فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس تقوائی*، حسین صابری، حسین ناصری مقدم صفحات 9-40

    یکی از مسائل مهم و معتنابه در مباحث فقهی ما نقش تعدد جرم و تکرار آن در تغییر و تشدید مجازات‎ها می‎باشد، که نه به طور مستقل و عام، بلکه در تک‎تک برخی از حدود بدان توجه شده، ولی در متون حقوقی جدید به طور مستقل و در مباحث عام حقوق جزاء، در قالب عوامل‎مشدده مطرح گردیده است. عموم فقها این بحث را در مورد هر یک از حدود به طور جداگانه آورده‎اند، هرچند که برخی قائل به نقش مشابه تاثیر تکرار در نحوه مجازات برخی از حدود شده‎اند. موضوع اصلی مورد بحث در این مقاله بررسی نقش تکرار اعمال مستوجب حد در تبدیل «حد» تعیین شده به مجازات «مرگ» می‎باشد که عموم فقها با تفاوت‎هایی، قائل به آن شده‎اند و همان گونه که می‎دانیم واکاوی سیر تحولات نگاه به این موضوع در آرای فقهای متقدم تا زمان معاصر و درنهایت تطبیق آرای فقهای متقدم و متاخر با آرای یکی از فقهای نواندیش سده یازده هجری یعنی ملامحسن فیض‎کاشانی در مفاتیح ‎الشرایع، می‎‎تواند روشنگر دیدگاه ویژه و دقیق موجود در تاریخ فقه شیعه و سیر تطورات آن باشد که به خاطر اهمیت آن تبدیل به یک موضوع مهم و مستقل در حقوق معاصر گردیده است، مخصوصا آن که درنهایت مشخص می‎شود که نگاه ایشان با لحاظ تک‎تک موارد حدود به آرای برخی از فقهای معاصر نظیر آیت الله خویی و با لحاظ نگاه کلی به حدود (البته با استثناء کردن زنا) به آخرین تحولات حقوق جزای وضعی نزدیک می‎باشد.

