فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی کریمی، رضا گرشاسبی* صفحات 3-26
    زبان پارسی شناسه ی فرهنگی ایرانیان است. این شناسه، در گذر زمان، با پدیدارهای دگرگون ساز روبه رو بوده است. هدف این نوشتار شناختن برخی پدیده های زبانی است که هم اینک، در هستی زبان پارسی پدیدار شده اند. ره یابی لجام گسیخته ی واژگان بیگانه به درون سامان زبان پارسی و شکسته نادرست نویسی از این دست پدیده ها هستند که در این نوشتار «توده» نامیده می شوند. مقاله با کاربست روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از دو دیدگاه بینشورانه: «کیستی همبسته سازی زبان» و «پیشامدهای بدخیم»، در پی پاسخ به این پرسش است که: «چرا می توان این توده ها را بدخیم نامید؟» برای پاسخ ، این انگاره آزموده می شود که: «این توده ها ایست ناپذیرند، گشودنشان دشوار است و پیامدهای ناگوار دارند؛ پس برای درمان آنها، بازاندیشی بایسته است.» فرجام انگاره آزمایی، آن که بسترهایی چندگانه، نهفته در پشت این توده ها، آنها را پیش می رانند. این توده ها، به سرشت، پیچیده و سردرگم ساز هستند و از ساخت یابی هستی همبسته و کیستی راستین ایرانی جلوگیری می کنند و بی بازاندیشی و بهسازی ساختاری نمی توان آنها را زدود.
    کلیدواژگان: زبان پارسی، توده های بدخیم، واژگان بیگانه، شکسته نادرست نویسی، کیستی ایرانی
  • علیرضا پورشکری*، فریدون شریفیان، احمدرضا نصراصفهانی صفحات 27-46
    یکی از کارکردهای مهم نهاد آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران با توجه به اهداف کلی آن، توجه، حفظ و انتقال میراث فرهنگی به عنوان یکی از اساسی ترین ارکان تحکیم هویت، ایجاد خلاقیت و خودباوری ملی به وسیله ی محتوای کتاب های درسی به دانش آموزان است. با توجه به این موضوع، این مقاله درصدد پاسخگویی به این سوال است که در محتوای کتاب های درسی مطالعات اجتماعی دوره اول متوسطه تا چه اندازه به مولفه های میراث فرهنگی پرداخته شده است؟
    هدف از انجام این پژوهش کاربردی تعیین میزان توجه به مولفه های میراث فرهنگی در کتاب های مطالعات اجتماعی دوره اول متوسطه است و از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری پژوهش را کلیه کتاب های درسی دوره اول متوسطه در سال 96-1395 تشکیل داده و حجم نمونه به صورت هدفمند از نوع موارد مطلوب، کتاب های مطالعات اجتماعی انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین تعداد فراوانی مربوط به مولفه های کتاب و نسخ خطی، ظرف ها، مساجد، کاخ ها، کتیبه ها و نقش برجسته ها، شخصیت ها و دین است. در مقابل کمترین تعداد فراوانی مربوط به مولفه های زیورآلات، لوح ها، کاروانسرا، آب انبار، باغ های تاریخی، مهارت و هنر فرش بافی، هنرهای نمایشی، قصه و افسانه است.
