فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمید رحیمیان*، عباس عباسپور، سعید غیاثی ندوشن، محمدنقی اکبری صفحات 1-29
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی مدل شایستگی روسای دانشگاه های دولتی کابل با روش ترکیبی اکتشافی و از نوع تحلیل محتوا انجام گرفته است. در مرحله کیفی پژوهش ابتدا 10 نفر از خبرگان حوزه شایستگی به روش هدفمند انتخاب و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. سپس طی دو مرحله تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش کدگذاری باز و محوری، شایستگی ها در سه دسته اصلی ویژگی های فردی، دانش نظری و مهارت های عملی دسته بندی شدند. سپس بر مبنای یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل های مرحله کیفی، پرسشنامه پژوهش طراحی و در نمونه آماری 304 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی کابل که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از جدول مورگان انتخاب شده بودند، اجرا و داده های کمی پژوهش گردآوری شد. در مرحله کمی پژوهش جهتاعتباریابیمدلشایستگی های روسای دانشگاه ها از تحلیل مسیر استفاده گردید. نتایج تحلیل ها نشان داد که مدل برازش مناسب داشته و از اعتبار مناسب و پذیرفتنی برخوردار است. همچنین ضرایب استاندارد شده بر روی هرکدام از تم های اصلی معنادار است و دو تم اصلی ویژگی های فردی و دانش نظری، قدرت پیش بینی توانایی مهارت های عملی را در سطح معناداری دارند. بنابراین می توان گفت که مدل ارائه شده در بخش کیفی تحقیق بعد از حذف دو مقوله مهارت حل مسئله در تم اصلی مهارت عملی و جذابیت در تم اصلی ویژگی های فردی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدل شایستگی، رئیس دانشگاه، دانشگاه های دولتی کابل، تحلیل محتوا
  • سمانه سلیمی، عبدالله پارسا*، یدالله مهرعلیزاده، سکینه شاهی صفحات 30-56
    نقشه مفهومی، در دانشگاه ها، انعکاس روشنی از اهداف، ماموریت و چشم انداز است که باعث می شود اجزاء آن ها مانند دانشکده ها هم ماموریت خود را متناسب با ماموریت دانشگاه تقویت کنند و توسعه دهند. این پژوهش آمیخته با هدف بررسی نگرش اعضای هیات علمی نسبت به برخی عوامل موثر بر شکل گیری نقشه مفهومی توسعه دانشگاه (مشروعیت دانشگاه، کارکردها و توسعه رشته ها) انجام شده است. پژوهش از نوع تاییدی بوده که در بخش کمی به روش توصیفی - پیمایشی، از پرسشنامه محقق ساخته و آماره های (میانگین، فراوانی و درصد) و در بخش کیفی از روش مصاحبه گروه کانونی و کدگذاری و تحلیل محتوا برای گردآوری و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. در بخش کمی، از میان اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، 234 نفر انتخاب شدند و در بخش کیفی، مصاحبه گروه کانونی با مشارکت 8 نفر از افراد صاحب نظر و با تجربه دانشگاه برگزار شده است. علاوه بر اعتبار صوری و محتوایی، پایایی پرسشنامه نیز در بخش کمی از طریق ضریب آلفا کرونباخ محاسبه و گزارش شده است. بر اساس نتایج بخش کمی، نخبگان علمی متقاضی مهاجرت به شهرها و کشورهای دیگر هستند. کارکرد آموزشی در اولویت دانشگاه است، و توجه به رشته های کاربردی متناسب با پتانسیل استان خوزستان دارای بیشترین اهمیت بوده است. همچنین نتایج نشان داد اعضای بخش گروه کانونی با چند مورد از نتایج ب دست آمده در بخش کمی موافق نبوده اند که مهم-ترین این موارد شامل تصور مثبت دانش آموختگان از محل تحصیل خود و اولویت داشتن توسعه رشته های مهندسی و علوم پایه و همچنین سطح نازل مهاجرت نخبگان علمی دانشگاه از استان، می شود.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، مشروعیت، توسعه، کارکرد دانشگاه، مصاحبه گروه کانونی
  • صادق ملکی آوارسین*، حورا سودی، بهنام طالبی صفحات 57-84
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ای متناسب با معیارهای فرهنگی جامعه ایرانی، سند تحول بنیادین و برنامه درسی ملی برای مدارس اثر بخش انجام شده است. این مطالعه یک پژوهش روش شناختی است که جامعه آماری آن شامل استادان گروه علوم تربیتی شمال غرب کشور از چهار استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان است. در مرحله اول این پژوهش با استفاده از مبانی نظری و تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور ابعاد و مولفه های مدارس اثربخش استخراج شده و در مرحله دوم گویه های پرسشنامه با توجه به مولفه های مستخرج تدوین گردید. در مرحله سوم ویژگی های روان سنجی پرسشنامه با بهره گیری از روایی صوری، روایی محتوا، همسانی درونی و ثبات، مورد بررسی قرارگرفت. بر اساس نتایج حاصل از مرحله اول و دوم ، پرسشنامه اولیه در اختیار اعضا گروه پانل قرار داده شده و روایی صوری و محتوایی به صورت کمی و کیفی بررسی شد  که مقادیر CVR و  CVI ، 65/0 و 84/0 به دست آمد و بعد از اصلاحات این مقادیر به 75/0 و91/0 افزایش یافت. همسانی درونی سوالات (آلفای کرونباخ 982/0) و ثبات آزمون با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه ای به روش آزمون-بازآزمون از طریق  پاسخگویی 60 نفر از گروه هدف  به پرسشنامه 931/0 به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که پرسشنامه طراحی شده از روایی وپایایی لازم برخوردار بوده و می تواند ابزار مناسبی برای سنجش اثربخشی مدارس یا تدوین الگو برای مدارس اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: روان سنجی پرسشنامه، مدارس اثربخش، سند تحول بنیادین، برنامه درسی ملی
  • اصغر زمانی* صفحات 85-107
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد مالی پردیس های دانشگاهی در نظام آموزش عالی کشور، با در نظر گرفتن استراتژی بازار (شولزوجکسون) به عنوان متغیرهای تعدیل کننده است.روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری در این پژوهش همه پردیس های دانشگاه در سطح کشور به تعداد 49 پردیس دانشگاهی است  که به دلیل محدود بودن جامعه آماری پژوهش، نمونه آماری برابر با جامعه در نظر گرفته شد. پرسشنامه های پژوهش نیز بین  98 مسوول مدیریت منابع انسانی و مسئول مدیریت مالی این پردیس ها توزیع شد. برای تحلیل داده ها از شیوه های آماری توصیفی و استنباطی و نرم افزار PLS  استفاده شده . یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد مالی پردیس های دانشگاهی تاثیر گذار است و با به کارگیری مدیریت استراتژیک منابع انسانی در پردیس های دانشگاهی ،کیفیت خدمات و عملکرد مالی نیزافزایش می یابد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که استراتژی بازار بر رابطه بین مدیریت استراتژیک منابع انسانی و عملکرد مالی پردیس های دانشگاهی تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک منابع انسانی، عملکرد مالی، استراتژی بازار، پردیس های دانشگاهی، آموزش عالی
  • محسن حاجی حسینی، رمضان جهانیان*، پریسا ایران نژاد صفحات 108-147
    چکیده هدف این پژوهش، طراحی مدل مدیریت عملکرد اعضای هیات علمی بر اساس مولفه های سرمایه فکری است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، یک روش آمیخته (کمی- کیفی) است. و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش همه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج (n=650) است و حجم نمونه آماری براساس جدول مورگان و روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بوده است. ابزار جمع آوری داده ها، شامل دو پرسشنامه محقق ساخته، یکی مدیریت عملکرد و دیگری بررسی میزان تناسب مدل از نظر صاحب نظران و یک پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری بنتیس (2004) بوده، داده های به دست آمده؛ با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه مدیریت عملکرد 98/0 و پرسشنامه میزان تناسب مدل از نظر متخصصان 81/0 به دست آمده است همچنین ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری بنتیس نیز 87/0 محاسبه شده که ضرائب مذکور برای هر سه پرسشنامه حاکی از اعتبار بالای ابزار اندازه گیری است. برای بررسی ابعاد و مولفه های مدیریت عملکرد، سرمایه فکری و همچنین برای بررسی میزان تناسب مدل با نظر متخصصان از آزمون تی تک نمونه ای بهره گرفته شد و نتاج حاصل حاکی از معنادار بودن همه  متغیرها گردید. به عبارت دیگر ابعاد و مولفه های مدیریت عملکرد در 27 بعد و 127 مولفه و ابعاد و مولفه های سرمایه فکری در 3 بعد سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، و سرمایه ارتباطی و 42 مولفه مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج کلی حاصل از پژوهش فوق حاکی از تایید بالای الگوی مذکور از سوی صاحب نظران و متخصصان است.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، دانشگاه، سرمایه فکری، طراحی مدل
  • شهریار احمدبیگی* صفحات 148-172

