individuals with two, three or more criminal records is more than the first born and people with one criminal record (P<0.05). Meanwhile, none of these groups showed a difference in stress level (P>0.05).

    Conclusion

    The birth order and the frequency of criminal record can have a significant relationship with the representation of attention deficit / hyperactivity symptoms of thieves. Therefore, monitoring, evaluation and psychological intervention of these individuals with the aim of reducing impulsive behaviors will be recommended.

    Keywords: Theft, Birth order, Psychological stress, Attention deficit hyperactivity disorder
  • Fazeleh Heidari, Sajjad Basharpoor*, Seifollah Aghajani Pages 17-29
    Introduction

    Paranoid thoughts are common symptom in schizophrenia spectrum disorders. Evidence reveals the role of cognitive factors in these thoughts.

    Aim

    The present study was conducted in other to predict the paranoid thoughts basing on cognitive biases and self-reflection in patients with schizophrenia.

    Method

    The correlational method was used in this study. The whole patients with schizophrenia, hospitalized in Isar and Fatemi psychiatric hospitals of Ardabil city in the second half of 2017 year, comprised statistical population of this study. Among this population, One hundred and twenty six patients were selected by purposeful sampling method and participated in this study. Paranoid thoughts questionnaire, Davos Assessment of Cognitive Biases Scale and self-reflection and insight scale were used to gather data. The gathered data were analyzed by Pearson correlation and multivariate regression tests.

    Results

    The correlational results showed that paranoid thoughts are positively related to Jumping to conclusions bias, belief inflexibility bias, attention for threat bias, external attribution bias, social cognition problems, subjective cognitive problems, safety behavior and total score of cognitive biases, but related negatively to insights and total score of self-reflection and insight. The results of regression analysis also showed that 57% of variance of the paranoid thoughts was explained by cognitive biases, and 36% of them explained by self-reflection and insight.

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that cognitive biases in thoughts and low self-reflection can be predictive factors for paranoid thoughts in patients with schizophrenia. Thus, the cognitive interventions targeted these variables can be used to improve the paranoid thought in these patients.

    Keywords: Thoght, Paranoid, Biases, Cognitive, Schizophrenia
  • Solmaz Babaei Bonab*, Morteza Fattah Pour Marandi Pages 30-39
    Introduction

    Social anxiety is one of the most common diseases of the modern age that has caused many disturbances in different areas of young girls lives and reduced their self-esteem.

    Aim

    The purpose of this study was The Relationship between Yoga Exercises and Social Physical Anxiety in Athletic Girls.

    Method

    This is a correlation-comparative study. The study population consisted of girls attending yoga classes. Of these, 201 were selected based on the Morgan table And the scale of physical activity and social anxiety was provided by Hart (1998). Pearson correlation test and regression analysis were used for data analysis.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between social anxiety and physical activity indices in the whole sample which is negatively correlated (p<0.05). Thus, with the increase in each of the physical activity indices, the level of social anxiety decreased.

    Conclusion

    As a result, it can be said that exercise has additional benefits because it helps people feel better about themselves. Accordingly, maintaining a regular physical activity gradually reduces the motivational role of social anxiety and athletes achieve their goals in fitness.

    Keywords: Athlete girls, Fitness, Physical activity, Physical social anxiety
  • Mohammad Ashori*, Ashkan Tajvar Rostami Pages 40-54
    Introduction

    Hearing loss affects different aspects of life, while the use of a cognitive rehabilitation program based on memory is associated with desirable outcomes.

    Aim

    The aim of present study was to investigation the effectiveness of cognitive rehabilitation program based on memory on the working memory profile and prospective memory in hearing loss students.

    Method

    The present research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design and control group. The participants were 24 male hearing loss students from schools in Shahr-e-Kord city who selected through convenient sampling method. Subjects were divided into experimental and control groups, each group consisted of 12 students. The experimental group received 10 sessions of cognitive rehabilitation program based on memory, while the control group did not. The instruments of research were working memory test battery for children and prospective and retrospective memory questionnaire. Data were analyzed by MANCOVA.

    Results

    The results showed that cognitive rehabilitation program based on memory had a significant effect on the working memory and prospective memory in the experimental groups (P<0.0001).

    Conclusion

    According to the findings, cognitive rehabilitation program based on memory improved working memory profile and prospective memory in hearing loss students. So, this program can be used to improve of working memory profile and prospective memory of these students and planning for providing of cognitive rehabilitation program based on memory for them have special importance.

    Keywords: Cognition, Working memory, Prospective memory, Hearing loss
  • Sajjad Basharpoor, Setareh Jani* Pages 55-65
    Introduction

    Depression and anxiety of women victims of violence are affected by several personality and cognitive variables such as mindfulness and alexithymia.

    Aim

    The aim of the present study was to investigate the role of mindfulness and alexithymia in predicting depression and anxiety in women victims of spouse violence.