    کلیدواژگان: کتاب های مطالعات اجتماعی، دوره اول متوسطه، میراث فرهنگی، ایران
  • عباسعلی رهبر، محمدباقر خرمشاد، علی آدمی، علی والی* صفحات 47-65
    نسل های مختلف یک جامعه، از سرمایه های بنیادی آن محسوب می شوند که حافظ و ناقل ارزش ها و انگاره های نسل های پیشین خود هستند؛ ارزش ها و انگاره هایی که در برخی موارد، هویت جمعی و زیست مشترک یک ملت را شکل می دهند. بنابراین، بررسی گوناگونی یا تفاوت در نوع تفسیر یا برداشت از این ارزش ها و انگاره های بنیادی از اهمیت فراوانی برخوردار است. در همین زمینه، تحقیق حاضر با روش تحلیل گفتمان پدیدارشناسانه به بررسی تفاوت نسلی در ایران پرداخته است. شاخص مورد مطالعه در پدیده ی تفاوت یا گسست نسلی، «تفاوت در تفسیر و برداشت از ارزش ها» است. از این رو، این تحقیق به این سوال مقایسه ای می پردازد که در دریافت و تفسیر ارزش ها در دو طیف نسل جوان و نسل های گذشته، چه تفاوت هایی وجود دارد؟ نتایج نشان می دهد که مفاهیمی چون فردیت گرایی، مدرن گرایی، ذهنیت مقایسه گرا، عدم کاربست ابزارهای انتقال ارزشی کارآمد، رفتار فراغتی، لذت خواهی، استقلال طلبی و ناهمخوانی در خانواده از جمله مفاهیم هسته ای هستند که موجب پدید آمدن تفاوت در نگرش و تفسیر نسبت به ارزش ها در دو نسل جوان و بزرگسالان شده اند. هم چنین، علاوه بر تفاوت ها، اشتراکات مفهومی نیز در میان این دو طیف نسلی مشاهده شده است که مهم ترین آن مرتبط به مفاهیم عدم رضایت (از وضعیت موجود) و نیز نفوذ رسانه های جمعی، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی است. به عنوان توصیه های سیاستی، پیشنهاد می شود که با برنامه ریزی و تصمیم سازی راهبردی درباره ی وضعیت اقتصادی پیش روی جامعه ایران، از تبدیل تفاوت ها به تعارض پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: نسل، تفاوت، ارزش ها، جوانان، ایران
  • محمدحسین پناهی* صفحات 67-81
    برای نو اندیشی درباره مسائل هویتی عصر ما، ایجاد نگرشی مبتنی بر واقعیات میدانی و تحلیل دیدگاه اندیشمندان معاصر در این حوزه ضروری است.رسیدن به این معنا که روی دیگر بروز نفی گرایی در مسائل هویتی بازتاب مثبت و موثر آن است، نیازمند مساعی مناسب در این باب تحقیقی است. تحلیل بیانات آیت الله خامنه ای با مداقه در محتوای رهنمودها، حاصل تلاشی است که در سه لایه از ابعاد هویتی دهه چهارم انقلاب بعد ایرانی. اسلامی، بعد ملی و بعد انقلابی صورت گرفته است. حاصل آن که مسائل هویتی علاوه بر تاثیر سلبی با بروز ویژگی هایی چون: گسترش روحیه ی دفاع از مرزهای مستقل هویت ملی و دینی در مردم، احساس هویت متکی به اسلام، ایجاد روحیه مبارزه با دشمن و استکبار، ظهور روحیه ایستادگی مقابل سلطه گران در داخل و اشاعه آن در میان ملت های مسلمان به شکلی مثبت ارزیابی شده اند.
    استفاده از روش تحلیل محتوای کمی داده ها با بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا در مورد تحلیل داده های بیانات از ویژگی های این پژوهش است.