    هدف این پژوهش ارائه ی مدلی برای ارتقای نقش مدرسه درایجادسرمایه اجتماعی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران- منطقه یک است. روش پژوهش ازنظرهدف کاربردی وازنظرنوع داده آمیخته بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل صاحب نظران آموزش وپرورش وافرادذی صلاح دارای پست های اجرایی درزمینه مدیریت منابع انسانی بودندکه بااستفاده ازروش نمونه گیری هدفمندواصل اشباع ده نفربه عنوان حجم نمونه انتخاب شد. گروه دوم ازجامعهآماری این پژوهش، شامل معلمان مدارس غیرانتفاعی ودولتی درمقطع ابتدایی منطقه یک شهر تهران درسال تحصیلی 96-97 به تعداد 2695 نفربود. ازاین تعدادبااستفاده ازجدول مورگان وبه روش نمونه گیری طبقه ای نسبی،تعداد 400 نفربه عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. دراین پژوهش به منظورگردآوری داده هاازروش کتابخانه ای،مصاحبه نیمه ساختاریافته (بخش کیفی) وپرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) استفاده شد. مصاحبه باخبرگان بیانگرروابودن مصاحبه بودوبه منظورمحاسبه پایایی از روش پایایی بین دو کدگذاراستفاده شدکه نتایج بیانگر پایاور وابودن مصاحبه بود. به منظوربررسی روایی پرسشنامه نیزاز روایی صوری، محتواوسازه استفاده شدو به منظور محاسبه پایایی آن نیزاز ضریب آلفای کرونباخ وپایایی ترکیبی استفاده شدکه نتایج بیانگرر و اوپایا بودن پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده های کیفی پژوهش ازطریق تحلیل محتوااستفاده شد. دربخش کمی نیزباتوجه به سوال های پژوهش ازروش های آمارتوصیفی (میانگین،انحراف معیار،جداول توزیع فراوانی و نمودار) واستنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری،تحلیل عاملی اکتشافی وآزمون تک نمونه ای) استفاده شد. نتایج نشان دادکه ارکان مدرسه درایجادسرمایه اجتماعی دانش آموزان شامل،معلم (0.51)،آموزش (0.53)،برنامه درسی (0.58)،مدیرمدرسه وکارکنان آموزشی (0.40)  ومحیط مدرسه (0.51) بودند.