    کلیدواژگان: حدود، تکرار عمل منجر به حد، تشدید مجازات
  • فرانک حیدری دهاقانی*، محمد نوذری صفحات 41-76
    حیثیت و حرمت معنوی مهم ترین سرمایه انسان است که اهمیت آن با هیچ چیز با ارزش دیگری برابری نمی کند. این حیثیت و آبروست که به او امکان حضور در نقش اجتماعی اش را می دهد به همین دلیل وارد شدن خدشه به این بعد از حیات آدمی بسیاری از ابزارها و فرصت ها را از وی می ستاند از این حیث افرادی که به دلیلی متهم یا مجرم شناخته می شوند در موقعیت خطیرتری قرار دارند، زیرا با رسیدگی قضایی به حیثیت و آبروی آنان نقصی وارد شده است که باز گرداندن آن یا به عبارت دیگر اعاده حیثیت از آن ها ضروری است. که در این میان حکومت نقشی به سزا یا به تعبیر دیگر مسئول اعاده حیثیت به افرادی است که به حیثیت و آبروی ایشان خسارت وارد شده است که این مسئولیت گاهی به صورت مستقیم، الزاماتی را متوجه نهادهای حکومتی، از جمله مدعی العموم می کند و گاه دستگاه های حکومتی را بر آن می دارد فرد یا گروه هایی را ملزم به ایفای کارهایی (در جهت جبران خسارتی که با طرح اتهامات ناروا علیه اشخص به ایشان وارد ساخته اند) می کند در مورد مجرمان نیز همین امر صادق است؛ اعاده حیثیت در مفهومی که موضوع مقاله حاضر قرار گرفته است عبارت است از ترمیم آسیب های وارد شده به آبرو و حیثیت کسانی که در زمینه مسائل کیفری مورد رسیدگی قضایی گرفته و از این ناحیه به حرمت و آبرویشان صدمه وارد شده است در این مفهوم متهمان تبرئه شده و نیز محکومان اشتباه را هم شامل می شود.
    کلیدواژگان: اعاده حیثیت، متهم، مجرم، محکوم، حکومت
  • طه سمیعی، سید حسین واعظی* صفحات 77-119
    دستیابی به ملاک برای استنباط احکام الهی از مباحث مورد خلاف فقهای اسلامی است. پژوهش حاضر با هدف نقد و بررسی طرق مختلف کشف ملاک از منظر مذاهب اسلامی صورت پذیرفته است. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای بوده و یافته های پژوهش حاکی از آن است که از منظر علمای مذاهب مختلف اسلامی، راه های مختلفی برای استنباط احکام شرعی وجود دارد. از جمله قیاس منصوص العله، قیاس اولویت و تنقیح مناط قطعی. از دیگر راه های استفاده از ملاک های احکام می توان: نص، اجماع، قیاس، استقراء، مناسب، عموم بدلیت، سبر و تقسیم، ایماء و اشاره، شبه و امثال این ها را نام برد، که پس از بیان امور مذکور، به کم و کیف استفاده از آن ها، اقوال و دلایل قائلین به آن ها، به اختصار نقل و جرح و تعدیل شده است.
    کلیدواژگان: کشف ملاک، مذاهب اسلامی، قیاس، نص، اجماع
  • سیدحسین علیزاده طباطبایی، رحیم نوبهار*، سید محمدرضا آیتی صفحات 121-152
    نظام اخلاقی وظیفه گرای کانتی و اخلاق فضیلت مدار هم چون دو نظام اخلاقی سترگ و رقیبان نا همدل سودانگاری اغلب با تجویز شکنجه موافق نبوده اند؛ هرچند قرائت هایی از اخلاق فضیلت هم ممکن است در مواردی شکنجه را تجویز نماید. نظام اخلاقی سودانگار اما ظرفیت و توان بالایی برای تجویز و حتی اخلاقی قلمداد کردن شکنجه در شرایط خاص دارد. در عمل هم طرفداران تجویز شکنجه اغلب به بن مایه های همین نظام اخلاقی دست آویخته اند. این مقاله تلاش کرده است بر ضعف ها و کاستی های مستندات نظام اخلاقی سودانگار برای تجویز شکنجه در شرایط خاص تکیه کند و ممنوعیت مطلق شکنجه را حتی با خوانشی از نظریه سودانگاری سازگار بداند.
    کلیدواژگان: شکنجه، ممنوعیت مطلق، سودانگاری اخلاقی، استدلال شیب لغزنده
  • مهدی معظمی گودرزی، مجید رضا شیخی نصرابادی* صفحات 153-179
    در قانون مدنی در ماده 787 آمده است «عقد رهن نسبت به مرتهن جایز و نسبت به راهن لازم است...» علیرغم تصریح به نسبی بودن عقد رهن از لحاظ لزوم و جواز، قانون گذار معین نکرده است که آیا عقد رهن را بایست به مثابه ی عقدی جایز نگریست یا این که قواعد عقد لازم را بر آن لازم دانست؟ این مساله خود چالشی اساسی در شناسایی آثار عقد رهن ایجاد کرده و موجب پرسش است که بر فرض حدوث عوارضی از جمله اسباب حجر، فوت و بیهوشی  بر طرفین عقد رهن؛ احکام کدام نوع از عقود معتبر است؟ از سوی دیگر رهن عقدی عینی است که  قبض در آن موثر است و بنابراین احکام قبل از قبض و بعد از قبض در لزوم و جواز آن متفاوت است. در این نوشتار به بررسی همه جانبه ی عقد رهن از دیدگاه این که آیا قواعد حاکم بر عقد رهن قواعد عقد جایز یا لازم است، پرداخته شده است؟ به طور کلی در این پژوهش با تکیه بر واکاوی حقوقی و فقهی مفاهیمی بسان قبض در رهن، به دنبال تنقیح ساختار و چهارچوب عقد رهن در مستندات حقوقی و تحلیل های فقیهان و رفع تعارض مواد قانونی چون مواد «787» ق. مدنی با ماده 788 همین قانون است.
    کلیدواژگان: رهن، قبض، عقد لازم، عقد جایز، عقود عین
  • علی صالحی، سید محمود میر خلیلی*، سید درید موسوی مجاب صفحات 181-210

    یکی از آفت های تحقیق در علوم انسانی، نگاه جانبدارانه و گاه غرض ورزانه نسبت به موضوعات مورد مطالعه است. فلسفه و علت به کارگیری کیفر در حقوق اسلامی از موضوعاتی است که از این نوع نگاه در امان نبوده و بعضی از محققان بزرگ حقوق کیفری را نیز از درک صحیح حقوق اسلامی باز داشته است. در نظام های کیفری عرفی، فلسفه کیفر بر دو دیدگاه اصلی پیشینه گرا و غایت گرا استوار شده است که هر یک دلایل و مبانی محکمی بر نظریه خود ارائه می دهند؛ در مقابل در حقوق کیفری اسلامی، تفاوت عمده آن با حقوق کیفری عرفی در تاکید بر اصلاح و بازپروری است که در این میان، توجه خاص به پیشگیری و حتی پیش بینی خطرات پیرامونی، این نظام را از سایر نظام ها متمایز نموده است به نحوی که اگر دستورات و رهنمود های اسلام به نحو صحیح به کار رود؛ نیازی به اجرای اکثر کیفر های مقرر در آن نخواهد بود.