    کلیدواژگان: هویت، پویش تاریخی هویت در ایران، دهه چهارم، انقلاب اسلامی، آیت الله خامنه ای
  • اسماعیل گلرخ ماسوله*، محمد شفیع صفاری صفحات 83-108
    در این مقاله مجموعه شعر هزاره ی دوم آهوی کوهی، اثر شفیعی کدکنی، با رویکرد اسطوره شناختی تحلیل و بررسی می شود. مساله این است که عناصر و پدیدارهای اسطوره ای می توانند کارکردهای مختلفی در شعر داشته باشند و زمینه ساز تکوین جنبه های گوناگون فکری در آثار ادبی شوند. در این دفتر شعر، با استفاده از اساطیر، زمینه های گوناگون اجتماعی، تاریخی و عرفانی در بدنه ی اشعار پرورانده شده است؛ به نحوی که، در کنار گرایش فرمالیستی و باستان گرایی، ظرفیتی ایجاد شده که اسطوره ها و مضامین، به تناسب موضوع، سیما و کارکردهایی چندگانه پیدا کرده اند. این ویژگی را می توان در برخی اشعار این دفتر، به صورت منفرد، مشاهده کرد. به عنوان مثال، نخستین شعر این مجموعه که در قالب قصیده سروده شده است، با همین رویکرد در این مقاله تحلیل شده است. در نهایت، در کنار ویژگی خردمحوری این شعر، برخی از این کارکردها که بر سراسر این مجموعه سایه افکنده است، در این شعر نیز مشاهده می شود. بنابراین، بیش و کم همه ی بخش های این دفتر شعر تحت تاثیر رابطه ی دوسویه ی اسطوره گرایی و گرایش فرمالیستی شاعر قرار دارند. این اسطوره گرایی به نحوی هویت فردی و ملی فرهنگ ایران زمین را به نمایش گذاشته است؛ از این رو این گفتار می کوشد نسبت میان اسطوره و هویت را نیز در مجموعه ی هزاره ی دوم بررسی کند.
    کلیدواژگان: اسطوره شناسی، شفیعی کدکنی، فرمالیسم، هزاره ی دوم آهوی کوهی، هویت
  • احمد غیاثوند*، مهدیه محمدتقی زاده، منیژه صالح پور صفحات 109-136
    پژوهش حاضر با هدف بازسرایی تجارب و عوارض حاصل از بمباران شیمیایی زنان جانباز سردشتی که مستقیما درگیر این فاجعه بوده اند، انجام  شده است. لنز نظری این مطالعه، آثار و تبعات جنگ را در قالب طرح واره جنسیتی زنان جست وجو می کند؛ تجربه زنانه ای که قبل از جنگ، حین شیمیایی شدن، و اتمام جنگ را نشانه گرفته است؛ مشارکت کنندگان پژوهش حاضر کلیه ی زنان جانباز ساکن شهر سردشت از 1366 تا سال 1397 هستند. شیوه ی نمونه گیری، هدفمند بوده و در نهایت تا رسیدن به اشباع نظری، با 15 نفر مصاحبه شد. با مرور چند باره ی متن، مقایسه ی مستمر آنها، روایت تجربیات زنان جانباز شیمیایی شده سردشتی در قالب سه موقعیت (پرده) بازنمایی شد: در موقعیت اول با عنوان «زنان در حاشیه جنگ»، زنان مورد مطالعه، زندگی روزمره ی خود را در شهری مرزی با ترس و امید ادامه می دادند. در موقعیت دوم با عنوان «زنان شیمیایی شده در میدان جنگ» زنان سردشتی بعد از بمباران شیمیایی و در مواجهه با آن ناخواسته درگیر میدان جنگ می شوند؛ موقعیت سوم با عنوان، «چهره زنانه جنگ»، پایان روایت تجربیات زنان از جنگ را در پی دارد که به منزله فاصله گرفتن از واقعه شیمیایی شدن و اتمام جنگ تا مرز نزدیکی به گذران زندگی روزمره ادامه دارد. درمجموع از حیث فاعلیت و نقش زنان در جنگ نمی توان نقش منفعلانه ای برای زنان متصور بود؛ چرا که در جریان بمباران به صورت فعالانه ایی دست به امداد و نجات دیگر قربانیان، اعم از نزدیکان و غیرنزدیکان می‎زنند. مقاومت آنها نه معطوف تلاش برای «بقای خود» بلکه بیشتر معطوف به تلاش برای «بقای دیگران» است و اولویت را به طرز محسوسی به دیگران می‎دهند.