    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، سرمایه ارتباطی، سرمایه ساختاری، سرمایه شناختی، مدرسه
  • سید احمد هاشمی* صفحات 173-187

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه استفاده از محتوای الکترونیکی و فناوری آموزشی با رضایت شغلی معلمان در مدارس مقطع متوسطه اول شهر گله داراست. روش پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر گردآوری داده‎ها، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه اول شهر گله دار که در سال تحصیلی 98- 1397 در مدارس این شهر مشغول به تدریس بوده‎اند، می‎‎‏‎‎‎باشد (N:547) .در این پژوهش با استفاده از روش نمونه‏ گیری طبقه ای، نمونه های آماری به تعداد 152 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد نگرش معلمان نسبت به استفاده از محتوای الکترونیکی یاووز و رضایت شغلی ارشادی استفاده شد . روایی هر دو پرسشنامه بر اساس نظرمتخصصان تایید و پایایی آنها از طریق آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 826/0 و 816/0 به دست آمد. داده های به دست آمده، با استفاده از آمار توصیفی وضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استاندارد تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نگرش استفاده از محتوای الکترونیکی و فناوری آموزشی ‎‎‏‎با رضایت شغلی معلمان ‎‎‏‎رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم‎چنین ، یافته‎ها نشان داد که محتوای الکترونیکی و رسانه آموزشی به روز و کارآمد، انگیزه و تسلط معلمان در به کارگیری رسانه ‏های آموزشی باعث ایجاد انگیزه یادگیری در دانش‎آموزان آنان می‎‎‏‎ گردد.

    کلیدواژگان: نگرش معلمان، محتوای الکترونیکی، فناوری آموزشی، رضایت شغلی
  • ناصر شیربگی، سیدجمال بارخدا*، گلاویژ فاتحی پور صفحات 188-209

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین یادگیری سازمانی با تعهد سازمانی در بین کارکنان دانشگاه کردستان پرداخته است. روش-جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل دردانشگاه(205نفر) بوده که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای143 نفری به صورت تصادفی ساده جهت مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه یادگیری سازمانی واتکینز و ماریک (1996) و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1997) بود. روایی پرسشنامه ها با توجه به نظر متخصصان امر مورد تایید قرار گرفته و پایایی نیز به کمک ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 89% و 91% به دست آمده. جهت تحلیل داده ها ازنرم افزاری آماری SPSSو LISREL بهره گرفته شد. در بخش آمار توصیفی از شاخصه آماری میانگین، انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آزمون tتک نمونه ای ومدل معادلات ساختاری، استفاده شده. نتایج پژوهش نشان داد هر دو بعد اصلی یادگیری سازمانی و تعهد سازمانی در میان پاسخ گویان دارای وضعیت مطلوب و رضایت کننده ای است همچنین بین یادگیری سازمانی و تعهد سازمانی ارتباط مستقیم و معنی داری (56/0=r) وجود دارد. یافته ها همچنین حاکی از آن بود که بیشترین واریانس تعهد سازمانی مربوط به بعد مدل ذهنی که از ابعاد یادگیری سازمانی است تعلق داشت

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، یادگیری سازمانی، مدل معادلات ساختاری، کارکنان دانشگاه
  • فضل الله کاظمی*، امین زارع صفحات 210-233

    هدف این پژوهش بررسی رابطه سرپرستی توهین آمیز با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد عاطفی سازمانی بود. همچنین نقش میانجی گر ادراک کارکنان از عدالت تعاملی در رابطه بین سرپرستی توهین آمیز با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد عاطفی سازمانی مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر از جهت هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است و جامعه آماری شامل 126 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهرستان ارسنجان بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی صوری، روایی سازه و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت و تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که سرپرستی توهین آمیز دارای رابطه منفی و معنادار با رفتار شهروندی سازمانی، تعهد عاطفی سازمانی و ادراک کارکنان از عدالت تعاملی است. همچنین مشخص شد که ادراک کارکنان از عدالت تعاملی دارای رابطه مثبت و معنادار با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد عاطفی سازمانی است. نهایتا نتایج پژوهش تاییدکننده نقش معنادار متغیر میانجی ادراک کارکنان از عدالت تعاملی در رابطه بین سرپرستی توهین آمیز با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد عاطفی سازمانی بود.