    Method

    The research design was descriptive-correlation. The statistical population consisted of 155 women victims of spouse violence who were selected by simple random sampling method and were tested using Toronto Mood Scale (TAS-20), Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). The data were analyzed by SPSS-20 software and Pearson correlation coefficient and stepwise regression analyses.

    Results

    The results showed that mindfulness and alexithymia were able to predict significantly depression and anxiety in women victims of spouse violence.

    Conclusion

    Mindfulness and alexithymia are influential factors in depression and anxiety in women who are victims of violence. The finding can be considered as preventive programs and provide different treatment strategies for this susceptible group.

    Keywords: Alexithymia, Anxiety, Depression, Domestic violence, Mindfulness, Women
  • Taimour Khamoshi Darmarani, Omid Moradi* Pages 66-76
    Introduction

    Death anxiety can be one of the important psychological diagnoses in cancer patients.

    Aim

    The peresent study aimed at predicting death anxiety based on emotional self-regulation and self-efficacy in cancer patients.

    Method

    This is a descriptive correlational study. The statistical population included all of cancer patients in Kermanshah city in the years 2019. A sample of 150 cancer patients were randomly selected. Measurement tools included death anxiety questionnaire, Gross and John emotional self-regulation questionnaire, Scherrer self-efficacy questionnaire. To analyze the data, Pearson correlation coefficient and Concurrent regression were used.

    Results

    The results showed that there is no significant relationship between emotional self-regulation and death anxiety (P=0.29, R=-0.087). But there is a significant inverse relationship between self-efficacy and death anxiety (P<0.001). Although The results of regression analysis showed that emotional self-regulation and self-efficacy predict 15% of the variance of the death anxiety variable.

    Conclusion

    Based on the findings in this study, it is necessary to emphasize these psychological characteristics in educational, prevention and treatment programs in hospitals.

    Keywords: Death anxiety, Emotional self-regulation, Self-efficacy, Cancer
  • Ali Akbar Foroughi*, Sajad Khanjani, Sahar Rafiee, Amir Abbas Taheri Pages 77-87

    With the emergence of the third wave of cognitive-behavioral therapies that are mainly based on mindfulness and acceptance, "compassion" and "self-compassion" have also been studied. Kristin Neff (2003) conceptualized the construct of self-compassion and introduced some scales to assess it. The purpose of current study is to illustrate of self-compassion and its components. It also deals with; the relationship of self-compassion with psychopathology and well-being, its differentiation from self-esteem, source of compassion, and its role in therapeutic settings. The data used in the current study which was done in 2019, was collected from articles indexed in databases, PubMed, Science-Direct, Google Scholar and Scopus. The collection of reviewed studies consisted of 35 articles covering both quantitative and qualitative research in English since year 2003. The findings show that higher self-compassion is associated with lower anxiety and depression and higher psychological well-being. Furthermore, Self-compassion leads to positive emotions. According to Gilbert (2009), self-compassion is rooted in one's relationships with early caregivers, but research has shown that psychological interventions can improve it. Although, self-compassion has introduced in recent years, it has led to many studies. Self-compassion can be enhanced with treatments such as Mindful Self Compassion (MSC), Compassion Focused Therapy (CFT), Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), Acceptance and commitment therapy (ACT), Dialectical behavior therapy (DBT) and Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

    Keywords: Self-compassion, Psychotherapy, Psychopathology, Brief review
  • Sara Aghababaei*, Maryam Taghavi Pages 88-100
    Introduction

    The birth of a child with autism has a huge impact on the psychological well-being of parents, especially mothers.

    Aim

    The aim of this research was to investigate effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on the mothers' psychological well-being of children with autism and reduction of symptoms these children.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre and post design with control group. The Statistical population consisted of all mothers of children with autism who referred to autistic centers in Isfahan city. In order to do the research, 30 mothers of autistic children were selected by available sampling method. They were randomly divided into two groups: control and experimental (15 in the control group and 15 in the experimental group). The experimental group received 10 sessions of Mindfulness-Based Cognitive Therapy. The instruments used in this research were the Psychological Well-being Scale of Ryff and Gilliam Autism Rating Scale (GARS).

    Results

    The results of covariance analysis (by used spss-22) indicated that Mindfulness-Based Cognitive Therapy had a significant effect on the psychological well-being of mothers. Also, the results showed that this training had a significant effect on the symptoms of autistic children in the areas of stereotypical behaviors, interactions and social communication (p <0.01).

    Conclusion

    According to the results, this method can be used to help parents' mental health and improving symptoms of autism children.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Psychological well-being, Symptoms of autism
  • Samad Hamidi*, Abbas Rohani, Somaye Tahazade, Younes Yousefi, Fayegh Yousefi Pages 101-112
    Introduction

    Creativity is a multi-dimensional structure measured by a variety at methods.