    کلیدواژگان: جنگ ایران و عراق، سردشت، زنان شیمیایی شده
  • عطاءالله عبدی، محمدرضا ربانی*، رضا خلیلی صفحات 137-161

    در این مقاله به روندشناسی تحولات قومی در منطقه آذربایجان می‏پردازد. پرسش اصلی این است که ماهیت تحولات قومی در آذربایجان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی چه بوده و چه هدفی را دنبال کرده است؟ در پاسخ به این پرسش، بر این فرضیه تاکید می‏شود که جریان قومی آذربایجان با القای حس محرومیت نسبی و نافرمانی مدنی در قبال رخدادهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به صورت هدفمند درصدد برجسته کردن ناسیونالیسم قومی و سازمان‏دهی جنبش توده‏ای در راستای اهداف واگرایانه است. برای آزمون این فرضیه به تحلیل گفتمان جریان واگرای آذربایجان از خلال شعارها، آثار مکتوب، و همچنین عملکرد آنها در فضای مجازی و واقعی می‏پردازیم. نتایح حاصل گویای آن است که جریان تجزیه‏طلب داخلی و انضمام‏گرای بیرونی، هدفمند و مکمل یکدیگر هستند و می‏کوشند فکر و ادبیات واگرایانه را در میان توده مردم آذربایجان به منظور شکل دادن به جنبش قومی واگرا ترویج کنند.

    کلیدواژگان: ایران، آذربایجان، پان‏ترکیسم، واگرایی قومی، بسیج اجتماعی
  • یعقوب فروتن* صفحات 163-182
    این مقاله ی پژوهشی معطوف به بررسی ملاحظات جمعیتی مناطق مختلف ایران است. پرسش کلیدی تحقیق حاضر عبارت است از این که آیا رویکردهای جمعیتی افراد ساکن در مناطق مختلف ایران با همدیگر متفاوت است یا مشابه؟ تجزیه و تحلیل های این تحقیق مبتنی بر یک بررسی پیمایشی است که جمعیت نمونه آن را مردان و زنان ساکن نقاط شهری و روستایی دوازده شهرستان منتخب ایران تشکیل می دهند. به طور خلاصه، نتایج این تحقیق نشان می دهد که به رغم وجود برخی تشابهات در رویکردهای جمعیتی، کماکان تفاوت های قابل ملاحظه ای بین افراد ساکن در مناطق مختلف ایران از نقطه نظر رویکردهای جمعیتی آنان مشاهده می شود. برهمین اساس و با توجه به تفاوت مناطق در سرتاسر ایران، نتایج تحقیق حاضر بر این اصل بنیادین تاکید دارند که موفقیت پایدار سیاستگذاری های جمعیتی مستلزم توجه کافی به مناطق مختلف کشور و منوط به مطالعات دقیق علمی ناظر بر رویکردهای جمعیتی ساکنین مناطق مختلف در سرتاسر ایران است.
    کلیدواژگان: جمعیت، رویکرد جمعیتی، مناطق، ایران
|
  • Ali Karimi, Reza Garshasbi * Pages 3-26
    The Persian language is a key element of Iranian Identity. This language faced with changing phenomena during times. The main goal of this article is to recognize and examine some lingual phenomena appeared in this language which threaten its existence and identity. Unbridled entrance of foreign language concepts in the Persian language system and incorrect writing entitled as wicked masses. The present article by applying descriptive-analytical method and inspired by two theoretical frameworks named "wicked problems" and the "identity-making function of languages", aimed at the main question: why are these masses can be called wicked? The main hypothesis is wicked problems are persistent, have no clear solutions, they have unsatisfactory consequences, so rethinking about the traditional solutions is inevitable. These wicked masses run by multivariate causes, and as complicated phenomena play a destructive role for key component of Iranian identity; Persian language, so it necessitates perceptional changes and structural reconfiguration.
    Keywords: Persian language, Wicked Masses, Foreign Words, Incorrect writing, Iranian Identity
  • Alireza Pourshokri *, Fereydoon Sharifian, Ahmadreza Nasr Esfahani Pages 27-46
    One of the most important functions of the education system of the Islamic Republic of Iran in terms of its overall goals is preservation and transmission of the cultural heritage as one of the most fundamental pillars of identity consolidation, creativity, and national self-efficacy through designing book contents for students. Taking this into consideration, the aim of the current paper was to investigate how much attention was paid to the components of the cultural heritage by social studies books at middle schools.