    کلیدواژگان: سرپرستی توهین آمیز، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد عاطفی سازمانی، ادراک کارکنان از عدالت تعاملی
  • قهرمان مددلو*، زهره سعادتمند، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 234-251
    هدف این مقاله شناخت  مولفه های  مشارکت والدین در اجرای  برنامه های درسی دوره ابتدایی از نظر خبرگان حوزه برنامه ریزی درسی سازمان تالیف کتب درسی آموزش وپرورش و استادان حوزه  برنامه درسی است. برای اجرای این پژوهش با توجه به موضوع و ماهیت آن ازروش دلفی استفاده گردید. روش نمونه گیری در بخش کیفی از نوع گلوله برفی و حجم آن با توجه به قانون اشباع بوده، که در نفرچهاردهم به اشباع رسید . برای جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی از پرسشنامه بدون ساختار و در بخش کمی از پرسشنامه ساختارمند استفاده شد. برای تعیین اعتبار آن در بخش کیفی از توصیه ها و آموزش های لازم به اعضای گروه دلفی قبل از پاسخگویی استفاده شد و دربخش کمی از آلفای کرانباخ استفاده گردید. برای روایی پرسشنامه از استادان به عنوان داور جهت تعیین روایی سوالات استفاده گردیدکه بعداز تایید داوران در بین اعضای گروه توزیع گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی پرسشنامه از روش رتبه بندی و چارک سوم به عنوان ملاک توافق و در بخش کمی از ضریب هماهنگی کندال  برای تعیین توافق بین نظرات خبرگان استفاده گردید با توجه به نتایج آماری یافته ها در رابطه با شیوه های مشارکت والدین در اجرای برنامه های درسی دوره ابتدایی عبارت است از: کمک به کاهش اضطراب و فشارهای روحی ، مساعدت مالی برایاجرای برنامه ها، مشارکت ازطریق ایجاد فرصت های یاددهی و یادگیری، مشارکت والدین به عنوان معلم و جانشین آن، مشارکت در اجرای روش های عملی، تسهیل فرایند یاددهی ویادگیری، حمایت عاطفی و اجتماعی در اجرای پروژه های درسی،  مساعدت دراجرای روش های آموزش با توجه به شناخت امکانات محلی و طبیعی و تسهیل فرایند پروژه های درس پژوهی است ،با توجه به یافته ها می توان گفت صاحب نظران مولفه های مشارکت در اجرا، مساعدت مالی در اجرای برنامه ها و مشارکت در ایجاد فرصت های یاددهی و یادگیری با توافق بیشتر تایید و انتخاب کرده اند.
    کلیدواژگان: مشارکت، برنامه درسی، والدین، روش، دوره ابتدایی
  • امیرحسین مهدیزاده*، علیرضا عراقیه، شیلا لفظی صفحات 252-267
    هدف از اجرای این پژوهش شناسایی نیازهای مهارتی مدیران گروه های آموزشی  دانشگاه شهید بهشتی بر اساس نظریه وتن ، کامرون و وودز بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را همه مدیران گروه های آموزشی  دانشگاه شهید بهشتی در سال 1397-1396 جمعا 113 نفر تشکیل می دادند. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان  استفاده شد و تعداد 87 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که گزینش آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده صورت گرفت.  گردآوری اطلاعات بر اساس  پرسشنامه نظر سنجی استاندارد مهارت های مدیران وتن ، کامرون و وودز (2000) صورت گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن به میزان  87/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی آن ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد . تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده ازآزمون های t تک گروهی و فریدمن استفاده انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد:مهم ترین  نیازهای آموزشی شناسایی شده ی مدیران گروه های آموزشی دانشگاه شهید بهشتی که پیشنهاد می گردد برای ارتقای آن برنامه ریزی لازم انجام گردد ،  به ترتیب اولویت عبارت اند از مهارت انگیزش اثر بخش ، مهارت مدیریت تضاد ، مهارت  ارتباط سازنده و مهارت مدیریت حل مساله .
    کلیدواژگان: شناسایی، نیاز های مهارتی، مدیران، گروه های آموزشی
  • رضا رضوانی*، سامان عبادی، گران ناز زمانی صفحات 268-289

    در چند سال اخیر تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه های دولتی ایران در معرض تهدید ناشران جعلی و بی کیفیت قرار گرفته اند. به دلیل افزایش فشار برخی استادان و دانشجویان برای انتشارمقاله در نشریات ملی و بین المللی، دانشجویان و استادان سریع ترین راه ممکن را برای انتشار مقالات خود -که نشریات جعلی هستند-  انتخاب می کنند.  چون زبان انگلیسی زبان بین المللی و آموزش زبان انگلیسی به عنوان یک رشته تحصیلی در همه کشورها فراگیر است، بنابراین، هدف از این مقاله بررسی دلایل افزایش انتشار مقالات دانشجویان تحصیلات تکمیلی به خصوص در رشته ی آموزش زبان انگلیسی در این گونه نشریات و همچنین ضعف و ناکارآمدی دانشگاه ها در ایران است؛ گفتنی است که این پژوهش به مطالعه ی چهار دانشگاه دولتی با سطوح متفاوت در ایران پرداخته است.  برای این که مشخص شود چگونه تسلط و خشونت در آموزش عالی دانشجویان تحصیلات تکمیلی را وادار به چاپ در نشریات بی کیفیت کرده است، پژوهشگران از مفهوم خشونت نمادین بوردیو (1991) و همچنین انگلیسی انتقادی برای مقاصد علمی (CEAP) استفاده کرده اند. در این مقاله که به روش کمی-کیفی و بر پایه ی منابع میدانی و کتابخانه ای انجام گرفته است برای دریافت نظرات دانشجویان در مورد انتشار در نشریات جعلی، پرسشنامه ای سازما ن یافته توسط پژوهشگران طراحی و به 52 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی داده شد. از آمار توصیفی و آزمون t مستقل برای تحلیل کمی پاسخ های دانشجویان استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که دلیل انتشار در این گونه نشریات ناشی از خشونت نمادینی است که دانشگاه ها و استادان به دانشجویان تحمیل می کنند و حقوق دانشجویان نادیده گرفته می شود. برآیند این مطالعه شامل دموکراتیزه کردن موسسات آموزش عالی و ایجاد مشارکت معنوی و واقعی دانشجویان در فرایند انتشار مقاله است.

    کلیدواژگان: نشریات جعلی، آموزش زبان انگلیسی، انگلیسی انتقادی برای مقاصد علمی، خشونت نمادین بوردیو
  • عبدالحمید دلشاد*، نادر قلی قورچیان، پریوش جعفری صفحات 290-311
    پژوهش پیش رو با هدف ارائه مدلی برای رهبری اثربخش دانشگاه جامع علمی-کاربردی کشور انجام شده است. در این پژوهش از نظرات دانشمندان و محققان ایران و جهان در حوزه رهبری و مدیریت آموزش عالی و بویژه از چارچوب ها و مدل های رهبری اثربخش کالج های اجتماع محور و مراکز آموزش عالی فنی و حرفه ای در جهان بهره گرفته شد. روش مطالعه این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه اجراء توصیفی-پیمایشی است. همچنین از نظر داده ها در زمره پژوهش های آمیخته، طرح اکتشافی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران دانشگاه در سطح ستادی و روسای مراکز آموزشی می باشد. برای پاسخ به سوال های پژوهش، پژوهشگر با بررسی ادبیات پژوهش و مصاحبه نیمه ساختمند انجام شده، 54 شاخص به عنوان گویه های اصلی پرسشنامه تعیین و برای تعیین روائی و پایائی از روائی محتوا و سازه و از آلفای کرونباخ استفاده شد و به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی در میان 330 نفر از اعضای جامعه آماری توزیع و جمع آوری شد. نتایج به دست آمده حاصل از آزمون t تک گروهی و تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از تکنیک مدل یابی ساختاری، مدل نهایی رهبری اثربخش دانشگاه متشکل از 2 بعد (بعد نقش و مسوولیت و بعد صلاحیت و شایستگی رهبری اثربخش دانشگاه) و 9 مولفه و 54 شاخص به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدل، رهبری دانشگاهی، رهبری اثربخش دانشگاهی، دانشگاه جامع علمی-کاربردی
  • نجمه سلطانی پرشکفتی* صفحات 312-342