    Aim

    This study has been done with the aim of comparing creativity among hypomanic and highly schizotypal with normal individuals.

    Method

    The method of this research is comparative causative research and statistical community consisted of undergraduate of Tabriz University in the academic year of 2017-2018. The sample size was 1570 student were selected Using randomized cluster sampling and completed schizotypy personality questionnaire (Raine & et al 1994) and Hypomania Checklist (Forty & et al 2010) and were divided into 3 groups of normal, highly schizotypal and hypomanic, afterward they completed Abedi Creativity Test (Daemi and Moghimi 2004), Torrance Tests of Creative Thinking Verbal Form B (Torrance, 1988) and drawing with Latin letters (made questionnaire). The obtained data was analyzed using descriptive statistics and ANOVA.

    Results

    The results showed that hypomania and highly schizotypy groups (psychosis-prone individuals) obtained significantly higher scores than normal groups in creativity assessment tools. (P<0.05).

    Conclusion

    Schizotypy and Hypomania are related to creativity and the results of this study can be used as on evidence to confirm the relationship between inverted-U creativity and psychopathology.

    Keywords: Creativeness, Psychopathology, Psychosis prone, Hypomania, Schizotypal
  • Rasool Moin Farsani*, Zohreh Ranjbar Kohan Pages 113-124
    Introduction

    One of the problem in patients with post-traumatic stress disorder is desire to recall the subject of trauma and also difficult in retrieval specified memories.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the efficacy of autobiographical memory specificity training on post-traumatic stress symptoms in veterans with post-traumatic stress disorder in Isfahan.

    Method

    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test and follow up along with the control group. The population was hospitalized veterans in Rajaee hospital of Isfahan in 2017. 30 patients suffering from PTSD were selected through convenience sampling method and assigned randomly to two groups of experimental and control. The measure of study was post-traumatic stress disorder checklist (PCL). First, the pre-test was conducted in two groups, then experimental group (n=15) was trained for 7 two- hours sessions in group according to autobiographical memory specificity training (MEST). After training post-test were taken from both groups. Data were analyzed by covariance method.

    Results

    The results showed that experimental group that have received autobiographical memory specificity training, have less post-traumatic stress symptoms than control group (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, autobiographical memory specificity training(MEST) can be used as an important intervention in the prevention and treatment of post- traumatic stress symptoms along with current treatments.

    Keywords: Specificity training, Autobiographical memory, Post-traumatic stress, Veterans
  • Azam Rashidi*, Salar Faramarzi, Abdolhossein Shamsi Pages 125-140
    Introduction

    Learning disabilities is one of the neuropsychological disorders that refers to delay and decrease in students' performance in some subjects, such as arithmetic, reading, writing, spelling and speaking, therefore they create a significant gap between students' potential and actual performance.

    Aim

    The aim of this study has been meta-analysis of the effect of psychological nervous interventions on improving academic performance in students with specific learning disabilities.

    Method

    This study has been performed by the meta-analysis method. The statistical population includes dissertations and researches published in scientific-research journals that have been done over the past 10 years (2009-2018) in the field of neuropsychological interventions to improve the academic performance in students with learning disabilities in Iran. Sample size was out of 36 studies which 24 methodologically that they were acceptable and the meta-analysis has been performed on them. The research tool is the meta-analysis checklist.

    Results

    These researches were based on 695 samples and 24 effect sizes. The findings showed, the effect size of the nervous interventions on academic performance improving in students with specific learning disabilities was d =1.58 (p = 0.001). According to Cohen's table this effect size is high.

    Conclusion

    The results indicated that these neuropsychological interventions have had a great effect on improving students' academic performance with specific learning disabilities. Furthermore, it is recommended for the experts to use these interventions on improving academic performance on these students. Moreover, based on different therapeutic approaches, it is important to consider the cultural context in different societies.

    Keywords: Psychological nervous, Interventions, Specific learning disabilities, Meta-analysis
  • Roonak Mobaraki, Fayegh Yousefi* Pages 141-149
    Introduction

    Due to nature of the cancer threat, the diagnosis of this disease causes the spiritual needs of patients to increase dramatically.

    Aim

    This study was conducted to Comparison of Spiritual Health in Cancer and Non-Cancer Patients in Sanandaj, Tohid Hospital in 2018.

    Method

    This case-control study was conducted in Tohid Hospital in Sanandaj in 2018. The research population consisted of 60 cancer patients admitted to Tohid Hospital. The instrument of data was questionnaire and the data was collected using a simple sampling method. For data analysis, descriptive statistics, correlation test used by SPSS Software.

    Results

    The results of this study showed that there was not significant relationship between two groups (p≥0.05).

    Conclusion

    It is recommended that the promotion of spiritual health in diseases such as cancer, which affects the body and the minds of individuals, should be considered as specific, because promoting spiritual health will improve the physical and mental health of the patient.

    Keywords: Spiritual Health, Cancer, Patient