    The purpose of this applied study was to determine the extent to which the components of the cultural heritage were emphasized in social studies books of the middle schools with content analysis as the research method. The statistical population included all of the middle school books in 2015-2016 and the sample size was selected based on the desirable materials of the social studies books using purposive sampling. The findings showed that books, manuscripts, containers, mosques, palaces, inscriptions, reliefs, personalities and religion were the most frequent components. In contrast, the least frequent components were found to be Jewelry, slates, caravansaries, reservoirs, historic gardens, the art and skill of carpentry, performing arts, stories and legends.
    Keywords: Social Studies Textbooks, secondary school, Cultural, Natural Heritage, Iran
  • Abbasali Rahbar, Mohammad Bagher Khorramshad, Ali Adami, Ali Vali * Pages 47-65
    Various generations in any society are one of the most significant assets and they transfer and maintain of values and norms of their previous generations. Somehow, these values and norms shape and stablish the social identity and common live of a nation. Therefore, there is an important outcome in studying of the variance or difference about how any generation have its own interpretation or point of view about the fundamental values and norms. In this regard, the present paper has studied of generations differences in Iran by using of discourse ananlysis of Phenomenological method. The studied indexes in generational difference or disconnection is "difference in interpretation and reading of the values". To this point, the paper has answered to the question that what are differences between younger and older generations about cognition and interpretation of the values. The results show that concepts like individuality, modernism, comparative mind, lacking of an applicable wares to transferring of values, epicuristic manner and pleasuring, independentism and incongruousness in family are the most effective core concepts that have a role in shaping of differences of values reading between two older and younger generations. In addition, besides of differences, there are some common concepts between the two generations that most important of them are as below: unsatisfying of current situation and infiltration of social media, cyberspace and social networks. As a policy recommendation, we suggest to operating a strategic planning and decision-making about the current economic situation of Iran to avoiding of becoming of the differences into the conflicts.
    Keywords: generation, differences, values, Youth, Iran
  • Mohammad Hosein Panahi * Pages 67-81
    In order to give new thoughts to identity issues in the modern era, it is necessary to develop an attitude based on the field facts and analyze the views of contemporary scholars in this field. To come to the view that another side of negativity in identity issues is to reflect them positively and effectively, requires an appropriate attempts in this regard. Analyzing the content of Ayatollah Khamenei's remarks by focusing on the content of the guidelines is the result of an attempt to identify three dimensions of the identity of the fourth decade of the revolution - Iranian, Islamic, national, and revolutionary dimensions - As a result, identity issues, in addition to their negative effects, are characterized and evaluated positively as: spreading the spirit of defending the independent borders of national and religious identity in the people; felling of identity based on the Islamic values, developing the moral of staying against the enemies and super powers, the emergence of a spirit of resistance against the arrogant enemies inside the country and spreading this feeling among the other Muslim nations. Moreover,using quantitative content analysis of remarks by employing Max Q Da software, is among the specific features of this study.
    Keywords: Identity, The Historical Study of Identity, Forth Decade, Islamic Republic, Ayatollah Khamenei
  • Esmaeel Golrokh Masuleh *, Mohammad Shafi Saffari Pages 83-108
    In this essay, Hezare- ye - Dovvom - e - Ahoo - ye - Koohi, Shafie Kadkani, is analyzed with a mythological approach. The problem is that mythical elements and phenomena can have different functions in poetry and underpin the development of various aspects of thought in literary works. In this poetry notobook, using various mythologies, social, historical and mystical backgrounds have been developed in the body of poems; in addition to formalistic and anti-partisan tendencies, a capacity has been created that incorporates myths and themes consistent with the subject matter and multiple functions. This feature can be seen in some of the poems of this notobook individually. For example, the first poem written in the form of a verse is analyzed with the same approach in this article. Finally, in addition to the peculiarity of the wisdom of this poem, some of these functions that have shadowed throughout this collection are also featured in this poem. Therefore, more and less all sections of this poetry notobook are influenced by the two-fold relationship between the mythology and the formalist poetry. This mythology has represented the individual and national identity of Iranian culture, so the discourse seeks to examine the relation between myth and identity in the " Hezare- ye- Dovvom " as well.