    بالندگی اعضای هیات علمی در طی فرآیند یادگیری رخ می دهد، یادگیری حاصل دانش آشکار و ضمنی است که از طریق آموزش، پژوهش، تعامل و تجربه به دست می آید. این پژوهش به صورت کیفی با هدف مدل بالندگی اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور مبتنی بر یادگیری غیررسمی با استفاده از نظریه داده بنیاد در چارچوب گراندد تئوری طراحی گردیده است. ابتدا عوامل اولیه با مرور پیشینه پژوهش استخراج گردیده، درادامه با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 30 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور هرمزگان داده ها گردآوری شده اند. با نظم دادن مفهومی داده ها؛ معانی و ویژگی های بالندگی اعضای هیات علمی از طریق یادگیری غیررسمی در سه مرحله کدگذاری شناسایی، استخراج و در نهایت مدل تحقیق ارائه گردیده است. پایایی و قابلیت اعتماد مصاحبه ها از روش های پایایی بازآزمایی و توافق درون موضوعی تایید شده است. نتایج تحلیل داده ها حاکی است که پدیده بالندگی از طریق یادگیری غیررسمی شامل دو مقوله 1- حوزه های یادگیری ضمنی شامل: مقوله های آموزشی، اخلاقی، سازمانی و 2- مقوله قلمرو یادگیری شامل: مقوله های فردی، دانشگاهی و فرادانشگاهی است. علاقه و روحیه، چالشگری و توان برقراری ارتباط، شرایط علی خرد و سیاست های ارتقا و ترفیع، شرایط کلان را تشکیل می دهند. شرایط مداخله گر به سطح علمی دانشجویان، سیاست ها و قوانین دانشگاه، زیرساخت فناوری و وضعیت معیشت اشاره دارند. سرمایه اجتماعی، ارتباطات سازمانی، حجم کاری و... شرایط زمینه ای را به وجود آورده اند. راهبردها روش های مبتنی بر تعاملی و جمعی، تاملی و مستقل، مبتنی بر فناوری و روش های تعاونی و کمک رسانی را شامل می شوند. پیامدهای تقویت یادگیری مادام العمر، خودکارآمدی بالاتر و ارتقای شایستگی های فردی دارای دامنه اثرگذاری محتمل محدود و ایجاد اجتماعات یادگیری، افزایش اعتماد اجتماعی پیامدهایی با دامنه اثرگذاری محتمل وسیع هستند.

    کلیدواژگان: بالندگی اعضای هیات علمی، یادگیری غیررسمی، یادگیری
  • فریبا پیلوار*، حسین رحمان سرشت، فتاح شریف زاده، جمشید صالحی صدقیانی صفحات 343-371

    در دو دهه اخیر همزمان با جهانی سازی دانشگاه ها، ساختارهای حکومتی کشورها بر نحوه سیاست گذاری آن ها تاثیر گذاشته و این امر باعث تغییر در سیاست ها به خصوص سیاست گذاری های حوزه آموزش عالی و مباحث ارتقای جایگاه علمی دانشگاه ها و جذب دانشجویان بین المللی شده است.  هدف اصلی این پژوهش بررسی شدت دموکراسی حاکم بر کشور که زمینه ساز ارتقای علمی دانشگاه هاست. برای این منظور با مراجعه به آمار و اطلاعات 16 کشوری که کم و  بیش در حوزه جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران قرار دارند و تا حدودی ویژگی هایی مشترک با کشور ما دارند و رتبه بندی دانشگاه های آن ها (البته به لحاظ آمار کشور) با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد بین شاخص های دموکراسی، ابعاد کارکردهای دولت و انتخابات آزاد بر مرتبه علمی دانشگاه ها تاثیر مثبت و معنی داری دارد که این ارتباط می تواند کشورها را به توسعه یافتگی و یا توسعه یافته تر شدن کمک کرده و در نهایت این توسعه یافتگی کشورها می تواند در جذب دانشجویان بین المللی موثرتر عمل کنند.