    کلیدواژگان: فلسفه کیفر، رویکرد ها، بازپروری، پیشگیری
  • عبدالحمید واسطی* صفحات 211-230
    هدف مقاله تعریف، تفسیر و تبیین زیرساخت های «تفقه در مقیاس کلان» یا «اجتهاد نظام ساز و تمدن ساز» است. مساله مقاله این است که قلمرو اجتهاد، عملا منحصر به «احکام فعل مکلف» شده است، آیا ظرفیت فقه، واقعا به همین مقدار است؟ فرضیه مولف چنین است: «اجتهاد، تلاش معرفتی روشمند برای دست یابی به نظر خداوند (اعم از توصیف ها و تجویزها) از منابع معتبر براساس مدارک معتبر است». براساس این فرضیه، «اجتهاد» اختصاص به فقه ندارد و در کل دین جاری می شود و سه محور است این فرضیه را پشتیبانی می کند: 1. بازنگری در قید «فعل مکلف» در تعریف فقه، و گسترش آن به «فعل فرآیندها» 2. بازنگری در قلمرو «حکم شرعی» و گسترش آن به «احکام وضعی و احکام ارشادی» 3. بازنگری در مفهوم «حجیت» در تعریف اجتهاد و گسترش آن از معذریت و منجزیت به کاشفیت.
    کلیدواژگان: قلمرو اجتهاد، منطق فهم دین، فقه العقائد، فقه الاخلاق، فقه النظام
|
  • Abbas Taghvai *, Hossein Saberi, Hossein Naseri Moghadam Pages 9-40

    One of the important issues in religious jurisprudence subjects is the role of crime repetition in punishment aggravation and alteration which is indicated in some punishment one by one, not publicly and separately, but in new legal text, it is indicated separately and in relation jurisprudence is indicated as the aggregative factors. Most of the juris consults have used these punishment issues in their punishment sentence one by one separately, although some believes to the similar role of the repetition in the form of punishment in some crimes. The main subject in this article which is disputable is the role of repeated crime punishments in changing the ascertated punishment to the execution sentence which the most jurisprudence is agreeing with. Some differences, and as we know with reviewing of the development of this issue according the opinions of the early jurists up to the contemporary jurists and finally adaptation of the early and later jurists opinions with one of the forward thinking jurist. In 11 centuries AD named Molla Mohsen Feiz Kashani in Mafatih al Sharayeh can be illustrative of special and delicate view in Shiite legal history and its developments which are changed to an important and single issue in contemporary rights.