    Keywords: mythology_shafiei kadkani_Formalism_Hezare - ye - Dovvom - e - Ahoo - ye - Koohi_Identity
  • Ahmad Ghyasvand *, Mahdieh Mohammad Taghizadeh, Monireh Salehpour Pages 109-136
    The purpose of this study was to narrate experiences and effects of Veteran women (Janbaz) on chemical bombing in Sardasht .The theoretical lens of women's gender schema and the culture and gender identity of the Kurds was used to study the effects and consequences of war. Research participants are all veterans of Sardasht city during the years 1366-1397. The sampling method was purposive and 15 individuals were interviewed until theoretical saturation. By collecting data, reviewing the transcripts of the interviews, comparing them sequentially, the narrative of the experiences of chemical women in Sardasht was finally analyzed in three situations: pre-war experience, time of chemical event, and end of war. In the first position titled "Women on the Verge of War": Veteran women of Sardasht lived their daily lives in a border town full of fear and hope in the days of war. In the second position: "Chemical women on the battlefield": At this stage, the women of Sardasht are unintentionally involved in the battlefield after the chemical bombing.
    The third position, "The Feminine Face of War," marks the end of the narrative of women's experiences of war. This phase continues as a departure from the chemical event and the end of the war to the boundary near everyday life. Overall, the role of women in the war cannot be understood as a passive role for women, since they were actively assisting and rescuing other victims, both relatives and non-combatants, during the bombing. In fact, their struggle and resistance were not focused on their own survival, but trying to survive the others. They also gave a special priority to those around them.
    Keywords: Iran-Iraq war, sardasht, Chemical Women
  • Ataolah Abdi, Mohammadreza Rabbani *, Reza Khalili Pages 137-161

    This article studies the process of ethnic developments in the region of Azerbaijan. The main question is what has been the nature of the ethnic developments in Azerbaijan after the Islamic Revolution in Iran, and what is its purpose? In response to this question, it is emphasized that the ethnic movement of Azerbaijan, inducing a sense of relative deprivation and civil disobedience towards political, economic, cultural and social events, purposely seeks to highlight ethnic nationalism and pursues organizing the movement on the way of divergent goals. To examine this hypothesis, we analyze Azerbaijan's divergent movement discourse through slogans, written works, elite thought, as well as their activities in virtual and real spaces. The results show that the internal separatist and external integrationist tendencies are purposeful and complementary, trying to promote divergent thinking among the people of Azerbaijan in order to form a divisive ethnic movement.

    Keywords: Iran, Azerbaijan, Pan Turkism, Ethnic divergence, Social Mobilization
  • Yaghoob Foroutan * Pages 163-182
    This research article primarily aims to examine the population considerations in varying regions throughout Iran. The key research question here is whether people residing in varying parts across the country hold similar or different demographic attitudes. This study is based on a survey that includes a sample of individuals residing in selected urban and rural areas of Iran.
    The underlying conclusion of the research results presented and discussed in this article refers to the fact that despit the existence of some similarities in demographic attitudes; there are still significant disparities among individuals residing in varying parts of the country in terms of their demographic attitudes. Accordingly, the research findings of this study confirm the key fact that not only population policies cannot succeed whitout paying sufficient attention to regional variations, but also their sustainably successful outcomes rely overwhelmingly on research-based evidence and comprehensive studies on demographic attitudes of residents in varying regions throughout Iran.
    Keywords: population, Demographic approach, regions, Iran