    کلیدواژگان: دموکراسی، مرتبه علمی دانشگاه ها، جذب دانشجویان بین المللی، دانشگاه ها
|
  • Hamid Rahimian *, Abbas Abbaspour, Saeed Ghiasi Nodooshan, Mohammad Naqi Akbari Pages 1-29
    This research is aimed to design and validate a competency model for the Kabul public universities' presidents using the content analysis of the exploratory mixed method. In the qualitative section of this research, 10 people of who were experts in the field of competence selected through targeted sampling and semi-structured interviews were done. Then, in two stages of analyzing qualitative data using open and axial coding, competencies were classified into three main categories of individual characteristics, theoretical knowledge and practical skills. Then, based on the findings of the qualitative stage analysis, a research questionnaire was designed and implemented in the statistical sample of 304 faculty members of Kabul public universities who were selected by stratified random sampling method using Morgan table. Therefore, the quantitative data were collected. In the quantitative phase, the path analysis was used to validate the competencies of university presidents. The results indicate that the model has a suitable fitting and acceptable validity. Also, standardized coefficients are meaningful on each of the main themes.Besides, the two main themes, including individual characteristics and theoretical knowledge, have the power to predict the ability of practical skills at a meaningful level. Therefore, the proposed model in the qualitative section was confirmed after the elimination of two factors which were the problem-solving skills in the practical skills theme and charm in the individual characteristics theme.
    Keywords: Competency model, University president, Kabul public universities, Content analysis
  • Samaneh Salimi, Abdollah Parsa *, Yadollah Mehralizadeh, Sakineh Sshahi Pages 30-56
    Conceptual roadmap, at universities, reflects the goals, missions, and perspectives clearly leading to reinforce and expand the mission of the university components, such as faculties based on the mission of the university. This study was carried out aimed to investigate the faculty members' attitudes towards some factors affecting the creation of a conceptual roadmap of university development (university legitimacy, organizational atmosphere, functions, and disciplines development). This is a confirmatory type work that in the quantitative section through a descriptive-survey method, a researcher-made questionnaire and statistics (mean, frequency, and percent) were used, and in the qualitative section, the focus group interview method and coding and content analysis were utilized to collect and analyze the information. In quantitative section, 234 people were selected among the faculty members of the Shahid Chamran University of Ahwaz by randomly simple sampling method. In qualitative section, the group interview was conducted with the participation of 8 experienced people and experts of the university. In addition to face and content validity, the reliability of the questionnaire was also calculated and reported in the quantitative section through the Alpha - cronbach coefficient. According to the quantitative results, the scientific elites are requesting immigration to the other cities and countries, and the atmosphere of the university is heavily political. The educational function is a priority of the university, and the disciplines relative to the potential of Khuzestan province have been focused greatly. The results also indicated that the members of the focus group did not agree with some results obtained in the quantitative section, the most important of which were the faculty members' fear of criticism, the positive impressions of graduates from their studying place and the importance of engineering development and basic sciences as well as the low level of immigration of the university's academic elites from the province.
    Keywords: conceptual roadmap, legitimacy, Development, function, University atmosphere, focus group interview
  • Sadegh Maleki Avarsin *, Hura Soodi, Behnam Talebi Pages 57-84
    The study aimed to design and determine the questionnaire psychometric properties appropriate to the cultural standards of the Iranian community, the fundamental reform document and the national curriculum for effective schools. This was a methodological research ,That is statistical population included the professors of Department of Educational Sciences of four provinces in Northwest of Iran: West Azarbaijan, East Azarbaijan, Ardebil and Zanjan. In the first stage, the dimensions and components of effective schools were extracted using theoretical foundations and researches done inside and outside the country, and in the second stage, the questionnaire items were developed considering the extracted components. In the third stage, the psychometric properties of the questionnaire were evaluated using face validity, content validity, internal consistency and stability. Based on the results of the first and second stages, the initial questionnaire was provided to panel group members and the face and content validity were evaluated qualitatively and quantitatively. CVR and CVI values were obtained 0.65 and 0.84, respectively. After adjusting, these values increased up to 0.75 and 0.91. The internal consistency of the questions (Cronbach's alpha 0.982) and the test stability were obtained 0.931 by using the inter-class correlation coefficient with the test-retest method, through the response of 60 people from the target group to the questionnaire. The results showed that the designed questionnaire had the required validity and reliability and could be an appropriate tool for assessing the effectiveness of schools or developing models for effective schools.
    Keywords: Questionnaire psychometrics, effective schools, fundamental reform document, national curriculum
  • Asghar Zamani * Pages 85-107
    The purpose of this study was to investigate the effect of strategic human resource management on the financial performance of university campuses in Iran's higher education system, considering the market strategy (Scholes and Jackson) as moderator variables. The research method was descriptive and survey. The statistical population of this research composed university campuses (N= 49), in which the sample considered all the university campuses, due to the limited number of the statistical population. The research questionnaires gathered from 98 human resources managers and financial managers of university campuses. Data were analyzed by use of descriptive and inferential methods and PLS software. The findings indicated that strategic human resource management effected financial performance of university campuses. Also, the findings showed that the quality of services and financial performance would be increased by implementing strategic human resource management. In addition, market strategy could influence the relationship between strategic human resource management and financial performance of university compuses.
    Keywords: Strategic Human Resource Management, financial performance, market strategy, campuses, Higher education
  • Mohsen Hajihoseini, Ramezan Jahanian *, Parisa Irannezad Pages 108-147
    AbstractThe purpose of this research is to design a performance management model for faculty members based on the components of intellectual capital. From the point of view, the method is a quantitative and qualitative method. From the viewpoint of information gathering, it is a survey descriptive. Survey research community , All faculty members of Karaj Islamic Azad University. The sample of the sample was Morgan table based on the Morgan table and random sampling was used. Data gathering tool, two researcher-made questionnaires, one functional executive management, and a questionnaire on the appropriateness of the model from specialists and a standard capital questionnaire The Idea of Benati (2004) and the acquired data, Bastat In order to investigate the dimensions of performance management, intellectual capital and also to evaluate the appropriateness of the model with the opinion of experts, one-sample T-test was used. The results of this study showed that all variables were considered to be relevant. In other words, Performance management in the 27th and 127th components and dimensions of intellectual capital in 3 dimensions of human capital, structural capital and customer (communication), and 42 components were identified. Also, the description of the data on different dimensions of the proposed model showed that 90% of the specialists and prospects of the next philosophy and the objectives of the model For example, the relationship between the 80% and 90% of the constructive model was very high. For the implementation of the model, the value section is 70%, the 80% structure, the 100% leadership section, and the bonus section 90%, and the proportion of the model, and the evaluation and reappraisal of the model is also 90% The results of this research indicate that the model is highly specialized by experts.Keywords: Performance Management, University, Intellectual Capital
    Keywords: Performance Management, University, Intellectual Capital
  • Shahriar Ahmadbeigi * Pages 148-172