    Keywords: punishment, crime repetition, deserving punishment, aggravation, repetition historical ante cedent, aggravate factor
  • Faranak Heydari Dehaghani *, Mohammad Nouzari Pages 41-76
    Spiritual prestige and respect is the most important human capital and its importance is not equivalent to any other valuable issue; in fact, this is prestige and respect that enables human to play his social role; thus, damaging prestige may prevent human from obtaining many tools and opportunities. Persons who are recognized as culprit or criminal are faced with endangered condition; since, through judicial investigation, their human prestige and respect is violated and it is necessary for considering method of restoration of prestige. Meanwhile, the government plays key role for restoration of prestige for damaged people and this responsibility is sometimes directly related to governmental associations including: Public Prosecutor or enforces the governmental associations to execute some tasks (for compensating the incorrect accusation opened against persons) and this task is also applicable for criminals as well. The topic of present research is restoration of prestige that means repairing and compensating damages applied to dignity and prestige of persons facing with penal investigation and also acquitted from criminal charge and also mistakenly convicted persons.
    Keywords: Restoration of Prestige, Culprit, Criminal, Convicted, government
  • Taha Samiai, Sayyed Hossain Vaezi * Pages 77-119
    Achieving a criterion for understanding the divine precepts is one of disagreed discussions among the Islamic jurists. The present study aims at reviewing different methods of discovering a criterion from the perspective of Islamic sects. The method of this study is analytical descriptive with the focus on library studies. Research findings indicate that from the perspective of Islamic scholars, there are different ways for understanding religious orders including Qiyas Mansus al-Ellat/analogy with reasoning, Qiyas Ovlaviyat/priority analogy, and Tanqih Manat Qat'ee/stating the order with reason. From among the other ways of using the criteria of the precepts Nass/Quran and traditions, Ijma/ consensus, Qiyas/ analogy, Isteqra/induction, Manaseb/ having connection, Omum Badaliyat/understanding the reason by similar cases, Sebr o Taqsim/assigning a definition for omitting others, hint and indication, Shobbah/using similarities for attributing to a main order and so on can be named. After stating the mentioned cases, the way of using them and the reasons of their users have been briefly expressed and analyzed.
    Keywords: Discovering a criterion_Islamic sects_Qiyas_Nass_Ijma
  • Seyed Hosein Alizadeh Tabatabaei, Rahimnobahar Nobahar *, Seyyed Mohammad Reza Ayati Pages 121-152
    After the spread of terrorism, a new wave of interest in torture emerged in the world. As a result, the need to theorize torture, was once again on the rise. This wave also requires moral motifs and justification. Kantian duty ethics and virtue ethics As a Two great moral system and Competitors to the utilitarian ethics have often disagreed with prescription torture. Although some interpretations of virtue ethics may be permitted torture in some cases. But The utilitarian ethic has a high capacity and ability for administration and even moral justification for torture in particular situations. Also In practice proponents of administration of torture often have invoked to The Foundations of this system as a pretext. This article has been working on the weaknesses and shortcomings of utilitarian ethics for the prescribed documentation of torture in certain circumstances and show the compatibility of absolute prohibition on torture even with an interpretation of the theory of utilitarianism
    Keywords: Torture, Ethics, Utilitarian theory of ethics, slippery slope argument
  • Mahdi Moazami Goodarzi, Majid Reza Sheikhi Nasrabadi * Pages 153-179
    In the Civil Code in the article "787" it is stated that "the mortgage agreement is permissible to the mortgagor and it is necessary for the mortgagor ..." Not with standing the fact that the mortgage is deemed to be relative in terms of necessity and authorization, the legislator has not determined whether to enter into a mortgage Whether it is permissible to look for a marriage or to consider the necessary rules for marriage? This issue poses a major challenge in identifying the effects of mortgage contracts and raises questions about which types of contracts are valid on the assumption of complications such as motives, death and anesthesia on the parties to the mortgage contract; On the other hand, mortgage is an objective contract in which the bill is effective, and therefore the rules before and after the bill differ in necessity and permission. This paper explores the full range of mortgage agreements from the point of view of whether the rules governing mortgage law are permissible or necessary? In general, in this research, based on the legal and jurisprudential analysis, concepts such as mortgage bills are sought to incorporate the structure and framework of mortgage contracts into legal documents and jurisprudence analyzes and to resolve conflicts of law matters such as materials of "787". Civil law with the article "788" is the same.
    Keywords: Mortgages, Bills, Required Contracts, Acceptable Orders, Orders
  • Ali Salehi, Seyed Mahmood Mirkhalili *, Seyed Doraid Moosavi Mojab Pages 181-210

    One calamity in liberal arts researches is a biased and even prejudiced attitude toward studied issues. The philosophy and reason of using penalty in Islamic laws is an issue not being protected fromsuch kind of attitude and it has even impeded some great penal law authors from a   rightconception on Islamic law and its purposes. In common law penal systems, penalty philosophy is based on two main attitudes: teleology and background orientation which represent their own strong arguments and basics in their theories. In contrary, in Islamic penal law, its major difference with common law penal systems is in its emphasis on modification and rehabilitation in this vein, special attention to   prevention and even predicting surrounding risks has distinguished this  system from other systems so that one can claim if Islamic commands  and guidelines are utilized  correctly will be no need to implement many   determined punishments.

    Keywords: penalty philosophy, approaches, rehabilitation, prevention
  • Abdul Hamid Vasati * Pages 211-230
    This article is part of a study to define, interpret, and explain the "macro-scale" or "ijtihad systematizing and civilizing" infrastructures. The question of the article is: why the realm of ijtihad is practically exclusive to jurisprudence, meaning "individual commandments", and to what extent the scope of ijtihad expands if the evidence of this monopoly is not complete? The hypothesis of the author is about the meaning of ijtihad and its domain: "Ijtihad is a methodological and reasoning epistemic attempt to obtain the opinion of God (including descriptions and prescriptions) from authentic sources based on authentic evidence". According to this hypothesis, Ijtihad does not devote to jurisprudence, and it flows in the whole of religion; it has three axes that support this hypothesis: 1. Review the concept and scope of the "verb" in the definition of jurisprudence; 2. Revise the scope of sentence Shari'a; 3. Reviewing the concept and scope of "authority" in defining ijtihad.
    Keywords: The realm of ijtihad, the logic of understanding religion, jurisprudence of ethics, jurisprudence of the system