    The aim of this study is to develop a model for promoting the role of school in creating social capital of elementary school students in Tehran-District 1. The research method was applied in terms of purpose and in terms of data type, it was mixed method. The statistical population of the qualitative part of the research consisted of experts in education and people with executive posts in the field of human resources management. The sample was selected using purposeful sampling method and saturation principle of ten people. The second group of the statistical population of this study included 2695 teachers of non-profit and governmental schools in the elementary school district 1 of Tehran, in the academic year 2017-2018. Among them, 400 samples were selected using the Morgan table and by random stratified sampling method. In this research, the library method, semi-structured interview (qualitative part) and researcher-made questionnaire (quantitative part) were used to collect data. The interview with the experts indicated that the interview was valid, and two coders used to calculate the reliability. The results indicated that the interview was valid and reliable. In order to evaluate the validity of the questionnaire, the face, content and construct validity were used. To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used. Results indicated that the researcher made a valid and reliable questionnaire. Content analysis was used to analyze the qualitative data of the research. In the quantitative part, according to the research questions, descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency distribution tables and graphs) and inferential (structural equation modeling, exploratory factor analysis and single sample T-test) were used. The results showed that the school's factors to creating social capital of students were teacher(0.51), education(0.53), curriculum(0.58), school principal, educational staff(0.40) and school environment(0.51).

    Keywords: school, cognitive capital, communicational capital, structural capital
  • Sayedahmad Hashemi * Pages 173-187

    The purpose of this study is to investigate the relationship between the use of electronic content and educational technology with the job satisfaction of the first grade teachers in the junior high schools of Galehdar city. In terms of purpose and nature, the research method was the applied method and in terms of the data collection procedures, the research method was descriptive-correlational.The statistical population of the study includes all the first grade teachers of the junior high schools of Galehdar city who were teaching in the schools of this city during the school year 1397-98. In this study, 152 individuals were selected using stratified sampling method.Two standard questionnaires of teachers' attitude toward using electronic content and job satisfaction were used for data collection.The validity of both questionnaires were confirmed by the experts and their reliability were respectively 0.826 and 0.816, through Cronbach's alpha test. Our data were analyzed by using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and standard multiple regression. The results showed that there is a positive and significant relationship between attitude towards using electronic content and educational technology with teachers' job satisfaction. The findings also showed that up-to-date and efficient electronic content and educational technology, motivation and mastery of teachers in using educational media motivate their students to learn.

    Keywords: Teachers&#039, attitude, electronic content, educational technology, job satisfaction
  • Naser Shirbagi, Jamal Barkhoda *, Galavizh Fatehi Pages 188-209

    The present study investigates the relationship between organizational learning and organizational commitment among employees of Kurdistan University. Method-population of the study consisted of all employed employees (205 people). Using Cochran's formula, 143 individuals were randomly selected to participate in the study. The data collection tools were two organizational learning questionnaires: Watkins & Marick (1996) and Allen & Meyer (1997) organizational commitment questionnaire. Validity of the questionnaires was confirmed according to the experts' opinion. Reliability was also obtained by using the Cronbach's alpha coefficient 89% and 91% respectively. Data were analyzed using SPSS and LISREL statistical software.In the descriptive statistics section, the mean of standard deviations and inferential statistics were used by Pearson correlation coefficient, one-sample t-test and structural equation model. The results of this study showed that both main dimensions of organizational learning and organizational commitment among respondents are satisfactory and satisfactory. Also, there is a direct and significant relationship between organizational learning and organizational commitment (r = 0.56). The findings also showed that the highest variance of organizational commitment related to the dimension of the mental model, which is an aspect of organizational learning.

    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Learning, Structural Equation Model
  • Fazlallah Kazemi *, Amin Zare Pages 210-233

    The aim of this study was examine the relationship of abusive supervision with organizational citizenship behavior and affective organizational commitment. Also examined the relationship of employees' perceptions of interactional justice as moderator variable. This study in terms of aim, functional and in terms of data collection, descriptive survey and the population of the population consisted of 126 elementary school teachers in Arsanjan. Data collecting tool was questionnaire. Validity and reliability the questionnaires using face validity, construct validity and Cronbach's alpha were examined. To analyze the data, confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used. The results showed abusive supervision has a negative and significant relationship with organizational citizenship behavior, affective organizational commitment and employees' perceptions of interactional justice. It was also found employees' perceptions of interactional justice has a positive and significant relationship with organizational citizenship behavior and affective organizational commitment. Finally, the results was confirming a significant role Variable mediator of employees' perceptions of interactional justice in Relation between abusive supervision with organizational citizenship behavior and affective organizational commitment

    Keywords: Abusive supervision, Organizational citizenship behavior, Affective organizational commitment, Employees&#039, perceptions of interactional justice
  • Ghahraman Madadlou *, Zohreh Saadatmand, Mohammad Hossain Yarmohammadiyan Pages 234-251
    This paper aimed at identifying the parental participation components in implementing elementary school curriculums from the perspective of the curriculum planning experts of the elementary textbook compilation organization and the professors of curriculum. The Delphi method was used to perform this research according to its subject and nature. Snowball sampling method was used in qualitative section and its size was according to the saturation principle, which was saturated in the 14th person. An unstructured questionnaire was used to collect data in the qualitative section and a structured questionnaire was used in the quantitative part. To determine its validity in the qualitative section, recommendations and training were provided to the members of the Delphi group before responding and Cronbach’s alpha was used in the quantitative section. For validity of the questionnaire, the professors were used as referee to determine the validity of the questions that were distributed among the group members after their approval. To analyze the data in the qualitative section of the questionnaire, the ranking method and the third quartet were used as agreement criterion and the Kendal coordination coefficient was used to determine the agreement among experts' opinions in the quantitative part, according to the results of the findings regarding parenting practices in implementation of elementary school curriculums are as follows: helping to reduce anxiety and mental tensions, financial assistance for programs, participation through teaching and learning opportunities, parent participation as a teacher and his successor, participation in the implementation of practical methods, facilitating teaching and learning process, emotional and social support in implementing curriculum projects and helping in performing teaching methods according to recognition of local and natural facilities and facilitating lesson study processes. Based on the results, it can be said that the experts have confirmed and selected the following components with more agreement: participation in implementation, financial assistance in implementation of programs and participation in creating learning and learning opportunities.
    Keywords: participation, curriculum, parents, method, primary school
  • Amirhosein Mehdizadeh *, Alireza Araghieh, Shila Lafzi Pages 252-267
    The purpose of this study was to identify the skill needs of the educational department managers of the departments of Shahid Beheshti University based on the theory of Wetten Cameron and Woods theory. The research method is descriptive and survey and it is considered as an applied research regarding the purpose. The statistical population of the study included all 113 managers of the educational departments of Shahid Beheshti University in 2017-2018. Morgan table was used to determine the sample size, and 87 people were selected as sample through simple random sampling method. The data were collected using the standard questionnaire for the managers' questionnaires, Wetten Cameron and Woods 2000 questionnaire The Cronbach's alpha coefficient was obtained as 0.87, and the content and content validity was confirmed by experts. The data were analyzed using SPSS software and T-test and Friedman tests. The results of the study revealed that the most important educational needs identified for these managers were significant effective motivation, conflict management, constructive communication and problem solving management skills. Finally, it is suggested to design the improvement programs for this group of managers based on the mentioned skills.
    Keywords: educational needs, managers, educational departments, Wetten Cameron, Woods theory
  • Reza Rezvani *, Saman Ebadi, Gerannaz Zamani Pages 268-289

    There are demands on TEFL students and researchers from national authorities to publish widely. Because of the growing pressure put on students and their professors in the area of humanities especially TEFL to publish in national and international journals, it is often tempting for them to take the shortest possible root to get their articles published. Thus, the objective of this paper is to explore why publishing in predatory journals has been growing among students in higher education. In this article the researchers drew on critical English for academic purposes approach (CEAP) and Bourdieu’s (1991) concept of symbolic violence to demonstrate how violence and domination are reproduced in higher education which causes students to publish in predatory journals. In order to look into students’ views regarding predatory publishing a structured questionnaire was developed by the researchers and distributed among 52 PhD and MA students. The results of this study state that academic institutions and professors can exert symbolic violence that silence students’ voices. This study pervades critical pedagogy and right analysis into the learning system in order to democratize higher education institutions and to enact genuine and meaningful student engagement in the process of article publication.

    Keywords: Predatory publishing, TEFL, CEAP, Symbolic violence
  • ABDOLHAMID DELSHAD *, Nader Gholi Ghourchian, Parivash Jafari Pages 290-311
    Present Research has been conducted with the aim of providing a model for effective leadership in the country's University of Applied Science. In this work the opinion of Iranian and world scientists and researchers in leadership and high education area and especially community- colleges and vocational high education centers models and frameworks of effective leadership was used. Methodology of this study from the prospective of objective is practical and from the prospective of implementation is descriptive-survey. From the point of data, it also mingles among the research and located in the exploration project. The study Statistical Society includes all managers of university at headquarters and heads of educational centers. To answer the survey's questions, researchers conducted a literature review and semi-structured interview, 54 Index as the main item questionnaire was determined and content validity and Cronbach's alpha was used to determine the validity and reliability and by stratified sampling method among 332 members of the community was collected and distributed. The results was obtained from t-test and exploratory factor analysis and by using structural modeling techniques, the final model of effective leadership consists of 2 dimensions (roles and responsibilities dimension and competence of effective academic leadership dimension) and 9 indices and 54 components.
    Keywords: model, academic leadership, effective academic Leadership, University of Applied Science, Technology (UAST)
  • Najme Soltani Pereshkafti * Pages 312-342

    The development of faculty members during the learning process, learning is the result of explicit and implicit knowledge through education, research, interaction, and experience. This qualitative research was designed with the aim of The model for the development of faculty members of Payame Noor University based on informal learning using the foundation data theory in the grounded theory framework. Initially, the factors were extracted by reviewing the research history. Finally, data were collected through semi-structured interviews with 30 faculty members at Payame Noor University of Hormozgan. By defining the concept of data, the faculty members' meanings and facial features are extracted through informal learning in three stages of coding, and, finally, a research model is presented. The reliability and reliability of the interviews are confirmed by the reliability of the retest and inter-subject agreement. The results of data analysis indicate that the phenomenon of development through informal learning consists of two categories: the implicit learning areas including: educational, ethical, organizational categories; and 2) the domain of learning including individual, academic and meta-class. Interest and morale, challenge and ability to communicate, the condition of wisdom, and promotion and promotion policies are the great conditions. Intervener conditions refer to the students' academic level, university policies and regulations, technology infrastructure, and livelihood status. Social capital, organizational communication, workload and ... ground conditions. Strategies include collaborative, collaborative, and independent methods based on technology and cooperative and relational methods. The implications of enhancing lifelong learning, higher self-efficacy and promoting individual competencies with limited potential impact domains and creating learning communities, increasing social confidence, are implications for a broad range of possible impacts.

    Keywords: faculty members, development, Informal learning, learning
  • Fariba Pilvar *, Hosein Rahmanseresht, Fattah Sharifzade, Jamshid Salehi Sadaghiani Pages 343-371

    In the last two decades, as the globalization of universities has taken place, the governance structures of countries have influenced their policy making and this has led to changes in policies, particularly in higher education policy making and in promoting academic scholarship. Has attracted and attracted international students. The main purpose of this study is to investigate the intensity of democracy in the country which is the basis for the scientific promotion of universities. For this purpose, referring to the statistics and information of 16 countries which are more or less in the geographical area of the Islamic Republic of Iran and have some features in common with our country and rank their universities (of course in terms of country statistics) with The partial least squares method is analyzed. The results show that between the indicators of democracy, the dimensions of government functions and free elections, there is a significant and positive impact on the academic rank of universities, which can make countries more developed or more developed. Becoming a contributor and eventually developing these countries can be more effective in attracting international students.

    Keywords: Democracy, Academic Degree, Universities, Graduate Student Ranking, Attraction of Foreign Students